Prachtig die parende sepia's
Fichi caramellati
maken is echt
papgemakkelijk
GEBOEKT
Spiderman
is een
verliefde
superheld
Australië brengt
schooljeugd
in beweging
/VA
Australische scholen worden
gekort op hun subsidie als
hun leerlingen te weinig bewe
gen. Met die maatregel wil de re
gering het overgewicht van de
schooljeugd te lijf gaan.
De maatregel maakt deel uit
van een nieuwe wet die afgelo
pen week inging. Daarin wor
den voorwaarden gesteld aan
subsidies voor scholen. „We
gaan eisen stellen aan scholen
om zeker te weten dat onze kin
deren genoeg beweging krijgen
als ze op school zijn", zo zei mi
nister Brendan Nelson van On
derwijs. „De scholen kunnen
daar natuurlijk tijdens school
uren voor zorgen, maar ook na
schooltijd. We willen ervoor zor
gen dat onze kinderen gezond
van geest en lichaam zijn", al
dus Nelson.
In Australië is 30 procent van de
schoolkinderen te zwaar. Dat is
een verdubbeling vergeleken
mpt 1985
zaterdag 26 juni 2004 W19
foto's uit Bij ons is alles lekker
Eén van de leukste kookboe
ken voor kinderen is Patat
je zwaardvis van Angela Prins,
jet verscheen in 2002 en je zult
blijverrast zijn met haar nieuw-
xBij ons is alles lekker. Houd
?van varkenspudding? Lees
ha Lekker vies.
Angela Prins leerde als klein
aeisjekoken in de keuken van
jaar moeder. Vooral aan de za-
urdagen bewaart ze fijne herin-
imngen. Dan werd er door één
ran II kinderen gekookt en
-eestal was dat iets wat haar
moeder zelf niet zo gauw klaar-
aaakte. Het allergelukkigst was
zeals ze echt alles helemaal al
leen mocht doen. Toen ze later
zelf kookles gal', zag ze hoe kin
deren vaak heel verbaasd waren
over wat ze deden. Thuis kook-
;enhun moeders en vaders, en
ühaar eigen 'Kinderkeuken
ran Stamppot Janssen' stonden
nj nota bene achter het fornuis
ïetzelfde te doen. En dan werd
kt ook nog heel lekker. „Dat
wij dat kunnen"zeiden veel jon
ge koks.
Bij Angela Prins in de buurt wo-
zen veel mensen van overal op
Belgische duikers? Pri
ma mensen, volgens
Guus de Jong (11). Boven
water geen enkel probleem,
maar zodra ze kopje onder
gaan veranderen ze in hun
zwarte duikerspakkken in
'voortrazende' modderman-
Binnen een paar seconden is
alle zicht verdwenen, lacht
Guus. „Hoe ze het flikken is een
raadsel, maar ze malen met hun
benen door het water of het een
buitenboordmotor is. Zal wel
iets met hun opleiding te maken
hebben. Tijdens mijn duiklessen
heb ik geleerd om onder water
zo rustig mogelijk te bewegen,
anders krijg je complete zand
verstuivingen en zie je geen
hand meer voor ogen. Dat kan
niet de bedoeling zijn, want het
gaat juist om het genieten van
de onderwaterwereld."
Guus is sinds zijn vakantie in
Egypte - nu drie jaar geleden -
verslingerd aan de duiksport.
„Prachtig water daar, maar de
spoedcursus was niet echt top-
pie. Gelukkig kon ik hier in
mijn woonplaats Kattendijke
een duikopleiding volgen, die
stukken solider was."
Z'n eerste duik was in zijn theo-
rieboek. „Behoorlijk dikke pil
om door te slikken, maar zonder
theorie word je nooit een goede
duiker. Neem nou de gebaren
taal. Van levensbelang onder wa
ter. Je moet wel met je buddy
kunnen 'praten'. Opstijgen,
doorzwemmen, je lucht delen;
met gebarentaal kun je dit dui
delijk maken aan je duikmaat.
Ook handig om te weten is hoe
je moet opstijgen, of je decom
pressie nodig hebt en op welke
diepte je tijdens het opstijgen
moet pauzeren."
In het Kapelse zwembad bracht
Guus de theorie in praktijk.
„Stoeien met je automaatjes, je
slangen, je flessen, het mond
stuk. Leren hoe je het water in
kunt gaan, met een stap vooruit,
of achterover. Je kompas lezen,
je dieptemeter gebruiken, joh, je
hebt zoveel dingen waar je op
moet letten. Maar veiligheid
staat altijd voorop."
In de Berghse Diepsluis bij Ber
gen op Zoom deed Guus exa
men. „Was steenkoud, een
graadje of acht. Heb ik in twee
gedeelten examen gedaan, om
dat dertig minuten nonstop on
der water veel te koud was.
Maar m'n padi-junior - het duik-
brevet - had ik daarna mooi op
zak."
Op Curasao zwom Guus afgelo
pen winter tussen de koraaldui-
vels en de papegaaivissen.
„Vooral de murenen - een soort
zeeslangen - zijn fantastische
vissen. Die bewegen zich zo
mooi door het water. Ook de ba-
ra cuda's - echte rovers - zijn
prachtig om te zien. Bang? Wel
nee, ze blijven op grote afstand
van de duikers."
Onlangs nam Guus met z'n in
structeur een kijkje in de onder
waterwereld van de Oosterschel-
de. „Zagen we bij het Goese Sas
op twaalf meter diepte parende
sepia's, een soort inktvissen.
