museum Berlijn is één groot 'Andere' steden Daarom vliegen ze naar hun favoriete stad Edinburgh Istanboel Oslo Venetië Sevilla Wenen Krakau Marrakech begin negentiende eeuw gebouwd voor de Pruisische koning Wilhelm III, in de Oost-Duitse tijd werd het een algemene gedenkplaats voor slachtoffers van fascisme en militarisme. Na 1998 is De Neue Wache de officiële, centrale Duitse herdenkingsplaats. Wie daarna verlangt naar moderne kunst, zonder de eeuwige last van de geschiedenis, kan aan Unter den Linden blijven en een bezoek brengen aan de Berlijnse dependance van het Amerikaanse Guggenheim Museum. Berlijn is met ruim 3,5 miljoen inwoners een echte metropool. W En tevens de grootste groene stad van Europa, want het we- BhH melt er van de bomen en parken. De stad is goed bereikbaar per auto (snelweg A2 Osnabrück-Han- nover-Maagdenburg), per trein met onder meer de snelle ICE (www.ns.nl) of per vliegtuig. Berlijn is echt een stad om overdag musea en theaters te bezoeken, en 's avonds en 's nachts te gaan stappen. Mogelijkheden te over, zelfs te veel om echte tips te kunnen geven. Toch een poging: de beste cocktails schenkt de dependance van Harry's New York Bar in Grand Hotel Esplana de aan de Lützowufer. Er komt vooral een jong en welgesteld publiek. Koffie drinken kun je in Hotel Adlon aan Unter den Linden. Het kost een vermogen, maar dan zit je wel in het legendarische hotel waar onder anderen Albert Einstein, Charlie Chaplin en Theodoore Roosevelt verble ven. De Sage Club aan de Köpenicker Strasse is een bekende rockclub met op donderdagavond gratis entree en dus extra lange rijen wachten den. Niet te missen is voorts de Rijksdag aan de Platz der Republik, de glazen koepel is dagelijks open van 8.00-24.00 uur, toegang tot 22.00 uur en gratis entree, www.bundestaq.de. Het Haus am Checkpoint Charlie, Friedrichstrasse, vertelt de recente historie van Oost-en West-Berlijn. Tot 1990 was het de enige grensovergang voor buitenlanders die van het westen naar het oosten reisden. Dagelijks open van 9.00-22.00 uur, www.checkpoint-charlie.de. Chocoladefans mogen de etalage van Chocolatier aan de Charlottenstras- se 60 niet missen. Hier staan twee meter hoge kopieën van de Branden burger Tor, Gedachtmskirche en Rijksdag, gemaakt van chocola uiter aard. Meer informatie: Berlin Tourismus, hotline tel. 0190-75 40 40. Hotels en tickets reserveren kan via tel. 030-25 00 25 www.berlin-tourism.de. Duits Verkeersbureau, Postbus 12051, 1100 AB Amsterdam, folderbestel- lijn tel. 0900-109 10 29, www.duitsverkeersbureau.nl De Rijksdag is en blijft een niet te missen attractie. Foto CHAREL VAN TENDELOO zaterdag 12 maart 2005 Het museumeiland ondergaat al jarenlang een herinrichting, die volgend jaar klaar moet zijn. Door THEO HAKKERT In Berlijn zijn ruim honderdvijftig musea, maar het ware museum is de stad zelf. Weinig steden weerspiegelen de episoden van de eigen geschiedenis zo fraai als Berlijn. Herdenken en stilstaan bij de geschiedenis ligt gevoelig, maar in Duitsland deinst men voor discussies hierover niet terug. Naast de Brandenburger Tor wordt momenteel het omstreden Holocaustmonument aangelegd, terwijl de woordenstrijd daarover nog niet eens is afgelopen. Het mooiste moderne museum in Berlijn is ook aan herdenken gewijd. Het Jüdisches Museum aan de Lindenstrasse belicht de bewogen, tweeduizendjarige relatie tussen het jodendom en Duitsland. In 1971 werd het