PZC Filosoferen ils boeiend kinderspel Kan het wel eens goed zijn dat je stout bent? Over de ze vraag van juf Petra Hamel moet Antoine (11) even nadenken. „Ja hoor", zegt hij ineens stel lig. „Dan leer je wat stout zijn is en hoe je 't goed kunt ma ken." Gasten van Nolet lusten de mosselen rauw W A De geboorte van Ie kinderfilosofie. -Boektips factie: 0113-315680 rtwp2C.nl «ailTedactie@pzc.nl ybus 31,4460 AA Goes intentie-exploitatie: word-en Midden-Zeeland: 0113-315520; '.'uws-Vlaanderen: 0114-372770; atonaal: 020-4562500. .oensdag 31 maart 2004 I uw complete keuken Keukemarketi gehJkookklaar 10 JAAR ZEKERHEID Keukenmarket loopt voorop in service kwaliteit Rijksweg A17 afslag 21, Roosendaal Noord, T 0165 - 510 600 Vanuit Roosendaal: eind Gastelseweg, langs de A17 geïnstalleerd www.keukenmarket.nl De Amerikaanse filosoof Matthew Lipman kwam eind jaren zes tig op het idee om met kinde ren te gaan filosoferen. Hij ergerde zich aan het vaak slechte denk- en redeneerver mogen van zijn studenten. Onder het motto 'jong geleerd is oud gedaan' ontwikkelde Lipman materiaal voor filoso fische gesprekken met kinderen vanaf vijf jaar. „Kinderen moeten leren zelfstandig te denken om te kunnen omgaan met de vele problemen en beslissingen die ze in hun leven tegenkomen", aldus de grond legger van de kinderfilosofie. In Neder land heeft kinderfilosofie eind jaren tach tig voet aan de grond gekregen. Kun je aan dingen denken die niet bestaan? Waarom heet een tafel geen stoel? Kinderen hebben vaak verrassende verklaringen voor filosofische vraagstukken. Hun grote voordeel is dat ze nog niet gehinderd worden door vaststaande feiten. Op steeds meer basisscholen wordt gefilosofeerd om het denken te scherpen. Van Assendelft Fotografie Door SASKIA VAN DER MAAT „Maar als je iemand ver moordt, kun je het nooit meer goed maken", brengt Max (11) daar tegenin. Thijs (11): „Je kunt wel je excuses aanbieden als je iemand uitscheldt. Dan voel je jezelf ook beter." „Dat is egoïstisch", vindt Merel (12), „want je hebt al gescholden, dus die ander voelt zich rot." De kinderen van combinatie groep 7/8 van Basisschool Em- pel in Erp zijn aan het filosofe ren. Ze zijn ingedeeld in vier groepen om via tekenen, knut selen, schrijven en praten over het thema 'stout zijn' na te denken. Terwijl Petra Hamel met het praatgroepje filoso feert, is Willem in het schrijf- groepje de gangmaker voor herhaald gelach en gepraat. Na twee waarschuwingen moet hij bij de juf komen. Achter haar rug zit Max breeduit te grijn zen en te gebaren naar Willem. „Max, ben jij stout?" vraagt Pe tra. „Nee", pareert hij meteen. „Ik pest Willem niet, ik plaag hem." Na deze logica trekken de mondhoeken van Petra Hamel even omhoog. „Door met el kaar te filosoferen leren kinde ren zelfstandig na te denken, hun gedachten te formuleren en naar elkaar te luisteren", licht ze later toe. „Ze ontdek ken dat er meerdere antwoor den op een vraag kunnen be staan en dat ze hun uitspraken moeten onderbouwen met ar gumenten." Filosofie vormt op ongeveer tien basisscholen in Nederland een vast lesonderdeel voor groep 1 tot en met 8 (kinderen van vier tot en met twaalf jaar). Daarnaast zijn er enkele hon derden geïnteresseerde leer krachten zoals Petra Hamel, die op eigen initiatief tijd vrij maken in het lesprogramma om te filosoferen met hun leer lingen. Volgens Rob Bartels, coördina tor van het Centrum voor Kinderfilosofie in Alkmaar, is de belangstelling voor kinderfi losofie sterk aan het toenemen. „Steeds meer leerkrachten mel den zich bij ons aan voor een training of bestellen lespakket ten. Filosoferen is lang geasso cieerd met twijfelen, onzeker heid. Tegenwoordig wordt er kend dat het de vaardigheid om te redeneren en creatief te denken stimuleert", aldus Bar- telsr. Op de website www.kinderfilo- sofie.nl van het centrum wordt uitgelegd wat filosoferen met kinderen is: 'Samen na denken zonder dat je leert wat grote filosofen allemaal ge dacht hebben. Het gaat niet om het vinden van de 'juiste' ant woorden, maar om het ontwik kelen van denkvaardigheden en een eigen zienswijze'. 