PZC Zeeuwse kreeften en Duitse Rieslings Huismiddeltjes en poetswoede .Geluk van de huisvrouw De groene^ zeep voorbij Redactie bijlagen: 0113-315680 www.pzc.nl E-mail:redactie@ pzc.nl Postbus 31,4460 AA Goes Advertentie-exploitatie: Noord- en Midden-Zeeland: 0113-315520; Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770; Nationaal: 020-4562500. zaterdag 8 mei 2004 Op 1 april zijn de eerste Ooster- scheldekreeften van het seizoen 2004 opgevist en geserveerd aan boord van de schepen van de brui ne zeilvloot uit Zierikzee. Koks van de restaurants, aangesloten bij de Kring van de Zeeuwse Kreeft, be manden de kombuizen. Voor het eerst was bij deze koks iemand van buiten Schouwen-Duiveland. Maurice de Coninck, patron-aan- het-fomuis van Hotel-Restaurant De Gouden Leeuw in Scherpenisse op het voormalige eiland Tholen, is tot de Kring toegetreden. Reden ge noeg om eens bij hem te gaan proe ven. Maurice en Tanja de Coninck zijn jonge mensen die met hart en ziel zijn toegewijd aan hun vak: het ver lenen van gastvrijheid. De Gouden Leeuw, al in 1528 herberg en pleis terplaats voor diligences en post koetsen, hebben zij een nieuwe glans gegeven. Gasten die in Bergen op Zoom of in Middelburg hun bes ognes hebben, rijden graag enkele tientallen kilometers meer om het hoofd in Scherpenisse ter ruste te kunnen leggen. Comfort en gast vrijheid, de ambiance van de dorps herberg en de hoogstaande kwali teit van de keuken winnen het van de afstand. Als de sterren- en bijna sterrenres taurants van Zeeland het topje van de pyramide uitmaken dan behoort De Gouden Leeuw met gelukkig re delijk wat collega's tot de schijf daar vlak onder. Maurice kookt op een lichte, speelse manier. Veel aandacht besteedt hij aan de diver siteit van zijn sauzen, waarin hij soms Duitse wijnen verwerkt die hij nog steeds aan het ontdekken is. Ik tref hem eigenlijk nog net want de dag daarop zal hij voor twee dagen naar de Rheingau ver trekken. De evenwichtige kaart telt negen voorgerechten en soepen en negen hoofdgerechten, waarvan vier vis en vijf vlees. Daar komt het kreef tenmenu bij, niet drie maar eigen lijk vier gangen, want de kreeftena muse is een extra voorgerechtje: een loempiaatje met een vulling van kreeft en kalfszwezerik gaat vergezeld van een bitterbal gevuld met een salpicon van kreeft. Bij dit alles wat frisée met huisgemaakte mayonaise. Gastheer Robert schenkt er een parelende Schloss Schönbom bij, één van de Duitse vondsten, een Sekt uit de Rheingau. Het echte voorgerecht is een lauw warme salade van kreeft, kleine voorjaarsgroenten en gegrilleerde coquilles, met een dressing van truffelolie en kreeftenmayonaise. De structuur van de kreeft is stevig, die van de coquilles enkele nuances soepeler, een geslaagde, frisse com binatie ondersteund door de zachte mayonaise en de aardse olie. De halve kreeft van het hoofdge recht is licht gerookt en het smaak- effect is verrassend, want de aange name rooksmaak zal lang blijven hangen. Ook hier weer veel beet, zowel bij de kreeft als bij de bege leidende schorseneren en de vanil- ledressing doet het bij beide erg goed, terwijl de gefrituurde paarse truffelaardappelstrippen mooi com bineren bij het rode kreeftenpant ser. Bij beide gerechten heeft Mau rice een fraaie Duitse Riesling van Freiherr Langwerth von Simmem uit de Rheingau geschonken, Spat- leses uit 2001 en 1991 met een bou quet dat het glas uitstuift en een in drukwekkende body. Maurice de Coninck werd op het spoor van de Freiherr gezet door een gast. Duitse wijnen, met name de Rieslings zijn op een zegetocht en in de kelder van De Gouden Leeuw liggen er nu een twintigtal die allemaal op dronk zijn. De col lectie van Maurice bestaat uit wij nen die, zo zegt hij, allemaal uniek zijn in hun soort, van aperitief tot de Eiswein bij het dessert. Het dessert is verrassend: verse ana nas met gemberroom, bittere cho colademousse met Grand Mamier- dressing, crème brulée met Rhein- gauer Riesling en kreeftensorbet. Je kunt van alles sorbet maken is mij al eens verteld, maar die sorbet van kreeft moet je geproefd hebben om het te kunnen geloven. De ruimte ontbreekt om de kaart aan te halen, maar er komt Duitse wijn in voor, prijzen van voorge rechten rond de €11,50 en van de hoofdgerechten rond de 20 euro. Het kreeftenmenu kost 49,50 (Kringprijs), het