PZC Pijn beheerst je leven De Schelphoek viert feest met tien gangen Pijn vreet energie Redactie bijlagen: 0113-315680 www.pzc.nl E-mail:redactie@ pzc.nl Postbus 31,4460 AA Goes Advertentie-exploitatie: Noord-en Midden-Zeeland: 0113-315520; Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770; Nationaal: 020-4562500. zaterdag 5 juni 2004 Een op de zeven volwassen Nederlanders heeft dagelijks pijn. Pijn is een natuurlijke reactie op een beschadiging van het lichaam. Het kan echter ook je leven gaan beheersen als het chronisch wordt. Nederland kent 800.000 patiënten met chronische pijn. Maar er zijn manieren om er mee te leren leven. Door ELLEN VAN DER HART Achter het woord pijn zit ten veel betekenissen. Hoofdpijn, tandpijn, rug pijn, buikpijn, pijn als ge volg van beschadiging of als stoornis. Pijn is een symptoom dat er ergens iets mis is, het kent vele oor zaken en verschijningsvormen. Pijn is heel individueel en uit zich lichamelijk maar ook emotioneel. Angst, stress of verdriet kunnen pijn verergeren; vreugde, geluk of goed gezelschap ver zachten. De meeste pijn gaat over, of reageert goed op pijnstillers en dan is het leed snel vergeten. Maar als het chronisch wordt, moeten pijnpatiënten op zoek naar hulp. Ze komen terecht bij pijn- klinieken. „Want acute pijn wil altijd iets zeggen en daarom moet het altijd heel serieus genomen worden", aldus de hulpverleners. Negeren leidt tot het chronisch worden van pijn. Maar de vraag waar pijn vandaan komt, is niet altijd even makkelijk te beantwoor den. Pijn is onzichtbaar en op dagen dat het opspeelt, laat een pijnpatiënt zich niet zien. Dat dit 'bijverschijnsel' het be grip niet ten goede komt, is algemeen bekend maar moeilijk te voorkomen, stellen pijnpatiënten. Hulp wordt inge roepen bij specialisten. „Pijnbestrijding is jarenlang de onder kant van de geneeskunde geweest. In middels krijgen we meer waardering." Dr Robert-Jan Stolker is anesthesioloog in het Eindhovense Catharinazieken- huis en werkzaam in de polikliniek voor pijnbestrijding. In het post-opera- tief pijnteam zitten artsen en thera peuten die met pijnpatiënten werken, zoals fysiotherapeuten, psychologen, psychiaters en revalidatie-artsen. Acute pijn kan na zes weken overgaan in chronische pijn. Dus het is zaak er zo snel mogelijk bij te zijn. Mensen kunnen pijn hebben bij kanker bij voorbeeld, maar ook bij niet kwaadaar dige problemen. „Veel mensen komen met klachten in het bewegingsappa raat (rug en nek). Voor een klein deel is deze pijn verklaarbaar door trauma's. Pijn is niet zichbaar maar wel testbaar. We maken gebruik van pijnmetings- methodes, bijvoorbeeld de pijnme- tingslat (Visual Analogue Scale)." Diffuser De meeste acute pijnen zijn behandel baar met medicijnen of met een blok kade (verdoving). Door de pijn ont staan veranderingen in het zenuwstel sel. „Het ruggenmerg maakt stofjes aan die je lijf veranderen. Dat is inmid dels door dierproeven bewezen. Boven dien worden de mensen gevoeliger voor pijn. Dat is gebleken uit een Deens whiplash-onderzoek." Een acute pijn geeft een scherpe steek. Chronische pijn is dof en vaag, moei lijk aan te geven. „Pijn gaat een eigen leven leiden. Hoe erger de pijn, hoe groter het gebied wordt en hoe diffu ser het wordt om aan te geven. Soms is van de oorsprong van de klacht niets meer terug te vinden." Anesthesioloog dr Wil Custers werkt op de pijnpoli van het Maxima Me disch Centrum in Eindhoven. Sinds 1997 kiest hij bij zijn behandeling van pijnpatiënten naast Westerse behan delmethoden steeds vaker voor de Oosterse geneeskunst, acupunctuur. Zowel de 'gewone' als hand-, oor- en schedelacupunctuur. „In een lijf zitten energiepunten, via deze acupunctuur- punten kan men de energie in het li chaam beinvloeden. Lijf en geest moe ten in balans zijn. Bij onbalans ont staan klachten", legt dr Custers uit. „Als er ergens een blokkade is en de vrije stroom van energie wordt ver stoord, intern of extern, ontstaan er (pijn)klachten. We proberen deze ver storing te vinden en indien mogelijk te verhelpen." Het kan zijn dat mensen een zelfde operatie ondergaan, terwijl er bijvoor beeld maar één problemen overhoudt. De reden moet bij deze persoon ge zocht worden. „Dit kan een tekort aan energie zijn, maar ook een balansver storing door voeding." Dr Custers zegt niet de illusie te heb ben iedereen te kunnen helpen maar wil een zo breed mogelijk zorgpalet