PZC voor iedereen De Douanier balanceert op grens tussen toen en nu Look for the Wishing Star J lappij Êirthday (Uuirdianf/ingel to watch over you for fke perfect Redactie bijlagen: 0113-315680 www.pzc.nl F-mail:redactie@ pzc.nl Postbus 31,4460 AA Goes Advertentie-exploitatie: Noord-en Midden-Zeeland: 0113-315520; Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770; Nationaal: 020-4562500. zaterdag 8 januari 2005 ■p»- ('imitlimi bujct f' luivaUhmrt-fuu. Een beschermengeltje wil iedereen wel, zeker in deze woelige tij den. Honderdduizenden Ne derlanders hebben er al eentje want ooit kregen ze een ansichtkaart met daar op zo'n gouden engeltje. De kaart gaat, zoals altijd, bij het oud papier maar het en geltje kan als pin op jas of trui gedragen worden. In Amerika is het een enorm succes, nu willen de 'guar dian angels' in Europa hun vleugels uitslaan. Beschermengeltjes schijn je niet te kunnen zien. Ze zit ten onzichtbaar op je schouder werkeloos te wezen tot die ene minuut dat ze plotseling ingrij pen. Van die momenten waar van je achteraf zegt: „Toen heb ik gruwelijk veel geluk gehad." Maar er zijn ook beschermengel tjes die je wél kunt zien. Guar dian angels heten ze, want ze ko men uit Amerika: piepkleine broches, geprikt op een ansicht kaart. Bedoeld om de ontvanger een hart onder de riem te steken en tegelijkertijd een bescher mend kleinood voor jas of re vers. „In Amerika zijn ze een waan zinnig succes", vertelt directeur Ron Hendriks (48) van Vander- bolt Originals. „Ook in Neder land gaat het goed. Ik schat dat er inmiddels al een paar hon Illustraties GPD zegt Hendriks. „We kiezen be wust voor verkoop via kleine winkeliers want die hebben met deze engeltje iets onderschei dends ten opzichte van de grote warenhuizen en kaartenwin kels." Eén ding kan ook Hendriks niet helemaal goed verklaren: vrij wel alle kaarten, teksten en pro ducten zijn bestemd voor vrou wen. Er is één geboortekaart voor een jongetje, een paar met het neutrale friend en één kaart voor dad, verder niks manne lijks. „Ik weet ook niet waarom", lacht Hendriks. „Vrouwen dra gen zo'n sieraad waarschijnlijk eerder." Of zou het zijn omdat mannen in hun eigen vrouw al een beschermengel hebben? Waarmee de guardian angels de beschermengeltjes van de be schermengelen zijn. Hans van Alebeek derdduizend van verkocht zijn." Het succes is volgens hem een voudig te verklaren: „Wij Neder landers hebben wel een grote mond maar als het gaat over be schermen of liefhebben zijn er toch een heleboel dingen die we niet durven te zeggen. Dan is zo'n kaart ideaal." jaar geleden met simpele kaart jes met daarop het blote cheru bijntje. Inmiddels omvat de pro ductcatalogus een ware polonai se aan lieflijke engeltjes. Voor alles en iedereen is er nu wel een guardian angel. Want behal ve talloze kaarten is er inmid dels ook briefpapier, boekenleg gers, sieraden voor hond en poes en koelkastmagneten. En alle maal even zoet en lief als de overbekende poëzieplaatjes van vroeger. Per geval bekijkt Ron Hendriks of het product op de Nederland se markt past. „Want soms is het echt te Amerikaans, te zoet. En wat daar verkoopt, is hier lang niet altijd een succes", zegt hij. Ter illustratie haalt hij een nieuwe lijn guardian angels-sie raden tevoorschijn. Een dikke, goudachtige ketting met daar aan een kabouterkistje waar drie mini-engeltjes {protection, peace en.promise) in gestopt kunnen worden. „Ik geloof niet dat ik deze naar Nederland haal", glimlacht hij. Maar van de wishing bracelets verwacht hij daarentegen weer wel veel. Het zijn moderne va rianten op de aloude bedelket- tinkjes. Elke wens heeft zijn ei gen bedeltjes. Er zijn kettinkjes voor gokkers (met speelkaarten en dobbelstenen), shopverslaaf- den (met allemaal kleine tasjes), werkende moeders, golf- en ten- nisliefhebbers en zelfs schoenfe tisjisten. Maar er zijn tegenwoordig toch honderden kaarten voor alle mo gelijke gelegenheden, van vro lijk tot verdrietig? „Dat klopt", beaamt Hendriks. „Maar een ge wone kaart gooi je na een tijdje weg. Zo'n engeltje erop, 14 ka raats verguld, zorgt dat de wens blijft. Het is duidelijk iets extra's." In Amerika begon het vijftien De meeste guardian angels-kaar- ten en daarvan afgeleide produc ten kosten in de winkel tussen de 6 en 7 euro. De bedelarm- bandjes liggen rond de 17 euro, de kinderuitvoeringen kosten ongeveer 7 euro. Voor meer info en verkooppun ten: tel. 013 - 543 04 73 en www.vanderbolt.nl Hendriks heeft voor Europa het exclusieve verkooprecht van de guardian angels verworven. Met subsidie van het ministerie van Economische Zaken is hij nu klaar voor de grote vlucht van zijn kleine vriendjes. In Duits land zijn ze al op de markt, vol gend voorjaar kunnen Groot-Brittanië en ook Noorwe gen, Zweden en Denemarken een engeleninvasie tegemoet zien. Alleen voor Duitsland wor den de teksten vertaald. Iets wat - nog later - ook zal moeten gebeuren voor de zuidelijke lan den als Frankrijk en Italië. „Maar we doen het rustig aan", Net als vier jaar geleden