^Chardonnay verdiept
JZC
Frisse vriend met of zonder citroen
Kies een jonge,
witte wijn
Philips
observeert
tv-kijkers
Atari gaat terug
naar jaren tachtig
Stella McCartney
in rekken H&M
zaterdag
31
Hoe kies je een asper
gewijn? Jeroen
Broos geeft een aantal
algemene tips:
- Neem doorgaans een
witte wijn die"jong is,
dus niet ouder dan twee
jaar.
- De wijn moet niet zoet
zijn, dus bijvoorbeeld
geen 'demi-sec' op het
'Etiket.
- Een zoete wijn herken
je ook aan de gele kleur.
Een jonge frisse wijn is
licht van kleur. Hoe lich
ter de wijnkleur, hoe mo
derner ook de wijn ge
maakt is, dat wil zeggen
dat de wijn bereid is in
roestvrijstalen vaten en
niet heeft gerijpt op ei
kenhouten vaten.
- Lees het etiket goed.
Let daarbij bijvoorbeeld
op de naam van de druif
(sauvignon blanc, chenin
blanc, chardonnay, pi-
not blanc). Het alcohol
percentage doet er min
der toe, maar een te zwa
re witte wijn past niet
bij asperges.
- De wijn moet fris moet
smaken, maar er mag
een bittertje in zitten.
Dat is aan het etiket ech
ter moeilijk af te lezen,
"vraag dus advies aan de
wijnspecialist.
Drie tips voor asperge
wijn van Jeroen Broos:
1: Uiteraard de winnen
de aspergewijn El Portil-
lo 2004 van Bodegas Sa-
lentein uit Argentinië:
sauvignon blanc en char
donnay. (adviesprijs 5,20
euro)
2: Cuvée Finesse 2004
van Henri Miquel uit
Saint Chinian in de Lan-
guedoc (Frankrijk): gro
tendeels sauvignon
blanc met muscat petit
grain, viognier en char
donnay. (adviesprijs 6,35
euro)
3: Tariquet Chenin 2003
van Yves Grassa uit de
Gascogne (Frankrijk):
chenin blanc". (advie
sprijs 7,05 euro)
Winkels waar deze wij
nen te koop zijn, staan
op het internetadres
www.wijnkring.nl
14 mei 2005 W17
Testen gaan soms ver. Zo
schijnt de schokbestendig-
heid van platte tv's getest te wor
den met een soort rodeostier. Ze
blijken tegen een stootje te kun
nen. Testen zijn nuttig en leer
zaam. Onlangs mochten we in
de keuken van Philips in Brugge
kijken. Daar is een van de twee
onderzoekscentra van platte
tv's gevestigd, plus een beschei
den productielijntje. Philips
heeft er een Consumer Experien
ce Center ingericht.
Het concern haalt consumenten
in huis om te observeren hoe zij
omgaan met de tv's, hun beleve
nissen te filmen en hun ervarin
gen te noteren. We zagen twee
vrijwilligers stoethaspelen met
het uitpakken en op een stan
daard zetten van een plasma-tv.
Ze worstelden door de handlei
ding met veel plaatjes. Ze waren
al gauw een kwartier zoet.
De Simplicity uit de slogan stre
ven ze hier na, te beginnen met
de doos zelf. Vervolgens tv-kana-
len opzoeken en instellen, dat
kan een beetje tv tegenwoordig
zelf. Maar contrast en scherpte
is een kwestie van smaak. Tot
nu toe gaat dat personaliseren
via een menu op het scherm.
„Maar de consument is er huive
rig voor het menu in te duiken",
vertelt Bert Ypema. „Dat moet
simpel zijn." Dus schotelt het
scherm, in tweeën gesplitst, de
keuze voor: „Aan welk deel
geeft u de voorkeur?" Met de
vier gekleurde knoppen moet de
trotse bezitter reageren. Zo
wordt diens persoonlijke instel
ling in zes vragen bereikt en op
geslagen. Hetzelfde gaat gebeu
ren met het geluid en de Ambi-
light-achtergrondverlichting.
Dit staaltje Simplicity zit in de
topmodellen flat-tv die in sep
tember op de markt verschijnen.
Daarna zal het waarschijnlijk
doorsijpelen in andere model
len. 1
Maarten van de Rakt
Pinksteren. We verklaren het
terrasseizoen officieel voor
geopend. Dat we maar vaak bui
ten mogen zitten, liefst met een
fris drankje binnen handbereik,
bijvoorbeeld een glas witbier.
Proost.
Alleen al de aanblik van zo'n ste
vig, bedauwd glas witbier kan
me helemaal in zomerse sferen
brengen. Maar waarom heet het
eigenlijk witbier? Als je het
goed bekijkt, is het eerder zacht
geel van klem-; lichter dan veel
andere bieren, dat wel. Het is
van oorsprong afkomstig van
het Duitse woord weizen, dat
ten onrechte verbasterd is tot
'wit'. Weizen betekent tarwe.
