MC of fantoompijn Muisarm Kreeftencreaties waarbij je de ogen sluit RSI in Nederland factie bijlagen: 0113-315680 WW PK "1 [.mailredactieSpzc.nl postbus 31,4460 AA Goes Advertentie-exploitatie: voord- en Midden-Zeeland: 0113-315520; 7«uws-Viaanderen: 0114-372770; Eneal: 020-4562500. zaterdag 15 mei 2004 Wat heeft het brein van een beeldschermwerker met RS1 te maken? Volgens onderzoekster Marjon van Eijsden lijdt de muisarmpatiënt vermoedelijk aan (de van amputaties bekende) fantoompijn. En aan een bijna ziekelijk perfectionistische instelling. Door WILL GERRITSEN Het conservatorium moest de studieduur bekorten. Van Vijf jaar naar vier. Een pianist of violist kan echter niet voor viervijfde deel presteren. Jonge musici op weg naar het concertpodium zijn har de werkers die de hoogste eisen aan zichzelf stellen. En zo werden de eindeloze repetitieuren in een kortere tijd samengeperst. Het duurde niet lang of revalidatiearts Maijon van Eijsden zag de studen ten aan zich voorbijtrekken. Een orkestbak vol. Zij behandelt sinds 1985 beroepsmusici met RSI- klachten. „Musici zijn perfectio nisten", weet ze. Op 2 januari 1993 kreeg Marjon van Eijsden een telefoontje van de neuroloog in het ziekenhuis. Hij had een beeldschermwerker on der behandeling met wie hij geen raad wist. Zo maakte zij als eerste medicus in Nederland kennis met een RSI-patiënt die niet uit de con certzaal, maar uit de kantoortuin kwam. Sindsdien heeft ze vele honderden werknemers behan deld die voor hun beroep aan de computer geketend zijn. Daarmee kon de Maastrichtse haar reputa tie als RSI-deskundige vestigen: journalisten en televisiemakers haalden haar in die hoedanigheid veelvuldig voor het voetücht. En ze is meermalen als getuigedes- kundige opgetreden in rechtsza ken waarin werknemers vanwege hun muisarm hun baas hadden gedaagd. De doorsnee RSI-patiënt is ook een perfectionist, iemand die de tomeloze ambitie heeft om zijn werk goed te doen. Marjon van Eijsden spreekt van neurotisch perfectionisme: „Deze mensen hebben moeite in het omgaan met deadlines of een zware werk belasting. Twaalf uur achter een beeldscherm zitten vinden ze geen probleem. Ze kunnen boven dien geen nee zeggen. Ze gaan er voor. Werkgevers zijn dol op dit soort mensen." Maar hoever gaat dat perfectionis me? Het zijn patiënten die je vra gen of het bandje van hun rugzak drie of vier centimeter breed moet zijn. Dit grenzeloze perfec tionisme zou best wel eens de sleutel kunnen zijn tot de verkla ring van vele RSl-klachten zonder duidelijke medische oorzaak. Van Eijsden: „We denken dat het om een neurologische aandoening Door Rien van Reems De Kring van de Zeeuwse Kreeft telt dit jaar twee nieuwe restaurants, één van deze twee is Restaurant Le Marquis, het culinaire visitekaartje van Badhotel Renesse. De receptie staat een beetje op z'n kop want de laatste hand wordt gelegd aan een drastische verbouwing. Die zal, op het moment dat u dit leest, vol tooid zijn. De keuken was al eerder klaar, chef-kok Wim Oudesluijs heeft de beschikking gekregen over een prachtige ruimte met een optimale routing waar de koks elkaar de ruimte kunnen geven en het bedie nend personeel alle kanten op kan. Dat moet ook want Badhotel Renes se heeft naast 54 kamers verschil lende functionele ruimtes. Tijdens de verbouwing van de keu ken opereerde de witte brigade van uit de keuken in de aanpalende vil la waar onder meer workshops wor den gehouden. Hoewel daar maar vier pitten waren, was dat aan het eindproduct niet te merken. Wim Oudesluijs heeft moeilijkere situa ties meegemaakt. Zijn kookkunst is Mediterraan geïnspireerd en hij is sterk in subtiele sausjes, dressings en olietjes. De borden zijn ware kunstwerkjes en van voorafjes durf je niet te spreken, wanneer je de creaties voor je ziet. Het zijn vol waardige gerechten waarmee je een maaltijd kimt samenstellen: een tweede voorgerecht in plaats van een hoofdgerecht dus. Vandaar dat de kaart rept van 'voor- en tussen gerechten', bedenk ik. Dat klopt ook wel met de prijzen: