>zc
Servus serveert de echte kalfsschitzel uit Kaprun
Verover het ei
AAN TAFEL
jactie bijlagen: 0113-315680
tv.pzc.nl
iai|:redactie@ pzc.nl
stbus 31,4460 AA Goes
ertentie-exploitatie:
ird- en Midden-Zeeland: 0113-315520;
juws-Vlaanderen: 0114-372770;
ionaal: 020-4562500.
lerdag 26 maart 2005
De kast is gevuld met
chocolade-eitjes, de
koelkast met gewone. De
paashaas is van stal ge
haald, net als de donzige
minikuikens die de
bloëmstukjes met narcis
sen sieren. De kleur luidt
geel en dat betekent: Pa
sen. Over de vrije dagen
met Pasen is meer te zeg
gen dan je denkt. Waar
om vond Pasen vorig
jaar in"april plaats en nu
ineens in maart en waar
om schilderen we eieren?
Het paasfeest is 'mobiel'.
De datum waarop het
wordt gevierd verschilt ieder
jaar. Dit hangt alles samen
met de loop van de zon en de
maan, met een behoorlijk
complex stukje geschiedenis
als achtergrondverhaal.Van
oorsprong zou Pasen een len
tefeest zijn geweest, waarbij
vruchtbaarheid centraal
stond. Eieren stonden hier
voor symbool. Het aanbre
ken van de lente hangt sa
men met seizoenen en daar
mee met de omloop van de
aarde om de zon.
De rol van de maan in de be
rekening van de paasdatum
stamt uit de oudheid, toen
kalenders werden gemaakt
aan de hand van de maanfa-
sen. De joodse kalender is bij
voorbeeld gekoppeld aan de-,
ze omloop van de maan om
de aarde. Volgens de joodse
traditie gaat de lente in bij
de eerste nieuwe maan die
het dichtst bij de eerste
maand (Nisan) van de joodse
kalender ligt. Dat is om
streeks april. Zij herdenken
op 15 Nisan de bevrijding
van het joodse volk van de
slavernij in Egypte onder de
naam Pascha of Pesach, wat
'overgang' betekent.
Het woord Pasen stamt af
van deze joodse benaming.
De inhoud van het feest is
echter heel anders. Pasen
staat voor de wederopstan
ding van Jezus Christus, die
op 15 Nisan (voor christenen
Goede Vrijdag) werd gekrui
sigd en op de zondag erna op
stond uit de dood. Deze op
standing wordt door de chris
tenen gevierd met het paas
feest.
In 325 na Christus is offici
eel besloten dat het christelij
ke paasfeest altijd op de eer
ste zondag na 15 Nisan, ofte
wel de eerste lentedag vol
gens de joden, wordt ge
vierd. Dit kan het ene jaar
op 22 maart vallen en het vol
gende op 25 april. In 2006
valt eerste paasdag op 16
april.
Het beschilderen van eieren
stamt af van de Oekraïense
traditie Pysanka. Pysanka is
een afgeleide van het woord
pysaty met de betekenis
'schrijven'. Het ei staat sym
bool voor de bron van alles
wat nieuw is: het begin van
de lente, maar sinds de erken
ning van het christendom bij
voorbeeld ook voor herge
boorte. Een beschilderd ei
staat voor het meest persoon
lijke geschenk dat iemand je
kan geven, vanwege deze
symbolische betekenis.
In de Middeleeuwen kende
de katholieke kerk een bij
zondere traditie van eieren
gooien. De priester gooide
als eerste een hardgekookt ei
naar een van de koorknapen.
Vervolgens werd het ei van
knaap tot knaap geworpen.
Wie het ei in handen heeft op
het moment dat de klok
twaalf slaat, mag hem hou
den of natuurlijk opeten.
Het ei is niet het enige sym
bool dat centraal staat met
Pasen. Zo is de witte lelie de
officiële paasbloem en het
symbool voor de wederop
standing. De paashaas lijkt
een moderne vondst, maar
bestaat langer dan je ver
wacht. De haas staat al sinds
vroege tijden voor vrucht
baarheid en nieuw leven, net
als het ei, aangezien het dier
zich razendsnel voortplant.
