Onbekend maakt onbemind Gespleten Arent kookt werelds met Zeeuws accent Wijnen uit de nieuwe EU-lidstaten Schoerispray Retrogymp Klokje Nachtvlinder ledactie bijlagen: 0113-315680 vww.pzc.nl :-mail:redactie@ pzc.nl 'ostbus 31,4460 AA Goes idvertentie-exploitatie: Joord- en Midden-Zeeland: 0113-315520; 0114-372770; 020-4562500. laterdag 4 december 2004 Veel wijnen uit nieuwe EU-lidstaten hebben hun krans nog niet verdiend. foto Niels v.d. Hoeven Voor wie het rijtje niet uit zijn hoofd kan opdreunen: Cyprus, Malta, Slovenië, Tsje chië, Polen, Slowakije, Litou wen, Letland, Estland en Honga rije. Het merendeel van deze nieuwe EU-lidstaten is voor een wijnkenner nauwelijks interes sant. In Polen en de Baltische Staten is het nu nog te koud. „Als de temperatuur blijft stij gen als gevolg van het broei kaseffect zouden het wijnlan- den kunnen worden. Een kwes tie van een paar decennia", denkt Nederlands bekendste wijnschrijver Hubrecht Duijker. Vooralsnog valt er weinig van uit deze hoek te verwachten. Het klimaat in Tsjechië is daar entegen wel geschikt voor wijn bouw. Als buurland van Oosten rijk, waar prachtige wijnen wor den gemaakt, zou je denken dat er een groot potentieel ligt. Maar niet alleen het klimaat, ook de grond speelt een belang rijke rol. Daarom is het reliëfrijke Roeme nië, dat nog niet tot de EU is toe gelaten, op het gebied van wijn al veel verder in zijn ontwikke ling dan Tsjechië. Duijker: „De pinot noir, een druivensoort uit de Bourgogne, gedijt er goed - anders dan in veel andere lan den in de wereld. Terugkomend op Tsjechië: „Ik heb te weinig Tsjechische wijnen geproefd om er iets zinnigs over te zeggen. Maar wat ik heb geproefd heeft geen indruk gemaakt." Wijn- joumalist, wijntaxateur en do cent op de Hogere Hotelschool in Den Haag, Frank Jacobs, is iets milder in zijn oordeel. „Ik heb er wel een paar aardige wij nen gedronken tegen zeer schap pelijke prijzen .Tsjechië werkt veel met inheemse druivensoor- ten. Dat is op zich een zegen. Want van chardonnay en merlot worden in de wereld al genoeg wijnen gemaakt. Aan de andere kant belemmert het de Tsjechen om een markt te vinden voor hun wijn. Want wat de boer niet kent Paradepaardje Cyprus is alweer een ander ver haal. Eén van 's werelds oudste wijnen, La Commandaria, is het paradepaardje van dit eiland in de Middellandse zee. Deze gecor- seerde rode dessertwijn werd in de oudheid Nama - het Griekse woord voor moeder - genoemd. Het honingzoete goedje schijnt Marcus Antonius zo sterk aan de kussen van zijn legendari sche geliefde Cleopatra te heb ben herinnerd dat hij haar het hele eiland schonk. De meeste wijngaarden vind je in Cyprus in het zuiden en zuidwesten op de hellingen van het Troodosge- bergte. In Malta weten ze inmid dels ook hoe ze goede wijn moe ten maken. Maar het eiland is te klein voor de massa. Vrijwel al les wat er wordt gebotteld is be stemd voor de binnenlandse markt. Problemen waar de Mal tezer wijnboeren tegen aan lo pen zijn de zilte zeelucht en de vele vogels die de oogst oppeuze len. „De beesten zijn heel slim. Het lijkt wel of ze naar de uni versiteit zijn geweest", vertelde wijnmaker Mark Micelli-Farru- gia, de meest toonaangevende van Malta, ooit aan Hubrecht Duijker. Wie als Nederlander een Maltezer wijn wil bemachti gen, moet er wel een stukje voor omrijden. In Gent zit het dichtst