Hip met onderje 'n hondje oksel 24 Gek van pittig frisse gember Hondenmode Gouden hartje woensdag 24 maart 2004 Marsipulami Zelf hadden we er geen seconde last van, maar het stofzu gersnoer blijkt te kort te zijn. Volgens Electrolux is het moeilijk om vanuit één stopcontact verschillende kamen doen. Dus lanceert de Zweedse firma de Ergospace. Een»! zuiger met een snoer van negen meter, drie meter meer dan gebruikelijk. Tel daar de slang bij op, dan komen wem- op een royale actieradius van twaalf meter. Electrolux hepft een stripfiguurtje gekozen tot 'ambassadeur* van de niem» stofzuiger, de springerige Marsipulami. Om de stabiliteit te verzekeren, is de stofzuiger uitgerust met twee grote wiele en een kleiner ronddraaiend wieltje. Bovendien heeft-ieeen elastische bumper. De prijs: vanaf 119,95. Magnum light De lente komt langzaam in zicht en dus denkt 01a al aan de ijsjes waarmee ze ons gaan verblijden. De populaire hoornijsjes Cornetto krijgen een 'limited edition': vier ver leidelijke ijsjes die Love Potions heten. Verder introduceer Ola een variant van de Magnum, die bekend staat als calo riebom. Straks kunnen we een Magnum Light oppeuzelen. Gezonder worden ook de Solero's, althans de nieuwe Oran ge Fresh. Dat zijn ijsjes met slechts vier procent en zelfs nul procent vet. Glad en fris Nóg gladder en frisser worden de mannenkinnen dankzij Philips. De nieuwe Philishave Cool Skin moet weer een stapje verder zetten in scheerplezier. De op het scheer- hoofd geplaatste blauwe Glide Rings verspreiden de scheer- lotion of gel (van Nivea) gelijkmatig over de huid. Stoppels worden hierdoor zachter. Verder is hij opgetuigd met hei zogeheten Super Lift and Cut-scheersysteem, De Cool Skin is gemakkelijk te reinigen dankzij de 'open kop'. Het appa raat hoeft niet meer te worden opengemaakt om haartjes onder de kraan weg te spoelen. Een LED-display biedt infor matie over de batterijen en het scheerhoofd. De 7000-serie van Cool Skin begint bij 159. Dilemma van Arcen Bij Hertog Jan kunnen ze niet kiezen. Ze weten niet welk speciaal bier ze op de markt zullen brengen, die blonde of die roodkoperen. Creatief hebben ze dit vraagstuk het Di lemma van Arcen gedoopt. In de voorlopige benaming zien we de naam van de brouwerij manager Gerard van den Broek terug. GvdB/003 is een puur gebrouwen bier met ge selecteerde aromahoppen. Dit blonde bier heeft een plezie rig en vol aroma en een karakteristieke bittere afdronk. GvdB/009 heeft een volle en romige smaak. Dit bovengis tende bier mag niet te koud worden gedronken. Hertogjan stopt de nieuwe bieren bijeen in een sixpack. Drinkers be palen welk bier vast in het schap komt vanaf mei. Stem men kan via stemkaarten of de website. De prijs €3,99. populair te worden om je viervoetertje een pakje aan te trekken. Door MACHTELD LEISTRA Leonardo DiCaprio draagt zijn poedel graag rond in de pe perdure Louis Vuitton Sac Chien, Sigourney Weaver verwende haar lieve lingsdier met een sabelbonten mantel. Het Malteser leeuwtje van Sarah Mi chelle Gellar huppelt rond in een outfit van Fifi Romeo, een vin tage-couture winkel in Los Angeles die alle outfits van het homoseksue le chihuahuaatje in de film Legally Blonde 2 verzorg de. Sterren als Meg Ryan, Drew Barrymo- re. Bette Midler en Barbra Streisand ko men er ook graag win kelen voor hun dierlij ke oog-appeltjes. Gucci heeft een com plete hondenlijn op de markt gebracht. Op de si te www.cutepuppydog.com leun je terecht voor luxe hals banden met edelsteentjes, de signertruitjes die echt niet te gen een flinke boswandeling bestand zijn en hondenbedden waar je als gewoon mens nog niet van durft te dromen. De trend om je lievelingsdier aan te kleden, lijkt nu over te waaien naar Nederland. Waren het voorheen oudere dametjes die je met een poedel in een truitje zag lopen, nu heeft H&M zelfs een hippe honden lijn op de markt gebracht. Een rood truitje met witte stippen, een bijpassend lakjasje en ac cessoires (halsband, lijn en draagtas) voor het teefje en een stoere grijze sweater met voet balprint, een jasje met geruite voering en een zwarte hals band met studs voor de