Hip met
onderje
'n hondje
oksel
24
Gek van pittig frisse gember
Hondenmode
Gouden hartje
woensdag 24 maart 2004
Marsipulami
Zelf hadden we er geen seconde last van, maar het stofzu
gersnoer blijkt te kort te zijn. Volgens Electrolux is het
moeilijk om vanuit één stopcontact verschillende kamen
doen. Dus lanceert de Zweedse firma de Ergospace. Een»!
zuiger met een snoer van negen meter, drie meter meer
dan gebruikelijk. Tel daar de slang bij op, dan komen wem-
op een royale actieradius van twaalf meter. Electrolux hepft
een stripfiguurtje gekozen tot 'ambassadeur* van de niem»
stofzuiger, de springerige Marsipulami. Om de stabiliteit te
verzekeren, is de stofzuiger uitgerust met twee grote wiele
en een kleiner ronddraaiend wieltje. Bovendien heeft-ieeen
elastische bumper. De prijs: vanaf 119,95.
Magnum light
De lente komt langzaam in zicht en dus denkt 01a al aan
de ijsjes waarmee ze ons gaan verblijden. De populaire
hoornijsjes Cornetto krijgen een 'limited edition': vier ver
leidelijke ijsjes die Love Potions heten. Verder introduceer
Ola een variant van de Magnum, die bekend staat als calo
riebom. Straks kunnen we een Magnum Light oppeuzelen.
Gezonder worden ook de Solero's, althans de nieuwe Oran
ge Fresh. Dat zijn ijsjes met slechts vier procent en zelfs
nul procent vet.
Glad en fris
Nóg gladder en frisser worden de mannenkinnen dankzij
Philips. De nieuwe Philishave Cool Skin moet weer een
stapje verder zetten in scheerplezier. De op het scheer-
hoofd geplaatste blauwe Glide Rings verspreiden de scheer-
lotion of gel (van Nivea) gelijkmatig over de huid. Stoppels
worden hierdoor zachter. Verder is hij opgetuigd met hei
zogeheten Super Lift and Cut-scheersysteem, De Cool Skin
is gemakkelijk te reinigen dankzij de 'open kop'. Het appa
raat hoeft niet meer te worden opengemaakt om haartjes
onder de kraan weg te spoelen. Een LED-display biedt infor
matie over de batterijen en het scheerhoofd. De 7000-serie
van Cool Skin begint bij 159.
Dilemma van Arcen
Bij Hertog Jan kunnen ze niet kiezen. Ze weten niet welk
speciaal bier ze op de markt zullen brengen, die blonde of
die roodkoperen. Creatief hebben ze dit vraagstuk het Di
lemma van Arcen gedoopt. In de voorlopige benaming zien
we de naam van de brouwerij manager Gerard van den
Broek terug. GvdB/003 is een puur gebrouwen bier met ge
selecteerde aromahoppen. Dit blonde bier heeft een plezie
rig en vol aroma en een karakteristieke bittere afdronk.
GvdB/009 heeft een volle en romige smaak. Dit bovengis
tende bier mag niet te koud worden gedronken. Hertogjan
stopt de nieuwe bieren bijeen in een sixpack. Drinkers be
palen welk bier vast in het schap komt vanaf mei. Stem
men kan via stemkaarten of de website. De prijs €3,99.
populair te worden om je viervoetertje een pakje
aan te trekken.
Door MACHTELD LEISTRA
Leonardo DiCaprio
draagt zijn poedel
graag rond in de pe
perdure Louis Vuitton
Sac Chien, Sigourney
Weaver verwende haar lieve
lingsdier met een sabelbonten
mantel. Het Malteser
leeuwtje van Sarah Mi
chelle Gellar huppelt
rond in een outfit van
Fifi Romeo, een vin
tage-couture winkel
in Los Angeles die
alle outfits van
het homoseksue
le chihuahuaatje
in de film Legally
Blonde 2 verzorg
de. Sterren als Meg
Ryan, Drew Barrymo-
re. Bette Midler en
Barbra Streisand ko
men er ook graag win
kelen voor hun dierlij
ke oog-appeltjes.
