»zc
Levi's is uit de gratie
kostelijke niertjes en zwezerik op z'n Frans in De Boeie
tips
wmm
Klinknagelbroek werd
een doorslaand succes
Horloges
Sjaaltjes
AAN TAFEL
Redactie bijlagen: 0113-315680
*ww.pzcnl
f.mail:redactie@ pzc.nl
Postbus 314460 AA Goes
^•Jyertentie-exploitatie:
jrd- en Midden-Zeeland: 0113-315520;
Uws-Vlaanderen: 0114-372770;
iionaal: 020-4562500.
saterdag 25 juni 2005
Levi Strauss, uitvinder van
de blauwe spijkerbroek, is in
1829 geboren in Duitsland.
Hij gaat in 1853 naar San
Francisco, nadat daar goud
was ontdekt. Strauss wordt
in de VS een succesvol zaken
man.
Een kleermaker uit Nevada
schrijft Strauss in 1872 over
zijn uitvinding om klinkna
gels te gebruiken ter verstevi
ging van de hoeken van zak
ken van herenpantalons. Hij
wil samen met Strauss hierop
patent aanvragen. Dit ge
beurt en in korte tijd wordt
de klinknagelbroek, de voorlo
per van de Levi's spijker
broek, een doorslaand succes.
Strauss overlijdt in 1902,
maar zijn bedrijf gaat door.
In de jaren zestig van de 20ste
eeuw verovert het spijkerbroe-
kenmerk Levi's de hele we
reld. Iedere broek was voor
zien van een merklabel, meest
al rood gekleurd, de Red Tab.
Het eerste tv-spotje dateert
van 1966.
Jarenlang was de Levi's de po
pulairste spijkerbroek, maar
anno 2005 heeft het merk het
moeilijk. Hoewel het concern
Levi Strauss in het eerste
kwartaal van het huidige
boekjaar weer winst boekte,
heeft het nog steeds een
schuld van 2,11 miljard dol
lar (1,65 miljard euro).
Wie wil meedoen met de mode
moet zich onderdompelen in zo
genoemde 'must-haves'. Nieu-
wigheidjes die niet aan de garde
robe mogen ontbreken, volgens
de producenten ervan althans.
Zo roept Dyrberg/Kern dat over
de eigen zijden sjaaltjes, die al
even onmisbaar zijn als de eigen
collectie sieraden. Sterker, ze
zijn op elkaar afgestemd, en het
merk noemt de sjaaltjes dan ook
'zachte juwelen'. Ze zijn van lin
nen, zijde en satijn, bedrukt met
goud en zilver en versierd met
kristallen, lovertjes en halfedel
stenen. De prijzen zijn er naar:
de sjaaltjes kosten 77 euro.
Het Italiaanse modemerk Cerru-
ti 1881 doet nu ook in horloges.
Na eerder met kleding, parfums,
brillen en andere mode-items
een vaste schare fans te hebben
opgebouwd moet dat nu ook ge
beuren met het polssie-
raad-met-tijdsaanduiding.
Cerruti, vernoemd naar de mode
ontwerper Nino Cerruti, richt
zich op mensen die mode op de
voet volgen, de fashionado's.
Dat gebeurt met een collectie
die modieus, maar ook weer niet
al te opvallend is. Met soms heel
smalle horloges voor de dames
en heel brede voor de heren. Be
langrijk voor de dragers is dat
elk horloge in een oogopslag
valt te herkennen als een echte
Cerruti, door een opvallende 'C'
bij de bandaanzet.
Prijzen liggen tussen de 129 en
499 euro.
Zeven van de tien vrouwen bo
ven de 25 jaar voelen zich te
dik, meldt Ten Cate, producent
van ondermode. Het Nederland
se merk komt dit najaar met een
figuurcorrigerende lijn met de
naam TC Shape. Want, zo
vraagt Ten Cate zich af in een
persbericht, 'waarom zouden
wouwen enorme inspanningen
leveren voor hun figuur, terwijl
dit eenvoudig te corrigeren is
met TC Shape?' Wellicht om
wat af te vallen? Hoe dan ook,
de strings, slips van TC Shape
doen een deel van het werk, zon
der de problemen te verplaat
sen. De beha's gelden als de fi
nishing touch.
De prijzen variëren van 19,95
euro tot 34,95 euro.
Het beroemdste spijker-
broekenmerk Levi's is
uit. In diverse grote steden
zijn de exclusieve Levi's Sto
res opgedoekt. De fameuze
Red Tab verdwijnt uit het
straatbeeld. Of overleeft het
merk deze dip?