reu. Het gaat volgens de keten om een eenmalig grapje dat alleen dit seizoen in de filialen van Rotterdam en Amsterdam ver krijgbaar is. De hond als mode-accessoire. Kynologisch gedragstherapeute Sacha Gaus is er niet echt over Cavalier King Charles Spaniel Nico (in de volksmond een Pim Fortuyn-hondje) is ge kleed in een Sherlock Holmes-capeje met Burberryruitjes. Foto's Roland de Bruin te spreken. „Honden zijn hon den, geen minimensjes. Een hond heeft poten om mee te lo pen en is niet bedoeld om in een handtas onder je oksel mee te sjouwen. Daarmee doe je die hond echt te kort." Reddingsvestjes Alhoewel ook hier het kleine hondje steeds populairder wordt, is er in Nederland nog Sherlock Holmes-capejes met burberryruiten, coltruitjes met ingebouwd regendekje, stoere spijkerjasjes met teddy bontvoering en leren 'Harley Davidson'-jacks compleet met kettingen zijn de meest ver kochte items op www.hon- denartikelen.nl. De internet shop heeft niet alleen kleer tjes voor kleine hondjes, maar ook voor grote. De maatvoe ring gaat van 24 (chihuahua- formaat) tot 80 (maatje Sint- Bernhard). niet veel op het gebied van hondenkleertjes te krijgen. De internetwinkel www.honden- artikelen.nl probeert daar ver andering in te brengen. Esther en Nasserie Makhlouf zijn vo rig jaar begonnen met de han del in hondenspullen. Binnen no time waren de dekjes, trui tjes en jasjes niet meer aan te slepen. Zeker nadat ze de chi huahua van Paul dé Leeuw een week lang mochten aankleden in zijn televisieprogramma Pa- Paul. De internetshop verkoopt ook hondenbrillen met uv-be- scherming, schoentjes en bin nenkort ook reddingsvestjes voor op de boot. Esther Makhlouf: „De laat ste weken is het echt een gekkenhuis. Ik heb klan ten uit alle leeftijdscate gorieën. Vaak is het ge woon voor de fun. Te genwoordig nemen mensen hun hond mee op wintersport en dan willen ze hun hond ook leuk aankleden. Mensen zien hun hond nou eenmaal als een volwaardig lid van het gezin. Ze willen het beste voor hun hond en zijn ook bereid om daar geld aan uit te ge ven. Maar een Sharpei Bob draagt een hondenbril en een zwarte jas van water afstotend materiaal met een warme ted- dyvoering. Het moet niet gekker worden: kleine hondjes als mode-accessoire. aangekleed en wel in een designertas overal mee naar toe te In Hollywood en New York is het een trend om je schoothondje jasje is ook functioneel. Als een hond net getrimd is en het is koud buiten, kan een jasje uit komst bieden. Sommige rassen hebben geen ondervacht en hebben zo'n truitje dus echt nodig." Dat beaamt Sacha Gaus: „Som mige dieren zijn heel kouwe lijk. Windhonden bijvoorbeeld. Het helpt ook de hond op tem peratuur te houden bij reuma en andere ouderdomskwalen. Die zonnebrillen zijn ook heel goed. In eerste instantie denk je misschien: wat achterlijk, maar ik ken een hond die 's nachts goed ziet, maar overdag blind is. Met die bril op kan hij weer zien bij daglicht." Geverfde poedels Esther Makhlouf: „Aanvanke lijk dacht ik dat kleding voor honden helemaal niet zou aan slaan in Nederland. Ik heb het toen voorzichtig uitgeprobeerd met een paar jasjes en daar kreeg ik zoveel reacties op dat ik me helemaal op de kleding ben gaan richten. Ik trek wel een bepaalde grens. Een kerst manpakje vind ik overdreven. Het moet voor de hond wel prettig blijven. Het dier moet niet totaal voor schut lopen en het moet wel functioneel blij ven. In Amerika gaat het veel verder. Daar'hebben ze zelfs trouwpakjes voor honden. Daar zijn wij Nederlanders toch te nuchter voor. Maar met het oog op het EK-voetbal zijn we wel bezig met oranje honden-T- shirtjes." Sacha Gaus signaleert een an dere trend die nog net een stapje verder gaat. „Op dit mo ment is het heel erg hip om poedels in allerlei kleuren te verven. Het is sowieso niet goed voor de huid, maar het is ook zielig. Op hondententoon stellingen heb ik soms ontzet tend medelijden met die hon den. Ze mogen niet vies wor den en er wordt continu haar lak in die kuifjes gespoten. Dat gaat te ver." zeulen. De couturewinlcels kunnen de hondenkleertjes niet aanslepen. Hier begint het ook langzaam