Gucci heeft een com
plete hondenlijn op de
markt gebracht. Op de si
te www.cutepuppydog.com
leun je terecht voor luxe hals
banden met edelsteentjes, de
signertruitjes die echt niet te
gen een flinke boswandeling
bestand zijn en hondenbedden
waar je als gewoon mens nog
niet van durft te dromen.
De trend om je lievelingsdier
aan te kleden, lijkt nu over te
waaien naar Nederland. Waren
het voorheen oudere dametjes
die je met een poedel in een
truitje zag lopen, nu heeft
H&M zelfs een hippe honden
lijn op de markt gebracht. Een
rood truitje met witte stippen,
een bijpassend lakjasje en ac
cessoires (halsband, lijn en
draagtas) voor het teefje en een
stoere grijze sweater met voet
balprint, een jasje met geruite
voering en een zwarte hals
band met studs voor de reu.
Het gaat volgens de keten om
een eenmalig grapje dat alleen
dit seizoen in de filialen van
Rotterdam en Amsterdam ver
krijgbaar is.
De hond als mode-accessoire.
Kynologisch gedragstherapeute
Sacha Gaus is er niet
echt over
Cavalier King Charles Spaniel Nico (in de
volksmond een Pim Fortuyn-hondje) is ge
kleed in een Sherlock Holmes-capeje met
Burberryruitjes. Foto's Roland de Bruin
te spreken. „Honden zijn hon
den, geen minimensjes. Een
hond heeft poten om mee te lo
pen en is niet bedoeld om in
een handtas onder je oksel mee
te sjouwen. Daarmee doe je die
hond echt te kort."
Reddingsvestjes
Alhoewel ook hier het kleine
hondje steeds populairder
wordt, is er in Nederland nog
Sherlock Holmes-capejes met
burberryruiten, coltruitjes
met ingebouwd regendekje,
stoere spijkerjasjes met teddy
bontvoering en leren 'Harley
Davidson'-jacks compleet met
kettingen zijn de meest ver
kochte items op www.hon-
denartikelen.nl. De internet
shop heeft niet alleen kleer
tjes voor kleine hondjes, maar
ook voor grote. De maatvoe
ring gaat van 24 (chihuahua-
formaat) tot 80 (maatje Sint-
Bernhard).
niet veel op het gebied van
hondenkleertjes te krijgen. De
internetwinkel www.honden-
artikelen.nl probeert daar ver
andering in te brengen. Esther
en Nasserie Makhlouf zijn vo
rig jaar begonnen met de han
del in hondenspullen. Binnen
no time waren de dekjes, trui
tjes en jasjes niet meer aan te
slepen. Zeker nadat ze de chi
huahua van Paul dé Leeuw een
week lang mochten aankleden
in zijn televisieprogramma Pa-
Paul. De internetshop verkoopt
ook hondenbrillen met uv-be-
scherming, schoentjes en bin
nenkort ook reddingsvestjes
voor op de boot.
Esther Makhlouf: „De laat
ste weken is het echt een
gekkenhuis. Ik heb klan
ten uit alle leeftijdscate
gorieën. Vaak is het ge
woon voor de fun. Te
genwoordig nemen
mensen hun hond mee
op wintersport en dan
willen ze hun hond
ook leuk aankleden.
Mensen zien hun
hond nou eenmaal
als een volwaardig
lid van het gezin. Ze
willen het beste
voor hun hond en
zijn ook bereid
om daar geld
aan uit te ge
ven. Maar een
Sharpei Bob
draagt een
hondenbril en
een zwarte
jas van water
afstotend
materiaal
met een
warme ted-
dyvoering.
Het moet niet gekker worden: kleine hondjes als mode-accessoire.
aangekleed en wel in een designertas overal mee naar toe te
In Hollywood en New York is het een trend om je schoothondje
jasje is ook functioneel. Als een
hond net getrimd is en het is
koud buiten, kan een jasje uit
komst bieden. Sommige rassen
hebben geen ondervacht en
hebben zo'n truitje dus echt
nodig."