'Waarom?' „Kinderen zijn van nature filo sofisch ingesteld", zegt Maria van den Oever. Als docente le vensbeschouwelijke vorming onderwijst ze kinderfilosofie aan PABO-studenten in Eindho ven. „Kleuters van vier jaar vra gen al 'waarom?'. Ze verwonde ren zich veel vaker dan volwas senen omdat ze nog van alles in de wereld moeten ontdek ken. Volwassenen 'weten' al heel veel, maar dat is vooral feitelijke kennis. Als er vragen zijn waarop geen eenduidig antwoord gege ven kan worden (is er leven na de dood?), haken veel volwasse nen af. Voor hen is het moei lijk bestaande denkpatronen los te laten. Het gaat niet om het reproduceren van kennis, maar om watje zélf denkt. Omdat kinderen nog niet zijn beïnvloed door allerlei denk beelden, zoeken ze spelender wijs vanuit hun eigen bele vingswereld naar verklaringen. De logica waarmee ze de mer kelijkheid kunnen benaderen, is verbazingwekkend." 1 Van den Oever benadrukt dat filosoferen met kinderen een andere houding vergt van vol wassenen. „Je moet een kind als gelijkwaardige gespreks partner zien. Dat betekent vooral luisteren en vragen stel len. Op school worden kinde ren voorbereid op het maat schappelijk leven door het ver garen van kennis. Maar juist in deze tijd, waarin het leven steeds ingewikkelder wordt en de verschillende geloofstradi ties niet meer die zekerheid kunnen bieden waar mensen naar op zoek zijn, kan filosofie kinderen helpen bij het naden ken over levensvragen. Zo krij gen ze grip op de wereld om hen heen", verklaart Van den Oever. Voor Iris (10) betekent filosofe ren dat ze „eindelijk kan zeg gen wat ik denk zonder dat dat stom is". Thijs* drukt het filoso fisch uit: „Ik ga nadenken over wat ik zelf denk." „En je kunt geen fouten maken, want het is je eigen mening", lacht Janti- ne (11). In de internationale bestseller De wereld van Sofie, geschreven door Jostein Gaarder, maakt de tiener Sofie tijdens een spannende reis te rug in de tijd kennis met de denkbeel den van beroemde filosofen. „Het is een van de eerste boeken over de ontstaansgeschie denis van de filosofie dat toegankelijk is voor tieners. Maar je kunt het niet scharen onder kinderfilosofie, omdat het een uiteen zetting van filosofisch gedach tegoed is", aldus Maria van den Oe ver. Inspirerende boeken om te gebruiken bij het filosoferen met kinderen zijn on der andere: De vliegende papa's (Berrie Hee- sen, ISBN 9055730653), Spelenderwijs filoso feren met kinderen (Nanda van Bodegraven, ISBN 9035222466) en Filosoferen met kinde ren (Tecla Rondhuis, ISBN 9060699408). Door Rien van Reems WASEM Harry Nolet kookt voortreffelijke heeften', noteerde ik een aantal jaren geleden en, zo constateer ik, doet hij nog steeds. Oesters, hosselen, tong en kreeft zijn de 'Pecialiteiten van Restaurant Nolet Yerseke. Harry bereidt al dat ddcers op zijn eigen manier, daar "ijkt hij nooit van af. „De gasten "rillen het zo", zegt Harry. ■aste gasten duiden het restaurant met Nolet Lepelstraat. Daar mee onderscheiden ze het van No kt Het Reymerswale dat een Mi- ielinster heeft en gesticht is door Harry's broer Theo. Harry Nolet ambieert geen sterren. Harry en zijn vrouw, die ondanks j|e griep toch even haar gasten »mt begroeten, willen geen hei sa. Huiselijkheid kenmerkt het in terieur van de voormalige vissers- kroeg waarin de antieke houten toog nog altijd een dominerende plaats