Proef schotelt eetontwerpen voor PZC Casper Hobbes Gasten volgen bereiding van uit eerlijke producten samengestelde maaltijden Messcherp 1 6 12 13 Heer Bommel en de Hopsa's Toonder Studio's recept Paddestoelen, zoals in Braunwald weer Zeeland: Einde kou? a Dik Roere Oplossing van gisteren: Zweeds raadsel: -w-g-p-r- doorbyten -opeen-na enter-jet -singlet- ace-hut-u -h-rossig bivak-kol De letters van naam en woonplaats van deze man, vormen in een andere volgorde de naam van zijn beroep. Wat doet hij voor de kost? Cryptogram: Horizontaal: 1. Vandalen; 5. tortelen; 6. tast; 8. kilo; 10. pijler; 12. serie. Verticaal: 1. Vetzak; 2. narwal; 3. agent; 4. ezels; 7. Aller; 9. opus; 11. ree. Zoekwoord: Kaartverkoop Wintersportvakanties brachten wij tot het begin van de 21e eeuw bij voor keur in het Zwitserse Braunwald door. De reden daarvan was, eerlijk gezegd, niet de conditie van de skipistes maar de keu ken van het hotel waar wij doorgaans ver bleven. Het gerecht met paddestoelen en kleine, goed gekruide broodknoedeltjes behoorde tot onze favorieten. Het was lek ker en voedzaam tegelijk en vaak bestel den we het voor de lunch, waarbij we ons graag een glas koele Dole uit het kanton Wallis lieten inschenken. Lunchgerecht voor 3 - 4 personen: 450 - 500 gram gemengde paddestoe len (zoals kastanjechampignons, oes terzwammen, shi-take, cantharellen), schoongemaakt; 8 sneetjes wit brood, zonder korsten; 1/2 dl melk; 2 eieren, losgeroerd; 1 1/2 eetl. fijnge hakte (blad)peterselie; zout; witte pe per uit de molen; vingergreep gerasp te nootmuskaat; 1 eetl. bloem, ge zeefd; 60 gram boter; 2 bosuitjes, met veel fris groen, in uiterst smalle ringetjes gesneden. 1/2 teentje knof look, ragfijn gehakt; 1 doosje tuin kers. Snijd de paddestoelen in kleine stukjes. Snijd het brood in kleine blokjes. Leg ze in een kom. Roer in een tweede kom eie ren en melk los. Voeg er (selderij)zout, pe per, nootmuscaat en peterselie aan toe. Schenk het mengsel over de broodblok jes en schep alles enkele malen om. Laat alles 10 minuten staan. Strooi er (door een zeefje) bloem over. Kneed er vervol gens, met de vingers, snel een compact deeg van. Vorm balletjes zo groot als wal noten. Laat ze 10 minuten liggen. Breng een royale hoeveelheid water aan de kook. Voeg per liter water 2 theelepels zout toe. Leg de knoedeltjes in het koken de vocht. Temper de warmtebron en houd alles 10 minuten tegen de kook aan. Verhit een bakpan en laat 40 gram boter smelten. Wacht tot het schuim begint weg te trekken. Voeg de paddestoelen toe en schep ze door de hete boter. Strooi bosuitjes en knoflook erover en schep al les om. Strooi er vervolgens wat zout en peper over en schep alles nogmaals goed om. Laat de paddestoelen hierna, onder regel matig roeren en omscheppen, nog 4 mi nuten zachtjes bakken. Voeg daarna de rest van de boter toe en schep de padde stoelen nog eenmaal om. Laat de knoedel tjes vlak voor het opdienen even over een stuk keukenpapier rollen. Presentatie: Verdeel de knoedeltjes over voorver warmde borden. Schep de paddestoelen met de bosuitjes en aanhangendeschui mende, boter erover en schik er als garne ring plukjes tuinkers bij. Nautisch bericht Matige, tijdelijk noordwestelijke