Dit super dorstlessende, iets
troebele biertje wordt gebrou
wen van tarwe, in tegenstelling
tot de meeste andere bieren, die
gerst als basis hebben. Daarom
smaakt het ook niet bitter, maar
friszuur. Een frisheid die nog
eens wordt versterkt door de toe
voeging van gedroogde (Cura-
gao) sinaasappelschillen en ko
riander tijdens het brouwpro-
ces.
Dat brengt me op de eeuwige
discussie met betrekking tot wit
bier. Drinken we deze frisse
vriend mét of zonder citroen?
Het blijft een kwestie van
smaak. Ik ken bierpuristen die
zeggen 'als de brouwer had ge
wild dat het naar citroen smaak
te, had hij er wel citroen inge
stopt'. Met andere woorden,
wég ermee. Vervuiling! Daar is
wat voor te zeggen. Anderen vin
den het wel lekker ontspannend
om een beetje te klooien met
zo'n stampertje en een schijf ci
troen in het glas. Ik heb het
liefst een partje citroen op de
rand van mijn glas. Het staat
feestelijk en fris, en ik kan zelf
bepalen of ik hem wel of niet in
mijn bier laat plonzen. Op een
klein schoteltje ernaast mag na
tuurlijk ook.
We kennen Hoegaarden, Wieck-
se Witte, Korenwolf en nog een
paar kleinere witbieren, waaron
der Dentergems en Brugs Wit
bier. Allen met een alcoholper
centage van circa 5 procent, ver
gelijkbaar met pils. Vorig jaar is
Witte Trapist van La Trappe er
bij gekomen; gebrouwen door
de paters van de Abdij Onze Lie
ve Vrouw van Koningshoeven
bij Tilburg. Van gemoute tarwe,
maar zonder de kenmerkende
kruiderij.
Witbier doet het overigens uit
stekend naast veel zomerse ge
rechten. Met name in combina
tie met witvis, schaal- en schelp
dieren. Eigenlijk overal waarbij
fris-droge witte wijnen als Sau
vignon en Muskadet, Italiaanse
Soave en Elzasser Pinot Blanc
ook goed smaken.
Klassiek is de combinatie van
witbier met gekookte of gefri
tuurde mosselen. Maar omdat
het nu geen mosseltijd is, geef ik
het recept van een ander typisch
Belgisch gerechtje dat het per
fect doet naast een glas witbier:
gevulde tomaatjes met garnalen
en mayonaise. Afkomstig uit het
kookboek Bier aan tafel van de
Belgische tv-kok Herwig van
Hove, die fysische chemie do
ceerde aan de Universiteit van
Leuven en zich even enthousiast
verdiept in het brouwproces als
in het eindresultaat.
GEVULDE TOMATEN MET
GARNALEN
(voor- of lunchgerecht voor 4
personen
Ingrediënten: 8 rijpe trostoma
ten; 150 gram Noordzee-garna-
len; versgemalen peper en zout;
2 eetlepels mayonaise; 2 takjes
peterselie; 100 gram veldsla.
Bereiding: Ontvel de tomaten.
Dat gaat makkelijk door ze
eerst aan de onderkant in te ker
ven met een scherp mes. Dan
één voor één 15 tellen onder
dompelen in een pannetje ko
kend water en vervolgens in een
bak ijskoud water. Snijd het
hoedje eraf, verwijder vocht en
pitjes en hol ze uit, maar zorg
dat de wand in tact blijft. Snijd
verwijderd vruchtvlees in kleine
blokjes. Vermeng met garnalen,
mayonaise, gehakte peterselie,
peper en zout. Zet 2 tomaten op
een bordje, schik er veldsla om
heen. Vul tomaten 'overlopend'
met garnalenmengsel, plaats de
hoedjes erop en garneer met een
toefje peterselie. Zet een schaal
tje mayonaise op tafel.
Een friszuur witbiertje smaakt
er perfect bij.
Tip: vul de tomaten eens met
krabsalade.
koken met Puck Kerkhoven
Na de gameconsole van Com
modore is nu ook de old
school Atari spelcomputer te
rug. Met games als Asteroids,
Centipede en Desert Falcon.
Simpelweg te spelen op de tele
visie als beeldscherm. En met
het bekende geblokte uiterlijk
uit de jaren tachtig van de vori
ge eeuw. Niks hoge resolu-
tie-graphics. De Atari Flash
back lag afgelopen week bij
Kruidvat voor 29,98 euro. Met
twintig ouderwets spannende
games, waaronder ook de hit
Battlezone. Geen gedoe met com
puteraansluitingen. Gewoon op
de tv aansluiten en spelen. Met
twee hoekige joysticks. Precies
zoals ze vroeger waren.
