Kruiden geven de tuin geur Eeuwig groen gaat snel vervelen Wil Kruiden ABC zaterdag 3 april 2004 Steeds meer mensen ontdekken de charme van kruiden in de tuin. Kruiden zorgen voor geur en kleur in de tuin. Daarnaast zijn verse kruiden heerlijk bij de maal tijd en hebben sommige een geneeskrachtige werking. Kruiden steken vaker de kop op in de tuin - zo keert een stukje historie terug. „Het wijdverbreide misverstand over de kruidentuin is dat je er veel ruimte voor moet hebben. Maar op drie bij drie meter kun je zeker veertig kruidensoorten kwijt." Dit is volgens Max Nies- sen van Kruidencentrum De Sprenk een van de belangrijkste aandachtspunten tijdens de cur sussen die hij geeft over de aan leg van de kruidentuin. „De belangstelling voor kruiden neemt toe, maar de kennis over de teelt en het gebruik ervan ont breekt. Wij merken dat steeds meer mensen de behoefte heb ben om zich deze aloude kennis eigen te maken." Daarom is het overbrengen van kennis over de geneeskrachtige werking van planten hét doel van De Sprenk. De Sprenk trekt ruim duizend kruidenliefhebbers uit het hele land. Het centrum biedt als eni ge in Nederland een officieel er kende driejarige mbo-opleiding tot herborist. Cursisten die de opleiding voltooien kunnen aan de slag als apotheker van een na tuurgeneeskundige. Maar ook drogisten, tuincentra, natuur- voedingszaken, supermarkten en de gezondheidszorg hebben volgens Niessen steeds meer be hoefte aan herboristen. Toch komt de gemiddelde tuin- bezitter vooral naar De Mortel voor de cursus over keukenkrui den. Ook de workshop waarin de verwerking van kruiden een- traal staat, een themadag over mediterrane kruiden of een le zing over de aanleg van de krui dentuin zijn vaak ver van te vo ren volgeboekt. De omringende natuurtuin is een inspirerende leeromgeving voor cursisten. Er is een kleine kruidentuin ingericht waarin Max Niessen laat zien dat het wel degelijk kan: een complete kruidentuin op drie bij drie me ter. „Je moet dan werken met een kruidenspiraal, waarin di verse planten uit verschillende biotopen zijn geordend." De spi raal begint met een vijver en een moeras, waarin kruidenplanten als kalmoes, munt en klein hoef blad groeien. Langzaam wordt de grondsoort droger en kalkrij- ker, met als ander uiterste een heuvel waarop lavendel, rozema rijn en tijm goed gedijen. „Alleen in optimale omstandig heden kunnen kruidenplanten voldoende werkzame stoffen aanmaken, die ze zo geschikt maken voor medicinaal gebruik en als ingrediënt in gerechten." Het valt Niessen op dat tuinbe- zitters veel vragen hebben over de standplaats en de verzorging van kruiden, maar ook over de toepassing ervan. Bovendien wil len ze weten welke planten er tenminste in een kruidentuin ho ren. „Dat is moeilijk aan te ge ven, want de keuze voor bepaal de kruiden is heel persoonlijk. Je kiest de kruiden die je qua naam, geur of uiterlijk aanspre ken. De toepassingsmogelijkhe den komen pas later in beeld." In de populaire cursus Keuken kruiden passeren in vier bijeen komsten vijftig gangbare en on bekendere keukenkruiden de re vue. Bij elk kruid komen teelt, standplaats plus medicinale en culinaire toepassingen aan bod. Ook over vermeerderen, oog sten, bewaren en verwerken van keukenkruiden wordt in de cur sus gesproken. „Kruiden helpen gerechten makkelijker te verte ren of om vocht af te voeren. Maar ze zijn ook te gebruiken om eten te conserveren", aldus Niessen. De cursus begint met een stukje historie. Kruidengeneeskunde wordt immers al eeuwenlang door allerlei volkeren beoefend en werd van generatie op genera tie doorgegeven. In de Middel eeuwen kweekten kloosterlin gen kruiden om ziekten te be handelen, maar ook voor ge bruik in de keuken. In de zes tiende eeuw verschijnen de eer- Kruidenspiraal in De Sprenk. ste boeken over geneeskrachtige kruiden. Na de Tweede Wereld oorlog neemt de belangstelling voor het gebruik van kruiden in de keuken toe. „Er verschijnen enorm veel boeken over dit on derwerp en onder invloed van vakanties stijgt erna ook de inte resse voor uitheemse kruiden." Voor wie alleen interesse heeft in kruiden uit het Middellandse Zeegebied, is er een themadag over mediterrane kruiden. „Een geurige dag, waarin mensen di verse toepassingen leren van de ze bijzondere kruiden, zowel in de keuken als in aromathera pie." Voor practici is er een