bijzijnde huis dat wijnen uit Malta verkoopt. In Nederland zijn zover Duijker weet geen Maltezer wijnen verkrijgbaar. Blijft over Hongarije. Van de nieuwe EU-lidstaten het enige land in de wereld dat serieus meetelt. Hongarije geldt als het zesde wijnland van Europa. Net als de rest van Oost-Europa heeft Hongarije geleden onder het communisme. „In die perio de deed de kwaliteit er niet toe. Inmiddels zit er weer een stijgen de lijn in de kwaliteit", weet Krisztina Galambos, van origi ne Hongaarse. Galambos, wer kend vanuit haar woning in Maastricht, is als een van de wei nigen in Nederland gespeciali seerd in Hongaarse wijnen. Ze heeft een aantal aanraders voor bij het kerstdiner, waaron der een dieprode Szekszardi Bi- kavér (Stierenbloed) voor zeven euro. Stierenbloed bestaat uit minimaal drie druivensoorten. De naam zou ontstaan zijn tij dens de Turkse bezetting van Hongarije. Net voor de bezet ting van Eger schijnen de wijn kelders voor de Hongaarse solda ten te zijn geopend. Toen de Turkse vijand arriveerde, schrok ze van het 'stierenbloed' dat van de baarden van haar te genstanders afdroop en is toen weggevlucht. Westerse smaak De Bikavér laat zich goed sma ken bij gerechten met paprika poeder en knofloof of bij bijvoor beeld hertengoulash. Meest herkenbaar voor de Ne derlander, en dus het minst ge waagd, is de Chateau Kajm d Cuvée, een mix van cabernet sauvignon, merlot en kékfran- kos (blaufrankish) voor 12,50 eu ro. „Deze wijn, die internatio naal veel prijzen heeft gewon nen, heeft een westerse smaak." Een absolute topper is de Royal Wij Nederlanders zijn niet zo van de glimmend gepoetste schoenen. Maar die afgetrapte stappers onder mooie uitgaans- kleding staan wel in de top tien van afknappers. Zweetvoeten trouwens ook. Daarom heeft schoenenmerk Van Dalen een speciale verzorgingslijn voor schoenen op de markt gebracht voor een avondje uit. Pre Date (7,75 euro) is een kleurloze spray die kale neuzen een oppep per geeft. Dat het naar kersen ruikt is een leuk extraatje. After Party (4,90 euro) is een fris rui kende 'schoenendeo' en Bubbles (7,75 euro) ten slotte, is een reini gingsproduct voor vlekken opge lopen tijdens een avondje stap pen. Oude wijn in nieuwe zakken of tewel: retro. Het is nu eenmaal mode om modelletjes uit de oude doos nieuw leven in te bla zen. Ook sportmerk New Balan ce heeft dat gedaan met zijn RC100. Deze gymp uit 1961 was destijds revolutionair omdat het de eerste hardloopschoen met profielzooi was. De Fin Eino Oksanen won op deze schoenen de marathon van Boston. De RC100 anno nu is overigens ab soluut ongeschikt om mee te sporten. Hij is zuiver bedoeld als modeschoen en kost 115 eu ro. Voor mannen en vrouwen is dit horloge van Calvin Klein, ge naamd de cK Bold Digital. Het ontwerp is eenvoudig maar toch apart, zoals we van het merk ge wend zijn. Opvallend is de digi tale wijzerplaat met groene of oranje cijfers en het zwart lede ren bandje met aan de binnen kant dezelfde kleur als op de wij zerplaat. Hij is waterbestendig tot dertig meter en kost 179 eu ro. Audrey Hepburn, Grace Kelly, Jackie Onassis, antieke juwelen en de Oosterse wereld. Het zijn allemaal inspiratiebronnen voor Daniëlle de Jong, het creatieve brein achter het kleurrijke Ne derlandse sieradenmerk Dolce Luna. Zij ontwierp weer een sprookjesachtige collectie waar in parels, bosnimfen