Een trendy
bankstel
voor Bello
Eitje koken op wetenschappelijke wijze
W25
Klokje
Schoenen
Baden
Tassen
zaterdag 8 januari 2005
Stretchers
Rieten bankje
Lounge
Een hondenmand mag
het niet meer heten.
Nee, de trouwe viervoeter
heeft tegenwoordig z'n ei
gen meubilair. En dat is net
zo trendy als het bankstel
van het baasje zelf.
Zo'n anderhalf jaar geleden
introduceerde Esther Makh-
louf een collectie hondenmeubi-
lair op haar internetsite
www.hondenartikelen.nl. Met
die site wil ze inspelen op de be
hoeften van hondenbezitters die
niet meer weten waarmee ze
hun trouwe viervoeter moeten
verwenen,-Via haar virtuele win-
- -kei brengt ze dan ook bijzonde
re producten voor huisdieren op
de markt.
En daar blijkt veel vraag naar,
zo heeft ze inmiddels gemerkt.
„De behoefte aan een honden-
mand die in het interieur past is
enorm groot. Bovendien is ook
het huisdier tegenwoordig een
volwaardig lid van het gezin.
Ook de hond hoeft niet langer te
bedelen voor een plaatsje op de
bank, maar heeft recht op een
eigen zitplaats."
Als hondenbezitter wist Makh-
louf dat bijzondere hondenman
den niet eenvoudig te vinden
zijn. „Dierenspeciaalzaken heb
ben vaak te weinig ruimte om
een brede collectie neer te zet
ten." In haar collectie manden,
kussens en meubelen valt onmid
dellijk de overeenkomst tussen
mensen- en dierenmeubelen op.
Zo zijn er een rieten bankje en
een hondensofa, die verkleinde
versies lijken van populaire
woonkamermeubelen. De stret
cher en het ligbed sluiten aan
bij de loungetrend in het interi
eur. Alle meubelen zijn ook nog
eens verkrijgbaar in diverse uit
voeringen, waardoor ze aanslui
ten bij diverse interieurs. Vooral
de Burberry-ruit, nu ook domi
nant in de mode, is volgens haar
populair. „Er zijn mensen die
steeds een nieuw hondenmeubel
aanschaffen als ze hun interieur
updaten", weet Makhlouf.
Zij is inmiddels al weer de
nieuwste luxe hondenbedden op
het spoor. Deze crème de la
crème van het hondenmeubilair
brengt ze binnenkort als eerste
op de Nederlandse markt. „De
meubels onderscheiden zich
door het exclusieve design en de
gebruikte materialen." De prij
zen lopen uiteen van 299 tot 499
euro.
Maar heeft het huisdier zelf be
hoefte aan een dergelijke luxe
zitplaats? Volgens Makhlouf
wel. „Een hond wil zich neste
len; dat geeft een gevoel van vei
ligheid en geborgenheid. Een
meubel dat vol,doet aan die ei
genschappen is ideaal voor een
hond."
Volgens haar heeft een meubel
andere voordelen ten opzichte
van een deken of mand. „In een
meubel op pootjes ligt de hond
niet op de koude vloer en in de
tocht. Dat is beter voor de spie
ren en voorkomt reuma. Boven
dien is dit meubilair makkelijk
te reinigen, waardoor de hond
minder last krfjgt van huidziek
tes."
Juist de behoefte van het huis
dier was voor Jenny Lagas van
Ivaris dierenbenodigdheden de
belangrijkste reden om vijf jaar
geleden het Zweedse product
Biabed te importeren. „Het pro
duct werd hier sceptisch ontvan
gen, omdat het geen ronde of
ovale vorm heeft zoals de tradi
tionele mand. Maar inmiddels is
het product ingeburgerd en krij
gen we positieve signalen van
honden zelf, hondeneigenaren
en fokkers."
Ze zet de voordelen van het bed
kort op een rij. „In het Biabed
ligt de hond gewoon lekker in
een bed met een opstaande rand
tegen tocht. Dankzij de warme
en zachte kern ontstaat er geen
druk op de gewrichten zodat de
hond geen blessures krijgt. De
kern is gemaakt van stevig poly
ether, waardoor de gewrichten
worden ontzien en de hond vol
doende steun in z'n rug krijgt."
Het Biabed is door de jaren
heen steeds verder ontwikkeld
en verbeterd. „De zachte en com
fortabele bedden zijn favoriet
van elke hond. Als de hond kan
kiezen tussen de bank en het Bi
abed, dan kiest-ie voor de laat
ste", weet Jenny Lagas bijna ze
ker.
Ook de bedenkers van Biabed
onderkennen blijkbaar de be
hoefte aan een design-honden-
meubel. Sinds 1998 is het assor
timent uitgebreid met ontwer
pen van Fredrik Axelsson,
Dahlström Design AB. „In Zwe
den een bekende ontwerper, ver
gelijkbaar met Jan des Bouvrie
in Nederland", weet Lagas.
