>zc Servus serveert de echte kalfsschitzel uit Kaprun Verover het ei AAN TAFEL jactie bijlagen: 0113-315680 tv.pzc.nl iai|:redactie@ pzc.nl stbus 31,4460 AA Goes ertentie-exploitatie: ird- en Midden-Zeeland: 0113-315520; juws-Vlaanderen: 0114-372770; ionaal: 020-4562500. lerdag 26 maart 2005 De kast is gevuld met chocolade-eitjes, de koelkast met gewone. De paashaas is van stal ge haald, net als de donzige minikuikens die de bloëmstukjes met narcis sen sieren. De kleur luidt geel en dat betekent: Pa sen. Over de vrije dagen met Pasen is meer te zeg gen dan je denkt. Waar om vond Pasen vorig jaar in"april plaats en nu ineens in maart en waar om schilderen we eieren? Het paasfeest is 'mobiel'. De datum waarop het wordt gevierd verschilt ieder jaar. Dit hangt alles samen met de loop van de zon en de maan, met een behoorlijk complex stukje geschiedenis als achtergrondverhaal.Van oorsprong zou Pasen een len tefeest zijn geweest, waarbij vruchtbaarheid centraal stond. Eieren stonden hier voor symbool. Het aanbre ken van de lente hangt sa men met seizoenen en daar mee met de omloop van de aarde om de zon. De rol van de maan in de be rekening van de paasdatum stamt uit de oudheid, toen kalenders werden gemaakt aan de hand van de maanfa- sen. De joodse kalender is bij voorbeeld gekoppeld aan de-, ze omloop van de maan om de aarde. Volgens de joodse traditie gaat de lente in bij de eerste nieuwe maan die het dichtst bij de eerste maand (Nisan) van de joodse kalender ligt. Dat is om streeks april. Zij herdenken op 15 Nisan de bevrijding van het joodse volk van de slavernij in Egypte onder de naam Pascha of Pesach, wat 'overgang' betekent. Het woord Pasen stamt af van deze joodse benaming. De inhoud van het feest is echter heel anders. Pasen staat voor de wederopstan ding van Jezus Christus, die op 15 Nisan (voor christenen Goede Vrijdag) werd gekrui sigd en op de zondag erna op stond uit de dood. Deze op standing wordt door de chris tenen gevierd met het paas feest. In 325 na Christus is offici eel besloten dat het christelij ke paasfeest altijd op de eer ste zondag na 15 Nisan, ofte wel de eerste lentedag vol gens de joden, wordt ge vierd. Dit kan het ene jaar op 22 maart vallen en het vol gende op 25 april. In 2006 valt eerste paasdag op 16 april. Het beschilderen van eieren stamt af van de Oekraïense traditie Pysanka. Pysanka is een afgeleide van het woord pysaty met de betekenis 'schrijven'. Het ei staat sym bool voor de bron van alles wat nieuw is: het begin van de lente, maar sinds de erken ning van het christendom bij voorbeeld ook voor herge boorte. Een beschilderd ei staat voor het meest persoon lijke geschenk dat iemand je kan geven, vanwege deze symbolische betekenis. In de Middeleeuwen kende de katholieke kerk een bij zondere traditie van eieren gooien. De priester gooide als eerste een hardgekookt ei naar een van de koorknapen. Vervolgens werd het ei van knaap tot knaap geworpen. Wie het ei in handen heeft op het moment dat de klok twaalf slaat, mag hem hou den of natuurlijk opeten. Het ei is niet het enige sym bool dat centraal staat met Pasen. Zo is de witte lelie de officiële paasbloem en het symbool voor de wederop standing. De paashaas lijkt een moderne vondst, maar bestaat langer dan je ver wacht. De haas staat al sinds vroege tijden voor vrucht baarheid en nieuw leven, net als het ei, aangezien het dier zich razendsnel voortplant. De eerste verhalen over deze langoor dateren uit de veer tiende eeuw en zijn in het Duits geschreven. De ooster buren verscheepten de paas haas vervolgens naar Ameri ka, waar het