PZC
Het mikt oosters
in het restaurant
De Babbelaer heeft een smeuïge prei-prol
Nieuwe Nederlandse Keuken
Handige tv
Golfbalbril
Meisjesspul
AAN TAFEL
actie bijlagen: 0113-315680
.pzc.nl
ail:redactie@pzc.nl
us 314460 AA Goes
ertentie-exploitatie:
rd- en Midden-Zeeland: 0113-315520;
uws-Vlaanderen: 0114-372770;
onaal: 020-4562500.
gterdag 26 februari 2005
Wen maar vast aan het idee: we
gaan vaker eten van bananen
bladeren, topwijnen drinken uit een
fles met schroef dop, thee zetten met
luxe zijden zakjes en minibonbons
snoepen die naar specerijen smaken.
Onlangs trokken koks en restaura
teurs van de betere Nederlandse res
taurants weer massaal naar de Euro
pean Fine Food Fair in Maastricht,
op zoek naar trends en culinaire inspi
ratie. Wat zij daar zagen, treft u het
komende jaar in het glas en op uw
bord. Pardon, uw bananenblad.
Het theebuiltje van Tea Forté-
Luxe thee in kunstzijden zakjes
en fraaie verpakkingen
De gastronomische wind
waait al een poosje uit het
Oosten. Ze voert de kruidige aro
ma's met zich mee van jasmijn-
rijst, curry en tandoori, korian
der en citroengras, rode pepers
en groene thee. Europese top-
chefs zijn in de ban van de lich
te Aziatische keuken. Ze onder
nemen studiereizen naar Thai
land, Vietnam, China en Japan,
bekwamen zich in oosterse pre
sentatie- en snij technieken en
keren terug met een hoofd vol
culinaire ideeën. Niet dat ze de
geleerde gerechten willen kopië
ren, ze passen de principes en
ingrediënten toe in hun eigen
keuken. Tot in de exclusieve
driesterren tempels toe verschij
nen curry-varianten, nood-
lesoepjes, gelakte eend en
springrolls (kleine loempiaatjes)
op de kaart.
Gezien het aanbod op de beurs
mogen we verwachten dat die
trend in alle hevigheid doorzet.
Ook voor de minder bereisde en
belezen koks komen de Aziati
sche gerechten binnen handbe
reik. Zo brengt het merk Bra-
hims, kruidige sauzen op de
markt (uiteraard zonder conser
veermiddelen) die in een hand
omdraai de basis vormen voor
menig Thais, Indiaas of Maleis
gerecht. De kok voegt alleen
nog verse groenten en vlees, kip
of garnalen toe. Over de vaak ge
compliceerde kruiderij hoeft hij
zich geen zorgen meer te maken.
We zijn er inmiddels achter dat
veel Aziatische gerechten zich
Iedere trend kent zijn tegentrend. Dat
geldt zeker ook in de culinaire wereld. Zoe
ken we onze inspiratie in het verre Verre Oos
ten, dan is dichtbij ineens ook héél interes
sant. En met dichtbij bedoelen we in dit ge
val héél dichtbij; bij wijze van spreken de ei
gen achtertuin. Streekgebonden gerechten
en producten, vaak biologisch verantwoord
en diervriendelijk geproduceerd, vormen an
no 2005 een dankbare inspiratiebron voor
menig chef-kok. Denk aan vergeten groen
ten, groene kruiden, aardappelrassen als Op
perdoes, Noordzeevis en -garnalen, snoek
baars, aal, lamsvlees, boerenkaas, worst, Hol
lands gedistilleerd.
Er is zelfs een mooie overkoepelende term be
dacht voor deze sterke culinaire onder
stroom: De Nieuwe Nederlandse Keuken.
Geestelijk vader is meesterkok Albert Kooij.
Samen met topchefs als Jonnie Boer van De
Librije in Zwolle en Cees Helder van Park
heuvel in Rotterdam ijvert hij ervoor dat de
culinaire voorlopers in Nederland het goede
voorbeeld geven: verfijnd koken met al het
moois dat wij hier voor handen hebben, met
respect voor de seizoenen. Belangrijk is daar
bij dat de chef zoveel mogelijk teruggaat
naar de basis: de smaak van het hoofdingre
diënt. Die mag de kok niet verbergen, maar
moet hij juist benadrukken.
