Prachtig die parende sepia's Fichi caramellati maken is echt papgemakkelijk GEBOEKT Spiderman is een verliefde superheld Australië brengt schooljeugd in beweging /VA Australische scholen worden gekort op hun subsidie als hun leerlingen te weinig bewe gen. Met die maatregel wil de re gering het overgewicht van de schooljeugd te lijf gaan. De maatregel maakt deel uit van een nieuwe wet die afgelo pen week inging. Daarin wor den voorwaarden gesteld aan subsidies voor scholen. „We gaan eisen stellen aan scholen om zeker te weten dat onze kin deren genoeg beweging krijgen als ze op school zijn", zo zei mi nister Brendan Nelson van On derwijs. „De scholen kunnen daar natuurlijk tijdens school uren voor zorgen, maar ook na schooltijd. We willen ervoor zor gen dat onze kinderen gezond van geest en lichaam zijn", al dus Nelson. In Australië is 30 procent van de schoolkinderen te zwaar. Dat is een verdubbeling vergeleken mpt 1985 zaterdag 26 juni 2004 W19 foto's uit Bij ons is alles lekker Eén van de leukste kookboe ken voor kinderen is Patat je zwaardvis van Angela Prins, jet verscheen in 2002 en je zult blijverrast zijn met haar nieuw- xBij ons is alles lekker. Houd ?van varkenspudding? Lees ha Lekker vies. Angela Prins leerde als klein aeisjekoken in de keuken van jaar moeder. Vooral aan de za- urdagen bewaart ze fijne herin- imngen. Dan werd er door één ran II kinderen gekookt en -eestal was dat iets wat haar moeder zelf niet zo gauw klaar- aaakte. Het allergelukkigst was zeals ze echt alles helemaal al leen mocht doen. Toen ze later zelf kookles gal', zag ze hoe kin deren vaak heel verbaasd waren over wat ze deden. Thuis kook- ;enhun moeders en vaders, en ühaar eigen 'Kinderkeuken ran Stamppot Janssen' stonden nj nota bene achter het fornuis ïetzelfde te doen. En dan werd kt ook nog heel lekker. „Dat wij dat kunnen"zeiden veel jon ge koks. Bij Angela Prins in de buurt wo- zen veel mensen van overal op Belgische duikers? Pri ma mensen, volgens Guus de Jong (11). Boven water geen enkel probleem, maar zodra ze kopje onder gaan veranderen ze in hun zwarte duikerspakkken in 'voortrazende' modderman- Binnen een paar seconden is alle zicht verdwenen, lacht Guus. „Hoe ze het flikken is een raadsel, maar ze malen met hun benen door het water of het een buitenboordmotor is. Zal wel iets met hun opleiding te maken hebben. Tijdens mijn duiklessen heb ik geleerd om onder water zo rustig mogelijk te bewegen, anders krijg je complete zand verstuivingen en zie je geen hand meer voor ogen. Dat kan niet de bedoeling zijn, want het gaat juist om het genieten van de onderwaterwereld." Guus is sinds zijn vakantie in Egypte - nu drie jaar geleden - verslingerd aan de duiksport. „Prachtig water daar, maar de spoedcursus was niet echt top- pie. Gelukkig kon ik hier in mijn woonplaats Kattendijke een duikopleiding volgen, die stukken solider was." Z'n eerste duik was in zijn theo- rieboek. „Behoorlijk dikke pil om door te slikken, maar zonder theorie word je nooit een goede duiker. Neem nou de gebaren taal. Van levensbelang onder wa ter. Je moet wel met je buddy kunnen 'praten'. Opstijgen, doorzwemmen, je lucht delen; met gebarentaal kun je dit dui delijk maken aan je duikmaat. Ook handig om te weten is hoe je moet opstijgen, of je decom pressie nodig hebt en op welke diepte je tijdens het opstijgen moet pauzeren." In het Kapelse zwembad bracht Guus de theorie in praktijk. „Stoeien met je automaatjes, je slangen, je flessen, het mond stuk. Leren hoe je het water in kunt gaan, met een stap vooruit, of achterover. Je kompas lezen, je dieptemeter gebruiken, joh, je hebt zoveel dingen waar je op moet letten. Maar veiligheid staat altijd voorop." In de Berghse Diepsluis bij Ber gen op Zoom deed Guus exa men. „Was steenkoud, een graadje of acht. Heb ik in twee gedeelten examen gedaan, om dat dertig minuten nonstop on der water veel te koud was. Maar m'n padi-junior - het duik- brevet - had ik daarna mooi op zak." Op Curasao zwom Guus afgelo pen winter tussen de koraaldui- vels en de papegaaivissen. „Vooral de murenen - een soort zeeslangen - zijn fantastische vissen. Die bewegen zich zo mooi door het water. Ook de ba- ra cuda's - echte rovers - zijn prachtig om te zien. Bang? Wel nee, ze blijven op grote afstand van de duikers." Onlangs nam Guus met z'n in structeur een kijkje in de onder waterwereld van de Oosterschel- de. „Zagen we bij het Goese Sas op twaalf meter diepte parende sepia's, een soort inktvissen. Grandioos was dat. Op de bo dem staan daar veel stokken, waar de eitjes van de sepia's