Jarenlang zette het uit San
Francisco afkomstige Levi's
Strauss Co de toon op de
jeansmarkt. De 501 voerde jaar
in jaar uit de verkooplijsten
aan. Maar het merk heeft het
zwaar te verduren. De
recht-toe-recht-aan-s'pij ker-
broek is uit, jongeren kiezen
voor variatie. Een scheur moet
kunnen, stiksel op een vreemde
plek ook. De jeugd heeft er geld
voor over en koopt hippe Itali
aanse merken als Diesel of goed
kopere spijkerbroeken van het
huismerk van H&M. Maar ook
designmerken als Calvin Klein
en Tommy Hilfiger zijn gewild.
Red Tab
Vroeger kon je de klassieke 501
met het beroemde rode label, de
Red Tab, van Levi's op elke
straathoek kopen, maar dat is
verleden tijd. In de Randstad en
in de grotere steden ten zuiden
van de grote rivieren is de ver
koop van Levi's dusdanig gekel
derd dat de Orginal Levi's Sto
res, die uitsluitend Levi's verko
pen, zijn verdwenen. Ze zijn ver
vangen door winkels als Five
Pocket en Open32, die een breed
merkenaanbod van spijkerbroe
ken bieden. Levi's wordt er
soms nog wel verkocht, maar
vervult een bijrol.
Tekenend is het assortiment van
een groot warenhuis als De Bij
enkorf waar de broeken van Die
sel, Replay en G-star Levi's van
de schappen hebben wegge
vaagd.
En dat is bij veel meer winkels
het geval, hoewel verstokte lief
hebbers van Levi's links eri
rechts nog wel redelijk aan hun
trekken kunnen komen. Bijvoor
beeld bij de keten America To
day waar altijd wel een voor
raadje te vinden is, hoewel er
momenteel heibel is met Levi's
omdat de fabrikant vindt dat de
winkelketen een erg lage ver
koopprijs voor de broeken han
teert.
Toch behoort het legendarische
merk al sinds jaar en dag tot het
basisassortiment van America
Today. En dat blijft ook zo, zegt
hoofd inkoop Rob de Vos. „Hoe
wel het alleen nog oudere jonge
ren zijn die om Levi's vragen.
Dat bewijst dat het merk toch
de slag heeft gemist. Elk spijker-
broekenmerk kwam met nieuwe
modellen en wasvormen, behal
ve Levi's. En de consument, die*
niet meer zo merkentrouw is,
stapte over naar andere mer
ken."
Toch gelooft ook De Vos in een
come-back van Levi's. „Lee is
ook bijna weggeweest. Levi's
heeft een uitstekende naamsbe
kendheid en moet terug kunnen
komen."
Sfeer
Ook volgens merkendeskundige
Gerrit Bruggeman van het mer-
kenadviesbureau Brandwatch
nekt een gebrek aan vernieu
wing Levi's.
„Vijftien jaar geleden was Le
vi's hét merk. Het straalde
kracht, mannelijkheid en stoer
heid uit. De 501 was niet eens
een goed passende broek, maar
er werd een hele sfeer omheen
gecreëerd via uitmuntende recla
mes met bijvoorbeeld muziek
van Sam Cooke. De 501 was een
cult-item.
Maar de jongeren willen geen
Levi's meer. Het merk is uit de
gratie. Het is de groep tussen 16
en 25 jaar die het meeste geld
uitgeeft aan spijkerbroeken. Die
jongeren kiezen voor Italiaanse
merken en het Nederlandse
G-star. Deze jongeren bepalen
wat hot is."
Tom Vos
V: V
)ude balken, witte muren en plavuizen,
De Boeie past in het legenda-
sch-Bourgondische land van Tijl Uylen-
tyiegel. Het is één van de mooiste eetgele-
heden van Sluis, met een zonnige serre
het water, waar je bij fonteingeruis weg-
;°omt achter een witte port, een Pineau de
arente of een Amer Picon.
Boeie is recentelijk verjongd, je komt
men in het Brasseriegedeelte waar rode
•°pers op zwarte tafels jeugdig aandoen. Er
flteen gezelschap overigens niet zo jeugdi-
zuiderburen te genieten van zijn pintjes
een stamtafel.
Achter het witgebeitste buffet schenkt gast
eer Raymond Bruinse een Rodenbach in
°°rde stamtafel, waarna hij flessen Ries-
van Trimbach in koelers zet voor het
Erras.
Gastvrouw Bep de Jong, de moeder van Ray
mond, loodst mij naar het intieme restau-
links van de ingang. Hier is alles bij het
®de gebleven: met wit linnen gedekte ta-
kaarsen, kristal en keurig bestek. De
kaart is in het Frans met een vertaling in
het Nederlands. „We wilden onze vaste Bel
gische gasten niet voor het hoofd stoten",
verklaart de eigenarese van De Boeie de
handhaving van deze gastronomische oase.
In de Boeie was ik een aantal jaren geleden
voor het laatst en ik heb me toen enthou
siast uitgelaten over de gamalenkroketjes
uit eigen keuken.
