>zc De begonia smaakt pikant De Frietstal biedt het beste uit de Bourgondische keuken Pannenkoeken met primula's Pilgrim Schoenen Overvloed ledactie bijlagen: 0113-315680 u ww.pzc.nl :.mail:redactie@ pzc.nl 'ostbus 31,4460 AA Goes Idvertentie-exploitatie: oord-en Midden-Zeeland: 0113-315520; Buws-Vlaanderen: 0114-372770; tionaal: 020-4562500. .zaterdag 14 mei 2005 Bloemen op je bord. Hoe zo, die horen toch in een vaas of in de pot? Toch kan een bloem ook prima als smaakmaker dienen. Probeer eens een pikante be gonia of geniet van asperges met orchideeënsaus. In je haar, op je kleren of in de hand. Of anders in een vaas op tafel of in de tuin maar bloe men op je bord? Nee, dank u. „Toch eten we, zonder het te be seffen, al veel bloemen", zegt Bi- anca Kruitz, herboriste uit Sit- tard aan. „Bloemkool, broccoli, artisjokken, saffraan, kapper tjes en kruidnagel, het zijn alle maal bloemen maar die worden niet meer als zodanig herkend. Maar als je iemand vraagt een madeliefje op te eten dan wordt er raar opgekeken", aldus Kruitz, die ook psychologe is. Toch wordt het eten van bloe men steeds populairder, stelt de Sittardse. Van de terug-naar- de-natuur-trend en de kritiek op de computerisering van de maatschappij profiteert ook de kruiden- en bloemenwereld, zegt ze. Van kruiden is goed bekend wel ke culinaire en ook medicinale eigenschappen ze hebben. Maar het aantal eetbare bloemen, is vele malen groter dan het aantal kruiden, zo geeft Pierre Schmetz van het Valkenburger restaurant La Fleur aan. „Er zijn 114 kruiden maar er zijn duizenden bloemen die veel meer culinaire mogelijkheden hebben", zegt de 57-jarige kok. Al sinds 1977 verkent hij de gastronomische aspecten van bloemen. „Toen ik nog in dienst was bij het koninklijk huis vroeg de toenmalige koningin Juliana me ter gelegenheid van het bezoek van de Spaanse ko ning een heel ander dessert te maken. Ik heb toen rozenijs ge maakt. Sindsdien ben ik verslin gerd aan het koken met bloe men." Zomaar bloemen in een bord leg gen is de kok een gruwel. „Dat Kok Pierre Schmetz: „Eet nooit bloemen van de bloemist." is wel grappig, maar het smaakt nergens naar. Van elke bloem moet je weten wat de beste berei ding is. Bovendien moet je goed weten welke planten en bloe men giftig zijn." Dat beaamt ook Kruitz. „Eet nooit bloemen van de bloe mist. Die zijn bespoten met be strijdingsmiddelen. Pak alleen bloemen, gekweekt van biolo gisch geteeld zaad." Schmetz werkt bij voorkeur met extracten of essences, die hij van bloemen maakt. Dat is wel veel werk en vergt veel bloemen maar van essences of extracten heeft een kok weer langer pro fijt dan van kruiden, die vluchti ger zijn. „De bloem van een plant kun je wel gebruiken, maar de bladeren en de stelen niet. Die zijn hard en hebben een te doordringende smaak." Kruitz is het daar niet helemaal mee eens. „Van de wortels van de paardebloem kan een goede bloedzuiverende thee gemaakt worden. Je moet dan de wortel wassen, in stukjes snijden en 10 minuten koken. Dan zeven en drinken. Het is niet echt lekker, maar wel gezond." Licht verteerbaar Voor maagpatiënten is het eten van bloemen zelfs gezond, geeft Schmetz aan. „Bloemen zijn licht verteerbaar en hebben een korte bereidingstijd. Je kunt ze niet uren mee laten stoven zoals kruiden, je moet ze a la minute gebruiken. En wat je a la minu te toevoegt, is ook lichter ver teerbaar." Onvermoede krachten gaan vol gens de Sittardse herboriste ook schuil achter twee planten met een doorgaans suffig en truttig imago. Want een begonia en een vlijtig liesje worden meestal niet geassocieerd met pikant en pittig „Begoniablaadjes hebben een pikante, peperige smaak en doen het met hun kleurenaccen- ten erg goed in salades. Een vlij tig liesje heeft een radijsachtige smaak en past goed bij begonia, zeker als je die laatste wat te sterk vindt." De nieuwste vondst van bloe- menkok Schmetz is een combi natie van asperges met orchideëen. „De orchideeën ge ven een lichte honingsmaak aan de saus, die aan deze bloem ook nog een bittertje overhoudt. Heel gevarieerd en verfijnd." Kreutz verwijst tot slot naar een spreuk, die volgens haar alles zegt over bloemen en culinaria: „Wanneer mensen