De nieuwste loopschoen heeft hersens Soep met een staartje vraagt om Madeira Hagelslag Tranen Goede waar zaterdag 5 maart 2005 W17 Is het een schoen? Of toch meer een computer? Nou, eigenlijk allebei. De allernieuwste hardloopschoen van Adidas kun je gerust een zelfdenkende schoen noemen. De adidas 1 kost een paar knaken (100 om precies te zijn) maar belooft per stap de ideale demping. favorieten. We gingen aan de slag met botten, knoken, stuk ken staart en bossen prei. Uren stond de bouillon op, maar wan neer kwam nou toch die beoog de lekkere bruine kleur? Twijfel en onzekerheid groeiden, maar de soep bleef even bleekgeel. Uiteindelijk hebben we hem zo maar geserveerd, met wat fijnge sneden groenten erdoor. Het was best lekker, maar niemand begreep waarom er zo nou no dig sherry door de groentesoep moest. voor de kust van Marokko. Echt goede Madeira wordt gemaakt van natuurlijk zoete druivenras- sen die nog maar heel spora disch worden aangeplant en daardoor erg duur zijn. De wijn wordt versterkt met brandy, tot ze een alcoholpercentage heeft van 20 procent. Daarna wordt ze drie maanden op 45 graden bewaard, en vervolgens opgesla gen in houten vaten. Deze bij zondere, exotisch smakende, go dendrank schijnt het eeuwige leven te hebben. Je kunt hem let- Puck Kerkhoven Wist ik veel dat je het vlees, de botten en de uien eerst flink bruin moet bakken voordat je er bouillon van trekt. En dat je de uien niet moet schillen, want die schillen zorgen juist voor de kleur. Stond niet in het recept. Madeira is de drank die de hel dere ossenstaartsoep (Oxtail Clair) eigenlijk hoort te vergezel len. Deze exclusieve, hazelnoot- kleurige, versterkte wijn komt van het gelijknamige Portugese eiland in de Atlantische oceaan. terlijk eeuwen bewaren. We ho pen natuurlijk dat iets van die onsterfelijkheid op ons afstraalt als we een scheutje oude Madei ra in de ossenstaartsoep schen ken. Een beetje boven het bud get? Neem dan keukenmadeira, verkrijgbaar in kleine flesjes, of medium sherry. OXTAIL SOUP (voor 4 toL 6 kopjes) Ingrediënten: 500 gram ossen staart in stukken, 1 grote ui, 3 Chocoladehagel is het meest ge- bruikte 'gewone' broodbeleg, buiten kaas en vleeswaren. Een onderzoek van TNS Nipo onder 10.000 huishoudens heeft dat uitgewezen. De helft van de broodeters strooit geregeld ha gelslag op de boterham. Het strooigoed wordt gevolgd door pindakaas, jam, chocopasta, vruchtenhagel, appelstroop, cho coladevlokken en appelstroop. 1 Het onderzoek werd verricht in opdracht van bakkers, die het resultaat presenteerden tijdens een vakbeurs in Den Bosch. De eerste hap gaat gepaard met een heftig schrapen van de keel en tranen in de ogen. Daarna went het snel, melden vrijwilli ge proefpersonen. De Vlam mend Hete Oranjepeper van Pringles is een nieuw seizoens zoutje, speciaal voor de Neder landse markt. Blijkbaar gaan ze er in Pringles-thuisland België van uit dat wij wel een stootje kun nen hebben. Fijngevoeligheid is tenslotte niet ons sterkste punt. Om ons nog verder tegemoet te komen zit er in 300 kokers Oran jepeper een nummer dat de eige naar recht geeft op een modieu ze posttas van Crumpler. Gratis. Die Belgen kennen ons beter dan wij onszelf. Nog tot ver in de nazomer te koop. Informatie: www.pringles.nl Vogelkijkers, dierenbescher mers en ontwikkelingswerkers zijn ook maar gewone mensen. Halen hun vlees liever bij de sla ger om de hoek dan bij een biolo gische slager. Of negeren het rui me aanbod aan Max Have- laar-producten of andere 'fair-trade'-waar. Schande, vindt de alternatieve consumentenvereniging Goede Waar Co. Van de 35 maat schappelijk bewuste organisa ties (bedoeld worden clubs als Novib, Wereldnatuurfonds, Var kens in Nood) die meededen aan een onderzoek at maar een klein deel bewust. 