De eerste verhalen over deze
langoor dateren uit de veer
tiende eeuw en zijn in het
Duits geschreven. De ooster
buren verscheepten de paas
haas vervolgens naar Ameri
ka, waar het knuffeldier zich
al snel ontwikkelde tot kin
dervriend. Een soort Kerst
man van de lente. Was je
braaf geweest, dan bezorgde
de paashaas je een nest ge
kleurde eieren. Een heel an
dere symbool is het paas
vuur. De traditie van dit gro
te vuur op een weiland is
voornamelijk te vinden in
Twente. Het heeft dezelfde
achterliggende gedachte als
het vuurwerk tijdens de jaar
wisseling. Met het vuur wil
len Twentenaren alle boze
geesten verdrijven.
Spelletjes
Pasen heeft meer te bieden
dan alleen eieren zoeken on
der stoelen en banken of in
de tuin. Ieder gezin houdt er
eigen tradities op na. Hier
volgen een paar uit te probe
ren paasspelletjes.
Eieren Estafette Race
Benodigdheden: eieren, le
pels en minstens zes perso
nen.
Verdeel de deelnemers in
teams van drie of vier. De le
den van hetzelfde team moe
ten een kleine vijf meter van
elkaar verwijderd staan. De
teamleden krijgen vervol
gens alledrie een lepel. Per
team is één ei beschikbaar.
De eerste in het team krijgt
het ei op zijn of haar lepel en
moet zo hard mogelijk naar
het volgende teamlid rennen
om het ei onbeschadigd over
te dragen. Deze doet hetzelf
de. Laat je het ei vallen, dan
moet het team helemaal op
nieuw beginnen. Het eerste
team dat met succes het ei in
originele staat heeft doorge
geven aan alle teamleden,
wint.
Verover het ei
Benodigdheden: eieren, min
stens vier personen en een re
delijke ruimte.
Maak twee teams en bepaal
voor elk team het territo
rium. Stel van tevoren vast
hoeveel eieren het ene team
van het andere moet verove
ren om de overwinning uit te
kunnen roepen. Vier tot zes
eieren is een goed aantal om
mee te beginnen. Verspreid
de eieren over je territorium
en laat de strijd beginnen.
Doel is om de eieren van het
andere team te veroveren en
toe te voegen aan je eigen col
lectie. Maar... je mag tijdens
je verovering door niemand
worden aangeraakt. Gebeurt
dit wel, dan mag je je niet be
wegen totdat een van je team
leden je 'bevrijdt' met een
tik.
Eieren werpen
Benodigdheden: eieren, min
stens vier personen en een
flinke ruimte.
Verdeel de teams in tweetal
len. Zet de leden van de twee
tallen tegenover elkaar, zo
dat je oog in oog staat met je
teamgenoot. Ook de andere
tweetallen doen dit, zodat je
twee rijen met een schei
dingslijn ziet ontstaan. Ver
volgens gooit de ene helft
(van alle tweetallen) een ei
naar de andere helft. Ge
beurt dit zonder eibreuk,
dan doet de succesvolle
gooier een stap achteruit.
Hetzelfde wordt herhaald
door de andere helft van het
tweetal. De afstand om te
gooien groeit bij elke succes
volle worp. Breekt het ei tij
dens het gooien of vangen,
dan lig je er uit (en wil je
waarschijnlijk douchen). Het
team dat het langst door kan
gaan met eieren gooien en
vangen, wint.
Kyra de Goede
estaurant Servus in Zierikzee is voor
/zover ik het kan bekijken het enige res-
int in Zeeland dat originele Oostenrijk-
Slechten serveert. Liefhebbers van zo-
wintersport als van de Oostenrijkse keu-
ikun je er dan ook op elk moment van
laar aantreffen.
'hebben net de winter afgesloten en de
&esneeuw geruimd als ik met trek in
'Alpinegerecht aan een tafeltje neer-
donder een paar gekruiste ski's. Uitba-
frie Berrevoets wisselt met collega's aan
har ervaringen uit. Hij is net terug uit
?run en heeft over de rit die hem nor-
^tien uur kost, nu negentien uur ge-
a"-Zijn vrouw Gaby blijft nog een paar
in Oostenrijk, haar vaderland, en dat
'ekent dat we haar niet kunnen vragen
Specialiteit, Apfelstrudel, klaar te ma
il.