meer bloe men zouden eten, zouden ze veel liever en aardiger zijn." Ray Simoen foto Johannes Timmermans Informatie: Restaurant La Fleur, tel. 043 - 60 13 780. Bian- ca Kruitz, tel. 046 - 45 26 295. Op woensdag 8 juni geeft zij een workshop 'eetbare bloemen'. Zie ook: www.heyokah.com Twee recepten van gerechten met bloemen. PANNENKOEKEN MET PRIMULA'S. Ingrediënten: Twee eieren, 200 gr bloem, halve liter melk, half kopje gele primulabloempjes, zout, boter of margarine om te bakken. Bereiding: Maak een glad beslag van de bloem, losge klopte eieren, wat zout en de melk. Strooi er tot slot de gewassen en gedroogde bloemblaadjes van de pri mula's in en bak pannenkoeken zoals u altijd doet. GEVULDE TULPEN Ingrediënten: Acht mooie tulpen, zonder stamper en meeldraden, 6 grote gekookte aardappelen, 2 zure ap pelen, 1 ui, 1 eetl fijn gesneden peterselie, 1 halve eetl fijn gesneden selderij, 100 gr walnoten of gemengde noten, 4 eetl slaolie, 2 eetl azijn, peper en zout. Bereiding: Snijd de geschilde en gekookte aardappe len in kleine blokjes, evenals de geschilde en van klok huizen ontdane appelen. Hak de ui en de noten fijn. Meng alle ingrediënten met olie en azijn en breng op smaak met peper en zout. Laat dit mengsel minstens een uur op een koele plaats staan om op smaak te ko men. Vul de gewassen en gedroogde tulpen met dit mengsel en serveer dit gerecht koud. Pilgrim heeft oog gekregen voor 'de modebewuste man die net een beetje extra aandacht aan zijn uiterlijk wil besteden'. Een steeds groter wordende doel groep, volgens de grote Deens bijoux-producent. Het is hoog tijd voor een mannencollectie. Die bestaat niet alleen uit kettin gen, armbanden en ringen, maar ook uit oorbellen, manchetkno pen, keycords en keychains. Stoer, modisch en kleurrijk zijn de trefwoorden. Materialen als 'oxigen'-zilver, leer, metaal en kristal domineren de collectie. Qua prijzen: de manchetknopen met rode sterren komen op 32,50 euro. Meer informatie: www.pilgrim.dk Altijd gedacht dat Clarks een oerdegelijk merk was van ver antwoord schoeisel. Maar ze kunnen ook hippe kinderschoen tjes maken, zoals ze al decennia aantonen in Groot-Brittannië. Want daar claimt Clarks 'jaren lang de ongekroonde nummer één' te zijn op dit vlak. Sinds kort veroveren ze ook ons land, vanuit een 'flagshipstore' in de Amsterdamse Kalverstraat en andere verkooppunten. Voor het nieuwe seizoen presenteert Clarks een opvallende collectie die aansluit bij de laatste trends. Hippe meiden en 'spor ty' jongens hebben een ruime keus uit sandalen, schoenen en canvas gympen, ook nog eens in hele en halve maten plus breed- tematen. Zo hebben we Candy Lace, uitgevoerd in denim met een bloemenprint op de zool en vrolijk gekleurde veters. En voor hem onder meer: Zipper, een rode leren gymp, gebaseerd op de basketbalschoen. Meer informatie: 0800-0230123 (gratis) en www.clarks.com Deze hoorn van overvloed is een luxueuze mand, gevuld met weelderige frambozen en sappi ge blauwe bessen die smelten in de mand. Wat voor fruitmand vol verboden vruchten dat is? Een klein parfumspraytje van Lolita Lempicka met - daar gaan we weer - delicate geumo- ten als zoethout, viooltjes en iris met als basis witte muskus, ton- kaboon en vanille. En die fram bozen en bessen dan? Die vor men het omhulsel, de geschenk verpakking. Zomaar kopen is er niet bij. Een miniatuurtje van 5 ml The Forbidden Fruits is het cadeautje bij besteding van 30 euro aan Lolita Lempicka-pro- ducten, te vinden bij lei Paris XL. *381 ~je Sluis herbergt niet al- --.leen Nederlands toprestaurant no 1, ■rid Sluis, maar bezit daarnaast een heel ei- ra eetcultuur die je het best als Bourgon- i bint kwalificeren. Bourgondischer pi in Sluis kan ik het me moeilijk voorstel den Café-Restaurant De Frietstal is er ^ra van de beste voorbeelden van. p.