inneemt. Vier lederen de signfauteuils rond een koloniale tafel nodigen tot napraten. Aan een belendend tafeltje zit een echtpaar uit het Antwerpse. Hij, 81, is één van de oprichters van de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie, een fijnproever dus. Het zijn vaste gasten en steevast openen zij de maaltijd met ieder twaalf platte Zeeuwse oesters. De kaart van Restaurant Nolet is in mijn ogen uniek, er staan maar vier vleesgerechten op: tournedos (200 gram), pommes frites, salade (€21), tournedos met champig nons, pommes frites, salade 22,50), entrecöte met champig nons, pommes frites, salade 18) en kip met friet en appelmoes 13). Vlees voor noodgevallen, want naar Nolet ga je voor de schaal- en schelpdieren en de vis. Ik krijg bij mijn glas witte huis wijn een schelp vol met kreukels, met flink wat peper gekookt. Een maal aan het peuteren kun je niet meer ophouden. Ze mogen blijven staan bij de kreeftensoep (€8,65), geserveerd met toast en boter. De soep, aan tafel in het bord ge schept, is rijk gevuld met verse kreeft, geen restjes maar mooie stukken en de terrine blijft op ta fel voor een tweede opschep. Dat is de royale stijl van Nolet, die ook oestersoep en mosselsoep (beide 6,80) op het repertoire heeft en een verrukkelijke bouillabaisse 27,25 voor 2 personen). Je kunt kreeftensoep mee naar huis ne men, evenals gerookte paling en zalm, oesters, garnalen en verse kreeft. Met typerende culinaire vasthou dendheid serveert Nolet Toast, to ast met gerookte paling, gerookte zalm, allebei met garnalen 12,50) en voor afvalligen met champignons 8,20). Volgend hoofdstuk is het Zeeban ket, we zijn dan nog steeds aan de voorgerechten: zes Zeeuwse oes ters 19), zes Zeeuwse oesters ge bakken 20,60), zes Zeeuwse oes ters a l'escargot (€22), kreeften- schelp thermidor 17,25) een half vers kreeftje (€18,15). Kreeften- cocktail 18), garnalencocktail 13,60) en garnalensalade 15). En dan het meest bijzondere voor gerecht: rauwe mosselen, de mou- les parquées van Raymond van het Groenewoud, vers opengestoken en gegeten als een oester, een heerlijk zilt voorafje. Bekend bij liefhebbers is Nolet Le pelstraat ook om zijn gebakken mosselen die Harry niet vooraf kookt maar rauw open steekt en dan in de bruisende boter vlijt. Het mosselseizoen is echter ge daan en de boter bruist vandaag voor mijn gebakken tong (groot) waarvoor een dagprijs geldt, even als voor de gekookte tong, de tong (klein), de tong Jacqueline en de kreeften die geroosterd of a la na- ge, dus puur natuur, worden opge diend. Kreeft thermidor en armori- cain maakt Harry met zijn team, bestaande uit zoon en toekomstig opvolger Harco en sous-chef Anton van de Maale, uitsluitend op be stelling klaar. Dochter Corina, tien jaar in de keuken, maar nu gastvrouw, fi leert de tong aan tafel, de filets vlezig en sappig en glanzend van de boter. Tong zoals tong moet zijn maar zoals je ze zelden meer ziet. De nagerechten houdt Harry sim pel: pannenkoeken, naturel, ge flambeerd of geflambeerd met ijs, kunnen tot 21 uur worden besteld. Ouderwets lekker: ananas en gem ber (€5,70), even duur als mijn parfait met Grand Mamier. Het Antwerps echtpaar vraagt naar het meisje op een foto. Het is het vierjarig dochtertje van de slager dat gek op oesters is. Als Harry ze open staat te steken, pikt ze er wel eens een. Nolet is een huiskamer vol heerlijkheden. Restaurant Nolet Lepelstraat 7 4401 EB Yerseke Tel. 0113-571309 Fax. 0113-574348 Gesloten op maandag, behalve op feestdagen Keuken open van 12 tot 20 30 uur Creditcards Visa, Mastercard en Amex. Kinderen: halve porties Vegetarisch, op afspraak Rolstoel niet eenvoudig Roken: met gescheiden

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 25