PZC Een mes moet bij je passen Bloeiende courgette smakelijk plaatje f Survivalgids voor een gebroken hart W23 Digitale cocktails met taalfouten Starterskit cam en chat zaterdag 21 mei 2005 Het messenblok is een onmisbaar onderdeel van elke keuken. Maar we ten we wei waar al die mes sen voor dienen? In de leer bij een meesterkok. Chef-kok Gerrit Greveling vergelijkt het wel eens met de fascinatie voor kunst, of wijn. Hij heeft het met messen. Als zijn messenset naar de slij per is geweest, laat hij zijn oog langs de kromming gaan, voelt hij voorzichtig met zijn vinger langs het snijvlak en spiegelt hij het licht in het glimmende staal, „Ik kan daar enorm van genie ten. Dat vakmanschap, de vorm, de perfectie." Greveling, chef kok van restaurant Chalet Royal (1 Michelin-ster) heeft als elke andere kok zijn eigen mes senset. Wie in de keuken van sterrenrestaurants aan het werk wil, moet zijn eigen set meene men. „Anders kom je er hier domweg niet in", zegt hij. Elke kok zijn eigen mes, luidt de gouden re gel. Een mes moet bij je passen. „Een mes is net zo persoonlijk als je vrouw", durft Greveling te stellen. Zijn eigen messenset is afkom stig uit Japan, waar het is ge maakt volgens dezelfde metho de als het samoerai-zwaard: steeds weer een nieuw laagje staal, tot de perfecte vorm be reikt is. Hij kreeg een exem plaar in handen en was al snel verkocht. „Het is net als met wijn en kunst, iedere keer wil je jezelf weer meer verwennen. Het is een investering in het vak. Je wilt het beste van het beste". Greveling weet als geen ander welk mes voor welk karwei ge schikt is. Bij veel mensen liggen de snijmessen óf ongebruikt in de keukenla, óf ze worden ver keerd gebruikt. Mensen snijden zich daardoor letterlijk in de vingers, weet Greveling. Er zijn wel wat algemene regels. Het mes moet prettig in de hand liggen, bijvoorbeeld. Dat voor komt geforceerde bewegingen Chef-kok Gerrit Greveling in zijn domein. foto's Roland de Bruin Met het fileermes kan een vetlaagje van vlees verwijderd worden. Het koksmes is voor verschillende keukentaken te gebruiken. en vermoeidheid. Greveling raadt mensen aan eerst een klein multifunctioneel mesje van een bepaalde serie te kopen, en dat uit te testen op gebruiks vriendelijkheid. Is dat naar te vredenheid, dan kan de rest wor den aangekocht. „Let wel op, sommige messen kun je voor meerdere karweitjes gebruiken, en dan heb je andere niet nodig. Het is tenslotte een hele investe ring". Het is handig als het lemmet ver zonken is met de greep, en niet geklonken. Zeker als de greep van hout is wil dat laatste nog wel eens tot problemen leiden in de afwasmachine. De greep gaat dan 'werken', er ontstaan scheurtjes en ruimte tussen hout en staal Een gouden regel is dat het mes het werk moet doen. Kracht dient eigenlijk achterwege te blijven, het mes kan kantelen met kans op ongelukken. De snijdende beweging moet vol staan. Messen worden bot, en dienén dan te worden geslepen. En juist dat blijft veel te vaak achterwege, meent Greveling. Een bezoek aan de slijper is het beste. Met slijpmachines heeft hij geen ervaring, maar het is al licht beter dan niets. Het aanzet- mes is iets voor slagers, niet voor thuislcoks. Maar belangrijkste regel is dat geen mes wordt gebruikt dat on geschikt is voor de taak die de amateurkok in gedachten heeft. Weliswaar hebben sommige mes sen meerdere functies (het tradi tionele grote koksmes bijvoor beeld), maar niet elk mes kan overal voor gebruikt worden. Greveling demonstreert twee koksmessen, een schilmesje, een multifunctioneel keukenmes, een fileermes en een trancheer mes. Dat is waar hij zelf het meest gebruik van maakt en waarmee ook