Eend bakt in zijn eigen vet Milde cosmetica van cichorei Spiegel-tv Knopen Boodschap Tassen r&BBiettsaiB; Rosa Fina zaterdag 19 februari 2005 W17 Philips' spiegel-tv met de fraaie naam MiraVision TV hangt nu in de winkel. Ze zijn er apetrots op in Eindhoven. „De MiraVi sion combineert op ingenieuze wijze het alledaagse televisie kij ken met een spiegel, die is ont worpen voor montage aan de wand overal in huis", melden ze. De nieuwe lcd-tv's zijn 58 en 75 centimeter groot. Bijbehoren de adviesprijzen: 2399 en 3499 euro. De MiraVision TV is ook te gebruiken als pc-monitor. Ook kent hij de mogelijkheid van 'split screen', waarbij het scherm zich als het ware splitst in deels tv en deels spiegel. Leuk voor bij het scheren. De spiegel-tv is het eerste product dat voortkomt uit het Home- Lab, het laboratorium-huis waarin Philips van alles uitpro beert. Nadat kinderen zich in 2004 een breuk hebben gevlochten met Scoubidou-draden, moet 2005 het jaar worden van de vriend schapsbandjes, het internationa le symbool van vriendschap. Uit geverij Cantecleer heeft er het volste vertrouwen in. Die komt met het boek Knotting 4 You. Daarin wordt uitgelegd hoe de bandjes geknoopt kunnen wor den met verschillende materia len als garen en leer. Ook kun nen er trendy kralen in ver werkt worden. Het boek kost 4,95 euro. Een deel van de op brengst gaat naar de Stichting tegen Zinloos Geweld. Foto's maken en versturen met een mobieltje, dat raakt redelijk ingeburgerd. Binnenkort kun nen we ook persoonlijke, gespro ken boodschappen versturen. Nokia introduceert in de loop van het jaar Xpress audio messa ging. „Je kunt een persoonlijke noot toevoegen aan felicitaties en groeten of een speciaal mo ment delen zoals de eerste woordjes van een kleinkind", licht Juha Pinomaa toe. Natuur lijk kun je iemand ook gewoon bellen, da's ook persoonlijk. Met eendenborst kan je ei genlijk alles, wat je ook met biefstuk kunt. Het is vlug klaar, donkerrood, zacht van structuur en redelijk uitgespro ken van smaak. Tot voor kort was het een exclusief poeliers product, maar tegenwoordig zie je tamme eend ook steeds vaker in de toonbank bij de slager of de supermarkt. De prijs? Verge lijkbaar met die van biefstuk. Eendenvlees heeft een hoog vet percentage. Tamme eend is daar bij vetter dan wilde eend. Het goede nieuws is dat het vet óp het vlees zit. Bak of gril de eend en hij raakt vrijwel al zijn vet kwijt. Wat overblijft, is lekker mals donkerrood vlees met een stevige smaak; iets sterk, naar het bittere toe. Eend laat zich mooi combineren met zoet en zuur, vandaar dat in veel eend gerechten vruchten, honing en zoete wijnen als Port verwerkt zijn. Denk aan de klassieke Ca nard l'Orange, met sinaasappel en Grand Marnier. Eendenborst bak je in zijn eigen vet; dat wil zeggen in een hete koekenpan zónder boter of olie. Je smelt als het ware eerst de witte vetlaag die als een dakje bovenop het vlees ligt. Om het smeltproces te versnellen, en te voorkomen dat het vlees krom trekt, snijd je eerst met een scherp mes een ruitpatroon in het vet. Daarbij is het de kunst dat je het rode vlees net niet raakt. De eerste keer dat ik een eenden borst (magret de canard) in de pan liet glijden, zal ik nooit ver geten. Een pijnlijke herinne- Bezorgd om mijn toch al moei lijk in bedwang te houden lijn, goot ik het vet voorzichtig af in een bakje. 'Ahhh, bon Dieu!Een hagel bui van Franse scheldwoorden kletterde over me heen. Wist ik wel dat ik daarmee alle goüt (smaak), weggooide? Om zijn verhaal kracht bij te zetten, haalde de chef een stuk stok brood door het vet en peuzelde het smakelijk op. In Frankrijk bewaren ze een- Puck Kerkhoven ring. Een chefkok van de be roemde Parijse kookschool Cor don Bleu gaf hier in Nederland een workshop. Ik had mijn ma gret geheel volgens de regelen der kookkunst van het karkas gesneden en ingekerfd en liet hem in de pan glijden. Binnen een minuut zwom mijn eendje in het vet en tegen het einde van de baktijd lag er een schokken de laag in de pan die voor mijn gevoel gelijk vyas aan minstens een heel pakje gesmolten boter. den- en ganzenvet om aardap pels in te bakken en om gebra den