Proef schotelt eetontwerpen voor
PZC
Casper Hobbes
Gasten volgen bereiding van uit eerlijke producten samengestelde maaltijden
Messcherp
1
6
12
13
Heer Bommel en de Hopsa's Toonder Studio's
recept
Paddestoelen, zoals in Braunwald
weer
Zeeland: Einde kou?
a
Dik Roere
Oplossing van gisteren:
Zweeds raadsel:
-w-g-p-r-
doorbyten
-opeen-na
enter-jet
-singlet-
ace-hut-u
-h-rossig
bivak-kol
De letters van naam en woonplaats
van deze man, vormen in een andere
volgorde de naam van zijn beroep.
Wat doet hij voor de kost?
Cryptogram:
Horizontaal:
1. Vandalen; 5. tortelen; 6. tast; 8. kilo;
10. pijler; 12. serie.
Verticaal:
1. Vetzak; 2. narwal; 3. agent; 4. ezels;
7. Aller; 9. opus; 11. ree.
Zoekwoord:
Kaartverkoop
Wintersportvakanties brachten wij tot
het begin van de 21e eeuw bij voor
keur in het Zwitserse Braunwald door. De
reden daarvan was, eerlijk gezegd, niet
de conditie van de skipistes maar de keu
ken van het hotel waar wij doorgaans ver
bleven. Het gerecht met paddestoelen en
kleine, goed gekruide broodknoedeltjes
behoorde tot onze favorieten. Het was lek
ker en voedzaam tegelijk en vaak bestel
den we het voor de lunch, waarbij we ons
graag een glas koele Dole uit het kanton
Wallis lieten inschenken.
Lunchgerecht voor 3 - 4 personen:
450 - 500 gram gemengde paddestoe
len (zoals kastanjechampignons, oes
terzwammen, shi-take, cantharellen),
schoongemaakt; 8 sneetjes wit
brood, zonder korsten; 1/2 dl melk; 2
eieren, losgeroerd; 1 1/2 eetl. fijnge
hakte (blad)peterselie; zout; witte pe
per uit de molen; vingergreep gerasp
te nootmuskaat; 1 eetl. bloem, ge
zeefd; 60 gram boter; 2 bosuitjes,
met veel fris groen, in uiterst smalle
ringetjes gesneden. 1/2 teentje knof
look, ragfijn gehakt; 1 doosje tuin
kers.
Snijd de paddestoelen in kleine stukjes.
Snijd het brood in kleine blokjes. Leg ze
in een kom. Roer in een tweede kom eie
ren en melk los. Voeg er (selderij)zout, pe
per, nootmuscaat en peterselie aan toe.
Schenk het mengsel over de broodblok
jes en schep alles enkele malen om. Laat
alles 10 minuten staan. Strooi er (door
een zeefje) bloem over. Kneed er vervol
gens, met de vingers, snel een compact
deeg van. Vorm balletjes zo groot als wal
noten. Laat ze 10 minuten liggen. Breng
een royale hoeveelheid water aan de
kook. Voeg per liter water 2 theelepels
zout toe. Leg de knoedeltjes in het koken
de vocht. Temper de warmtebron en
houd alles 10 minuten tegen de kook aan.
Verhit een bakpan en laat 40 gram boter
smelten. Wacht tot het schuim begint
weg te trekken. Voeg de paddestoelen
toe en schep ze door de hete boter. Strooi
bosuitjes en knoflook erover en schep al
les om. Strooi er vervolgens wat zout en
peper over en schep alles nogmaals goed
om.
Laat de paddestoelen hierna, onder regel
matig roeren en omscheppen, nog 4 mi
nuten zachtjes bakken. Voeg daarna de
rest van de boter toe en schep de padde
stoelen nog eenmaal om. Laat de knoedel
tjes vlak voor het opdienen even over een
stuk keukenpapier rollen.
Presentatie:
Verdeel de knoedeltjes over voorver
warmde borden. Schep de paddestoelen
met de bosuitjes en aanhangendeschui
mende, boter erover en schik er als garne
ring plukjes tuinkers bij.
