>zc Ouderwetse hoffelijkheid in hartje Hulst an boeman tot manager Grappen en grollen AAN TAFEL jgctie bijlagen; 0113-315680 nzc.nl «ilredactie@pzc.nl ^1531,4460 AA Goes Lrientie-exploitatie: Lli en Midden-Zeeland: 0113-315520; %aanderen: 0114-372770; onaal: 020-4562500. jsrdag 20 november 2004 Het heerlijk avondje vliegt om als het niet meer be helst dan rijmpjes voorlezen en het papier eraf scheuren. Van cadeautjes maken we graag grapjes. Waar komt dat van daan? Ineke Strouken is directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Uit dien hoofde weet ze ook veel over de grap pen en grollen van Sinterklaas. „Van oudsher was het Sinter klaasfeest net als enkele andere feesten dé kans om mensen die het nodig hadden, anoniem eten en drinken te geven. Je hielp an deren de winter door met een ge vulde mand voor hun deur. Men sen konden ook hun schoen in de kerk zetten. Rijken deden daar dan iets in. Zo had je ook Schuddekorrelsdag, waarop ar men brood kregen. En net als met Sint Maarten, carnaval en Driekoningen gingen kinderen liedjes zingen langs de deur." „In de negentiende eeuw ging men elkaar met Sinterklaas een spiegel voorhouden. Iedereen heeft slechte eigenschappen. Die werden dan met een gek ge dicht gehekeld." Dat rukte op in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw. Het trekken van lotjes en maken van surprises werd in de jaren '50 gemeengoed. De klassiekers dateren uit die tijd. Een cadeau in meters plak band wikkelen bijvoorbeeld. Of de chocoladedrollen waar je je cadeautje uit moest vissen. Zo kreeg het heerlijk avondje een avondvullend program. „Type rend voor Sinterklaas is dat mensen afspreken wat ze mogen spenderen. Zo'n prijsafspraak is een groot verschil met Kerstmis. Met sint moet je er zelf iets van maken, dat is de kracht van Sin terklaas. Het einde is volgens Strouken nog lang niet in zicht. „Sinter klaas is een.blijvertje. We gaan met zijn allen de komende jaren nog steeds fröbelen." De topfoppers op een rijtje: Plakband: Wikkel een geschenk in meters plakband en de geluk kige is een behoorlijk tijdje zoet. Het is een heel karwei om door de plakband-kluwen heen te komen. Doos-in-doos: Zo'n beetje de moeder van alle surprises. Stop het cadeautje in het kleinst denkbare doosje. Doe dat in een maatje groter. Enzovoorts. Doorsturen- Het doos-in-doos- principe is daarvoor zeer bruik baar. De grootste doos is voor Jantje, de volgende blijkt voor Pietje te zijn. waarna Henk de gelukkige is. Etcetera. Vieze smurrie: Hoe maak je vie ze smurrie? Peperkoek vormt een goede basis. Met water wordt het kneedbaar. Je kunt er stukjes wortel, ui of maïs in doen om het viezer te laten ogen. Stroop en honing maken het lekker plakkerig. Van hot naar haar: Ontvangers van een surprise krijgen hele maal het heen en weer als ze van het kastje naai* de muur wor den gestuurd. Het eerste rijmpje eindigt met: zoek verder in de witte kast op zolder. Daar ligt de volgende aanwijzing. Vulmiddel: Verstop het cadeau in een reusachtige doos die is ge vuld met piepschuim, zaagsel of watten, al dan niet met stroop besmeurd. Ook een toppertje is zo'n doos volspuiten met pur-schuim. 'schreve', zoals onze Jzuiderburen de grens noemen, is Hoewel de grens fysiek niet is er nog altijd sprake Net geringe verschillen in eetcul- Restaurant Napoleon in Hulst klassiek voorbeeld van een eet- jjuheid waar de Vlaamse in- pjduidelijk merkbaar is. De «"bijvoorbeeld draait er goed, ^®gaan graag 's middags uit ®zij nemen er dan de tijd voor. "wiucwetuse uag zijn e's van Napoleon goed bezet, W door een wat ouder publiek. i e^e van een bronzen ^ekeizer en veldheer die de in- wwaakt, neem ik teugjes van fodino, de Italiaanse aperitivo f °n 00 en Peuter ik de kreu- JVt''kruiken uit hun schelp. De zijn goed gepeperd en ge- Htët veel selder, zoals ik het j zie. Je krijgt bij Napoleon bo vendien een forse speld bij deze heer lijke Zeeuwse borrelhap. Wat me intussen opvalt is de correc te, professionele bediening, Napo leon heeft nog een echte oberkelner die geassisteerd door een opgewekte gastvrouw er voor zorgt dat de ge rechten snel op tafel komen, intussen ook nog de gasten in