vlees te conserveren (confit de canard). Heel lekker, maar ik kan er niet onbezorgd van genie ten. Ik hoor toch steeds die waar schuwing van het Voorlichtings bureau voor de Voeding met be trekking tot dierlijke vetten: vet dat kan stollen, stolt ook in je aderen en dat is niet gezond. Dus excusez moi, chef, maar wij beperken ons tot het magere een denborstje. Uiteraard laat ik wel het knapperige randje eraan zitten want, u hebt gelijk, daar in zit de meeste smaak. Probeer mijn feestelijke salade met gebakken eendenborst en mango (recept) eens en varieer er vervolgens vrolijk op los. Wie een goede hand van biefstuk bakken heeft, zal met eenden borst ook uit de voeten kunnen. SALADE MET EENDEN BORST EN MANGO (voorgerecht voor 4 personen) Ingrediënten 1 tamme eenden borst (ca. 400 gram); zout en pe per; 1 eetlepel honing; 1 theele pel tijm; 100 gram gemengde jonge sla; 1 rijpe mango; 1 eetle pel citroensap; 2 eetlepels olijfo lie; 1 eetlepel gehakte peterseli; 1 eetlepel sesamzaad; 30 gram alfalfa. Bereiding: Kerf een ruitpatroon in de vetlaag op de eendenborst. Bestrooi royaal met zout en pe per en masseer met honing. Bak in een koekenpan met anti-aan baklaag de eendenborst 8 minu ten zachtjes op zijn eigen vet laag. Draai om en bak de andere kant bruin in ca. 4 minuten. Ver Eendenborst en mango. pak in aluminiumfolie en leg ca. 10 minuten te rusten. Was en droog sla, vermeng met alfalfa maar bewaar een plukje voor de garnering. Snijd de man go langs de pit los. Schil de helf ten, snijd de ene in dunne plak jes, en de andere in hele kleine blokjes. Vermeng blokjes met olijfolie, citroensap, peper en zout tot een dressing. Roer de ge hakte peterselie erdoor. Rooster sesamzaadjes even in een hete koekenpan. Meng de mangodressing door de foto Karei de Vos salade. Schik toefjes salade op de borden, werk mooi omhoog. Leg plakjes eendenborst en man go er tegenaan. Gameer boven op met een toefje alfalfa. Be strooi met sesamzaad en grofge- malen peper uit de molen. Drup pel wat dressing om de salade heen. Serveer met knapperig stokbrood of naan (plat brood uit India) en een glas lichte, frui tige rode wijn, bijvoorbeeld Pi- not Noir. Tip: Voor 2 personen is dit een heerlijke lunchsalade, Tassenmerk Longchamps be schikt sinds kort ook over een internetsite: www.longcham- ps.com. Niet echt de moeite van het vermelden waard, ware het niet dat er weer een heleboel nieuwe modelletjes voor ko mend voorjaar uit zijn. Voor tas- senfreaks toch echt nieuws! Voor lente 2005 liet Long champs zich onder meer inspire ren door de wilde natuur. Sauva- ge heet dit model dat ons in de sfeer moet brengen van het tro pisch regenwoud. De tas is ge maakt van met was geïmpreg neerd kalfsleer en kost 235 euro. Aan het hengsel hangt een ge- luksbrenger: een amulet van kokoss en glas. Onderzoekers hebben een nieuwe molecule ontwikkeld die gebruikt kan worden bij de produc tie van cosmetica, verfstof fen, inkten en wasmiddelen. De nieuwe molecule is niet alleen goedkoper dan de hui dige chemische componen ten maar is ook kwalitatief beter en vooral vriendelij ker voor milieu en mens. Een nieuwe molecule, gewon nen uit inuline, zorgt voor goedkopere fabricage van een groot aantal producten. Niet al leen de cosmetica industrie pro fiteert, ook verffabrikanten en zelfs de makers van wasmidde len kunnen er voordeel van heb ben. De basisstof van deze molecule is insuline. Dat is een voedings vezel uit de cichoreiwortel en is terug te vinden in een groot aan tal groenten en fruit uit ons da gelijks dieet. De vertrouwde ci choreiwortel die ons vooral be kend is als koffiesurrogaat, gaat daarmee onverwacht een nieu we en succesvolle carrière tege moet. De industrieën voor basisgrond stoffen hebben de afgelopen de cennia - vaak noodgedwongen - meer en meer gebruik gemaakt van vernieuwbare grondstoffen. Er zijn immers de beperkte in ternationale olievoorraden, de alsmaar stijgende olieprijzen en niet in het minst de wereldwijd groeiende belangstelling voor milieu- en mensvriendelijkere producten. Dat heeft bij de industrie een verhoogde interesse gewekt om basisproducten te gaan ontwik kelen uit