workshop over de verwerking van kruiden. Cursisten maken zalf, siroop en tinctuur, maar ook olie, thee, azijn en likeur waarin ze diverse kruiden ver werken. Ook tijdens de cursus over aromatherapie maken cur sisten zelf diverse producten waarin ze etherische oliën uit kruidenplanten gebruiken. Niessen heeft nog volop cursus ideeën. Zo komt er een thema dag over natuurcosmetica en een cursus kruidenwijn maken, want vorig jaar is een wijngaard aangelegd. „Wij willen onze grenzen verleggen en uitdagin gen aangaan. Maar we merken ook dat de interesse voor krui den toeneemt en steeds meer mensen kruiden kweken. Dat sti muleert ons in ons werk." Meer informatie: www.de- sprenk.nl of 0492- 317105 Anja Sparidaans De ademwortels van de moerascipres. Coniferen blijven 's winters groen, tenminste - de mees te. Maar er bestaan uitzonderin gen. De lariks laat in de winter zijn naalden vallen en ook de Metasequoia, een naaldboom die vroeger alleen als fossiel be kend was, maar onlangs levend en wel in een afgelegen streek van China is herontdekt, is een conifeer die 's winters kaal is. Waarom, zo zou je je kunnen af vragen, zou je een conifeer wil len planten die in het najaar zijn naalden verliest? Ik kan ten minste drie redenen bedenken. Om te beginnen lijkt het mij be langrijk dat een tuin in het land schap past, je hebt buiten de be bouwde kom soms van die tui nen die op een verschrikkelijke manier met hun omgeving vloe ken, volgestouwd met thuja's en schijncipressen die vooral in de winter met geen mogelijkheid te rijmen zijn met de bladverlie zende inheemse bomen, die het omringende landschap stoffe ren. Een conifeer die meedoet met zijn streekgenoten en die in het najaar ook zijn blad laat vallen, geeft op het platteland minder aanstoot. Maar ook in stadstui nen kan er een reden zijn om voor een naaldverliezende boom te kiezen, zeker als de tuineigenaar de ambitie heeft om onder die boom te tuinieren. Onder evergreens is het droog en donker, daar groeit niets. Maar jaarlijks afvallende naal den onder bladverliezende coni feren zorgen ervoor dat er een dikke humuslaag ontstaat waar in allerlei bosplanten uitste kend gedijen. Daarnaast is er, in ieder geval in het voorjaar, voldoende licht. Ook heb ik nog twee persoonlijke argumenten: bladverliezende bomen maken je bewust van het wisselen der seizoenen, èn eeuwig groen gaat snel vervelen. De lanks, of lork, groeit zonder ingrijpen uit tot een boom van dertig meter hoog, maar je kunt er ook een haag van knippen. Als je wilt kun je er zelfs een bonsai van maken. Voor wie niet van manipuleren houdt be staan er ook dwergvormen. De melancholiek treurende Larix kaempferi 'Pendula' past zelfs in de kleinste tuin en ook de goudlork, Pseudolarix amabilis, kent een dwergvorm 'Nana' die nog geen drie turven hoog wordt. De moerascipres, Taxodium distichum, is een uitheemse bladverliezende conifeer uit de delta van de Mississippi, in Noord-Amerika. Maar uitheems en inheems zijn relatieve begrippen, en vond sten van fossielen in onze steen- en bruinkoollagen wijzen erop dat de moerascipres vroeger ook in onze streken voorkwam. Het verslechterende klimaat tij dens de Ijstijden heeft de boom hier doen uitsterven. Misschien kunnen wij de oude toestand herstellen, maar dat is meer een taak voor de overheid dan voor de bezitter van een particuliere tuin, want een moerascipres kan onder ideale omstandighe den dertig tot vijftig meter hoog worden. In een park zou een moerascipres een bezienswaar digheid kunnen zijn. Moerascipressen groeien van na ture in drassige grond, of zelfs in ondiep water, en omdat bo men onder meer via hun wor tels ademhalen, ontwikkelen de wortels van de moerascipres op natte plaatsen merkwaardige uitstulpingen van soms wel een meter hoog. 