^Chardonnay verdiept JZC Frisse vriend met of zonder citroen Kies een jonge, witte wijn Philips observeert tv-kijkers Atari gaat terug naar jaren tachtig Stella McCartney in rekken H&M zaterdag 31 Hoe kies je een asper gewijn? Jeroen Broos geeft een aantal algemene tips: - Neem doorgaans een witte wijn die"jong is, dus niet ouder dan twee jaar. - De wijn moet niet zoet zijn, dus bijvoorbeeld geen 'demi-sec' op het 'Etiket. - Een zoete wijn herken je ook aan de gele kleur. Een jonge frisse wijn is licht van kleur. Hoe lich ter de wijnkleur, hoe mo derner ook de wijn ge maakt is, dat wil zeggen dat de wijn bereid is in roestvrijstalen vaten en niet heeft gerijpt op ei kenhouten vaten. - Lees het etiket goed. Let daarbij bijvoorbeeld op de naam van de druif (sauvignon blanc, chenin blanc, chardonnay, pi- not blanc). Het alcohol percentage doet er min der toe, maar een te zwa re witte wijn past niet bij asperges. - De wijn moet fris moet smaken, maar er mag een bittertje in zitten. Dat is aan het etiket ech ter moeilijk af te lezen, "vraag dus advies aan de wijnspecialist. Drie tips voor asperge wijn van Jeroen Broos: 1: Uiteraard de winnen de aspergewijn El Portil- lo 2004 van Bodegas Sa- lentein uit Argentinië: sauvignon blanc en char donnay. (adviesprijs 5,20 euro) 2: Cuvée Finesse 2004 van Henri Miquel uit Saint Chinian in de Lan- guedoc (Frankrijk): gro tendeels sauvignon blanc met muscat petit grain, viognier en char donnay. (adviesprijs 6,35 euro) 3: Tariquet Chenin 2003 van Yves Grassa uit de Gascogne (Frankrijk): chenin blanc". (advie sprijs 7,05 euro) Winkels waar deze wij nen te koop zijn, staan op het internetadres www.wijnkring.nl 14 mei 2005 W17 Testen gaan soms ver. Zo schijnt de schokbestendig- heid van platte tv's getest te wor den met een soort rodeostier. Ze blijken tegen een stootje te kun nen. Testen zijn nuttig en leer zaam. Onlangs mochten we in de keuken van Philips in Brugge kijken. Daar is een van de twee onderzoekscentra van platte tv's gevestigd, plus een beschei den productielijntje. Philips heeft er een Consumer Experien ce Center ingericht. Het concern haalt consumenten in huis om te observeren hoe zij omgaan met de tv's, hun beleve nissen te filmen en hun ervarin gen te noteren. We zagen twee vrijwilligers stoethaspelen met het uitpakken en op een stan daard zetten van een plasma-tv. Ze worstelden door de handlei ding met veel plaatjes. Ze waren al gauw een kwartier zoet. De Simplicity uit de slogan stre ven ze hier na, te beginnen met de doos zelf. Vervolgens tv-kana- len opzoeken en instellen, dat kan een beetje tv tegenwoordig zelf. Maar contrast en scherpte is een kwestie van smaak. Tot nu toe gaat dat personaliseren via een menu op het scherm. „Maar de consument is er huive rig voor het menu in te duiken", vertelt Bert Ypema. „Dat moet simpel zijn." Dus schotelt het scherm, in tweeën gesplitst, de keuze voor: „Aan welk deel geeft u de voorkeur?" Met de vier gekleurde knoppen moet de trotse bezitter reageren. Zo wordt diens persoonlijke instel ling in zes vragen bereikt en op geslagen. Hetzelfde gaat gebeu ren met het geluid en de Ambi- light-achtergrondverlichting. Dit staaltje Simplicity zit in de topmodellen flat-tv die in sep tember op de markt verschijnen. Daarna zal het waarschijnlijk doorsijpelen in andere model len. 1 Maarten van de Rakt Pinksteren. We verklaren het terrasseizoen officieel voor geopend. Dat we maar vaak bui ten mogen zitten, liefst met een fris drankje binnen handbereik, bijvoorbeeld een glas witbier. Proost. Alleen al de aanblik van zo'n ste vig, bedauwd glas witbier kan me helemaal in zomerse sferen brengen. Maar waarom heet het eigenlijk witbier? Als je het goed bekijkt, is het eerder zacht geel van klem-; lichter dan veel andere bieren, dat wel. Het is van oorsprong afkomstig van het Duitse woord weizen, dat ten onrechte verbasterd is tot 'wit'. Weizen betekent tarwe. Dit super dorstlessende, iets troebele biertje wordt gebrou wen van tarwe, in tegenstelling