Opfrissen aan de zuurstofbar
PZC
Asperge-toerisme
7
Strakke billen
zaterdag 22 mei 2004
Stofzuiger belt helpdesk
De nieuwe stofzuiger van Dyson, de DC11 Telescope,
is een pientere knaap. Als hem iets mankeert, geeft hij
zelf door aan de helpdesk wat er loos is. Houd een tele
foon tegen het wiel en hij seint zelf zijn storingsinforma
tie en zijn gebruiksgeschiedenis door naar het call centre
van Dyson. Een medewerker kan zo op afstand een
diagnose stellen en de gebruiker vertellen hoe de hapering
op te lossen. De DCl 1 Telescope neemt verder weinig
ruimte in beslag. De buis is uitschuifbaar als een tele
scoop. De slang is handzaam om het apparaat te wikkelen.
Bovendien hebben de ingenieurs van Dyson een nieuwe
elektromotor ontwikkeld, die meer kracht en snelheid
biedt dan gewone motoren en twee keer zo lang mee
moet gaan en dat voor 599.
Deo voor kids
Of het nou allemaal wel zo
nodig is, is de vraag. Feit is
wel dat kinderen steeds vroe
ger volwassen worden en daar
horen dus ook 'volwassen'
producten bij. Deodorant bij
voorbeeld. 4kids Cosmetics
komt met de eerste kinder
deodorant en een daarbij aan
sluitende verzorgingslijn.
Voor meisjes is er de roze
Princess-serie met glittertjes
en voor jongens de blauwe Sports-serie met zuurstofbelle
tjes. 4Kids is verkrijgbaar bij de Bijenkorf.
Happen met Harrie
Groente eten is voor kinderen vaak een crime. „Met een
aangepaste smaak, een originele naam en een aantrekke
lijke verpakking wordt groente eten een feest", zo wil de
firma Groentehof ons doen geloven. Die brengt verse
groentegerechten voor kinderen op de markt onder de
naam Fresh Quality. Het meegeleverde vorkje, dat luistert
naar de naam Hap Harrie, moet de feestvreugde vergroten.
Er is keus uit vijf gerechten met maffe namen als Clowns
Pruiken (broccoliroosjes met kersensaus) en Tover Slingers
(rode kool met kersensaus). Happen met Harrie kost
€1,85.
Kenwood herrijst
Het was anderhalfjaar lang akelig stil rond audiomerk
Kenwood. Nieuwe hifisets verschenen niet meer op de Ne
derlandse markt, als gevolg van een reorganisatie. Alleen
de autoradio's liepen nog wel. Ondertussen zat Kenwood
niet stil, ontwikkelde nieuwe producten en introduceert
die de komende zomer. Het gaat om een lijn netwerk-hifi-
producten. Deze stellen de gebruiker in staat om muziek,
video en fotobestanden draadloos of via een etherkabel
vanaf een pc naar de hifiset in de huiskamer te sturen. Zo
springt Kenwood fluks op de trein die anderen, als Philips
en Sony, in gang zetten. Het Audio Video Control Centre
(AVCC), een digitale tuner-versterker, slaat de brug tussen
pc en digitale camera en tv. Een andere variant is een dvd-
speler in een netwerk, die gewoon op een bestaande hifi-
installatie kan worden aangesloten.
Veilig te water
Zwembandjes, kurken en
vlindertjes hebben hun lang
ste tijd gehad, als het aan G.
Kramer van Triple Tower ligt.
„Met de komst van de revolu
tionaire Swimsafe Floatsuit kun
nen kinderen op een veilige
en prettige manier vertrouwd
raken met water." Het doet
denken aan een gewoon surfpak of zwemvest. Flexibele
schuimrubberen delen leveren het nodige drijfvermogen.
De pakken zijn uitgevoerd in vier goed zichtbare, trendy
kleuren met op de borst een vrolijke dolfijn of haai. Het
drijfpak is te koop in sportzaken of via de website
www.swimsafe.nl voor 49,95.
'Oud worden is verschrikkelijk', riep
mijn moeder toen ze veertig was. Ze
is nu 72 en ze vindt het nóg ver
schrikkelijker.
Is het echt zo erg, ouder worden?
Dc begin deze maand aan het vierde
jaar van mijn vijfde decennium en
moet bekennen: leuk is anders. En
dan bedoel ik niet het ouder worden
van de geest, want daar pluk ik dage
lijks de vruchten van. Maar dat licha
melijke verval.... Die zelfbeheer
sing.... Waar is de tijd gebleven dat ik
kon eten en drinken wat ik wilde,
zonder ook maar een grammetje aan
te komen. Waar is de tijd gebleven
dat ik nachten kon doorzakken, zon
der centje pijn. Waar is de tijd geble
ven dat ik de lijntjes rond mijn ogen
kon tellen? Dat ik onbeperkt koffie
kon drinken, zonder halve nachten
wakker te liggen. Help!