Nautisch bericht
Matige, tijdelijk noordwestelijke wind, vanavond noordoost,
kracht 4 tot 5. Buitengaats af en toe kracht 6. In sneeuw matis; i
slecht zicht. Kustwatertemperatuur ongeveer 4 graden.
Waterstanden
zaterdag
Hoog
water
Laag water
5 maart
uur
cm
uur
cm
uur
cm
uur:
Vlissingen
8.39
157
21.36
133
2.15
151
15.16-
Terneuzen
8.59
179
21.56
155
2.46
161
15.25(-
Cadzand
8.26
143
21.10
121
2.06
142
14.50'"
Roompot Buiten
8.49
121
21.40
99
2.25
117
15.15 'jt
Roompot Binnen
9.30
110
22.15
87
3.05
113
16.06"
Zierikzee
9.45
128
22.35
104
3.18
125
16.10':
Krammersl. West
10.06
135
22.42
112
3.25
132
16.04':*
Hansweert
9.31
194
22.18
169
2.59
175
15.50 r
Stavenisse/Yers.
9.55
129
22.34
105
3.26
128
16.04 'i'
zondag
Hoog water
Laag water
6 maart
uur
cm
uur
cm
uur
cm
uurc<
Vlissingen
10.16
153
22.59
141
3.50
144
16.34 V
Terneuzen
10.35
176
23.20
164
4.05
151
17.05 'J1
Cadzand
9.49
141
22.38
128
3.30
136
16.14 V'
Roompot Buiten
10.25
118
23.05
102
3.44
112
16.34!'
Roompot Binnen
11.05
104
23.45
87
4.41
107
17.35':
Zierikzee
11.20
124
4.45
120
17.45':
Krammersl. West
11.26
130
4.46
123
17.45'.'
Hansweert
10.59
190
23.46
177
4.30
163
17.26v
Stavenisse/Yers.
11.26
123
4.45
121
17.45!
maandag
Hoog water
Laag water
7 maart
uur
cm
uur
cm
uur
cm
uur:
Vlissingen
11.35
179
5.14
158
17.591'
Terneuzen
11.55
203
5.46
165
18.26'
Cadzand
11.16
164
23.46
155
5.06
151
17.39'
Roompot Buiten
11.34
135
5.26
122
18.16'
Roompot Binnen
12.56
117
6.10
114
18.54'
Zierikzee
0.10
107
12.55
141
6.20
131
19.10'
Krammersl. West
0.05
113
12.44
144
6.35
130
19.16'.
Hansweert
12.19
217
6.05
178
18.56'
Stavenisse/Yers.
0.09
107
12.53
138
6.26
129
19.17
door Robert Verkerk
Steeds weer moest Marije Vo
gelzang mensen uitleggen
wat zij nu precies doet als ont
werpster van eten. Het leek
haar daarom veel beter het
werk direct onder de neus van
de mensen te schuiven. Daarom
kent Rotterdam sinds enige tijd
de eetzaak Proef, waar gasten
tijdens koffie of lunch ook voed-
selontwerpen kunnen nuttigen.
Door toedoen van de 'slow food-
beweging' komt er in Nederland
meer aandacht voor 'eerlijke
producten'. Deze worden ge
kweekt of geteeld zonder kunst
matige toevoegingen. Steeds
meer zelfkazers, tuinders, sla
gers, koks en bakkers willen zo
weer de liefde voor het oude am
bacht terugkrijgen. Proef gaat
er graag in mee en wil nu direct
aan de mensen voorschotelen.
Vogelzang studeerde af als ont
werpster in Eindhoven. Zij leg
de zich al snel toe op het ontwer
pen van eten, voor feestjes, ope
ningen en exposities.
Tijdens een van die opdrachten
liep zij Piet Hekker tegen het
lijf. Hij is de initiatiefnemer van
De Bakkerswinkel in Zoeter-
meer, met vestigingen in
Utrecht en twee in Amsterdam.
Het zijn de bakkerszaken die
meer knusheid lijken te verko
pen dan brood alleen. Dat con
cept kwam goed van pas voor de
eetzaak Proef, waarin het ont-
werpgedeelte, dat vanaf 18
maart opengaat, de basis van de
winkel vormt.
