Zoutwinning in Kroatië bedreigd PZC J Casper Hobbes Eeuwenoude cultuur zucht onder concurrentie Afrika Moeten puzzel Heer Bommel en de Doorluchtigheid recept Salade met aubergines to I 0 - O weer dinsdag 3 augustus 2004 door Cees van Zweeden Zoals vrijwel elke morgen valt er geen wolk te bespeu ren boven Ston, en is de zon al begonnen aan zijn zinderende tocht over de stad. Het weer in Zuid-Dalmatië is tamelijk voor- spelbaar. Maar voor Mario Pejic is dit jaar al mislukt. „Vo rig jaar waren we rond deze tijd al bijna een maand aan het oog sten", zegt hij. „Nu moeten we wachten tot half augustus." Als Pejic over oogst spreekt, doelt hij niet op de druivenpluk of op het sikkelen van het graan. Pejic heeft het over zout, dat in Ston sedert 1275 uit zee water wordt gewonnen. Hij kijkt uit over de immense zout- pannen die zijn vader, een res taurateur uit Dubrovnik, ruim tien jaar geleden van de staat kocht. „We hadden in juli twee buien. Voor de boeren is dat uit stekend; voor ons desastreus." De zoutpannen behoren tot het culturele erfgoed van Kroatië. Ze dateren uit de tijd dat Ston onderdeel was van de Republiek Dubrovnik, die gedurende vele eeuwen met Venetië wedijverde om de hegemonie in de Middel landse Zee. Zo belangrijk was het 'witte goud' voor de econo mie dat een immense muur om Ston werd gebouwd, die de stad tegen aanvallen van buiten moest beschermen. Vandaag geldt die versterking, die in 1333 gereed kwam, als de twee de langste fortificatie ter wereld na de Chinese Muur. Met zijn bijna zes kilometer is de muur twee keer zo lang als die om Du brovnik zelf. De winning van zeezout in Ston was een van de voornaamste re denen voor Napoleon om aan het begin van de 19de eeuw de Republiek Dubrovnik te onder werpen, daarmee een einde mak end aan haar 1000-jarige onaf hankelijkheid. Het is eenvoudig te zien waarom: terwijl zeezout uit Frankrijk grauwig oogt, is dat uit Ston hagelwit. „Dat is omdat de zee hier kraakhelder is", verklaart Pejic. Vanuit een baai bezuiden de oude stad wordt het zeewater binnengelaten. Er zijn 55 zout pannen, die elk de grootte heb ben van een voetbalveld. Ze lig gen op terrassen, opdat het wa ter van de ene in de andere kan vloeien. Uit de negen laagst gele gen pannen, elk genoemd naar een heilige, wordt het zout ge schept. Alleen daar bereikt het zeewater het hoge zoutgehalte (25 procent) dat vereist is voor de vorming van kristallen. Oesters Ston is ook bekend om zijn oes terkwekerijen, die in een baai ten noorden van de stad liggen. De oesters werden op een voed- selbeurs in Londen ooit tot de beste ter wereld gekozen. Maar terwijl de restaurants in Ston vol zitten met toeristen die de duurbetaalde oesters in hun ke len laten glijden, staan de zaken er bij Pejic niet al te best voor. Ondanks de hoge kwaliteit kan het zeezout uit Ston niet concur reren met het veel goedkopere dat uit Afrika komt. De lonen in Kroatië zijn veel hoger en de ei genaren hebben geen geld om in machines te investeren. Ze laten nu zelfs goedkope arbeidskrach ten uit Afrika overkomen voor het werk in de zoutpannen, dat wordt gedaan volgens een eeu wenoude traditie. Het enige teken van moderniteit is een roestig spoortje dat tus sen