Dat beaamt Sacha Gaus: „Som
mige dieren zijn heel kouwe
lijk. Windhonden bijvoorbeeld.
Het helpt ook de hond op tem
peratuur te houden bij reuma
en andere ouderdomskwalen.
Die zonnebrillen zijn ook heel
goed. In eerste instantie denk
je misschien: wat achterlijk,
maar ik ken een hond die 's
nachts goed ziet, maar overdag
blind is. Met die bril op kan hij
weer zien bij daglicht."
Geverfde poedels
Esther Makhlouf: „Aanvanke
lijk dacht ik dat kleding voor
honden helemaal niet zou aan
slaan in Nederland. Ik heb het
toen voorzichtig uitgeprobeerd
met een paar jasjes en daar
kreeg ik zoveel reacties op dat
ik me helemaal op de kleding
ben gaan richten. Ik trek wel
een bepaalde grens. Een kerst
manpakje vind ik overdreven.
Het moet voor de hond wel
prettig blijven. Het dier moet
niet totaal voor schut lopen en
het moet wel functioneel blij
ven. In Amerika gaat het veel
verder. Daar'hebben ze zelfs
trouwpakjes voor honden. Daar
zijn wij Nederlanders toch te
nuchter voor. Maar met het
oog op het EK-voetbal zijn we
wel bezig met oranje honden-T-
shirtjes."
Sacha Gaus signaleert een an
dere trend die nog net een
stapje verder gaat. „Op dit mo
ment is het heel erg hip om
poedels in allerlei kleuren te
verven. Het is sowieso niet
goed voor de huid, maar het is
ook zielig. Op hondententoon
stellingen heb ik soms ontzet
tend medelijden met die hon
den. Ze mogen niet vies wor
den en er wordt continu haar
lak in die kuifjes gespoten. Dat
gaat te ver."
zeulen. De couturewinlcels kunnen de hondenkleertjes niet
aanslepen. Hier begint het ook langzaam maar zeker
Chocoladekroket
België heeft een nieuwe hit:
de chocoladekroket. Ont
wikkeld door koekfabrikant
Dirk Peeters en de Antwerp
se kok Roger Damme be
staat deze zoete kroket uit
een vulling van Callebaut-
chocolade en 'paneer' van
gemalen amandelen. In het
lunchrestaurant van Dam
me is de kroket, die dezelf
de vorm heeft als een bit
terbal en geserveerd wordt
met vanillesaus, uitge
groeid tot een geliefd nage
recht. Vanaf mei gaat de
kroket, behalve in restau
rants, ook in frietkotten verkocht worden. Volgens Dammt
is het bijzondere aan de kroket, die op de markt wordt ge
bracht in de Belenux, Frankrijk en Zuid-Affika, dat deze
niet stijf wordt als ie gefrituurd wordt maar smeuïg blijft.
Ik was de voorbije weken wat somber.
Vraag me niet waarom, want ik weet
het niet.
Kwam het door de winter, die maar
bleef duren? De grijze dagen vol regen
en zelfs natte sneeuw? De krokussen
staken dan weliswaar hun kopjes
nieuwsgierig boven de grassprieten
uit, maar de kou ontnam iedere lust
om naar buiten te gaan en de tuin zijn
jaarlijkse lentebeurt te geven.
Op die grijze dagen vol regen en natte
sneeuw zou ik het liefst mijn boeltje
willen pakken en neer willen zetten in
een land waar altijd de zon schijnt. Op
die grijze dagen droom ik van een
nieuwe toekomst. Een pensiorinetje
beginnen in de Provence - wat zoveel
mensen willen. Of een wijnboerderij in
Toscane - die zijn er ook al zoveel.
Maar op diezelfde grijze dagen reali
seer ik me ook dat mijn dromen niet
reëel zijn. Wat doe ik mijn kinderen
aan om ze acht, zes en vier jaar oud
mee te nemen naar een land, waarvan
ze de taal niet spreken? Om ze weg te
rukken van familie, school, vriendin
nen? Dat maakte mijn sombere gevoel
alleen maar erger. Ik kan helemaal
niet weg...