Hekker stopte zijn liefde voor
het oude ambacht niet weg in
een fabriekshal, maar hij toont
het aan het publiek. „Dat moet
ook met het ambachtelijk werk
van Marije. Zij maakt eten dat
zo direct voor mensen is be
doeld. Dat moet als het ware on
der de ogen van anderen wor
den gemaakt om het direct te la
ten proeven."
Proef is dan ook meer een huis
kamer dan een zaak, afgeschei
den door een grote toonbank.
De basiskaart bestaat wel uit
verschillende broden, soep, kof
fie en andere dranken.
Passie delen
Vogelzang en Hekker willen dat
klanten er in de keuken bijzit
ten om te kunnen vragen wat
voor ingrediënten in de soep
gaan.
„We willen de passie met de
mensen delen. Dat is ook de
taak van een ambachtscultuur:
overdragen. Bovendien is er ook
veel meer vraag naar die emotie.
Het heeft een toegevoegde waar
de, omdat je het product een ver
haal meegeeft", weet Hekker.
„De wetenschap kan zich dan
richten op het perfectioneren
van het eten, maar waarom zou
den ze bijvoorbeeld niet een
wortel kweken die alle kanten
uitsteekt. Dat maakt eten ook
leuk", vindt Vogelzang. Zij
maakte eens een uitvaartmaal-
tijd met louter wit voedsel."
Een keer droeg zij een schort
waarop tuinkers groeide. „Dat
was voor de opening van een ten
toonstelling. Als er dan mensen
het welkomstdrankje kwamen
halen, dan knipten de obers wat
tuinkers van het schort ter gar
nering van het drankje." Het is
nu aan het publiek om daarover
te oordelen. ANP
De Eetontwerpstudio van Marije Vogelzang (r) vestigt zich in het pand van Proef Rotterdam en opent op 18 maart officieel haar deuren.
Proef is een samenwerking tussen Piet Hekker (1), de oprichter van De Bakkerswinkel, en Marije Vogelzang. foto David van Dam/ANP
Het bed is een schip, een flinke schuit (zeg
nooit boot, dan worden zeebeden razend!)
van twee meter twintig bij twee meter veertig.
De stuurman is al jaren geleden vertrokken,
eerst tot groot verdriet van de kapitein, maar
meer en meer wordt de gewonnen ruimte ge
savoureerd als pure winst. Niet voor niets zie je
in oude kastelen en musea royale hemelbedden
van koningen en koninginnen en je realiseert je,
dat jij, weliswaar zonder hemelbaldakijn, nu
zelf zo'n vorstelijk slaapveld tot je beschikking
hebt. Ik ben ook ordinair middenin gaan slapen,
nooit meer gedoe met omdraaien, nooit meer ge
zeur van: 'kan dat licht alsjeblieft uit!' wanneer
je in wakkere uren lekker wilt lezen. Gewoon
ook midden in de nacht de radio en de televisie
aan, of naar de keuken om grote koppen thee en
beschuitjes met marmelade en hagelslag te foura-
Marjan Berk
geren. Of kouwe gehaktballen. Of... vul maar in.
In mijn schip breng ik ook veel tijd door met den
ken. Op de rug, de ogen naar het plafond, den
ken wij ons suf. Het concipiëren van het nieuwe
boek geschiedt vooral op de rug liggend in bed,
hoewel de ideeën ook fietsend vaak tot ons ko
men. Op de fiets zit je net hoog genoeg boven de
grond om enigszins onthecht te raken en tegelijk
dicht genoeg erbij om de details van dat grondle-
ven waar te nemen. Door de stad lopen is ook
goed voor het zich ontwikkelende verhaal, maar
dan is het opletten geblazen. Ik mompel. Ik
praat in mijzelf. Mijn jongste zoon heeft mij al
jaren geleden gewaarschuwd, dat ik moet uitkij
ken niet een raar mummelend vrouwtje te wor
den. „Mam, Danny zag je lopen in de van Baer-
lestraat, Je praatte hardop in jezelf! Dat moet je
niet doen, je wordt een beetje raar!"
Gelukkig valt een mummelend mens tegenwoor
dig stukken minder op dan in de jaren dat je nog
niet mobiel kon bellen.