wind, vanavond noordoost, kracht 4 tot 5. Buitengaats af en toe kracht 6. In sneeuw matis; i slecht zicht. Kustwatertemperatuur ongeveer 4 graden. Waterstanden zaterdag Hoog water Laag water 5 maart uur cm uur cm uur cm uur: Vlissingen 8.39 157 21.36 133 2.15 151 15.16- Terneuzen 8.59 179 21.56 155 2.46 161 15.25(- Cadzand 8.26 143 21.10 121 2.06 142 14.50'" Roompot Buiten 8.49 121 21.40 99 2.25 117 15.15 'jt Roompot Binnen 9.30 110 22.15 87 3.05 113 16.06" Zierikzee 9.45 128 22.35 104 3.18 125 16.10': Krammersl. West 10.06 135 22.42 112 3.25 132 16.04':* Hansweert 9.31 194 22.18 169 2.59 175 15.50 r Stavenisse/Yers. 9.55 129 22.34 105 3.26 128 16.04 'i' zondag Hoog water Laag water 6 maart uur cm uur cm uur cm uurc< Vlissingen 10.16 153 22.59 141 3.50 144 16.34 V Terneuzen 10.35 176 23.20 164 4.05 151 17.05 'J1 Cadzand 9.49 141 22.38 128 3.30 136 16.14 V' Roompot Buiten 10.25 118 23.05 102 3.44 112 16.34!' Roompot Binnen 11.05 104 23.45 87 4.41 107 17.35': Zierikzee 11.20 124 4.45 120 17.45': Krammersl. West 11.26 130 4.46 123 17.45'.' Hansweert 10.59 190 23.46 177 4.30 163 17.26v Stavenisse/Yers. 11.26 123 4.45 121 17.45! maandag Hoog water Laag water 7 maart uur cm uur cm uur cm uur: Vlissingen 11.35 179 5.14 158 17.591' Terneuzen 11.55 203 5.46 165 18.26' Cadzand 11.16 164 23.46 155 5.06 151 17.39' Roompot Buiten 11.34 135 5.26 122 18.16' Roompot Binnen 12.56 117 6.10 114 18.54' Zierikzee 0.10 107 12.55 141 6.20 131 19.10' Krammersl. West 0.05 113 12.44 144 6.35 130 19.16'. Hansweert 12.19 217 6.05 178 18.56' Stavenisse/Yers. 0.09 107 12.53 138 6.26 129 19.17 door Robert Verkerk Steeds weer moest Marije Vo gelzang mensen uitleggen wat zij nu precies doet als ont werpster van eten. Het leek haar daarom veel beter het werk direct onder de neus van de mensen te schuiven. Daarom kent Rotterdam sinds enige tijd de eetzaak Proef, waar gasten tijdens koffie of lunch ook voed- selontwerpen kunnen nuttigen. Door toedoen van de 'slow food- beweging' komt er in Nederland meer aandacht voor 'eerlijke producten'. Deze worden ge kweekt of geteeld zonder kunst matige toevoegingen. Steeds meer zelfkazers, tuinders, sla gers, koks en bakkers willen zo weer de liefde voor het oude am bacht terugkrijgen. Proef gaat er graag in mee en wil nu direct aan de mensen voorschotelen. Vogelzang studeerde af als ont werpster in Eindhoven. Zij leg de zich al snel toe op het ontwer pen van eten, voor feestjes, ope ningen en exposities. Tijdens een van die opdrachten liep zij Piet Hekker tegen het lijf. Hij is de initiatiefnemer van De Bakkerswinkel in Zoeter- meer, met vestigingen in Utrecht en twee in Amsterdam. Het zijn de bakkerszaken die meer knusheid lijken te verko pen dan brood alleen. Dat con cept kwam goed van pas voor de eetzaak Proef, waarin het ont- werpgedeelte, dat vanaf 18 maart opengaat, de basis van de winkel vormt. Hekker stopte zijn liefde voor het oude ambacht niet weg in een fabriekshal, maar hij toont het aan het publiek. „Dat moet ook met het ambachtelijk werk van Marije. Zij maakt eten dat zo direct voor mensen is be doeld. Dat moet als het ware on der de ogen van anderen wor den gemaakt om het direct te la ten proeven." Proef is dan ook meer een huis kamer