Eend bakt in zijn eigen vet
Milde
cosmetica
van
cichorei
Spiegel-tv
Knopen
Boodschap
Tassen
r&BBiettsaiB;
Rosa Fina
zaterdag 19 februari 2005 W17
Philips' spiegel-tv met de fraaie
naam MiraVision TV hangt nu
in de winkel. Ze zijn er apetrots
op in Eindhoven. „De MiraVi
sion combineert op ingenieuze
wijze het alledaagse televisie kij
ken met een spiegel, die is ont
worpen voor montage aan de
wand overal in huis", melden
ze. De nieuwe lcd-tv's zijn 58 en
75 centimeter groot. Bijbehoren
de adviesprijzen: 2399 en 3499
euro. De MiraVision TV is ook
te gebruiken als pc-monitor.
Ook kent hij de mogelijkheid
van 'split screen', waarbij het
scherm zich als het ware splitst
in deels tv en deels spiegel.
Leuk voor bij het scheren. De
spiegel-tv is het eerste product
dat voortkomt uit het Home-
Lab, het laboratorium-huis
waarin Philips van alles uitpro
beert.
Nadat kinderen zich in 2004 een
breuk hebben gevlochten met
Scoubidou-draden, moet 2005
het jaar worden van de vriend
schapsbandjes, het internationa
le symbool van vriendschap. Uit
geverij Cantecleer heeft er het
volste vertrouwen in. Die komt
met het boek Knotting 4 You.
Daarin wordt uitgelegd hoe de
bandjes geknoopt kunnen wor
den met verschillende materia
len als garen en leer. Ook kun
nen er trendy kralen in ver
werkt worden. Het boek kost
4,95 euro. Een deel van de op
brengst gaat naar de Stichting
tegen Zinloos Geweld.
Foto's maken en versturen met
een mobieltje, dat raakt redelijk
ingeburgerd. Binnenkort kun
nen we ook persoonlijke, gespro
ken boodschappen versturen.
Nokia introduceert in de loop
van het jaar Xpress audio messa
ging. „Je kunt een persoonlijke
noot toevoegen aan felicitaties
en groeten of een speciaal mo
ment delen zoals de eerste
woordjes van een kleinkind",
licht Juha Pinomaa toe. Natuur
lijk kun je iemand ook gewoon
bellen, da's ook persoonlijk.
Met eendenborst kan je ei
genlijk alles, wat je ook
met biefstuk kunt. Het is vlug
klaar, donkerrood, zacht van
structuur en redelijk uitgespro
ken van smaak. Tot voor kort
was het een exclusief poeliers
product, maar tegenwoordig zie
je tamme eend ook steeds vaker
in de toonbank bij de slager of
de supermarkt. De prijs? Verge
lijkbaar met die van biefstuk.
Eendenvlees heeft een hoog vet
percentage. Tamme eend is daar
bij vetter dan wilde eend. Het
goede nieuws is dat het vet óp
het vlees zit. Bak of gril de eend
en hij raakt vrijwel al zijn vet
kwijt. Wat overblijft, is lekker
mals donkerrood vlees met een
stevige smaak; iets sterk, naar
het bittere toe. Eend laat zich
mooi combineren met zoet en
zuur, vandaar dat in veel eend
gerechten vruchten, honing en
zoete wijnen als Port verwerkt
zijn. Denk aan de klassieke Ca
nard l'Orange, met sinaasappel
en Grand Marnier.
Eendenborst bak je in zijn eigen
vet; dat wil zeggen in een hete
koekenpan zónder boter of olie.
Je smelt als het ware eerst de
witte vetlaag die als een dakje
bovenop het vlees ligt. Om het
smeltproces te versnellen, en te
voorkomen dat het vlees krom
trekt, snijd je eerst met een
scherp mes een ruitpatroon in
het vet. Daarbij is het de kunst
dat je het rode vlees net niet
raakt.
De eerste keer dat ik een eenden
borst (magret de canard) in de
pan liet glijden, zal ik nooit ver
geten. Een pijnlijke herinne-
Bezorgd om mijn toch al moei
lijk in bedwang te houden lijn,
goot ik het vet voorzichtig af in
een bakje.
'Ahhh, bon Dieu!Een hagel
bui van Franse scheldwoorden
kletterde over me heen. Wist ik
wel dat ik daarmee alle goüt
(smaak), weggooide? Om zijn
verhaal kracht bij te zetten,
haalde de chef een stuk stok
brood door het vet en peuzelde
het smakelijk op.
In Frankrijk bewaren ze een-
Puck Kerkhoven
ring. Een chefkok van de be
roemde Parijse kookschool Cor
don Bleu gaf hier in Nederland
een workshop. Ik had mijn ma
gret geheel volgens de regelen
der kookkunst van het karkas
gesneden en ingekerfd en liet
hem in de pan glijden. Binnen
een minuut zwom mijn eendje
in het vet en tegen het einde van
de baktijd lag er een schokken
de laag in de pan die voor mijn
gevoel gelijk vyas aan minstens
een heel pakje gesmolten boter.
den- en ganzenvet om aardap
pels in te bakken en om gebra
den vlees te conserveren (confit
de canard). Heel lekker, maar ik
kan er niet onbezorgd van genie
ten. Ik hoor toch steeds die waar
schuwing van het Voorlichtings
bureau voor de Voeding met be
trekking tot dierlijke vetten: vet
dat kan stollen, stolt ook in je
aderen en dat is niet gezond.