en nacht vlinders de hoofdrol spelen. Alle sieraden worden met de hand gemaakt en bevatten onder meer Swarovski-kristallen, pa rels, antieke materialen en op vallende bedeltjes. Van 29,95 eu ro tot 557 euro. Meer info: tel. 072 512 71 72. De Tokaji is legendarisch. De Franse Zonnekoning, Louis XIV, omschreef de Tokaji als 'de Koning der Wijnen en de wijn der Koningen'. De druiven van de Tokaji zijn aangetast door de schimmel Botrytis cinerea, of wel edele rotting. Tokaji, ver noemd naar de stad Tokaj in het noordoosten van Hongarije, wordt onderverdeeld in Tokaji Cuvée, Tokaji Aszü en Escenzia. Hubrecht Duijker is maar matig enthousiast over Hongaarse wij nen. „Je hebt er een chique wijn, de Tokaji Aszü. Maar die is in Nederland betrekkelijk schaars. Je hebt er eigentijdse fruitige wijnen, maar je treft er ook veel matige of doorsnee wij nen. De verschillen in kwaliteit zijn opvallend groot. Het meren deel is betrekkelijk eenvoudig. Of niet interessant - dat is mis schien een betere term." Dijlan van Vlimmeren Onbekend maakt onbemind. Van de wijnen uit de nieu we EU-lidstaten weten we nog vrij weinig. Maar wie durft, laat zich verrassen door Hongaars 'stierenbloed' of een dessertwijn uit Cyprus. Uitzonderingen daargelaten is de kwaliteit niet altijd even denderend en veel van die wij nen hebben hun krans nog niet verdiend. Cuvée van Bock. Wat Bock József maakt, is volgens Galam bos pure klasse. Bock zit in de streek Vill ny, in het uiterste zui den van Hongarije: het gebied van de Duitstalige minderheid. „In dat gebied hebben de wijn boeren een Duitse werkmentali- teit en die inzet is terug te vin den in de fles." Van de 22 wette lijk erkende wijngebieden in Hongarije.staat Vill ny als beste bekend. Het is het enige gebied in Hongarije waar meer rode dan witte wijn wordt geprodu ceerd. T7ijfentwintig jaar geleden verruilden V Marjan en Ben Willemsen Eindhoven voor Middelburg waar zij in 'het straatje van verlangen' (Vlasmarkt, vlassen) restau rant Gespleten Arent openden. Het monu- rnentenpand en zijn uitstraling brachten Ben er aanvankelijk toe om ook monumen taal te koken, klassiek Frans in een wat plechtige sfeer. Omdat Ben open staat voor de meest uitheemse keukens en hij een bij zondere belangstelling heeft voor de India se keuken, organiseerde hij één keer in de i^aand een Indiase avond. Inmiddels heeft Marjan haar sari aan de kapstok gehangen want Ben is steeds wereldser gaan koken en nu z°u zij bij elk gerecht een ander gewaad aan kunnen trekken. Het interieur weerspiegelt letterlijk al die invloeden, voornamelijk uit zonniger lan- ,en ^an het onze en de fraaie oude jglas-in-lood panelen, die de scheiding vor- •F 1 tu.SSPn ractn,,-..™* daar door hun kleurigheid wonderwel in. Mijn tafelgenote is er zeer van gecharmeerd evenals van de gestyleerde cheeta in de ven sterbank die Afrika symboliseert. Een wereldse keuken dus, maar toch met een zeer herkenbare klassieke achtergrond en Zeeuwse accentjes. Dat laatste manifesteert zich al direct in de amuse, een krokant puntje met een grillige decoratie van onder meer ansjovismousse en... een kommetje kreukels, de Zeeuwse zeeslakjes die Ben in een bijzondere bouil lonsamenstelling heeft gekookt, zodat ze heel anders smaken dan elders. Dat 'andere' is typerend voor alles wat res taurant Gespleten Arent zijn gasten voor schotelt; in