In de spots kon Albert Mol alles PZC p: 3 c 3 c h: W 3 a Heer Bommel en de Slijtmijt O Casper Hobbes Acteurdanser en schrijver maakte homoseksualiteit bespreekbaar Kaas puzzel 111:111 recept Dubbele omeletjes met ham, kaas en prei weer sti ff De HeyZon is er voor iedereen! woensdag 10 maart 2004 De acteur en tv-persoonlijkheid Albert Mol is gisteren op 87-jari- ge leeftijd in zijn woonplaats La ren (Gld.) overleden. door Barenda Grutterink ij heeft de Nederlandse sa menleving verrijkt met het 'Albert Mol-effect', zei iemand eens. Een man of vrouw op wie dat begrip van toepassing is, is een bekende Nederlander zon der dat zijn landgenoten precies kunnen zeggen waarom. Veel mensen herinneren zich Al bert Mol in de eerste plaats als de grote, nichterige grappenma ker bij de tv-quiz 'Wie van de drie' in de jaren zeventig, maar hebben geen idee waarom hij ei genlijk voor dat panel werd ge vraagd. Toch heeft Albert Mol op artis tiek gebied praktisch alles ge daan: dans, cabaret, toneel, film, schilderkunst en schrijve rij. Zijn boeken 'Haar van Bo ven' en 'Wat zien ik' werden met groot succes verfilmd. Zijn eigen eerste filmrol was die van dirigent in Fanfare van Bert Haanstra (1958). Albert Mol maakte door zijn op treden als populaire tv-persoon- lijkheid homoseksualiteit ge makkelijker bespreekbaar, ook voor de minder vooruitstreven- den Albert Mol sprak er onver bloemd over, maar zo dat het ook de conservatieve Nederlan ders niet te zeer afstootte. Later zou hij een column in de Gay Krant krijgen en zeer veel post van andere homoseksuelen ont- Albert Mol tijdens een voorstelling in 1970. foto Ton Schuetz/ANP vangen. Albert Mol was op 3 ja nuari 1917 geboren in Amster dam. Zijn moeder 'had toch al graag een meisje gehad', zou hij later herhaaldelijk vertellen. Mol zou zich na de oorlog nog kortstondig aan een huwelijk wagen, met Lucy Bor, en een dochter krijgen, Kika. Sinds het midden van de jaren zestig deel de hij zijn leven met zijn vriend Guerdon of Geurt. Deze over leed, inmiddels wettig echtge noot van Albert, in augustus 2003. Albert voorzag al jong een toneelloopbaan voor zichzelf, Nederlanders zuivel fabrikanten zijn goede kaasmakers. Ze beheersen het industriële proces. Ze kunnen keurig nette kazen maken. Op het slome af. Maar als ze willen, komt er kaas uit hun roestvrijstalen fabrieken die in de wereld zijn weerga niet kent. Belgen zijn er niet zo goed in. Op een paar fan tastische stinkerds na, zachte kaas uit de omge ving van het plaatsje Herve, maken ze geen be roemde kaas. Maar ze weten wel waar ze goede Gouda's moeten halen. Uit Noord-Holland. Er zijn Belgische kaashandelaren die de fabriek in Noord-Holland een eigen kaas laten maken. Zo'n Vlaamse groothandelaar wilde een kaas met een smaak die afwijkt van de vertrouwde Gouda. Ook daarin zijn Nederlanders meesters. Ze kunnen elke smaak maken en namaken. Het Nizo in Ede, een zuiveltechnisch laboratoiïum, ontwikkelde vroeger recepturen voor de geza menlijke Nederlandse kaasindustrie. Perfecte na maak ook, beter dan het originele. Leerdammer is zo'n kaas. Een namaak-Emment- Wouter Klootwijk haler maar lekkerder dan de echte Emmentha- ler. Een kaashandelaar in het Gooi maakte ooit met receptuur van het Nizo een schapenkaas van koe melk. De knappe kaas was bestemd voor export naar mediterrane landen. Nepschapenkaas met een nepschaapherder op het etiket. De kaashan delaar zoekt het nu dichter bij huis met Old Am sterdam. Een oude kaas die jonger is dan de re clame doet geloven en waar ze in Amsterdam tot voor kort nooit van hadden gehoord. De Belg die iets anders wou, liet in Noord-Hol land een kaas maken met een licht zoete toon. 