In Eethuis De Jonkman exploderen de smaken als vanouds
M
Snoepgoed gaat terug in de tijd
Bh-bandjes
AAN TAFEL
Het lijkt even over te
zijn met het vernieuw
de design-snoepgoed. In de
rekken van winkels en
tankstations ligt steeds
meer oud-Hollands snoep
goed en het houdt voorlopig
nog niet op.
Snoepgoed gaat duidelijk
weer terug in de tijd Vooral
de HEMA strooit steeds meer
zoete nostalgie over ons heen.
„De mens willen weer smaken
van vroeger proeven", zegt
F. Swart van Innovaction, het
voedselinnovatie- en adviesbu
reau uit Leiden.
Zoethout, zwart-wit puntzak
ken, dropveter, kaneelstokken,
eetpapier, salmiak bollen, ka-
neelhompen en zelfs een
doe-het-zelfpakket voor drop
water; voor Innovaction is het
allemaal neo-retro. „De op
komst van het oude snoepgoed
heeft alles te maken met de
hang naar nostalgie als tegenbe
weging van al het industriële.
Mensen willen niet alleen de
smaak ervan weer proeven,
maar ook de waardes zoals puur
en ambachtelijk weer ervaren",
aldus Swart.
Ineke Strouken van het Neder-
lands Centrum voor Volkscul
tuur in Utrecht stelt dat mensen
überhaupt steeds meer geïnteres
seerd raken in eten in het alge
meen. Op die manier willen men
sen volgens haar het verleden
hervinden en beleven. „Ze wil
len zelfs het eten van de Vikin
gen proeven."
Dat de zoektocht naar het verle
den onder meer loopt langs de
lijn van het eten, heeft volgens
Strouken te maken met het gege
ven dat je tradities uit je jeugd
het best kunt beleven aan de
hand van smaken. „Daarin blij
ven die herinneringen het langst
hangen", aldus Strouken.
„Snoepgoed werkt dan heel di
rect en met oud-Hollands snoep
goed kun je weer in je jeugd
stappen. Het doet ons denken
aan geborgenheid."
De HEMA heeft inmiddels tien
tallen varianten in haar assorti
ment Old Dutch, een serie die
vorig jaar op de markt is ge
bracht. Toen het warenhuis in
eerste instantie met een paar ar
tikelen oud snoepgoed op de
markt kwam, werd dat al snel
een succes. Old Dutch is nu ver
der uitgebreid met een eigen ver-
pakkingslijn, de roze gebreide
stof met losse steekjes. „Het ver
wijst naar de Hollandse gezellig-
Bij Jamin zien ze de belangstel
ling voor oud-Hollands snoep
goed niet als een nieuwe trend,
omdat Jamin altijd al 'snoep op
leeftijd' in het assortiment
voert. „Daarom krijgt het geen
speciale aandacht bij Jamin",
aldus een woordvoerster. Die
extra aandacht voor de oude
smaken is ook in de ogen van Ja
min een vertakking van de grote
re nostalgietrend.
Ton Reuver, woordvoerder van
de brancheorganisatie Stichting
Snacks en Zoetwaren (SSZ),
stelt dat de traditionele produc
ten in snack- en zoetwaren ja
renlang onder druk hebben ge
staan, maar sinds 2004 „het
weer erg goed doen". Daarin
steekt voor een deel de nostalgie
trend de kop op, maar dan voor
al in het gebruik van oude na
men voor simpele weliswaar
oude drop als old timers en
scheepsknopen, weet Reuver.
Swart van Innovaction: „Het is
allemaal oud snoepgoed dat
weer in een nieuwe jasje wordt
gestoken." ANP
Nog een paar maanden wachten
en de nieuwe lijn van jeansmerk
Wrangier ligt in de winkel.
Wrangler B.Y. (Blue en Yellow)
staat voor stoere mannenmode,
maar ook dames mogen er naar
grijpen. De.collectie omvat
jeans, jacks, T-shirts en swea
ters, en is herkenbaar aan het
gebruik van gele stiksels en een
label dat eveneens geel geverfd
is. De zakken springen er echt
uit door strepen in de stof. De
presentatie gaat gepaard met
een campagne onder het motto
'Wanted', waarin de kleuren
geel en blauw ook een prominen
te rol spelen.
In Amerika en Australië zijn ze
al een hit. Nu ook in Nederland
te koop: de verwisselbare
bh-bandjes. BraStraps biedt
een collectie van meer dan ne
gentig verschillende bh-bandjes
in allerlei trendy en klassieke
kleuren. Bijvoorbeeld met ge
kleurde kralen, vlinders of roos
jes. Maar ook transparant of ge
kleurd, met of zonder bergkris
tallen. Er is ook een exclusieve
lijn van bandjes bezet met pa
rels.
Ook al heeft de stad sinds de verkoop
van De Gouden Boom aan Palm geen
Muwerij meer en heet de Brugse Tripel nu
tegge Tripel en komt ze van elders toch
tojft Brugge met z'n Vlaams-Bourgondi-
öie cultuur trekken. Achter de stille Mid
deleeuwse facade houdt zich een levendige
Jadsehuil die culinair veel te bieden heeft.
goede wegwijzer is de zo juist versche-
®horecagids 2005-2006 Brugge, van Hau-
'■Cuisine tot gezellige pub. De samenstel-
ïs maken onderscheid tussen wat wij noe-
fcn middenklasse restaurants en haute cui-
®e. Van de eerste categorie noemt de gids
ïvele tientallen, van de tweede slechts ne-
®tien. Veel Brugse restaurants munten uit
Bourgondische gulheid, mosselen en pa-
og ontbreken zelden en naast grillades en
Blades serveren zij vermaarde Vlaamse
teekgerechten. Van een totaal andere klas-
töjn echter de genoemde negentien en het
set me genoegen dat naast restaurants met
T^enallure ook Eethuis De Jonkman tot
fctop wordt gerekend.