de gemiddelde thuiskok toe kan, denkt hij. De koksmessen worden het meest gebruikt. Greveling snijdt er groenten mee als courgette, Chinese kool, kruiden als bies look en peterselie, maar ook knolraap en wortel. Hij ge bruikt afwisselend een koksmes met een rondlopende onder kant, en een waarbij die bijna recht is. De laatste is de voor de wat hardere groenten en noodt tot een meer hakkende bewe ging. Bij beide messen blijft de gesneden groente aan het lem met plakken, precies zoals Gre veling wil. De koksmessen gebruikt hij ook voor het klieven van gevogelte, waarbij hij lichte druk uitoefent op de onderkant van het lem met. „Daar is het mes het sterkst", zegt hij. Met het schil mesje snijdt hij de stugge schil van een knolraap. Het kost hem geen enkele moeite. „Dit is rond, en glijdt makkelijk. Dit is echt kicken", zegt Greveling glunderend. Later snijdt hij er een uitje mee. Vlees gaat hij te lijf met het uni versele, gekartelde keukenmes. Een lam wordt ermee in stuk ken 'gezaagd'. Te dikke vetlagen op het vlees verwijdert hij met het puntige, buigzame fileer mes, zoals dat ook gebruikt wordt voor het van de graat snij den van vis. „Daar heb je echt het fileermes voor nodig. Met an dere messen neem je de graat mee. En met geen ander mes kan je zo dun snijdeh". Met het trancheermes snijdt Gre veling vlees en vis in stukken. De chef-kok gebruikt messen niet altijd waarvoor ze bedoeld zijn. Het gekartelde keukenmes bijvoorbeeld, Greveling betwij felt of dat echt bedoeld is voor vlees. Maar het resultaat is goed, constateert hij. „Het is praktijkervaring. Inmiddels weet ik d,at je sommige messen ook voor andere taken kunt ge bruiken. Maar je moet er wel voorzichtig mee:zijn". Koos van Wees Met medewerking van Homeij Oisterwijk BV. Informatie: 013 - 523 83 00, www.homeij.nl. Je bent zojuist gedumpt door je grote liefde. En 't voelt als het einde van de wereld.Geen miskender verdriet dan liefdes verdriet, zeggen kenners. Een gebroken hart is namelijk geen sinecure. Wetenschappers van de Medi cal University of South Caroli na hebben uitgedokterd dat lief desverdriet bij vrouwen zelfs sporen kan nalaten in de herse nen. Zij constateerden aan de hand van een scan dat vrouwen met het meeste verdriet de minste hersenactiviteit hadden. Lief- desverdriet is, kortom, een se rieuze ziekte die (bijna) ieder een wel een keer velt. De symp tomen zijn onder meer huil buien, woedeaanvallen en een gebrek aan eetlust. Maar met een beetje hulp klim je lang zaam weer uit het dal. Esmée van Doorn heeft onder de titel Dag Liefde, kom je ooit nog eens terugeen survival- gids geschreven voor mensen met een gebroken hart. In het boek, waarvoor Esmée van Doorn (34) samenwerkte met psycholoog Carien Karsten, geeft ze tips, do's (nieuw adres- senboekje) en don'ts (je ex bel len of mailen), en veel feiten die de zieke er weer bovenop moe ten helpen. „Met een knipoog natuurlijk", zegt Esmée. „Ik werk doorgaans 's nachts. Vrien dinnen met liefdesverdriet we ten me op dat tijdstip wel te vin den. Zo ben ik gaan nadenken over het fenomeen." Het verbaasde haar dat er in boekhandel en bibliotheek bijna alleen maar rampenplan- boeken over het onderwerp te vinden zijn. „Zo zwaar", zegt ze. „Je raakt er echt van in de put. Liefdesverdriet wordt in onze maatschappij gebagatelli seerd. Toch zijn er psychologen die het durven te vergelijken met een sterfgeval. Het verlies van een dierbare. Maar bij een overlijden heeft iedereen begrip voor je. Dat is het verschil." In haar handboek is een hoofd rol weggelegd voor het hondje Joppe, dat de lezer meevoert langs de twaalf stappen van het proces van liefdesverdriet. Psy choloog Carien