Klauteren door een kloof Aangebrand Frans ijsje het duurst H Reis in 5 clicks zaterdag 2 juli 2005 Door NICOLE OLDE KALTER Koud! Stervenskoud. Juni in Kroatië. Nor maal zou je een tem peratuur van min- stens 25 graden mogen verwach- jten, maar wij hebben pech, jwant het kwik wijst slechts 15 J aan. Als wij in Kroatië aanko- jmen is het in Nederland war- j mer dan in Split. De dag voor on- ze aankomst was het de koudste junidag in vijftig jaar! Enkele tientallen kilometers verderop I viel er een paar dagen geleden zelfs nog sneeuw in de bergen. I En dat koude smeltwater heeft zich vermengd met het water 'van de rivier onder ons. Ons ca- jnyoning-avontuur begint bij de Makarska rivièra. Al duizenden jaren vormt de rivier Cetina de canyon met tot 180 meter hoge Ikliffen en stroomversnellingen. Cetina stroomt onder ons als we na twintig minuten wandelen, ïgekleed in wetsuits, zwemves ten en met een helm op, aan de ;rand van de canyon staan. Na de- ;ze wandeling vinden we het op eens niet meer zo koud. Het zweet druipt van onze voorhoof den. We snakken naar het ver koelende water dat meer dan honderd meter beneden ons stroomt. Maar eerst moeten we daar nog zien te komen. Een weg lijkt er niet te zijn. Ik wijs de gids er voorzichtig op dat ik een beetje last van hoogtevrees heb. Waarop hij me vraagt of ik «nel in paniek raak. Hij lijkt op gelucht als ik zeg dat dat niet zo is. Langzaam dalen we af over de rotsen. Sommige stukken kunnen we 'gewoon' lopen, maar vaak moeten we ons vast aan takken van bomen om onszelf staande te houden. Op een gegeven moment zitten we op een rots te denken dat we nu toch echt niet meer verder Onder ons bevindt zich afgrond, terug naar boven niet omdat dat een veel te gevaarlijke Idim zou worden. De gids heeft hier gelukkig erva ring mee. Lenig daalt hij een meter af, en bevestigt een langs de rotswand zodat wij ons kunnen laten zak Vervolgens moet er wor- len abgeseild. Nooit eerder ge- laan, gelukkig hoeven we maar acht meter. De instructies het abseilen zijn kort maar Voeten een stuk uit el zetten, naar achteren laten 'allen en gewoon naar beneden open. Voor de zekerheid laat ik emand anders eerst gaan. Als ik keer heb gezien hoe het pre cies gaat, durf ik het ook wel aan. Ik maak wel de fout om mijn benen te dicht bij elkaar te houden. Hierdoor raak ik van de rots af en bungel aan het touw terwijl ik probeer weer grip te krijgen op de stenen muur. Als dat lukt, gaan de laatste paar meters als vanzelf. Schuren langs de rotsen We bereiken eindelijk het wa ter. Heel even denken we 'Hè, lekker verkoeling'. Maar al snel slaat dat om in: 'KoouuuddddH!' De watertemperatuur is tien gra den. Van onze gids krijgen we wederom een korte uitleg die be gint met 'Don't panic!', waarop ik me ogenblikkelijk afvraag wat voor heftigs er komen gaat. We moeten op onze rug in het water liggen met onze benen vooruit, om ons door de stro ming te laten meevoeren. Het heeft geen zin om de gids om hulp te roepen want hij gaat eerst en kan niet zomaar stop pen. 'Just go with the flow' is de eni ge optie. De benen moeten dus eerst. Goed daar gaan we dan. Al snel wordt duidelijk waarom de benen eerst moeten. De bodem ligt vol enorme stenen die ook boven het water uitsteken. Con tinu botsen we tegen dë stenen op. Maar omdat onze voeten eerst komen is dit niet zo erg. Wel zijn we geneigd ons van de rotsen weg te duwen, zodat we met de handen langs ruwe ste nen schuren. Ook de armen heb ben eronder te lijden. Die raken regelmatig een stuk steen. Van daar de blauwe plekken. Na een aantal stroomversnellin gen waarbij we zo nu en dan kopje onder gaan, is het weer tijd om een stukje over de rot sen te klimmen. Nog voorzichti ger dan aan het begin stappen we van steen naar steen. Nu zijn onze schoenen immers nat en glad. Volgens de gids moeten we helemaal niet voorzichtig lo pen, maar juist met ferme pas sen. 