Natuurlijk doe ik wat de meeste
meisjes van veertig-plus doen. We lij
nen ijverig zo gauw de weegschaal
een paar streepjes te veel aanwijst.
We kruipen - met tegenzin - een paar
keer per week op de hometrainer om
been- en bilspieren strak te houden.
We kopen dure crèmes tegen de
kraaienpootjes en laten elke zes we
ken onze haren verven - die grijze
sprieten worden steeds hardnekki
ger, vijfjaar geleden kwam ik nog toe
met vier spoelinkjes per jaar.
We willen geen oude moeders zijn!!
Maar wat lees ik nu in een column
van pedagoge Annie de Vreugd? Wij
°uders moeten niet zo krampachtig
proberen om jong te blijven. Ophou
den ermee! Want daarmee brengen
we onze kinderen in vertwijfeling.
Die weten niet meer waar ze aan toe
zijn. Want we proberen niet alleen
uiterlijk steeds jonger te zijn, we ge
dragen ons ook steeds meer als kin
deren. Het met verve uitdragen van
gezag, ouder en wijzer durven zijn
- we nemen onze taken steeds minder
serieus. Pubers weten niet meer waar
ze aan toe zijn! Ze zien volwassen
heid niet meer als een fase om naar
uit te kijken. Nee, ze hebben steeds
minder zin om volwassen te worden.
Zo! Dat is nog eens duidelijke taal!
Ik ken Annie de Vreugd niet, ik weet
niet hoe oud ze is en hoe ze eruit
ziet. Maar ik kan me niet voorstellen
dat zij haar lokken niet verft, nooit
aan de lijn doet en geen crèmepjes
over haar wallen smeert...
Toegegeven, sommige ouders slaan
door in hun hangjong te blijven.
Meisjes van zestig hoeven van mij
niet zonodig in naveltruitjes rond te
flaneren. En duizenden euro's uitge
ven voor een totale make-over vind ik
ook overdreven. Maar een beetje
meegaan met de tijd, wat is daar op
tegen? Geen enkel kind zit te wach
ten op een grijze duif vol rimpels, die
niet mee skeelert, die niet mee voet
balt, maar die wél gezag uitstraalt.
Dat laatste lukt ook wel met een
kleintje in je haar en met billen zon
der bobbels. Dat geeft mij zelf ook
een beter gevoel. Vooral jong blijven!
Want natuurlijk had en heeft mijn
moeder helemaal gelijk: oud worden
is niet leuk!
(voorgerecht voor 4 personen)
16 mooie asperges
1 prei
50 gram tempura-meei
80 ml ijskoud water
1 theelepel zout
1 liter arachide olie
2 eetlepels Japanse sojasaus
1 eetlepel rijstwijn (of sherry)
Verwijder een flink stuk van de aspergekon
ten en schil ze zorgvuldig met een dunschil
ler. Kook ze in water met een beetje zout in
ca. 8 minuten beetgaar. Gebruik stukken van
8 tot 10 cm vanaf de kop. Doe de rest terug
in de pan, laat ze afkoelen en maak er later
soep van.
Koel de aspergepunten snel af met koud wa
ter. Neem het wit van de preibladen en snijd
ze in de lengterichting in flinterdunne reep-
jes.
Verhit de olie en bak de preireepjes in 1 mi
nuutje lichtbruin. Meng het tempurameel
snel met zout en ijskoud water tot een
klonterig beslag. Haal de aspergepunten
door het beslag en bak ze, per portie van 4,
in hete olie in 2 tot 3 minuten knapperig en
goudbruin. Serveer op een dotje gefrituurde
prei en geef er een dipsausje bij van sojasaus
met rijstwijn of sherry.
Tip: check of de asperges vers zijn door even
in hun kont te knijpen. Spuit er sap uit, dan
zijn ze goed. Bewaar ze (niet langer dan een
dag) in een vochtige theedoek in de groente-
la van de koelkast.
Nog een paar zon
nige dagen en de
asperges schieten
massaal uit hun
bedden. Ergens
tussen half en
eind mei is de
aanvoer op z'n
hoogtepunt. Dan
zakken de prij
zen, die voor de
beste (AA) kwali
teit nu nog rond
de €9 schomme
len, tot zo'n
€4,50 per kilo. In
de supermarkt
liggen ze al voor
minder, maar
dan gaat het om
een mindere
kwaliteit. En het
is de vraag of die
asperges wel uit
Nederland ko
men. Vele wor
den ingevlogen
uit Peru. Ook
best lekker,
maar natuurlijk
lang niet zo vers
en sappig als
onze eigen slier
ten.
