Fat Lady schiet met scherp Proost, op La Dolce Vita Het wild kookboek Braincard Zigity Bellen Auto-tv Pirelli Clarissa Dickson Wright Met Jennifer Paterson maakte ze jarenlang het Engel se platteland onveilig; de één op de motor, de ander in een zijspan. De dames stonden bekend als de Two Fat Ladies. De ladies bleven op geheel eigen wijze in beeld. Tot dat de vrouw met de opvallend grote bril. felrode lippen en roodgelakte nagels, die tot het laatst bleef genieten van haar sigaretje en glaasje bubbels er, letterlijk, de geest aan gaf. Van de overgebleven Fat Lady, die andere grootverbruiker van bo ter en room, is in het Neder lands Het wild kookboek ver schenen. Voor Clarissa Dickson, want over haar hebben we het, betekent het een terugkeer naar het auteurschap. Het wild kookboek, dat ze maak te samen met 'countryman' John ny Scott, columnist van Scot land on Sunday, is verdeeld in verschillende soorten wild: van fazant en patrijs tot de minder gangbare wilde zalm, snoek en karper. Het boek behandelt de natuurlijke leefomgeving van de dieren, de behandeling en de be reiding van de verschillende soorten vlees (met vederwild ga je in de keuken heel anders om dan met hert en ree). De jacht, een gevoelig onderwerp in Enge land, wordt slechts terloops ge noemd, al laat Clarissa duide lijk merken hoe zij zelf denkt over 'de geur van natte hond, het heftige gevoel van water op bevroren ledematen, houtvuren en het verrukkelijkste eten'. 'De ballen van Blair' (Bollock tot Blair) heet een van haar gerech ten waarbij de testikels van ree ën worden gebakken en ge stoofd in een saus van wildbouil lon, slagroom en groene peper korrels. De Britse tv-kok geeft aan verschillende uitnodigingen om te komen koken voor de pri me minister, die tegenstander is van de jacht, te hebben afgesla gen. Ze wil alleen voor Blair ko ken als hij vertrekt uit Downing Street. Dreigbrieven Het lijkt een overdreven reactie, ware het niet dat voor- en tegen standers elkaar op alle mogelij ke manieren bestrijden. Zo schijnt Clarissa met grote regel- Johnny Scott maat dreigbrieven en haatmail te ontvangen. Dat heeft haar er niet van weerhouden om met haar nieuwe maatje, met wie ze de de tv-serie Clarissa and the Countryman maakte, vele wild- markten en - etentjes te bezoe ken. Dat verklaart wellicht de diversiteit van de recepten. Hoe klassiek deze One Fat Lady vaak ook kookt en hoe dol ze is op wildpasteien, reuzel en ande re 'volle smaken', bij het samen stellen van haar wildboek liet ze zich (gelukkig) beïnvloeden door de wereldkeuken. Dat be gint meteen al met patrijs, lin zen en ingelegde citroenen, een recept dat ze bedacht toen ze een boek las van Freya Stark en dagdroomde over Arabië. ■uw/WJ. Geroosterde wilde eend met kweeperen. foto's Bzztöh. Bij vrijwel elk recept verstrekt Clarissa een anekdote - of geeft ze aanvullende tips voor het be reiden van het gerecht. Zoals bij haar recept voor edelhert met bietjes: in de bieten zit een en zym dat de vezels in hertenvlees afbreekt. Volgens haar kun je daarmee 'zelfs de taaiste bok mals krijgen.' De enige kritiek die je op het boek kunt hebben, is dat er niet op alle genoemde wildsoorten gejaagd mag wor den in Nederland en dat sommi ge recepten wat vergezocht zijn. Het eten van wild - volgens Cla rissa 'wilde dieren die in vrij heid hebben geleefd en zich lou ter organisch hebben gevoed zonder toevoeging van schadelij ke stoffen van de mens' - is toch vooral een traditionele aangele genheid. Hoe exotisch recepten voor fazant op z'n Afrikaans met pindakaas, tomaten