'Dat is het probleem van Ne derlanders, Duitsers en Engel sen. Jullie zijn dit niet gewend en zijn daardoor veel te voor zichtig. Je moet je voet gewoon in een keer stevig neerzetten. Als de steen dan beweegt, ga je vanzelf met de steen mee en stapje zo op een andere over.' Onze Kroatische gids is eigenaar van JUT, een bedrijfje dat canyo- ning aanbiedt maar ook raften, vissen en kanoën. 'Jut betekent onvriendelijk woud. De natuur is hier wild. De bodem van de ca nyon ligt vol stenen en ook in de bossen is het soms behoor lijk klauteren.' Niet echt een russen Reims en Verdun kwam er een vage herinnering boven aan een romantisch hotelletje. Het lag er weelderig bij aan de rand an een woud waar het naar houtvuur n hars rook. Zo'n vijftien jaar geleden ik er een keer geslapen en het moest lier ergens in de buurt zijn. non, non, non, Philippe!' hoorde in mijn hoofd. De bozige klanken kwa uit een lang niet bezocht opslagka- Mijn geheugen schrok wakker, elcte zich uit en begon de juiste plaatjes ij de stem te zoeken, oen ik er al die tijd terug logeerde was et hotel in handen van een jong echt- aar. Zij was blond en bazig, hij was don- en bleu. Meestal verschool hij zich in e keuken. Ze hadden een zoontje dat og in de box zat. Het kind werd door ijn moeder voortdurend op hoge toon Of ze maakte onnavolg- Franse koerende geluidjes, of ze ep verbiedend: 'Non, non, non, non, e vrouw deed de receptie en de bedie- ing, haar man was de kok. Na afloop m het diner maakte hij een ronde door Door DIRK MULDER het restaurant, waarbij ik de indruk kreeg dat dit geen vrijwillige keuze was. Zij vond dat het hoorde, vermoed ik. Hij deed een schutterige poging tot een praatje. Ik had het hart niet om te zeg gen dat zijn tarte Tatin aangebrand smaakte. Eigenlijk kon hij niet zo heel best koken, maar het uitzicht maakte veel goed. Zou het nog bestaan? Misschien werd het inmiddels door andere mensen ge rund. Bovendien kon ik me de naam niet meer voor de geest halen, dus het zou las tig zoeken worden. Totdat ik langs de kant van de weg een reclamebord zag waarop een hotel werd aangekondigd. Ja, zo heette het. Eerstvolgende kruising rechtsaf, gebood het bord. Nieuwsgierig volgde ik de aanwijzingen. Ik stopte aan het einde van een zand weg. Daar lag het. Er was een stukje bij gebouwd, maar verder leek er niets ver anderd. Het was bijna zes uur en ilc had geen zin meer om verder te rijden, mis schien kon ik hier opnieuw overnach ten. Ik stapte uit en liep naar de receptie. Een donkerharig meisje van een jaar of veertien dacht dat er nog wel iets vrij was. Ze verdween in een kantoortje en overlegde met iemand die ik niet kon zien. Met een sleutel in haar hand kwam ze naar buiten. 'Ik zal u naar de kamer brengen,' zei ze, terwijl ze haar ogen neersloeg. Onderweg kwamen we een slungelige jongen tegen in een wit koksjasje. Hij droeg een hoge stapel pastelldeurige ta felkleden. Achter me hoorde ik klikken de hakjes op de tegelvloer. 'Non, non, non, non, Philippe!' sprak een bozige stem. 