In de spots kon Albert Mol alles
PZC
p:
3 c
3 c
h:
W
3 a
Heer Bommel en de Slijtmijt
O
Casper Hobbes
Acteurdanser en schrijver maakte homoseksualiteit bespreekbaar
Kaas
puzzel
111:111
recept
Dubbele omeletjes met ham, kaas en prei
weer
sti
ff
De HeyZon is er voor iedereen!
woensdag 10 maart 2004
De acteur en tv-persoonlijkheid
Albert Mol is gisteren op 87-jari-
ge leeftijd in zijn woonplaats La
ren (Gld.) overleden.
door Barenda Grutterink
ij heeft de Nederlandse sa
menleving verrijkt met het
'Albert Mol-effect', zei iemand
eens. Een man of vrouw op wie
dat begrip van toepassing is, is
een bekende Nederlander zon
der dat zijn landgenoten precies
kunnen zeggen waarom.
Veel mensen herinneren zich Al
bert Mol in de eerste plaats als
de grote, nichterige grappenma
ker bij de tv-quiz 'Wie van de
drie' in de jaren zeventig, maar
hebben geen idee waarom hij ei
genlijk voor dat panel werd ge
vraagd.
Toch heeft Albert Mol op artis
tiek gebied praktisch alles ge
daan: dans, cabaret, toneel,
film, schilderkunst en schrijve
rij. Zijn boeken 'Haar van Bo
ven' en 'Wat zien ik' werden
met groot succes verfilmd. Zijn
eigen eerste filmrol was die van
dirigent in Fanfare van Bert
Haanstra (1958).
Albert Mol maakte door zijn op
treden als populaire tv-persoon-
lijkheid homoseksualiteit ge
makkelijker bespreekbaar, ook
voor de minder vooruitstreven-
den Albert Mol sprak er onver
bloemd over, maar zo dat het
ook de conservatieve Nederlan
ders niet te zeer afstootte. Later
zou hij een column in de Gay
Krant krijgen en zeer veel post
van andere homoseksuelen ont-
Albert Mol tijdens een voorstelling in 1970. foto Ton Schuetz/ANP
vangen. Albert Mol was op 3 ja
nuari 1917 geboren in Amster
dam. Zijn moeder 'had toch al
graag een meisje gehad', zou hij
later herhaaldelijk vertellen.
Mol zou zich na de oorlog nog
kortstondig aan een huwelijk
wagen, met Lucy Bor, en een
dochter krijgen, Kika. Sinds het
midden van de jaren zestig deel
de hij zijn leven met zijn vriend
Guerdon of Geurt. Deze over
leed, inmiddels wettig echtge
noot van Albert, in augustus
2003. Albert voorzag al jong een
toneelloopbaan voor zichzelf,
Nederlanders zuivel fabrikanten zijn goede
kaasmakers. Ze beheersen het industriële
proces. Ze kunnen keurig nette kazen maken.
Op het slome af. Maar als ze willen, komt er
kaas uit hun roestvrijstalen fabrieken die in de
wereld zijn weerga niet kent.
Belgen zijn er niet zo goed in. Op een paar fan
tastische stinkerds na, zachte kaas uit de omge
ving van het plaatsje Herve, maken ze geen be
roemde kaas. Maar ze weten wel waar ze goede
Gouda's moeten halen. Uit Noord-Holland. Er
zijn Belgische kaashandelaren die de fabriek in
Noord-Holland een eigen kaas laten maken.
Zo'n Vlaamse groothandelaar wilde een kaas
met een smaak die afwijkt van de vertrouwde
Gouda. Ook daarin zijn Nederlanders meesters.
Ze kunnen elke smaak maken en namaken. Het
Nizo in Ede, een zuiveltechnisch laboratoiïum,
ontwikkelde vroeger recepturen voor de geza
menlijke Nederlandse kaasindustrie. Perfecte na
maak ook, beter dan het originele.
Leerdammer is zo'n kaas. Een namaak-Emment-
Wouter Klootwijk
haler maar lekkerder dan de echte Emmentha-
ler.