krijg ik in Res- taurant-Tearoom De Douanier iets te kzen aangeboden, toen was dat het pas ver schenen levensverhaal in boekvorm van top kok Henk Savelberg, nu is het een dagblad. De eerste keer dat ik hier kwam hadden Patrick Schumacher en een compagnon het restaurant precies op de Nederlands-Bel- I gische grens in Eede juist geopend. De com- j Pa§non heeft zich inmiddels uit de zaak te ruggetrokken en als gastvrouw is Patricks echtgenote Martine De Smidt aangetreden. Verder lijkt me weinig veranderd. Of toch? j De sfeer doet wat formeler aan. Misschien komt dat door cle gasten die vrijwel alle- maal de pensioengerechtigde leeftijd zijn ge- Poseerd en stuk voor stuk de Belgische na- I tonaliteit bezitten. Representanten van de I Brugse burgerij die precies weten wat ze wil- len eten. Er zijn vier menuutjes van elk drie gangen. «m 1 35) bestaat uit Kempische ham met meloen op een bedje van roquette-sla met notenvinaigrette, keizerbaarsfilet op een bedje van kruidenpuree, omringd met saffraansaus en nougatine-ijs. Menu 2 38) opent met een combinatie van 3 creuses en 3 platte Zeeuwse oesters (4 nullen), waarna jonge tarbot van de grill met 'kreeftensaus, afgewerkt met bladpeterselie en taartje van chocolade met vanille-ijs, gegarneerd met coulis en vers fruit. Menu 3 40) start met kreeftensoep geparfumeerd met armagnac, vervolgt met tournedos Rossini met bijpas send groentegarnituur en eindigt met koffie compleet. Tenslotte is er dan menu 4 40) met stoofpotje van scampi's met zongedroog de tomaat en bladpeterselie, fazant met por toroomsaus en ijssoufflé gearomatiseerd met grand marnier. De Douanier balanceert letterlijk op de grens, qua sfeer die een beetje stoffig aan doet, maar toch ook wel wat heeft en ook qua keuken, aan <^<e ene kant klassiek,[dan weer eigentijds mét speelse elemepten,ter wijl tevens streekgebondenheid een rol speelt. De gebakken paling 19) is type rend voor de grensstreek en de paling in de room 20) is een zuiver vlaams gerecht. Kreeft 36) bereidt de chef naar de keuze van de gast: amoricaine, gegrild of belle vue. Gebakken zeetong belle meunière, klas siek in de boter gebakken, kost 25. AAN TAFEL Rien van Reems Méditerrane invloeden ontbreken al even min: 10 gepelde scampi's met fettucine, afge werkt met een lichte kerrysaus en tros- tomaatjes 18) en een combinatie van kei zerbaarsfilet en gepelde reuzegamba's op- ge'frist1-met tomatensaus én basilicum 191. Bij de voorgerechten zien we dezelfde mix van dichtbij en veraf: 6 Zeeuwse oesters, 4 nullen 20), 6 Zeeuwse wilde creuses (€12), kreeftensoep geparfumeerd met ar magnac (€10), verse dagsoep 4) en stoof potje van scampi's met zongedroogde to maat en bladpeterselie 13) en winterse sa lade met coquilles en scampi's gegarneerd met groene asperges en balsamicocrëme 15). Bij mijn aperitief van het huis, een glas champagne, geparfumeerd met perzik, krijg ik een amuse oftewel mondvermaakje dat doet beseffen dat Patrick Schumacher weet met goedgekozen smaken een verrassend ef fect te bereiken. Het is een drieluik van ter rine van dorade, paté van reekalf en een gro te garnaal die in deeg is gefrituurd en op een piepklein loempiaatje lijkt. Ook het voorgerecht smaakt goed, het is een krokant witlofslaatje met gamba's en aman delschijfjes, afgewerkt met vinaigrette van balsamico 13). Van de witlof is een-taart je gevormd waarop twee gebakken gamba's in vlindervorm en daaromheen de balsami- codruppels. Het ziet er heel leuk uit en smaakt ook lekker. Het is wildtijd en er staan twee fazantenbe reidingen op de kaart: fazant met porto roomsaus en fazant Brabanconne, beide voor 22,50. Maar wat mij opvalt is de pa trijs 'fine champagne' 25). Patrijs is een beetje een bedreigde diersoort geworden en de laatste jaren is er weinig of helemaal niet op gejaagd. Dit lijkt dus een buitenkansje, helaas is er geen patrijs voorradig. Dat dit bij het aanreiken van de kaart niet is ver meld, ervaar ik als een omissie. Enig ander 'wild' is hertenkalffilet en varkenshaas, tournedos en een combinatie van ossenhaas en lamskroon 21) klinken wat gewoon. Dan kies ik maar voor de creatie van grietfi let en zeebaars, omringd met kreeftensaus, boschampignons en bladpeterselie 22). Het woord creatie doet veel verwachten, maar hoewel het bedje van julienne.gesne den worteltjes en courgette heel lekker is, vind ik met name de zeebaars wat aan de droge kant. Tot slot komen de crêpes Suzette 6,50) uit de keuken, in een lekkere sinaasappelige saus maar een beetje dik uitgevallen, meer pannenkoek dan crêpe. De lunch is over en het Tearoompubliek vult allengs de eetzaal. Tijd voor wafels en pannenkoeken. Restaurant-Tearoom De Douanier Rijksweg 18 a 4529 JC Eede Tel. 0117-492605 Fax 0117-492591 Sluitingsdagen: dinsdagavond en woensdag Keuken open vanaf 10.00 uur Creditcards: Visa en Eurocard Vegetarisch: op aanvraag en in overleg Kinderen: kinderkaart, speeltuin Rolstoel: toilet toegankelijk Roken: niet gescheiden

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 51