Menu de Marché van 3 gangen 28 euro, het viergan gen surprisemenu 35 euro en het Menu De Gouden Leeuw van 6 gan gen 42,50. Hotel-Restaurant De Gouden Leeuw Hoge Markt 8-10 4694 CG Scherpenisse Tel. 0166-663901 Fax. 0166-662079 E-mail: degoudenleeuwl @hetnet.nl Sluitingsdag: zondag behalve op feestda gen, vakantie: 3 weken bouwvak en ja nuari tot 2e weekend Keuken: open vanaf 12.00 uur Creditcards: Visa, Mastercard, Amex en Diners Qub Kinderen: kindermenu Vegetarisch: op reservering Rolstoel: toegankelijk en altijd hulp Roken: geen scheiding, goede afzuiging soort huishoudklusjes snel en handig te klaren mooi meege nomen. Maar wie er een boek over zoekt komt in de biblio theek al snel terecht bij het plankje hobby - ergens tus sen koken en borduren. Veel staat daar niet maar daar komt dit jaar verandering in. Maar liefst drie boe ken voor de poets- driftigen onder ons zien het licht. Meest opmerkelijk is wel dat de auteurs van deze boeken zelf geen uitgesproken poetsheldinnen zijn. In tegendeel. „Schoonma ken is nooit onze hobby ge weest en zal het nooit wor den ook", stellen Claudette Halkes en Annemarieke Piers onomwonden, in het voor woord van 'Schoon!, het grote schoonmaakboek voor man nen en vrouwen'. Schoonma ken was voor hen een mission impossible, wie eraan begon zag het einde niet meer. Pas toen de kraamverzorgsters bij hen over de vloer kwamen en de chaos in huis in een mum van tijd toch op orde kregen, werden zij nieuwsgierig. Het kon dus toch! En dus gingen ze op onderzoek uit. Wonder middelen vonden ze niet, maar al doende schraapten ze wel de nodige trucs bijeen die iedere amateuristische poetser een heel eind op weg kunnen helpen. „Ik heb geen talent voor het huishouden", erkent ook Mar jan van Marle uit Son, „ik kook graag en weet ook wel wat van wassen, maar het liefst schrijf ik." Dat dat schrij ven dan soms toch over schrobben gaat, is geen pro bleem. 'De groene zeep voor bij' is de titel die zij haar on langs verschenen huishoudtip- boek meegaf. Een van de eer ste exemplaren gaf ze aan haar eigen werkster, die zeven uur per week met stofdoek en dweil de villa onder handen neemt -„tenslotte moet ie mand het huishouden doen als ik achter de computer zit". Dat er volop behoefte is aan huishoudelijke tips weet Van Marle uit eigen ervaring. Als redacteur van het gratis super marktblad Boodschappen wordt haar brievenbus al jaren overspoeld door een stroom tips van lezers voor lezers. „Je kunt het zo gek niet beden ken of er weet wel iemand een huismiddeltje voor. Daaruit blijkt dat er nog altijd veel De trend om moeder te verblijden met een handig huis houdelijk geschenk op moederdag stamt uit de jaren vijf tig. Niet alleen zijn huisvrouw en moeder allang geen sy noniemen meer, de techniek voor in huis is ook al lang niet meer evolutionair. Zorgden dergelijke vindingen in het midden van de vorige eeuw nog voor behoorlijk wat tijd winst; de huisvrouw van nu heeft er ondanks het huiselijk machinepark niet meer vrije tijd bij gekregen. Zo vergt de was nog altijd evenveel tijd als toen: ongeveer zes en een half uur per week. „De apparatuur mag dan wel verbeterd zijn, maar de eisen zijn hoger. We moeten iedere dag schone kleren aan en we hebben ook veel meer kleren dan toen. In de jaren vijf tig werd er maar een keer per week gewassen. Op maan dag, wasdag", aldus Mayke Groffen, samensteller van de tentoonstelling 'Het geluk van de huisvrouw' die nog tot 15 augustus te zien is in Museum Het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31 in Rotterdam. kennis rondzwerft. Onze moe ders en grootmoeders hadden die nog paraat, wij niet meer. Bovendien blijken veel oude middeltjes nog steeds prima te werken: terwijl meer nieuwer wetse hulpjes soms te wensen overlaten. Een opzoekboek waarin diverse oplossingen praktisch, bruikbaar en over zichtelijk bij elkaar gebracht worden, is dan wel zo handig." Van Marle beperkt zich overi gens niet tot de strikt huishou delijke zaken, ze verzamelde ook de nodige weetjes voor de tuin en de omgang met huis dieren, beautytips en adviezen om ook zuinig huis te houden. Gerangschikt onder duidelijke noemers en per tip voorzien van een kopje is het niet moei lijk zoeken. Bovendien bevat haar boek een uitgebreid re gister. Maar een cadeauboek Het grote poetsboek met een