Als enorme as
pergeliefheb
bers kunnen
wij echter al
lang niet meer
wachten. We
willen de lente
proeven in al
zijn frisheid.
en wel nu! Daarom reserve
ren we, samen met een paar
echte lekkerbek-vrienden,
als echte asperge-toeristen
bij Hotel Restaurant Prinsen
(anno 1807) in Vlijmen. Op
goed geluk. Volgens hun
website het beste asperge
restaurant van Midden-Bra
bant.
Chefkok Ad Hansen moet
een echte aspergekenner
zijn. Hij is lid van het Bra
bants Asperge genootschap.
Het hotel biedt in het voor
jaar een asperge-arrange
ment aan en organiseert
voor haar gasten fietstoch
ten langs aspergekwekers in
de burnt. De receptioniste
waarschuwt dat er nog maar
één aspergegerecht op de
menukaart staat „want ze
zijn nog een beetje duur".
Eén belletje met de keuken
en we hebben geregeld dat
ze speciaal voor ons een
viergangen verrassings-
aspergemenu samenstellen.
We denken een klassiek
(lees ietwat oubollig) hotel-
restaurant binnen te stap
pen, maar worden aange
naam verrast door het eigen
tijdse, brasserie-achtige
zwart-witte interieur, met
hier en daar een rood accent
van een enkele rooê. De ver
wachting stijgt. Hopelijk
zijn de aspergegerechten net
zo verrassend.
We starten met een frisse sa
lade van gemarineerde as-
Tempura van asperges.
perges met eendenlever. Een
geslaagde smaakcombinatie,
alleen jammer dat de struc
tuur van de eendenlever wat
leverworstachtig is. Dan
volgt een asperge-tempura;
knapperig gefrituurde asper
gepunten in een deegkorst
je, met een dipsaus van soja
saus en rijstwijn. Ik besluit
ter plekke dat ik dit vernieu
wende, Oosters getinte ge
rechtje thuis ga proberen na
te maken, desnoods met as
perges uit Peru. Het is aardig
gelukt, al zeg ik het zelf (zie
recept).
De chefkok verrast ons met
een extra voorgerecht van in
roomboter gebakken asper
ges, bedekt met stukjes nog
vrijwel rauwe zalm; hele
maal goed. Een spoom van
mango-ijs met een puntje in
Foto Karei de Vos
de crème de cassis gemari
neerde asperge mag onze
smaakpapillen opfrissen
voor het hoofdgerecht. Dat
bestaat uit gekookte asper
ges met perfect rosé gebra
den lamsrack en een honing-
lamsjus waarbij je letterlijk
je vingers aflikt. We drinken
er een geslaagde rode, vol-
fruitige Chileen bij.
Bij het dessert is de hoofdrol
weggelegd voor die andere
seizoensspecialiteit waar
voor deze streek bekend
staat; de aardbei. Verse aard
beien met aarbeiensaus,
roomijs en slagroom.
Meer over asperge-routes,
-telers en -restaurants: zie
www. braba n tseasperge.nl,
www.lekker-genieten.nl
Zuurstof (O2)
inademen is de
normaalste zaak van
de wereld. We doen
het zo'n 20.000 keer
per dag. Toch moet
het dé nieuwe trend
worden in het
uitgaans- en
gezondheidscircuit:
de zuurstofbar.
Verrijkte oppepper of
gebakken lucht? Voor
het antwoord gingen
we zelf aan de
zuurstofslang.
Door PUCK KERKHOVEN
Foto Karei de Vos
gerust een beetje hyper. Dat ac
tieve, heldere gevoel houdt
minstens anderhalf uur aan.
Heel handig, als je een drukke
beurs moet bezoeken of nog
even door wil feesten.
Richard van Kuiken importeert
de apparatuur voor zijn zuur
stofstations uit Italië en Ameri
ka. Hij heeft er veel bekijks
mee op beurzen, feesten en
evenementen. Onlangs nog, bij
de uitreiking van de TMF
Awards, waren zijn zuurstof
bars in de foyer continu bezet.
En ook bij de heropening van
het stand-up comedian theater
Boom Chicago was 2b02 pre
sent.
