PZC Het mikt oosters in het restaurant De Babbelaer heeft een smeuïge prei-prol Nieuwe Nederlandse Keuken Handige tv Golfbalbril Meisjesspul AAN TAFEL actie bijlagen: 0113-315680 .pzc.nl ail:redactie@pzc.nl us 314460 AA Goes ertentie-exploitatie: rd- en Midden-Zeeland: 0113-315520; uws-Vlaanderen: 0114-372770; onaal: 020-4562500. gterdag 26 februari 2005 Wen maar vast aan het idee: we gaan vaker eten van bananen bladeren, topwijnen drinken uit een fles met schroef dop, thee zetten met luxe zijden zakjes en minibonbons snoepen die naar specerijen smaken. Onlangs trokken koks en restaura teurs van de betere Nederlandse res taurants weer massaal naar de Euro pean Fine Food Fair in Maastricht, op zoek naar trends en culinaire inspi ratie. Wat zij daar zagen, treft u het komende jaar in het glas en op uw bord. Pardon, uw bananenblad. Het theebuiltje van Tea Forté- Luxe thee in kunstzijden zakjes en fraaie verpakkingen De gastronomische wind waait al een poosje uit het Oosten. Ze voert de kruidige aro ma's met zich mee van jasmijn- rijst, curry en tandoori, korian der en citroengras, rode pepers en groene thee. Europese top- chefs zijn in de ban van de lich te Aziatische keuken. Ze onder nemen studiereizen naar Thai land, Vietnam, China en Japan, bekwamen zich in oosterse pre sentatie- en snij technieken en keren terug met een hoofd vol culinaire ideeën. Niet dat ze de geleerde gerechten willen kopië ren, ze passen de principes en ingrediënten toe in hun eigen keuken. Tot in de exclusieve driesterren tempels toe verschij nen curry-varianten, nood- lesoepjes, gelakte eend en springrolls (kleine loempiaatjes) op de kaart. Gezien het aanbod op de beurs mogen we verwachten dat die trend in alle hevigheid doorzet. Ook voor de minder bereisde en belezen koks komen de Aziati sche gerechten binnen handbe reik. Zo brengt het merk Bra- hims, kruidige sauzen op de markt (uiteraard zonder conser veermiddelen) die in een hand omdraai de basis vormen voor menig Thais, Indiaas of Maleis gerecht. De kok voegt alleen nog verse groenten en vlees, kip of garnalen toe. Over de vaak ge compliceerde kruiderij hoeft hij zich geen zorgen meer te maken. We zijn er inmiddels achter dat veel Aziatische gerechten zich Iedere trend kent zijn tegentrend. Dat geldt zeker ook in de culinaire wereld. Zoe ken we onze inspiratie in het verre Verre Oos ten, dan is dichtbij ineens ook héél interes sant. En met dichtbij bedoelen we in dit ge val héél dichtbij; bij wijze van spreken de ei gen achtertuin. Streekgebonden gerechten en producten, vaak biologisch verantwoord en diervriendelijk geproduceerd, vormen an no 2005 een dankbare inspiratiebron voor menig chef-kok. Denk aan vergeten groen ten, groene kruiden, aardappelrassen als Op perdoes, Noordzeevis en -garnalen, snoek baars, aal, lamsvlees, boerenkaas, worst, Hol lands gedistilleerd. Er is zelfs een mooie overkoepelende term be dacht voor deze sterke culinaire onder stroom: De Nieuwe Nederlandse Keuken. Geestelijk vader is meesterkok Albert Kooij. Samen met topchefs als Jonnie Boer van De Librije in Zwolle en Cees Helder van Park heuvel in Rotterdam ijvert hij ervoor dat de culinaire voorlopers in Nederland het goede voorbeeld geven: verfijnd koken met al het moois dat wij hier voor handen hebben, met respect voor de seizoenen. Belangrijk is daar bij dat de chef zoveel mogelijk teruggaat naar de basis: de smaak van het hoofdingre diënt. Die mag de kok niet verbergen, maar moet hij juist benadrukken. Een mooie pure en duurzame gedachte, die hopelijk de komende tijd wordt opgepakt door een bredere groep trendvolgers. We zul len het wel merken op het bord. Indiase curry's en Thaise vleesschotels veroveren de restaurantkeu ken. foto's Karei de Vos/GPD zich op zijn beurt weer graag laat adviseren door zijn wijnle verancier. Daax*van waren er heel wat present op de beurs in Maastricht. Je zou verwachten dat het geplop van kurken niet van de lucht was, maar dat viel alles mee. Oorzaak: steeds meer goede wijnen worden in een fles met schroefdop aangeboden. Trendsettend zijn de Nieuw-Zee- landse wijnmakers, die er niet voor terugschrikken om zelfs hun allermooiste wijnen onder schroefdop te bewaren. Ze blij ven perfect van smaak en heb ben nooit meer last van kurk. We proefden bij de firma Bart een Sauvignon blanc van Shingle Peak uit Marlborough, zo schoon en fris fruitig van smaak. Die zou dus heel goed overeind blijven naast een krui dig bordje tandoori-kip of