'Kniewortels' of 'ademwortels' worden die decoratieve uitgroei sels genoemd, die rondom een oude boom een sprookjesland schap van pieken en dalen kun nen vormen. Het duurt even voordat die ademwortels ontstaan - zo'n kleine honderd jaar - en dat past lastig in onze instantcul tuur. Maar bomen planten doe je voor komende generaties. Wil je nu alvast van spectaculaire ademwortels genieten, ga dan eens kijken op het landgoed Queekhoven in Breukelen of in de plantentuin van Meise bij Brussel. Niet naast de deur voor de meesten onder ons, maar vaut le détour, meer dan het lek kerste sterrenrestaurant. Romke van de Kaa Anijs: Standplaats: zonnig, warm en kalkrijke grond. Bevor dert de spijsvertering, verdrijft gassen en lost slijm op. Culinair: in gebak, drankjes, groenten en bij vis. Basilicum: Standplaats: licht, zonnig, warm en humusrijke zandgrond. Bevordert de spijs vertering, werkt ontkrampend en helpt tegen misselijkheid. Cu linair: in combinatie met tomaat en in pestosaus Citroenmelisse: Standplaats voedselrijke, vochtige bodemen op een beschutte plaats. Werkt kalmerend en bevordert de spijs vertering. Culinair: in salades, sauzen, fruitsalades, fruitdran ken en bij vis Dille: Standplaats: humusrijke, vochtige grond en veel zon. Be vordert de spijsvertering en is rustgevend voor de maag. Culi nair: in salades, groenten en sau zen, bij vlees- en visgerechten en bij de inmaak van augurken. Fenegriek: Standplaats: droog en zonnig. Aansterkend, maag versterkend en verzacht wond jes. Culinair: bij vlees- en visge rechten en op koekjes en brood. Goudsbloem: Standplaats: zon nig en voedselrijke grond. Ont- stekingsremmend, wond helend en antiseptisch. Culinair: in rijst gerechten, soepen, salades, drankjes en toetjes Hop: Standplaats: vochtig en voedselrijke grond en op een be schutte plaats in de halfscha duw. Pijnstillend, kalmerend en bevordert de eetlust. Culinair: in soepen en sauzen Jeneverbes: Standplaats: zonnig op droge zandgrond Bloedzuive rend, vochtaf drijvend, pijnstil lend en eetlustopwekkend. Culi nair: in marinades, zuurkool en in rode en witte kool Kervel: Standplaats: vochtig en in de halfschaduw. Bloedzuive rend, hoestdempend en bevor dert de spijsvertering. Culinair: in soepen, sauzen, eigerechten en in salades. Lavendel: Standplaats: droog, warm en in de volle zon op kalk rijke grond. Kalmerend, wond helend en bestrijdt slapeloos heid. Culinair: bij lamsvlees en vis, in hartige taarten, nagerech ten, gebak en in brood Marjolein: Standplaats: droog, warm en in de volle zon op kalk rijke grond. Pijnstillend, slijmoplossend en bevordert de spijsvertering. Culinair: in soe pen, dranken, salades en bij vlees, groenten, rijst en pasta Oost-Indische kers: Stand plaats: zonnig en warm en op vochtige, voedselrijke grond. Weerstandverhogend, bloedzui verend, helpt bij keelpijn en is rustgevend. Culinair: in salades, sausen, aardappel- en eigerech ten, desserts en in broodsmeer sels. De bloemknoppen worden verwerkt tot kappertjes Peterselie: Standplaats: op voed selrijke grond in de halfscha duw*. Bloedzuiverend, aansterk end, vochtafdrijvend en bevor dert ae spijsvertering. Culinair in soepen, dressings, sauzen en bij als garnering Rozemarijn: Standplaats: warm en in de volle zon op droge, kalk rijke grond. Versterkend, bevor dert de menstruatie en de verte ring van vette gerechten. Culi nair: in Italiaanse gerechten Salie Standplaats: warm en in de volle zon op droge, kalkrijke grond. Zweetremmend, kalme rend, verlaagt de bloedsuiker en bevordert het verteren van vette gerechten. Culinair: bij vette vis, in vlees- en groentegerech ten en in Italiaanse gerechten Tijm: Standplaats: warm en in de volle zon op droge, kalkrijke grond. Bacteriedodend, slijmop lossend, wormverdrijvend en versterkend. Culinair: in zware, vette spijzen en in soepen, stoof schotels en bij vlees, vis en groenten Ui: Standplaats: humusrijke grond en zon. Vochtafdrijvend, verlaagt cholesterol en bloedsui ker en bevordert de spijsverte ring en de bloedsomloop. Culi nair: in soepen, salades, sauzen en bij vlees, vis en bij groenten- gerechten Venkel: Standplaats: warm en in de volle zon op voedsel- en kalkrijke grond. Verdrijft gas sen, slijmoplossend, vochtafdrij vend, bij oogklachten en bevor dert de spijsvertering en de men struatie. Culinair: bij vis, kool en peul vruchten, in gebak, brood, koek jes en in salades, marinades, soe pen, eigerechten en bij peul vruchten Waterkers: Standplaats: humus rijke, kalkrijke grond en op een schaduwrijke plek. Bloedzuive rend, vochtafdrijvend, weer standverhogend en bevordert de spijsvertering. Culinair: in sau zen, soepen, kruidenboter, sala des en als broodbeleg Zevenblad: Standplaats: op een schaduwrijke plek. In een kom- pres bij jicht, wonden en mug genbeten. Culinair: in salades, als gekookte groente en als soep groente Bron: Centrum De Sprenk

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 39