de pannen slingert. „Als we oogsten, hebben we een treintje dat het zout naar het depot brengt", zegt Pejic. „Maar het moet nog steeds met de hand uit de reservoirs worden geschept." De bodem van de zoutpannen bestaat uit zestig jaar oud as falt. „We moeten die pannen ei genlijk schoonmaken, en het as falt door tegels vervangen", zegt Pejic. „Maar dat kost drie euro per vierkante meter, ofwel 81.000 euro voor de negen oogstpan- nen. Zo veel geld hebben wij niet, zeker niet als er nog meer regen komt." GPD Mario Pejic aan de rand van een zoutpan. foto GPD Zeg nooit, ik moet nog even. Dat is door stroop waden. Stroop is lekker en zoet, maar niet als je er kniediep doorheen moet. Echt niet. Want bij moeten sta je stil. Je voelt het lood door je benen zakken. Je hielen voelen de grond. Je armen hangen. Je zakt door de knieën, je pakt de zware tassen. Je armen lijken tot de grond te komen. Dat is moeten. Even is, trippel trippel. Even is onderweg van de stoel naar de bank. Net een kers in je mond heb ben als de telefoon gaat en waar laat je die pit. Even is niet de kattenkots opdweilen in de gang, want anderhalve emmer lauw sop later is de gang nog niet zo schoon als je van plan was en je rug doet pijn. Even was mijn zusje Liesbeth uit Israël hier. Van zondag elf uur tot maandag half twee. Dat was maar even, we hadden elkaar al een jaar niet gezien en gezoend. En door de drukte in mijn hoofd ben ik vergeten om haar hand lang genoeg vast te houden om mijn mamma's huid te Chawwa Wijnberg voelen. Alsof mamma nog leeft. Mijn kleine zusje, acht jaar jonger, die handen waarmee ze me moeiteloos plat op de grond kreeg. Als ik dan au kermde, riep mamma: „Niet je kleine zusje pesten." En het kleine zusje stond triomfantelijk met een loederig lachje boven me met die sterke handjes nog aan mijn spaghetti- polsje. Tss. Liesbethjes sterke hand, schuurpa pier aan de binnenkant. En twintig jaar later. Liesbeths handen die de potten en pannen braken in mijn jonge huishou ding waar ze voor me kwam zorgen als ik een kind kreeg. De allerbeste kraamzuster die een mens zich kon wensen. Dat was alle potten en pannen waard. En nu is ze al weer weg. Omdat ik nog zoveel moet en mijn hoofd zo vol is heb ik niet de tijd genomen om lang genoeg hand in hand te zitten. Mama zei: „Moeten is dwang en huilen is kinder gezang." .Moeten is regelen. Moeten is onthouden. Op het laatst nog een tuin regelen voor Park Poëzie. Niet vergeten om de vrijwilligers uit te nodigen op de borrel. Kan dat nou echt niet op een ande re datum dan vrijdag de dertiende? Nee, dat moet omdat we nog dit en nog dat. En anders is iedereen al met vakantie. Op vakantie, hè ja. Zij wel. Maar daar hebben we nu geen tijd voor. M.'s vertaling van het dikke boek moet af en dat duurt nog tot december. Dat moet. Het is werk, brood op de plank. Ik moet nog een bundel samenstellen voor Park Poëzie met geweldige gedichten van de uitge nodigde dichters en hun malle 'spoof' biogra fieën en zulke lieve jeugdfoto's. Leuk, ja. Heel leuk. Maar het moet wel af en snel ook. En ik heb beloofd dat ik liefdesbrieven ga beantwoor den van een paar honderd jaar geleden. Kan ik dat? Waarom heb ik ja gezegd? En de afspraken. Donderdag