Karsten gaat in het boek serieus in op voorbeel den vanuit haar eigen praktijk. Esmée: „Hoe krijg je jezelf weer op de rit? Daar gaat 't om. De meeste mensen storten zich in 't begin blind op iets. Alles om maar een nieuw leven te begin nen. Wat schijnt te helpen, is of ficieel afscheid nemen, 't Is wel een beetje voodoo hoor, maar je gaat 's nachts met een foto van je ex bij een fonteintje staan en je steekt 'm in brand." GPD 'Dag Liefde, kom je ooit nog eens terug?', Esmée van Doom m.m.w. Carien Karsten, uitgeve rij Elmar, prijs 12,50. Als de zon een beetje mee werkt, willen we thuis wel weer een cocktailtje brouwen. Op internet zoeken naar recep ten kan natuurlijk. Of een boek je kopen. Of je koopt Kalua Cocktails, de cd-rom van Denda Multimedia. Met 1104 recepten zit er waarschijnlijk wel een cocktail naar ieders smaak en voor iedere gelegenheid bij. En je kunt eveneens het van de bar man in Tenerife ontfutselde re cept toevoegen, desgewenst met foto. Je krijgt uitleg over de te gebrui ken ingrediënten en waar ze te kopen. En het pakket geeft je ook een kijkje in je eigen bar- voorraad en vertelt je met welk extra ingrediënt in je bar je nog welke cocktails extra kunt ma ken. En tenslotte kun je het alco holpromillage in je bloed uitre kenen, als je niet van de zelfge maakte cocktails af kunt blij ven. Alles is helder en voorzien van foto's. Alleen erg jammer van de massa taalfouten. Cocktails voor een thuinfeest'En wat is de smaakvruchtigPlus wat te denken van de regelrechte mis ser, dat aalbessensap in het Frans 'cassis' zou zijn. Cassis is zwartebessensap, waarmee ook de oer-Nederlandse frisdrank cassis gemaakt wordt. Aalbes sen zijn 'groseilles' in het Frans. Het Duitse Gekkosoft bracht Ka- lua-Cocktails al in 1998 uit en het Nederlandse Denda Multi media heeft in die zeven jaar geen kans gezien er een feilloze vertaling van te maken. De ver taler was vast onder invloed van al die heerlijk ogende cocktails. Helaas, het werpt een onuitwis bare smet op een verder leuk pakket. Kalua Cocktails, Denda Multimedia/Gekkosoft. Bij www.gekko-software.de kost het 15,-. Er is een proefversie met honderd cocktails gratis te downloaden. www.denda.comftp://ftp.gek- ko-software.de/pub/kcdemo. Op de Via Sant'Antonio, een oud marktstraat je in Na pels, kopen we een kilo piepjon ge courgettes, mét bloem. Prach tig om te zien, maar wat doe je met deze 'fiori di zuccini'? Bloem vullen, door een deegje halen en frituren? Of snipperen en rauw over de courgette sala de? Wij kiezen voor het laatste. Dat de courgette familie is van onze komkommer en augurk, valt af te lezen aan zijn kleur en vorm. Maar dat er ook warme familiebanden bestaan met de bolle oranje pompoen en de ho- ninggele meloen, ligt misschien minder voor de hand. Toch is het zo. Qua smaak en culinaire mogelijkheden ligt de courgette het dichtst bij de pompoen. Je kunt van beiden heerlijke soep maken en in stukjes of plakjes verdeeld laten ze zich uitste kend bakken. De Italiaanse naam voor courgette, zuccini, lijkt dan ook erg op die van de pompoen; zucca. Wat ook gelijk idioot of leeghoofd betekent, maar dat terzijde. Aan uiterlijke kenmerken hebben ze alleen hun fraaie (en lekkere!) oranje gele bloemen gemeen. Maar wanneer zie je die bloe men nou hier in Nederland? Zel den. Dan moet je op z'n minst zelf pompoenen verbouwen in de tuin. Jonge, bloeiende cour gettes kom je helemaal weinig tegen. Wij gaan hier voor de gro te volwassen joekels, die helaas vaak een wat zompige, smakelo ze kern hebben. De betere super markten hebben heel soms j on krakkemikkige handkar par keert hij midden in het smalle marktstraatje. Een koopgrage meute deint