De ultieme
koffie-ervaring
Mandarijnen komen er weer aan
PZC
W15
Gebruikersfeiten
Records
Klapvariant
Muis
zaterdag 30 oktober 2004
Je kunt je poes of je beautycase meesjouwen op vakantie. Maar er zijn ook mensen die
hun koffiezetapparaat meenemen. Nespresso heeft er zelfs een speciale travelbag voor
ontwikkeld. Kost wat, maar dan ben je met je dure machine wereldwijd verzekerd van
het allerbeste bakkie wat je maar kunt wensen. Want dat pretendeert Nespresso te bie
den: het ultieme kopje. Of zoals ze zelf zeggen: bij ons drink je geen koffie maar beleef je
een Nespresso-ervaring.
[espresso: een luxe product voor liefhebbers
Negen melanges op een rij
Op het eerste oog is Nespres-
so-koffie net zoiets als Sen-
seo-koffie. Maar dan anders, lek
kerder en duurder. Hier geen
'pad' maar een futuristisch
ogend cupje dat in het apparaat
gestopt wordt. Philips geeft een
Hollandse - grote - kop koffie,
het Zwitserse apparaat een klei
ne dampende espresso. Wat
smaak betreft zoiets als het ver
schil tussen gedachteloos een
kroketje happen in de friettent
of heerlijk dineren in een restau
rant.
„Philips heeft goed naar ons ge
keken toen ze de Senseo ontwik
kelden", lacht Gerhard
Berssenbrügge, de hoogste baas
van Nespresso. Het eerste Nes-
presso-appraat was er immers
midden jaren tachtig al, ver
voordat Philips en DE hun 'nieu
we manier van koffie zetten' pre
senteerden. Het gigantische suc
ces van de Senseo - in Neder
land alleen zijn er al meer dan
een miljoen van verkocht - doet
Berssenbrügge weinig. „Senseo
is geen concurrent van ons",
zegt hij. „Je praat over heel an
dere koffie. Wij willen met Nes
presso de ultieme koffie-erva
ring bieden. Een luxe-product
voor echte liefhebbers. Ons
doel: we willen de beste van de
klas zijn."
Nespresso, een volle dochter
van voedinggigant Nestlé,
houdt daarom graag alles in ei
gen hand. Van alle koffie ter we
reld gaat 94 procent op in de gro
te zwarte plas die we met zijn
allen thuis en op het werk drin
ken. Maar de allerbeste kwali
teit, zes van elke honderd koffie
boontjes, pikt Nespresso eruit
om zijn cupjes te vullen. Om ook
die kwaliteit te garanderen ge
beuld dat op één plek, in één fa
briek in het Zwitserse Orbe.
Wereldwijd zijn er nu ongeveer 1,5
miljoen Nespresso-apparaten ver
kocht. Daarvan staan er naar schatting
100.000 in Nederland. In ons land kwam
het merk in '92 op de markt. Bij Nespres
so staan de Hollanders bekend als 'heavy
users', zware gebruikers dus. Per maand
drinken wij meer dan 60 cups en dat is
bovengemiddeld.
Nespresso praat over zijn koffie alsof het
wijn is. De verschillende smaken worden
bijvoorbeeld aangeduid als Grands Crus.
Negen melanges zijn er: ristretto, arpeg
gio, roma, capriccio, livanto, cosi, vol-
luto, decaffeinato intenso en decaffeina-
to.
Nederlanders houden vooral van de wat
zachtere smaken in de gouden en kope
ren cups.
Ook de dit voorjaar geïntroduceerde lun-
go-cups (110 ml) zijn in ons land popu
lair. Het gaat dan om de smaken vivalto,
decaffeinato lungo en finezzo. Daarnaast
brengt Nespresso elk voor- en najaar een
limited edition uit. Verkrijgbaar tot de
voorraad op is.
