PZC
Zeeuwse kreeften en Duitse Rieslings
Huismiddeltjes en poetswoede
.Geluk van de huisvrouw
De groene^
zeep voorbij
Redactie bijlagen: 0113-315680
www.pzc.nl
E-mail:redactie@ pzc.nl
Postbus 31,4460 AA Goes
Advertentie-exploitatie:
Noord- en Midden-Zeeland: 0113-315520;
Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770;
Nationaal: 020-4562500.
zaterdag 8 mei 2004
Op 1 april zijn de eerste Ooster-
scheldekreeften van het seizoen
2004 opgevist en geserveerd aan
boord van de schepen van de brui
ne zeilvloot uit Zierikzee. Koks van
de restaurants, aangesloten bij de
Kring van de Zeeuwse Kreeft, be
manden de kombuizen. Voor het
eerst was bij deze koks iemand van
buiten Schouwen-Duiveland.
Maurice de Coninck, patron-aan-
het-fomuis van Hotel-Restaurant
De Gouden Leeuw in Scherpenisse
op het voormalige eiland Tholen, is
tot de Kring toegetreden. Reden ge
noeg om eens bij hem te gaan proe
ven.
Maurice en Tanja de Coninck zijn
jonge mensen die met hart en ziel
zijn toegewijd aan hun vak: het ver
lenen van gastvrijheid. De Gouden
Leeuw, al in 1528 herberg en pleis
terplaats voor diligences en post
koetsen, hebben zij een nieuwe
glans gegeven. Gasten die in Bergen
op Zoom of in Middelburg hun bes
ognes hebben, rijden graag enkele
tientallen kilometers meer om het
hoofd in Scherpenisse ter ruste te
kunnen leggen. Comfort en gast
vrijheid, de ambiance van de dorps
herberg en de hoogstaande kwali
teit van de keuken winnen het van
de afstand.
Als de sterren- en bijna sterrenres
taurants van Zeeland het topje van
de pyramide uitmaken dan behoort
De Gouden Leeuw met gelukkig re
delijk wat collega's tot de schijf
daar vlak onder. Maurice kookt op
een lichte, speelse manier. Veel
aandacht besteedt hij aan de diver
siteit van zijn sauzen, waarin hij
soms Duitse wijnen verwerkt die
hij nog steeds aan het ontdekken
is. Ik tref hem eigenlijk nog net
want de dag daarop zal hij voor
twee dagen naar de Rheingau ver
trekken.
De evenwichtige kaart telt negen
voorgerechten en soepen en negen
hoofdgerechten, waarvan vier vis
en vijf vlees. Daar komt het kreef
tenmenu bij, niet drie maar eigen
lijk vier gangen, want de kreeftena
muse is een extra voorgerechtje:
een loempiaatje met een vulling
van kreeft en kalfszwezerik gaat
vergezeld van een bitterbal gevuld
met een salpicon van kreeft. Bij dit
alles wat frisée met huisgemaakte
mayonaise. Gastheer Robert
schenkt er een parelende Schloss
Schönbom bij, één van de Duitse
vondsten, een Sekt uit de Rheingau.
Het echte voorgerecht is een lauw
warme salade van kreeft, kleine
voorjaarsgroenten en gegrilleerde
coquilles, met een dressing van
truffelolie en kreeftenmayonaise.
De structuur van de kreeft is stevig,
die van de coquilles enkele nuances
soepeler, een geslaagde, frisse com
binatie ondersteund door de zachte
mayonaise en de aardse olie.
De halve kreeft van het hoofdge
recht is licht gerookt en het smaak-
effect is verrassend, want de aange
name rooksmaak zal lang blijven
hangen. Ook hier weer veel beet,
zowel bij de kreeft als bij de bege
leidende schorseneren en de vanil-
ledressing doet het bij beide erg
goed, terwijl de gefrituurde paarse
truffelaardappelstrippen mooi com
bineren bij het rode kreeftenpant
ser. Bij beide gerechten heeft Mau
rice een fraaie Duitse Riesling van
Freiherr Langwerth von Simmem
uit de Rheingau geschonken, Spat-
leses uit 2001 en 1991 met een bou
quet dat het glas uitstuift en een in
drukwekkende body.