gefileerde rogvleugel gemarineerd in Zierikzeese mosterd en geser veerd op een salade van jonge voor jaarsgroenten en gerookte filet van lam uit de Levensstrydse polder op primeurgroenten met twee soorten vinaigrette zijn met €9,50 het goedkoopst, maar het taartje van eendenlever met in rode wijn gepo cheerde vijgen en een mousse van knolselderij benadert met €18,50 de prijs van de hoofdgerechten. Ja, het passeert prijstechnisch de hoofdgerechten parelhoen suprème uit Bresse gevuld met eendenrilette geserveerd met saus van jenever bessen en het met garnaaltjes ge vulde taartje van snoekbaars om ringd met seizoengroenten en een luchtige saus van kerrie met gem ber die beide 17,50 kosten. De hoofdgerechten zijn in het alge meen heel schappelijk geprijsd. Zeebaars in rode wijn gegaard en geserveerd met een pittige bouilla- baissesaus (€18,50) en ribstukjes van lam met een delicate saus van dadels en Monbazillac 19,50) roe pen zonnige zuidelijke beelden op. De kookstijl van Wim Oudesluijs is die van een andere wereld, wat te zeggen van de in stevige bouillon gepocheerde kalfsbiefstukjes met een compote van rode ui en een frisse rode wijnsaus 24,50), die moeten smelten op de tong. Maar ik kom voor het kreeftenme nu tegen de vaste Kringprijs van 49,50. Het feest begint met pittige kreukels bij een glas kreeftenwijn, de Viognier 2002, Domaine de Cail- lan uit de Pays d'Oc, subtropisch fruit in bouquet en body. De Bresse eendenrilette maakt deel uit van de amuse die verder bestaat uit een pittig kreeftensoepje en een glaasje koude kalfsbouillon met verse krab en haricots verts. Het olijvenbrood met pijnboompitten komt uit eigen keuken. Wim Oudesluijs maakt nog alles zelf: fonds, fumets en sauzen, maar ook de gedroogde tomaatjes en de broodjes. Het voorgerecht, quenelle van ge rookte kreeftensalpicon op een car paccio van gemarineerde coquille met kreeftenolie en een fijne krui densalade is geheel in de stijl van Le Marquis, krijtwitte coquilles, niet te dun uitgesneden, uiterst vers, fraai contrasterend met de groene kruiden en daarop de bolle tjes kreeftenvulling. Een weelde aan smaken met een accent van verse koriander en kreeftenolie, een gerecht waarbij je af en toe de ogen sluit. Het hoofdgerecht, in tempura ge bakken kreeftenvlees op een mous se van selderij met primeurgroen ten en een luchtige champagnesa bayon is al even heerlijk, door de bereidingswijze wat substantiëler overkomend. Na al dat smaakge- weld valt het toetje een beetje in het niet: een soepje van kaneel met chocoladeparfait. De parfait is nog al compact. Eten in de Mediterrane sfeer van Le Marquis vind ik een belevenis van stil genieten. Restaurant Le Marquis Badhotel Renesse Laóne 2-6 Renesse Tel 0111-462500 Fax. 0111-462538 E-mailinfo@badhotelrenesse.nl Geen sluitingsdag Keuken open vanaf 18.00 uur, lunch op afspraak Creditcards: Visa, Amex, Mastercard Kinderen halve porties Vegetarisch: in overleg Rolstoel, invalidentoilet Roken mag, wordt met aangemoedigd een soort vergroving in de hersen schors op. De hele fijne afstem ming tussen hersenen en hand- motoriek verdwijnt. Zoiets als je ook ziet bij het doktershand schrift. De situatie is volgens Brits onderzoek te vergelijken met de fantoompijn die na amputatie van een arm of been optreedt. De her senschors gaat bij RSI net als bij fantoompijn verkeerde signalen produceren. De grijze cellen heb ben doorgaans een helder beeld van de ruimtelijke positie van vin gers, handen, polsen en armen. Dat hoort bij de fijnafstemming tussen brein en beweging. Door de bovengenoemde vergroving vertekent dat ruimtelijke beeld echter. Bij RSI wordt de pijn op de verkeerde plaatsen geprojecteerd. Dat is fantoompijn: je arm is eraf en toch voel je hem." Deze theorie heeft inmiddels be vestiging gekre gen in onderzoek met apen. De proefdieren wer den door middel van een aloude beloningstruc met een smakeüjke banaan aan gezet tot zeer langdurige, repete rende bewegingen. De hersen scans toonden naderhand inder daad een vergroving van