'Vlaskaas' is de merknaam. En alweer een staal tje van industrieel vakmanschap. Er wordt soms getwijfeld aan de kwaliteit van industrieel ver vaardigde zuivelproducten. Die kunnen, denkt men, niet tippen aan wat een pronte boerin in de betegelde bijkeuken kleinschalig maakt met heur blote handen. Maar het is met kaas vaak an dersom. Maak die Vlaskaas uit de fabriek maar eens na in je ambachtelijke bijkeuken. Men hoeft voor deze kaas niet te emigreren, hij wordt binnenkort ook in een aantal Nederlandse supermarkten aangeboden. Op de kaas staat het schilderij 'de Vlasoogst' van de Vlaamse schilder Emile Claus (1849-1924) afgebeeld Een lande lijk tafereel. Een boerenarbeider knuffelt zijn jongste kind, moeder kijkt vertederd toe De geschiedenis van Vlaskaas staat in een recla mefolder: 'Vlas is een product dat sterk met Vlaanderen verbonden is. Eeuwenlang werd in Vlaanderen ook een bijzondere kaas gegeten: Vlaskaas. Zoals dat gaat met mooie producten, heeft een kaaskenner enige tijd geleden het re cept voor Vlaskaas herontdekt. Het is kaas met Streep op elke regel de letters weg, die samen het woord vor men dat overeenkomt met de omschrijving. De resterende let ters vormen van boven naar beneden en van links naar rechts een citaat. 1. Tafelfles; 2. vrachtgeld; 3. lang stuk metaal, 4. plankje bij been breuk; 5. waterdamp; 6 keukenge rei; 7. duivel; 8. geest; 9. beeldraad sel; 10. brugschuit; 11 vrucht; 12. knipwerktuig; 13. aanleg; 14. vaar tuig. Welk woord is verstopt in deze letterrebus? 1 K D A R O A F E 2 P O U R T W P O 3 L S T l A A C F 4 s P H A T L K E 5 s N T L O O A M 6 K E A T T E D L 7 S E A T R E A N 8 S P S O T O K A 9 A R E N B U D S 10 P O E N T G O N 11 M O l S P E D L 12 s C E H A N A R 13 T O A L V E N T 14 S C E H U l R T Horizontaal: 4. Evenknie in deeltijd (7); 5. Ecstasy als verslavend middel voor tennissers (8); 7. Begrenzing van een dichter (4); 9. Gis college (4); 10. Een ouderwets slot is het toppunt (8). Verticaal: 1In deze tempel is een halve bladzijde dicht (6); 2. Werkte als violist in dit gebied (6); 3. De wrange vrucht van een kniesoor (9); 6. Was bezig met verzamelen in de tuin (6); 8. Zo krap is het niet aan boord! (4). Zoek de zescijferige code met behulp van de onderstaande aanwijzingen. De cijfers kunnen varieren van 0 t/m 6. Er komt dus nooit een 7, 8 of 9 in de code voor. A D E 6 komt géén 2 de code voor Oplossing van gisteren: Anagram: 1. aker-raken-braken 2. orde-ronde-ordner 3. neer-meren-eenarm 4. noga-nogal-kalong 5. nier-brein-boerin 6. ding-nodig-indigo 7. elan-nepal-napels 8. eden-reden-dender 9deeg-degen-engerd 10. moer-morel-rommel Eindoplossing: BOEKBINDER. Cryptogram: Horizontaal: 1. Nepal; 3. Donar; 4. moet; 7. ritme; 10. toeko mend; 11. vermetel. Verticaal: 1. Nadorst; 2. alarm; 5. orkest; 6. tondel; 8. trede; 9. enorm. De volgende: 4.761 (telkens x13 en dan -10) Toonder Studio's „Bedoel je, dat die insekten niet tegen de kou kunnen?" vroeg Toni Poes. Hij probeerde zijn vreugde te verbergen, want hij wilde het ventje niet kwetsen. Maar dit was het beste nieuws dat hij had kunnen horen. „De kouwe kwilt zal op hun glimmers slaan", mompelde de dwerg. „En dat is het einde van de nuttige kadukevers. Als ik maar een manier wist om dit kruidsel onder hen te ver spreiden. Dan zouden ze wintervast worden en het overle ven. Zou Bommel met zijn groot denkraam iets kunnen be denken?" Deze laatste woorden werden opgevangen door heer Ollie, die achter Tom Poes was aangelopen, en hij hield de pas in. „Er w ordt nooit vergeefs een heroep op mij gedaan", sprak Hans Belterman De dubbele omeletjes waren in de jaren tachtig en negentig heel populair in een Londens fusion restaurant. In de fu- sion-kookkunst werden de gerechten sa mengesteld met ingrediënten die afkom stig waren uit alle delen van de wereld. Hoofdgerecht voor 2 personen: Twee middelgrote preien ca 350 gram 4 eieren 2 eetl. melk witte pe per uit de molen 'vleugje' geraspte nootmuskaat ca. 40 gram boter 2 gro te plakken gekookte (York)ham, ca. 40 gram 1 dl. kookroom 4 eetl. fijnge- raspte oude of overjarige Goudse kaas. Maak de preien schoon. Gebruik uitslui tend de witte en licht geelgroene delen