maar zeker Chocoladekroket België heeft een nieuwe hit: de chocoladekroket. Ont wikkeld door koekfabrikant Dirk Peeters en de Antwerp se kok Roger Damme be staat deze zoete kroket uit een vulling van Callebaut- chocolade en 'paneer' van gemalen amandelen. In het lunchrestaurant van Dam me is de kroket, die dezelf de vorm heeft als een bit terbal en geserveerd wordt met vanillesaus, uitge groeid tot een geliefd nage recht. Vanaf mei gaat de kroket, behalve in restau rants, ook in frietkotten verkocht worden. Volgens Dammt is het bijzondere aan de kroket, die op de markt wordt ge bracht in de Belenux, Frankrijk en Zuid-Affika, dat deze niet stijf wordt als ie gefrituurd wordt maar smeuïg blijft. Ik was de voorbije weken wat somber. Vraag me niet waarom, want ik weet het niet. Kwam het door de winter, die maar bleef duren? De grijze dagen vol regen en zelfs natte sneeuw? De krokussen staken dan weliswaar hun kopjes nieuwsgierig boven de grassprieten uit, maar de kou ontnam iedere lust om naar buiten te gaan en de tuin zijn jaarlijkse lentebeurt te geven. Op die grijze dagen vol regen en natte sneeuw zou ik het liefst mijn boeltje willen pakken en neer willen zetten in een land waar altijd de zon schijnt. Op die grijze dagen droom ik van een nieuwe toekomst. Een pensiorinetje beginnen in de Provence - wat zoveel mensen willen. Of een wijnboerderij in Toscane - die zijn er ook al zoveel. Maar op diezelfde grijze dagen reali seer ik me ook dat mijn dromen niet reëel zijn. Wat doe ik mijn kinderen aan om ze acht, zes en vier jaar oud mee te nemen naar een land, waarvan ze de taal niet spreken? Om ze weg te rukken van familie, school, vriendin nen? Dat maakte mijn sombere gevoel alleen maar erger. Ik kan helemaal niet weg... Misschien was het ook wel de roes van de wintersportvakantie, waar ik deze keer maar niet uit wilde geraken. Ze ven prachtige dagen gehad in de sneeuw. Zon op m'n gezicht, gezonde kou, stijve spieren en vooral frisse lucht. Nog dagen na de vakantie ver langde ik naar de bergen. Mijn erger nis over dat saaie, vlakke land met zijn stinkfiles werd almaar groter. Maar misschien kwam het ook wel om dat Jongste nu naar de basisschool gaat. De tijd van altijd zorgen is defini tief voorbij. Je wordt ouder mama, geef het maar toe... Door Susanne Groeneveld redacteur en moeder van drie dochters Was het de midlife-crisis? Ik hoor het wel meer van leeftijdgenoten: nu-of- nooit-gedachten. Op een kruispunt staan. Rechtdoor gaan is het makke lijkst, maar voorspelbaar. Links of rechts afslaan is onzeker, maar stuk ken spannender. 'Van chocolade word je blij' spiegelde de Libelle me voor. Maar van chocola de word ik dik en krijg ik uitslag in mijn gezicht. Extra vitaminen dan? Die slik ik al. Wat meer verse sinaasap pels? Misschien. Een zonnebankkuur tje? Ook een idee. Mistroostig staarde ik naar buiten, waar een felle, koude wind speelde met de afgevallen beukenblaadjes. Ik kreeg er kippenvel van. Bah! En toen kwam Middelste op mijn schoot zitten. 'Ben je verdrietig mam?', wilde ze weten. 'Ach', zuchtte ik. 'Ik voel me niet zo lekker. Dat is alles. Gaat wel weer over hoor.' Ze liet zich van mijn knieën glijden, dook de speelkamer in en kwam even later terug met een geel velletje pa pier. Daarop had ze een gouden hartje getekend met mijn naam er in. 'Voor jou', zei ze, 'misschien word je dan weer vrolijk.' Het gouden hartje heb ik op de kast geplakt. Als ik me somber voel, hoef ik er maar naar te kijken. Het hartje sleept mij door grijze dagen heen. Werkt beter dan chocola, verse sinaas appelsap of een zonnebankkuur. En dat het nu maar gauw écht lente wordt! i a i a 21 rad rara (voor 4 personen) 600 gram runder-braadlappen 4 grote uien 1 teen knoflook 150 gram boter 1 duimkootje gemberwortel sap van 1/2 citroen 2 laurierbladeren 4 kruidnagels 1/2 theelepel Djintan (gemalen komijn) 1/2 theelepel sambal oelek 1 eetlepel gembersiroop 1 eetlepel ketjap 1 pakje kokosmelk peper en zout Snijd de braadlappen in blokken van drie bij drie centimeter. Bak het vlees in een grote braadpan in hete olie met boter mooi bruin. Pel de uien en snijd ze