de her- De ontwikkeling van RSl-klachten wordt tot op heden in drie fases ingedeeld. In de beginfase heeft de patiënt last van stijfheid, een zeurend of zwaar gevoel in de armen of in de handen. Ook zijn er tintelingen, een koud of een dood gevoel. De symptomen verdwijnen bij rust. In de tweede fase houdt de pijn langer aan en dooft die pas in het weekend. Korte bewe gingsactiviteiten als tanden poetsen en afwas sen zijn nu ook pijnlijk. In de derde fase zeurt de pijn ook door in rusttoestand. De pijn verer gert snel bij pijn uitlokkende bewegingen zoals computerwerk, maar ook bij gewone bewegin gen. Uit TNO-onderzoek blijkt dat bijna eenderde van onze beroepsbevolking RSl-klachten heeft. Volgens RSI-specialist Marjon van Eijsden kun nen wij beter een voorbeeld nemen aan de re laxte Grieken, die kennen nauwelijks RSI. „Je kunt van alles aanpassen. Je werkhouding, de ergonomie, een goede stoel, de apparatuur. Maar het probleem wordt niet alleen verholpen met een goede muis. Alleen gedragsaanpassin gen kunnen de klachten verhelpen. De knop daarboven moet om. Bewustwording is het al lerbelangrijkste: je afvragen waar je in gods naam mee bezig bent? Hard werken is prima, maar je moet toch ook eens je taken afwisselen, micropauzes nemen, vaker tfan je werkplek weglopen, je meer ontspannen, alles meer rela tiveren." senschors aan. De meeste mensen die lang durig RSI hebben gehad, zijn na een goede therapie weliswaar weer klachtvrij, maar blijven toch gevoelig voor de aandoening. Een avondje tot in de kleine uurtjes doorpezen en de muisarm piept weer onbarmhartig te voorschijn. „De gevoeligheid voor RSI blijft bestaan bij mensen die er te lang mee hebben rondgelopen. Daar om vraag ik me af of een behan deling in een vroeg stadium baat heeft. De hersenen zijn dan moge lijk nog reversibel, omkeerbaar." Zo denkt ook de Nijmeegse hoog leraar experimentele psychologie Gerard van Galen die veel onder zoek op dit terrein heeft gedaan erover. „Het gaat erom: hoe krijg je je hersenen weer terug? Hoe zet je ze weer op de rails? Ik denk in navolging van Van Galen dat bij snel ingrijpen de hersenen nog mogeüjk geherprogrammeerd worden naar het oude model. Zo gaat. Kijk eens, kinderen die leren schrijven, ontwikkelen een pa troon in hun hersenen waardoor er een fijnafstemming tussen her senen en handen ontstaat. Dit geldt ook voor het werken met toetsenbord en muis. Als je nu langdurig als een gek op dat toet senbord zit te rammen en je doet dat in een verkeerde houding met opgetrokken schouders, dan ga je te veel spieren aanspannen: je ge bruikt spieren die je voor de han deling helemaal niet nodig hebt." Ze doet de typische werkhouding van de perfectionist voor: ineen gedoken voor het computer scherm, schouders omhoog, hoofd en nek vooruitgestoken. De RS I-kandidaat gebruikt het moto rische precisiewerk van zijn ge wrichten en talloze spiertjes niet alleen voor het eigenlijke beeld schermwerk, maar ook ter stabili sering van deze spiertjes. Net zo als een helikopterpiloot die zijn toestel voortdurend lichtjes moet bijsturen om hem op een vast punt te laten hangen. „De hersenen gaan op den duur roepen: stop daar nu mee; zo moet het niet! Blijft zo iemand echter doorgaan, dan gaan de her senen zich aanpassen. Er treedt Foto Jan Verhoef I Foto Harry Heuts het al thans." Van Eijs den doet derhalve een promotieonderzoek bij beeld schermwerkers met beginnende RSl-klachten. Belangrijkste vraag: heeft een vroegtijdige behande ling zodanig gunstige effecten dat de RSI-gevoeligheid geen kans krijgt? En welke behandeling heeft het meeste succes: fysiothe rapie of houdingstherapie (ce- sar/mensendieck)? Het lukt echter niet om voldoende proefpersonen vinden. Typisch voor dit mensen type, vindt ze. „Perfectionisten hebben geen tijd voor zo'n onder zoek. Maar heb je ze eenmaal te pakken, dan zijn ze ongelooflijk therapietrouw. Oftewel: per- fectionis- tisch." Meer informatie over het onderzoek: 043-3875147.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 41