tot de meeste andere bieren, die gerst als basis hebben. Daarom smaakt het ook niet bitter, maar friszuur. Een frisheid die nog eens wordt versterkt door de toe voeging van gedroogde (Cura- gao) sinaasappelschillen en ko riander tijdens het brouwpro- ces. Dat brengt me op de eeuwige discussie met betrekking tot wit bier. Drinken we deze frisse vriend mét of zonder citroen? Het blijft een kwestie van smaak. Ik ken bierpuristen die zeggen 'als de brouwer had ge wild dat het naar citroen smaak te, had hij er wel citroen inge stopt'. Met andere woorden, wég ermee. Vervuiling! Daar is wat voor te zeggen. Anderen vin den het wel lekker ontspannend om een beetje te klooien met zo'n stampertje en een schijf ci troen in het glas. Ik heb het liefst een partje citroen op de rand van mijn glas. Het staat feestelijk en fris, en ik kan zelf bepalen of ik hem wel of niet in mijn bier laat plonzen. Op een klein schoteltje ernaast mag na tuurlijk ook. We kennen Hoegaarden, Wieck- se Witte, Korenwolf en nog een paar kleinere witbieren, waaron der Dentergems en Brugs Wit bier. Allen met een alcoholper centage van circa 5 procent, ver gelijkbaar met pils. Vorig jaar is Witte Trapist van La Trappe er bij gekomen; gebrouwen door de paters van de Abdij Onze Lie ve Vrouw van Koningshoeven bij Tilburg. Van gemoute tarwe, maar zonder de kenmerkende kruiderij. Witbier doet het overigens uit stekend naast veel zomerse ge rechten. Met name in combina tie met witvis, schaal- en schelp dieren. Eigenlijk overal waarbij fris-droge witte wijnen als Sau vignon en Muskadet, Italiaanse Soave en Elzasser Pinot Blanc ook goed smaken. Klassiek is de combinatie van witbier met gekookte of gefri tuurde mosselen. Maar omdat het nu geen mosseltijd is, geef ik het recept van een ander typisch Belgisch gerechtje dat het per fect doet naast een glas witbier: gevulde tomaatjes met garnalen en mayonaise. Afkomstig uit het kookboek Bier aan tafel van de Belgische tv-kok Herwig van Hove, die fysische chemie do ceerde aan de Universiteit van Leuven en zich even enthousiast verdiept in het brouwproces als in het eindresultaat. GEVULDE TOMATEN MET GARNALEN (voor- of lunchgerecht voor 4 personen Ingrediënten: 8 rijpe trostoma ten; 150 gram Noordzee-garna- len; versgemalen peper en zout; 2 eetlepels mayonaise; 2 takjes peterselie; 100 gram veldsla. Bereiding: Ontvel de tomaten. Dat gaat makkelijk door ze eerst aan de onderkant in te ker ven met een scherp mes. Dan één voor één 15 tellen onder dompelen in een pannetje ko kend water en vervolgens in een bak ijskoud water. Snijd het hoedje eraf, verwijder vocht en pitjes en hol ze uit, maar zorg dat de wand in tact blijft. Snijd verwijderd vruchtvlees in kleine blokjes. Vermeng met garnalen, mayonaise, gehakte peterselie, peper en zout. Zet 2 tomaten op een bordje, schik er veldsla om heen. Vul tomaten 'overlopend' met garnalenmengsel, plaats de hoedjes erop en garneer met een toefje peterselie. Zet een schaal tje mayonaise op tafel. Een friszuur witbiertje smaakt er perfect bij. Tip: vul de tomaten eens met krabsalade. koken met Puck Kerkhoven Na de gameconsole van Com modore is nu ook de old school Atari spelcomputer te rug. Met games als Asteroids, Centipede en Desert Falcon. Simpelweg te spelen op de tele visie als beeldscherm. En met het bekende geblokte uiterlijk uit de jaren tachtig van de vori ge eeuw. Niks hoge resolu- tie-graphics. De Atari Flash back lag afgelopen week bij Kruidvat voor 29,98 euro. Met twintig ouderwets spannende games, waaronder ook de hit Battlezone. Geen gedoe met com puteraansluitingen. Gewoon op de tv aansluiten en spelen. Met twee hoekige joysticks. Precies zoals ze vroeger waren. Atari Flashback, 20 games, 29,98 www.atari.com/us/ games/atari-flashback/7 800 Stella McCartney gaat eenma lig een collectie ontwerpen voor H&M. De collectie is alleen voor dames en zal ongeveer veer tig items omvatten. Dit najaar ligt de kleding van de populaire Britse ontwerpster in de win kels, zo liet het modeconcern woensdag weten. Het label 'Stella McCartney for H&M', is in navolging van het succes van de eenmalige collec tie die Karl Lagerfeld eind vorig jaar voor het modehuis had ont worpen. McCartney, dochter van voormalig Beatles-lid Paul, noemt de samenwerking 'één van de meest spannende en inno vatieve manieren om mijn kle ding bij een breder publiek te lanceren'. H&M is ook zeer tevreden met de samenwerking. 