Maurice de Coninck werd op het
spoor van de Freiherr gezet door
een gast. Duitse wijnen, met name
de Rieslings zijn op een zegetocht
en in de kelder van De Gouden
Leeuw liggen er nu een twintigtal
die allemaal op dronk zijn. De col
lectie van Maurice bestaat uit wij
nen die, zo zegt hij, allemaal uniek
zijn in hun soort, van aperitief tot
de Eiswein bij het dessert.
Het dessert is verrassend: verse ana
nas met gemberroom, bittere cho
colademousse met Grand Mamier-
dressing, crème brulée met Rhein-
gauer Riesling en kreeftensorbet. Je
kunt van alles sorbet maken is mij
al eens verteld, maar die sorbet van
kreeft moet je geproefd hebben om
het te kunnen geloven.
De ruimte ontbreekt om de kaart
aan te halen, maar er komt Duitse
wijn in voor, prijzen van voorge
rechten rond de €11,50 en van de
hoofdgerechten rond de 20 euro.
Het kreeftenmenu kost 49,50
(Kringprijs), het Menu de Marché
van 3 gangen 28 euro, het viergan
gen surprisemenu 35 euro en het
Menu De Gouden Leeuw van 6 gan
gen 42,50.
Hotel-Restaurant De Gouden Leeuw
Hoge Markt 8-10
4694 CG Scherpenisse
Tel. 0166-663901
Fax. 0166-662079
E-mail: degoudenleeuwl @hetnet.nl
Sluitingsdag: zondag behalve op feestda
gen, vakantie: 3 weken bouwvak en ja
nuari tot 2e weekend
Keuken: open vanaf 12.00 uur
Creditcards: Visa, Mastercard, Amex en
Diners Qub
Kinderen: kindermenu
Vegetarisch: op reservering
Rolstoel: toegankelijk en altijd hulp
Roken: geen scheiding, goede afzuiging
soort huishoudklusjes snel en
handig te klaren mooi meege
nomen. Maar wie er een boek
over zoekt komt in de biblio
theek al snel terecht bij het
plankje hobby - ergens tus
sen koken en borduren.
Veel staat daar niet
maar daar komt dit
jaar verandering in.
Maar liefst drie boe
ken voor de poets-
driftigen onder ons
zien het licht.
Meest opmerkelijk is
wel dat de auteurs
van deze boeken zelf
geen uitgesproken
poetsheldinnen zijn. In
tegendeel. „Schoonma
ken is nooit onze hobby ge
weest en zal het nooit wor
den ook", stellen Claudette
Halkes en Annemarieke Piers
onomwonden, in het voor
woord van 'Schoon!, het grote
schoonmaakboek voor man
nen en vrouwen'. Schoonma
ken was voor hen een mission
impossible, wie eraan begon
zag het einde niet meer. Pas
toen de kraamverzorgsters bij
hen over de vloer kwamen en
de chaos in huis in een mum
van tijd toch op orde kregen,
werden zij nieuwsgierig. Het
kon dus toch! En dus gingen
ze op onderzoek uit. Wonder
middelen vonden ze niet,
maar al doende schraapten ze
wel de nodige trucs bijeen die
iedere amateuristische poetser
een heel eind op weg kunnen
helpen.
„Ik heb geen talent voor het
huishouden", erkent ook Mar
jan van Marle uit Son, „ik
kook graag en weet ook wel
wat van wassen, maar het
liefst schrijf ik." Dat dat schrij
ven dan soms toch over
schrobben gaat, is geen pro
bleem. 'De groene zeep voor
bij' is de titel die zij haar on
langs verschenen huishoudtip-
boek meegaf. Een van de eer
ste exemplaren gaf ze aan
haar eigen werkster, die zeven
uur per week met stofdoek en
dweil de villa onder handen
neemt -„tenslotte moet ie
mand het huishouden doen als
ik achter de computer zit".