Ook in Nederland zijn er hon
denliefhebbers die zelf honden-
meubilair ontwerpen en produ
ceren. Zo brengt de firma Leew-
sicht in Beek en Donk een serie
ambachtelijk gemaakte houten
hondenmeubelen op de markt.
Op grond van eigen ervaring
met acht Rhodesian Ridgebacks
heeft dit bedrijf een centrale lig
plaats (hondenmand) bedacht.
„Aparte dekens en manden zien
er vaak rommelig uit. Boven
dien liggen honden graag bij el
kaar, maar er is niets te koop
waar meerdere (middel)grote
honden in passen."
Opvallend is dat er voor katten
nog nauwelijks meubilair op de
markt is. „Katten zijn eigenwijs
en gaan meestal toch niet op
hun eigen plaats liggen", stelt
Jenny Lagas. In de collectie van
Ivaris is wel een Catbed opgeno
men. „Een mand met een knip
oog, meer voor de baas als voor
de kat."
An ja Sparidaans
Laten we dit nieuwe jaar
eens simpel beginnen. Bij
het begin; het koken van een ei.
Speciaal voor alle lezers die be
weren dat ze zelfs dat niet kun
nen, maar ook voor doorgewin
terde koks. Want geloof het of
niet, uit onverwachte hoek
komt opzienbarend nieuws over
zoiets alledaags als eieren ko
ken. Wist u bijvoorbeeld dat ze
eigenlijk niet in kokend water
moeten koken? En dat 'laten
schrikken' geen enkele zin
heeft?
Het perfect hardgekookte eitje,
hoe ziet dat er eigenlijk uit? De
schaal is in ieder geval niet ge
barsten en laat zich gemakke
lijk afpellen. Het eiwit moet
smakelijk, zacht en gaar zijn
maar vooral niet rubberachtig.
De dooier is gaar, maar niet zan
derig en zeker niet groen uitge
slagen. Het ei ruikt niet naar
zwavel en de dooier zit precies
in het midden.
Dat verzin ik niet, daar heeft
een serieus team van Parijse we
tenschappers zich over gebo
gen. Onder leiding van de ra
zend populaire professor Hervé
This, die regelmatig als culinair
deskundige op de Franse televi
sie verschijnt en in diverse bla
den publiceert. Deze fysisch
scheikundige is verbonden aan
de beroemde Sorbonne-universi-
teit en heeft als enige ter wereld
een leerstoel Moleculaire
Gastronomie.
Een gerespecteerd hoogleraar
op zoek naar het perfect gekook
te eitje; voordat u in de lach
schiet, in het culinaire blad Sai-
sonnier geeft This er een zinni
ge verklaring voor. „Het koken
van eieren, ach, we kijken er
smaak mee te geven. Dat gaat,
via de poriën, dwars door de
schaal naar binnen.
Van wezenlijk belang voor de
'optimale mondbeleving' blijkt
de temperatuur van het kookwa
ter. Het kookpunt, 100 graden,
is te heet voor de kwetsbare pro
teïnemoleculen, waardoor een
rubberachtige structuur ont
staat. Een lagere temperatuur
en een iets langere kooktijd zijn
dé oplossing voor een soepel ei-
koken met Puck Kerkhoven
niet zo naar. Hoe anders ligt het
als de eieren van de kip even
duur waren als de eieren van de
steur (kaviaar). Dan zouden we
wel moeite doen om de werkelij
ke perfectie te bereiken."
Om de schaal heel te houden,
prikken we het ei in aan de bol
le kant. Bij verwarming ont
snapt lucht door het gaatje en
de spanning verdwijnt. Zout in
het water heeft daarop geen in
vloed, blijkt uit onderzoek. On
derzoek? Gewoon een heleboel
eieren koken in water met en
zonder zout en tellen hoeveel
er barsten. Het zout gaat er
toch in, om het eiwit meer
wit en een smakelijke dooier
die niet naar zwavel ruikt en
niet groen kleurt. De ideale tem
peratuur is volgens de Franse
wetenschappers 68 a 69 gra
den, de temperatuur waarop ei
geel stolt. Bijkomend voordeel
van een lagere temperatuur; de
eieren liggen rustiger in de pan,
waardoor de breukkans weer
verkleint.
En dan, het alom bekende 'la
ten schrikken' van gekookte eie
ren in koud water, waardoor ze
zich makkelijker zouden laten
pellen. Onzin! Het blijkt niets
te helpen. Wat wel werkt: even
in de azijn leggen. De kalk in de
schaal begint te ontbinden en
het eitje laat zich gemakkelijk
uit zijn schaal wippen.
Al deze wetenschappelijke be
vindingen resulteerden in een
revolutionaire nieuwe methode
van eieren koken; de Methode
This. Ik probeerde hem zelf uit
en het resultaat was overheer
lijk, alleen zat mijn dooier niet
precies in het midden. Niet
vaak genoeg gedraaid, vrees ik.
