De nieuwste
loopschoen
heeft hersens
Soep met een staartje vraagt om Madeira
Hagelslag
Tranen
Goede waar
zaterdag 5 maart 2005 W17
Is het een schoen? Of toch meer een computer? Nou, eigenlijk
allebei. De allernieuwste hardloopschoen van Adidas kun je
gerust een zelfdenkende schoen noemen. De adidas 1 kost een
paar knaken (100 om precies te zijn) maar belooft per stap de
ideale demping.
favorieten. We gingen aan de
slag met botten, knoken, stuk
ken staart en bossen prei. Uren
stond de bouillon op, maar wan
neer kwam nou toch die beoog
de lekkere bruine kleur? Twijfel
en onzekerheid groeiden, maar
de soep bleef even bleekgeel.
Uiteindelijk hebben we hem zo
maar geserveerd, met wat fijnge
sneden groenten erdoor. Het
was best lekker, maar niemand
begreep waarom er zo nou no
dig sherry door de groentesoep
moest.
voor de kust van Marokko. Echt
goede Madeira wordt gemaakt
van natuurlijk zoete druivenras-
sen die nog maar heel spora
disch worden aangeplant en
daardoor erg duur zijn. De wijn
wordt versterkt met brandy, tot
ze een alcoholpercentage heeft
van 20 procent. Daarna wordt
ze drie maanden op 45 graden
bewaard, en vervolgens opgesla
gen in houten vaten. Deze bij
zondere, exotisch smakende, go
dendrank schijnt het eeuwige
leven te hebben. Je kunt hem let-
Puck Kerkhoven
Wist ik veel dat je het vlees, de
botten en de uien eerst flink
bruin moet bakken voordat je er
bouillon van trekt. En dat je de
uien niet moet schillen, want
die schillen zorgen juist voor de
kleur. Stond niet in het recept.
Madeira is de drank die de hel
dere ossenstaartsoep (Oxtail
Clair) eigenlijk hoort te vergezel
len. Deze exclusieve, hazelnoot-
kleurige, versterkte wijn komt
van het gelijknamige Portugese
eiland in de Atlantische oceaan.
terlijk eeuwen bewaren. We ho
pen natuurlijk dat iets van die
onsterfelijkheid op ons afstraalt
als we een scheutje oude Madei
ra in de ossenstaartsoep schen
ken. Een beetje boven het bud
get? Neem dan keukenmadeira,
verkrijgbaar in kleine flesjes, of
medium sherry.
OXTAIL SOUP
(voor 4 toL 6 kopjes)
Ingrediënten: 500 gram ossen
staart in stukken, 1 grote ui, 3
Chocoladehagel is het meest ge-
bruikte 'gewone' broodbeleg,
buiten kaas en vleeswaren. Een
onderzoek van TNS Nipo onder
10.000 huishoudens heeft dat
uitgewezen. De helft van de
broodeters strooit geregeld ha
gelslag op de boterham. Het
strooigoed wordt gevolgd door
pindakaas, jam, chocopasta,
vruchtenhagel, appelstroop, cho
coladevlokken en appelstroop. 1
Het onderzoek werd verricht in
opdracht van bakkers, die het
resultaat presenteerden tijdens
een vakbeurs in Den Bosch.
De eerste hap gaat gepaard met
een heftig schrapen van de keel
en tranen in de ogen. Daarna
went het snel, melden vrijwilli
ge proefpersonen. De Vlam
mend Hete Oranjepeper van
Pringles is een nieuw seizoens
zoutje, speciaal voor de Neder
landse markt.
Blijkbaar gaan ze er in
Pringles-thuisland België van
uit dat wij wel een stootje kun
nen hebben. Fijngevoeligheid is
tenslotte niet ons sterkste punt.
Om ons nog verder tegemoet te
komen zit er in 300 kokers Oran
jepeper een nummer dat de eige
naar recht geeft op een modieu
ze posttas van Crumpler. Gratis.
Die Belgen kennen ons beter
dan wij onszelf. Nog tot ver in
de nazomer te koop.
Informatie: www.pringles.nl
Vogelkijkers, dierenbescher
mers en ontwikkelingswerkers
zijn ook maar gewone mensen.
Halen hun vlees liever bij de sla
ger om de hoek dan bij een biolo
gische slager. Of negeren het rui
me aanbod aan Max Have-
laar-producten of andere
'fair-trade'-waar.
Schande, vindt de alternatieve
consumentenvereniging Goede
Waar Co. Van de 35 maat
schappelijk bewuste organisa
ties (bedoeld worden clubs als
Novib, Wereldnatuurfonds, Var
kens in Nood) die meededen aan
een onderzoek at maar een klein
deel bewust. 'Te duur', was het
excuus. Goede Waar Co
houdt het op gemakzucht. Er
zijn wel uitzonderingen. Var
kens in Nood bijvoorbeeld kent
veel vegetariërs, verklaarbaar
natuurlijk.