Wie zelf een complete zuur
stofbar in de populaire versie
wil aanschaffen, betaalt onge
veer 4200, inclusief neusslan-
getjes en aroma's voor zeker
een jaar. Wie als consument
eens een 02-shotje wil nemen,
moet minstens een kwartier
aan de zuurstof, wil het effect
hebben. Reken op 12 tot 15.
it gevoel kent ie
dereen: je hebt
de hele dag bin
nen gezeten, in
een bedompte
ruimte. Je bent moe. duf, on
geïnspireerd. Maar dan trek je
je jas aan en gaat een uurtje
wandelen in het bos of het
park, liefst als het net heeft ge
regend. Herboren kom je te
rug, dankzij de frisse neus.
vergelijkbare gezonde op
pepper kun je nu ook aan de
zuurstofbar halen. Ook hier
speelt de neus een belangrijke
rol. Richard van Kuiken van de
Evenementbezoekers komen even een frisse neus halen aan de zuurstofbar van 2bO'. Bijtanken a 15 per kwartier.
Met zuurstof verrijkte lucht borrelt door een gearo
matiseerde vloeistof. Kies groen voor balans, rood
voor energie, geel voor reiniging of blauw voor
ontspanning. Foto 2bO;
firma 2b02 (to be O2) uit Noord-
wijkerhout toonde zo'n com
pleet ingerichte zuurstofbar
onlangs op het trendy horeca-
evenement bar:nl in de Am
sterdam Conven
tion Factory.
Voor Nederland
is het een nieuw
fenomeen, maar
in Amerika en
Japan, met name
in de sterk ver
ontreinigde
hoofdstad To
kyo, kom je
zuurstofbars bij
wijze van spre
ken op elke
straathoek te
gen; in cafés, dis
cotheken, clubs,
sportscholen,
zonnestudio's,
schoonheidssa
lons, sauna's en
luxe hotels.
Wat is een zuur
stofbar? Kort ge
zegd een appa
raat waaruit ge
aromatiseerde en met zuurstof
verrijkte lucht komt, die je
kunt inademen via een neus-
slangetje. Een compressor, die
ook wordt gebruikt in de medi
sche sector, filtert die extra zui
vere zuurstof uit de omgevings
lucht.
Normaal gesproken zit er circa
21 procent zuurstof (O2) in de
lucht. Aan de zuurstofbar adem
je een mengsel in met een
zuurstofpercentage van zeker
vijftig procent. Volgens de leve
rancier zuivert het de longen
en voorziet het, via het bloed,
het hele lichaam van extra
zuurstof, waardoor je je fitter
en actiever voelt en helderder
kunt denken.
Van Kuiken: „Niet voor niets
krijgen patiënten in het zie
kenhuis die net een operatie
hebben ondergaan, extra zuur
stof toegediend. Ze zijn rusti
ger en herstellen aantoonbaar
sneller. Topsporters willen na
een zware wedstrijd ook wel
eens naar de zuurstof grijpen
omdat ze dan sneller weer op
krachten zijn en minder last
hebben van blessures."
Goed, daar zit je dan aan de
zuurstofbar. Slangetje in je
neus, handen bij de knoppen.
Welke geur gaan we eens kie
zen? Je hebt de keuze uit vier
flesjes met gekleurde vloeistof
fen, waar doorheen je de zuur
stofrijke lucht kunt laten bor
relen. Ze zijn gearomatiseerd
volgens de principes van de be
proefde aroma-therapie. De
2b02 'menukaart' geeft uitleg:
Groene Harmonia: helpt het
juiste evenwicht te vinden tus
sen geest en lichaam, werkt
uitstekend tegen vermoeidheid
en stimuleert het geheugen.
Met etherische oliën uit viool,
primula, sinaasappel, roos, ka
neel en kruidnagel.
Gele Lineareinigt het lichaam,
werkt kalmerend en verzacht
de pijn. Met etherische oüën
uit klimop, helix, lavendel en
ceder.
Blauwe Distense: ontspant het
lichaam en neemt spanningen
weg. Werkt kalmerend en ver
frissend. Vooral aangenaam
voor de gestresste mens. Met
werkzame bestanddelen uit ci
troen, limoen, sinaasappel en
lavendel.
Rode Movi: herstelt het uitge
putte lichaam, geeft nieuwe
energie en kracht. Populair bij
mensen die sport beoefenen.
Werkt op basis van eik, zonne
bloem, ylang-ylang en kaneel.
Tijd voor de echte praktijk
proef. Tijdens de vijftien minu
ten durende 02-sessie snuiven
we achtereenvolgens van de
groene, de blauwe, de gele en
de rode fles, om uiteindelijk
weer terug te keren bij groen,
want dat is toch echt de plezie
rigste. Rood maakt onrustig en
geel doet helemaal niets. Blauw
is ook wel aangenaam. Maar
smaken verschillen en dat
geldt ook voor geuren. Richard
van Kuikens ervaring is dat
mannen het vaakst voor rood
kiezen en vrouwen vallen voor
blauw.
Helemaal uitgerust, ontspan
nen en verfrist stappen we van
de kruk. Vol energie, zeg maar