en fla geoletbonen, pizza van eend en paëlla van wild ook klinken, als liefhebber geef je toch de voor keur aan fazant met zuurkool, wilde eend met port en hazenpe per. Het wild kookboek is echter een van de beste in zijn soort. Dege nen die sommige recepten een tikkeltje te wild vinden: er staan ook recepten in voor snoekbaarsfilet met cantharel len en gegrilde snoekbaars met rucola, bietjes en mierikswortel. Ellen Scholtens 'Het wild kookboek' door Claris- sa Dickson Wright en Johnny Scott. Uitgeverij: Bzztöh, 's-Gra- venhage. Prijs: 27,50. We vieren deze week een feestje. Dit is namelijk de honderdste keer dat deze co lumn in de krant verschijnt. Ik weet niet hoe het bij u zit, maar bij ons thuis hoort bij feest lek ker eten. Daarom maak ik van daag, op sterk aandringen van mijn huisgenoten, weer eens één van mijn all time favorites; de klassieke Lasagne Bolognese al forno (uit de oven). Twee waarschuwingen vooraf. Deze zelfgemaakte lasagne is on gehoord lekker, maar ook erg be werkelijk. Het is veel eenvoudi ger zon kant-en-klaar geval uit de supermarkt te halen, maar dan zult u nooit weten hoe een versbereide lasagne smaakt. Je moet er de tijd voor nemen! De tweede waarschuwing: deze lasagne is behoorlijk machtig. Niet aan te bevelen voor mensen die aan de lijn doen. Net als de bewoners van de Noord-Itali aanse stad Bologna, de uitvin ders van de lasagne, kijken we niet op een calorietje meer of minder. Bologna wordt ook wel La Dot- ta, de geleerde, genoemd; vanwe ge de oudste universiteit van Eu ropa die hier sinds 1119 is geves tigd. Haar andere, minder flat teuze, bijnaam is La Grassa, de vette. De streek rond Bologna is namelijk één groot luilekker land. De heerlijkste ingrediën ten komen uit deze contreien. Prachtige parmahammen, eerste jes en een lading versgeraspte parmezaanse kaas er bovenop. Het aller-allerlekkerst is hij als je zelf de brede pastavellen voor deze ovenschotel draait (nog meer werk), maar dat kan alleen als je over een pastamachine be schikt. Er zijn gelukkig ook goe de (voorgekookte) lasagnevellen te koop. Ook al staat er op het koken met Puck Kerkhoven klas spek, melk, room, volle ka zen, eierrijke pasta's, wijn, mooie groentes en geurige krui den. Begrijpelijk dat de inwoners in hun keuken graag met deze heer lijkheden werken. Wereldbe roemd is hun bolognese gehakt saus (in het Italiaans Ragü alla Bolognese), die u kent van de Spaghetti Bolognese, maar waarmee ook deze lasagne wordt gevuld. Dan gaat er nog een bechamelsaus overheen, op basis van meel, boter, melk en room. Maar het geheim schuilt in de plakjes kaas tussen de laag-i pak dat het niet nodig is, ik kook de vellen zelf even voor in water met zout en een scheutje olijfolie, tegen het plakken. Dan weet je zeker dat ze in de scho tel lekker zacht zijn. LASAGNE AL FORNO (hoofdgerecht voor 5 tot 6 perso nen) Ingrediënten: 200 gram lasagne vellen zout 50 gram belegen Goudse kaas 100 gram versgeraspte parme zaanse kaas Ragü: 4 eetlepels olijfolie 350 gram rundergehakt 1 gesnipperde ui 1 teen knoflook (gehakt) 1 kleine winterwortel (in blok- jes) 1 stengel bleekselderij (fijnge hakt) 2 eetlepels tomatenpuree 1 wijnglas rode wijn 1 wijnglas water 1 bouillonblokje 1 theelepel oregano 1 theelepel basilicum 1 laurierblad peper en zout 50 ml slagroom Bechamelsaus: 2 eetlepels boter 3 eetlepelsbloem 1/2 liter melk 125 ml slagroom 1 theelepel zout 1 theelepel nootmuskaat Bereiding: Bak gehakt rul in 2 eetlepels olie. Verhit voor de ragü in braadpan 2 eetlepels olie. Fruit hierin ui, knoflook, wortel