dan een zaak, afgeschei den door een grote toonbank. De basiskaart bestaat wel uit verschillende broden, soep, kof fie en andere dranken. Passie delen Vogelzang en Hekker willen dat klanten er in de keuken bijzit ten om te kunnen vragen wat voor ingrediënten in de soep gaan. „We willen de passie met de mensen delen. Dat is ook de taak van een ambachtscultuur: overdragen. Bovendien is er ook veel meer vraag naar die emotie. Het heeft een toegevoegde waar de, omdat je het product een ver haal meegeeft", weet Hekker. „De wetenschap kan zich dan richten op het perfectioneren van het eten, maar waarom zou den ze bijvoorbeeld niet een wortel kweken die alle kanten uitsteekt. Dat maakt eten ook leuk", vindt Vogelzang. Zij maakte eens een uitvaartmaal- tijd met louter wit voedsel." Een keer droeg zij een schort waarop tuinkers groeide. „Dat was voor de opening van een ten toonstelling. Als er dan mensen het welkomstdrankje kwamen halen, dan knipten de obers wat tuinkers van het schort ter gar nering van het drankje." Het is nu aan het publiek om daarover te oordelen. ANP De Eetontwerpstudio van Marije Vogelzang (r) vestigt zich in het pand van Proef Rotterdam en opent op 18 maart officieel haar deuren. Proef is een samenwerking tussen Piet Hekker (1), de oprichter van De Bakkerswinkel, en Marije Vogelzang. foto David van Dam/ANP Het bed is een schip, een flinke schuit (zeg nooit boot, dan worden zeebeden razend!) van twee meter twintig bij twee meter veertig. De stuurman is al jaren geleden vertrokken, eerst tot groot verdriet van de kapitein, maar meer en meer wordt de gewonnen ruimte ge savoureerd als pure winst. Niet voor niets zie je in oude kastelen en musea royale hemelbedden van koningen en koninginnen en je realiseert je, dat jij, weliswaar zonder hemelbaldakijn, nu zelf zo'n vorstelijk slaapveld tot je beschikking hebt. Ik ben ook ordinair middenin gaan slapen, nooit meer gedoe met omdraaien, nooit meer ge zeur van: 'kan dat licht alsjeblieft uit!' wanneer je in wakkere uren lekker wilt lezen. Gewoon ook midden in de nacht de radio en de televisie aan, of naar de keuken om grote koppen thee en beschuitjes met marmelade en hagelslag te foura- Marjan Berk geren. Of kouwe gehaktballen. Of... vul maar in. In mijn schip breng ik ook veel tijd door met den ken. Op de rug, de ogen naar het plafond, den ken wij ons suf. Het concipiëren van het nieuwe boek geschiedt vooral op de rug liggend in bed, hoewel de ideeën ook fietsend vaak tot ons ko men. Op de fiets zit je net hoog genoeg boven de grond om enigszins onthecht te raken en tegelijk dicht genoeg erbij om de details van dat grondle- ven waar te nemen. Door de stad lopen is ook goed voor het zich ontwikkelende verhaal, maar dan is het opletten geblazen. Ik mompel. Ik praat in mijzelf. Mijn jongste zoon heeft mij al jaren geleden gewaarschuwd, dat ik moet uitkij ken niet een raar mummelend vrouwtje te wor den. „Mam, Danny zag je lopen in de van Baer- lestraat, Je praatte hardop in jezelf! Dat moet je niet doen, je wordt een beetje raar!" Gelukkig valt een mummelend mens tegenwoor dig stukken minder op dan in de jaren dat je nog niet mobiel kon bellen. En ik constateer ook dat er ongelofelijk veel