initiatief genomen voor een nieuw museum, nadat de Gestapo in 1938 het oude had gesloten. Architect Daniel Libeskind maakte zo'n sensationeel fraai ontwerp dat er al 350.000 bezoekers in het lege gebouw waren geweest vóór de officiële opening in 2001. Het gebouw hangt van symboliek aan elkaar. Boven de grond twee elkaar kruisende lijnen van donkere, stalen hoogbouw. Onder de grond drie assen, culminerend in een Holocaust-toren die leeg is maar angstaanjagend. Van een andere orde, maar al even indrukwekkend is het Kathe Kollwitz Museum, aan de Fasanenstrasse. Hier de permanente tentoonstelling van werk van Kollwitz (1867-1945), die de gruwel van beide wereldoorlogen in fascinerende beelden en tekeningen heeft vastgelegd. Haar bekendste werk is een piëta, een autobiografisch beeld van een moeder die rouwt om haar gedode zoon, en staat elders in de stad, aan Unter den Linden in de kleine gedenkplaats Neue Wache. Het gebouw werd Barcelona Chris en Trijntje van der Vegt. Net terug uit Barcelona. 'Dit was onze eerste stedentrip. We wilden gewoon maar eens weg en zagen een aanbieding. Wat een mooie en schone stad! Er is veel te zien en er ligt nergens rot zooi. We hebben lekker op terrasjes gezeten en rondgekeken, in musea en in de stad. We gaan het zeker vaker doen.' Edinburgh Anja Blom. Gaat naar Edinburgh. 'Het is een droom die in vervulling gaat. Schotland is al tijd ver weg geweest. Tenminste, ik dacht dat het onbereikbaar was. Ik wist niet dat het zo goedkoop was om erheen te vliegen. Vooral de oudheidkundige kant trekt me. Wenen vond ik ook fantastisch. Dat nieuwe, zoals New York, hoeft voor mij niet.' Florence Ingrid Wagemakers. Gaat naar Florence. 'Ik wil de Italiaanse sfeer opsnuiven. Naar een museum, wat cultuur doen, de stad verken nen en lekker eten natuurlijk. Alles wat Itali aans eten is, vind ik verrukkelijk. Florence schijnt een mooie stad te zijn. Ik ga ook lek ker shoppen en neem zeker iets mee naar huis.' tien kilometer lange oude vesting muren van leem en kalk op, met poorten in Spaans-Moorse stijl. De stad zelf telt vele souks (een kleine wijk met winkeltjes en een markt) waar veel toeristen op af komen. De geuren, kleuren en mensen op een souk maken de Marokkaanse marktjes tot een festijn voor de zin tuigen. Er is van alles te koop: kle ding, wol, leer, goud, zilver, tapij ten en kruiden. Het Djema El-Fna-plein maakt een trip naar Marrakech eigenlijk noodzakelijk. Tegen de avond is dit het werkterrein van vuurspu- wers, slangenbezweerders, won derdokters, waarzegsters en acro baten. Overal is eten te koop, zodat je alles met het bord in je hand kunt bekijken. Keuken: zeer divers. Basismaal tijd: (lams)vlees, couscous en groenten. Veel stoofpotjes. Klimaat: minimaal twintig graden gedurende het hele jaar, 's zomers 35 graden. Vliegen: 4 uur Meer informatie: www.ilove-marra- kesh.com/index en.html Edinburgh is ideaal voor een ken nismaking met het ruige, stoere Schotland. De spokentocht onder de stad is berucht, evenals de vele bars en het eten overigens. Toeris ten kunnen een sinistere lezing over het hor rorverhaal rondom Dr. Je- kyll en Mr. Hi de volgen, of een trip naar Loch Ness ma ken. De stad is ge bouwd op twee inactieve vulkanen en heeft opval lend veel her inneringen aan de ruige Middeleeu wen. De voornaamste bezienswaar digheid is Edinburgh Castle. Hoog gelegen op Castle Hill wachten de Schotse kroonjuwelen op toeristen. Zeer