huilebalk Overgevoelig kind is geen Zelftest PZC Vrouwe in den Polder creatief en betaalbaar Foto Raymond Rutting In het boek van Elain N. Aron is een testje voor ouders opgenomen. Aan de hand daarvan kunt u zelf bepalen of uw kind misschien zeer gevoelig is. Worden dertien of meer vragen met ja beantwoord, dan is uw kind waarschijnlijk hoog sensitief. Mijn kind... 1. schrikt snel. 2. heeft last van kleren die kriebelen, na den in sokken of kledingmerkjes tegen zijn/haar huid. 3. houdt over het algemeen niet van grote verrassingen. 4. leert meer van een vriendelijke terecht wijzing dan van strenge straf. 5. lijkt mijn gedachten te kunnen lezen. 6. gebruikt moeilijke woorden voor zijn/haar leeftijd. 7. ruikt elk vreemd geurtje. 8. heeft een scherpzinnig gevoel voor hu mor. 9. lijkt zeer intuïtief. 10. is moeilijk in slaap te krijgen na een op windende dag. 11heeft moeite met grote veranderingen. 12. wil zich verkleden als zijn/haar kleren nat of zanderig zijn geworden. 13. stelt veel vragen. 14. is een perfectionist. 15. heeft oog voor het verdriet van ande ren. 16. houdt meer van rustige spelletjes. 17. stelt diepzinnige, beschouwende vra gen. 18. is zeer gevoelig voor pijn. 19. kan slecht tegen een luidruchtige om geving. 20. heeft oog voor detail. 21. kijkt eerst of het veilig is alvorens er gens in te klimmen. 22. presteert het best wanneer er geen vreemden bij zijn. 23. beleeft de dingen intensief. Uit 'Het Hoog Sensitieve kind', uitgeverij Archipel. I HETH00G SENSITIEVE KIND HELPJEKINDEREN OPTE GROEIEN IN EEN WERELD DIE HEN OVERWELDIGT felAINf N.ARUN actie bijlagen: 0113-315680 «.pzc.nl iail:redactie@ pzc.nl 3US 31,4460 AA Goes ertentie-exploitatie: rd-en Midden-Zeeland: 0113-315520; wS-Vlaanderen: 0114-372770; onaal: 020-4562500. erdag 24 april 2004 Ze hebben pijntjes, dromen veel, hebben een hekel aan harde geluiden, zijn stil op school, voelen heel goed emoties van anderen aan en zijn doorgaans grote dierenvrienden. Herkenbaar? Dan is de kans groot dat zoon of dochter een hoog sensitief kind is. Volgens de Amerikaanse psychotherapeute Elaine N. Aron wordt één op de vijf mensen geboren met een verhoogde gevoeligheid. Haar nieuwste boek is een leidraad voor ouders en leerkrachten. Door EVELIEN BAKS Hoog sensitiviteit is geen stoornis of ziekte. Een op de twintig mensen heeft gewoon een sterk ontwikkeld zenuwstelsel. ly Sensitive Person in love', worden in ons land goed verkocht. „Nederland is voor kinderen een ge weldig land om op te groeien. Kinde ren slapen hier gemiddeld twee uur meer dan in de Verenigde Staten. En dat is niet het enige dat verschilt. Veel Amerikaanse ouders leiden een leven alsof ze geen kinderen hebben." Ze heeft haar laatste boek geschreven als leidraad voor ouders van hoog-ge- voelige kinderen. „Maar zeker ook voor leerkrachten. Eigenlijk voor ie dereen, die de kinderen kan helpen." Ook Aron was een 'gevoelig kind'. „Bang en stil", omschrijft ze. „Ook heel erg beleefd. Zo word je dan om schreven. Ach, mijn ouders hadden er ook geen term voor natuurlijk. Als ik aan vroeger terugdenk, weet ik dat bepaalde dingen gewoon onverdraag baar waren voor me. Vreselijke heim wee had ik ook. Ik wist niet wat het was, ik was gewoon ziek. Pas na mijn veertigste ontdekte ik dat er niets ver keerds was met mij, maar dat ik hoog-gevoelig was." Haar eigen zoon was al in de twintig toen ze zich beroepsmatig bezig ging houden met het fenomeen HSP, maar ook hij bleek 'gevoelig' te zijn. „Hij hield niet van harde geluiden zoals vuurwerk", vervolgt Aron haar ver haal. „Als we op reis waren, kregen we hem 's avonds moeiüjk in slaap. Hij leerde niet makkelijk zwemmen en fietsen. Teamsporten waren niets voor hem. We probeerden daarna ju do en tennis, maar ook dat werkte niet. Tot we hem naar een toneelclub stuurden... Tien meiden en hij was de held. Nu schrijft hij filmscripts en heeft hij z'n plek gevonden." Het zijn doorgaans stille kinderen, stelt Aron, die hun eigen aanpak no dig hebben. „Kan ik even met je pra ten is een betere