Strengere grenscontrole bij huidkanker PZC Kwakzalftechnielcen Lekkers uit de Ardennen W9 Twee misverstanden L zaterdag 24 juli 2004 Huidkanker begint langzamerhand epidemische vormen aan te nemen. Een 'epidemie', die volgens deskundigen voor het grootste deel te wijten is aan onze levensstijl. Over zonnebaden als hobby en de gevolgen op lange termijn, maar ook over een nieuwe behandelmethode: de Mohs-technielc. DöorPlbThK LOMANS De zon heeft een vervelende scha duwzijde. Zon licht geeft de huid niet alleen een mooie bruine kleur, maar het veroorzaakt ook huidkan ker. "De afgelopen jaren is het aantal mensen met huidkan ker sterk gestegen", zegt Gertruud Krekels, dermato loog in het Catharina Zieken huis Eindhoven. „Op dit mo ment gaat het om ongeveer 70.000 mensen per jaar, maar we zijn hard op weg naar de 100.000. We verwachten dat uiteindelijk één op de zes Ne derlanders te maken krijgt met huidkanker." Huidkanker begint langzamer hand epidemische vormen aan te nemen. Een 'epidemie', die volgens Krekels voor het grootste deel te wijten is aan onze levensstijl. „Dat we nu zo n sterke toename van huid tumoren zien, is de 'oogst' van tientallen jaren zonaanbid- ding." Huidkanker is goed te genezen als je er maar op tijd bij bent. Waar je op moet let ten? Krekels: „Bijvoorbeeld op een moedervlek die donker der wordt of gaat bloeden. Dat kan een melanoom zijn, een kwaadaardige moedervlek. Je kunt ook een plaveiselceltu- mor hebben, een bultje op de huid dat blijft groeien en niet goed is thuis te brengen. Tot slot heb je de basaalceltumor, die veruit het meest voor komt. Vaak is het een groeiend bultje dat makkelijk bloedt, maar soms is het moei lijk te herkennen. Het is dan een 'platte' tumor die heel sprietig in de huid groeit, als een waterbron met vertakken de riviertjes." Bij twijfel een arts raadplegen, is het devies van Krekels. Is er niets aan de hand, dan hoefje je niet langer ongerust te ma ken. Gaat het werkelijk om een tumor, dan kan er al in een vroeg stadium worden in Als je niet verbrandt, krijg je geen huidkanker. „Klopt niet", zegt dermatologe Krekels, die jaren ge leden op het Scheveningse strand de proef op de som nam. „Al na een half uurtje zijn duidelijk bescha digingen in de huidcellen zichtbaar. Repareert de cel die schade niet, dan kan na verloop van tijd huidkan ker ontstaan." Je huid bouwt voldoende bescherming op tegen schadelijk zonlicht als je hem langzaam laat bruinen. „Ook dat is niet zo", weet Krekels. „De kans op huid kanker wordt vooral bepaald door het type huid dat iemand heeft. Vooral mensen met lichte ogen, lichte haren en een blanke huid krijgen eerder huidkanker. Oók als ze hun huid langzaam laten bruinen. gegrepen. De keuze van de be handeling is afhankelijk van de aard van de tumor. „Meestal wordt de tumor weg gesneden, maar er zijn ook an dere methoden. Sommige tu moren kun je bevriezen, waar na ze afsterven", aldus Kre kels. „Voor hele oppervlakki ge tumoren gebruiken we steeds vaker fotodynamische therapie. Dat is een methode waarbij we de tumor eerst in smeren met een zalf. In die zalf zit een stof die de tumor cellen doodt. Die stof wordt ac tief zodra we er rood licht op laten schijnen." Maar er is nog een andere techniek die steeds vaker wordt gebruikt en waarover Krekels erg enthousiast is. Het gaat om Mohs micrografische chirurgie, genoemd naar de Amerikaanse professor Fre derick Mohs. „Niet iedereen komt voor de Mohs-techniek in aanmerking", zegt Krekels. „Eigenlijk werkt de techniek het beste bij mensen met zo'n sprietige basaalceltumor. Ze ker als die tumor in het gelaat zit en ook al wat groter is. Maar dan gaat het nog altijd om een hele grote patiënten groep, want bijna tachtig pro cent van alle huidtumoren zijn basaalceltumoren." De huidige, 'klassieke' verwij dering van zo'n sprietige tu mor kan efficiënter, stelt Kre kels. Zo wordt er ruim rond om de tumor gesneden en moet de patiënt al gauw een week wachten voordat hij weet of de tumor helemaal is verwijderd. Zoniet, dan