Een kaashandelaar in het Gooi maakte ooit met
receptuur van het Nizo een schapenkaas van koe
melk. De knappe kaas was bestemd voor export
naar mediterrane landen. Nepschapenkaas met
een nepschaapherder op het etiket. De kaashan
delaar zoekt het nu dichter bij huis met Old Am
sterdam. Een oude kaas die jonger is dan de re
clame doet geloven en waar ze in Amsterdam tot
voor kort nooit van hadden gehoord.
De Belg die iets anders wou, liet in Noord-Hol
land een kaas maken met een licht zoete toon.
'Vlaskaas' is de merknaam. En alweer een staal
tje van industrieel vakmanschap. Er wordt soms
getwijfeld aan de kwaliteit van industrieel ver
vaardigde zuivelproducten. Die kunnen, denkt
men, niet tippen aan wat een pronte boerin in de
betegelde bijkeuken kleinschalig maakt met
heur blote handen. Maar het is met kaas vaak an
dersom. Maak die Vlaskaas uit de fabriek maar
eens na in je ambachtelijke bijkeuken.
Men hoeft voor deze kaas niet te emigreren, hij
wordt binnenkort ook in een aantal Nederlandse
supermarkten aangeboden. Op de kaas staat het
schilderij 'de Vlasoogst' van de Vlaamse schilder
Emile Claus (1849-1924) afgebeeld Een lande
lijk tafereel. Een boerenarbeider knuffelt zijn
jongste kind, moeder kijkt vertederd toe
De geschiedenis van Vlaskaas staat in een recla
mefolder: 'Vlas is een product dat sterk met
Vlaanderen verbonden is. Eeuwenlang werd in
Vlaanderen ook een bijzondere kaas gegeten:
Vlaskaas. Zoals dat gaat met mooie producten,
heeft een kaaskenner enige tijd geleden het re
cept voor Vlaskaas herontdekt. Het is kaas met
Streep op elke regel de letters
weg, die samen het woord vor
men dat overeenkomt met de
omschrijving. De resterende let
ters vormen van boven naar
beneden en van links naar
rechts een citaat.
1. Tafelfles; 2. vrachtgeld; 3. lang
stuk metaal, 4. plankje bij been
breuk; 5. waterdamp; 6 keukenge
rei; 7. duivel; 8. geest; 9. beeldraad
sel; 10. brugschuit; 11 vrucht; 12.
knipwerktuig; 13. aanleg; 14. vaar
tuig.
Welk woord is verstopt
in deze letterrebus?
1
K
D
A
R
O
A
F
E
2
P
O
U
R
T
W
P
O
3
L
S
T
l
A
A
C
F
4
s
P
H
A
T
L
K
E
5
s
N
T
L
O
O
A
M
6
K
E
A
T
T
E
D
L
7
S
E
A
T
R
E
A
N
8
S
P
S
O
T
O
K
A
9
A
R
E
N
B
U
D
S
10
P
O
E
N
T
G
O
N
11
M
O
l
S
P
E
D
L
12
s
C
E
H
A
N
A
R
13
T
O
A
L
V
E
N
T
14
S
C
E
H
U
l
R
T
Horizontaal:
4. Evenknie in deeltijd (7); 5.
Ecstasy als verslavend middel
voor tennissers (8); 7.
Begrenzing van een dichter (4);
9. Gis college (4); 10. Een
ouderwets slot is het toppunt
(8).
Verticaal:
1In deze tempel is een halve
bladzijde dicht (6); 2. Werkte
als violist in dit gebied (6); 3.
De wrange vrucht van een
kniesoor (9); 6. Was bezig met
verzamelen in de tuin (6); 8.
Zo krap is het niet aan boord!
(4).
Zoek de zescijferige code met behulp
van de onderstaande aanwijzingen.
De cijfers kunnen varieren van 0 t/m
6. Er komt dus nooit een 7, 8 of 9 in
de code voor.
A D E 6
komt géén 2
de code voor
Oplossing van gisteren:
Anagram:
1. aker-raken-braken
2. orde-ronde-ordner
3. neer-meren-eenarm
4. noga-nogal-kalong
5. nier-brein-boerin
6. ding-nodig-indigo
7. elan-nepal-napels
8. eden-reden-dender
9deeg-degen-engerd
10. moer-morel-rommel
Eindoplossing: BOEKBINDER.