Misschien was het ook wel de roes van
de wintersportvakantie, waar ik deze
keer maar niet uit wilde geraken. Ze
ven prachtige dagen gehad in de
sneeuw. Zon op m'n gezicht, gezonde
kou, stijve spieren en vooral frisse
lucht. Nog dagen na de vakantie ver
langde ik naar de bergen. Mijn erger
nis over dat saaie, vlakke land met zijn
stinkfiles werd almaar groter.
Maar misschien kwam het ook wel om
dat Jongste nu naar de basisschool
gaat. De tijd van altijd zorgen is defini
tief voorbij. Je wordt ouder mama,
geef het maar toe...
Door Susanne Groeneveld
redacteur en moeder van drie dochters
Was het de midlife-crisis? Ik hoor het
wel meer van leeftijdgenoten: nu-of-
nooit-gedachten. Op een kruispunt
staan. Rechtdoor gaan is het makke
lijkst, maar voorspelbaar. Links of
rechts afslaan is onzeker, maar stuk
ken spannender.
'Van chocolade word je blij' spiegelde
de Libelle me voor. Maar van chocola
de word ik dik en krijg ik uitslag in
mijn gezicht. Extra vitaminen dan? Die
slik ik al. Wat meer verse sinaasap
pels? Misschien. Een zonnebankkuur
tje? Ook een idee.
Mistroostig staarde ik naar buiten,
waar een felle, koude wind speelde
met de afgevallen beukenblaadjes. Ik
kreeg er kippenvel van. Bah!
En toen kwam Middelste op mijn
schoot zitten. 'Ben je verdrietig mam?',
wilde ze weten. 'Ach', zuchtte ik. 'Ik
voel me niet zo lekker. Dat is alles.
Gaat wel weer over hoor.'
Ze liet zich van mijn knieën glijden,
dook de speelkamer in en kwam even
later terug met een geel velletje pa
pier. Daarop had ze een gouden hartje
getekend met mijn naam er in. 'Voor
jou', zei ze, 'misschien word je dan
weer vrolijk.'
Het gouden hartje heb ik op de kast
geplakt. Als ik me somber voel, hoef ik
er maar naar te kijken. Het hartje
sleept mij door grijze dagen heen.
Werkt beter dan chocola, verse sinaas
appelsap of een zonnebankkuur.
En dat het nu maar gauw écht lente
wordt!
i a i a 21 rad rara
(voor 4 personen)
600 gram runder-braadlappen
4 grote uien
1 teen knoflook
150 gram boter
1 duimkootje gemberwortel
sap van 1/2 citroen
2 laurierbladeren
4 kruidnagels
1/2 theelepel Djintan (gemalen komijn)
1/2 theelepel sambal oelek
1 eetlepel gembersiroop
1 eetlepel ketjap
1 pakje kokosmelk
peper en zout
Snijd de braadlappen in blokken van drie bij
drie centimeter. Bak het vlees in een grote
braadpan in hete olie met boter mooi bruin.
Pel de uien en snijd ze in achten. Schil de gem
berwortel. rasp of snijd hem in flinterdunne
staafjes. Schep het vlees uit de pan en bak ui
en en gember in het braadvocht. Pel knoflook
en pers hem uit boven de pan. Voeg sambal,
djintan, kruidnagel, laurierblad, ketjap, ci
troensap, siroop en een kopje warm water
toe Kruid het vlees met peper en zout en leg
het weer terug. Het moet net onder staan,
voeg anders nog wat warm water toe. Laat
het twee uur op een klein pitje op een sudder-
plaatje pruttelen, waarvan het laatste halfuur
zonder deksel. Voeg tien minuten voor het
einde van de kooktijd kokosmelk toe. Bind
eventueel met wat aangelengde maïzena. Ser
veer met pittige sperzieboontjes, frisse kom
kommersalade met een dressing van olie. azijn
en gembersiroop en gekookte witte rijst, op
smaak gebracht met wat geurige blaadjes ver
se koriander. Gemakkelijke versie: Vervang
kruiden en specerijen (behalve de verse gem
ber) door een pakje Boemboe voor Smoor
Vlees.