Dat er volop behoefte is aan
huishoudelijke tips weet Van
Marle uit eigen ervaring. Als
redacteur van het gratis super
marktblad Boodschappen
wordt haar brievenbus al jaren
overspoeld door een stroom
tips van lezers voor lezers.
„Je kunt het zo gek niet beden
ken of er weet wel iemand een
huismiddeltje voor. Daaruit
blijkt dat er nog altijd veel
De trend om moeder te verblijden met een handig huis
houdelijk geschenk op moederdag stamt uit de jaren vijf
tig. Niet alleen zijn huisvrouw en moeder allang geen sy
noniemen meer, de techniek voor in huis is ook al lang niet
meer evolutionair. Zorgden dergelijke vindingen in het
midden van de vorige eeuw nog voor behoorlijk wat tijd
winst; de huisvrouw van nu heeft er ondanks het huiselijk
machinepark niet meer vrije tijd bij gekregen. Zo vergt de
was nog altijd evenveel tijd als toen: ongeveer zes en een
half uur per week.
„De apparatuur mag dan wel verbeterd zijn, maar de eisen
zijn hoger. We moeten iedere dag schone kleren aan en
we hebben ook veel meer kleren dan toen. In de jaren vijf
tig werd er maar een keer per week gewassen. Op maan
dag, wasdag", aldus Mayke Groffen, samensteller van de
tentoonstelling 'Het geluk van de huisvrouw' die nog tot
15 augustus te zien is in Museum Het Schielandshuis, Korte
Hoogstraat 31 in Rotterdam.
kennis rondzwerft. Onze moe
ders en grootmoeders hadden
die nog paraat, wij niet meer.
Bovendien blijken veel oude
middeltjes nog steeds prima te
werken: terwijl meer nieuwer
wetse hulpjes soms te wensen
overlaten. Een opzoekboek
waarin diverse oplossingen
praktisch, bruikbaar en over
zichtelijk bij elkaar gebracht
worden, is dan wel zo handig."
Van Marle beperkt zich overi
gens niet tot de strikt huishou
delijke zaken, ze verzamelde
ook de nodige weetjes voor de
tuin en de omgang met huis
dieren, beautytips en adviezen
om ook zuinig huis te houden.
Gerangschikt onder duidelijke
noemers en per tip voorzien
van een kopje is het niet moei
lijk zoeken. Bovendien bevat
haar boek een uitgebreid re
gister. Maar een cadeauboek
Het grote poetsboek
met een knipoog is het niet,
vanwege de sobere rechttoe
rechtaan vormgeving en het
volledig gebrek aan foto's en
illustraties.
Schoon! Daarentegen is niet al
leen handig als het om poet
sen gaat, het ziet er ook nog
eens flitsend uit. Niet alleen
Barbie en Ken draven regelma
tig op met zwabber en ander
poetsgerei, de tekst is ook
doorspekt met interviewtjes,
colums en supersnelle sche
maatjes (de kleine wc-beurt in
3 minuten en 20 seconden; de
keuken in 12 minuten en 52
seconden etc.) Met Schoon!
lijkt poetsen nauwelijks nog
een opgave en zo snel te doen
dat er altijd tijd overblijft voor
echt leuke dingen.
Pas dit najaar rolt bij uitgeve
rij Unieboek het ultieme hand
boek voor het huishouden van
de persen. Auteur van dit 'Gro
te Poetsboek' is Zamarra Kok,
freelance publiciste voor on
der meer Margriet. Haar boek
is bedoeld als naslagwerk, zo
wel voor de meest doorgewin
terde huishoudveteranen als
voor kersverse kamerbewo
ners, professionele schoonma
kers als beginnende huisman
nen. En daarmee lijkt Koks
Grote Poetsboek het klassieke
handboek van de 'huisvrou
wenacademie', het dichtst te
benaderen.