'De ontwer pen van Stella McCartney zijn modern en cool, maar toch klas siek en draagbaar', aldus het be drijf Volgens een woordvoer ster is het echter te vroeg om te zeggen dat ieder jaar een be roemde designer een collectie gaat ontwerpen. Heerlijk, er zijn weer as perges van de koude grond. Maar wat te drinken bij het witte goud? Hou het fris en jong, zegt de wijnken ner. Asperges van de koude grond. Die zijn het lek kerst. Tot eind juni kunnen we weer genieten van het witte goud. Koks werken zich drie sla gen in de rondte om maar met het juiste aspergegerecht voor de dag te komen. Maar wat drink je erbij? Wijn natuurlijk en dan niet meteen naar de tradi tionele pinot blanc uit de Elzas grijpen. Prima wijn bij asper ges, daar niet van. Toon Som- merdijk, wijnhandelaar, zweert er zelfs bij. Bij een aspergeproe- verij serveert hij graag een pi- foto Mare Bolsius not blanc van Domaine Joseph Cattin uit de Elzas. „Die smaak komt namelijk het dichtst bij die van de asperge zelf. Breek een rauwe asperge maar eens doormidden en proef dan. Van die smaak ga ik uit en ja, dan blijf ik bij de pinot blanc." Maar het kan spannender. Daar weet onder anderen Jeroen Broos van Verbunt Wijnkopers alles van. Al jaren doet Verbunt mee aan een van de meer serieu ze verkiezingen van asperge wijn van het jaar, die van het Brabants Asperge Genootschap. Een aantal gerenommeerde wijn importeurs proeft blind de inge zonden wijnen. Daaruit worden er zes gekozen die naar de finale gaan. Dan proeven onder ande ren leden van het aspergegenoot schap, weer blind, de finalisten. Winnaar Uiteindelijk blijft er één over en dit jaar was dat met kop en schouders de Argentijnse El Por- tillo Selected White 2004 van Bodegas Salentein, een wijnhuis dat door een Nederlander wordt geleid, Mijndert Pon. Geen El zasser dus, maar een wijn uit 'de nieuwe wereld'. Alhoewel vol gens Broos Argentinië al van oudsher een uitstekend wijn- land is, maar pas de laatste de cennia enorm aan het exporte ren is geslagen. De El Portillo heeft volgens Broos alles wat een goede asper gewijn moet hebben. Hij is jong en fris en gemaakt van twee druiven die prima bij asperges passen en, wellicht nog belang rijker, die eikaars geur- en smaakeigenschappen uitste kend in balans houden. De sau vignon blanc is fris en fruitig en past prima, zoals Broos ver woordt, bij de florale smaken van de asperge. De chardonnay is wat molliger van smaak en geeft uitstekend tegenwicht en verdiept. En daarom ook is het een wijn die heel goed past bij aspergegerechten met vis en vlees. Mensen die asperges op de traditionele wijze klaarma ken, met ei, ham en boter, ko men ook prima weg met een pi not blanc. „Maar in ons land wordt ook met koken geëxperimenteerd en mensen proberen meer, met krui den ook. Daardoor veranderen de aspergegerechten en de wijn moet daarin mee veranderen. Een pinot blanc is dan iets te schraal, die komt te kort", stelt Broos. Want één ding is voor hem bij de keuze van wijn heel belangrijk: die moet in harmo nie zijn met het gerecht dat je erbij eet. Dat deze El Portillo door zijn fruitige maar gedegen smaak toegankelijk is, is mooi meegeno men. De nieuwe generatie wijn drinkers in Nederland, de twinti gers en dertigers, houden van een fruitige, niet te moeilijke smaak. De coca-cola- of breezer- generatie is gewend aan wat meer zoet, en wil.dan niet de na smaak hebben van een wijn met veel tannines of een wat hogere zuurgraad. Petra Dircks Een friszuur witbiertje voor zomerse dagen. foto Karei de Vos

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 47