PZC
voor iedereen
De Douanier balanceert op grens tussen toen en nu
Look for the Wishing Star
J lappij Êirthday
(Uuirdianf/ingel to watch over you
for fke perfect
Redactie bijlagen: 0113-315680
www.pzc.nl
F-mail:redactie@ pzc.nl
Postbus 31,4460 AA Goes
Advertentie-exploitatie:
Noord-en Midden-Zeeland: 0113-315520;
Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770;
Nationaal: 020-4562500.
zaterdag 8 januari 2005
■p»-
('imitlimi bujct
f' luivaUhmrt-fuu.
Een beschermengeltje
wil iedereen wel,
zeker in deze woelige tij
den. Honderdduizenden Ne
derlanders hebben er al
eentje want ooit kregen ze
een ansichtkaart met daar
op zo'n gouden engeltje. De
kaart gaat, zoals altijd, bij
het oud papier maar het en
geltje kan als pin op jas of
trui gedragen worden. In
Amerika is het een enorm
succes, nu willen de 'guar
dian angels' in Europa hun
vleugels uitslaan.
Beschermengeltjes schijn je
niet te kunnen zien. Ze zit
ten onzichtbaar op je schouder
werkeloos te wezen tot die ene
minuut dat ze plotseling ingrij
pen. Van die momenten waar
van je achteraf zegt: „Toen heb
ik gruwelijk veel geluk gehad."
Maar er zijn ook beschermengel
tjes die je wél kunt zien. Guar
dian angels heten ze, want ze ko
men uit Amerika: piepkleine
broches, geprikt op een ansicht
kaart. Bedoeld om de ontvanger
een hart onder de riem te steken
en tegelijkertijd een bescher
mend kleinood voor jas of re
vers.
„In Amerika zijn ze een waan
zinnig succes", vertelt directeur
Ron Hendriks (48) van Vander-
bolt Originals. „Ook in Neder
land gaat het goed. Ik schat dat
er inmiddels al een paar hon
Illustraties GPD
zegt Hendriks. „We kiezen be
wust voor verkoop via kleine
winkeliers want die hebben met
deze engeltje iets onderschei
dends ten opzichte van de grote
warenhuizen en kaartenwin
kels."
Eén ding kan ook Hendriks niet
helemaal goed verklaren: vrij
wel alle kaarten, teksten en pro
ducten zijn bestemd voor vrou
wen. Er is één geboortekaart
voor een jongetje, een paar met
het neutrale friend en één kaart
voor dad, verder niks manne
lijks.
„Ik weet ook niet waarom",
lacht Hendriks. „Vrouwen dra
gen zo'n sieraad waarschijnlijk
eerder." Of zou het zijn omdat
mannen in hun eigen vrouw al
een beschermengel hebben?
Waarmee de guardian angels de
beschermengeltjes van de be
schermengelen zijn.
Hans van Alebeek
derdduizend van verkocht zijn."
Het succes is volgens hem een
voudig te verklaren: „Wij Neder
landers hebben wel een grote
mond maar als het gaat over be
schermen of liefhebben zijn er
toch een heleboel dingen die we
niet durven te zeggen. Dan is
zo'n kaart ideaal."
jaar geleden met simpele kaart
jes met daarop het blote cheru
bijntje. Inmiddels omvat de pro
ductcatalogus een ware polonai
se aan lieflijke engeltjes. Voor
alles en iedereen is er nu wel
een guardian angel. Want behal
ve talloze kaarten is er inmid
dels ook briefpapier, boekenleg
gers, sieraden voor hond en poes
en koelkastmagneten. En alle
maal even zoet en lief als de
overbekende poëzieplaatjes van
vroeger.
Per geval bekijkt Ron Hendriks
of het product op de Nederland
se markt past. „Want soms is
het echt te Amerikaans, te zoet.
En wat daar verkoopt, is hier
lang niet altijd een succes", zegt
hij. Ter illustratie haalt hij een
nieuwe lijn guardian angels-sie
raden tevoorschijn. Een dikke,
goudachtige ketting met daar
aan een kabouterkistje waar
drie mini-engeltjes {protection,
peace en.promise) in gestopt
kunnen worden. „Ik geloof niet
dat ik deze naar Nederland
haal", glimlacht hij.