moet de patiënt terug voor een nieu we operatie. Bovendien is de controle van de patholoog niet helemaal waterdicht als het om sprietige tumoren Dermatoloog Gertruud Krekels: „Bij twijfels over een verdacht plekje op de huid altijd een arts raadplegen." Foto Rene Manders gaat. Krekels: „De kans be staat dat je toch een sprietig uitlopertje over het hoofd ziet." Bij het 'mohsen' wordt het uit genomen weefsel al tijdens de operatie onderzocht. Niet op enkele punten, maar volledig. Zowel aan de randen als aan de onderkant. „We voeren een volledige grenscontrole uit. Vinden we een uitloper, dan nemen we op die plaats nog iets meer weefsel weg en kij ken of het dan wél voldoende is. Het voordeel voor de pa tiënt is, dat hij in één operatie wordt geholpen en ook met een de uitslag weet. Verder hoeven we meestal minder weefsel weg te nemen, waar door het cosmetische resul taat beter is. Zeker in het ge zicht is dat een belangrijke fac tor." In de Verenigde Staten is het mohsen bijzonder populair en wordt dertig tot veertig pro cent van alle basaalceltumo ren op deze manier behan deld. In Nederland wordt het op kleinere schaal uitsluitend in de universitaire medische centra in Groningen, Rotter dam en Maastricht toegepast. En sinds kort dus ook in het Catharina Ziekenhuis, door Krekels en haar collega Judith Ostertag. „Het grootste probleem is mo menteel nog de prijs. Mohsen is iets duurder dan de klassie ke' ingreep", zegt Krekels. „Maar door de behandeling ef ficiënter te organiseren en meer patiënten te behandelen zal ook deze laatste horde snel genomen zijn. Een kwakzalver verkoopt hulp middelen die niet werken. On langs presenteerde Michael Shermer in het blad Scientific Ame rican enkele mooie voorbeelden. Zo is er eigenlijk geen kwaal te be denken die niet met Gouden 'C' lit hium gestructureerd water (zie www.luminati.com/goldenc.html) is te verhelpen. Het gouden C-wa- ter dankt zijn almachtige werking natuurlijk aan een speciale behan deling. Het is onder meer inge straald en gemagnetiseerd in kera mische containers en violette gla zen flessen die onder koperen pira mides zijn geplaatst. De bijsluiter vermeldt dat het C-wa- ter helpt tegen de ongezonde elek tromagnetische straling van televi sies, keulcenapparatuur, stereo's en wekkerradio's. Maar het C-vocht zuigt ook alle nachtmerrie-energie uit uw bed, pept uw afweer op, stroomlijnt uw chakra's en meridia nen en doodt bovendien de negatie ve energie in beesten, etenswaren, mensen en huizen. Onder andere. Want het C-water kan nog veel, veel, veel meer. Dit peperdure water wordt in we tenschappelijk jargon aan de man of vrouw gebracht. Er wordt bij voorbeeld gerept over lichtemissies en een negatieve ion generator. Er wordt gesproken over mentale con centratie, huidhydratatie en mine ralen. Het is loos gegoochel met moeilijke termen om water zo duur mogelijk te verkopen. Aan wetenschap kleeft betrouw baarheid. Want wetenschap is 'wat bewezen is'. Wetenschap is waar heid. In dit opzicht heeft de weten schap de rol van de godsdienst over genomen. Vroeger twijfelde nie mand aan het woord van God. Nu bezitten wetenschappers het Ware Woord. Kwakzalvers voelen dat feilloos aan. Voor de geloofwaardige ver koop van onzin gebruiken ze steeds vaker de Ware Woorden van de wetenschap. Dan lees je, bijvoor beeld, dat het energieniveau van water is verhoogd door mineralisa tie van de molecuulstructuur. Ook laser, elektronica en magnetisme zijn bijzonder populair in kwak- kringen. Bj de promotie van Mind Maps - te genwoordig tamelijk populair - wordt dankbaar gebruik gemaakt vian wetenschappelijke inzichten. De Mind Maps werden dertig jaar geleden gelanceerd door Tony Bu- zan. Het is een methode om je ge dachten (mind) over een bepaald onderwerp te ordenen door de er een kaart (map) van te maken. Door het onderwerp - en alles wat er direct mee te maken heeft - te vi sualiseren, verloopt het denken be ter. Dat is grofweg de essentie. Geen gek idee. Maar de marketing van dat