bijzonder is de begraafplaats op de mu ren van het kasteel. De wandeling over de Royal Mile is een stap terug in de tijd. Historische huizen worden afgewisseld met vreemde winkels en pubs. Aan het eind torent de fraaie St. Giles-kathedraal boven alles uit. Keuken: haggis (berucht) is schapenmaag gevuld met gekruide lever, slacht afval, ui en havermeel. Vis: vooral zalm en zalmforel. Bij ontbijt ge rookte zoute haring of kipper. Klimaat: lijkt erg op het onze; iets natter en kan snel omslaan. Vliegen: 1 uur Meer informatie: eurocities.visits- cotland.com/nl/edinburqh Het feit dat Istanboel de enige stad voor een dwaaltocht 1; wat de mens bijzonder ntë Naar Wenen gaan veel sp trips, zoals muziek- en optf zen, paardenreizen (Lippis kunstreizen, psychoanalytisch zen en talloze studiereizen,De met te maken uitstapjes is lanf beroemde Spaanse Rijschool, Wiener Staatsoper, de Schatkar van de Habsburgers, de keizerlj woonvertrekken in Schönbrt van Franz Josef en Sisi en hete paleis Bélvedère. Wie de te avond wil terugkijken op dezes kan naar het ronddraaiende re rant boven in de Donautunn meter) of het reuzenrad in het Keuken: veel invloeden uitheit' tenrijkse keizerrijk Hongarije, Slowakije, Italië en Balkanlanden). Veel vlees, veel' tigheid. Klimaat: volgens de officii gels een zeeklimaat metmedfó ne invloeden. Relatief weini?2 slag. Vliegen: 2 uur Meer informatie: www.wien.qv.at/enqlish Wie de geneugten van een stad en de ruimte van het buitengebied wil proeven, moet naar Oslo. Fraai aangelegde parken (waaronder Vi- geland Park met tweehonderd sculpturen van Gustav Vigeland), bossen en water waar je lekker kunt kajakken of vissen. Noorwegen is relatief duur (vooral alcohol en tabak), maar de rijkdom aan kunst maakt veel goed. Een hoogtepunt is het middeleeuwse kasteel Akershus, dat statig boven de haven verrijst. Grünerlokka is een winkelgebied met veel trendy spullen van jonge ontwerpers. Het Vikingenschipmuseum laat zien waarom we zelfs in Nederland te maken kregen met de Noorman nen. Een verleden waar de Noren nog steeds trots op zijn. Keuken: veel vis zoals haring, forel en garnalen, en natuurlijk zalm. Vlees: rendier-, eland- en lamsvlees- gerechten. Flatbrod is flinterdun brood, gebakken van ongezuurd deeg. Klimaat: dankzij de warme Golf stroom heeft Oslo het beste Scan dinavische klimaat. Maart, april, mei zijn de droogste maanden. Vliegen: 1,5 uur Meer informatie: www.visitoslo.com Venetië heeft romantiek een extra dimensie gegeven. Veel verliefde stelletjes dromen ervan dobberend in een gondel toegezongen te wor den. Maar de stad op het water heeft meer, veel meer. Toeristen roemen ook de aangename tempe ratuur, Italiaanse keuken, het winke len en de sfeer. Een cappuccino op het beroemde San Marco-plein kost bijna een euro per ge malen koffieboon. Toch zitten de terras sen met een beetje zon direct vol. Het hoort bij de exclusie ve sfeer die Venetië uitstraalt: duur shop pen, een boottocht of artistiek glasbla- zenmet op de achtergrond het klot sen van het water. Dan pas waar deer je het autovrije hart. Venetië lijkt op een levend filmde cor (het meest gebruikt van alle Eu ropese steden), maar wie goed kijkt, ziet dat het gewone leven er volledig op is aangesloten. Keuken: pasta, rijst en polenta (maïsgriesmeelpap) in combinatie met veel vis en vlees. Klimaat: in het vooijaar gemid deld tussen de 20 en 25 graden, dit zijn ook de natste maanden van