hun jas helpt en op het juiste moment de deur voor hen open houdt. Waar kom je dat nog tegen? De wijn, Tour Haut Caussan, een zoe le Merlot, schenkt de gastvrouw gedu rende de maaltijd attent bij en nie mand fronst de wenkbrauwen wan neer ik deze rode wijn alvast drink bij mijn warm voorgerecht, gebak ken coquilles met een grietbotfileetje in sinaasappelsaus 12,50). Ouder wetse gastvrijheid, gecombineerd met flexibiliteit en Vlaamse gemoede lijkheid. In de keuken woi*dt patron-cuisinier Antoine Bergman bijgestaan door een jong en vooral enthousiast team, dat hem, zoals hij zelf zegt, scherp houdt. „Ze komen met nieuwe ideeën en dat houdt de keuken bij de tijd". Uit de menukaart kun je opmaken dat de jeugd in de keuken creatief be zig is, een warm a la minute gerookt zalmmootje met korstdeeg 11,50) vergt bovendien enige handenarbeid. Zoals de zwarte brigade alert te werk gaat, maakt de witte het zich even min gemakkelijk. Er wordt veel zelf gemaakt, zoals de huisgemaakte gan zenleverpaté met pruimencompote en Portsaus 14,75) en het duo van huisgerookte zalm en paling 10,50) bewijzen. Mijn voorgerecht verschijnt op een rechthoekig bord. meer een schaal ei genlijk, met de drie coquilles op een rijtje, daarnaast op een bedje van on der meer pasta het visfileetje met ge droogde tomaatjes en dat alles aan beide zijden geflankeerd door een heerlijke, goudgele saus. De coquilles Rien van Reems komen vers van de vismijn in Vlissin- gen, zoetzilt van smaak, misschien een beetje aan de droge kant. Het stukje grietbot is werkelijk voortref felijk, glinsterend wit visvlees, licht- gebruind aan de buitenkant Nano- leon biedt goede warme en koude voorgerechten aan, klassiek met speelse accenten: bijvoorbeeld half vers kreeftje op een bedje van sla met twee sauzen 18), half dozijn Zeeuw se platte oesters, vijf nullen (€17,50), half dozijn rauwe creuses 8,50), zes gegratineerde creuses 11) maar ook Galiameloen met Ardenner ham en Cumberlandsaus 8,50) en carpaccio van ossenhaas met balsami- codressing en Parmezaanse kaas (€9,50). Uit de drie soepen, waaronder ossen staart 4,10) en champignon 3,75) kies ik de gevulde kreeftensoep met. cognac 6,75), opgediend in de be kende leeuwenkopkom, lekker gepe perd, goed gevuld met stukjes kreeft en zeer donker van kleur. Dat komt, zo hoor ik later van de chef, door de tomatenpuree die hij gebruikt om smaak en kleur naar een hoger ni veau te brengen. De menukaart telt mooie vis- en vleesgerechten als tar bot 26,50), zeetong 26), zeetong op wijze van Antoine 19,50), Zeeuwse paling 17,50 tot 19,50), kalfszwezerik 19,75), lamsrug 18,50) en twee gebakken kalfsoes termedaillons met scampi en cognac roomsaus 20,50) om maar een greep te doen. Het is echter wildtijd en daarom valt mijn keus op de krokant gebakken wilde eend met sinaasappelsaus 19,50) uit de wildkaart. Een echt herfstgerecht, de eend is onbetwist baar wild, maar niet krokant. Komt door de saus, geeft Antoine ruiterlijk toe. Die sinaasappelsaus is heel an ders dan die bij de coquilles, maar smaakt net zo voortreffelijk. De gar nituur bij het wild is indrukwek kend: witloof, worteljulienne, Franse boonties in ham. groene ouree. witte puree, aardappeltaart, aardappelkro- ketjes en gefrituurde truffelaardap pel en apart nog frietjes en een schaaltje met stoofpeertje, veenbes sen en appelcompöte. Er is ruime keus aan desserts 6 tot 9) en er zijn drie ijsdesserts en di verse koffies, ik houd het op een pot je thee 1,85). Restaurant Napoleon Stationsplein 10 Hulst Tel. 0114-313791 www.restaurantnapoleon.nl Gesloten: dinsdagavond en woensdag Keuken open van 11.30 tot 21.00 uur Creditcards: Visa, Eurocard, Amex en Diners Club Kinderen: kindermenuutjes Vegetarisch: in overleg Rolstoel: geen beletselen Roken: niet gescheiden fl roene, gele en blauwe Pieten of hele- Jmaal geen Pieten? Enkele jaren gele- nwoedde er nog een felle discussie over ipolitieke correctheid van het Sinter- laasfeest in deze multiculturele samenle- aig. De zwarte Piet ging vooral naar - in- ïrdaad - zwarte Piet. Ooit stond hij te boek als ge mene man die stoute kin dertjes in zijn zak meenam en hen met de roe sloeg. Later