mensen zijn, die zelfs zonder mobieltje luid la chend en kakelend door de straten trekken. Ze hebben een draad in hun oor, waar de rest van de techniek zit laat zich slechts raden, want de draad loopt gewoon bij de hals het T-shirt of de jas in... begrijpen is er al lang niet meer bij! Zo dat mijn gemompel en het in mijzelf lachen om een vrolijke vondst niet meer wordt opgemerkt in het moderne straatbeeld. Terug naar mijn bed-schip. Behalve de ruimte voor onbelemmerd wenden en keren is er ook het geluk van het onbekommerd in mijn bed sle pen van alle kranten, tijdschriften en boeken die moeten worden gelezen. Gemiddeld lig ik drie kranten achter, die toch allemaal worden doorge knaagd, bang als ik ben iets te missen. Boven dien moet ik ook alles wat er aan nieuws wordt uitgezonden op radio en televisie inventarise ren... gut, het is héél levendig op mijn schip. Vooral 's ochtends, wanneer Rob Trip het Radio 1-journaal behartigt, Daphne Bunskoek haar en tree maakt en ik tegelijk de Volkskrant van drie dagen geleden probeer te lezen. Mijn grijze cel len werken op volle toeren, scherp als een mes zeil ik de nieuwe dag in. GPD Horizontaal: 1. Geestelijke titel; 7. deel van het gelaat; 8. reukstof uit viool tjes; 10. triomfboog (Fr.); 12. uitroep van schrik; 13. beleefd; 16. metaal; 18. vreemde; 20. Griekse letter; 21. dundoek; 23. waterkering; 26. cowboyfeest; 28. persbureau; 30. rivier in Rusland; 32. echtgenoot; 34. plaats in Algerije; 35. instru ment gebruikt bij plaatsbepa ling op zee. Verticaal: I. Door; 2. geplooid oplegsel aan dameskleding; 3. boom; 4. tandeloos zoogdier; 5. plaats in Zwitserland; 6. dicht; 7. dichtbij; 9. plaats in Frankrijk; II. aldus; 14. wilde marjolein; 15. volzin; 17. waterlozing; 19. mannelijk dier; 21. snel; 22. dor (Fr.); 24. boosheid; 25. onterechte veronderstelling; 27. lidwoord; 29. identiteitsbe wijs; 31. huisdier; 33. voorma lig; 34. onder andere. 2 3 4 5 7 9 10 14 15 16 17 19 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 3b door Bill Watterson Heer Bommels spontane handeling bleef niet zonder gevol gen. „Hela!", riep een rauwe stem uit het gat. „Wat zullen we nou hebben?" Er klonk enig geritsel, gevolgd door slob berende geluiden en daarop verscheen er een harige ver schijning boven de rand, die met een kluif zwaaide. „Goeie", sprak deze. „Netjes van jullie om aan de oude Zad- kiel te denken. De meeste lui eten hun karbonaadjes zelf op, want het is slecht verdeeld in de wereld." „Oh eh...", zei heer Bommel onthutst. „Neem me niet kwalijk. Ik liet me even gaan, bedoel ik. Alles is in het water gevallen..." „Hou je van water?", vroeg de grijsaard. „Dan vind je dit zeker wel lekker weertje. Ik voor mij gebruik het alleen om me zo nu en dan te wassen." „Ik haat dit weer, als heer zijnde", hernam heer Ollie. „Daarom waren we op weg naar het zui den, totdat ik een beetje pech met mijn wagen kreeg. Hoe komen we verder? Hoe kunnen we ooit de zon bereiken?" „Heel gewoon", verklaarde de oude, terwijl hij aandachtig aan de kluif knaagde. „Door deze kuil natuurlijk." Horizontaal: 1. Zeebeer, delfstof; 2. toegankelijk, loofboom, uitgezette lijn; 3. som, nala tenschap; 4. deel van een kachel, voor werp, schuldig; 5. deel