Dus excusez moi, chef, maar wij
beperken ons tot het magere een
denborstje. Uiteraard laat ik
wel het knapperige randje eraan
zitten want, u hebt gelijk, daar
in zit de meeste smaak.
Probeer mijn feestelijke salade
met gebakken eendenborst en
mango (recept) eens en varieer
er vervolgens vrolijk op los. Wie
een goede hand van biefstuk
bakken heeft, zal met eenden
borst ook uit de voeten kunnen.
SALADE MET EENDEN
BORST EN MANGO
(voorgerecht voor 4 personen)
Ingrediënten 1 tamme eenden
borst (ca. 400 gram); zout en pe
per; 1 eetlepel honing; 1 theele
pel tijm; 100 gram gemengde
jonge sla; 1 rijpe mango; 1 eetle
pel citroensap; 2 eetlepels olijfo
lie; 1 eetlepel gehakte peterseli;
1 eetlepel sesamzaad; 30 gram
alfalfa.
Bereiding: Kerf een ruitpatroon
in de vetlaag op de eendenborst.
Bestrooi royaal met zout en pe
per en masseer met honing. Bak
in een koekenpan met anti-aan
baklaag de eendenborst 8 minu
ten zachtjes op zijn eigen vet
laag. Draai om en bak de andere
kant bruin in ca. 4 minuten. Ver
Eendenborst en mango.
pak in aluminiumfolie en leg ca.
10 minuten te rusten.
Was en droog sla, vermeng met
alfalfa maar bewaar een plukje
voor de garnering. Snijd de man
go langs de pit los. Schil de helf
ten, snijd de ene in dunne plak
jes, en de andere in hele kleine
blokjes. Vermeng blokjes met
olijfolie, citroensap, peper en
zout tot een dressing. Roer de ge
hakte peterselie erdoor. Rooster
sesamzaadjes even in een hete
koekenpan.
Meng de mangodressing door de
foto Karei de Vos
salade. Schik toefjes salade op
de borden, werk mooi omhoog.
Leg plakjes eendenborst en man
go er tegenaan. Gameer boven
op met een toefje alfalfa. Be
strooi met sesamzaad en grofge-
malen peper uit de molen. Drup
pel wat dressing om de salade
heen. Serveer met knapperig
stokbrood of naan (plat brood
uit India) en een glas lichte, frui
tige rode wijn, bijvoorbeeld Pi-
not Noir.
Tip: Voor 2 personen is dit een
heerlijke lunchsalade,
Tassenmerk Longchamps be
schikt sinds kort ook over een
internetsite: www.longcham-
ps.com. Niet echt de moeite van
het vermelden waard, ware het
niet dat er weer een heleboel
nieuwe modelletjes voor ko
mend voorjaar uit zijn. Voor tas-
senfreaks toch echt nieuws!
Voor lente 2005 liet Long
champs zich onder meer inspire
ren door de wilde natuur. Sauva-
ge heet dit model dat ons in de
sfeer moet brengen van het tro
pisch regenwoud. De tas is ge
maakt van met was geïmpreg
neerd kalfsleer en kost 235 euro.
Aan het hengsel hangt een ge-
luksbrenger: een amulet van
kokoss en glas.
Onderzoekers hebben
een nieuwe molecule
ontwikkeld die gebruikt
kan worden bij de produc
tie van cosmetica, verfstof
fen, inkten en wasmiddelen.
De nieuwe molecule is niet
alleen goedkoper dan de hui
dige chemische componen
ten maar is ook kwalitatief
beter en vooral vriendelij
ker voor milieu en mens.
Een nieuwe molecule, gewon
nen uit inuline, zorgt voor
goedkopere fabricage van een
groot aantal producten. Niet al
leen de cosmetica industrie pro
fiteert, ook verffabrikanten en
zelfs de makers van wasmidde
len kunnen er voordeel van heb
ben.
De basisstof van deze molecule
is insuline. Dat is een voedings
vezel uit de cichoreiwortel en is
terug te vinden in een groot aan
tal groenten en fruit uit ons da
gelijks dieet. De vertrouwde ci
choreiwortel die ons vooral be
kend is als koffiesurrogaat, gaat
daarmee onverwacht een nieu
we en succesvolle carrière tege
moet.
De industrieën voor basisgrond
stoffen hebben de afgelopen de
cennia - vaak noodgedwongen -
meer en meer gebruik gemaakt
van vernieuwbare grondstoffen.
Er zijn immers de beperkte in
ternationale olievoorraden, de
alsmaar stijgende olieprijzen en
niet in het minst de wereldwijd
groeiende belangstelling voor
milieu- en mensvriendelijkere
producten.