benadering dan straffen of tegen ze schreeuwen. Ze weten dat ze fout zijn en schamen zich. Dat hoef je ze niet te vertellen. Wat deze kinderen graag doen is ob serveren. Zet een kind in een kleine ruimte. Terwijl anderen meteen met speelgoed in de weer zijn, zal een HSK ons gaan bekijken en nadenken. Ze houden doorgaans ook veel van dieren en de natuur." Op school zal het hoog-gevoelige kind zich terugtrekken als het niet het ge voel heeft erbij te horen. Aron kent de verhalen van kinderen die in hun broek plassen omdat ze niet naar de wc durven, of die niets aan de onder wijzer durven te vragen, waardoor de ze meent dat het kind iets niet kan. „Ze zullen niet aangeven dat ze iets niet snappen. Daarom is het belang rijk dat ze zich comfortabel voelen. Alles wat zo'n kind eigenlijk nodig heeft, is één goeie vriend op school en een leraar die weet wat een HSP is", stelt Aron. Veel volwassen HSP's zie je volgens haar terug in creatieve beroepen als dichter of schrijver, maar ook in het onderwijs. Wat voor hen allen belang rijk is, zo meent ze, is dat ze de ruim te krijgen om zich af en toe terug te trekken en tot rust te komen, omdat HSP's meer dan andere mensen daar aan behoefte hebben. Ze noemt de voorbeelden van mensen wier werk dag werd ingekort tot vier uur 's mid dags of die iedere paar weken een paar dagen vrij hebben. „Het manifesteert zich eerder bij vrouwen, maar ik weet dat ook vele mannen HSP zijn. Hoog-gevoelige jon gens hebben het moeilijker, van hen wordt toch verwacht dat ze stoer zijn. Maar ik denk dat dat in Nederland minder erg is dan in de Verenigde Staten." Zowel 'Het Hoog Sensitieve Kind', als Hoog Sensitieve Personen' en 'Hoog Sensitieve Personen in de liefde' zijn verschenen bij uitgever Archipel. Prijs per deel €17,95. Voor meer informatie: www.hooggevoe- lig.nl Elaine N. Aron is een HSP. Haar zoon ook, evenals de zus van haar vader. Ze zijn zogeheten Highly Sensitive Persons', kort weg HSP's. In het Nederlands vertaald als zeer gevoelige mensen. Als kind vaak neergezet als angsthaas en huilebalk. De Amerikaanse psy chotherapeute Elaine N. Aron kan je zo tientallen verhalen vertellen over haar eigen jeugd. Ze deed wetenschappelijk onder zoek naar het fenomeen en heeft een aantal boe ken geschreven over HSP's. De laatste, over het hoog sensitieve kind, ligt nu in de Nederlandse boekwin kel. Volgens Aron is vijf tien tot twintig procent van alle mensen een HSP. Reken maar uit: dat is een handjevol in iedere schoolklas. Maar hoe Elaine N. Aron weet je of iemand een HSP is? Aron stelt dat be paald gedrag van kinderen in de rich ting wijst. Ze noemt onder meer: ti mide, chaotisch, driftig en angstig. Kinderen die bij het minste geringste gaan huilen, snel in de stress schie ten, slecht tegen een luidruchtige om geving kunnen, moeilijk in slaap te krijgen zijn en ook moeilijk tegen verrassingen kunnen. Wie behoort tot de groep zeer gevoe lige mensen, heeft een sterk ontwik keld zenuwstelsel. „We hebben het niet over een stoornis of een ziekte", legt Elaine Aron uit tijdens haar be zoek aan Nederland. „Hoog-gevoelig- heid heeft te maken met tempera ment. Bovendien, als je het hebt over één op de vijf mensen, dan kun je moeilijk van abnormaal spreken." Het valt haar, zo zegt ze, op dat Ne derlanders zeer open staan voor het onderwerp. Haar vorige boeken, 'The Highly Sensitive Person' en 'The High- Door Rien van Reems Vier jaar geleden kwamen Bianca Nieuwpoort en Marco Doeleman als jonge uitbaters in Restaurant Vrouwe in den Polder aan de voet van de aanwassende duinen op de Veersegatdam. Met een mooie kaart wilden zij naast passanten ook fijnproevers aantrekken, een ambitieus plan. waarin ze geslaagd lijken te zijn. Na de eerste jaren de markt te heb ben afgetast, hebben ze nu duide lijk structuur in de zaak gebracht. Koffiedrinkers op doorreis en wan delaars die even uitblazen bij een kop soep of een snack vinden er een warm welkom in het rechter gedeelte van het langgerekte res taurant, terwijl de gasten die a la carte willen eten