Een mooie pure en duurzame gedachte, die
hopelijk de komende tijd wordt opgepakt
door een bredere groep trendvolgers. We zul
len het wel merken op het bord.
Indiase curry's en Thaise vleesschotels veroveren de restaurantkeu
ken. foto's Karei de Vos/GPD
zich op zijn beurt weer graag
laat adviseren door zijn wijnle
verancier. Daax*van waren er
heel wat present op de beurs in
Maastricht. Je zou verwachten
dat het geplop van kurken niet
van de lucht was, maar dat viel
alles mee. Oorzaak: steeds meer
goede wijnen worden in een fles
met schroefdop aangeboden.
Trendsettend zijn de Nieuw-Zee-
landse wijnmakers, die er niet
voor terugschrikken om zelfs
hun allermooiste wijnen onder
schroefdop te bewaren. Ze blij
ven perfect van smaak en heb
ben nooit meer last van kurk.
We proefden bij de firma Bart
een Sauvignon blanc van
Shingle Peak uit Marlborough,
zo schoon en fris fruitig van
smaak. Die zou dus heel goed
overeind blijven naast een krui
dig bordje tandoori-kip of vis-
curry.
Wijn
mooi laten presenteren op een
frisgroen bananenblad. Horeca-
groothandels signaleren een
sterk gestegen vraag naar dit ar
tikel, waarin vroeger amper om
zet zal. Groothandel ISPC im
porteert zelfs bananenblad-bak
jes uit Thailand, kunstig gevou
wen en met houten prikkertjes
bij elkaar gehouden. Ideaal voor
sausgerechten of bijvoorbeeld
kleine oosterse receptiehapjes.
Over hapjes gesproken:
sushi-specialist hoef je als kok
tegenwoordig niet meer te zijn,
om toch zo'n exotisch rijsthapje
te kunnen serveren. Exellerit
Food produceert diepgevroren
sushi 'bouwpakketten', com
pleet met rijstrollen, op te war
men in de magnetron, stukjes ge
rookte of rauwe vis op maat,
mierikswortel- en sojasaus.
Echt topkwaliteit.
Wat te drinken bij al die kruidi
ge gerechten? Een uitdagende
vraag voor elke sommelier, die
Maar ook uit Australië, Zuid
Afrika en Italië komen frisse ka
raktervolle wijnen. Voor wit
geldt: kies voor fruitig, kruidig
en uitgesproken, maar blijf weg
van hout- en zware botersma-
ken (zoals in klassieke Chardon-
nay's). De Elzassers1, met name
Gewürztraminers, combineren
volgens de kenners vaak opval
lend goed met Oosterse gerech
ten. Bij eend en rundvlees
smaakt overigens een stoere, tan-
nine-arme rode beter. Welke?
Vraag het uw ober, maar kijk
niet verbaasd als hij de kurken
trekker in zijn zak laat en de
fles voor u opendraait.
Ook in de Aziatische trend past
de warme belangstelling voor
thee. Gasten bestellen steeds va
ker thee na de maaltijd, in
plaats van koffie. Maar ook als
begeleidende drank bij het eten.
Met een simpele Engelse blend,
Earl Grey en wat fruitsmaakjes
komt een zichzelf respecterend
restaurant echt niet meerweg.
Theedrinken mag best een feest
je zijn. Dat hebben de theeleve
ranciers begrepen. Er komen
steeds meer mooie streekgebon
den theesoorten en bijzondere
blends. Geen gruis in een papie
ren zakje, maar mooie hele
blaadjes, los voor u uit de kist
geschept of in een elegant
(kunst)zijden buideltje. Het sum
mum van thee is op dit moment
het peperdure, piramidevormige
theebuiltje van Tea Forté com
pleet met steeltje en decoratief
theeblaadje.
En wat snoepen we daarbij? In
ieder geval geen knoepers van
bonbons meer. Ze worden
steeds kleiner, de chocolaatjes.