Cryptogram:
Horizontaal:
1. Nepal; 3. Donar; 4. moet; 7. ritme; 10. toeko
mend; 11. vermetel.
Verticaal:
1. Nadorst; 2. alarm; 5. orkest; 6. tondel; 8.
trede; 9. enorm.
De volgende:
4.761 (telkens x13 en dan -10)
Toonder Studio's
„Bedoel je, dat die insekten niet tegen de kou kunnen?"
vroeg Toni Poes. Hij probeerde zijn vreugde te verbergen,
want hij wilde het ventje niet kwetsen. Maar dit was het
beste nieuws dat hij had kunnen horen.
„De kouwe kwilt zal op hun glimmers slaan", mompelde de
dwerg. „En dat is het einde van de nuttige kadukevers. Als
ik maar een manier wist om dit kruidsel onder hen te ver
spreiden. Dan zouden ze wintervast worden en het overle
ven. Zou Bommel met zijn groot denkraam iets kunnen be
denken?"
Deze laatste woorden werden opgevangen door heer Ollie,
die achter Tom Poes was aangelopen, en hij hield de pas in.
„Er w ordt nooit vergeefs een heroep op mij gedaan", sprak
Hans Belterman
De dubbele omeletjes waren in de jaren
tachtig en negentig heel populair in
een Londens fusion restaurant. In de fu-
sion-kookkunst werden de gerechten sa
mengesteld met ingrediënten die afkom
stig waren uit alle delen van de wereld.
Hoofdgerecht voor 2 personen:
Twee middelgrote preien ca 350
gram 4 eieren 2 eetl. melk witte pe
per uit de molen 'vleugje' geraspte
nootmuskaat ca. 40 gram boter 2 gro
te plakken gekookte (York)ham, ca.
40 gram 1 dl. kookroom 4 eetl. fijnge-
raspte oude of overjarige Goudse
kaas.
Maak de preien schoon. Gebruik uitslui
tend de witte en licht geelgroene delen
Snijd de preistokken in de lengte in twee
ën en vervolgens, dwars, in vingerbrede
repen. Zet ze op met ruim kokend water
waaraan wat zout is toegevoegd. Laat de
prei niet veel langer dan acht minuten
zachtjes koken. Laat de prei daarna in een
vergiet uitlekken, Zeef het kookvocht, laat
het afkoelen en houd het apart.
Klop in een kom eieren, melk en twee eet
lepels kookvocht van prei los. Voeg er
twee eetlepels geraspte kaas, peper en
een vleugje nootmuskaat aan toe. Het toe
voegen van zout aan het eiermengsel is
niet nodig omdat de kaas en het kook
vocht van de prei al zout bevatten.
Bak in weinig boter, boven een matig
hoog afgestelde warmtebron vier dunne
Zeeland: Nog even koud
maar de Amsterdamse Toneel
school bleek daar na zijn audi
tie heel anders over te denken.
Toch kon hij in 1933 zijn debuut
maken bij Het Mirakel van het
Groot-Nederlandsch Tooneel.
Later kwam hij terecht bij de
Amsterdamsche Tooneelvereeni-
ging en bij de Vereenigde
Schouwspelers.
Het ballet begon hem steeds
meer te interesseren. Hij nam
van 1937 tot 1939 in Parijs les
van Olga Prejobajenska. Hij
werkte vervolgens als danser,
choreograaf, acteur en regisseur
in de hele wereld, maar ook in
Nederland, vooral voor de caba
retten van Wim Sonneveld en
Wim Kan. Ondanks de afwij
zing van de Toneelschool kreeg
hij ook in Nederland de kans om
serieus toneel te spelen, niet al
leen bij bijvoorbeeld De Haag-
sche Comedie, maar nog in 1996
als demente moeder in Arjan
Ederveens 30 Minuten.
Hij dwong met deze rol bijzon
der veel respect af. In 1987 werd
hij benoemd tot ridder in de Or
de van Oranje Nassau.
