kc
Een paar kroketten per week kan
25,-
www. vanwesten, com/kennismaken
17
GELICHT
Man gestraft voor vernielen auto
Boete voor leksteken van banden
Geld en sieraden gestolen
Man beboet voor hennepteelt
met de grootste mannenmode winkel van Zeeland
Van Westen Mannenmode, Zaamslag (Zeeuws Vlaanderen)
speel het kennismakingsspel op internet
en verdien een waardebon van
Van Westen Mannenmode
Zaamslag (Zeeuws Vlaanderen)
700 m2 eigentijdse mannenmode
(business-casual-party-trend)
aparte trouwafdeling
gratis atelierservice
kijk voor een rondleiding
www.vanwesten.com rondleiding
Van Westen Mannenmode Plein 10-11, 4543 BH Zaamslag (Z. Vlaanderen) 0115-436100
II il IIII
casual
VAN WESTEN
dinsdag 26 april 2005
vinr Emile Calon
nuim driekwart van de werkenden
jj/in Nederland vindt het acceptabel
jls de bedrijfskantine kroketten en pa-
tal in de ban doet en alleen nog maar
rfzonde voeding aanbiedt. Dat blijkt
ïit de Randstad WerkMonitor, een on
derzoek onder 440 werknemers van
achttien jaar en ouder.
Voor directievoorzitter Teun Verheij
Albron, een van de grootste cate-
sarsvan Nederland, vormt het onder
zoek geen verrassing. Vergeleken met
ten decennium geleden wordt er in de
kantine en het bedrijfsrestaurant veel
meer naar gezondere producten gegre
pen, vertelt hijFit en gezond, is vol
gens hem voor velen het motto. Zijn
bedrijf speelt daarop in met een zo ge-
raneerd mogelijk aanbod van produc
ten.
Hij benadrukt dat de vette hap beslist
niet in de ban is gedaan. De liefheb
bers kunnen nog steeds frikadellen,
kroketten, nasi-schijven en gehaktbal-
Eten
topscheppen. Bij concurrent Sodex-
oo weet kwaliteitsmanager Joke van
Buuren ook alles van de wens van veel
rerknemers om gezonder te eten. „De
raag naar bruinbrood en rauwkost is
x laatste jaren fors toegenomen."
3ok is er een veel grotere vraag ont-
jaan naar salades. Vooral salades zon
der dressing.
Cyclus
fe geeft aan dat bedrijven graag wil-
en dat er gezond wordt gegeten. Ze
nen dat als een bijdrage aan een ge
rond werkklimaat en als een manier
om het ziekteverzuim te beperken,
loe fitter de werknemer, hoe minder
de uitval en hoe beter het bedrijfsre
sultaat.
)e medewerkers van cateraar Sodex-
10 hebben de vette hap ook nog niet
verbannen uit het assortiment. „We
In het bedrijfsrestaurant is er meer vraag naar gezonde voeding zoals salades en bruinbrood. De bewuste eter wint steeds
meer terrein. foto ANP
bieden de verschillende producten nu
meestal in een cyclus van een week
aan", verwoordt Van Buuren het be
leid. Op die manier krijgen de fans
van de gefrituurde hap toch de kans
wat lekkers naar binnen te krijgen
maar worden ze ook uitgedaagd eens
wat anders te nemen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat
veel werkenden vinden dat de werkge
ver een actieve rol moet spelen in het
bevorderen van gezond eten. Tweeën
tachtig procent van de ondervraagden
vindt het stimuleren van gezonde voe
ding door de werkgever enigszins tot
zeer belangrijk. Slechts een op de vijf
werkenden ziet het helemaal niet zit
ten om tijdens de lunch op het werk al
leen nog maar gezond te eten.
De ondervraagden zullen de vette hap
wel missen. Een kwart zal met pijn in
het hart afscheid nemen van de kro
ket. Elf procent heeft er moeite mee
als patat uit het assortiment ver
dwijnt, negen procent als ze het zon
der frikadel moeten stellen.