bieden. „Er is dan minder kans op vastlopen in de behandeling. De Wes terse en Oosterse geneeskunst spelen een gelijkwaardige rol in de behande ling. We gebruiken veel mengvor men." Soms lijkt het ontstaan van de pijn geen aanwijsbare oorzaak te hebben. „Maar als je dan luistert naar de vaak lange ziekte- of klachtengeschiedenis van de patiënt, komt er meestal toch een gebeurtenis tevoorschijn die het trauma heeft veroorzaakt." Pijngedrag „Vaak is bij pijnpatiënten hun hele existentie gebaseerd op pijn: ze verlo ren er baan en vrienden door, raken onbewust gewend aan voortdurende aandacht. De pijn wordt waargeno men door bepaalde chemische stofjes die de zenuweinden prikkelen. Deze pijnbeleving leidt tot pijngedrag. Je moet opletten met het wijzigen van dit gedrag. Daarom is het zo belang rijk dat de patiënt zelf ook actief mee werkt aan zijn herstel. Niet alleen ik kan hem genezen. Door bijvoorbeeld het veranderen van voedsel kan hij ook zelf een belangrijke bijdrage leve ren aan zijn genezing. Je kunt geen twee patiënten op dezelfde wijze be handelen. Ik analyseer het probleem en leg wat mogelijk is terug op het bordje van de patiënt. Ga goed kau wen, eet geen rauwkost (slecht voor de darmen), stop met roken, beweeg meer en ga zo maar door. Als de pa tiënt zijn verkeerde gedrag handhaaft, wordt het voor mij ook dweilen met de kraan open." Voor meer informatie: www.pijnplatform.nl www.pijn-hoop.nl Vnuil» anjiogs schaal Vtewlé analog® schaal Onbegrip. Dat is een groot probleem voor veel pijnpatiënten. Naast de dage lijkse lichamelijke pijn veroorzaken de reacties van onbegrip bij andere men sen veel ellende. „Ik kreeg vaak te ho ren: er is niets aan je te zien. De meeste mensen begrijpen niet wat je door maakt. Pijn is niet zichtbaar aan de bui tenkant. Pijn varieert bovendien, de ene dag kan het erger zijn dan de andere dag. De ene dag kun je werken, de vol gende dag kun je geen licht verdragen vanwege de pijn." Hendrika van Rossen is al jaren pijnpa tiënt. Haar verhaal, haar tocht langs on begrip in haar omgeving en bij artsen is bijna standaard voor pijnpatiënten. Bij haar ontstond de pijn in 1993. Steken in het hoofd. „Ik was al iets gewend van wege mijn osteoporose met wervelin zakkingen. Deze keer ging de pijn niet over." De volgende dag was het linker gedeelte van haar gezicht stijf. „Ik kon er niets mee, zelfs niet lezen. De huis arts dacht aan een bijholte-ontsteking en zei dat ik moest stomen." Een neuro loog, een tweede neuroloog, diverse the rapeuten, de tocht langs artsen bracht geen oplossing. „Mijn nek en de nek spieren staan te gespannen, was de con clusie. Maar wat er aan te doen, wisten ze niet." Ondertussen verloor ze haar baan. „En dus contacten. De inhoud van mijn le ven was weg. De onzekerheid voor mijn toekomst veroorzaakte ook pijn. De pijn verlamt je leven." En hij ging niet weg. „Ik wilde leren met de pijn om te gaan. Dat is uiteindelijk in 1997 gelukt dank zij een pijnrevalidatieprogramma van dr Frits Winter. Hij schreef het boek 'De pijn de baas'. Hij leerde me goed naar mezelf te kijken en verwees me naar de stichting Pijn-Hoop. Daar kun je praten met lotgenoten. Deze stichting heeft een belangrijke rol gespeeld bij mijn verbetering. Ik kreeg weer inhoud in mijn leven en ging ook werken voor hen." Tot twee jaar geleden verliep het leven een stuk beter. De enorme pijn was naar de achtergrond verdreven. Maar na een verbouwing aan het huis, begonnen de pijnklachten weer. „Ik ben weer te lang doorgegaan. Heb genegeerd waar mijn grenzen liggen. Het was een vrese lijke teleurstelling die ik weer moet zien te verwerken. De pijn ligt altijd op de loer." Ook de tocht langs onbegrijpende art sen begon weer. „Deze ronde zeg ik het niet meer tegen iedereen. Ik ben de vo rige keer zoveel mensen kwijtgeraakt. Dat wil ik niet nog eens meemaken. Dat doet zo extra veel pijn. En die pijn vreet al je energie." Ifl S 8 7 6 5 3 2 I I 'M I I I I I I 3Sa Met de pijnmetingslat kan de patiënt aan de ene kant (links) aangeven hoe erg de pijn is. De arts leest dan aan de andere zijde (rechts) de 'pijnschaal' af. Foto's Vincent Wilke Veel restaurants hebben iets te vie ren in deze tijd maar Hotel-Restau rant De Schelphoek spant de kroon met maar liefst drie jubilea. Rijk en Margreet Bosland vieren dat zij tien jaar geleden De Schelphoek overna men. Dat hij precies 25 jaar in het vak zit is ook een feestje