Informatie: www.goedewaar.nl
Limburg
Wie koopt nou een boek met de
titel 'Zuid-Holland op zijn lek
kerst'? Niemand toch. Maar ver
ander de naam van de provincie
voor die van Limburg en de boe
ken gaan als warme broodjes.
Wil en Netty Engels-Geurts
schreven het vol met typisch
Limburgse recepten gevulde
boek al in 1997, en vanaf dat mo
ment gingen er 10.000 exempla
ren van over de toonbank. Nu is
er een nieuwe uitgave, dikker,
uitgebreider, met nog meer re
cepten.
Het echtpaar uit Schinnen heeft
daarnaast nog twee bestsellers
in de aanbieding: 'Vlaai en an
der Limburgs gebak' en 'Zelf
brood bakken, in de oven en de
broodbakmachine'. Dat laatste
is niet zo typisch Limburgs,
maar toch handig.
Informatie: 'Limburg op zijn lek
kerst', uitgeverij Tic, ISBN
90-76043-82-5. Prijs: 14,90 eu
ro.
De adidas 1 van onderen bekeken. In de hak zit de sensor, in het midden van de schoen de chip en daar
boven de aan/uit-knop.
Voorsprong door techniek.
Het is dat die slogan al
door een andere Duitse fabri
kant is geclaimd want anders
zou Adidas het motto van Audi
zo kunnen overnemen. Het merk
met de drie strepen heeft een
naam hoog te houden als het
gaat om uitvindingen op sportge
bied. Met name rond belangrij
ke sportspektakels als een EK
of WK voetbal of de Olympische
Spelen komt Adidas steevast
met een waslijst nieuwigheden
aanzetten: van een nog betere
en rondere bal of een zwempak
waar je als een haai mee door
het water schiet tot shirtjes
waarin het zweet verdampt als
water in een woestijn.
De nieuwe hardloopschoen adi
das 1 (spreek uit als adjdas one)
past in die lange traditie van in
novaties. Adidas - nooit vies
van enige borstklopperij -
noemt het vol trots 'de meest in
telligente schoen ter wereld'.
Maar je kunt het ook een lopen
de computer of zelfdenkende
schoen noemen. De eerste
schoen ook met een ingebouwde
chip, motortje en batterij. Je
moet hem dan ook echt 'aan' zet
ten voordat je gaat rennen.
Maar dan heb je volgens Adidas
ook een schoen met een zool die
onder alle omstandigheden en
per stap de juiste soepelheid
biedt.
Het geheim van de nieuwe
schoen noemt Adidas 'intelligen
te demping'. De hardheid van
de zool wordt per stap gemeten
en aangepast. De ingebouwde
elektronica houdt daarbij reke
ning met iemands loopeigen
schappen (hoe zet je de voeten
neer), de ondergrond (asfalt of
bosgrond) en zelfs de conditie
(na een uur rennen loop je
'zwaarder' dan bij de start). Hoe
dat precies in zijn werk gaat is
zo ingewikkeld dat Adidas het
in twee A4'tjes amper krijgt uit
gelegd. Zelf vergelijken ze het
met de werking van het mense
lijk lichaam.
In de hak van de zool zitten een
magneet en sensor ingebouwd.
Als een soort zenuw meten en
voelen die bij elke stap de druk
op de zool en de demping in de
schoen. Per seconde worden
zo'n duizend metingen doorge
seind naar een naburige chip
('de hersenen') in het midden
van de schoen. Speciaal ont
wikkelde software vergelijkt al
le metingen (de chip kan per
seconde vijf miljoen berekenin
gen uitvoeren) en weet dan of de
demping van de schoen te zacht
Een bescheiden eentje siert de nieuwe schoen.
Ondanks alle extra's is het gewicht van de schoen onder de 400 gram gebleven.
of te hard is. Die informatie
wordt vervolgens doorgegeven
aan de 'spier' in de schoen: een
kabeltje dat vastzit aan het
kunststof dempingselement in
de hak van de schoen. Moet de
zool harder worden, dan trekt
een motortje het kabeltje aan
dat met schroefjes vastzit aan
het dempingselement. Zachter?
Dan wordt de kabel gevierd. De
energie voor dat hele proces
wordt geleverd door een platte
celbatterij die zo'n 100 uur mee
gaat. Volgens Adidas de gemid
delde levensduur van een hard
loopschoen want die ligt op
1000 tot 1500 kilometer.
Exclusief
Frank Basters van Adidas komt
woorden tekort om het revolutio
naire van de nieuwe schoen te
benadrukken. „Het is alsof je
van de walkman in het tijdperk
van de iPod stapt. Of van de fax
over op de Blackberry", zegt hij
enthousiast. Met niks te vergelij
ken dus. „En het is technologie
die werkt", garandeert Basters.
