Fat Lady
schiet
met scherp
Proost, op La Dolce Vita
Het wild kookboek
Braincard
Zigity
Bellen
Auto-tv
Pirelli
Clarissa Dickson Wright
Met Jennifer Paterson maakte ze jarenlang het Engel
se platteland onveilig; de één op de motor, de ander
in een zijspan. De dames stonden bekend als de Two Fat
Ladies.
De ladies bleven op geheel
eigen wijze in beeld. Tot
dat de vrouw met de opvallend
grote bril. felrode lippen en
roodgelakte nagels, die tot het
laatst bleef genieten van haar
sigaretje en glaasje bubbels er,
letterlijk, de geest aan gaf. Van
de overgebleven Fat Lady, die
andere grootverbruiker van bo
ter en room, is in het Neder
lands Het wild kookboek ver
schenen. Voor Clarissa Dickson,
want over haar hebben we het,
betekent het een terugkeer naar
het auteurschap.
Het wild kookboek, dat ze maak
te samen met 'countryman' John
ny Scott, columnist van Scot
land on Sunday, is verdeeld in
verschillende soorten wild: van
fazant en patrijs tot de minder
gangbare wilde zalm, snoek en
karper. Het boek behandelt de
natuurlijke leefomgeving van de
dieren, de behandeling en de be
reiding van de verschillende
soorten vlees (met vederwild ga
je in de keuken heel anders om
dan met hert en ree). De jacht,
een gevoelig onderwerp in Enge
land, wordt slechts terloops ge
noemd, al laat Clarissa duide
lijk merken hoe zij zelf denkt
over 'de geur van natte hond,
het heftige gevoel van water op
bevroren ledematen, houtvuren
en het verrukkelijkste eten'. 'De
ballen van Blair' (Bollock tot
Blair) heet een van haar gerech
ten waarbij de testikels van ree
ën worden gebakken en ge
stoofd in een saus van wildbouil
lon, slagroom en groene peper
korrels. De Britse tv-kok geeft
aan verschillende uitnodigingen
om te komen koken voor de pri
me minister, die tegenstander is
van de jacht, te hebben afgesla
gen. Ze wil alleen voor Blair ko
ken als hij vertrekt uit Downing
Street.
Dreigbrieven
Het lijkt een overdreven reactie,
ware het niet dat voor- en tegen
standers elkaar op alle mogelij
ke manieren bestrijden. Zo
schijnt Clarissa met grote regel-
Johnny Scott
maat dreigbrieven en haatmail
te ontvangen. Dat heeft haar er
niet van weerhouden om met
haar nieuwe maatje, met wie ze
de de tv-serie Clarissa and the
Countryman maakte, vele wild-
markten en - etentjes te bezoe
ken. Dat verklaart wellicht de
diversiteit van de recepten. Hoe
klassiek deze One Fat Lady
vaak ook kookt en hoe dol ze is
op wildpasteien, reuzel en ande
re 'volle smaken', bij het samen
stellen van haar wildboek liet ze
zich (gelukkig) beïnvloeden
door de wereldkeuken. Dat be
gint meteen al met patrijs, lin
zen en ingelegde citroenen, een
recept dat ze bedacht toen ze
een boek las van Freya Stark en
dagdroomde over Arabië.
■uw/WJ.
Geroosterde wilde eend met
kweeperen. foto's Bzztöh.
Bij vrijwel elk recept verstrekt
Clarissa een anekdote - of geeft
ze aanvullende tips voor het be
reiden van het gerecht. Zoals bij
haar recept voor edelhert met
bietjes: in de bieten zit een en
zym dat de vezels in hertenvlees
afbreekt. Volgens haar kun je
daarmee 'zelfs de taaiste bok
mals krijgen.' De enige kritiek
die je op het boek kunt hebben,
is dat er niet op alle genoemde
wildsoorten gejaagd mag wor
den in Nederland en dat sommi
ge recepten wat vergezocht zijn.
Het eten van wild - volgens Cla
rissa 'wilde dieren die in vrij
heid hebben geleefd en zich lou
ter organisch hebben gevoed
zonder toevoeging van schadelij
ke stoffen van de mens' - is toch
vooral een traditionele aangele
genheid. Hoe exotisch recepten
voor fazant op z'n Afrikaans
met pindakaas, tomaten en fla
geoletbonen, pizza van eend en
paëlla van wild ook klinken, als
liefhebber geef je toch de voor
keur aan fazant met zuurkool,
wilde eend met port en hazenpe
per.