misschien wel het kleinste res taurantkeukentje van Zeeland, maakt Ben Willemsen van iets gewoons iets bijzonders. Hij doet dat met een onverstoorbaarheid die zo langzamerhand zijn handelsmerk is geworden. Ben Willemsen gaat stug zijn ei- rfo i uroit i-faxrnoli n unnv mnrlnrfrillon Waar hij en Marjan wel oog voor hebben is de betaalbaarheid van de gerechten, wat prijs-kwaliteitverhouding betreft is restau rant Gespleten Arent wellicht wel nummer een in Zeeland. Het duurste hoofdgerecht kost 20. Het is mogelijk a la carte te eten, maar de meeste AAN TAFEL Rien van Reems gasten bestellen één van de drie keuzeme nuutjes, waarbij er steeds, zowel bij voor als hoofdgerecht, kan worden gekozen uit vis en vlees. Voor mijn tafelgenote wordt het vanavond h i 'Drip annopn hprfst. kpiizpmpnn' dat. met. 22,50 het goedkoopste is, terwijl ik het houd op het 'Drie gangen culinair keuzeme nu' van 36. Daartussen zit dan nog het 'Drie gangen speciaal keuzemenu' voor 26. Wanneer je de gerechten van het eer ste menu los zou bestellen, ben je anderhal ve euro duurder uit. Naar mate de menu- prijs duurder wordt, is het voordeel groter. Als voorgerecht heb ik de keus uit zelfs drie gerechten: kreeftensalade met avocado, sus hirijst en komkommerdressing, daarnaast duo carpaccio van zalm en tonijn met gar nalen en basilicumdressing en, mijn keuze, gebakken ganzenlever met gekonfijte vij gen en mangosaus. De zachte textuur van de caramelbruin gebakken plakken ganzen lever contrasteert qua beet verrassend met de krakende pitjes van de zoete vijgenreep jes en de saus vormt een fruitige component die dit gerechtje heerlijk opfrist. Tegenover mij hoor ik opgetogen geluiden bij de met sesam gebakken gamba's die ver gezeld worden door een soeüie van m aardappel. Beide gerechten worden onder steund door een bedje van pasta. De gamba's krijgen een vervolg in de vorm van sucadestuk in rode wijn gaar gestoofd, dat met een rode wijnsaus wordt geser veerd. Een ouderwets stukje draadjesvlees dat smelt op de tong en dat met zo'n volle saus behoort tot herfst- en winterfavorie- ten. Dat geldt ook voor de hertenrugfilet met ro de wijn-rozemarijnsaus van het culinaire keuzemenu, maar na lang wikken en wegen wordt het voor mij toch maar kalfszweze rik krokant gebakken en met kalfsjus geser veerd. Deze klassieker gaat er, althans bij mij, nog steeds goed in. Mooie grote stuk ken zwezerik, precies zoals het hoort gebak ken: krokant van buiten en smeuïg van bin nen. De wijnkaart is klein maar fijn en wordt momenteel aangepast. Wij drinken bij voor- en hoofdgerechten een lekkere Zuid-Afrikaanse rosé. We besluiten met aan de ene zijde van de tafel een drieluik van chocolade: chocola de-ijs, chocolademousse en warme chocola degebak en aan de andere zijde een warm taartje van appel, peer en peperkoek met vanille-ijs. Met een tevreden gevoel keren we huiswaarts. Restaurant Gespleten Arent Vlasmarkt 25-27 4331 PC Middelburg Tel. 0118-636122 Fax.0118-618035 www.zeelandnet.nl/gespletenarentl e-mail: gespletenarentl@zeelandnet.nl Sluitingsdagen: maandag en dinsdag Keuken open vanaf 17.30 uur Creditcards: Visa, Eurocard en pin Kinderen: aangepaste gerechtjes Vegetarisch: drie gangen verassingsmenu voor 26 Rolstoel: geen probleem Roken: niet gescheiden ST-ANDRJ pAji CUVÉE'

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 45