'Ik heb nog zo gezegd: alléén de ge le!' De deur van de keuken stond op een kier, de geur van warme appeltaart ont snapte. Het rook een beetje aangebrand. Toeristen zijn het meeste geld kwijt in Frankrijk, en het minste in Turkije Dit betaal je gemiddeld in euro's: zonnebrandolie parkeren goedkoper of duurder dan gemiddeld, in procenten ©WEGENER BRON ADAC/KRT Een arm vol blauwe plekken en een flinke verkoudheid als souvenir. Je moet wat overhebben voor een dagje canyoning in Kroatië. Gelukkig blijkt het dat achteraf meer dan waard te zijn. We keren huiswaarts met een stoer en enorm voldaan gevoel. Koken op camping Op vakantie is alles anders, ook het eten. Of het nu buiten de deur is of van het eigen cam pinggasje. Koken gaat niet zo makkelijk als thuis maar dat heeft ook zijn charme, zo blijkt op internet. Websites puilen uit van de campingrecepten. Vaak makkelijke eenpans gerechten, veel salades en natuurlijk barbecue- recepten. Op www.kokenopdecampinq.nl mag iedereen zelf recepten insturen en dat levert bijzondere creaties op met namen als 'papa's prutje' en 'vakantiepannetje'. Op internet staan ook spe ciale maaltijden voor bij de picknick en zelfs kooktips voor fietsvakanties. Voor de voorpret heeft het programma Cam- pinglife filmpjes op internet gezien van koken de kampeerders. www.kokenopdecampinq.nl onder 'recepten'; filmpjes en recepten: www.rtl.nl/reizen/campinqlife/tips/koken.xml: http://home.wanadoo.nl/loek.bronsdiik 'cam- pingrecepten'; www.smul- web.nl/snelqids buiten eten.html (registratie verplicht); barbecuerecepten: www.allerhande.nl. Kroatië ligt op iets minder dan twee uur vliegen van Nederland. Diverse maatschappijen, onder wie Croatia Airlines, vliegen dagelijks van Amsterdam naar de hoofdstad Zagreb, alsmede minder frequent rechtstreeks naar Split. Tijdens een vakantie in Kroatië is een bezoek aan Split zeker de moeite waard. Split heeft een bijzon dere oude stadskern die in zijn geheel onder be scherming van Unesco staat. Binnen de oorspronke lijke muren van het immense paleis van Diocleta- mus wonen zo'n drieduizend mensen. In het cen trum zijn veel-leuke kleine winkels en gezellig ter rassen te vinden. Maar als bezoeker sta je je vooral te vergapen aan al het historisch erfgoed dat hier te zien is. Omis, iets ten zuiden van Split, is het centrum van de outdoor-activiteiten in Kroatië. Als je vanuit dit plaatsje de bergen inrijdt kom je minstens vijf be drijfjes tegen die raften of canyoning aanbieden. De munteenheid van Kroatië is de kuna. Een halve dag canyoning kost bij JUT 250 kuna (ongeveer 35 euro) inclusief het gebruik van materiaal en de pick nick: www.jut-cetina.hr. Reisorganisaties bieden canyoning ook wel aan als dagtocht, meestal voor een prijs zo rond de vijftig euro. Hierbij is dan ook het vervoer vanaf hotel of camping naar het start punt inbegrepen Algemene informatie: Kroatisch Verkeersbureau, Postbus 277, 2800 AG Gouda. tel. 0900-202 21 02 (werkdagen van 11 00-15.00 uur), www.kroatischverkeersbureau.nl. Zagreb Beer is los in Zwitserland Er is deze zomer geen ontkomen aan: het straatbeeld in de binnenstad van Zürich wordt beheerst door 630 origineel beschilderde be ren. Het initiatief voor de 'Teddy Summer' komt van de stadsvereniging van Zürich. Be halve in de stad zijn ze ook op de luchthaven van Zürich present en de trams rijden met een mini-teddy voorop. De actie duurt tot 18 sep tember, daarna worden de beren geveild. De polyester beren zien er allemaal verschil lend uit. Kunstenaars hebben elke beer een uniek uiterlijk gegeven, dat vaak in relatie staat tot de winkel die de beer geadopteerd heeft: een koekjesbeer, horlogebeer