Snijd de preistokken in de lengte in twee ën en vervolgens, dwars, in vingerbrede repen. Zet ze op met ruim kokend water waaraan wat zout is toegevoegd. Laat de prei niet veel langer dan acht minuten zachtjes koken. Laat de prei daarna in een vergiet uitlekken, Zeef het kookvocht, laat het afkoelen en houd het apart. Klop in een kom eieren, melk en twee eet lepels kookvocht van prei los. Voeg er twee eetlepels geraspte kaas, peper en een vleugje nootmuskaat aan toe. Het toe voegen van zout aan het eiermengsel is niet nodig omdat de kaas en het kook vocht van de prei al zout bevatten. Bak in weinig boter, boven een matig hoog afgestelde warmtebron vier dunne Zeeland: Nog even koud maar de Amsterdamse Toneel school bleek daar na zijn audi tie heel anders over te denken. Toch kon hij in 1933 zijn debuut maken bij Het Mirakel van het Groot-Nederlandsch Tooneel. Later kwam hij terecht bij de Amsterdamsche Tooneelvereeni- ging en bij de Vereenigde Schouwspelers. Het ballet begon hem steeds meer te interesseren. Hij nam van 1937 tot 1939 in Parijs les van Olga Prejobajenska. Hij werkte vervolgens als danser, choreograaf, acteur en regisseur in de hele wereld, maar ook in Nederland, vooral voor de caba retten van Wim Sonneveld en Wim Kan. Ondanks de afwij zing van de Toneelschool kreeg hij ook in Nederland de kans om serieus toneel te spelen, niet al leen bij bijvoorbeeld De Haag- sche Comedie, maar nog in 1996 als demente moeder in Arjan Ederveens 30 Minuten. Hij dwong met deze rol bijzon der veel respect af. In 1987 werd hij benoemd tot ridder in de Or de van Oranje Nassau. Albert Mol wordt zaterdag in Dieren gecremeerd. ANP een rijk verleden, dat proef je.' Deze geschiede nisles is volkomen verzonnen. Vlaskaas heeft geen rijk verleden, er is geen oud recept ontdekt, integendeel, het is een splinternieuw zuivelpro duct. Een heel goede fabriekskaas. Hightech to veren met zuursels is het. Maar de kaasboer denkt dat consumenten eer der voor oude koek zullen betalen dan dat ze geld willen uitgeven aan een product van zuivel- technologie van de 21ste eeuw. Liever laat hij een tekstschrijver eenbezopen houtwurmver- haal verzinnen dan ons in te lichten over de fan tastische vorderingen in zijn kennis over hoe het moet. een superieure kaas maken met verbeter de recepturen in blinkend roestvrij staal Bierbrouwers, koekenbakkers, worstendraaiers, allemaal doen ze er aan. Ze vragen hun reclame tekstschrijvers om oude ambachtelijke verhalen te liegen. Omdat ze denken dat we het anders niet lusten. Maar klets toch niet van vroeger, kaasboer, de kaas is modern voortreffelijk. Veur- treffelijk desnoods. GPD Het is nog een paar dagen koud, waarna het vanaf vrijdag lijkt te gaan opwarmen. Niet dat gelijk 15-plus temperaturen inbeet: komen, maar een graad of 10 a 11 behoort zeker tot de moer, heden. De afgelopen dagen bevonden de maximumtemperai.- ren zich telkens rond 7 graden. Dat is toch alweer een stukhoc? dan eind februari, toen de lucht niet verder opwarmde dan to' een graad of 4. Vandaag zijn we opnieuw terug bij maximar&-i 4 graden. Daarbij waait er een schrale noordoostenwind, waar door het voor het gevoel nog kouder is. Wolkenvelden bedeüj een groot deel van Zeeland, maar af en toe breekt ook de zon even door. Soms valt er een spatje regen of een natte sneeuw vlok naar beneden. Het ziet ernaar uit dat de meeste wolkene den zich vanavond en vannacht terugtrekken en dat het rede! i helder wordt. Onder een vrij heldere hemel en bij een iets luw? de wind gaat het licht vriezen. Morgenochtend beginnen we no;- maals koud aan de dag. Er is een mix van wolkenvel den en opklaringen en neer slag wordt nagenoeg niet ver wacht. De wind is morgen oost. Ook vrijdag waait er in eerste instantie nog een oostenwind, maar deze gaat geleidelijk draaien naar het zuiden. Vanuit die zuidhoek wordt vervolgens wat milde re lucht aangevoerd. Dit gaat met een behoorlijke vaart, de