'Te duur', was het excuus. Goede Waar Co houdt het op gemakzucht. Er zijn wel uitzonderingen. Var kens in Nood bijvoorbeeld kent veel vegetariërs, verklaarbaar natuurlijk. Informatie: www.goedewaar.nl Limburg Wie koopt nou een boek met de titel 'Zuid-Holland op zijn lek kerst'? Niemand toch. Maar ver ander de naam van de provincie voor die van Limburg en de boe ken gaan als warme broodjes. Wil en Netty Engels-Geurts schreven het vol met typisch Limburgse recepten gevulde boek al in 1997, en vanaf dat mo ment gingen er 10.000 exempla ren van over de toonbank. Nu is er een nieuwe uitgave, dikker, uitgebreider, met nog meer re cepten. Het echtpaar uit Schinnen heeft daarnaast nog twee bestsellers in de aanbieding: 'Vlaai en an der Limburgs gebak' en 'Zelf brood bakken, in de oven en de broodbakmachine'. Dat laatste is niet zo typisch Limburgs, maar toch handig. Informatie: 'Limburg op zijn lek kerst', uitgeverij Tic, ISBN 90-76043-82-5. Prijs: 14,90 eu ro. De adidas 1 van onderen bekeken. In de hak zit de sensor, in het midden van de schoen de chip en daar boven de aan/uit-knop. Voorsprong door techniek. Het is dat die slogan al door een andere Duitse fabri kant is geclaimd want anders zou Adidas het motto van Audi zo kunnen overnemen. Het merk met de drie strepen heeft een naam hoog te houden als het gaat om uitvindingen op sportge bied. Met name rond belangrij ke sportspektakels als een EK of WK voetbal of de Olympische Spelen komt Adidas steevast met een waslijst nieuwigheden aanzetten: van een nog betere en rondere bal of een zwempak waar je als een haai mee door het water schiet tot shirtjes waarin het zweet verdampt als water in een woestijn. De nieuwe hardloopschoen adi das 1 (spreek uit als adjdas one) past in die lange traditie van in novaties. Adidas - nooit vies van enige borstklopperij - noemt het vol trots 'de meest in telligente schoen ter wereld'. Maar je kunt het ook een lopen de computer of zelfdenkende schoen noemen. De eerste schoen ook met een ingebouwde chip, motortje en batterij. Je moet hem dan ook echt 'aan' zet ten voordat je gaat rennen. Maar dan heb je volgens Adidas ook een schoen met een zool die onder alle omstandigheden en per stap de juiste soepelheid biedt. Het geheim van de nieuwe schoen noemt Adidas 'intelligen te demping'. De hardheid van de zool wordt per stap gemeten en aangepast. De ingebouwde elektronica houdt daarbij reke ning met iemands loopeigen schappen (hoe zet je de voeten neer), de ondergrond (asfalt of bosgrond) en zelfs de conditie (na een uur rennen loop je 'zwaarder' dan bij de start). Hoe dat precies in zijn werk gaat is zo ingewikkeld dat Adidas het in twee A4'tjes amper krijgt uit gelegd. Zelf vergelijken ze het met de werking van het mense lijk lichaam. In de hak van de zool zitten een magneet en sensor ingebouwd. Als een soort zenuw meten en voelen die bij elke stap de druk op de zool en de demping in de schoen. Per seconde worden zo'n duizend metingen doorge seind naar een naburige chip ('de hersenen') in het midden van de schoen. Speciaal ont wikkelde software vergelijkt al le metingen (de chip kan per seconde vijf miljoen berekenin gen uitvoeren) en weet dan of de demping van de schoen te zacht Een bescheiden eentje siert de nieuwe schoen. Ondanks alle extra's is het gewicht van de schoen onder de 400 gram gebleven. of te hard is. Die informatie wordt vervolgens doorgegeven aan de 'spier' in de schoen: een kabeltje dat vastzit aan het kunststof dempingselement in de hak van de schoen. Moet de zool harder worden, dan trekt een motortje het kabeltje aan dat met schroefjes vastzit aan het dempingselement. Zachter? Dan wordt de kabel gevierd. De energie voor dat hele proces wordt geleverd door een platte celbatterij die zo'n 100 uur mee gaat. Volgens Adidas de gemid delde levensduur van een hard loopschoen want die ligt op 1000 tot 1500 kilometer. Exclusief Frank Basters van Adidas komt woorden tekort om het revolutio naire van de nieuwe schoen te benadrukken. „Het is alsof je van de walkman in het tijdperk van de iPod stapt. Of van de fax over op de Blackberry", zegt hij enthousiast. Met