Een loper die bijvoorbeeld van
af het fietspad een bosweggetje
inslaat, zal vanaf de eerste stap
merken dat de hardheid van de
zool is aangepast. Extra energie
heeft Adidas verder gestoken in
de duurzaamheid en bescher
ming van al die elektronica in
de schoen. En ondanks motor
tje, kabel en andere extra's is
het gewicht van de schoen on
der de 400 gram gebleven.
Drie jaar heeft Adidas in het
diepste geheim aan deze schoen
gewerkt. Gisteren werd hij we
reldwijd gelanceerd voor de ste
vige prijs van 250 euro per paar.
In Nederland is de adidas 1 ex
clusief in slechts drie winkels in
Amsterdam en Rotterdam te
koop. Dat worden er misschien
meer, zoals er op termijn waar
schijnlijk ook andere schoenen
komen waarin deze nieuwe tech
nologie verwerkt wordt (bijvoor
beeld basketbal- of tennisschoe
nen). En ongetwijfeld zal ook de
ze noviteit verder doorontwik
keld worden. Het wachten is op
de zelflopende schoen van Adi
das.
Hans van Alebeek
De adidas 1 is in Nederland
sinds gisteren te koop bij Spoi
led (Leidsestraat 27 in Amster
dam) en twee Footlocker-filalen
(Nieuwendijk 186 in Amster
dam en Lijnbaan 75 in Rotter
dam).
Informatie: www.adidas-l.com
Hé, wat leuk. De slager heeft
ossenstaart in de vitrine
liggen. Ik krijg acuut zin om
zo'n lekkere, loeisterke ossen
staartsoep te trekken. Donker
roodbruin moet hij zijn, deze
chique Engelse klassieker, maar
om dat voor elkaar te krijgen...
Ossenstaartsoep. Eigenlijk is
het een wonder dat zo'n konink
lijk gerecht wordt bereid van
iets banaals als de staart van
een koe. Bedoeld om vliegen
mee weg te meppen. Voor rund
vlees geldt: hoe vaker gebruikt
hoe taaier, maar ook hoe krach
tiger van smaak. Vandaar dat
deze ooit zo vrolijk zwiepende
staart uren moet opstaan, maar
dan ook heel veel smaak afgeeft.
Ik moet opeens denken aan een
paasdiner met familie. Ik was
nét het huis uit. Ieder zou een
onderdeel voor zijn rekening ne
men. Wij, groentjes in de keu
ken, kregen de soep toebedeeld.
Aangezien het hele diner uit vijf
gangen zou bestaan - borrelhap
pen vooraf en koffie met paas
eitjes na afloop niet meegere
kend - leek het verstandig een
licht, helder soepje te maken.
Ossenstaartsoep, één van mijn
wortels, 1 takje rozemarijn, 1,5
liter kalfsbouillon, 1 dunne prei,
1 stengel bleekselderij, 1 theele
pel worcestersaus, zout en vers
gemalen peper, 0,5 dl Madeira
Bereiding: Verwarm oven voor
op 230 graden. Leg in een oven
schaal stukjes ossenstaart en
daar omheen 2 gesnipperde wor
tels, de gehalveerde ui (schillen
eraan laten) groen van de prei
en rozemarijn. Bestrooi met
zout en peper. Dek af met alumi
niumfolie en zet een half uur in
de oven. Verwijder folie en zet
nog een kwartier in de oven.
Vlees en ui moeten flink bruin
worden.
Maak 1,5 liter bouillon (met een
pot kalfsfond) en verhit. Voeg
vlees en groentes uit ovenschaal
toe. Laat 3 tot 4 uur op een klei
ne gaspit met sudderplaatje trek
ken (mag net niet koken). Zeef
bouillon, laat volledig afkoelen
en ontvet hem. Bewaar het
vlees. Schenk bouillon voorzich
tig in een kleinere pan, zodat be
zinksel achterblijft of giet door
een zeef met kaasdoek.
Snijd prei, wortel, en bleekselde
rij in hele kleine schijfjes en
blokjes en bak 5 minuten in hete
boter. Voeg 1 dl bouillon toe en
laat inkoken. Pluk mooiste stuk
jes vlees van het bot. Verhit
bouillon, breng op smaak met
zout, peper en een paar drupjes
worcestersaus. Schenk in war
me soepkoppen. Voeg aan elke
kop wat vlees, groentemix en pe
terselie toe en, aan tafel, 1 eetle
pel Madeira (of medium sherry).
Serveer met dunne, in driehoek
jes gesneden, geroosterde witte
boterhammetjes.
Tip: Schenk de Madeira of sher
ry in kleine borrelglaasjes en ser
veer die bij de soep.
Puck Kerkhoven
Een glaasje Madeira bi] de ossenstaartsoep, even dromen van het
eeuwige leven. foto Karei de Vos/GPD