%komt uit een familie van Oostenrijkse
hoteliers waar culinaire traditie in ere
wordt gehouden. Die liefde voor de echte
Oostenrijkse keuken vind je bij Servus te
rug. Toch willen Eric en Gaby hun restau
rant niet Oostenrijks noemen, want de keu
ken is voor het grootste deel internationaal
met Zeeuwse accenten, getuige voorgerech
ten als Hollandse garnalencocktail 9,75),
gegratineerde mosselen 8), grote Black Ti
ger gamba's in een pittige saus 10), aard
appelsalade 7,75) en Mediterrane salade
met gevarieerde vissoorten geserveerd met
mierikswortel 11,75).
Ook de visgerechten zijn niet specifiek Oos
tenrijks, zoals het mosselpannetje 'du chef'
met scampi's, knoflook, tomaat en room en
gegratineerd met mozzarella 13,75), ge
bakken zalmfilet in een saus van mousseren
de wijn en druiven 14,75), pikant vispotje
14,75), sliptongetjes 14,75), gekookte
mosselen 15,50), gebakken kabeljauwfilet
in een zachte mosterdsaus met Noorse gar
nalen 16,75), zeewolffilet overbakken met
tomaat en kaas op een bedje van groente
17,25), vistrilogie 'de luxe' 17,75), de
eerder genoemde gamba's maar dan tien
stuks 21.50), zeetong naturel tegen dag
prijs zeetong 'Oosterschelde' met gebak-
Rien van Reems
ken mosselen, garnalen, ui, champignons en
paprika (dagprijs) ernals klap op de vuur
pijl: Visschotel Servus, 'een keur aan visge
rechten in een verrukkelijke saus' (voor 2
personen 49,50).
Bijna vanzelfsprekend valt bij de vleesge
rechten een meer Oostenrijkse aanpak te be
speuren. Naast de met appeltjes gevulde var
kenshaas in een Calvados-roomsaus
16,50), de kogelbiefstuk 'du chef' met pa
té en een knoflooksaus met scampi 18,50),
de tournedos 21.75) en de entrecöte 'Fan-
tastico' met Parmezaanse kaas en kappert
jes saus 21,50) is er de Wienerschnitzel op
originele wijze 12,75). Servus zou Servus
niet zijn zonder een speciale Schnitzelkaart.
Onnodig uit te leggen waar de OMA schnit
zel 14,50) vandaan komt. Er komen spek,
ui, champignons, paprika, aardappel, wor
tel en doperwten aan te pas.
Schnitzel Servus vormt zelfs een torentje
met ananas, boontjes, uitjes, paprika en
kaas en wordt opgediend in een roomsaus
15,75).
De Oostenrijkse keuken is rijk en romig. Ik
begin daarom rustig, niet met de romige
knoflooksoep 4,75), maar met die andere
Oostenrijkse specialiteit: Backerbsensuppe
4). Dat blijkt een sterke heldere runder
bouillon te zijn waarin krokante deegbolle
tjes drijven. Licht en heel lekker.
Vervolgens kies ik uit de Servus specialitei
ten de Salzburger kalfslever 14,75). De le
ver is zacht gebakken waardoor de buiten
zijde krokant is en het binnenwerk smel
tend zacht, met spekjes, ui, crème fraïche
een stevig gerecht. Een scheutje azijn moet
verluchting brengen. Toch lekker die lever.
Maar de gebakken krieltjes uit de zak hoe
ven niet.
Kaprun ligt niet ver van Salzburg in de Ho-
hen Tauern en is met 130 km piste één van
de meest geliefde wintersportoorden van
Oostenrijk. Keizer Franz Joseph was in
1893 de belangrijkste toeristische bezoeker.
Ik vraag me af wat hij gezegd zou hebben
van de Kapruner Schmankerl, dun gesne
den varkenshaas in romige saus (€15), de
Zwiebel Rostbraten, ongepaneerde runder
schnitzels in uienjus 15,75), de Lams-
schnitzel 'Förster Art'(€ 16,75) of gewoon de
Kalfsschnitzel 16,25), volgens Gaby de
enige echte.
Lekker, maar aan Apfelstrudel (€4,25 en
4,75) of Heisse Liebe 4,75) kom je zo moei
lijk meer toe.
Restaurant Servus.
Schuithaven 6
4301 HC Zierikzee
Tel. 0111-450033
Fax.0111-450043
Sluitingsdag: woensdag
Keuken open vanaf 12.00 uur
Creditcards: Visa, Eurocard, Amex
Kinderen: kindermenuutjes
Vegetarisch: diverse gerechten
Rolstoel: geen problemen
Roken: niet gescheiden.