knuffeldier zich al snel ontwikkelde tot kin dervriend. Een soort Kerst man van de lente. Was je braaf geweest, dan bezorgde de paashaas je een nest ge kleurde eieren. Een heel an dere symbool is het paas vuur. De traditie van dit gro te vuur op een weiland is voornamelijk te vinden in Twente. Het heeft dezelfde achterliggende gedachte als het vuurwerk tijdens de jaar wisseling. Met het vuur wil len Twentenaren alle boze geesten verdrijven. Spelletjes Pasen heeft meer te bieden dan alleen eieren zoeken on der stoelen en banken of in de tuin. Ieder gezin houdt er eigen tradities op na. Hier volgen een paar uit te probe ren paasspelletjes. Eieren Estafette Race Benodigdheden: eieren, le pels en minstens zes perso nen. Verdeel de deelnemers in teams van drie of vier. De le den van hetzelfde team moe ten een kleine vijf meter van elkaar verwijderd staan. De teamleden krijgen vervol gens alledrie een lepel. Per team is één ei beschikbaar. De eerste in het team krijgt het ei op zijn of haar lepel en moet zo hard mogelijk naar het volgende teamlid rennen om het ei onbeschadigd over te dragen. Deze doet hetzelf de. Laat je het ei vallen, dan moet het team helemaal op nieuw beginnen. Het eerste team dat met succes het ei in originele staat heeft doorge geven aan alle teamleden, wint. Verover het ei Benodigdheden: eieren, min stens vier personen en een re delijke ruimte. Maak twee teams en bepaal voor elk team het territo rium. Stel van tevoren vast hoeveel eieren het ene team van het andere moet verove ren om de overwinning uit te kunnen roepen. Vier tot zes eieren is een goed aantal om mee te beginnen. Verspreid de eieren over je territorium en laat de strijd beginnen. Doel is om de eieren van het andere team te veroveren en toe te voegen aan je eigen col lectie. Maar... je mag tijdens je verovering door niemand worden aangeraakt. Gebeurt dit wel, dan mag je je niet be wegen totdat een van je team leden je 'bevrijdt' met een tik. Eieren werpen Benodigdheden: eieren, min stens vier personen en een flinke ruimte. Verdeel de teams in tweetal len. Zet de leden van de twee tallen tegenover elkaar, zo dat je oog in oog staat met je teamgenoot. Ook de andere tweetallen doen dit, zodat je twee rijen met een schei dingslijn ziet ontstaan. Ver volgens gooit de ene helft (van alle tweetallen) een ei naar de andere helft. Ge beurt dit zonder eibreuk, dan doet de succesvolle gooier een stap achteruit. Hetzelfde wordt herhaald door de andere helft van het tweetal. De afstand om te gooien groeit bij elke succes volle worp. Breekt het ei tij dens het gooien of vangen, dan lig je er uit (en wil je waarschijnlijk douchen). Het team dat het langst door kan gaan met eieren gooien en vangen, wint. Kyra de Goede estaurant Servus in Zierikzee is voor /zover ik het kan bekijken het enige res- int in Zeeland dat originele Oostenrijk- Slechten serveert. Liefhebbers van zo- wintersport als van de Oostenrijkse keu- ikun je er dan ook op elk moment van laar aantreffen. 'hebben net de winter afgesloten en de &esneeuw geruimd als ik met trek in 'Alpinegerecht aan een tafeltje neer- donder een paar gekruiste ski's. Uitba- frie Berrevoets wisselt met collega's aan har ervaringen uit. Hij is net terug uit ?run en heeft over de rit die hem nor- ^tien uur kost, nu negentien uur ge- a"-Zijn vrouw Gaby blijft nog een paar in Oostenrijk, haar vaderland, en dat 'ekent dat we haar niet kunnen vragen Specialiteit, Apfelstrudel, klaar te ma il. %komt uit een familie van Oostenrijkse hoteliers waar culinaire traditie in ere wordt gehouden. Die liefde voor de echte