niks te vergelij ken dus. „En het is technologie die werkt", garandeert Basters. Een loper die bijvoorbeeld van af het fietspad een bosweggetje inslaat, zal vanaf de eerste stap merken dat de hardheid van de zool is aangepast. Extra energie heeft Adidas verder gestoken in de duurzaamheid en bescher ming van al die elektronica in de schoen. En ondanks motor tje, kabel en andere extra's is het gewicht van de schoen on der de 400 gram gebleven. Drie jaar heeft Adidas in het diepste geheim aan deze schoen gewerkt. Gisteren werd hij we reldwijd gelanceerd voor de ste vige prijs van 250 euro per paar. In Nederland is de adidas 1 ex clusief in slechts drie winkels in Amsterdam en Rotterdam te koop. Dat worden er misschien meer, zoals er op termijn waar schijnlijk ook andere schoenen komen waarin deze nieuwe tech nologie verwerkt wordt (bijvoor beeld basketbal- of tennisschoe nen). En ongetwijfeld zal ook de ze noviteit verder doorontwik keld worden. Het wachten is op de zelflopende schoen van Adi das. Hans van Alebeek De adidas 1 is in Nederland sinds gisteren te koop bij Spoi led (Leidsestraat 27 in Amster dam) en twee Footlocker-filalen (Nieuwendijk 186 in Amster dam en Lijnbaan 75 in Rotter dam). Informatie: www.adidas-l.com Hé, wat leuk. De slager heeft ossenstaart in de vitrine liggen. Ik krijg acuut zin om zo'n lekkere, loeisterke ossen staartsoep te trekken. Donker roodbruin moet hij zijn, deze chique Engelse klassieker, maar om dat voor elkaar te krijgen... Ossenstaartsoep. Eigenlijk is het een wonder dat zo'n konink lijk gerecht wordt bereid van iets banaals als de staart van een koe. Bedoeld om vliegen mee weg te meppen. Voor rund vlees geldt: hoe vaker gebruikt hoe taaier, maar ook hoe krach tiger van smaak. Vandaar dat deze ooit zo vrolijk zwiepende staart uren moet opstaan, maar dan ook heel veel smaak afgeeft. Ik moet opeens denken aan een paasdiner met familie. Ik was nét het huis uit. Ieder zou een onderdeel voor zijn rekening ne men. Wij, groentjes in de keu ken, kregen de soep toebedeeld. Aangezien het hele diner uit vijf gangen zou bestaan - borrelhap pen vooraf en koffie met paas eitjes na afloop niet meegere kend - leek het verstandig een licht, helder soepje te maken. Ossenstaartsoep, één van mijn wortels, 1 takje rozemarijn, 1,5 liter kalfsbouillon, 1 dunne prei, 1 stengel bleekselderij, 1 theele pel worcestersaus, zout en vers gemalen peper, 0,5 dl Madeira Bereiding: Verwarm oven voor op 230 graden. Leg in een oven schaal stukjes ossenstaart en daar omheen 2 gesnipperde wor tels, de gehalveerde ui (schillen eraan laten) groen van de prei en rozemarijn. Bestrooi met zout en peper. Dek af met alumi niumfolie en zet een half uur in de oven. Verwijder folie en zet nog een kwartier in de oven. Vlees en ui moeten flink bruin worden. Maak 1,5 liter bouillon (met een pot kalfsfond) en verhit. Voeg vlees en groentes uit ovenschaal toe. Laat 3 tot 4 uur op een klei ne gaspit met sudderplaatje trek ken (mag net niet koken). Zeef bouillon, laat volledig afkoelen en ontvet hem. Bewaar het vlees. Schenk bouillon voorzich tig in een kleinere pan, zodat be zinksel achterblijft of giet door een zeef met kaasdoek. Snijd prei, wortel, en bleekselde rij in hele kleine schijfjes en blokjes en bak 5 minuten in hete boter. Voeg 1 dl bouillon toe en laat inkoken. Pluk mooiste stuk jes vlees van het bot. Verhit bouillon, breng op smaak met zout, peper en een paar drupjes worcestersaus. Schenk in war me soepkoppen. Voeg aan elke kop wat vlees, groentemix en pe terselie toe en, aan tafel, 1 eetle pel Madeira (of medium sherry). Serveer met dunne, in driehoek jes gesneden, geroosterde witte boterhammetjes. Tip: Schenk de Madeira of sher ry in kleine borrelglaasjes en ser veer die bij de soep. Puck Kerkhoven Een glaasje Madeira bi] de ossenstaartsoep, even dromen van het eeuwige leven. foto Karei de Vos/GPD

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 43