™»» 's misschien wat misleidend, maar heb begrepen dat die voor ingewijden hei- 8's. Aanvankelijk was dit namelijk een fri- hren wel een zeer goed beklante frituur, ant oud-marineman Kees Jansen bakte as 1972 ambachtelijke frieten en creëer- r e8dijkertijd een aangename ambiance. ™mddels is de frituur uitgegroeid tot een er in België uitstekend bekend staand res- Urant met een uitgebreide keukenbrigade stijl611 kaar* *n beste Bourgondische verhaal wil dat de familie Jansen er aanden over heeft gepiekerd om de naam van de zaak te veranderen, maar die is zo diep in het geheugen gegrifd van vele smul papen ter weerszijde van de grens dat ze het maar zo hebben gelaten. Inmiddels staat er een nieuwe generatie, Sancho en Vivian, Jansen aan het roer, maar de ambachtelijke frieten van weleer worden nog elke dag vers gemaakt om te worden geserveerd bij bij voorbeeld specialiteiten als chateaubriand 23,95) en de visschotel van het huis 25,95). Of bij de scampi's Frietstal 12,75) die worden opgediend in een rijke knoflookroomsaus. Vanaf een tafeltje bij het raam zie ik hoe het fameuze visgerecht aan een achthoofdig ge zelschap wordt opgediend. Een grote schaal met diverse vissoorten als zalm, roodbaarfi- let, kabeljauw en tongfilets plus garnalen en gamba's in zowel witte wijnsaus als kreeftensaus en gegarneerd met aardappel puree en diverse groenten wordt als een hoorn des overvloeds aangedragen. De ober wijst de met stomheid geslagen gasten de on derdelen van het gerecht aan. Van zo'n rijk voorziene kaart is het moeilijk kiezen. Type rend voor deze Bourgondische keuken zijn voorgerechten als kaaskroketten 5,95), garnalenkroketten 7,95), gebakken mosse len Provencaal 10,95), kikkerbillen in de look 11,75) en een halve portie paling in w AAN TAFEL Rien van Reems 't groen 11,50). Paling is een (Zeeuws) vlaams streekgerecht. De Frietstal serveert ze als hoofdgerechten gebakken 17,75), in de room, in 't groen en Proven caal (alle drie€ 18,75). Omdat wijngaardslakken in het naburige Aardenburg worden opgekweekt en dus ook als streekproduct kunnen worden be schouwd, bestel ik de escargots 8,95). De flink uit de kluiten gewassen slakken pas sen tenauwemood in de holtes van het meta len gratineerschaaltje en ze baden in de ge smolten knoflookboter die ik, mijn afslank- campagne ten spijt, niet kan nalaten met het bijgeleverde knapperige stokbrood op te soppen. Dan maar een wat verantwoorder hoofdge recht en hopen dat mijn diëtiste dit niet leest. Maar een 'mager' gerecht kiezen is bij De Frietstal niet zo eenvoudig. De zeetong (dagprijs) weegt 500 gram en is in de room boter gebakken en de kabeljauwfilet (€17,50) gaat vergezeld van een mosterd saus. De tongfilets met kreeftensaus en gar nalen en de tongfilets Veronique 21,95) brengen me in vertwijfeling en de tomaat met garnalen 13,50), ook weer zo'n ty pisch Vlaams kustgerecht, is ook niet te ver smaden. Biefstuk 13,95), entrecöte 17,50) en biefstuk van de haas 19,75), alle drie natuur, vormen een goed alterna tief, want je kunt kiezen uit vijf sauzen 2,50) maar die ook weglaten. Dan valt mijn oog op de specialiteit van het seizoen: asperges. Het aspergemenu van drie gangen kost 28,50, losse hoofdgerech ten zijn ook mogelijk: asperges op vlaamse wijze met warme beenham 22,95), asper ges met lamstournedos en rode wijnsaus 23,95)asperges met zalmfilet en Hollan- daisesaus 22,95) en asperges met gerook te zalm 22,50). Dit laatste gerecht blijkt een geslaagde com binatie te zijn, de zalm is niet te dun uitge sneden en gaart als het ware op het warme bord. Naast de asperges serveert De Friet stal ook nog een portie lamsoren. De atten te, zeer professionele ober vertelt er bij dat dit Zeeuwse zeegroenten zijn. Als aangena me verrassing zet hij ook nog een schaaltje met verse krieltjes bij mijn bord. Geen ge schrapte scharminkels uit een plastic zak, maar gave gekookte aardappeltjes, even am bachtelijk als de fameuze Frietstal-frieten. Met Vlaamse gulheid serveert dezelfde vriendelijke ober bij de thee een likeurtje van het huis. Mooi slot van een Bourgon disch feestmaal. Café Restaurant Tearoom De Frietstal Nieuwstraat 20-22 4524 EE Sluis Tel. 0117-461641 vvww.defrietstal.nl Sluitingsdagen maandag en dinsdag Keuken open van 11.30 tot 21.00 uur Creditcards: Visa, EurocardAMastercard/, Amex en Diners Club Vegetarisch: soep, voorgerecht en zes hoofdgerechten Rolstoel: geen belemmeringen Kinderen: frietstalletje met speelgoed, tekenfilm en playstation Roken: apart gedeelte voor niet-rokers

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 45