waard. Daarnaast viert De Schelphoek zijn veertigste verjaardag. In veertig jaar is veel veranderd. De zaak begon als (gegrilde) kippenres- taurant. Daarna volgde een opwaar dering tot klassiek restaurant en nu vindt de gast er een mix van klas siek en eigentijds. De keuken zet zich in op vele fron ten, zoals catering voor zowel parti culieren als bedrijven. Deze zomer verzorgt De Schelphoek de inwen dige mens tijdens culturele en spor tieve evenementen als het muzika le openluchtspel De Wonderdokter in Brouwershaven en de Strandvier- Met zoveel activiteiten is te begrij pen dat de keuken zich beperkt tot de essentiële basis van het koken, dat wil zeggen dat Rijk gerechten bereidt zonder al te veel poespas, waarbij wel aandacht is besteed aan een verzorgde presentatie. Bij mijn glas Sancerre, Domaine Carroir Perrin, een Loirewijn met een stuivend bouquet van subtro pisch fruit, serveert de gastvrouw een amuse van gepocheerde tarbot met een grove mosterddressing, een aangenaam begin. Als voorgerecht heb ik de eendenle verpaté gearomatiseerd met Ar magnac en oude port en geserveerd met vijgencompote 10) gekozen. De paté, niet te koud, is vol van smaak en de combinatie met de zoete vijgencompote is volmaakt. Margreet Bosland heeft naast het knapperige stokbrood met goede kruidenboter en boerenboter verse toast geserveerd. Een klassiek voor gerecht, maar van alle tijden. De chef brengt in zijn gerechten soms zuidelijke accenten aan: ge droogde Ardenner ham is gecombi neerd met een kleine salade van zongedroogde tomaat en olijven en Mediterraan oogt ook het geiten kaasje met gedroogde tomaten, courgette en pesto-kruidendressing (beide €10). Zeeuws zijn Stellen- damse gamalencocktail met cock- tailsaus (€11,50) en het halve do zijn wilde oesters, naar wens rauw of gegratineerd 10,50). De oesters zijn seizoengebonden -evenals de halve kreeft op een salade van groe ne gecaramelhseerde groenten met limoensaus 16,50). In vroeger tijden voerden streng uitziende oberkelners aan tafel be reidingen uit die nu in de keuken gebeuren. De Schelphoek brengt dit soort culinair theater op gezette tij den voor een tot 24 personen be perkt publiek. Tijdens het menu Maïtre on Tour, waarvoor reserve ring gewenst is, fileert de zwarte brigade de zeetong aan tafel, ziet de gast hoe de oesters worden ge opend, het kapje van de consommé en croüte verwijderd en de chateau briand getrancheerd. Serveren is een ambachtelijk vak en Rijk en Margreet Bosland laten dat graag zien in deze tijd van vlug en vluch tig- Voor de runderbouillon met gevul-. de morieljes en selderie onder kro kant bladerdeeg (€10) wordt dus twintig minuten tijd gevraagd. Hoe wel ik benieuwd ben naar de ge bonden Schouwse vissoep 6) kies ik voor de huisgemaakte kreeften soep met kreeft, room en een vleugje cognac (€7). De gastvrouw vraagt attent of ik cognac in de soep wil. De soep is prima. De vleesgerechten zijn klassiekers: varkenshaas met bearnaisesaus, en- trecöte met vere pepers en knof lookboter (beide 20), gebakken os senhaasfilet met roquefort- of Stro- ganoffsaus en krokant gebakken hartzwezerik met gecaramelliseer- de appeltjes en Calvadossaus (beide €22), gebraden lamscoteletten uit de Pauillac op tuinkruidenpuree en honingsaus 22,50) en de chateau briand 50 voor 2 personen). Voor mij wordt het vis, gebakken zeebaarsfilet met een saus van tijm en honing 25). De zeebaars uit de Oosterschelde is op de huid gebak ken en heeft een duidelijk zilt ac cent. Nieuw op de zomerkaart zijn ook de gepocheerde tarbotfilets met dragonmosterdsaus 25). Naast de hoofdgerechten vis is er een aparte kaart met zeetongbereidingen, waaronder Sole Véronique 30), een topper onder de tongen. De Schelphoek is dus in feeststem ming en dat houdt in dat er een maandelijks wisselend jubileumme nu is van vijf gangen voor 25 met een fles huiswijn voor 10. Drie of vier gangen kan ook, voor minder. Helemaal avondvullend is het Tien gangen Jubileummenu voor €40. Wel reserveren voor 19 uur. Hotel-Restaurant De Schelphoek Serooskerkseweg 24 4327 SE Serooskerke (S) Tel. 0111-671212 Fax 0111-671991 E-mail: info@deschelphoek.nl Gesloten op maandag m.u.v. juli en augustus Keuken open van 12 tot 21 uur Creditcards; Visa, Amex, Mastercard Kinderen: kindermenuutjes Vegetarisch: apart menu Rolstoel: ja, past onder tafel Roken: wordt niet aangemoedigd

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 37