er omheen als wa ter om een kei in een beekje. En dan willen er ook nog gasten met een scooter passeren. Mid den in die chaos weegt de koop man doodkalm zijn kilootjes af op een gebutste koperen hand- koken met Puck Kerkhove ge courgettes in het groente schap. Probeer ze dan vooral een keer, maar alleen als de bloe men er fris en ongeschonden uit zien en de courgettes onbescha digd zijn en niet kleverig. Dan Italië; daar worden deze fio ri di zuccini werkelijk overal te koop aangeboden. Ze fleuren, letterlijk, de groentestalletjes langs de kant van de weg op, maar liggen ook te glimmen in moderne hypermarkten. Wij ko pen onze bloeiende courgettes op zo'n karakteristiek Napoli- taans marktje, compleet met schreeuwende kooplieden en wapperend wasgoed boven je hoofd. Een olijfkleurige boer heeft zijn kwetsbare waar liefde vol in kistjes uitgestald. Zijn weegschaal. Hij schuift wat met het gewicht, handje erbij of handje eraf. Prego signora! De signora snijdt ze thuis in de leng te in vieren, bakt ze en maakt er met gehakte knoflook en munt een heerlijke salade van, dié ze garneert met in reepjes gesne den gele bloem, en ze wordt er helemaal blij van. Ook met vol wassen courgette is deze heerlij ke salade heel goed te maken (zie recept). Selecteer wel de dunne exemplaren. Kunt.u al leen dikke courgettes krijgen, snijd ze dan in de lengte door midden, verwijder de zachte kern en snijd er boogjes van. Advies: Bewaar courgettes, zo als alle vruchtgroenten, buiten de koelkast. Jonge bloeiende courgette is veel te vinden op Italiaanse markten. COURGETTE-SALADE MET VERSE MUNT (bijgerecht voor 4 personen) Ingrediënten: 1 kilo courgettes (liefst kleine); 2 teentjes knof look; 1,5 dl goedkope olijfolie om te bakken; 4 eetlepels extra vergine olijfolie; hand verse muntblaadjes; 1,5 eetlepel wijna zijn; versgemalen peper; zee zout. Bereiding: Was courgettes (niet schillen!) en snijd ze in plakjes van ca. 1 cm dik. Dep ze droog met keukenpapier. Giet een laag je olijfolie in een koekenpan en verhit die. Bak hierin de plakjes netjes naast elkaar, tot er kleine goudbruine blaasjes op zitten, draai om en bak ook de andere kant. Herhaal dit tot alle plak jes gebakken zijn. Leg ze warm in een wijde schaal. Hak knof look en muntblaadjes fijn en ver deel over de courgette. Bestrooi met peper en zout en besprenkel foto Karei de Vos met azijn en een flinke sliert extra vergine olijfolie. Laat de salade afkoelen en rustig een paar uur staan. Heerlijk bij een stukje gebakken vis, bijvoorbeeld tilapia of rood- baars en tagliatelle met parme zaanse kaas. Drink er een fruiti ge rosé bij. Tip: Snipper wat rauwe gele courgette-bloemen over de ge bakken courgette salade. Een plaatje! Een webcam is zo gekocht. Maar aansluiten en aan de slag met MSN Messenger om te chatten is wat anders. Logitech, een van de grootste leveranciers van computer accessoires, brengt daarom de QuickCam Chat op de markt. Een complete starterskit, die beeld en geluid combineert bij het communice ren via het internet. De set bestaat uit een webcame ra en een koptelefoon met micro foon. In combinatie met de bijge leverde software is deze kant en klaar voor MSN Video Conversa tion, het chatten met beeld en geluid. De camera levert een beeld van 640 bij 480 pixels, ruim voldoen de voor een behoorlijk plaatje. Doordat er dertig beeldjes per seconden worden doorgegeven is ook het bewegend beeld van goede kwaliteit en zonder schok ken. De pc moet dan wel niet al te oud zijn en het liefst beschik ken over een usb 2.0. De Logitech QuickCam Chat is zeer binnenkort te koop voor net geen dertig euro.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 55