Liefst zou ik nu weer zo'n kroketje proeven
maar mijn gastvrouw ontraadt me dat, ik
heb namelijk mijn zinnen gezet op een klas
siek hoofdgerecht, een uitzonderlijk deli
caat gerecht dat je zelden of nooit tegen
komt in een Nederlands restaurant, maar
wel in Frankrijk en zelfs in Engeland, waar
ze niet bang zijn voor een stukje orgaan
vlees Ik bedoel Ris et Rognons de Veau a
la sauce moutarde, oftewel Duo van kro
kant gebakken kalfszwezerikken en niertjes
met een mosterdsausje 23,50).
Met vertrouwen volg ik het advies op om dit
prachtige gerecht te laten vooraf gaan door
Sint Jacobsmosselen, dus Coquilles grilllés
et tagliatelle au sauce saffran, coquilles met
een saffraansausje (€15). Maar niet voordat
ik een apéritief heb genoten in dezelfde
stijl: een picon 5,50). Ziehier weer zo'n
drankje van Franse origine voor de liefheb
ber van een bittertje. Amer Picon bevat on
der meer kinine en sinaasappel en werd oor-
Rien van Reems
spronkelijk in Frankrijk gezoet met wat gre
nadine of Crème de Cassis. Nu is de combi
natie met witte wijn geliefd. Ik krijg er bij
De Boeie netjes een schijfje citroen en blok
jes ijs in, heerlijk op zo'n warme dag en, als
verrassing, een schaaltje verse pelgamaal-
tjes bij.
Intussen heb ik de gelegenheid om de kaart
te bestuderen, die compact is maar culinai
re 'standing' vertoont. Voorgerechten als
soep van de dag 4), kreeftensoep van ver
se kreeft bereid in eigen keuken 9), scam
pi's in knoflookboter 13,50), salade met
lichtgebakken geitenkaas 12,50), de veel
geroemde gamaalkroketten (€11), terrine
van ganzenlever met portogelei 17,50), sa
lade met gerookte paling of zalm 12,50),
salade met Hollandse garnalen 15), 6 creu-
zes 12,50) en de Zeeuwse platte oesters
van vijf nullen 19,50).
De visgerechten behoren tot de streek: tong-
fileetjes met aspergepunten en garnalen in
witte wijnsaus 27,50), in boter gebakken
zeetong tegen dagprijs, gebakken zalm met
een saus van grove Dijon mosterd 18,50),
gebakken toumedos van kabeljauw op een
bedje van spinazie met zachte aardappelpu
ree en botersaus 22,50), gepocheerde pa
ling met kreeftenroomsaus en garnalen
22), paling in 't groen 21), gebakken pa
ling 19,50), homard Bellevue, ofwel kou
de zeekreeft op z'n mooist en gegrilde zee
kreeft met zachte look en botersaus tegen
dagprijs.
Zuiver klassiek zijn de vleesgerechten: kalfs
zwezerik met kalfsj us en mousseline
24,50), Tournedos Rossini, runderfilet
met portosaus, ganzenlever en truffelpasta
29,50), lamskoteletjes met seizoengroen
tjes 23,50) en entrecöte, biefstuk van de
lende met Bearnaisesaus 19,50) en runder
filet natuur 21) of met een sausje, keus uit
vier, 24).
Inmiddels zijn de coquilles gearriveerd:
groot, uiterst kort gegrild, zilt en zoet, om
met de ogen dicht te eten. Een lichte Char-
donnay zonder hout met geen spoor van vet
tigheid uit de Pays d'Oc 3,50 per glas)
maakt het zomers festijn compleet.
Dan zijn daar de zwezerikken en de nier
tjes, om en om gespietst, de zwezerik echt
krakend krokant en van binnen zacht, de
niertjes verrukkelijk rosé van binnen, sa
men op een bedje van groene en witte asper
ges.
Dit is genieten, met een glas Palandri Estate
2002, vol, donker, wat hout, uit West-Au-
stralië, gemaakt van Cabernet en Meriot
(€22,50)
Tot slot het dessert van de dag 8,50) Dan
ny van Rooij, een voortreffelijke kok, maakt
elke dag iets nieuws. Vandaag met veel
fruit. Het maandmenu kost 37,50 per cou
vert.
Restaurant-Brasserie De Boeie
Kaai 31
4524 CL Sluis
Tel. 0117-461717
Fax.0117-462101
c-mail: deboeie@zeelandnet.nl
Dinsdagavond en woensdag gesloten
Keuken open van 12.00 -15.00 uur en van
17.30 -21.00 uur (zaterdag tot 22.00 uur)
Creditcards: Visa, Eurocard, Amex
Kinderen: kindrmenuutje
Vegetarisch: in overleg
Rolstoel: met wat hulp
Roken: in overleg
Glutenvrij: ja