Een trendy bankstel voor Bello Eitje koken op wetenschappelijke wijze W25 Klokje Schoenen Baden Tassen zaterdag 8 januari 2005 Stretchers Rieten bankje Lounge Een hondenmand mag het niet meer heten. Nee, de trouwe viervoeter heeft tegenwoordig z'n ei gen meubilair. En dat is net zo trendy als het bankstel van het baasje zelf. Zo'n anderhalf jaar geleden introduceerde Esther Makh- louf een collectie hondenmeubi- lair op haar internetsite www.hondenartikelen.nl. Met die site wil ze inspelen op de be hoeften van hondenbezitters die niet meer weten waarmee ze hun trouwe viervoeter moeten verwenen,-Via haar virtuele win- - -kei brengt ze dan ook bijzonde re producten voor huisdieren op de markt. En daar blijkt veel vraag naar, zo heeft ze inmiddels gemerkt. „De behoefte aan een honden- mand die in het interieur past is enorm groot. Bovendien is ook het huisdier tegenwoordig een volwaardig lid van het gezin. Ook de hond hoeft niet langer te bedelen voor een plaatsje op de bank, maar heeft recht op een eigen zitplaats." Als hondenbezitter wist Makh- louf dat bijzondere hondenman den niet eenvoudig te vinden zijn. „Dierenspeciaalzaken heb ben vaak te weinig ruimte om een brede collectie neer te zet ten." In haar collectie manden, kussens en meubelen valt onmid dellijk de overeenkomst tussen mensen- en dierenmeubelen op. Zo zijn er een rieten bankje en een hondensofa, die verkleinde versies lijken van populaire woonkamermeubelen. De stret cher en het ligbed sluiten aan bij de loungetrend in het interi eur. Alle meubelen zijn ook nog eens verkrijgbaar in diverse uit voeringen, waardoor ze aanslui ten bij diverse interieurs. Vooral de Burberry-ruit, nu ook domi nant in de mode, is volgens haar populair. „Er zijn mensen die steeds een nieuw hondenmeubel aanschaffen als ze hun interieur updaten", weet Makhlouf. Zij is inmiddels al weer de nieuwste luxe hondenbedden op het spoor. Deze crème de la crème van het hondenmeubilair brengt ze binnenkort als eerste op de Nederlandse markt. „De meubels onderscheiden zich door het exclusieve design en de gebruikte materialen." De prij zen lopen uiteen van 299 tot 499 euro. Maar heeft het huisdier zelf be hoefte aan een dergelijke luxe zitplaats? Volgens Makhlouf wel. „Een hond wil zich neste len; dat geeft een gevoel van vei ligheid en geborgenheid. Een meubel dat vol,doet aan die ei genschappen is ideaal voor een hond." Volgens haar heeft een meubel andere voordelen ten opzichte van een deken of mand. „In een meubel op pootjes ligt de hond niet op de koude vloer en in de tocht. Dat is beter voor de spie ren en voorkomt reuma. Boven dien is dit meubilair makkelijk te reinigen, waardoor de hond minder last krfjgt van huidziek tes." Juist de behoefte van het huis dier was voor Jenny Lagas van Ivaris dierenbenodigdheden de belangrijkste reden om vijf jaar geleden het Zweedse product Biabed te importeren. „Het pro duct werd hier sceptisch ontvan gen, omdat het geen ronde of ovale vorm heeft zoals de tradi tionele mand. Maar inmiddels is het product ingeburgerd en krij gen we positieve signalen van honden zelf, hondeneigenaren en fokkers." Ze zet de voordelen van het bed kort op een rij. „In het Biabed ligt de hond gewoon lekker in een bed met een opstaande rand tegen tocht. Dankzij de warme en zachte kern ontstaat er geen druk op de gewrichten zodat de hond geen blessures krijgt. De kern is gemaakt van stevig poly ether, waardoor de gewrichten worden ontzien en de hond vol doende steun in z'n rug krijgt." Het Biabed is door de jaren heen steeds verder ontwikkeld en verbeterd. „De zachte en com fortabele bedden zijn favoriet van elke hond. Als de hond kan kiezen tussen de bank en het Bi abed, dan kiest-ie voor de laat ste", weet Jenny Lagas bijna ze ker. Ook de bedenkers van Biabed onderkennen blijkbaar de be hoefte aan een design-honden- meubel. Sinds 1998 is het assor timent uitgebreid met ontwer pen van Fredrik Axelsson, Dahlström Design AB. „In Zwe den een bekende ontwerper, ver gelijkbaar met Jan des Bouvrie in Nederland", weet Lagas. Ook in Nederland zijn er hon denliefhebbers