Oostenrijkse keuken vind je bij Servus te rug. Toch willen Eric en Gaby hun restau rant niet Oostenrijks noemen, want de keu ken is voor het grootste deel internationaal met Zeeuwse accenten, getuige voorgerech ten als Hollandse garnalencocktail 9,75), gegratineerde mosselen 8), grote Black Ti ger gamba's in een pittige saus 10), aard appelsalade 7,75) en Mediterrane salade met gevarieerde vissoorten geserveerd met mierikswortel 11,75). Ook de visgerechten zijn niet specifiek Oos tenrijks, zoals het mosselpannetje 'du chef' met scampi's, knoflook, tomaat en room en gegratineerd met mozzarella 13,75), ge bakken zalmfilet in een saus van mousseren de wijn en druiven 14,75), pikant vispotje 14,75), sliptongetjes 14,75), gekookte mosselen 15,50), gebakken kabeljauwfilet in een zachte mosterdsaus met Noorse gar nalen 16,75), zeewolffilet overbakken met tomaat en kaas op een bedje van groente 17,25), vistrilogie 'de luxe' 17,75), de eerder genoemde gamba's maar dan tien stuks 21.50), zeetong naturel tegen dag prijs zeetong 'Oosterschelde' met gebak- Rien van Reems ken mosselen, garnalen, ui, champignons en paprika (dagprijs) ernals klap op de vuur pijl: Visschotel Servus, 'een keur aan visge rechten in een verrukkelijke saus' (voor 2 personen 49,50). Bijna vanzelfsprekend valt bij de vleesge rechten een meer Oostenrijkse aanpak te be speuren. Naast de met appeltjes gevulde var kenshaas in een Calvados-roomsaus 16,50), de kogelbiefstuk 'du chef' met pa té en een knoflooksaus met scampi 18,50), de tournedos 21.75) en de entrecöte 'Fan- tastico' met Parmezaanse kaas en kappert jes saus 21,50) is er de Wienerschnitzel op originele wijze 12,75). Servus zou Servus niet zijn zonder een speciale Schnitzelkaart. Onnodig uit te leggen waar de OMA schnit zel 14,50) vandaan komt. Er komen spek, ui, champignons, paprika, aardappel, wor tel en doperwten aan te pas. Schnitzel Servus vormt zelfs een torentje met ananas, boontjes, uitjes, paprika en kaas en wordt opgediend in een roomsaus 15,75). De Oostenrijkse keuken is rijk en romig. Ik begin daarom rustig, niet met de romige knoflooksoep 4,75), maar met die andere Oostenrijkse specialiteit: Backerbsensuppe 4). Dat blijkt een sterke heldere runder bouillon te zijn waarin krokante deegbolle tjes drijven. Licht en heel lekker. Vervolgens kies ik uit de Servus specialitei ten de Salzburger kalfslever 14,75). De le ver is zacht gebakken waardoor de buiten zijde krokant is en het binnenwerk smel tend zacht, met spekjes, ui, crème fraïche een stevig gerecht. Een scheutje azijn moet verluchting brengen. Toch lekker die lever. Maar de gebakken krieltjes uit de zak hoe ven niet. Kaprun ligt niet ver van Salzburg in de Ho- hen Tauern en is met 130 km piste één van de meest geliefde wintersportoorden van Oostenrijk. Keizer Franz Joseph was in 1893 de belangrijkste toeristische bezoeker. Ik vraag me af wat hij gezegd zou hebben van de Kapruner Schmankerl, dun gesne den varkenshaas in romige saus (€15), de Zwiebel Rostbraten, ongepaneerde runder schnitzels in uienjus 15,75), de Lams- schnitzel 'Förster Art'(€ 16,75) of gewoon de Kalfsschnitzel 16,25), volgens Gaby de enige echte. Lekker, maar aan Apfelstrudel (€4,25 en 4,75) of Heisse Liebe 4,75) kom je zo moei lijk meer toe. Restaurant Servus. Schuithaven 6 4301 HC Zierikzee Tel. 0111-450033 Fax.0111-450043 Sluitingsdag: woensdag Keuken open vanaf 12.00 uur Creditcards: Visa, Eurocard, Amex Kinderen: kindermenuutjes Vegetarisch: diverse gerechten Rolstoel: geen problemen Roken: niet gescheiden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 47