komt mevrouw Woensdag naar mevrouw Dinsdag, spannend. Gaan we daar allebei ons stukkie over doen? En we moeten naar Limburg. Dat is al een jaar uit gesteld. O hemel, een dubbele afspraak. Dat moet ik nog even regelen. Op elke verticale regel dient een woord van vier een van vijf en een van zes letters te worden inge vuld. Het woord van vijf letters bestaat uit de letters van het voor gaande woord plus 1, het woord van zes letters bestaat uit de vijf letters van het voorgaande woord plus 1. Als de hele puzzel juist is ingevuld, vormen de letters op de vet omlijnde regel een woord. 1. Grondsoort, herrie, vaandel; 2. vrucht, krachtig, muziekgezel schap; 3. deel van het oog, geweven katoen, rugtas; 4. figuur uit Shakespeare, kleinood, binnendijk; 5. slechte woning, minderwaardig ooft, deficit; 6. zijrivier van de Rijn, overdreven voorliefde, raadsel; 7. aards wezen, met elkaar, uit naam van; 8. vogelverblijf, niemendal, open bare instelling; 9. zode, springloop, druk; 10. oude Duitse munt, woonver trek, vermomming. 1 23456789 10 Horizontaal: 4. Heeft geen muziekinstru ment om te waarschuwen (9); 6. Deze invloed is te zwaar (9); 8. Al varend is het geen wijs besluit (7); 9. Geschenk bij ont slag (2,3); 10. De verbinding waarmee men tekst interpre teerde (3). Verticaal: 1. In de kerk aanpakken? (9); 2. Amusement om te stelen (4); 3. Verwant aan een vrijkaart (8); 5. Voor passeren moet u bij hem zijn (7); 7. Dans en drank gaan niet samen (5). DE VOLGENDE Welk getal is logischerwijs het volgende in deze reeks? 9 25 57 Oplossingen van gisteren: Horizontaal: 1. Baa(r)s; 4. re(b)us; 7. fi(s)cus; 9. ra(t); 11. p(i)as; 12. va(t); 13. ome(n); 15. p(i)er; 16. knot(s); 18. po(o)rt; 19. (n)aga; 20. a(l)sem; 22. koor(d); 25. si(e)r; 27. (e)moe; 28. te(e); 29. dan(k); 31. pa(s); 32. do(m)per; 34. (d)room; 35. ke(t)el. Verticaal: 1. Bar(t)ok; 2. (k)af; 3. s(t)ip; 4. Rus(t); 5. e(l)s; 6. sta(a)rt; 8. cap(e); 10. amnes(t)ie; 12. (o)verloop; 14. e(g)o; 15. po(n); 17. (s)tam; 18. p(l)ak; 20. (I)aster; 21. er(g); 23. om(a); 24. re(g)aal; 26. Ia(m)p; 29. d(r)om; 30. (s)nek; 32. do(r); 33. r(o)e. Cryptogram: Horizontaal: 4. Droogdoek; 6. appelflap; 8. hoentje; 9. regel; 10. sas. Verticaal: 1. Kropvogel; 2. egel; 3. koolmees; 5. kopklas; 7. einde. Charade: Blad-groen-te. Toonder Studio's Toen Tom Poes een paar dagen later een avondwandeling maakte, zag hij tot zijn verbazing een paar boeren aan het werk op een verwilderd stuk land. „Ik meende dat het hier onteigend was voor het paleis van die Coolemoon", dacht hij, terwijl hij op een hek ging zit ten. „Waarom wieden ze dan?" „Wat zit je daar te kijken?" riep Ritser Hooimaaier, die met een volle mand door het gewas naderde. „Ben je nog steeds dwars? Waarom doe je niet mee? Je hoeft alleen maar wat van dit soort onkruid te plukken voor die vreemde buiten lander - en hij betaalt er goed voor." „Ik begrijp je niet", zei Tom Poes. „Een poosje geleden wil- Aubergines komen oorspronkelijk uit Oost-Afika. In het Midden-Oosten en in de meeste landen rond de Middelland se zee zijn ze al heel lang bekend, evenals in Zuid-Oost Azië en Japan. Tegenwoor dig worden ze in vrijwel alle werelddelen gekweekt. Aubergines zijn