op af worden gezet. Je komt van al les tegen: naaldslakken, kreef ten, kwallen. Platvis, zoals tong, schar of bot heb ik nauwelijks gezien, dus sportvissers kunnen beter een ander stekje zoeken." Regelmatig gluurt Guus vanuit z'n huis in Kattendijke over de Oosterschelde. Zo dichtbij, maar toch ook weer zo ver weg. „Duiken in stromend en getijde water mag ik eigenlijk nog niet. Maar ik ben vast van plan dat vereiste papiertje volgend voor jaar te gaan halen. Ik wil nu ook wel eens zelf gaan zien hoe mooi de Oosterschelde is. Duikers noe men het de 'tuin van Europa'. Nou daar wil ik best wel eens een poosje tuinman in spelen." Hans Segboer Tobey Maguire speelt Peter Parker/Spiderman in Spider man 2, die deze week in Ameri ka in première ging. De film komt 15 juli in de Nederlandse bioscopen. Willem Dafoe speelt The Green Goblin, de bad guy dus. Tussen alle adembenemende actie zorgt Kirsten Dunst voor rust en ro mantiek; superheld Spiderman is namelijk verliefd op haar. De eerste Spidermanfilm zorgde in Amerika voor een ware hype. foto Reuters HUILENDE MANNEN ce wereld. Van hen hoorde ze dat boerenkool en hutspot best iekker zijn, maar dat er toch dets lekkerders is dan het eten sit hun eigen land. Omdat ze lat eten gewend zijn. En omdat ie-dat snap je - alles uit hun geboorteland een beetje missen. Met een aantal van haar buiten landse buren maakte ze eerst de srechten die ze als kind in hun geboorteland zelf heel lekker monden. Van die recepten maak te ze vervolgens recepten voor anderen. Daarna probeerde ze dies uit. En nu staan ze dus bij elkaar in Bij ons is alles lekker. ivijf rubrieken: snacks, hoofd gerechten, groenten, bijgerech ten en toetjes. Om een speciale reden. Want als je zelf een com pleet menu samenstelt maak je vanzelf een culinaire wereld reis. Achterin het boek vind je ttogeens alle dertig gerechten per land terug. In de volgorde van het boek komt het lekkers at Turkije, Indonesië, Kosovo, Italië, Nederland, Spanje, sierra Leone, Kameroen, Polen en de Verenigde Staten. Vind je het wel mooi nu en wil ;e liever aan de slag met een ge hecht uit het boek? 'Sigara óöregi' misschien? 'Tortino ai auattro formaggi' dan? 'Babka ziemniaczana z grybami' liever? Jrittata di spinaci di campo e basilico' soms? Of 'Pita sa me- sam', 'Judias verdes con jamón', 'Risi e bisi'? Weet je wat.als kennismaking een toetje. Niet Kaneelijs met gebakken appel' of'Frambozenpudding' (allebei Jan Smeekens uit Nederland). Ook niet 'Chin- chin', een feestsnack uit Kame roen of 'Torta od kokosa' uit Ko sovo, maar een feestelijk dessert uit Italië: 'Fichi caramellati'. Je hebt nodig voor 4 personen: 8 rijpe vijgen, 200 g kristalsuiker, 1 citroen of 2 limoenen, 250 g crème fraiche of mascarpone, een beetje roomboter. Zo doe je het: verwarm de oven voor op 220°C. Vet een oven schaal in met een beetje boter en zet daarin de vijgen dicht naast elkaar. Bedek ze met sui ker. Rasp van de citroen of de limoenen de schil zonder het wit te velletje eronder. Pers het sap uit de vrucht en giet het over de vijgen. Strooi er ook de helft van de citroenrasp over. Zet de ovenschaal met de vijgen 20 minuten in een hete oven. Trek eerst ovenhandschoenen aan voor je de schaal er weer uit haalt. Zet de schaal met iets er onder op het aanrecht. Schep wat vocht uit de schaal over de vijgen. Laat alles minstens een half uur afkoelen. Leg op elk bord 2 vijgen. Schep er een beet je saus over en verdeel ook de citroenrasp die over is. Geef er wat crème fraiche of mascarpo ne bij. Moeilijk? Papgemakkelijk! Kijk ook op www.lemniscaat.nl. Daar vind je tot half juli elke week een recept uit Bij ons is al les lekker. Je moet half dood van de honger zijn om je kacheltje te willen sto ken met wat in Lekker vies wordt aanbevolen: Varkenspud ding. Jazeker, gemaakt van de snuit van het dier met die mooie wimpers, dat zachte stopcon tact, die leuke flaporen en een glimlach mysterieuzer dan die van Mona Lisa. Maar als je per se wilt: lees in het nieuwste num mer van BoekieBoekie wat je moet doen. Voor iemand met een fijne tong is het te griezelig om over te schrijven. Maar wat is BoekieBoekie 55 weer een smakelijk nummer! Hollen! Al was het alleen maar om wat pa- tattoloog-gastronoom Bibi Du- mon Tak erin schreef. Angela Prins: Bij ons is alles lek ker. Lemniscaat; €17,95. Lekker vies. BoekieBoekie 55; Autoped; €3,50. www.boekie-boekie.nl. foto Willem Mieras Guus de Jong uit Kattendijke: „Ik wil nu ook wel eens zelf gaan zien hoe mooi de Oosterschelde is.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 47