Grandioos was dat. Op de bo
dem staan daar veel stokken,
waar de eitjes van de sepia's op
af worden gezet. Je komt van al
les tegen: naaldslakken, kreef
ten, kwallen. Platvis, zoals tong,
schar of bot heb ik nauwelijks
gezien, dus sportvissers kunnen
beter een ander stekje zoeken."
Regelmatig gluurt Guus vanuit
z'n huis in Kattendijke over de
Oosterschelde. Zo dichtbij,
maar toch ook weer zo ver weg.
„Duiken in stromend en getijde
water mag ik eigenlijk nog niet.
Maar ik ben vast van plan dat
vereiste papiertje volgend voor
jaar te gaan halen. Ik wil nu ook
wel eens zelf gaan zien hoe mooi
de Oosterschelde is. Duikers noe
men het de 'tuin van Europa'.
Nou daar wil ik best wel eens
een poosje tuinman in spelen."
Hans Segboer
Tobey Maguire speelt Peter
Parker/Spiderman in Spider
man 2, die deze week in Ameri
ka in première ging. De film
komt 15 juli in de Nederlandse
bioscopen.
Willem Dafoe speelt The Green
Goblin, de bad guy dus. Tussen
alle adembenemende actie zorgt
Kirsten Dunst voor rust en ro
mantiek; superheld Spiderman
is namelijk verliefd op haar. De
eerste Spidermanfilm zorgde in
Amerika voor een ware hype.
foto Reuters
HUILENDE MANNEN
ce wereld. Van hen hoorde ze
dat boerenkool en hutspot best
iekker zijn, maar dat er toch
dets lekkerders is dan het eten
sit hun eigen land. Omdat ze
lat eten gewend zijn. En omdat
ie-dat snap je - alles uit hun
geboorteland een beetje missen.
Met een aantal van haar buiten
landse buren maakte ze eerst de
srechten die ze als kind in hun
geboorteland zelf heel lekker
monden. Van die recepten maak
te ze vervolgens recepten voor
anderen. Daarna probeerde ze
dies uit. En nu staan ze dus bij
elkaar in Bij ons is alles lekker.
ivijf rubrieken: snacks, hoofd
gerechten, groenten, bijgerech
ten en toetjes. Om een speciale
reden. Want als je zelf een com
pleet menu samenstelt maak je
vanzelf een culinaire wereld
reis. Achterin het boek vind je
ttogeens alle dertig gerechten
per land terug. In de volgorde
van het boek komt het lekkers
at Turkije, Indonesië, Kosovo,
Italië, Nederland, Spanje,
sierra Leone, Kameroen, Polen
en de Verenigde Staten.
Vind je het wel mooi nu en wil
;e liever aan de slag met een ge
hecht uit het boek? 'Sigara
óöregi' misschien? 'Tortino ai
auattro formaggi' dan? 'Babka
ziemniaczana z grybami' liever?
Jrittata di spinaci di campo e
basilico' soms? Of 'Pita sa me-
sam', 'Judias verdes con jamón',
'Risi e bisi'? Weet je wat.als
kennismaking een toetje. Niet
Kaneelijs met gebakken appel'
of'Frambozenpudding' (allebei
Jan Smeekens
uit Nederland). Ook niet 'Chin-
chin', een feestsnack uit Kame
roen of 'Torta od kokosa' uit Ko
sovo, maar een feestelijk dessert
uit Italië: 'Fichi caramellati'.
Je hebt nodig voor 4 personen: 8
rijpe vijgen, 200 g kristalsuiker,
1 citroen of 2 limoenen, 250 g
crème fraiche of mascarpone,
een beetje roomboter.
Zo doe je het: verwarm de oven
voor op 220°C. Vet een oven
schaal in met een beetje boter
en zet daarin de vijgen dicht
naast elkaar. Bedek ze met sui
ker. Rasp van de citroen of de
limoenen de schil zonder het wit
te velletje eronder. Pers het sap
uit de vrucht en giet het over de
vijgen. Strooi er ook de helft
van de citroenrasp over.
Zet de ovenschaal met de vijgen
20 minuten in een hete oven.
Trek eerst ovenhandschoenen
aan voor je de schaal er weer uit
haalt. Zet de schaal met iets er
onder op het aanrecht. Schep
wat vocht uit de schaal over de
vijgen. Laat alles minstens een
half uur afkoelen. Leg op elk
bord 2 vijgen. Schep er een beet
je saus over en verdeel ook de
citroenrasp die over is. Geef er
wat crème fraiche of mascarpo
ne bij.
Moeilijk? Papgemakkelijk! Kijk
ook op www.lemniscaat.nl.
Daar vind je tot half juli elke
week een recept uit Bij ons is al
les lekker.
Je moet half dood van de honger
zijn om je kacheltje te willen sto
ken met wat in Lekker vies
wordt aanbevolen: Varkenspud
ding. Jazeker, gemaakt van de
snuit van het dier met die mooie
wimpers, dat zachte stopcon
tact, die leuke flaporen en een
glimlach mysterieuzer dan die
van Mona Lisa. Maar als je per
se wilt: lees in het nieuwste num
mer van BoekieBoekie wat je
moet doen. Voor iemand met
een fijne tong is het te griezelig
om over te schrijven. Maar wat
is BoekieBoekie 55 weer een
smakelijk nummer! Hollen! Al
was het alleen maar om wat pa-
tattoloog-gastronoom Bibi Du-
mon Tak erin schreef.
Angela Prins: Bij ons is alles lek
ker. Lemniscaat; €17,95.
Lekker vies. BoekieBoekie 55;
Autoped; €3,50.
www.boekie-boekie.nl.
foto Willem Mieras
Guus de Jong uit Kattendijke: „Ik wil nu ook wel eens zelf gaan zien hoe mooi de Oosterschelde is.