kc Een paar kroketten per week kan 25,- www. vanwesten, com/kennismaken 17 GELICHT Man gestraft voor vernielen auto Boete voor leksteken van banden Geld en sieraden gestolen Man beboet voor hennepteelt met de grootste mannenmode winkel van Zeeland Van Westen Mannenmode, Zaamslag (Zeeuws Vlaanderen) speel het kennismakingsspel op internet en verdien een waardebon van Van Westen Mannenmode Zaamslag (Zeeuws Vlaanderen) 700 m2 eigentijdse mannenmode (business-casual-party-trend) aparte trouwafdeling gratis atelierservice kijk voor een rondleiding www.vanwesten.com rondleiding Van Westen Mannenmode Plein 10-11, 4543 BH Zaamslag (Z. Vlaanderen) 0115-436100 II il IIII casual VAN WESTEN dinsdag 26 april 2005 vinr Emile Calon nuim driekwart van de werkenden jj/in Nederland vindt het acceptabel jls de bedrijfskantine kroketten en pa- tal in de ban doet en alleen nog maar rfzonde voeding aanbiedt. Dat blijkt ïit de Randstad WerkMonitor, een on derzoek onder 440 werknemers van achttien jaar en ouder. Voor directievoorzitter Teun Verheij Albron, een van de grootste cate- sarsvan Nederland, vormt het onder zoek geen verrassing. Vergeleken met ten decennium geleden wordt er in de kantine en het bedrijfsrestaurant veel meer naar gezondere producten gegre pen, vertelt hijFit en gezond, is vol gens hem voor velen het motto. Zijn bedrijf speelt daarop in met een zo ge- raneerd mogelijk aanbod van produc ten. Hij benadrukt dat de vette hap beslist niet in de ban is gedaan. De liefheb bers kunnen nog steeds frikadellen, kroketten, nasi-schijven en gehaktbal- Eten topscheppen. Bij concurrent Sodex- oo weet kwaliteitsmanager Joke van Buuren ook alles van de wens van veel rerknemers om gezonder te eten. „De raag naar bruinbrood en rauwkost is x laatste jaren fors toegenomen." 3ok is er een veel grotere vraag ont- jaan naar salades. Vooral salades zon der dressing. Cyclus fe geeft aan dat bedrijven graag wil- en dat er gezond wordt gegeten. Ze nen dat als een bijdrage aan een ge rond werkklimaat en als een manier om het ziekteverzuim te beperken, loe fitter de werknemer, hoe minder de uitval en hoe beter het bedrijfsre sultaat. )e medewerkers van cateraar Sodex- 10 hebben de vette hap ook nog niet verbannen uit het assortiment. „We In het bedrijfsrestaurant is er meer vraag naar gezonde voeding zoals salades en bruinbrood. De bewuste eter wint steeds meer terrein. foto ANP bieden de verschillende producten nu meestal in een cyclus van een week aan", verwoordt Van Buuren het be leid. Op die manier krijgen de fans van de gefrituurde hap toch de kans wat lekkers naar binnen te krijgen maar worden ze ook uitgedaagd eens wat anders te nemen. Uit het onderzoek blijkt verder dat veel werkenden vinden dat de werkge ver een actieve rol moet spelen in het bevorderen van gezond eten. Tweeën tachtig procent van de ondervraagden vindt het stimuleren van gezonde voe ding door de werkgever enigszins tot zeer belangrijk. Slechts een op de vijf werkenden ziet het helemaal niet zit ten om tijdens de lunch op het werk al leen nog maar gezond te eten. De ondervraagden zullen de vette hap wel missen. Een kwart zal met pijn in het hart afscheid nemen van de kro ket. Elf procent heeft er moeite mee als patat uit het assortiment ver dwijnt, negen procent als ze het zon der frikadel moeten stellen. Voor Verheij gaat er niets boven ge zond en gevarieerd eten en bewegen. „Ik zeg tegen mensen: ontbijt goed, eet regelmatig, drie keer per dag. Dan zijn één, twee of drie kroketten per week prima. Maar elke dag een kroket of patat, dat zullen we de mensen niet adviseren." Bewust Uit eigen onderzoek van Albron blijkt dat de bewuste eter - de vrouw of man die heel erg bezig is met vers, gezond en gevarieerd eten - aan terrein wint. In oktober 2004 was twintig procent van de Nederlandse bevolking zo'n be wuste eter. Nu, een half jaar later, is dat percentage al gestegen tot 23 pro cent. Albron onderscheidt vijf groepen eters: de bewuste eter, de traditionele eter, de grote eter, de mobiele eter en de lekkerbek. De bewuste eter sport re gelmatig en eet gezond. Hij kiest vol gens Albron voor producten die ge zond zijn zoals veel rauwkost, salades en fruit. Hij drinkt veel meer mineraal water, vruchtensap en karnemelk dan caloriehoudende frisdranken. De traditionele eter houdt van struc tuur in zijn eetpatroon. Hij belegt zijn boterhammen met typisch Nederland se producten als kaas en vleeswaren en gebruikt de lunch achter het bu reau of tijdens een wandeling. Een kopje soep vindt hij wel lekker terwijl thee en koffie de dranken zijn die hij nuttigt bij het eten. De grote eter let volgens de cateraar niet zo op zijn gezondheid. Hij loopt tussen de middag vol verwachting het bedrijfsrestaurant binnen en gaat op zoek naar producten die er - in zijn ogen - het lekkerst uitzien. Hij let daarbij niet op de voedingswaarden. Warme snacks en vleesproducten, zo als kroketten en gehaktballen belan den regelmatig op zijn bord. De mobiele eter is vooral druk. Eigen lijk heeft hij geen tijd voor het ontbijt, niet voor de lunch en vaak ook