Maar het lijkt wel of met het af
nemen van de omvang de smaak
in intensiteit toeneemt. We
proefden van La Fabrique bon
bonnetjes van het formaat vin
gerkootje, met rode port, ka
neel, venkelzaad, kardemon en
spekkoekaroma. Die gaan er,
ook na een overvloedige maal
tijd, nog soepeitjes in.
Puck Kerkhoven
Als we de producenten van elek
tronica en pc's mogen geloven,
'groeien' de apparaten steeds
meer naar elkaar toe. We zien
dat mooi terug in multifunctio
nele beeldschermen. Zo gooit So
ny de HT-serie in de strijd:
„Voor iedereen die de conventio
nele scheiding tussen tv, compu
ters en games onlogisch vindt."
Met Sony kun je overal uit de
voeten: in huis-, slaap- en stu
deerkamer. De schermen heb
ben allerlei ingangen, onder
meer voor spelcomputers,
set-top boxen en digitale cam
corders. Ingebouwd is een tv-tu-
ner. Handig is de Picture-in-Pic-
ture-functie. Zo kun je tv kijken
en tegelijk op internet surfen.
Sony lanceert twee versies. Een
tje van 17 inch, zeg maar 42 cm
doorsnee voor 749 euro. En een
grotere broer van 19 inch (47
cm) voor 929 euro.
Goede golfers zal het worst we
zen. Maar als je geen Tiger
Woods heet, eindigen ballen wel
eens in het struweel en zoek je
je een bult. Daar is een lumineu
ze oplossing voor, de Visiball
Golfbalfinder. Dat is een soort
zonnebril met blauwe glazen.
De truc is dat deze glazen alle
kleuren blokkeren en alleen de
reflectie van de witte golf bal
doorlaten. De bal begint als het
ware op te lichten. De inventie
ve bril is in Orlando in de prij
zen gevallen. De Professional
Golfers Association (PGA) oor
deelt dat de golfbril het beste
nieuwe product is op de golf-
markt. De prijs: 39,95 euro.
Meer informatie: www.visi-
ball.nl
Bij Hasbro zien ze de Littlest
Petshop helemaal zitten. De
'pets' zijn kleine diertjes met
wiebelende kopjes, zoals hond
jes, hamsters, konijntjes en een
schildpad. „De Petshop gaat ge
garandeerd een totale verzamel
woede bij meisjes ontketenen",
weet de speelgoedreus bij voor
baat al verbluffend zeker. Alle
dierenvriendjes hebben een ei
gen reistasje voor onderweg. In
de loop van het jaar zullen er
steeds mëer op de markt komen.
De diertjes kosten 2,99 euro per
stuk. Wie meteen uit wil pakken
met de Dierenwinkel-speelset,
is 29,99 euro kwijt.
Zie ook www.littlestpets-
hop.com.
p nkele tientallen meters bezijden de
Jvoet van de stenen trap die naar de top
n de zeewering in Zoutelande voert be-
fldt zich een opmerkelijk etablissement,
etüüs De Babbelaer en Café De Babbel
pereren onder directie van de bakker van
f belendende bakkerij die ook een uitgifte-
tot voor ijs exploiteert. Vandaar dat je in
e Babbelaer warme appelbollen en vers ge-
ik uit eigen banketbakkerij kunt bestel-
n, terwijl ijscoupes de nagerechten vor
en. Een typisch toeristische constructie
lit u denken, maar De Babbelaer bezit een
igekend culinair potentieel.
®t een jaar geleden was De Babbelaer een
mchcafé waar soepen, tosti's en uitsmij-
is tot de hoofdmoot behoorden. Op 16 fe-
niari 2004 werden café- en eetfunctie van
Btaar gescheiden en kreeg het restaurant
zijn huidige vorm met massief houten ta
fels, rotan stoeltjes en gezellige lampjes. De
bakker heeft zich uit de bakkerij terugge
trokken en concentreert zich op het eetge-
beuren. Afgelopen najaar kwam een kundi
ge kok het keukenteam versterken, Willem
Köther werkte bij Inter Scaldes en ik maak
me sterk dat zijn ambities verder reiken dan
de frikandel en hamburger (beide 7,25), en
dat hij in ieder geval zal proberen deze oer-
producten iets speciaals mee te geven.