of Swaro- vslci-beer. Bijzondere thema's of Duitse woord spelingen hebben geleid tot vier Beatles-beren (foto) die als op Abbey Road de straat overste ken, een Erdbar oftewel aardbei, een Barcelona in Gaudi-stijl, enzovoorts. De VW Zürich biedt van donderdag tot en met zondag twee uur durende rondleidingen ('Teddy-Bummel') met uitleg over de beren-ob jecten en over de stad zelf aan. Aanmelden vooraf is niet nodig. Wie op eigen gelegenheid wil rondkijken, kan bij de VW en in diverse winkels een gratis Teddy Guide halen, waarin alle locaties staan vermeld. Deze maand ver schijnt een boek met foto's en informatie over de berenactie. Het speelgoedmuseum van Zürich heeft eveneens een tentoonstelling aan de Berenzomer gewijd. Het jaarlijkse berenfes tival, dat normaliter in het dorp Sigriswil bo ven de Thunersee plaatsvindt, verhuist deze zomer voor één keer naar Zürich. In het week einde van 20 en 21 augustus verzamelen zich daar de berenliefhebbers, berenmakers en ver zamelaars. Zie ook www.teddv-summer.ch en www.zuerich.com. Turkije meest beoordeeld Turkije is op www.vakantiereiswiizer.nl véruit de meest beoordeelde vakantiebestemming. Met ruim 40.000 beoordelingen biedt de websi te veel relevante reisinformatie. Accommoda ties zoals hotels, appartementen, vakantiepar ken en campings worden beoordeeld door rei zigers voor reizigers. vriendelijke naam voor een be drijf. Maar onze gids is opge groeid met deze ruige natuur en hij zou niet zonder kunnen. Voor hem is de 'jut' juist heel mooi. En eigenlijk voor ons ook wel. In de canyon heeft de na tuur prachtige sporen achterge laten. In de rotswanden zijn de mooiste vormen uitgeslepen. Je ziet precies waar het wilde wa ter langs heeft geschuurd. Springen of abseilen Naarmate de weg vordert zien we steeds minder obstakels. Al thans, ze lijken niet meer ono- verkoombaar. Bijna aan het eind van het avontuur zitten we op zo'n vijftien meter hoogte op een rots. Er zijn twee opties: springen of abseilen. Springen is sneller maar lijkt ons niet erg fijn. 'Zestig procent springt wel', meldt onze gids uitda gend. 'Er zijn zelfs mensen die speciaal terugkomen naar de ca nyon om te springen. Er komen vaders met ldnderen. De vaders staan dan vaak angstvallig te gen de rotswand geplakt, ter wijl hun kinderen het liefst tien keer achter elkaar naar bene den springen.' Wij kiezen toch echt voor het abseilen. Dat gaat al een stuk be ter dan de eerste keer. Nu is het zelfs hartstikke leuk om te doen. Beneden is het avontuur bijna afgelopen. Nog een klein stukje zwemmen en we hebben de kant bereikt. Daar wacht een busje met onze droge kleding. Een grote beugelfles wordt ge opend. Beurtelings zetten we de fles aan onze mond en nemen een flinke slok grappa om warm te worden. Een paar uur in wa ter met een temperatuur van tien graden gaatje niet in je kou de kleren zitten. We trekken Behoedzaam schuifelen we door de kloof. 'Je voeten stevig neerzetten!' roept de gids. snel het natte spul uit, drogen ons af en gehuld in warme kle ding nemen we plaats aan een picknicktafel die gemaakt is van een doormidden gezaagde boomstam. We zitten op afge zaagde stukken boomstam. Op tafel verschijnen allerlei produc ten uit.de streek. Geitenkaas, ham, een koude salade van spi nazie met aardappeltjes en nog meer lekkernijen. De mensen van JUT: 'We zeggen altijd dat de picknick het beste gedeelte is van onze canyoning-tocht.' Daar hebben wij niets tegen in te brengen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 37