die zelf honden- meubilair ontwerpen en produ ceren. Zo brengt de firma Leew- sicht in Beek en Donk een serie ambachtelijk gemaakte houten hondenmeubelen op de markt. Op grond van eigen ervaring met acht Rhodesian Ridgebacks heeft dit bedrijf een centrale lig plaats (hondenmand) bedacht. „Aparte dekens en manden zien er vaak rommelig uit. Boven dien liggen honden graag bij el kaar, maar er is niets te koop waar meerdere (middel)grote honden in passen." Opvallend is dat er voor katten nog nauwelijks meubilair op de markt is. „Katten zijn eigenwijs en gaan meestal toch niet op hun eigen plaats liggen", stelt Jenny Lagas. In de collectie van Ivaris is wel een Catbed opgeno men. „Een mand met een knip oog, meer voor de baas als voor de kat." An ja Sparidaans Laten we dit nieuwe jaar eens simpel beginnen. Bij het begin; het koken van een ei. Speciaal voor alle lezers die be weren dat ze zelfs dat niet kun nen, maar ook voor doorgewin terde koks. Want geloof het of niet, uit onverwachte hoek komt opzienbarend nieuws over zoiets alledaags als eieren ko ken. Wist u bijvoorbeeld dat ze eigenlijk niet in kokend water moeten koken? En dat 'laten schrikken' geen enkele zin heeft? Het perfect hardgekookte eitje, hoe ziet dat er eigenlijk uit? De schaal is in ieder geval niet ge barsten en laat zich gemakke lijk afpellen. Het eiwit moet smakelijk, zacht en gaar zijn maar vooral niet rubberachtig. De dooier is gaar, maar niet zan derig en zeker niet groen uitge slagen. Het ei ruikt niet naar zwavel en de dooier zit precies in het midden. Dat verzin ik niet, daar heeft een serieus team van Parijse we tenschappers zich over gebo gen. Onder leiding van de ra zend populaire professor Hervé This, die regelmatig als culinair deskundige op de Franse televi sie verschijnt en in diverse bla den publiceert. Deze fysisch scheikundige is verbonden aan de beroemde Sorbonne-universi- teit en heeft als enige ter wereld een leerstoel Moleculaire Gastronomie. Een gerespecteerd hoogleraar op zoek naar het perfect gekook te eitje; voordat u in de lach schiet, in het culinaire blad Sai- sonnier geeft This er een zinni ge verklaring voor. „Het koken van eieren, ach, we kijken er smaak mee te geven. Dat gaat, via de poriën, dwars door de schaal naar binnen. Van wezenlijk belang voor de 'optimale mondbeleving' blijkt de temperatuur van het kookwa ter. Het kookpunt, 100 graden, is te heet voor de kwetsbare pro teïnemoleculen, waardoor een rubberachtige structuur ont staat. Een lagere temperatuur en een iets langere kooktijd zijn dé oplossing voor een soepel ei- koken met Puck Kerkhoven niet zo naar. Hoe anders ligt het als de eieren van de kip even duur waren als de eieren van de steur (kaviaar). Dan zouden we wel moeite doen om de werkelij ke perfectie te bereiken." Om de schaal heel te houden, prikken we het ei in aan de bol le kant. Bij verwarming ont snapt lucht door het gaatje en de spanning verdwijnt. Zout in het water heeft daarop geen in vloed, blijkt uit onderzoek. On derzoek? Gewoon een heleboel eieren koken in water met en zonder zout en tellen hoeveel er barsten. Het zout gaat er toch in, om het eiwit meer wit en een smakelijke dooier die niet naar zwavel ruikt en niet groen kleurt. De ideale tem peratuur is volgens de Franse wetenschappers 68 a 69 gra den, de temperatuur waarop ei geel stolt. Bijkomend voordeel van een lagere temperatuur; de eieren liggen rustiger in de pan, waardoor de breukkans weer verkleint. En dan, het alom bekende 'la ten schrikken' van gekookte eie ren in koud water, waardoor ze zich makkelijker zouden laten pellen. Onzin! Het blijkt niets te helpen. Wat wel werkt: even in de azijn leggen. De kalk in de schaal begint te ontbinden en het eitje laat zich gemakkelijk uit zijn schaal wippen. Al deze wetenschappelijke be vindingen resulteerden in een revolutionaire nieuwe methode van eieren koken; de Methode This. Ik probeerde hem zelf uit en het resultaat was overheer lijk, alleen zat mijn dooier niet precies in het midden. Niet vaak genoeg gedraaid, vrees ik. Maar ach, ik maak me geen zor gen. Bij mij zal de inspecteur van de Michelingids niet zo snel een perfecte oeuf mayonaise ko men bestellen. Recept: Gekookte eieren vol gens Professor This (voor 4 per sonen.) 