er in verschil lende kleuren en verschijningsvormen. Ze hebben een geringe voedingswaarde en nauwelijks enige smaak. De salade met aubergines leent zich goed om bij ge rechten van de barbecue te serveren. Bij lamskebab bij voorbeeld. Het recept daar voor treft u morgen in deze rubriek aan. Bijgerecht voor 4 - 6 personen: Drie middelgrote aubergines of 4a 5 kleinere; 4 dl (Bulgaarse) yoghurt; zout: witte peper uit de molen; 4 eet lepels olijfolie, extra vergine; 1 eetle pel olijfolie, traditioneel; 2 teentjes knoflook, uitgeperst; een halve krop (ijsberg)sla; 2 rijpe tomaten, ontveld, vruchtvlees in kleine blokjes gesne den. Spoel de aubergines onder stromend koud water. Maak ze droog met keukenpa pier en snijd de uiteinden er af. Leg de au bergines op het met een kwastje met olie bestreken rooster onder een reeds hete ovengrill. Rooster de aubergines rondom niet veel langer dan 12 minuten. Ze kun nen ook boven het gloeiende houtskool van de barbecue worden geroosterd. Laat de aubergines na het roosteren 10 tot 12 minuten liggen. Trek er daarna de zwart geblakerde vellen af. Snijd het vruchtvlees in blokjes (ca. 1 cm.) Waterstanden de je hem met een dorsvlegel te lijf, en nu sloof je je voor hem uit." De landbouwer betrok een beetje. „Toen kende ik die Oolcool nog niet", bromde hij. „Nu wel. Hij heeft de boel keurig geregeld. Daar was je toch bij?" „Ik was er wel bij", gaf Tom Poes toe. „Maar ik zou hem eerst beter moeten kennen, voordat ik weet of hij het keurig geregeld heeft." Hooimaaier nam zijn vracht op en liep weg, terwijl hij achterdochtig mompelde: „Vast 'n rooie! „Wat zit er in die mand?" riep Tom Poes hem na. „Wat is dat voor onkruid?" Maar de ander gaf geen antwoord en verdween achter zijn collega's aan in de avondschemering. door Bill Watterson Hans Belterman Klop in een kom yoghurt, olijfolie (extra vergine) en knoflook zo luchtig mogelijk door elkaar. Voeg er naar eigen smaak en inzicht wat zout en peper aan toe. Schep hierna de aubergineblokjes door de saus. Laat de kom met het gerecht een uurtje (afgedekt met plasticfolie) in de koelkast staan. Schep, vlak voor het opdienen, het gerecht nog eenmaal heel luchtig om. Neem de stronk van de krop sla weg. Spoel de slabladeren enkele malen in ruim koud water. Verwijder de dikste ner ven. Maak de bladeren zo droog mogelijk (slacentrifuge). Snijd de bladeren hierna in uiterst smalle reepjes. Presentatie: verdeel de slareepjes als bedjes over de bordjes. Schep de aubergi nesalade in het midden er op. Strooi de tomatenblokjes erover. dinsdag Hoog water Laag water 3 augustus uur cm uur cm uur cm uur Vlissingen 4.32 262 16.53 243 10.56 179 23.2 Terneuzen 4.50 286 17.13 267 11.20 191 23.i<:. Cadzand 4.06 256 16.27 235 10.28 175 23.»: Roompot Buiten 4.21 198 16.45 176 10.35 113 23.