Het wild kookboek is echter een
van de beste in zijn soort. Dege
nen die sommige recepten een
tikkeltje te wild vinden: er
staan ook recepten in voor
snoekbaarsfilet met cantharel
len en gegrilde snoekbaars met
rucola, bietjes en mierikswortel.
Ellen Scholtens
'Het wild kookboek' door Claris-
sa Dickson Wright en Johnny
Scott. Uitgeverij: Bzztöh, 's-Gra-
venhage. Prijs: 27,50.
We vieren deze week een
feestje. Dit is namelijk de
honderdste keer dat deze co
lumn in de krant verschijnt. Ik
weet niet hoe het bij u zit, maar
bij ons thuis hoort bij feest lek
ker eten. Daarom maak ik van
daag, op sterk aandringen van
mijn huisgenoten, weer eens één
van mijn all time favorites; de
klassieke Lasagne Bolognese al
forno (uit de oven).
Twee waarschuwingen vooraf.
Deze zelfgemaakte lasagne is on
gehoord lekker, maar ook erg be
werkelijk. Het is veel eenvoudi
ger zon kant-en-klaar geval uit
de supermarkt te halen, maar
dan zult u nooit weten hoe een
versbereide lasagne smaakt. Je
moet er de tijd voor nemen! De
tweede waarschuwing: deze
lasagne is behoorlijk machtig.
Niet aan te bevelen voor mensen
die aan de lijn doen. Net als de
bewoners van de Noord-Itali
aanse stad Bologna, de uitvin
ders van de lasagne, kijken we
niet op een calorietje meer of
minder.
Bologna wordt ook wel La Dot-
ta, de geleerde, genoemd; vanwe
ge de oudste universiteit van Eu
ropa die hier sinds 1119 is geves
tigd. Haar andere, minder flat
teuze, bijnaam is La Grassa, de
vette. De streek rond Bologna is
namelijk één groot luilekker
land. De heerlijkste ingrediën
ten komen uit deze contreien.
Prachtige parmahammen, eerste
jes en een lading versgeraspte
parmezaanse kaas er bovenop.
Het aller-allerlekkerst is hij als
je zelf de brede pastavellen voor
deze ovenschotel draait (nog
meer werk), maar dat kan alleen
als je over een pastamachine be
schikt. Er zijn gelukkig ook goe
de (voorgekookte) lasagnevellen
te koop. Ook al staat er op het
koken met Puck Kerkhoven
klas spek, melk, room, volle ka
zen, eierrijke pasta's, wijn,
mooie groentes en geurige krui
den.
Begrijpelijk dat de inwoners in
hun keuken graag met deze heer
lijkheden werken. Wereldbe
roemd is hun bolognese gehakt
saus (in het Italiaans Ragü alla
Bolognese), die u kent van de
Spaghetti Bolognese, maar
waarmee ook deze lasagne
wordt gevuld. Dan gaat er nog
een bechamelsaus overheen, op
basis van meel, boter, melk en
room. Maar het geheim schuilt
in de plakjes kaas tussen de laag-i
pak dat het niet nodig is, ik
kook de vellen zelf even voor in
water met zout en een scheutje
olijfolie, tegen het plakken. Dan
weet je zeker dat ze in de scho
tel lekker zacht zijn.
LASAGNE AL FORNO
(hoofdgerecht voor 5 tot 6 perso
nen)
Ingrediënten: 200 gram lasagne
vellen
zout
50 gram belegen Goudse kaas
100 gram versgeraspte parme
zaanse kaas
Ragü: 4 eetlepels olijfolie
350 gram rundergehakt
1 gesnipperde ui
1 teen knoflook (gehakt)
1 kleine winterwortel (in blok-
jes)
1 stengel bleekselderij (fijnge
hakt)
2 eetlepels tomatenpuree
1 wijnglas rode wijn
1 wijnglas water
1 bouillonblokje
1 theelepel oregano
1 theelepel basilicum
1 laurierblad peper en zout
50 ml slagroom
Bechamelsaus: 2 eetlepels boter
3 eetlepelsbloem
1/2 liter melk
125 ml slagroom
1 theelepel zout
1 theelepel nootmuskaat
Bereiding: Bak gehakt rul in 2
eetlepels olie. Verhit voor de
ragü in braadpan 2 eetlepels
olie. Fruit hierin ui, knoflook,
wortel en bleekselderij. Roer to
matenpuree, water en wijn er
door. Voeg kruiden," gehakt,
bouillonblokje, peper en zout
toe. Scheut room erdoor en 30
Lasagne al forno
minuten op laag pitje laten inko
ken. Verwarm de oven voor op
180 graden.