knipoog is het niet, vanwege de sobere rechttoe rechtaan vormgeving en het volledig gebrek aan foto's en illustraties. Schoon! Daarentegen is niet al leen handig als het om poet sen gaat, het ziet er ook nog eens flitsend uit. Niet alleen Barbie en Ken draven regelma tig op met zwabber en ander poetsgerei, de tekst is ook doorspekt met interviewtjes, colums en supersnelle sche maatjes (de kleine wc-beurt in 3 minuten en 20 seconden; de keuken in 12 minuten en 52 seconden etc.) Met Schoon! lijkt poetsen nauwelijks nog een opgave en zo snel te doen dat er altijd tijd overblijft voor echt leuke dingen. Pas dit najaar rolt bij uitgeve rij Unieboek het ultieme hand boek voor het huishouden van de persen. Auteur van dit 'Gro te Poetsboek' is Zamarra Kok, freelance publiciste voor on der meer Margriet. Haar boek is bedoeld als naslagwerk, zo wel voor de meest doorgewin terde huishoudveteranen als voor kersverse kamerbewo ners, professionele schoonma kers als beginnende huisman nen. En daarmee lijkt Koks Grote Poetsboek het klassieke handboek van de 'huisvrou wenacademie', het dichtst te benaderen. Toch verraadt het omslag in een oogopslag dat de glorietijd van de huisvrouw echt voorbij is. In de 21ste eeuw wordt niet langer glimlachend gestreken of gezwabberd; het huishou den is een serieuze strijd met een serieus wapen: het schuur sponsje. Foto Vincent Wilke 'De groene zeep voorbij. Het grote huishoudtipboek', geschreven door Marjan van Marle is verschenen bij uitgeverij Het Spectrum, 14,95. 'Schoon! Het grote schoonmaak boek voor mannen én vrouwen', ge schreven door Claudette Halkes en Annemarieke Piers en verschenen bij uitgeverij Mo'Media, 14,95. 'Het grote poetsboek. Handboek voor het huishouden' geschreven door Zamara Kok verschijnt in sep tember bij uitgeverij Unieboek en gaat 18,50 kosten. Een scheutje ongekleurde shampoo is de oplossing voor de meest hardnek kige vetranden op kragen en manchet ten. IJsblokzakjes kun je vullen met alles wat vloeibaar is; van jus en wijnrestjes tot een scheutje citroensap of gepu reerde paddestoelen. Vries het in en ontdooi per blokje, als een recept er om vraagt. Zorg altijd voor een fles (schoon- maak)azijn in huis. Misschien ouder wets maar het komt altijd van pas, om dat het ontkalkt en ontvet, ontgeurt en roest oplost en voorkomt dat ge kleurde stoffen uitlopen in de wasma chine. Muffe stofzuiger? Zuig dan wat waspoeder op of bespuit een nieu we stofzuigerzak met wat parfum. Zorg voor een flinke voorraad al- lesreiniger bij voorkeur in spuitfla- con; onmisbaar om de supersnelle kleine beurten in wc, badkamer en keuken in een paar minuten af te ronden. Nieuwe vindingen als microvezel- doek, douchespray en wegwerp doekjes zijn handig maar duur. Een nieuwe lente, een schoon huis. Ooit was dit de gewoonste zaak ter wereld. De vrouw des huizes bond een zakdoek om haar hoofd, sloeg een schort voor en ging aan de slag. Inmiddels lijkt schoonmaken een noodzakelijk kwaad. Daarbij is alle hulp welkom. Door ANGEUQUE SPANINKS Vroeger had je ze nog volop, huis vrouwen voor wie geen vlek onoplos baar was en aan wie geen stofje ontging. Was in de jaren vijftig nog 98 pro cent van de Nederlandse vrou wen fulltime huisvrouw -dank zij de opkomst van de burge rij, overheidscampagnes en wederopbouw- inmiddels is dit aantal gedaald tot niet meer dan zo'n twintig procent. Har de cijfers. Maar de Nederland se Vereniging van Huisvrou wen is nog altijd niet ter ziele. En gepoetst wordt er nog iede re week; is het niet door de vrouw (of man) des huizes zelf, dan is het wel door de in gehuurde 'hulp in de huishou- ding'. Neemt niet weg dat de fijne kneepjes van 'het vak' al lang niet meer worden beheerst. Zowel moeders als dochters (en zoons) tasten nogal eens in het duister als het gaat om de meest handzame aanpak van vuile hoekjes en vieze nesten. Of het komt doordat de ouder wetse huishoudschool inmid dels vervangen is door het vak verzorging - dat zich vooral op de persoonlijke hygiëne richt - of doordat het huishouden nog altijd niet als een vak wordt gezien, laat staan ge waardeerd, feit is dat poetsen en al wat ermee samen hangt in de 21ste eeuw nauwelijks aanzien geniet. En bij gebrek aan ervaring -en goede infor manten- zijn alle tips om dit

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 33