Albert Mol wordt zaterdag in
Dieren gecremeerd. ANP
een rijk verleden, dat proef je.' Deze geschiede
nisles is volkomen verzonnen. Vlaskaas heeft
geen rijk verleden, er is geen oud recept ontdekt,
integendeel, het is een splinternieuw zuivelpro
duct. Een heel goede fabriekskaas. Hightech to
veren met zuursels is het.
Maar de kaasboer denkt dat consumenten eer
der voor oude koek zullen betalen dan dat ze
geld willen uitgeven aan een product van zuivel-
technologie van de 21ste eeuw. Liever laat hij
een tekstschrijver eenbezopen houtwurmver-
haal verzinnen dan ons in te lichten over de fan
tastische vorderingen in zijn kennis over hoe het
moet. een superieure kaas maken met verbeter
de recepturen in blinkend roestvrij staal
Bierbrouwers, koekenbakkers, worstendraaiers,
allemaal doen ze er aan. Ze vragen hun reclame
tekstschrijvers om oude ambachtelijke verhalen
te liegen. Omdat ze denken dat we het anders
niet lusten. Maar klets toch niet van vroeger,
kaasboer, de kaas is modern voortreffelijk. Veur-
treffelijk desnoods. GPD
Het is nog een paar dagen koud,
waarna het vanaf vrijdag lijkt te
gaan opwarmen. Niet dat gelijk 15-plus temperaturen inbeet:
komen, maar een graad of 10 a 11 behoort zeker tot de moer,
heden. De afgelopen dagen bevonden de maximumtemperai.-
ren zich telkens rond 7 graden. Dat is toch alweer een stukhoc?
dan eind februari, toen de lucht niet verder opwarmde dan to'
een graad of 4. Vandaag zijn we opnieuw terug bij maximar&-i
4 graden. Daarbij waait er een schrale noordoostenwind, waar
door het voor het gevoel nog kouder is. Wolkenvelden bedeüj
een groot deel van Zeeland, maar af en toe breekt ook de zon
even door. Soms valt er een spatje regen of een natte sneeuw
vlok naar beneden. Het ziet ernaar uit dat de meeste wolkene
den zich vanavond en vannacht terugtrekken en dat het rede! i
helder wordt. Onder een vrij heldere hemel en bij een iets luw?
de wind gaat het licht vriezen. Morgenochtend beginnen we no;-
maals koud aan de dag.
Er is een mix van wolkenvel
den en opklaringen en neer
slag wordt nagenoeg niet ver
wacht. De wind is morgen
oost. Ook vrijdag waait er
in eerste instantie nog een
oostenwind, maar deze gaat
geleidelijk draaien naar het
zuiden. Vanuit die zuidhoek
wordt vervolgens wat milde
re lucht aangevoerd. Dit gaat
met een behoorlijke vaart,
de wind trekt dan ook wat
aan en de temperaturen lijken
toch in redelijk gestaag tempo
op te lopen. Vooralsnog ver
wachten we zaterdagmiddag
maximumtemperaturen rond
11 graden. Wel kan er dan
een beetje regen vallen.
Vooruitzichten
Vlok of spat
N0 5
weer
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag
max.
5°
9°
11°
11°
min.
■1°
0°
5°
6°
wind
04
05
Z 5
ZW 4
Zon
O
Maan
vandaag
op 7.08
onder 18.25
vandaag
op 23.25
onder 8.27
Nautisch bericht
Er waait op de open wateren een noordoostelijke wind, 4 tot
5 Beaufort. Het zicht is goed en het kustwater is een graad ofS.
Waterstanden
hij. „Ook al heb ik nog zulke zware zorgen over het verdel
gen van de insektenplaag. Wat kan ik voor u doen, heer
Kwetal?"
Het kereltje keek verrast om, en een blije glimlach verhel
derde zijn trekken.
„Dat is lotig!riep hij uit. „Nu kunnen de slijtmijten gered
worden! Als dit kruidnat maar nuiver onder hen verdeeld
wordt, komen ze de winter wel door. Eén druppeltje is al ge
noeg om hun glimmer te harden - en Bommel is de enige die
dat doen kan!"