idee be gint te ontsporen. Ter promotie van Buzan's boeken schrijft Marcel Fluitsma, dat we onze hersenen moeten gebruiken zoals ze bedoeld zijn. We moeten niet lineair den ken, want dan werken de twee her senhelften niet met elkaar samen. Die hersenhelften werken wél sa men waneer we Mind Maps gebrui ken. Fluitsma: "U combineert uw linkerhersenhelft met uw rechter- hersenhelft. Hierdoor wordt uw hersencapaciteit - waar u normaal slechts één procent van gebruikt - veel beter benut." Hoezo gebruiken we normaal slechts één procent van onze herse nen? Dat klinkt interessant, maar is natuurlijk oeverloze onzin. Ga eens op bezoek bij iemand die een beroerte heeft gehad. Zelfs al is maar een klein deel van de herse nen getroffen, dan kan zo'n beroer te het leven al zwaar ontregelen, soms zelfs vernietigen. Een voor 99 procent werkloos brein bestaat ge woonweg niet. Was dat wel het ge val, dan praatje over mensen met het verstand van een muis. En die snappen niks van Mind Maps. Maar kennelijk verkoopt niets zo goed als in wetenschap verpakte on- Zwarte gaten beetje grijs De Britse natuurkundige Stephen Haw king heeft zijn theorie over 'zwarte ga ten' herzien. Dat meldt het weekblad New Scien tist. Hawking zal zijn nieuwe visie op zwarte gaten deze week presenteren op een congres in Dublin. Zwarte gaten zijn zogenaamde 'puntmassa's' die overblijven als superzware sterren aan het einde van hun bestaan onder hun eigen gewicht ineen storten. De zwaartekracht van zo'n 'singulariteit' is zó sterk, dat zelfs het licht er niet aan kan ontsnap- pen.Hawking, die zijn roem vooral te danken heeft aan zijn populair-wetenschappelijke boek over kos mologie 'A Brief History of Time', ging er tot voor kort van uit dat uit een zwart gat derhalve totaal geen informatie over de singulariteit kon ontsnap pen. In zijn nieuwe visie blijven zwarte gaten voort durend straling uitzenden om zich aan het einde van hun bestaan te 'openen', waardoor de informa tie die ze bevatten wordt onthuld. Door terug te komen op zijn eerdere opvatting ver liest Hawking een 'weddenschap met zijn Ameri kaanse collega John Preskill. Hij is hem een encyclo pedie schuldig 'waaraan naar believen informatie kan worden onttrokken'. Neerstortende pelikanen De Amerikaanse staat Arizona wordt geteisterd door neerstortende pelikanen. De afgelo pen twee weken zijn bij het departement voor wild en visserij (AGFD) in de hoofd stad Phoenix tiental len meldingen bin nengekomen van bruine pelikanen die bij het landen ge wond zijn. Deskundigen geloven dat de bedreigde vo gels het binnenland opzoeken als gevolg van voed selschaarste aan de Amerikaanse westkust. De as faltwegen in Arizona zorgen in de hete zon voor luchtspiegelingen die de vogels aanzien voor wa ter. „Ze proberen op het water te landen en dan, bam, blijkt het asfalt te zijn", aldus AGFD-woord- voerster Sandy Cate. „Dat voelt niet zo lekker. We zien een hoop gebroken vleugels en andere verwon dingen." Oceaan verzuurt De oceanen verzuren in rap tempo. Daardoor dient gevreesd te worden voor het voortbestaan van on der meer koraalriffen en schelpdieren. Deze conclu sie trekken UNESCO's Intergovernmental Oceano- graphic Commission en de International Council for Science's Committee on Oceanic Research (SCOR). De verzuring is een gevolg van de toename van het C02 gehalte in de atmosfeer. Daarvan wordt jaar lijks eenderde door de coeanen geabsorbeerd. Dat vermindert weliswaar het CO,-gehalte van de damp kring, maar het eist zijn tol van het leven in de oceanen. Het water verzuurt en hierdoor veran dert het leefklimaat onder water in een mate die in de afgelopen 20 miljoen jaar niet is waargenomen. UoTram Ardeunerham (dik gesneden) 250 gram nieuwe aardappe s 1 zachtzure appel 1 bosje verse peterselie 2 eetlepels witte wijnazl|n 6 eetlepels (olijf)olie 1 theelepel honing 1 theelepel mosterd kleine zure augurk|es 2 tomaten zout en peper Schil aardappels, snijd ze ingaar. cm en kook ze in circa Laat afkoelen. Ardennerham in luci- Smid