links terecht kun nen. En waar je ook zit, steeds is daar het boeiende Zeeuwse panora ma, uitzicht op het Veerse Meer met in de verte het silhouet van het stadje Veere. Het zakelijk-strakke gebouw laat veel ücht toe dat warm wordt weerkaatst door een opvallend ro de achterwand. Smalle stroken tex tiel verzachten de contouren van de raamlijsten. Op de houten tafels liggen linnen lopers. Ik nestel me in een comfortabele stoel bij het raam en zie het eerste wild verschijnen tussen de duin- doornstruiken: een fazantenhaan. De wildtijd is echter voorbij en de kaart weerspiegelt de overgang naar de lente. Ik herken ook een voorzichtig manoeuvreren tussen de klippen van creativiteit en be taalbaarheid. De keuken houdt re kening met de verschillende diktes van de portemonnees. Zo is er een menu van drie gangen voor 24 en kosten vier gangen €29. De wijn suggestie daarbij behelst een Saint Veran (€27,50) die ook als halve fles 15) kan worden besteld. Chef-kok John Net werkt al vijftien jaar op deze plek en hij heeft de dam onder zand en helm zien ver dwijnen. Met Marco die, voor zover het gastheerschap dat toelaat, nog graag in de keuken vertoeft heeft hij een kaart samengesteld die zo wel culinair als prijstechnisch crea tief genoemd mag worden. Enkele voorbeelden van voorgerechten: gerookte sprotjes op een frisse aardappelsalade met yoghurt en komkommer (€6,50), combinatie van gerookte Oosterscheldepaling en gerookte palingbouillon (€11), gebakken scampi met knoflook saus, gegratineerd met Parmesan 10), maar ook: ganzenlevertem- ne op getoast rozijnenbrood en een lauwwarme uienconfit 13,50) en voor dezelfde prijs gebakken co quilles met bloemkoolmousseline en een aceto-balsamicojus. De huisgemaakte garnalenkroket ten met citroen 7) zien er aan de buitenkant voortreffelijk uit, lek ker bruin, krokant en een beetje bol. Het inwendige bestaat uit een zachte blanke roux met duidelijk herkenbare Noordzeegamaaltjes. De smaak tenslotte stelt allerminst teleur, garnaal is prominent aan wezig, een goed begin. De twee kroketjes zijn voorafge gaan door het huisaperitief: witte wijn met perziklikeur en Bianca heeft daar een smakelijke amuse naast gezet in de vorm van een wa terkerssoepje. Zowel bediening als keuken vor men een hecht, goed op elkaar in gespeeld team, vandaag kookt voor mij het jongste lid van de witte bri gade, Vincent Colauto en hij doet dat voortreffelijk. Als hoofdgerecht heb ik een specialiteit van het huis gekozen: gebakken paling gecara- meliseerd met appelstroop en een hutspotje (€21). Het is een oud ge recht dat vroeger in vissersfamilies op tafel kwam. De appelstroop, ge mengd met wat honing neutrali seert het vet van de paling en het resultaat is een heel nieuwe smaak. Bianca serveert er een glas Fleurie 2001 bij, een Beaujolais met een vleugje tannine. Ook in hoofdgerechten biedt Vrou we in den Polder een ruime keus voor elke portemonnee, naast ge bakken zeetong a la meunière met remouladesaus (€30) en met spek omwikkelde gebakken zeeduivel en een citroenbotersaus (€22) bij voorbeeld gebakken heilbot met scampi en een garnalensaus 15) en gegrilde kipfilet op mierikswor telpuree en een aceto-balsamicojus 15.50). De wijnen zijn heel betaalbaar en met zorg gekozen. Naast de droge witte huiswijn ook een lichtzoete Duitse Moezelwijn die net als de rode Merlot uit de Pays d'Oc 2,80 per glas kost. De rosé, en Tavel gaat per halve of hele fles 21/12,75). De nagerechten zijn rond de 4 en bij mijn krokante beignet van gei tenkaas met honing smaakt een glaasje colheita port Kopke 1988 6) bijzonder lekker. Restaurant Vrouwe in den Polder Vrouwenpolderseweg 81 4354 ND Vrouwenpolder Tel. 0118-591900 Fax 0118-591965 Gesloten op maandag Keuken open vananf 11.00 tot 21.00 uur Creditcards: Visa, Mastercard en pinnen Kinderen, halve porties en 3 kindermenuutjes Vegetarisch: 1 voor-en hoofdgerecht op de kaart, verder op aanvraag Rolstoel: goed toegankelijk Roken: met gescheiden, rookvrije plek kan

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 39