Maar van de wishing bracelets
verwacht hij daarentegen weer
wel veel. Het zijn moderne va
rianten op de aloude bedelket-
tinkjes. Elke wens heeft zijn ei
gen bedeltjes. Er zijn kettinkjes
voor gokkers (met speelkaarten
en dobbelstenen), shopverslaaf-
den (met allemaal kleine tasjes),
werkende moeders, golf- en ten-
nisliefhebbers en zelfs schoenfe
tisjisten.
Maar er zijn tegenwoordig toch
honderden kaarten voor alle mo
gelijke gelegenheden, van vro
lijk tot verdrietig? „Dat klopt",
beaamt Hendriks. „Maar een ge
wone kaart gooi je na een tijdje
weg. Zo'n engeltje erop, 14 ka
raats verguld, zorgt dat de wens
blijft. Het is duidelijk iets
extra's."
In Amerika begon het vijftien
De meeste guardian angels-kaar-
ten en daarvan afgeleide produc
ten kosten in de winkel tussen
de 6 en 7 euro. De bedelarm-
bandjes liggen rond de 17 euro,
de kinderuitvoeringen kosten
ongeveer 7 euro.
Voor meer info en verkooppun
ten: tel. 013 - 543 04 73 en
www.vanderbolt.nl
Hendriks heeft voor Europa het
exclusieve verkooprecht van de
guardian angels verworven. Met
subsidie van het ministerie van
Economische Zaken is hij nu
klaar voor de grote vlucht van
zijn kleine vriendjes. In Duits
land zijn ze al op de markt, vol
gend voorjaar kunnen
Groot-Brittanië en ook Noorwe
gen, Zweden en Denemarken
een engeleninvasie tegemoet
zien. Alleen voor Duitsland wor
den de teksten vertaald. Iets
wat - nog later - ook zal moeten
gebeuren voor de zuidelijke lan
den als Frankrijk en Italië.
„Maar we doen het rustig aan",
Net als vier jaar geleden krijg ik in Res-
taurant-Tearoom De Douanier iets te
kzen aangeboden, toen was dat het pas ver
schenen levensverhaal in boekvorm van top
kok Henk Savelberg, nu is het een dagblad.
De eerste keer dat ik hier kwam hadden
Patrick Schumacher en een compagnon het
restaurant precies op de Nederlands-Bel-
I gische grens in Eede juist geopend. De com-
j Pa§non heeft zich inmiddels uit de zaak te
ruggetrokken en als gastvrouw is Patricks
echtgenote Martine De Smidt aangetreden.
Verder lijkt me weinig veranderd. Of toch?
j De sfeer doet wat formeler aan. Misschien
komt dat door cle gasten die vrijwel alle-
maal de pensioengerechtigde leeftijd zijn ge-
Poseerd en stuk voor stuk de Belgische na-
I tonaliteit bezitten. Representanten van de
I Brugse burgerij die precies weten wat ze wil-
len eten.
Er zijn vier menuutjes van elk drie gangen.
«m 1 35) bestaat uit Kempische ham
met meloen op een bedje van roquette-sla
met notenvinaigrette, keizerbaarsfilet op
een bedje van kruidenpuree, omringd met
saffraansaus en nougatine-ijs. Menu 2 38)
opent met een combinatie van 3 creuses en 3
platte Zeeuwse oesters (4 nullen), waarna
jonge tarbot van de grill met 'kreeftensaus,
afgewerkt met bladpeterselie en taartje van
chocolade met vanille-ijs, gegarneerd met
coulis en vers fruit. Menu 3 40) start met
kreeftensoep geparfumeerd met armagnac,
vervolgt met tournedos Rossini met bijpas
send groentegarnituur en eindigt met koffie
compleet. Tenslotte is er dan menu 4 40)
met stoofpotje van scampi's met zongedroog
de tomaat en bladpeterselie, fazant met por
toroomsaus en ijssoufflé gearomatiseerd
met grand marnier.