Heer Ollie keek wat onthutst naar het flesje, dat Kwetal
hem voorhield.
„Wat is dat?" vroeg hij. „Wat kan ik doen. bedoel ik?"
woensdag
Hoog
water
Laag water
10 maart
uur
cm
uur
cm
uur
cm
uur
8
Vlissingen
4.06
246
16.26
253
10 42
237
22.52
21
Terneuzen
4.26
271
16.46
278
11.13
247
23.23
K
Cadzand
3.40
240
16.02
248
10.18
232
22.29
1ï
Roompot Buiten
4.03
182
16.23
192
10.25
173
22.24
IJ
Roompot Binnen
5.46
138
18.06
144
11.33
151
23.44
1ï
Zierikzee
5.50
161
18.15
168
11.55
172
-
Krammersl. West
6.22
167
18.46
177
11.56
175
-
Hansweert
4.56
277
17.16
282
11.37
264
23.46
Stavenisse/Yers.
5.55
165
18.20
173
11.51
172
2359
donderdag
Hoog
water
Laag water
11 maart
uur
cm
uur
cm
uur
cm
uur
ca
Vlissingen
4.46
244
17.06
239
11.22
230
23.30
ISt
Terneuzen
5.06
269
17.26
263
11.50
240
-
Cadzand
4.19
238
16.42
233
10.55
225
23.09
1?
Roompot Buiten
4.43
182
17.06
181
11.05
171
23.16
11
Roompot Binnen
6.16
137
18.46
134
12.15
150
17;
Zierikzee
6.20
160
18.50
158
0.00
138
12.30
Krammersl. West
5.55
168
19.16
164
0.06
140
1236
Hansweert
5.33
276
17.57
268
12.16
258
Stavenisse/Yers.
6.14
164
18.56
162
12.24
170
-
L Lagedrukgebied
H Hogedrukgsbied
lichte sneeuw
matige sneeuw
zware sneeuw
lichte regen
77
matige regen
1»-
zware regen
ISXW
Europa: Sneeuw
platte omeletjes. Houd ze warm.Breng In
een pannetje met dikke bodem vier eetle
pels kookvocht van de prei aan de kook.
Voeg kookroom toe en laat alles zolang
zachtjes koken tot een gebonden saus is
verkregen. Schep de uitgelekte prei er
door en laat alles door en door warm wor
den.
Presentatie: leg op elk voorverwarmd
bord een omeletje. Beleg de omeletjes
elk met een plak gekookte ham. Schep de
prei met de roomsaus er in het midden
op Bedek de prei met de overige omele
tjes. Bestrooi de omeletjes met de rest
van de geraspte kaas.
Geef er sneetjes licht geroosterd wit
brood bij
Door aanvoer van zachte lucht wordt in Lapland de vorst fl'
getemperd. Tegelijkertijd stroomt koude lucht vanuit "uSlan
via Polen naar het midden en westen van Europa. Daar is
vandaag nog volop winter met sneeuwbuien op de Balkan,1
Duitsland, in de Alpen en in de Benelux, 's Nachts vriest ne,
overdag blijven de temperaturen veelal onder de 5 graden -
ken. Warmer weer vinden we langs de zuidstranden van0
Middellandse Zee. Daar loopt het kwik in de middag °P.na.
17 tot 22 graden. In het zuiden van Spanje en Portugal, m
zuiden van Italië en in Griekenland is het vandaag droog e
schijnt de zon. Elders valt een bui De meeste buien vallen
Turkije.
(Advertentie)
Restaurant b Zalencentrum Pieter en Janine Heiikoop
Jufferswegje 31,4421 JA Kapelle-Biezelinge 0113 330350
- Bruiloften
- Jubilea/Verjaardagen
- Recepties
- Vergaderingen
- Dagtrips
- Koud/warm Buffetten
- Koffietafels
- Diners
- Gourmet-.
sfeervolle zalen
tot 1400 pers.
KIJKUIT/
door Bill Watterson
MIJN 5NEEUW-
0AU£NVU£££N
SNQi£K PAN HET