Maar ach, ik maak me geen zor
gen. Bij mij zal de inspecteur
van de Michelingids niet zo snel
een perfecte oeuf mayonaise ko
men bestellen.
Recept: Gekookte eieren vol
gens Professor This (voor 4 per
sonen.) 4 verse eieren, 1 liter wa
ter, 1 theelepel zout, 1 komme
tje azijn. Prik de eieren aan de
bolle kant in met een eierprik-
ker (of naald), zodat de span
ning weg kan vloeien. Verwarm
water tot ca. 69 graden (het
wordt onrustig, maar borrelt
niet). Draai de warmtebron
laag en leg de eieren er voorzich
tig met een lepel in.
Voeg voor de smaak zout toe en
'kook' ze op 69 graden naar ei
gen voorkeur. Houd iets langere
kooktijden aan dan wanneer u
m water van 100 graden kookt:
Het perfect gekookte eitje.
3 a 4 minuten voor een zacht ei,
5 a 6 minuten voor een half
zacht ei, 8 tot 10 minuten voor
een hard ei. Draai regelmatig
voorzichtig, om de dooier in het
midden te houden. Leg ze na
het koken even in azijn en ze la
ten zich gemakkelijk pellen.
foto Karei de Vos/GPD
Beetje zout erop en smullen
maar.
Tip voor risicogroepen (zieken,
hoogbejaarden, kinderen onder
4): om salmonellavergiftiging te
voorkomen, is het raadzaam eie
ren te verhitten tot eigeel hele
maal gestold is.
Het lijken waterdruppels die
met elkaar verbonden zijn. Van
daar de naam: Flow. Dit nieuwe
horloge van Calvin Klein is
meer een sieraad dan een klok
je. De 'vloeiende' armband is
van gepolijst roestvrij staal en
de platte wijzerplaat met Zwit
sers uurwerk is verkrijgbaar in
de kleuren wit, lichtblauw,
zwart en lichtroze. Plet horloge
is waterbestendig tot dertig me
ter, maar echt verstandig om-
met dit sieraad te water te gaan,
is het natuurlijk niet. Daar is-ie
veel te mooi voor. Het horloge
kost 180 euro.
In New York introduceerde pop
diva Jennifer Lopez haar nieu
we schoenenlijn met veel bomba
rie. Op een exclusieve party in
het hippe restaurant Giovanni's
op 55th Street waren uiteraard
allerlei beroemdheden aanwe
zig. Ondertussen gebeurde er in
Nederland ook iets op schoenen-
gebied. Met de beroemde Hol
landse nuchterheid, dat wel,
opende de eerst flagshipstore
van Van Lier zijn deuren. Op de
Amsterdamse Heiligeweg, zij
straat van de Kalverstraat. Het
is de eerste winkel waar de gehe
le collectie van dit merk, dat al
sinds 1815 bestaat, exclusief ver
kocht wordt. Zowel de lederen,
klassiek gemaakte Goodyear
schoenen als de moderne casual
modellen. Van Lier noemt zich
zelf een merk voor mannen met
stijl. Die doelgroep zal in ieder
geval stijlvol worden ontvangen
in het chique 75 m2 grote pand
waarin de Hollandse roots zijn
weergegeven in een volledig met
Makkumer tegels betegelde
wand.
Caribische sferen in je eigen
badkamer. Het milieuvriendelij
ke cosmeticamerk Aveda maakt
ons lekker met twee nieuwe exo
tische producten. Caribean The
rapy Bath Soak en Carribean
Therapy Body Creme zijn eigen
lijk bedoeld voor spa's en kuur
oorden, maar kunnen nu ook
thuis gebruikt worden. Deze ver
wennerijen in een fles werden
ontwikkeld in samenwerking
met een planten- en kruidendes-
kundige uit Martinique en zijn
volgens Aveda het toppunt van
ontspanning. Er zit mango, ko
kos en aloë vera in en een com
pleet assortiment Caribische es
sentiële oliën die er voor zorgen
dat je als herboren uit bad
stapt.
Tja, het internet bestaat toch al
een hele poos. Dat het handig is
als je als bedrijf een internet
adres hebt met informatie is ook
genoegzaam bekend. Maar, voor
Longchamps is dit blijkbaar he
lemaal nieuw want met grote
blijdschap kondigt het tassen-
merk aan nu ook over een inter
netsite te beschikken:
www.longchamps.com. Niet
echt de moeite van het vermel
den waard, ware het niet dat er
weer een heleboel nieuwe model
letjes voor komend voorjaar uit
zijn. Voor tassenfreaks toch
echt groot nieuws! Voor lente
2005 liet Longchamps zich on
der meer inspireren door de wil
de natuur. Sauvage heet dit mo
del dat ons in de sfeer moet bren
gen van het tropisch regen
woud. De tas is gemaakt van
met was geïmpregneerd kalfs
leer en kost 235 euro. Aan het
hengsel hangt een geluksbren-
ger: een amulet van kokos en
glas.
www.longcmaps.com.