Om de naamsbekendheid verder te ver
groten heeft Nespresso zich op de
zeilsport gestort. De America's Cup om
precies te zijn, het grootste zeilevene-
ment ter wereld dat voor het eerst sinds
de start in 1851 naar Europa komt. Met
dank aan het Zwitserse Alinghi-team dat
de race vorig jaar op zijn naam schreef.
Nespresso is de officiële koffie tijdens al
le preregatta's die de komende jaren wor
den gehouden en de finale in 2007 in Va
lencia. Verder sponsort het merk het
Alinghi-team. „Want we gaan allebei
voor de beste cup", aldus Nespresso.
Van daaruit gaan de miljoenen
cups, elke melange met zijn ei
gen hippe kleurtje, de wereld
over.
De klanten, of clubleden zoals
Nespresso ze noemt, bestellen
hun koffie via internet of de tele
foon. Binnen 48 uur wordt hij
dan geleverd. Kopen kan ook
maar dan alleen bij de zeer ex
clusieve winkels die het bedrijf
kent, eind dit jaar moeten dat er
wereldwijd 33 in totaal zijn. In
Nederland zit zo'n N-boutique
bijvoorbeeld in de peperdure
P.C. Hooftstraat. Bij de verdere
groei willen de Zwitsers sommi
ge shops ook gaan optuigen als
luxe koffiebar. In München is
onlangs de eerste geopend.
Ook wat betreft de Nespres
so-apparaten, veelvuldig onder
scheiden vanwege hun schitte
rende design, houden de Zwit
sers alles in eigen hand. Per
land wordt samengewerkt met
verschillende grote merken als
Ki"ups, Alessi en Magimix. Per
land kan dat een andere combi
natie zijn, afhankelijk van wie
ter plaatse het beste dealer/
winkelnetwerk heeft. Want in
tegenstelling tot de cupjes zijn
de apparaten wel breed verkrijg
baar.
Het gros van alle espi'esso-ma-
chines heeft een prijs tussen de
200 en 500 euro. Om nieuwe
markten daaronder en daarbo
ven aan te boi'en, met name jon
geren en liefhebbers van design,
heeft Nespresso vier nieuwe ap
paraten: twee goedkopere en
twee dure.
De goedkope Nespresso Essenza
^is er in twee uitvoeringen (169
of 179 euro). De ene is wat ron
der en vrouwelijker, de ander
meer hoekig - bijna mannelijk.
Maar allebei zeer compact,
strak vormgegeven en in hippe
kleurtjes als koraalrood of tita
nium. Echte apparaten voor star
ters, zonder veel extra knoppen
of functies. Dat geldt niet voor
de twee andere modellen die sa
men met Siemens op de markt
gebracht worden. Daarmee kun
je bijvoorbeeld ook cappuccino
of cafelatte maken. De Automa
tic Flowstop kost 499 euro, de
Romeo 699 euro. Maar die heeft
dan ook een geweldig systeem
waai'bij het cupje, zoals een cd
in de cd-speler, ingeslikt wordt
en de koffie gaat lopen. Op een
elektronisch display is in de ei
gen taal te lezen wat er allemaal
gebeurt en hoever de machine
is.
Nog meer nieuwe apparaten lig
gen al op de tekentafel. Een
soort uitklapbare koffiecube bij
voorbeeld, een apparaat voor bo
ven het bed en een ultraplat mo
del dat je als een soort geïnte
greerd dienblad mee naar bui
ten kunt nemen. Het is nog niet
zo ver maar ze komen er wel
aan.
Hans van Alebeek
Soms is het wat moeilijk te
onthouden, wanneer de
nieuwe oogst van een bepaalde
gi-oente of vrucht weer beschik
baar komt. Met mandarijnen
heb ik daar nooit problemen
mee. Simpel: de eerste echt lek
kere komen met Sinterklaas
mee, uit Spanje. Ik ki'eeg ze vroe
ger steevast in mijn schoen. Ja,
Sint is een wijs man.
Tegenwoordig reizen de Spaan
se mandarijnen de goedheilig
man een paar weken vooi-uit.