de dikke plakten A b)ok s. ferstaafjes en de PP hak de peterselie. Snipper het s|a ilotjle dressing van Vermeng dit alles. d zout en peper, azijn, Olie, honing,rfe s|a_ droog gens^n dotje hammengsel in het midden. Besprenkel metd'fss'"9maat cn Weine zure Garneer met partes brood en ge- augurkjes. Serveer met boe^ er ee„ b ond zouten roombote b,iVOOrbeeld Lette Bbnd^Een'stevige witte Chardonnay-w„n smaakt er ook goed bil- Belgjsche eHect rePnscteru")bier in Plaats van wi,na- zijn in de dressing. De komende maanden be zoeken weer tienduizenden landgenoten de Ardennen. Als actieve vakantiebestem ming of als tussenstop op heen- of terugweg naar het zonnige zuiden. Hopelijk ne men ze de tijd voor een pits stop om de koelbox te vul len met de vele heerlijke streekspecialiteiten. Ver geet vooral die onovertrof fen rauwe Ardennerham niet. Als wij in de jaren zeventig op vakantie gingen naar Spanje, met mijn ouders en twee broers plus volledige kampeeruitrusting opgevou wen in een Kevertje, namen we ons altijd voor te stop pen in België. Om daar 'éch te frieten' te eten. Het kwam er nooit van; het was te vroeg of te laat voor een tussenstop, we vonden ner gens een geschikt frietkot of we hadden niet genoeg frankskes en moesten ook nog tanken. Het moet toen zijn gebeurd, dat de Arden nen zich in mijn hoofd nes telden als het Walhalla voor lekkerbekken. Later boekten we met vrien den een culinair verwen weekend in een hotelletje bij Trois Ponts; een stipje op de landkaart van Wallo nië maar nog steeds een stralende ster in mijn gastronomisch geheugen, 's Avonds bivakkeerden we urenlang aan tafel, ongege neerd smullend van de heer lijkste gerechten en dran ken. In de geruststellende wetenschap dat we voor ons bed maar één trap op hoefden en dat we die calo rieën er morgen allemaal weer af zouden wandelen. Superknapperige frieten aten we als lunch, bij een De échte Ardennerham, rijkelijk dooraderd en koperkleurig. bouwvallig kot onderweg. Met een mayonaise die we eigenlijk te zuur vonden. Bij het diner kwamen de échte Ardenner specialitei ten op het bord. Ik herinner mij grove wildzwijnspaté met uiencompote, dagverse forel gebakken in de room boter en bestrooid met ge roosterde amandel snippers, gegrilde boudin blanc worstjes en een godde lijke mousse van bittere chocola. Een onuitwisbare indruk maakte die heerlijke rauwe Ardennerham, geserveerd met boerenbrood en een klont verse hoeveboter. Zel den zo iets lekkers gegeten. Mossige bosgrond, eikeltjes, vers gekapt hout en een knapperend haardvuur; je ruikt en proeft het allemaal in Ardennerham, gemaakt van de beenham van Arden ner varkens die nog veel weg hebben van het ever zwijn. De hammen worden eerst gepekeld, dan gedroogd en gerijpt in klimaatkasten en vervolgens gerookt bij lage temperatuur. Vroeger hin gen ze maandenlang hoog in de schoorsteen. Daar was men zeker van een droge plek in de altijd vochtige Ar dennen. De rook leverde die karakteristieke koperkleur en houtsmaak op. Het is wel even schrikken als je die dikke plakken voor je neus krijgt. Hier in Nederland snijden ze rauwe ham zo dun dat je de krant er doorheen kunt lezen. An ders krijg je het niet weg. Goede Ardennerham is ech ter dooraderd met minuscu le vetkanaaltjes en daar- Foto: Wilma Lankhorst door zo mals dat je tanden er doorheen glijden. De hammen uit de Franse Ardennen (ja, dat bosrijke heuvellandschap loopt ge woon door aan de andere kant van de grens) zijn min der of helemaal niet ge rookt, ontdekte ik onlangs bij een bezoek aan die streek. Ik deed trouwens nog meer culinaire vond sten: heerlijke huisgemaak- te patés en jams, het sappi ge vlees van de rode kal koen, kleine leisteen dak pannetjes van blauwe cho cola en de verrukkelijke Ca- rolo; een onverwacht lichte hazelnoot-schuimtaart, spe cialiteit van de hoofdstad Charleville-Mezière. Maar ik ontdekte bovenal dat de combinatie Ardenner pro ducten met de Franse kook kunst een hele geslaagde is.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 33