Toch verraadt het omslag in
een oogopslag dat de glorietijd
van de huisvrouw echt voorbij
is. In de 21ste eeuw wordt niet
langer glimlachend gestreken
of gezwabberd; het huishou
den is een serieuze strijd met
een serieus wapen: het schuur
sponsje.
Foto Vincent Wilke
'De groene zeep voorbij. Het grote
huishoudtipboek', geschreven door
Marjan van Marle is verschenen bij
uitgeverij Het Spectrum, 14,95.
'Schoon! Het grote schoonmaak
boek voor mannen én vrouwen', ge
schreven door Claudette Halkes en
Annemarieke Piers en verschenen
bij uitgeverij Mo'Media, 14,95.
'Het grote poetsboek. Handboek
voor het huishouden' geschreven
door Zamara Kok verschijnt in sep
tember bij uitgeverij Unieboek en
gaat 18,50 kosten.
Een scheutje ongekleurde shampoo
is de oplossing voor de meest hardnek
kige vetranden op kragen en manchet
ten.
IJsblokzakjes kun je vullen met alles
wat vloeibaar is; van jus en wijnrestjes
tot een scheutje citroensap of gepu
reerde paddestoelen. Vries het in en
ontdooi per blokje, als een recept er
om vraagt.
Zorg altijd voor een fles (schoon-
maak)azijn in huis. Misschien ouder
wets maar het komt altijd van pas, om
dat het ontkalkt en ontvet, ontgeurt
en roest oplost en voorkomt dat ge
kleurde stoffen uitlopen in de wasma
chine.
Muffe stofzuiger? Zuig dan wat
waspoeder op of bespuit een nieu
we stofzuigerzak met wat parfum.
Zorg voor een flinke voorraad al-
lesreiniger bij voorkeur in spuitfla-
con; onmisbaar om de supersnelle
kleine beurten in wc, badkamer en
keuken in een paar minuten af te
ronden.
Nieuwe vindingen als microvezel-
doek, douchespray en wegwerp
doekjes zijn handig maar duur.
Een nieuwe lente, een schoon huis. Ooit was dit de
gewoonste zaak ter wereld. De vrouw des huizes bond een
zakdoek om haar hoofd, sloeg een schort voor en ging aan
de slag. Inmiddels lijkt schoonmaken een noodzakelijk
kwaad. Daarbij is alle hulp welkom.
Door ANGEUQUE SPANINKS
Vroeger had je ze
nog volop, huis
vrouwen voor wie
geen vlek onoplos
baar was en aan
wie geen stofje ontging. Was
in de jaren vijftig nog 98 pro
cent van de Nederlandse vrou
wen fulltime huisvrouw -dank
zij de opkomst van de burge
rij, overheidscampagnes en
wederopbouw- inmiddels is dit
aantal gedaald tot niet meer
dan zo'n twintig procent. Har
de cijfers. Maar de Nederland
se Vereniging van Huisvrou
wen is nog altijd niet ter ziele.
En gepoetst wordt er nog iede
re week; is het niet door de
vrouw (of man) des huizes
zelf, dan is het wel door de in
gehuurde 'hulp in de huishou-
ding'.
Neemt niet weg dat de fijne
kneepjes van 'het vak' al lang
niet meer worden beheerst.
Zowel moeders als dochters
(en zoons) tasten nogal eens in
het duister als het gaat om de
meest handzame aanpak van
vuile hoekjes en vieze nesten.
Of het komt doordat de ouder
wetse huishoudschool inmid
dels vervangen is door het vak
verzorging - dat zich vooral op
de persoonlijke hygiëne richt -
of doordat het huishouden
nog altijd niet als een vak
wordt gezien, laat staan ge
waardeerd, feit is dat poetsen
en al wat ermee samen hangt
in de 21ste eeuw nauwelijks
aanzien geniet. En bij gebrek
aan ervaring -en goede infor
manten- zijn alle tips om dit