landbouwgewassen. Die vernieuwen zich immers tel kens. Het gewas kan elk jaar op nieuw geteeld en geoogst wor den, zonder risico tot uitputting van de reserves. Alchemisten De fabricage van producten op basis van landbouwgewassen en uit planten en bomen was in vroegere tijden gebruikelijk. Denk maar aan kleurstoffen, kruidengeneesmiddelen en de keld op natuurlijke basis, name lijk inuline. Deze inuline is het reservepolysaccharide van de cichoreiwortel (Cichorium inty- bus) en is als voedingsvezel aan wezig in heel wat voedingswa ren. „Zo vind je inuline in tal van, meestal tweezaadlobbige, groenten en planten zoals in uien, in wortels van irissen, in knollen van dahlia's en in blade ren van tarwesoorten. Industri eel wordt het hoofdzakelijk ge wonnen uit wortels van cichorei waarin het voor 15 tot 17 pro cent voorkomt," verklaart Ste vens. De molecule kreeg de naam sur factant en wordt gecommerciali seerd als INUTEC Surfactants, dat staat voor een reeks produc ten met oppervlakteactieve stof fen die inuline als basis hebben. Wat echter vooral interessant is aan dit product, is dat het een uitgesproken positief eco-pro- fiel heeft. Het is biologisch af breekbaar en heeft dus geen ne gatief ecologisch effect, het is niet toxisch voor mens en dier en veroorzaakt geen huidirrita tie en allergieën. Bovendien bevordert de voe dingsvezel inuline de darmge zondheid van de mens. „Inuline kan de zure barrière van de maag en de dunne darm over bruggen," aldus prof. Stevens, „en wordt slechts gedeeltelijk afgebroken in de dikke darm door de bifidobacteria. Daar door bezit inuline een soort wer king als voedingsvezels en heeft dus een positieve invloed op de darmtransit." „Bovendien levert het bijna geen energie aan het lichaam - er is geen afbraak en opname - zodat het veel in dieetproducten wordt gebruikt en het geeft het product een goede structuur, zo als in yoghurt. Verder levert inu line ook een positief effect op de calciumbalans in het lichaam en is daarom goed om osteoporose te voorkomen. Het wordt om die reden dan ook gebruikt in vele types yoghurts en in bakkerij- producten." Deze nieuwe ontwikkeling blijkt ook superieure eigen schappen ten opzichte van be staande surfactanten te hebben. Door het polymere karakter - dat zijn verbindingen die uit zeer grote moleculen of macro moleculen bestaan - heb je van deze surfactant veel minder no dig voor de stabilisatie van een emulsie van olie-in-water of een suspensie van waterafstotende deeltjes. Verzorging Dat laatste gegeven weerspie gelt zich dan ook in duidelijk waarneembare eigenschappen zoals het verbeterde huidgevoel van verzorgingscrèmes. Boven dien behouden deze moleculen hun stabiliserende werking in milieus die hoge zoutconcentra- ties bevatten en vertonen zij een goede compatibiliteit met oliën en partikels van uiteenlopende scheikundige oorsprong. Dit al les opent veelbelovende moge lijkheden voor toepassingen in domeinen als cosmetica voor persoonlijke verzorging, verven, inkten en detergenten. „Momenteel is er slechts één pro duct op de markt onder de naam Inutec. Het is gebruikt in een oogcrème en in een anti-transpi- ratie deodorant. In de eerste fa se zullen de emulgatoren, dat zijn dus stoffen die het ontstaan van een emulsie bevorderen en het samenklonteren van de drup pels in een emulsie tegengaan, vooral in cosmetica gebruikt worden en later hopelijk ook in verven en coatings," aldus Ste vens. Eye Cream Ultra Firming with Rosa Moschata'"Oil PLANT ORIGIN alchemisten die al hun compo nenten uit de natuur haalden. Dat raakte echter in onbruik in het begin van de 19de eeuw door de razendsnelle ontwikke ling van de petrochemie, die scheikundige basiscomponenten sneller en goedkoper ging produ ceren. Bio-ingenieurs van de Vakgroep Organische Chemie van de Uni versiteit Gent onder leiding van prof. Chris Stevens zijn nu te rug naar de natuur getrokken en hebben samen met de indus triële onderneming ORAFTI Bio Based Chemicals, een nieuwe en interessante molecule ontwik- De cichoreiwortel (Cichorium intybus) Rosa i Eye C Oogcrème met inuline uit cichorei.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 43