vis- curry. Wijn mooi laten presenteren op een frisgroen bananenblad. Horeca- groothandels signaleren een sterk gestegen vraag naar dit ar tikel, waarin vroeger amper om zet zal. Groothandel ISPC im porteert zelfs bananenblad-bak jes uit Thailand, kunstig gevou wen en met houten prikkertjes bij elkaar gehouden. Ideaal voor sausgerechten of bijvoorbeeld kleine oosterse receptiehapjes. Over hapjes gesproken: sushi-specialist hoef je als kok tegenwoordig niet meer te zijn, om toch zo'n exotisch rijsthapje te kunnen serveren. Exellerit Food produceert diepgevroren sushi 'bouwpakketten', com pleet met rijstrollen, op te war men in de magnetron, stukjes ge rookte of rauwe vis op maat, mierikswortel- en sojasaus. Echt topkwaliteit. Wat te drinken bij al die kruidi ge gerechten? Een uitdagende vraag voor elke sommelier, die Maar ook uit Australië, Zuid Afrika en Italië komen frisse ka raktervolle wijnen. Voor wit geldt: kies voor fruitig, kruidig en uitgesproken, maar blijf weg van hout- en zware botersma- ken (zoals in klassieke Chardon- nay's). De Elzassers1, met name Gewürztraminers, combineren volgens de kenners vaak opval lend goed met Oosterse gerech ten. Bij eend en rundvlees smaakt overigens een stoere, tan- nine-arme rode beter. Welke? Vraag het uw ober, maar kijk niet verbaasd als hij de kurken trekker in zijn zak laat en de fles voor u opendraait. Ook in de Aziatische trend past de warme belangstelling voor thee. Gasten bestellen steeds va ker thee na de maaltijd, in plaats van koffie. Maar ook als begeleidende drank bij het eten. Met een simpele Engelse blend, Earl Grey en wat fruitsmaakjes komt een zichzelf respecterend restaurant echt niet meerweg. Theedrinken mag best een feest je zijn. Dat hebben de theeleve ranciers begrepen. Er komen steeds meer mooie streekgebon den theesoorten en bijzondere blends. Geen gruis in een papie ren zakje, maar mooie hele blaadjes, los voor u uit de kist geschept of in een elegant (kunst)zijden buideltje. Het sum mum van thee is op dit moment het peperdure, piramidevormige theebuiltje van Tea Forté com pleet met steeltje en decoratief theeblaadje. En wat snoepen we daarbij? In ieder geval geen knoepers van bonbons meer. Ze worden steeds kleiner, de chocolaatjes. Maar het lijkt wel of met het af nemen van de omvang de smaak in intensiteit toeneemt. We proefden van La Fabrique bon bonnetjes van het formaat vin gerkootje, met rode port, ka neel, venkelzaad, kardemon en spekkoekaroma. Die gaan er, ook na een overvloedige maal tijd, nog soepeitjes in. Puck Kerkhoven Als we de producenten van elek tronica en pc's mogen geloven, 'groeien' de apparaten steeds meer naar elkaar toe. We zien dat mooi terug in multifunctio nele beeldschermen. Zo gooit So ny de HT-serie in de strijd: „Voor iedereen die de conventio nele scheiding tussen tv, compu ters en games onlogisch vindt." Met Sony kun je overal uit de voeten: in huis-, slaap- en stu deerkamer. De schermen heb ben allerlei ingangen, onder meer voor spelcomputers, set-top boxen en digitale cam corders. Ingebouwd is een tv-tu- ner. Handig is de Picture-in-Pic- ture-functie. Zo kun je tv kijken en tegelijk op internet surfen. Sony lanceert twee versies. Een tje van 17 inch, zeg maar 42 cm doorsnee voor 749 euro. En een grotere broer van 19 inch (47 cm) voor 929 euro. Goede golfers zal het worst we zen. Maar als je geen Tiger Woods heet, eindigen ballen wel eens in het struweel en zoek je je een bult. Daar is een lumineu ze oplossing voor, de Visiball Golfbalfinder. Dat is een soort zonnebril met blauwe glazen. De truc is dat deze glazen alle kleuren blokkeren en alleen de reflectie van de witte golf bal doorlaten. De bal begint als het ware op te lichten. De inventie ve bril is in Orlando in de prij zen gevallen. De Professional Golfers Association (PGA) oor deelt dat de golfbril het beste nieuwe product is op de golf- markt. De prijs: 39,95 euro. Meer informatie: www.visi- ball.nl Bij Hasbro zien ze de Littlest Petshop helemaal zitten. De 'pets' zijn kleine diertjes met wiebelende kopjes, zoals hond jes, hamsters, konijntjes en een schildpad. „De Petshop gaat ge garandeerd een totale verzamel woede bij meisjes ontketenen", weet de speelgoedreus bij voor baat al verbluffend zeker. Alle dierenvriendjes hebben een ei gen reistasje voor onderweg. In de loop van het jaar zullen er steeds mëer op de markt komen. De diertjes kosten 2,99 euro per stuk. Wie meteen uit wil pakken met de Dierenwinkel-speelset, is 