4 verse eieren, 1 liter wa ter, 1 theelepel zout, 1 komme tje azijn. Prik de eieren aan de bolle kant in met een eierprik- ker (of naald), zodat de span ning weg kan vloeien. Verwarm water tot ca. 69 graden (het wordt onrustig, maar borrelt niet). Draai de warmtebron laag en leg de eieren er voorzich tig met een lepel in. Voeg voor de smaak zout toe en 'kook' ze op 69 graden naar ei gen voorkeur. Houd iets langere kooktijden aan dan wanneer u m water van 100 graden kookt: Het perfect gekookte eitje. 3 a 4 minuten voor een zacht ei, 5 a 6 minuten voor een half zacht ei, 8 tot 10 minuten voor een hard ei. Draai regelmatig voorzichtig, om de dooier in het midden te houden. Leg ze na het koken even in azijn en ze la ten zich gemakkelijk pellen. foto Karei de Vos/GPD Beetje zout erop en smullen maar. Tip voor risicogroepen (zieken, hoogbejaarden, kinderen onder 4): om salmonellavergiftiging te voorkomen, is het raadzaam eie ren te verhitten tot eigeel hele maal gestold is. Het lijken waterdruppels die met elkaar verbonden zijn. Van daar de naam: Flow. Dit nieuwe horloge van Calvin Klein is meer een sieraad dan een klok je. De 'vloeiende' armband is van gepolijst roestvrij staal en de platte wijzerplaat met Zwit sers uurwerk is verkrijgbaar in de kleuren wit, lichtblauw, zwart en lichtroze. Plet horloge is waterbestendig tot dertig me ter, maar echt verstandig om- met dit sieraad te water te gaan, is het natuurlijk niet. Daar is-ie veel te mooi voor. Het horloge kost 180 euro. In New York introduceerde pop diva Jennifer Lopez haar nieu we schoenenlijn met veel bomba rie. Op een exclusieve party in het hippe restaurant Giovanni's op 55th Street waren uiteraard allerlei beroemdheden aanwe zig. Ondertussen gebeurde er in Nederland ook iets op schoenen- gebied. Met de beroemde Hol landse nuchterheid, dat wel, opende de eerst flagshipstore van Van Lier zijn deuren. Op de Amsterdamse Heiligeweg, zij straat van de Kalverstraat. Het is de eerste winkel waar de gehe le collectie van dit merk, dat al sinds 1815 bestaat, exclusief ver kocht wordt. Zowel de lederen, klassiek gemaakte Goodyear schoenen als de moderne casual modellen. Van Lier noemt zich zelf een merk voor mannen met stijl. Die doelgroep zal in ieder geval stijlvol worden ontvangen in het chique 75 m2 grote pand waarin de Hollandse roots zijn weergegeven in een volledig met Makkumer tegels betegelde wand. Caribische sferen in je eigen badkamer. Het milieuvriendelij ke cosmeticamerk Aveda maakt ons lekker met twee nieuwe exo tische producten. Caribean The rapy Bath Soak en Carribean Therapy Body Creme zijn eigen lijk bedoeld voor spa's en kuur oorden, maar kunnen nu ook thuis gebruikt worden. Deze ver wennerijen in een fles werden ontwikkeld in samenwerking met een planten- en kruidendes- kundige uit Martinique en zijn volgens Aveda het toppunt van ontspanning. Er zit mango, ko kos en aloë vera in en een com pleet assortiment Caribische es sentiële oliën die er voor zorgen dat je als herboren uit bad stapt. Tja, het internet bestaat toch al een hele poos. Dat het handig is als je als bedrijf een internet adres hebt met informatie is ook genoegzaam bekend. Maar, voor Longchamps is dit blijkbaar he lemaal nieuw want met grote blijdschap kondigt het tassen- merk aan nu ook over een inter netsite te beschikken: www.longchamps.com. Niet echt de moeite van het vermel den waard, ware het niet dat er weer een heleboel nieuwe model letjes voor komend voorjaar uit zijn. Voor tassenfreaks toch echt groot nieuws! Voor lente 2005 liet Longchamps zich on der meer inspireren door de wil de natuur. Sauvage heet dit mo del dat ons in de sfeer moet bren gen van het tropisch regen woud. De tas is gemaakt van met was geïmpregneerd kalfs leer en kost 235 euro. Aan het hengsel hangt een geluksbren- ger: een amulet van kokos en glas. www.longcmaps.com.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 53