Dat heeft bij de industrie een
verhoogde interesse gewekt om
basisproducten te gaan ontwik
kelen uit landbouwgewassen.
Die vernieuwen zich immers tel
kens. Het gewas kan elk jaar op
nieuw geteeld en geoogst wor
den, zonder risico tot uitputting
van de reserves.
Alchemisten
De fabricage van producten op
basis van landbouwgewassen en
uit planten en bomen was in
vroegere tijden gebruikelijk.
Denk maar aan kleurstoffen,
kruidengeneesmiddelen en de
keld op natuurlijke basis, name
lijk inuline. Deze inuline is het
reservepolysaccharide van de
cichoreiwortel (Cichorium inty-
bus) en is als voedingsvezel aan
wezig in heel wat voedingswa
ren. „Zo vind je inuline in tal
van, meestal tweezaadlobbige,
groenten en planten zoals in
uien, in wortels van irissen, in
knollen van dahlia's en in blade
ren van tarwesoorten. Industri
eel wordt het hoofdzakelijk ge
wonnen uit wortels van cichorei
waarin het voor 15 tot 17 pro
cent voorkomt," verklaart Ste
vens.
De molecule kreeg de naam sur
factant en wordt gecommerciali
seerd als INUTEC Surfactants,
dat staat voor een reeks produc
ten met oppervlakteactieve stof
fen die inuline als basis hebben.
Wat echter vooral interessant is
aan dit product, is dat het een
uitgesproken positief eco-pro-
fiel heeft. Het is biologisch af
breekbaar en heeft dus geen ne
gatief ecologisch effect, het is
niet toxisch voor mens en dier
en veroorzaakt geen huidirrita
tie en allergieën.
Bovendien bevordert de voe
dingsvezel inuline de darmge
zondheid van de mens. „Inuline
kan de zure barrière van de
maag en de dunne darm over
bruggen," aldus prof. Stevens,
„en wordt slechts gedeeltelijk
afgebroken in de dikke darm
door de bifidobacteria. Daar
door bezit inuline een soort wer
king als voedingsvezels en heeft
dus een positieve invloed op de
darmtransit."
„Bovendien levert het bijna
geen energie aan het lichaam -
er is geen afbraak en opname -
zodat het veel in dieetproducten
wordt gebruikt en het geeft het
product een goede structuur, zo
als in yoghurt. Verder levert inu
line ook een positief effect op de
calciumbalans in het lichaam en
is daarom goed om osteoporose
te voorkomen. Het wordt om die
reden dan ook gebruikt in vele
types yoghurts en in bakkerij-
producten."
Deze nieuwe ontwikkeling
blijkt ook superieure eigen
schappen ten opzichte van be
staande surfactanten te hebben.
Door het polymere karakter -
dat zijn verbindingen die uit
zeer grote moleculen of macro
moleculen bestaan - heb je van
deze surfactant veel minder no
dig voor de stabilisatie van een
emulsie van olie-in-water of een
suspensie van waterafstotende
deeltjes.
Verzorging
Dat laatste gegeven weerspie
gelt zich dan ook in duidelijk
waarneembare eigenschappen
zoals het verbeterde huidgevoel
van verzorgingscrèmes. Boven
dien behouden deze moleculen
hun stabiliserende werking in
milieus die hoge zoutconcentra-
ties bevatten en vertonen zij een
goede compatibiliteit met oliën
en partikels van uiteenlopende
scheikundige oorsprong. Dit al
les opent veelbelovende moge
lijkheden voor toepassingen in
domeinen als cosmetica voor
persoonlijke verzorging, verven,
inkten en detergenten.
„Momenteel is er slechts één pro
duct op de markt onder de naam
Inutec. Het is gebruikt in een
oogcrème en in een anti-transpi-
ratie deodorant. In de eerste fa
se zullen de emulgatoren, dat
zijn dus stoffen die het ontstaan
van een emulsie bevorderen en
het samenklonteren van de drup
pels in een emulsie tegengaan,
vooral in cosmetica gebruikt
worden en later hopelijk ook in
verven en coatings," aldus Ste
vens.
Eye Cream
Ultra Firming
with Rosa Moschata'"Oil
PLANT
ORIGIN
alchemisten die al hun compo
nenten uit de natuur haalden.
Dat raakte echter in onbruik in
het begin van de 19de eeuw
door de razendsnelle ontwikke
ling van de petrochemie, die
scheikundige basiscomponenten
sneller en goedkoper ging produ
ceren.
Bio-ingenieurs van de Vakgroep
Organische Chemie van de Uni
versiteit Gent onder leiding van
prof. Chris Stevens zijn nu te
rug naar de natuur getrokken
en hebben samen met de indus
triële onderneming ORAFTI Bio
Based Chemicals, een nieuwe en
interessante molecule ontwik-
De cichoreiwortel (Cichorium intybus)
Rosa i
Eye C
Oogcrème met inuline uit cichorei.