Ik heb een zwak voor De Jonkman, niet al
leen omdat de patron-aan-het-fornuis Ron
nie Jonkman een geboren Zeeuws-vlaming
is maar vooral omdat hij op zo'n exquise ma
nier kookt en desondanks niet naast zijn
schoenen is gaan lopen. Tot voor een aantal
jaren was deze eetgelegenheid in de wijk
St. Kruis bekend als gastronomisch restau
rant Ronnie Jonkman en kwamen de vaste
gasten van heinde en verre. Maar de tijden
veranderden en daarmee het culinaire land
schap. Chique en klassiek schrikken de
jeugd af en gedachtig het gezegde dat wie
de jeugd heeft voor de toekomst niet hoeft
te vrezen, gooide Ronnie Jonkman het roer
om, niet drastisch maar wel zeer bewust.
Ronnie en Martine Jonkman gaven Eethuis
De Jonkman een gedurfd motto mee: '(Heer
lijke marktkeuken zonder tralala!Voor
taan kunnen de gasten zelf hun menu samen
stellen en kiezen voor twee of drie gangen
plus dessert voor respectievelijk 33 of
45. Daarbij zijn wijnarrangementen moge
lijk van 12 en 18.
Zeer schappelijke prijzen en met het twee
gangen menu plus dessert voor 33 wist
Ronnie Jonkman een bib gourmand van Mi-
chelin te veroveren. Daar komt bij dat de
chef, die in de keuken geassisteerd wordt
door Sam Notteboom wiens jeugdige stijl
een woordje meespreekt, geen enkele conces
sie heeft gedaan aan kwaliteit en klasse.
Rien van Reems
De keus uit vijf voor-, vijf tussen- en vijf
hoofdgerechten is dan ook niet eenvoudig.
Voorafjes als terrine van ganzenlever met
appeltjes en calvados, carpaccio van nier-
oogkreeftjes met bieslookroom, asperges
met gerookte zalm en gepocheerd eitje en ge
frituurde zeetongreepjes met tartaarsaus
zijn allemaal even verleidelijk. Maar wat
vooral mijn nieuwsgierigheid tart is het
slaatje met gekonfijte eendenbil. Welnu, ik
had het kunnen weten, eten bij Ronnie Jonk
man houdt verrassingen in en wat ik op
mijn bord krijg teistert alle verwachtingen.
Het 'slaatje' is een overweldigende composi
tie van slasoorten met hele takjes verse
munt in een smakelijke dressing. Tegen de
ze salade heeft de chef een indrukwekkende
'eendenbil' gevlijd op een krokant stukje ge
bakken peperkoek. Het vlees is langzaam
gegaard en valt smeltend van het bot. In
Bourgondische traditie is het eendenvel na
drukkelijk aanwezig. Eend, peperkoek, ver
se sla en munt en de zoete dressing veroorza
ken een onvergetelijke smaakexplosie.
Van de tussengerechten (onder meer licht-
verwarmde Schotse zalm met spina-
ziestoemp, gegratineerde Sint Jacobsnoot
met asperges, zeetongfilets met rabarber en
halve kreeft in de oven met asperges, waar
voor een supplement van 4 geldt) kies ik
het soepje van de visser met zijn garnituur.
Het soepje pakt uit als een soep die er we
zen mag: een felrood getomateerde visbouil
lon met daarin een witte vismoot, een se
rieus stukje zalm, een gepelde gamba, een
coquille en mosseltjes en garnaaltjes. Apart
bij dit alles een kommetje rouille en krokan
te croutons.
De verkleinwoordjes van de chef moet je
met een korreltje zout nemen. Hoofdgerech
ten als Zeebrugs vispotje of lamsboutje met
primeurgroentjes vullen in al hun glorie de
tafel. Ik neem voor alle zekerheid een twee
de voorgerecht buiten de kaart om: Noorse
kreeft met Mechelse asperges, mootjes asper
ge, nootjes kreeft en in de vorm van tonne
tjes gesneden aardappel in een melkwitte
saus. Steeds weer duikt de klassieke basis
op, maar Ronnie Jonkman en zijn rechter
hand Sam Notteboom geven er steeds weel
een eigentijdse draai aan.
Tot slot een chocoladetaartje met frambo-
zencoulis die voor elke chocoholic een trac-
tatie is. Maïtre Alain Caneele, de gemoede
lijkheid zelve, serveerde als aperitief een al
coholvrije campari met een amuse van rau
we en gerookte zalm, schonk bij de gerech
ten een aromatische Viognier-Muscat uit
het Catalaanse zuiden van Frankrijk en een
frisse Chardonnay zonder hout uit Gascog-
ne en presenteert tot slot een Japanse thee
met verleidelijke zoetigheden, waaronder
een verrukkelijke ganache, chocolade-bon
bonvulling in een schaaltje.
Eethuis De Jonkman
Maalsesteenweg 438
8310 Sint Kruis-Brugge
Tel. 00325-360767
www.ronniejonkman.be
Gesloten op zondag en maandag
Keuken open van 12.00 tot 14.00 en van
19.00 tot 21.30 uur
Creditcards: Visa, Eurocard, Amex
Kinderen: in overleg
Vegetarisch: in overleg
Rolstoel: geen beletselen
Roken: deel rookvrij