Vandaag ben ik gekomen voor de 'winterge-
rechten uit grootmoeders keuken' oftewel
'die typisch Hollandischen Eintöpfe aus
Groszmutters Zeit', want Zoutelande is
tweetalig. Het gerecht van mijn keuze is ove
rigens door en door ZeeuwsVlaams:
prei-prol. Op de kaart staat deze winterse
stamppot omschreven als 'aardappelpuree
met prei, wortel, ui, ham, kaas en eieren'.
Mogelijk een door de chef aangeklede versie
van een streekgerecht, dat oorspronkelijk
deel uit maakte van de keuken van de land
arbeiders die met veel vindingrijkheid iets
zeer smakelijks creëerden van ingrediënten,
v -m
Rien van Reems
waarover zij in vrij ruime mate de beschik
king hadden: aardappelen, prei, spek en eie
ren.
Ham zullen zij niet gebruikt hebben, mis
schien wat afsnijdsels, maar het was vooral
het goedkope spek dat, in uitgebakken
vorm, in de prei-prol belandde. Ui en win
terwortel waren natuurlijk ook wel voorhan
den, maar kaas lijkt me nogal luxe.
Terug naar de prei-prol van chef Willem
Köther. Gastvrouw Renate zet mij een groot
terra-cotta bord voor met een indrukwek
kende portie stamppot, waarin ik naast de
prei nog een nietvermelde bladgroente sig
naleer. Daarnaast een even royale portie
rauwkost en jus in een pasteibakje.
Ik heb buitenlandse vrienden wel eens moe
ten teleurstellen toen zij naar een restau
rant met typisch Nederlandse gerechten
vroegen. Hier zou ik hen zonder aarzeling
mee naar toe nemen. De prei-prol is heer
lijk, zacht van structuur met toch nog wat
beet in de groenten en vooral smeuïg, zoals
een stamppot moet zijn. Het gerecht is goed
gekruid en de smaak van de prei is duidelijk
aanwezig zonder te dominant te zijn. De
rauwkost is verrijkt met een voortreffelijke
dressing, goed gedoseerd en voegt een frisse
nuance toe aan de prei-prol. De Babbelaer
heeft in totaal zes van dit soort winterse ge
rechten op de kaart. Naast de prei-prol zijn
dat hutspot met een stooflapje, boerenkool
met rookworst, andijvie-stamppot met een
slavinkje en uitgebakken spekjes, rode kool
met appeltjes, aardappelpuree en hachee en
chili con came. Allemaal voor het heel
schappelijke bedrag van 8,95.
In voorgerechten doet De Babbelaer (nog)
niet, maar de porties zijn zodanig dat ik
geen voorafje mis. Ook het ijsje na komt er
niet van.
De Babbelaer haalt zijn gasten allesbehalve
het vel over de neus, er is al een dagmenu
voor 7,50. Het duurste gerecht op de kaart
is de biefstuk van de haas die 17,50 kost.
Het repertoire aan warme gerechten is (nog)
beperkt en eenvoudig met bijvoorbeeld: spa-
reribs 11,75), kabeljauwfilet 16,50),
3 slibtongen 13,50). Wienerschnitzel
(€12,75), zigeunerschnitzel 12,75) en var
kenssaté 12,75) en houdt duidelijk reke
ning met de smaak van ook Duitse gasten,
maar ik voorzie verrassingen. Komend sei
zoen zal het aanbod in ieder geval worden
uitgebreid met verse mosselen.
Eetüüs de Babbelaer
Langstraat 1-3
4374 AN Zoutelande
Tel. 0118 561223
Alle dagen open vanaf 10.00 uur
Creditcards: Amex en binnenkort ook Visa
en Mastercard
Kinderen: kinderbordje
Vegetarisch: deze zomer gerechten op kaart
Rolstoel: met beetje hulp
Roken: wordt niet aangemoedigd