«; Roompot Binnen 6.06 162 18.21 144 12.26 96 Zierikzee 6.28 188 18.45 166 0.10 168 12.25: Krammersl. West 6.47 207 19.03 181 0.06 172 12.21 Hansweert 5.31 294 17.56 270 11.47 206 Stavenisse/Yers. 6.30 195 18.46 173 0.06 168 12.20' woensdag Hoog water Laag water 4 augustus uur cm uur cm uur cm UUI Vlissingen 5.17 257 17.35 241 11.36 173 Terneuzen 5.36 280 17.55 265 12.01 184 Cadzand 4.50 250 17.10 233 11.09 168 23.45: Roompot Buiten 5.07 192 17.31 175 11.15 109 23.55' Roompot Binnen 6.50 157 19.06 143 0.34 150 12.54 Zierikzee 7.15 183 19.25 166 0.55 171 13.05 Krammersl. West 7.27 202 19.41 180 0.45 175 13.00' Hansweert 6.16 289 18.36 269 0.22 264 12,27' Stavenisse/Yers. 7.16 190 19.26 173 0.56 171 13.00' L Lagedrukgebied H Hogedrukgebied O A Koufront Warmtelronl Samengesteld fronl lichte sneeuw -s mabgesneeuw zware sneeuw lichte regen matige regen zware regen Isobaar Overstromingen in het zuidoosten van Polen en in het noord oosten van Roemenië hebben inmiddels aan een aantal mense' het leven gekost. Oorzaak van het slechte weer is een depress: boven Polen die maar blijft rondtollen. Vandaag vallen nog steeds diverse buien op de Balkan. Dezelfde depressie veroor zaakt ook in Zweden langdurig regen. Frankrijk heeft een warm en droge laatste juliweek achter de rug. In de eerste week van augustus komen de onweersbuien weer terug en wordt het iets minder warm. Regen valt nog steeds op de Britse Eilanden. Vooral in Ierland is het koel met maxima onder de 20 graden. Stabiel, droog en warm zomerweer met veel zon vinden we noj steeds in de landen rondom de Middellandse Zee. Zo koel juli begon, zo hoogzomers is Door: Grieta augustus van start gegaan. En voor lopig lijkt de zomer stand te houden, alhoewel de hevigste getemperd wordt. Het fraaie weerbeeld lokt velen naar buiten- maar veroorzaakt tevens een niet al te aangenaam slaapklimsv De afgelopen nachten daalde de temperatuur pas tegen hetafc tendgloren beneden 20 graden. Met name komende nacht kai-£ eens een hele benauwde worden. Maar eerst hebben we vans opnieuw veel zon en rond het middaguur zal het al zomers wi- zijn, 25 graden. Vanmiddag stijgt het thermometerkwik verder 27 a 28 graden. Er drijven dan tevens wat hoge sluierwolkenbi nen die horen bij een onweersstoring ten zuidwesten van oniJ De eerste buien kunnen wij ergens in de avondperiode verwar en ook vannacht kan het her en der donderen en bliksemen.!) gen overdag wisselen wolkenvelden en perioden met zon elka f en voelt het tamelijk broeierig aan. Met name oost en noord v* ons is de kans op een bui groot, maar ook in Zeeland is een losse onweersbui niet on denkbaar. Bij een naar zuid west draaiende wind, een aan- landige wind dus, wordt de middagtemperatuur iets gedrukt en komt rond 25 gra den uit. De nacht naar donder dag is opnieuw klam en don derdag overdag zijn de weers omstandigheden vergelijkbaar met woensdag. Daarna hand haven de maxima zich om en nabij 25 graden. Een uitschieter naar boven is daarbij nu en dan mogelijk en bij tijden valt er een enkele pittige bui. Als de weerkaarten ons niet bedrie gen, houdt de zomer van 2004 het nog wel even vol. Zeer warm Vooruitzichten weer woensdag donderdag vrijdag zaterdag max. 25° 25° 24° 25° min. 16° 15° 16° 16° wind ZW 4 ZW 3 Z 4 Z 4 vandaas s op 6.11 Zon Maan vandaec op 23 K onder 9.' Nautisch bericht Er waait een matige oostenwind, 3 tot 4 Beaufort. Het zicht overwegend goed en vanavond is er een grote kans op onvr; Het kustwater is 20 graden. Zeeland: Slaapindex Europa: Balkan nat VERWACHTING VOOR DINSDAGMIDDAG 3 AUGUSTUS ff

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 2