En ik constateer ook dat er ongelofelijk veel
mensen zijn, die zelfs zonder mobieltje luid la
chend en kakelend door de straten trekken. Ze
hebben een draad in hun oor, waar de rest van
de techniek zit laat zich slechts raden, want de
draad loopt gewoon bij de hals het T-shirt of de
jas in... begrijpen is er al lang niet meer bij! Zo
dat mijn gemompel en het in mijzelf lachen om
een vrolijke vondst niet meer wordt opgemerkt
in het moderne straatbeeld.
Terug naar mijn bed-schip. Behalve de ruimte
voor onbelemmerd wenden en keren is er ook
het geluk van het onbekommerd in mijn bed sle
pen van alle kranten, tijdschriften en boeken die
moeten worden gelezen. Gemiddeld lig ik drie
kranten achter, die toch allemaal worden doorge
knaagd, bang als ik ben iets te missen. Boven
dien moet ik ook alles wat er aan nieuws wordt
uitgezonden op radio en televisie inventarise
ren... gut, het is héél levendig op mijn schip.
Vooral 's ochtends, wanneer Rob Trip het Radio
1-journaal behartigt, Daphne Bunskoek haar en
tree maakt en ik tegelijk de Volkskrant van drie
dagen geleden probeer te lezen. Mijn grijze cel
len werken op volle toeren, scherp als een mes
zeil ik de nieuwe dag in. GPD
Horizontaal:
1. Geestelijke titel; 7. deel van
het gelaat; 8. reukstof uit viool
tjes; 10. triomfboog (Fr.); 12.
uitroep van schrik; 13. beleefd;
16. metaal; 18. vreemde; 20.
Griekse letter; 21. dundoek; 23.
waterkering; 26. cowboyfeest;
28. persbureau; 30. rivier in
Rusland; 32. echtgenoot; 34.
plaats in Algerije; 35. instru
ment gebruikt bij plaatsbepa
ling op zee.
Verticaal:
I. Door; 2. geplooid oplegsel
aan dameskleding; 3. boom; 4.
tandeloos zoogdier; 5. plaats
in Zwitserland; 6. dicht; 7.
dichtbij; 9. plaats in Frankrijk;
II. aldus; 14. wilde marjolein;
15. volzin; 17. waterlozing; 19.
mannelijk dier; 21. snel; 22.
dor (Fr.); 24. boosheid; 25.
onterechte veronderstelling;
27. lidwoord; 29. identiteitsbe
wijs; 31. huisdier; 33. voorma
lig; 34. onder andere.
2
3
4
5
7
9
10
14
15
16
17
19
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
3b
door Bill Watterson
Heer Bommels spontane handeling bleef niet zonder gevol
gen. „Hela!", riep een rauwe stem uit het gat. „Wat zullen
we nou hebben?" Er klonk enig geritsel, gevolgd door slob
berende geluiden en daarop verscheen er een harige ver
schijning boven de rand, die met een kluif zwaaide.
„Goeie", sprak deze. „Netjes van jullie om aan de oude Zad-
kiel te denken. De meeste lui eten hun karbonaadjes zelf
op, want het is slecht verdeeld in de wereld." „Oh eh...", zei
heer Bommel onthutst. „Neem me niet kwalijk. Ik liet me
even gaan, bedoel ik. Alles is in het water gevallen..." „Hou
je van water?", vroeg de grijsaard. „Dan vind je dit zeker
wel lekker weertje. Ik voor mij gebruik het alleen om me zo
nu en dan te wassen." „Ik haat dit weer, als heer zijnde",
hernam heer Ollie. „Daarom waren we op weg naar het zui
den, totdat ik een beetje pech met mijn wagen kreeg. Hoe
komen we verder? Hoe kunnen we ooit de zon bereiken?"
„Heel gewoon", verklaarde de oude, terwijl hij aandachtig
aan de kluif knaagde. „Door deze kuil natuurlijk."
Horizontaal:
1. Zeebeer, delfstof; 2. toegankelijk,
loofboom, uitgezette lijn; 3. som, nala
tenschap; 4. deel van een kachel, voor
werp, schuldig; 5. deel van een auto,
geliefd; 6. autopech, wanordelijke hoop,
echtgenoot; 7. helemaal beneden, dag
van de week; 8. boerenplaats, scheeps-
exploitant, honingbij; 9. zitje bij een
café, draaien.