Smelt voor de bechamelsaus bo
ter in steelpan, voeg bloem toe
en laat 2 minuten goed doorwar
men zonder dat het bruin
wordt. Voeg al roerende melk en
room toe. Zout, peper en noot
muskaat toevoegen. Laat 10 mi
nuten zacht doorkoken. Kook
de lasagnevellen 5 minuten in
heet water met zout en 1 eetle
pel olie. Laat uitlekken op een
schone theedoek.
Bouw de lasagne laag voor laag
als volgt op in een ingevette
ovenschaal: laagje ragü, laagje
bechamel, laag lasagnevellen,
plakken kaas, ragü, bechamel,
lasagne vellen, ragü, bechamel,
parmezaanse kaas. Bak in 35 mi
nuten in de oven.
Erg machtig maar schandalig
lekker! Serveer met een frisse
salade, vers afgebakken ciabat-
ta-brood en een feestelijk glas
fruitige rode wijn, bijvoorbeeld
Bardolino. Proost, op La Dolce
Vita en deze 100e column!
t A/a 07 I
Wat je allemaal niet moet ont
houden tegenwoordig! Wacht
woorden, inlogcodes, pincodes,
bankpasjes. Peter van de Kolk
zocht een manier om alle num
mers makkelijk te bewaren. Hij
deed er vijf jaar over om de
Braincard te bedenken. Het ziet
eruit alles een plat rekenma
chientje ter grootte van een cre
ditkaart. Het geheugen biedt
plaats aan honderd codes. „Veili
ger kan gewoon niet", beweert
Van der Kolk. „De combinatie
van veiligheidssystemen maakt
het kraken van de sleutel onmo
gelijk." De Braincard komt
eerst in Nederland op de markt
voor 12,95 euro, daarna volgen
Duitsland en de rest van Europa
Van het vorig jaar met succes ge
lanceerde bordspel Cranium is
een kaartspel afgeleid: Zigity.
Het is een combinatie van vier
spelvarianten, te weten woord
jes vormen met letters, kwartet
ten, puzzelstukjes verzamelen
en cijfers optellen tot elf. Om de
boel een beetje op te porren zijn
er natuurlijk ook pestkaarten en
jokers. De prijs: 9,99 euro.
Zo makkelijk als je kunt e-mai-
len via de pc, kun je ook bellen.
Het leuke is, dat het gratis en
wereldwijd mogelijk is dankzij
een techniek die simpelweg Voi
ce over Internet Protocol (VoIP)
heet. Globaal telefoneren al mil
joenen mensen via breed-
band-intemet. Om te kunnen
bellen moet je je aanmelden bij
bijvoorbeeld MSN of Skype. De
eerste telefoons, die je vlot in de
usb-poort van de pc of laptop
prikt, komen op de markt, zoals
de Premier i-fone. Cijfers
heeft-ie niet, de bediening gaat
via het toetsenbord. Hij kost
49,95 euro.
Kinderen op de achterbank kun
nen we zoet houden met een
dvd'tje. De volgende stap dient
zich aan, tv-kijken in de auto.
Halfords introduceert dat sa
men met Digitenne. In de Rand
stad is er keuze uit 24 zenders.
Met plakantennes op de achter
ruit wordt het signaal ontvan
gen en doorgesluisd naar de tu
ner. Een los lcd-scherm, gemon
teerd aan een hoofdsteun, geeft
de beelden door. Halfords biedt
een compleet pakket aan voor
949 euro. Dat is exclusief Digi-
tenne-abonnement dat op 8,95
euro per maand komt.
De wereldberoemde Pirelli-ka-
lender is weer in een nieuwe edi
tie verschenen. Op de kalender
van 2005, ditmaal weer eens ge
heel bestaande uit zwart-witfo
to's, zijn onder meer glamour-
beelden te zien van modellen uit
Brazilië, de Verenigde Staten,
Rusland, Montenegro, Roeme
nië, Duitsland en Zweden. De
Nederlandse presentatie van het
collector's item vond afgelopen
vrijdagavond plaats in Paleis 't
Loo in Apeldoorn.