Maar let op, tot eind oktober
heb je alleen de zogenaamde ge
stookte mandai'ijntjes. Dat zijn
onrijp geplukte mandarijnen
die onder druk worden gerijpt.
Ze zijn vaak wat zurig van
smaak en hun schilletje kleurt
snel zwart. Bewaar ze daarom
goed gekoeld, liefst in de koel
kast.
Vanaf begin november zijn de
lekkere, pitarme clementines en
satsuma's te koop. Echte zoete
mandai'ijnen (Citrus reticulata)
komen pas tegen de kerst op de
markt, vaak in van die mooie
houten kistjes. Even voor de dui
delijkheid, de populaire clemen
tine is geen honderd procent
mandarijn maar een kruising.
De Franse trappisten-pater Clé
ment, die begin 1900 in Algei'ije
woonde, knxiste daar voor het
eerst met succes een mandarijn
boom met een pommeransboom
(bittere sinaasappel). Het resul
taat; een nieuwe, makkelijk pel-
bare pitarme vrucht met iets bit
ters in de smaak, die eervol
werd vernoemd naar zijn uitvin
der. Satsuma is een Japanse va-
Chinese ambtenaren, mandarij
nen genaamd, hadden een uitge
sproken voorkeur voor die klei
ne, iets afgeplatte sappige oran
je vruchtjes, die zich zo makke
lijk laten pellen. Alleen zij moch
ten ze kweken. Het was in het
oude China een teken van 'wijs
heid' en absoluut statusverho
gend een mandarijnenboompje
in je tuin te houden. Later, rond
1500 na Christus, maakte de
citrusfamilie zijn oversteek
)ken met Puck Kerkhoven
riant met groenige blosjes, die
goed tegen voi-st kan.
De wilde mandarijn komt, net
als de sinaasappel en de citroen
van oorsprong uit China; van de
Zuidoostelijke uitlopers van de
Himalaya, waar een moessonkli
maat heerst. Eeuwenlang werd
de citi'usboom als goddelijk be
schouwd vanwege zijn de geuri
ge bloesem en sappige vi'uchten
in de voi'm én de kleur van de
zon. Kruisen, veredelen en ver
troetelen was bij uitstek een
klusje voor de beste keizerlijke
plantkundigen. Bevoorrechte
naar Zuid Europa en Noord
Afrika. Portugese ontdekkings
reizigers speelden daarin een be
langrijke rol. Het was Columbus
die de sinaasappel, citroen en
mandarijn meenam naar de Ca-
narische eilanden en Zuid Ame
rika, waar tegenwoordig het
meeste citrusfruit wordt gepro
duceerd.
Nog steeds getuigt het van 'wijs
heid' veel mandarijnen te eten.
Het zijn ware vitaminebomme
tjes en ze bevatten heel weinig
calorieën. Bovendien happen ze
makke); ik weg en laten ze zich
heel goed verwerken in salades
en gerechten met (gerookte) kip,
varkensvlees en vis. En natuur
lijk in frisse desserts zoals deze
IJsmandarijnen (zie recept).
Kies stevige exemplaren, liefst
met het blaadje er nog aan. Dat
staat lekker vrolijk.
IJSMANDARIJNEN
(nagerecht voor 4 personen
Ingrediënten: 4 grote mandarij
nen
sap van een halve citroen
1 blaadje gelatine
50 gram witte basterdsuiker
1 dl slagroom.
Bereiding: Week de gelatine 5
minuten in een kom met koud
water. Snijd de kapjes van de bo
venkant van de mandarijnen.
Snijd voorzichtig het vrucht
vlees eruit, vang het sap op.
Snijd vi'uchtvlees heel fijn en
doe samen met het sap van man
darijnen en citroen in een ondie
pe schaal (bijv. een gebruikte
plastic ijsbak van 1 liter). Ver
warm 1 deciliter water in een
pan, los hierin suiker op. Knijp
gelatine goed uit en laat oplos
sen in het suikerwater. Laat af
koelen en roe" dan door de man
darijnenmassa. Klop de slag
room stijf en schep de mandarij
nenmassa erdoor.