Gember scoort erg hoog in
mijn top tien van smaakma
kers. Dat citroenachtig frisse
gecombineerd met dat pepe-
rig pittige; absoluut een win
nende combi in de keuken.
Ik heb altijd gember in huis,
in maar liefst vier verschil
lende verschijningsvormen,
maar ik ben dan ook een
echte superfan.
In de groentenla van de
koelkast ligt standaard een
stuk verse gemberwortel, in
de deur staat een jampotje
gekonfijte stemgemberbol-
letjes klaar voor gebruik.
Dan lopen we even naar
het kruidenkastje waar
zich een potje Djahé (ge
malen gedroogde gember
wortel) ophoudt en dan be
waar ik bij de olie en azijn
nog een fles gembersiroop.
Ik verklap hierbij dat die
siroop het geheime wapen
is bij het maken van één
van mijn lievelingsdres
sings; één deel (balsami-
co)azijn, drie delen olijfo
lie, zout, peper, Italiaanse
kruiden en een klein
scheutje gembersiroop
om net het scherpe zuur
eraf te halen. Probeer
maar eens, heerlijk over
een salade met rijpe to
maten. Of over de kom
kommer met lenteui,
maar dan kunt u beter
witte wijnazijn gebruiken
en wat kummel toevoe
gen.
Stemgemberbolletjes
worden gemaakt van
blokjes jonge wortelsten
gel (ook wel nootjes Ips Mw| nHR' fiHliij J
genoemd). Ze worden
gekookt en vervolgens 'J9
ingemaakt in een sui- Jfl
leerrijke siroop. De
zachtste stemgember ||S|pP^
komt uit Australië en ÏÏNÊF jJ,»jH
Jamaica. Nog maar een tMIr Jfc,"a
bekentenis: ik snoep W- -•
tijdens het koken wel f JÊ/T
eens, oké regelmatig, K M
zomaar een bolletje uit llftiHv '-■■■
de pot. Heerlijk, daar I HL -
kan geen bonbon te- 'r-'; I flr
genop. In klassieke
Belgische restaurants
kom je regelmatig
stemgember met room
op de kaart tegen, bij
de desserts. Verwacht
niet meer dan wat de a -".ft
kaart zegt: gemberbol- y™T§§
letjes met room. Sim-
pel, maar lekker! En -
erg goed voor de spijs-
vertering. Ik maak BHSHf 1
graag een variant: ge-
hakte gemberbolletjes HHHHK
met siroop, vermengd
met dikke Griekse yog- Verse gemberwortel, fris én pittig. Raspen, fijnhakken of vermalen
hurt. Verder verwerk in de vijzel Foto Karei de Vos
ik het graag in ooster
se roerbakschotels en ik gebruik het bij pure gember vaak te scherp. Maar ver-
het bakken. werkt in gerechten, vers of in poeder-
Niet te versmaden voor gemberfans is vorm (Djahé), hebben ze er over het alge-
zo'n lekkere ouderwetse boterkoek, ge- meen geen enkel probleem mee. De Indi-
heel bedekt met snippers stemgember. sche haché, waarvan ik deze week het
Toen ik nog in Amsterdam woonde, recept geef, gaat er hier thuis in ieder ge
haalden we op zondag vaak verse gem- val in als koek.
berbolussen voor bij de thee bij de Jood- Wist u trouwens dat gember écht help
se bakker op het Gelderlandplein. Sweet tegen reisziekte? Ik weet het uit eigen er-
memories.' Toch eens kijken of ik daarvan varing, maar sinds kort is het ook weten-
het recept te pakken kan krijgen. schappelijk aangetoond dat de stof hista-
Ik weet wel dat niet iedereen even dol is mine. die gember dat tintelend pittige
op Zingiber officinale, zoals de gember- geeft, effectief werkt tegen hoofdpijn en
wortel officieel heet. Kinderen vinden misselijkheid.