Voor Verheij gaat er niets boven ge
zond en gevarieerd eten en bewegen.
„Ik zeg tegen mensen: ontbijt goed,
eet regelmatig, drie keer per dag. Dan
zijn één, twee of drie kroketten per
week prima. Maar elke dag een kroket
of patat, dat zullen we de mensen niet
adviseren."
Bewust
Uit eigen onderzoek van Albron blijkt
dat de bewuste eter - de vrouw of man
die heel erg bezig is met vers, gezond
en gevarieerd eten - aan terrein wint.
In oktober 2004 was twintig procent
van de Nederlandse bevolking zo'n be
wuste eter. Nu, een half jaar later, is
dat percentage al gestegen tot 23 pro
cent.
Albron onderscheidt vijf groepen
eters: de bewuste eter, de traditionele
eter, de grote eter, de mobiele eter en
de lekkerbek. De bewuste eter sport re
gelmatig en eet gezond. Hij kiest vol
gens Albron voor producten die ge
zond zijn zoals veel rauwkost, salades
en fruit. Hij drinkt veel meer mineraal
water, vruchtensap en karnemelk dan
caloriehoudende frisdranken.
De traditionele eter houdt van struc
tuur in zijn eetpatroon. Hij belegt zijn
boterhammen met typisch Nederland
se producten als kaas en vleeswaren
en gebruikt de lunch achter het bu
reau of tijdens een wandeling. Een
kopje soep vindt hij wel lekker terwijl
thee en koffie de dranken zijn die hij
nuttigt bij het eten.
De grote eter let volgens de cateraar
niet zo op zijn gezondheid. Hij loopt
tussen de middag vol verwachting het
bedrijfsrestaurant binnen en gaat op
zoek naar producten die er - in zijn
ogen - het lekkerst uitzien. Hij let
daarbij niet op de voedingswaarden.
Warme snacks en vleesproducten, zo
als kroketten en gehaktballen belan
den regelmatig op zijn bord.
De mobiele eter is vooral druk. Eigen
lijk heeft hij geen tijd voor het ontbijt,
niet voor de lunch en vaak ook niet
voor het avondeten. Er moet dus on
derweg in de auto, tijdens vergaderin
gen, achter de computer of in de trein
gegeten worden. En op onregelmatige
tijdstippen. Ondanks dat hij van hot
naar haar rent, denk hij meestal wel
aan zijn gezondheid. Fruit, saladsha-
kes, yoghurtshakes, verantwoord be
legde kant-en-klare broodjes en aller
lei fruitige melk- en yoghurtdrankjes
zijn zijn favoriet. Hij eet zelden in het
bedrijfsrestaurant, maar haalt daar
wel gemaksproducten met hersluitba-
re verpakking.
Lekkerbek
De lekkerbek tenslotte houdt van kwa
litatief goede producten die vers zijn.
Elke dag hoopt hij op spannende varia
ties in het restaurant. Maar ook de ge
zondheid verliest hij meestal niet uit
het oog, aldus Albron. Regelmatig
neemt hij verse salades of fruit. War
me snacks, waaronder soms kroketten
en saucijzenbroodjes, liggen zo nu en
dan ook op zijn bord. Maar niet elke
dag. Hij is volgens Albron heel impul
sief in zijn aankopen. De ene dag heeft
hij zin in warm en calorierijk, de vol
gende dag stelt hij meer prijs op een
gezonde salade of een broodje warme
beenham met honingsaus en tijm. Hij
laat zich, aldus de cateraar, vaak ver
leiden door lekkere en verrassende
producten.
Uit het onderzoek in opdracht van
Randstad blijkt verder dat acht op de
tien werkenden vindt dat de werkge
ver sportbeoefening moet stimuleren.
Sportende medewerkers kunnen beter
tegen stress en zijn minder vaak ziek,
zo is de overtuiging van veel onder
vraagden. Dertig procent van hen gaf
daarbij aan dat sporten op kosten van
de werkgever een goede manier is om
de medewerkers in beweging te bren
gen.