29,99 euro kwijt. Zie ook www.littlestpets- hop.com. p nkele tientallen meters bezijden de Jvoet van de stenen trap die naar de top n de zeewering in Zoutelande voert be- fldt zich een opmerkelijk etablissement, etüüs De Babbelaer en Café De Babbel pereren onder directie van de bakker van f belendende bakkerij die ook een uitgifte- tot voor ijs exploiteert. Vandaar dat je in e Babbelaer warme appelbollen en vers ge- ik uit eigen banketbakkerij kunt bestel- n, terwijl ijscoupes de nagerechten vor en. Een typisch toeristische constructie lit u denken, maar De Babbelaer bezit een igekend culinair potentieel. ®t een jaar geleden was De Babbelaer een mchcafé waar soepen, tosti's en uitsmij- is tot de hoofdmoot behoorden. Op 16 fe- niari 2004 werden café- en eetfunctie van Btaar gescheiden en kreeg het restaurant zijn huidige vorm met massief houten ta fels, rotan stoeltjes en gezellige lampjes. De bakker heeft zich uit de bakkerij terugge trokken en concentreert zich op het eetge- beuren. Afgelopen najaar kwam een kundi ge kok het keukenteam versterken, Willem Köther werkte bij Inter Scaldes en ik maak me sterk dat zijn ambities verder reiken dan de frikandel en hamburger (beide 7,25), en dat hij in ieder geval zal proberen deze oer- producten iets speciaals mee te geven. Vandaag ben ik gekomen voor de 'winterge- rechten uit grootmoeders keuken' oftewel 'die typisch Hollandischen Eintöpfe aus Groszmutters Zeit', want Zoutelande is tweetalig. Het gerecht van mijn keuze is ove rigens door en door ZeeuwsVlaams: prei-prol. Op de kaart staat deze winterse stamppot omschreven als 'aardappelpuree met prei, wortel, ui, ham, kaas en eieren'. Mogelijk een door de chef aangeklede versie van een streekgerecht, dat oorspronkelijk deel uit maakte van de keuken van de land arbeiders die met veel vindingrijkheid iets zeer smakelijks creëerden van ingrediënten, v -m Rien van Reems waarover zij in vrij ruime mate de beschik king hadden: aardappelen, prei, spek en eie ren. Ham zullen zij niet gebruikt hebben, mis schien wat afsnijdsels, maar het was vooral het goedkope spek dat, in uitgebakken vorm, in de prei-prol belandde. Ui en win terwortel waren natuurlijk ook wel voorhan den, maar kaas lijkt me nogal luxe. Terug naar de prei-prol van chef Willem Köther. Gastvrouw Renate zet mij een groot terra-cotta bord voor met een indrukwek kende portie stamppot, waarin ik naast de prei nog een nietvermelde bladgroente sig naleer. Daarnaast een even royale portie rauwkost en jus in een pasteibakje. Ik heb buitenlandse vrienden wel eens moe ten teleurstellen toen zij naar een restau rant met typisch Nederlandse gerechten vroegen. Hier zou ik hen zonder aarzeling mee naar toe nemen. De prei-prol is heer lijk, zacht van structuur met toch nog wat beet in de groenten en vooral smeuïg, zoals een stamppot moet zijn. Het gerecht is goed gekruid en de smaak van de prei is duidelijk aanwezig zonder te dominant te zijn. De rauwkost is verrijkt met een voortreffelijke dressing, goed gedoseerd en voegt een frisse nuance toe aan de prei-prol. De Babbelaer heeft in totaal zes van dit soort winterse ge rechten op de kaart. Naast de prei-prol zijn dat hutspot met een stooflapje, boerenkool met rookworst, andijvie-stamppot met een slavinkje en uitgebakken spekjes, rode kool met appeltjes, aardappelpuree en hachee en chili con came. Allemaal voor het heel schappelijke bedrag van 8,95. In voorgerechten doet De Babbelaer (nog) niet, maar de porties zijn zodanig dat ik geen voorafje mis. Ook het ijsje na komt er niet van. De Babbelaer haalt zijn gasten allesbehalve het vel over de neus, er is al een dagmenu voor 7,50. Het duurste gerecht op de kaart is de biefstuk van de haas die 17,50 kost. Het repertoire aan warme gerechten is (nog) beperkt en eenvoudig met bijvoorbeeld: spa- reribs 11,75), kabeljauwfilet 16,50), 3 slibtongen 13,50). Wienerschnitzel (€12,75), zigeunerschnitzel 12,75) en var kenssaté 12,75) en houdt duidelijk reke ning met de smaak van ook Duitse gasten, maar ik voorzie verrassingen. Komend sei zoen zal het aanbod in ieder geval worden uitgebreid met verse mosselen. Eetüüs de Babbelaer Langstraat 1-3 4374 AN Zoutelande Tel. 0118 561223 Alle dagen open vanaf 10.00 uur Creditcards: Amex en binnenkort ook Visa en Mastercard Kinderen: kinderbordje Vegetarisch: deze zomer gerechten op kaart Rolstoel: met beetje hulp Roken: wordt niet aangemoedigd

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 47