niet voor het avondeten. Er moet dus on derweg in de auto, tijdens vergaderin gen, achter de computer of in de trein gegeten worden. En op onregelmatige tijdstippen. Ondanks dat hij van hot naar haar rent, denk hij meestal wel aan zijn gezondheid. Fruit, saladsha- kes, yoghurtshakes, verantwoord be legde kant-en-klare broodjes en aller lei fruitige melk- en yoghurtdrankjes zijn zijn favoriet. Hij eet zelden in het bedrijfsrestaurant, maar haalt daar wel gemaksproducten met hersluitba- re verpakking. Lekkerbek De lekkerbek tenslotte houdt van kwa litatief goede producten die vers zijn. Elke dag hoopt hij op spannende varia ties in het restaurant. Maar ook de ge zondheid verliest hij meestal niet uit het oog, aldus Albron. Regelmatig neemt hij verse salades of fruit. War me snacks, waaronder soms kroketten en saucijzenbroodjes, liggen zo nu en dan ook op zijn bord. Maar niet elke dag. Hij is volgens Albron heel impul sief in zijn aankopen. De ene dag heeft hij zin in warm en calorierijk, de vol gende dag stelt hij meer prijs op een gezonde salade of een broodje warme beenham met honingsaus en tijm. Hij laat zich, aldus de cateraar, vaak ver leiden door lekkere en verrassende producten. Uit het onderzoek in opdracht van Randstad blijkt verder dat acht op de tien werkenden vindt dat de werkge ver sportbeoefening moet stimuleren. Sportende medewerkers kunnen beter tegen stress en zijn minder vaak ziek, zo is de overtuiging van veel onder vraagden. Dertig procent van hen gaf daarbij aan dat sporten op kosten van de werkgever een goede manier is om de medewerkers in beweging te bren gen. Volgens het onderzoek kan zo'n tien procent van de werkenden in Neder land sporten in een sportfaciliteit van de werkgever. Nog eens vijftien pro cent kan gedeeltelijk of geheel op kos ten van de werkgever elders sporten. En bijna vier op de tien werkenden in Nederland heeft de mogelijkheid om tijdens de lunch even naar buiten te gaan om wat te wandelen. MIDDELBURG - De Middelburgse politierechter F. van Hemert-Meeuwis heeft gisteren een 37-jarige inwoner van Vlissingen voor de vernieling van een auto conform de eis veroordeeld tot twintig uur werkstraf. De uit spraak was een pleister op de wonde, want de verdachte moet ook nog eens 1300 euro schadevergoeding betalen aan de gedupeerde. De man moest alleen voor de schade opdraaien, omdat de aanklacht tegen zijn drie kompanen werd geseponeerd. Met zijn vieren hadden ze op 27 april vorig jaar in Vlissingen in beschonken toestand schade toegebracht aan de auto door eroverheen te lopen, hem te bekrassen en ertegen te schoppen. De Vlissinger was ver antwoordelijk voor de deuk in de auto. De voetafdruk bleek van zijn schoen afkomstig te zijn. De drie medever dachten ontsprongen de dans. In de strafmaat werd rek&- ning gehouden met het strafblad van de man. MIDDELBURG - Een 46-jarige Terneuzenaar is gisteren in Middelburg voor het leksteken van banden van een au^ to bij verstek veroordeeld tot 250 euro boete. Politierech ter F. van Hemert-Meeuwis vond de opzetheling van goe deren niet bewezen. De verdachte werd in de nacht van 4 op 5 januari in Nieuwvliet slapend met gestolen spullen in een auto aangetroffen. De politie was gealarmeerd, om dat er was ingebroken in een strandpaviljoen, niet ver van de auto waarin de Terneuzenaar zijn roes lag uit te slapen. Raadsman P. van Kampen pleitte voor vrijspraak, omdat zijn cliënt niets van de goederen zou hebben gewe ten. Bovendien bleek uit het technisch onderzoek dat de goederen niet van het strandpaviljoen afkomstig waren. Zijn cliënt is verslaafd aan cocaïne. „Hij leidde in die pe riode een zwervend bestaan", merkte Van Kampen op. Volgens officier van justitie H. den Hartog konden de he ling en vernieling worden bewezen. Zij eiste 600 euro boe te. De vernieling van de banden had te maken met een conflict. VLISSINGEN - Bij thuiskomst ontdekten de bewoners van een huis aan de Schuitvaartgracht in Vlissingen dat er was ingebroken. Uit de woning is een geldbedrag van enkele honderden euro's gestolen. Ook werden sieraden weggenomen. MIDDELBURG - De Middelburgse politierechter veroor deelde gisteren een 29-jarige inwoner van Axel voor het bezit van drie hennepplanten tot 450 euro boete. De Axe laar zei niet beter te weten dan dat hij vijf wietplanten mocht kweken. „Ja, plantjes, maar geen reuzen die bij el kaar zeven kilo wegen", verwierp de politierechter de stel ling. Een conflict met de buurman lag op 23 september vo rig jaar ten grondslag aan het delict. Die had de politie ge beld toen de verdachte samen met zijn vrienden in de tuin in zijn ogen teveel lawaai maakte. De man zei een jointje te roken, omdat hij last van astma heeft. „Daar word ik rustig van", zei hij. Hij had verklaard zelf te telen, omdat dat goedkoper is. Officier van justitie H. den Hartog zag hem niet als een crimineel. Zij eiste 750 euro boete en twee weken voorwaardelijk gevangenisstraf. De politie rechter was nog milder: 450 euro boete. (advertentie) KENNISMAKEN MANNENMODE

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 17