en bleekselderij. Roer to matenpuree, water en wijn er door. Voeg kruiden," gehakt, bouillonblokje, peper en zout toe. Scheut room erdoor en 30 Lasagne al forno minuten op laag pitje laten inko ken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt voor de bechamelsaus bo ter in steelpan, voeg bloem toe en laat 2 minuten goed doorwar men zonder dat het bruin wordt. Voeg al roerende melk en room toe. Zout, peper en noot muskaat toevoegen. Laat 10 mi nuten zacht doorkoken. Kook de lasagnevellen 5 minuten in heet water met zout en 1 eetle pel olie. Laat uitlekken op een schone theedoek. Bouw de lasagne laag voor laag als volgt op in een ingevette ovenschaal: laagje ragü, laagje bechamel, laag lasagnevellen, plakken kaas, ragü, bechamel, lasagne vellen, ragü, bechamel, parmezaanse kaas. Bak in 35 mi nuten in de oven. Erg machtig maar schandalig lekker! Serveer met een frisse salade, vers afgebakken ciabat- ta-brood en een feestelijk glas fruitige rode wijn, bijvoorbeeld Bardolino. Proost, op La Dolce Vita en deze 100e column! t A/a 07 I Wat je allemaal niet moet ont houden tegenwoordig! Wacht woorden, inlogcodes, pincodes, bankpasjes. Peter van de Kolk zocht een manier om alle num mers makkelijk te bewaren. Hij deed er vijf jaar over om de Braincard te bedenken. Het ziet eruit alles een plat rekenma chientje ter grootte van een cre ditkaart. Het geheugen biedt plaats aan honderd codes. „Veili ger kan gewoon niet", beweert Van der Kolk. „De combinatie van veiligheidssystemen maakt het kraken van de sleutel onmo gelijk." De Braincard komt eerst in Nederland op de markt voor 12,95 euro, daarna volgen Duitsland en de rest van Europa Van het vorig jaar met succes ge lanceerde bordspel Cranium is een kaartspel afgeleid: Zigity. Het is een combinatie van vier spelvarianten, te weten woord jes vormen met letters, kwartet ten, puzzelstukjes verzamelen en cijfers optellen tot elf. Om de boel een beetje op te porren zijn er natuurlijk ook pestkaarten en jokers. De prijs: 9,99 euro. Zo makkelijk als je kunt e-mai- len via de pc, kun je ook bellen. Het leuke is, dat het gratis en wereldwijd mogelijk is dankzij een techniek die simpelweg Voi ce over Internet Protocol (VoIP) heet. Globaal telefoneren al mil joenen mensen via breed- band-intemet. Om te kunnen bellen moet je je aanmelden bij bijvoorbeeld MSN of Skype. De eerste telefoons, die je vlot in de usb-poort van de pc of laptop prikt, komen op de markt, zoals de Premier i-fone. Cijfers heeft-ie niet, de bediening gaat via het toetsenbord. Hij kost 49,95 euro. Kinderen op de achterbank kun nen we zoet houden met een dvd'tje. De volgende stap dient zich aan, tv-kijken in de auto. Halfords introduceert dat sa men met Digitenne. In de Rand stad is er keuze uit 24 zenders. Met plakantennes op de achter ruit wordt het signaal ontvan gen en doorgesluisd naar de tu ner. Een los lcd-scherm, gemon teerd aan een hoofdsteun, geeft de beelden door. Halfords biedt een compleet pakket aan voor 949 euro. Dat is exclusief Digi- tenne-abonnement dat op 8,95 euro per maand komt. De wereldberoemde Pirelli-ka- lender is weer in een nieuwe edi tie verschenen. Op de kalender van 2005, ditmaal weer eens ge heel bestaande uit zwart-witfo to's, zijn onder meer glamour- beelden te zien van modellen uit Brazilië, de Verenigde Staten, Rusland, Montenegro, Roeme nië, Duitsland en Zweden. De Nederlandse presentatie van het collector's item vond afgelopen vrijdagavond plaats in Paleis 't Loo in Apeldoorn.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 157