werd hij de beetje dommige knecht van Sinterklaas in een koddig pakje. Tegenwoordig is hij meer een assistent-manager zonder wie het hele 5 decem- ber-festijn danig in de soep zou lopen. En dat heeft waarschijn lijk aardig de wind uit de zeilen gehaald van de anti-zwarte Piet activisten die in de jaren negen tig pleitten voor zijn afschaf- fing. Een folkloristische traditie die zo in de Nederlandse samenle ving is ingeburgerd, is moeilijk uit te roeien. Een kniesoor die nog valt over de zwartheid van Zwarte Piet en ook de sint mag zijn witte baard gewoon hou den. Zelfs van de Landelijke Vereniging van Anti-discrimina tiebureaus en Meldpunten. „Rond Sinterklaas krijgen we altijd wel wat telefoontjes van mensen die vragen om iets aan Sinterklaas te doen omdat ze het als een racistisch feest erva ren. Maar wij kunnen alleen klachten behandelen die in strijd zijn met de Wet Gelijke Behandeling en daar valt een eeuwenoude traditie als Sinter klaas niet onder", zegt secreta ris Jessica Silversmith. Klach ten van mensen die op straat na geroepen zijn als 'zwarte Piet' heeft zij nog nooit gehad. Historicus Frits Booy, schrijver van het boekje Op zoek naar zwarte Piet en bestuurslid van de Stichting Nationaal Sint Ni- colaas Comitée, vindt de discus sie over zwarte Piet een beetje overtrokken. „Natuurlijk zullen Vroeger stormde Sint met vonkende ogen een huiskamer binnen, nu is hij een milde kindervriend. foto GPD/Museum Nairac kinderen met een donkere huid rond deze tijd wel eens 'zwarte Piet' naar hun hoofd geslingerd krijgen", aldus Booy, „maar als je rood haar hebt, ben je ook een vuurtoren. Ik droeg vroeger een bril en toen was ik een 'brillen- jood'. Een jaar of vijf geleden stak de trend de kop op dat je ook blauwe, groene en witte pie ten had, maar dat bleek te ver warrend voor kinderen. Dat be grepen ze niet. Ik zou zeggen: als zwarte Piet echt een hele gro te bron van ergernis is, laat hem dan gewoon weg. Maar het is Sinterklaas was vroeger ook niet de aardige, begripvolle senior die hij nu is (afbeelding uit 1850). foto GPD Een tafereeltje uit de oude doos, de aankomst van de sint. foto Museum Nairac wel onze traditie sinds 1850 en daar moet men maar aan wen nen." Eeuwen geleden omringde Sin terklaas zich met duistere figu ren. Sintspecialist Frits Booy: „In Tsjechië verscheen Sinter klaas met een duivel en in Duits land had je de Kinderschrik, fi guren die stoute kinderen op haalden en in de zak stopten." Maar in Nederland is zwarte Piet er pas in 1850 bijgehaald. Toen bedacht schoolmeester Jan Schenkman het Sinterklaasfeest zoals wij het nu nog steeds vie ren. Hij omringde de oude baas met enkele in die tijd hypermo derne items. Dat hij met een stoomboot aankwam zou nu ge lijk staan aan het verschijnen in een spaceshuttle en ook zijn be diende was in die tijd reuze tren dy. Bij de 'rich and famous' in de negentiende eeuw was het na melijk heel hip om een Moorse huisbediende te hebben in een kleurig pagepakje. „Prinses Marianne, de dochter van koning Willem I, kreeg er zelfs een voor haar verjaardag. Het was zo 'in' dat Schenkman Sinterklaas ook zo'n bediende heeft gegeven." Net als Sinter klaas zelf, die vroeger ook niet de aardige, begripvolle senior was die hij nu is, is zwarte Piet in de loop der jaren geëvolu eerd. „Eigenlijk is zwarte Piet tegenwoordig alleen maar een goed rolmodel. Hij heeft zich in de loop van de tijd heel positief ontwikkeld. Tot de jaren vijftig waren de kinderen nog doods bang voor hem. Hij sloeg met de roe en stopte kinderen in de zak, maar sinds de jaren zestig is dat toch wel veranderd. De roe is verdwenen en hij is nu meer de manager van Sinterklaas die ook nog allerlei grappen, grol len en acrobatische toeren mag uithalen. Eigenlijk is Sinterklaas maar een saaie piet in vergelijking met zijn assistent." Machteld Leistra Het boekje Op zoek naar zwarte Piet van Frits Booy is uitgege ven door de Stichting Nationaal Sint Nicolaas Comité, Postbus 28006,5602 JA Eindhoven. E-mail: info@snsnc.nl. Prijs 8,50 euro. Sinterklaas is met zijn tijd meegegroeid. foto Robin Utrecht

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 33