wind trekt dan ook wat aan en de temperaturen lijken toch in redelijk gestaag tempo op te lopen. Vooralsnog ver wachten we zaterdagmiddag maximumtemperaturen rond 11 graden. Wel kan er dan een beetje regen vallen. Vooruitzichten Vlok of spat N0 5 weer donderdag vrijdag zaterdag zondag max. 5° 9° 11° 11° min. ■1° 0° 5° 6° wind 04 05 Z 5 ZW 4 Zon O Maan vandaag op 7.08 onder 18.25 vandaag op 23.25 onder 8.27 Nautisch bericht Er waait op de open wateren een noordoostelijke wind, 4 tot 5 Beaufort. Het zicht is goed en het kustwater is een graad ofS. Waterstanden hij. „Ook al heb ik nog zulke zware zorgen over het verdel gen van de insektenplaag. Wat kan ik voor u doen, heer Kwetal?" Het kereltje keek verrast om, en een blije glimlach verhel derde zijn trekken. „Dat is lotig!riep hij uit. „Nu kunnen de slijtmijten gered worden! Als dit kruidnat maar nuiver onder hen verdeeld wordt, komen ze de winter wel door. Eén druppeltje is al ge noeg om hun glimmer te harden - en Bommel is de enige die dat doen kan!" Heer Ollie keek wat onthutst naar het flesje, dat Kwetal hem voorhield. „Wat is dat?" vroeg hij. „Wat kan ik doen. bedoel ik?" woensdag Hoog water Laag water 10 maart uur cm uur cm uur cm uur 8 Vlissingen 4.06 246 16.26 253 10 42 237 22.52 21 Terneuzen 4.26 271 16.46 278 11.13 247 23.23 K Cadzand 3.40 240 16.02 248 10.18 232 22.29 1ï Roompot Buiten 4.03 182 16.23 192 10.25 173 22.24 IJ Roompot Binnen 5.46 138 18.06 144 11.33 151 23.44 1ï Zierikzee 5.50 161 18.15 168 11.55 172 - Krammersl. West 6.22 167 18.46 177 11.56 175 - Hansweert 4.56 277 17.16 282 11.37 264 23.46 Stavenisse/Yers. 5.55 165 18.20 173 11.51 172 2359 donderdag Hoog water Laag water 11 maart uur cm uur cm uur cm uur ca Vlissingen 4.46 244 17.06 239 11.22 230 23.30 ISt Terneuzen 5.06 269 17.26 263 11.50 240 - Cadzand 4.19 238 16.42 233 10.55 225 23.09 1? Roompot Buiten 4.43 182 17.06 181 11.05 171 23.16 11 Roompot Binnen 6.16 137 18.46 134 12.15 150 17; Zierikzee 6.20 160 18.50 158 0.00 138 12.30 Krammersl. West 5.55 168 19.16 164 0.06 140 1236 Hansweert 5.33 276 17.57 268 12.16 258 Stavenisse/Yers. 6.14 164 18.56 162 12.24 170 - L Lagedrukgebied H Hogedrukgsbied lichte sneeuw matige sneeuw zware sneeuw lichte regen 77 matige regen 1»- zware regen ISXW Europa: Sneeuw platte omeletjes. Houd ze warm.Breng In een pannetje met dikke bodem vier eetle pels kookvocht van de prei aan de kook. Voeg kookroom toe en laat alles zolang zachtjes koken tot een gebonden saus is verkregen. Schep de uitgelekte prei er door en laat alles door en door warm wor den. Presentatie: leg op elk voorverwarmd bord een omeletje. Beleg de omeletjes elk met een plak gekookte ham. Schep de prei met de roomsaus er in het midden op Bedek de prei met de overige omele tjes. Bestrooi de omeletjes met de rest van de geraspte kaas. Geef er sneetjes licht geroosterd wit brood bij Door aanvoer van zachte lucht wordt in Lapland de vorst fl' getemperd. Tegelijkertijd stroomt koude lucht vanuit "uSlan via Polen naar het midden en westen van Europa. Daar is vandaag nog volop winter met sneeuwbuien op de Balkan,1 Duitsland, in de Alpen en in de Benelux, 's Nachts vriest ne, overdag blijven de temperaturen veelal onder de 5 graden - ken. Warmer weer vinden we langs de zuidstranden van0 Middellandse Zee. Daar loopt het kwik in de middag °P.na. 17 tot 22 graden. In het zuiden van Spanje en Portugal, m zuiden van Italië en in Griekenland is het vandaag droog e schijnt de zon. Elders valt een bui De meeste buien vallen Turkije. (Advertentie) Restaurant b Zalencentrum Pieter en Janine Heiikoop Jufferswegje 31,4421 JA Kapelle-Biezelinge 0113 330350 - Bruiloften - Jubilea/Verjaardagen - Recepties - Vergaderingen - Dagtrips - Koud/warm Buffetten - Koffietafels - Diners - Gourmet-. sfeervolle zalen tot 1400 pers. KIJKUIT/ door Bill Watterson MIJN 5NEEUW- 0AU£NVU£££N SNQi£K PAN HET

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 2