van een auto, geliefd; 6. autopech, wanordelijke hoop, echtgenoot; 7. helemaal beneden, dag van de week; 8. boerenplaats, scheeps- exploitant, honingbij; 9. zitje bij een café, draaien. Verticaal: I. Kaliumcarbonaat, deurstijl; 2. helden dicht, familielid; 3. Europeaan; 4. deel van een viool, draaikolk; 5. advies, aarde; 6. opgerold wafeltje, waterplant; 7. bot, muziekstuk; 8. beenderinhoud, veegwerktuig; 9. rangtelwoord, naald boom; 10. deel van een trap, verfstof; II. schenker; 12. strelen, tennisterm; 13. sluwheid, voor het gerecht roepen. Hans Belterman MET WIE SPREEKIK7? 6AAT PIT Wil, MIJT! ALS PKT ZO IS, HES IK HET NIET DECAAN.' KÓPEREN?.' JE KUNT HELEMAAL /WEEKWIJZEN.' IK KN OHSCnmt! ÓÉEF HET MAAR OP, JE KUHT ME TOCH NOOIT IETS MAKEN.' IS JE MOEPEP zaterdag 5 maart 2005 Na het weekeinde is de ergste kou voorbij. Door: JordiBia, Het wordt niet meteen voorjaarsweer, maar de (nacht)vorst verdwijnt. En er valt af en toe weer regen inplak van sneeuw. Vandaag is het nog wel volop winter in Zeeland, f Een lagedrukgebiedje, gevuld met koude lucht, trekt vanmidds s precies over de regio, op weg naar Frankrijk. Daar wordt de depressie vannacht alweer verwacht. Hierdoor vallen enkele sneeuwbuien, op de Zeeuwse eilanden is al wat regen mogeliji Oorzaak is een noordwestelijke wind, waarmee lucht vanaf de c Noordzee onze kant op komt. De temperatuur loopt dan ook te: ongeveer 2 graden op. En dit geldt voor de hele provincie. Voo de zon lijkt verder weinig ruimte. Vanavond draait de wind,die matig tot vrij krachtig (kracht 4 tot 5) is, naar het noordoosten en stroomt snel weer vrieslucht binnen. De temperatuur daal! vannacht naar -2 graden in Vlissingen en omgeving tot -5 grafe in Bergen op Zoom en buurgemeenten. Tegelijkertijd droog en krijgen we brede opklaringen. Morgen waait er nog steeds een noordooste lijke wind, die boven land matig en aan de kust vrij krachtig is. Hoewel het over dag licht zal dooien, blijft het door die wind voor het gevoel vriezen. Op een enkele winter se bui na is het droog en schijnt de zon. Maandag draait de wind naar het noord(west)en en dringt minder koude lucht op. In de nacht en ochtend zou het plaatselijk nog een beetje kunnen vriezen en de middagtemperatuur kan naar 5 graden stijgen. Vooral in de middag en avond is dan regen mogelijk. Vooruitzichten zondag maandag dinsdag weer M max. 3° 5° 7° min. -3° NO 4 -1° N 4 2° NW 4 woensdag 6° 2° NW 4 vandaag I op 7.19 onder 183; Maan vandaag J op 4.59 t onder 1111 Europa: Winterkou Europa blijft dit weekeinde koud. Zaterdag sneeuwt het in Duitsland en in het oosten van Frankrijk. In Zuid- en West- Frankrijk wordt het minder koud met 8 tot zelfs 10 graden, de Spaanse noordkust brengt een gure noordenwind hagelbuien mee. In de rest van Spanje en ook in de zon en wordt het 14 tot 17 graden. In Italië is het met vooral vandaag stevige regenbuien en komende nacht mogelijk zelfs sneeuw. Ook in Griekenland wordt regen verwacht, de dagen erna vallen er nog flinke buien. Op Kreta is het eventjes warm, maar gaat het kwik terug n 16 graden. In Noord Europa, waar de kou steeds vandaan gaat het de komende dagen tijdelijk licht dooien.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 2