De Douanier balanceert letterlijk op de
grens, qua sfeer die een beetje stoffig aan
doet, maar toch ook wel wat heeft en ook
qua keuken, aan <^<e ene kant klassiek,[dan
weer eigentijds mét speelse elemepten,ter
wijl tevens streekgebondenheid een rol
speelt. De gebakken paling 19) is type
rend voor de grensstreek en de paling in de
room 20) is een zuiver vlaams gerecht.
Kreeft 36) bereidt de chef naar de keuze
van de gast: amoricaine, gegrild of belle
vue. Gebakken zeetong belle meunière, klas
siek in de boter gebakken, kost 25.
AAN TAFEL
Rien van Reems
Méditerrane invloeden ontbreken al even
min: 10 gepelde scampi's met fettucine, afge
werkt met een lichte kerrysaus en tros-
tomaatjes 18) en een combinatie van kei
zerbaarsfilet en gepelde reuzegamba's op-
ge'frist1-met tomatensaus én basilicum 191.
Bij de voorgerechten zien we dezelfde mix
van dichtbij en veraf: 6 Zeeuwse oesters, 4
nullen 20), 6 Zeeuwse wilde creuses
(€12), kreeftensoep geparfumeerd met ar
magnac (€10), verse dagsoep 4) en stoof
potje van scampi's met zongedroogde to
maat en bladpeterselie 13) en winterse sa
lade met coquilles en scampi's gegarneerd
met groene asperges en balsamicocrëme
15).
Bij mijn aperitief van het huis, een glas
champagne, geparfumeerd met perzik, krijg
ik een amuse oftewel mondvermaakje dat
doet beseffen dat Patrick Schumacher weet
met goedgekozen smaken een verrassend ef
fect te bereiken. Het is een drieluik van ter
rine van dorade, paté van reekalf en een gro
te garnaal die in deeg is gefrituurd en op
een piepklein loempiaatje lijkt.
Ook het voorgerecht smaakt goed, het is een
krokant witlofslaatje met gamba's en aman
delschijfjes, afgewerkt met vinaigrette van
balsamico 13). Van de witlof is een-taart
je gevormd waarop twee gebakken gamba's
in vlindervorm en daaromheen de balsami-
codruppels. Het ziet er heel leuk uit en
smaakt ook lekker.
Het is wildtijd en er staan twee fazantenbe
reidingen op de kaart: fazant met porto
roomsaus en fazant Brabanconne, beide
voor 22,50. Maar wat mij opvalt is de pa
trijs 'fine champagne' 25). Patrijs is een
beetje een bedreigde diersoort geworden en
de laatste jaren is er weinig of helemaal niet
op gejaagd. Dit lijkt dus een buitenkansje,
helaas is er geen patrijs voorradig. Dat dit
bij het aanreiken van de kaart niet is ver
meld, ervaar ik als een omissie. Enig ander
'wild' is hertenkalffilet en varkenshaas,
tournedos en een combinatie van ossenhaas
en lamskroon 21) klinken wat gewoon.
Dan kies ik maar voor de creatie van grietfi
let en zeebaars, omringd met kreeftensaus,
boschampignons en bladpeterselie 22).
Het woord creatie doet veel verwachten,
maar hoewel het bedje van julienne.gesne
den worteltjes en courgette heel lekker is,
vind ik met name de zeebaars wat aan de
droge kant.
Tot slot komen de crêpes Suzette 6,50) uit
de keuken, in een lekkere sinaasappelige
saus maar een beetje dik uitgevallen, meer
pannenkoek dan crêpe.
De lunch is over en het Tearoompubliek
vult allengs de eetzaal. Tijd voor wafels en
pannenkoeken.
Restaurant-Tearoom De Douanier
Rijksweg 18 a
4529 JC Eede
Tel. 0117-492605
Fax 0117-492591
Sluitingsdagen: dinsdagavond en woensdag
Keuken open vanaf 10.00 uur
Creditcards: Visa en Eurocard
Vegetarisch: op aanvraag en in overleg
Kinderen: kinderkaart, speeltuin
Rolstoel: toilet toegankelijk
Roken: niet gescheiden