Verticaal:
I. Kaliumcarbonaat, deurstijl; 2. helden
dicht, familielid; 3. Europeaan; 4. deel
van een viool, draaikolk; 5. advies,
aarde; 6. opgerold wafeltje, waterplant;
7. bot, muziekstuk; 8. beenderinhoud,
veegwerktuig; 9. rangtelwoord, naald
boom; 10. deel van een trap, verfstof;
II. schenker; 12. strelen, tennisterm; 13.
sluwheid, voor het gerecht roepen.
Hans Belterman
MET WIE SPREEKIK7? 6AAT PIT Wil,
MIJT! ALS PKT ZO IS, HES IK HET
NIET DECAAN.' KÓPEREN?.' JE KUNT
HELEMAAL /WEEKWIJZEN.' IK KN
OHSCnmt! ÓÉEF HET MAAR OP,
JE KUHT ME TOCH NOOIT IETS MAKEN.'
IS JE MOEPEP
zaterdag 5 maart 2005
Na het weekeinde is de ergste kou voorbij. Door: JordiBia,
Het wordt niet meteen voorjaarsweer, maar
de (nacht)vorst verdwijnt. En er valt af en toe weer regen inplak
van sneeuw. Vandaag is het nog wel volop winter in Zeeland, f
Een lagedrukgebiedje, gevuld met koude lucht, trekt vanmidds s
precies over de regio, op weg naar Frankrijk. Daar wordt de
depressie vannacht alweer verwacht. Hierdoor vallen enkele
sneeuwbuien, op de Zeeuwse eilanden is al wat regen mogeliji
Oorzaak is een noordwestelijke wind, waarmee lucht vanaf de c
Noordzee onze kant op komt. De temperatuur loopt dan ook te:
ongeveer 2 graden op. En dit geldt voor de hele provincie. Voo
de zon lijkt verder weinig ruimte. Vanavond draait de wind,die
matig tot vrij krachtig (kracht 4 tot 5) is, naar het noordoosten
en stroomt snel weer vrieslucht binnen. De temperatuur daal!
vannacht naar -2 graden in Vlissingen en omgeving tot -5 grafe
in Bergen op Zoom en buurgemeenten. Tegelijkertijd
droog en krijgen we brede
opklaringen. Morgen waait er
nog steeds een noordooste
lijke wind, die boven land
matig en aan de kust vrij
krachtig is. Hoewel het over
dag licht zal dooien, blijft het
door die wind voor het gevoel
vriezen. Op een enkele winter
se bui na is het droog en
schijnt de zon. Maandag
draait de wind naar het
noord(west)en en dringt
minder koude lucht op. In
de nacht en ochtend zou het
plaatselijk nog een beetje
kunnen vriezen en de
middagtemperatuur kan naar
5 graden stijgen. Vooral
in de middag en avond is
dan regen mogelijk.
Vooruitzichten
zondag
maandag
dinsdag
weer
M
max.
3°
5°
7°
min.
-3°
NO 4
-1°
N 4
2°
NW 4
woensdag
6°
2°
NW 4
vandaag I
op 7.19
onder 183;
Maan
vandaag J
op 4.59 t
onder 1111
Europa: Winterkou
Europa blijft dit weekeinde koud. Zaterdag sneeuwt het in
Duitsland en in het oosten van Frankrijk. In Zuid- en West-
Frankrijk wordt het minder koud met 8 tot zelfs 10 graden,
de Spaanse noordkust brengt een gure noordenwind
hagelbuien mee. In de rest van Spanje en ook in
de zon en wordt het 14 tot 17 graden. In Italië is het
met vooral vandaag stevige regenbuien en komende nacht
mogelijk zelfs sneeuw. Ook in Griekenland wordt
regen verwacht, de dagen erna vallen er nog flinke buien.
Op Kreta is het eventjes warm, maar gaat het kwik terug n
16 graden. In Noord Europa, waar de kou steeds vandaan
gaat het de komende dagen tijdelijk licht dooien.