Volgens het onderzoek kan zo'n tien
procent van de werkenden in Neder
land sporten in een sportfaciliteit van
de werkgever. Nog eens vijftien pro
cent kan gedeeltelijk of geheel op kos
ten van de werkgever elders sporten.
En bijna vier op de tien werkenden in
Nederland heeft de mogelijkheid om
tijdens de lunch even naar buiten te
gaan om wat te wandelen.
MIDDELBURG - De Middelburgse politierechter F. van
Hemert-Meeuwis heeft gisteren een 37-jarige inwoner
van Vlissingen voor de vernieling van een auto conform
de eis veroordeeld tot twintig uur werkstraf. De uit
spraak was een pleister op de wonde, want de verdachte
moet ook nog eens 1300 euro schadevergoeding betalen
aan de gedupeerde. De man moest alleen voor de schade
opdraaien, omdat de aanklacht tegen zijn drie kompanen
werd geseponeerd. Met zijn vieren hadden ze op 27 april
vorig jaar in Vlissingen in beschonken toestand schade
toegebracht aan de auto door eroverheen te lopen, hem te
bekrassen en ertegen te schoppen. De Vlissinger was ver
antwoordelijk voor de deuk in de auto. De voetafdruk
bleek van zijn schoen afkomstig te zijn. De drie medever
dachten ontsprongen de dans. In de strafmaat werd rek&-
ning gehouden met het strafblad van de man.
MIDDELBURG - Een 46-jarige Terneuzenaar is gisteren
in Middelburg voor het leksteken van banden van een au^
to bij verstek veroordeeld tot 250 euro boete. Politierech
ter F. van Hemert-Meeuwis vond de opzetheling van goe
deren niet bewezen. De verdachte werd in de nacht van 4
op 5 januari in Nieuwvliet slapend met gestolen spullen
in een auto aangetroffen. De politie was gealarmeerd, om
dat er was ingebroken in een strandpaviljoen, niet ver
van de auto waarin de Terneuzenaar zijn roes lag uit te
slapen. Raadsman P. van Kampen pleitte voor vrijspraak,
omdat zijn cliënt niets van de goederen zou hebben gewe
ten. Bovendien bleek uit het technisch onderzoek dat de
goederen niet van het strandpaviljoen afkomstig waren.
Zijn cliënt is verslaafd aan cocaïne. „Hij leidde in die pe
riode een zwervend bestaan", merkte Van Kampen op.
Volgens officier van justitie H. den Hartog konden de he
ling en vernieling worden bewezen. Zij eiste 600 euro boe
te. De vernieling van de banden had te maken met een
conflict.
VLISSINGEN - Bij thuiskomst ontdekten de bewoners
van een huis aan de Schuitvaartgracht in Vlissingen dat
er was ingebroken. Uit de woning is een geldbedrag van
enkele honderden euro's gestolen. Ook werden sieraden
weggenomen.
MIDDELBURG - De Middelburgse politierechter veroor
deelde gisteren een 29-jarige inwoner van Axel voor het
bezit van drie hennepplanten tot 450 euro boete. De Axe
laar zei niet beter te weten dan dat hij vijf wietplanten
mocht kweken. „Ja, plantjes, maar geen reuzen die bij el
kaar zeven kilo wegen", verwierp de politierechter de stel
ling. Een conflict met de buurman lag op 23 september vo
rig jaar ten grondslag aan het delict. Die had de politie ge
beld toen de verdachte samen met zijn vrienden in de tuin
in zijn ogen teveel lawaai maakte. De man zei een jointje
te roken, omdat hij last van astma heeft. „Daar word ik
rustig van", zei hij. Hij had verklaard zelf te telen, omdat
dat goedkoper is. Officier van justitie H. den Hartog zag
hem niet als een crimineel. Zij eiste 750 euro boete en
twee weken voorwaardelijk gevangenisstraf. De politie
rechter was nog milder: 450 euro boete.
(advertentie)
KENNISMAKEN
MANNENMODE