in achten. Schil de gem berwortel. rasp of snijd hem in flinterdunne staafjes. Schep het vlees uit de pan en bak ui en en gember in het braadvocht. Pel knoflook en pers hem uit boven de pan. Voeg sambal, djintan, kruidnagel, laurierblad, ketjap, ci troensap, siroop en een kopje warm water toe Kruid het vlees met peper en zout en leg het weer terug. Het moet net onder staan, voeg anders nog wat warm water toe. Laat het twee uur op een klein pitje op een sudder- plaatje pruttelen, waarvan het laatste halfuur zonder deksel. Voeg tien minuten voor het einde van de kooktijd kokosmelk toe. Bind eventueel met wat aangelengde maïzena. Ser veer met pittige sperzieboontjes, frisse kom kommersalade met een dressing van olie. azijn en gembersiroop en gekookte witte rijst, op smaak gebracht met wat geurige blaadjes ver se koriander. Gemakkelijke versie: Vervang kruiden en specerijen (behalve de verse gem ber) door een pakje Boemboe voor Smoor Vlees. Gember scoort erg hoog in mijn top tien van smaakma kers. Dat citroenachtig frisse gecombineerd met dat pepe- rig pittige; absoluut een win nende combi in de keuken. Ik heb altijd gember in huis, in maar liefst vier verschil lende verschijningsvormen, maar ik ben dan ook een echte superfan. In de groentenla van de koelkast ligt standaard een stuk verse gemberwortel, in de deur staat een jampotje gekonfijte stemgemberbol- letjes klaar voor gebruik. Dan lopen we even naar het kruidenkastje waar zich een potje Djahé (ge malen gedroogde gember wortel) ophoudt en dan be waar ik bij de olie en azijn nog een fles gembersiroop. Ik verklap hierbij dat die siroop het geheime wapen is bij het maken van één van mijn lievelingsdres sings; één deel (balsami- co)azijn, drie delen olijfo lie, zout, peper, Italiaanse kruiden en een klein scheutje gembersiroop om net het scherpe zuur eraf te halen. Probeer maar eens, heerlijk over een salade met rijpe to maten. Of over de kom kommer met lenteui, maar dan kunt u beter witte wijnazijn gebruiken en wat kummel toevoe gen. Stemgemberbolletjes worden gemaakt van blokjes jonge wortelsten gel (ook wel nootjes Ips Mw| nHR' fiHliij J genoemd). Ze worden gekookt en vervolgens 'J9 ingemaakt in een sui- Jfl leerrijke siroop. De zachtste stemgember ||S|pP^ komt uit Australië en ÏÏNÊF jJ,»jH Jamaica. Nog maar een tMIr Jfc,"a bekentenis: ik snoep W- -• tijdens het koken wel f JÊ/T eens, oké regelmatig, K M zomaar een bolletje uit llftiHv '-■■■ de pot. Heerlijk, daar I HL - kan geen bonbon te- 'r-'; I flr genop. In klassieke Belgische restaurants kom je regelmatig stemgember met room op de kaart tegen, bij de desserts. Verwacht niet meer dan wat de a -".ft kaart zegt: gemberbol- y™T§§ letjes met room. Sim- pel, maar lekker! En - erg goed voor de spijs- vertering. Ik maak BHSHf 1 graag een variant: ge- hakte gemberbolletjes HHHHK met siroop, vermengd met dikke Griekse yog- Verse gemberwortel, fris én pittig. Raspen, fijnhakken of vermalen hurt. Verder verwerk in de vijzel Foto Karei de Vos ik het graag in ooster se roerbakschotels en ik gebruik het bij pure gember vaak te scherp. Maar ver- het bakken. werkt in gerechten, vers of in poeder- Niet te versmaden voor gemberfans is vorm (Djahé), hebben ze er over het alge- zo'n lekkere ouderwetse boterkoek, ge- meen geen enkel probleem mee. De Indi- heel bedekt met snippers stemgember. sche haché, waarvan ik deze week het Toen ik nog in Amsterdam woonde, recept geef, gaat er hier thuis in ieder ge haalden we op zondag vaak verse gem- val in als koek. berbolussen voor bij de thee bij de Jood- Wist u trouwens dat gember écht help se bakker op het Gelderlandplein. Sweet tegen reisziekte? Ik weet het uit eigen er- memories.' Toch eens kijken of ik daarvan varing, maar sinds kort is het ook weten- het recept te pakken kan krijgen. schappelijk aangetoond dat de stof hista- Ik weet wel dat niet iedereen even dol is mine. die gember dat tintelend pittige op Zingiber officinale, zoals de gember- geeft, effectief werkt tegen hoofdpijn en wortel officieel heet. Kinderen vinden misselijkheid.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 24