het jaar. Door de zon wil het water in de nazomer soms stinken. Vliegen: 2,5 uur Meer informatie: www.comune.venezia.it ter wereld is op twee contin^ zegt genoeg. Met als resultaat bonte mix van de Europese enij terse wereld. Een dag istaj}, kan er als volgt uitzien: je ogen; kijken op de Grand Bazaar, kopje verkwikkende thee driol in een traditioneel theehuis, et? drukwekkend bezoek aan de ij we Moskee en het oogstrela Top Kapimuseum, ui truster; schoon spoelen in een hami- tot slot een Turkse maaltijd] veel verse groenten, vlees eni tuurlijk Turks brood. Maar; moetje wel erg haasten... Veel beter is het om ogen ent* niet alleen de lcost, maaroal tijd te geven. Zoals in Ortaköy,; dorpje in de grote stad meteen* haast Pjrj sfeer dad| de vele galerietjesi restaurar: Keuken; Turken J nen hun ij ken met de Fin en Chinesij 'de groteöj Veel versi engroeniej grild vies vele soorten salade. Klimaat: gematigd; het ar naamst is april tot en metjis september en oktober. In deze: is het behoorlijk heet. Vliegen: 2,5 uur Meer informatie: www.istanbul.com Sevilla is hip, trendy en zeker: standaard. Het leven speelt zié op straat; met veel kroegen,! tentjes en winkels, 's Avs wordt het tijd voor muziek, flaa co en vooral romantiek. Hieri moetten Maxima en il lem-Alexander elkaar immen een feestje... De Wereldtentoonstelling in' zette Sevilla op de toerists kaart, maar snel daarna verd< de massale interesse. Sevilla heeft een rijke gesdm nis, een deel ervan is terugtez in het Regionaal Archeologisch seum en de Collectie van Italia Keuken: Spaans, met opia veel Arabische invloeden. Dtte no-ham de Belottal is de beketó tapa. De varkens die deze ham: duceren eten vooral eikeltjes. Klimaat: vooijaar 18-25 grads de hete zomer verruilt iedere: stad voor het strand. Vliegen: 2,5 uur Meer informatie: www.turismo.sevilla.orq De Poolse stad Krakau spreekt niet echt tot de verbeelding. Maar wie in het rijke verleden duikt, ont dekt een bijzonder heden. Krakaus historie wordt vooral beheerst door mythes en legenden. Staand voor de kathedraal op de Wawel- heuvel is het moeilijk voor te stel len dat ooit een draak in de kroch ten eronder woonde. Volgens de overlevering werd hem wekeüjks vee gevoerd om maar geen honger naar mensenvlees te krijgen. In dezelfde gewelven zijn nu veel kroegen en disco's te vinden. Kra kau heeft de meeste uitgaansgele genheden per vierkante kilometer van heel Europa. Door de grote stu dentenpopulatie is de sfeer leven dig en modem. Een belangrijke trekpleister is in de joodse wijk Kazimier de Schind- lerfabriek, waar grote delen van de gelijknamige film van Steven Spiel berg zijn opgenomen. Het voorma lig concentratiekamp Auschwitz ligt in de buurt. Keuken: internationale keuken en specifieke Poolse keuken. Vooral: paddestoelen, vlees, bieten en zuurkool. Klimaat: iets kouder dan Neder land. Vliegen: 2 uur Meer informatie: www.krakow.pl/en Marrakech is Noord-Afrika pur sang. Een stad in een woestijn, vol contrasten. Paard en wagens naast Mercedessen, gesluierde vrouwen en zakenmannen in pak, mega- markten voor moderne elektroni ca en natuurlijk de traditionele souks afgeladen met snuisterijen. Na aankomst in de stad vallen de Wenen zorgt direct voor beeï op het netvlies. Sneeuw op hK fanplatz, het gedachtegoed Freud, de frivole keizerin Ss een tranenroerende opera. cultuurliefhebbers een ideale;

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 36