Zet de schaal in de vriezer.
Wacht een half uur en roer de
massa dan flink door met een
vork. Herhaal dit een keer. Vul
de uitgeholde mandai-ijnen met
de bijna stijve ijst assa, zet de
kapjes erop en laat ze nog mini
maal 2 uur in de vriezer bevrie
zen. Laat ze een half uur voor
consumptie bijkomen in de koel
kast.
Tip: Serveer ijsmandarijnen met
een lekkere dot slagroom er
naast, en bestrooi die met ge-
roosterd amandelschaafsel.
De nieuwste Guinness World Re-
cords, voorheen The Guinness
Book of Records, zit in een gou
den jas. Want het Guin-
ness-boek viert zijn vijftigste
vei-jaardag. Een mooie mijlpaal
van een fenomeen, dat zelf vorig
jaar ook een record boekte met
het 110 miljoenste exemplaar -
niet eerder vertoond in de ge
schiedenis van de uitgeverij. Elk
jaar vliegen er wereldwijd 3,5
miljoen stuks over de toonbank.
„Dat geeft aan dat de honger
naar kennis van de mensheid ge
combineerd met de wens om re
cordhouder te zijn, onvermin
derd is", verklaart de hoofdre
dacteur. Het gouden boek telt
273 pagina's vol imponerende
en maffe feitjes, van de beste
paalzitter en mevrouw met lang
ste nagels tot de grootste kauw
gombeiEnkele records jubile
ren met het boek mee, zoals het
grootste voetbalstadion, de lang
ste dam en best vei'kochte plaat:
White Christmas is nog steeds
onovertroffen.
Guinness World Records 2005,
een uitgave van Kosmos-Z&K
Uitgevers, kost 24,99 euro.
Dachten we alle schuif-, draai
en klap-varianten van mobiele
telefoontjes wel te kennen, komt
Panasonic toch met iets nieuws
op de proppen. Het schermpje
van de X30Ö klapt simpel zij
waarts open, net als bij een ca
mera. Dus ook hier zit de came
ralens aan de zijkant. Dit moet
het nemen van foto's en korte vi
deofilmpjes vergemakkelijken.
De ingebouwde camera be
schikt over een handige timer
functie. Deze mobiele telefoon
heeft een 65.000 kleurenscherm
en polyfone beltonen, maar dat
is tegenwoordig ook al niet
meer zo apart. De prijs: 299 eu-
Het is een mooie samentrek
king: Quitray, de 'Quit smoking
ashtray'. Het is een asbak in de
vorm van longen. Het idee dat
de roker zijn sigaretten in de lon
gen uitdrukt, moet afschrikwek
kend werken. Door de as kleurt
de asbak allengs zwarter. Dat
roken ongezond is, kan niet dui
delijker zichtbaar worden. Ont
werper Mark van der Vlis ziet
de Quitray als hét cadeau van
niet-rokers voor alle mensen die
graag willen stoppen met roken:
„Als steuntje in de rug." De de-
sign-gepatenteei-de asbak kost
9,95 euro.
Net een muis die brult. De nieu
we kleine hifiset van Sanyo, de
DC-MM7000 is zo compact
dat-ie vlot op elke plank past en
zo krachtig dat-ie elke ruimte
vult met heldere klanken.
Slechts zeventien centimeter
breed beschikt de set over 2x50
Watt muziekvei*mogen. Het ge
heim van de smid is de zogehe
ten 1-bit digitale versterker, een
nieuwe technologie die een ana
loog signaal omzet in een digi
taal signaal. Dat levert een fraai
er geluid op. Uiteraard zit er
een tuner in de MM7000 inclu
sief RDS. In het geheugen kun
nen veei'tig zenders worden ge-
pi'ogrammeerd. Zijn grotere
broer, de MP7500 geeft ook cd's
met mp3-muziek weer. De
MM7000 kost 179 euro, de
MP7500 komt op 199 euro.