Atari Flashback, 20 games,
29,98 www.atari.com/us/
games/atari-flashback/7 800
Stella McCartney gaat eenma
lig een collectie ontwerpen
voor H&M. De collectie is alleen
voor dames en zal ongeveer veer
tig items omvatten. Dit najaar
ligt de kleding van de populaire
Britse ontwerpster in de win
kels, zo liet het modeconcern
woensdag weten.
Het label 'Stella McCartney for
H&M', is in navolging van het
succes van de eenmalige collec
tie die Karl Lagerfeld eind vorig
jaar voor het modehuis had ont
worpen. McCartney, dochter
van voormalig Beatles-lid Paul,
noemt de samenwerking 'één
van de meest spannende en inno
vatieve manieren om mijn kle
ding bij een breder publiek te
lanceren'.
H&M is ook zeer tevreden met
de samenwerking. 'De ontwer
pen van Stella McCartney zijn
modern en cool, maar toch klas
siek en draagbaar', aldus het be
drijf Volgens een woordvoer
ster is het echter te vroeg om te
zeggen dat ieder jaar een be
roemde designer een collectie
gaat ontwerpen.
Heerlijk, er zijn weer as
perges van de koude
grond. Maar wat te drinken
bij het witte goud? Hou het
fris en jong, zegt de wijnken
ner.
Asperges van de koude
grond. Die zijn het lek
kerst. Tot eind juni kunnen we
weer genieten van het witte
goud. Koks werken zich drie sla
gen in de rondte om maar met
het juiste aspergegerecht voor
de dag te komen. Maar wat
drink je erbij? Wijn natuurlijk
en dan niet meteen naar de tradi
tionele pinot blanc uit de Elzas
grijpen. Prima wijn bij asper
ges, daar niet van. Toon Som-
merdijk, wijnhandelaar, zweert
er zelfs bij. Bij een aspergeproe-
verij serveert hij graag een pi-
foto Mare Bolsius
not blanc van Domaine Joseph
Cattin uit de Elzas. „Die smaak
komt namelijk het dichtst bij
die van de asperge zelf. Breek
een rauwe asperge maar eens
doormidden en proef dan. Van
die smaak ga ik uit en ja, dan
blijf ik bij de pinot blanc."
Maar het kan spannender. Daar
weet onder anderen Jeroen
Broos van Verbunt Wijnkopers
alles van. Al jaren doet Verbunt
mee aan een van de meer serieu
ze verkiezingen van asperge
wijn van het jaar, die van het
Brabants Asperge Genootschap.
Een aantal gerenommeerde wijn
importeurs proeft blind de inge
zonden wijnen. Daaruit worden
er zes gekozen die naar de finale
gaan. Dan proeven onder ande
ren leden van het aspergegenoot
schap, weer blind, de finalisten.
Winnaar
Uiteindelijk blijft er één over en
dit jaar was dat met kop en
schouders de Argentijnse El Por-
tillo Selected White 2004 van
Bodegas Salentein, een wijnhuis
dat door een Nederlander wordt
geleid, Mijndert Pon. Geen El
zasser dus, maar een wijn uit 'de
nieuwe wereld'. Alhoewel vol
gens Broos Argentinië al van
oudsher een uitstekend wijn-
land is, maar pas de laatste de
cennia enorm aan het exporte
ren is geslagen.
De El Portillo heeft volgens
Broos alles wat een goede asper
gewijn moet hebben. Hij is jong
en fris en gemaakt van twee
druiven die prima bij asperges
passen en, wellicht nog belang
rijker, die eikaars geur- en
smaakeigenschappen uitste
kend in balans houden. De sau
vignon blanc is fris en fruitig en
past prima, zoals Broos ver
woordt, bij de florale smaken
van de asperge. De chardonnay
is wat molliger van smaak en
geeft uitstekend tegenwicht en
verdiept. En daarom ook is het
een wijn die heel goed past bij
aspergegerechten met vis en
vlees. Mensen die asperges op
de traditionele wijze klaarma
ken, met ei, ham en boter, ko
men ook prima weg met een pi
not blanc.
„Maar in ons land wordt ook
met koken geëxperimenteerd en
mensen proberen meer, met krui
den ook. Daardoor veranderen
de aspergegerechten en de wijn
moet daarin mee veranderen.
Een pinot blanc is dan iets te
schraal, die komt te kort", stelt
Broos. Want één ding is voor
hem bij de keuze van wijn heel
belangrijk: die moet in harmo
nie zijn met het gerecht dat je
erbij eet.
Dat deze El Portillo door zijn
fruitige maar gedegen smaak
toegankelijk is, is mooi meegeno
men. De nieuwe generatie wijn
drinkers in Nederland, de twinti
gers en dertigers, houden van
een fruitige, niet te moeilijke
smaak. De coca-cola- of breezer-
generatie is gewend aan wat
meer zoet, en wil.dan niet de na
smaak hebben van een wijn met
veel tannines of een wat hogere
zuurgraad.
Petra Dircks
Een friszuur witbiertje voor zomerse dagen.
foto Karei de Vos