Toeristen slecht voor natuur PZC Oude Sluis serveert Oosterschelde met zorg Eco -toerisme groeiend factie: 0113-315680 Sos31.«MAAGoes Ksntie-explo'la'161 Se Midden-Zeeland: 0113-315520; "Swïnderen: 0114-372770; iSS'-020-4562500 woensdag 10 maart 2004 Zwemmen met dolfijnen is erg in trek bij eco- toeristen. Helaas maakt deze 'ervaring' de vissen behoorlijk neurotisch. Foto GPD Leeuwen in safariparken worden vaak door toeristen gehinderd bij de jacht Foto Javier Gomez-Garcia dat de dieren 'steeds opgewon dener' worden als er toeristen boten in de buurt zijn. Ze rus ten nog maar een half procent van de tijd als er drie of meer boten in de buurt zijn, tegen 68 procent in de aanwezigheid van een enkel onderzoeks- schip. Bij dolfijnen in de buurt van Schotland is hetzelfde ver schijnsel waargenomen. De Ca nadese bioloog Gordon Hastie zegt te vrezen dat de opwin ding die de toeristenboten bij de dolfijnen teweegbrengt er voor kan zorgen dat de dieren te moe zijn om genoeg tijd te besteden aan elkaar en aan de jacht. Volgens New Scientist onder mijnen zulke conclusies de veronderstelling dat eco-toeris- me een ecologisch duurzame activiteit kan zijn. De gevolgen kunnen trouwens ook voor mensen gevaarlijk zijn. Elk jaar bezoeken bijvoorbeeld meer dan 350.000 toeristen Fraser Island voor de kust van Queensland, in Australië, in de hoop een glimp op te vangen van de talrijke dingp's (wilde honden) op het eiland. In april 2001 leidde die nieuwsgierigheid tot een trage die toen twee dingo's een ne genjarig jongetje aanvielen en doodden. In een poging verde re aanvallen te verhinderen, zagen de autoriteiten zich ge noodzaakt 31 van de wilde honden af te schieten. „Er moet veel meer onderzoek worden verricht voordat onge repte gebieden worden open gesteld voor toeristen", vindt Rochelle Constantine. „Het welzijn van de dieren moet al tijd voorop staan. Zonder hen kan het eco-toerisme immers helemaal niet bestaan." In de horeca worden opval lend veel jubilea gevierd. Ver scheidene Zeeuwse restau rants herdenken het feit dat zij een kwart eeuw geleden de deuren openden. Maar er zijn er ook die het eerste of twee de lustrum niet ongemerkt voorbij willen laten gaan. Twee jonge mensen die tien geleden hun eigen zaak begonnen, zijn Tonny en Dia- jra de Munck. Hun restaurant De Oude Sluis in Wemeldinge bestaat in april precies tien jaar. Of naam De Oude Sluis heeft 'ets nostalgisch en duidt op maritieme invloeden. Maar V3n oubolligheid is geen spra ke. Integendeel, we hebben hier te maken met een moder ne zaak waar weliswaar oude culinaire waarden in ere wor den gehouden, maar op een eigentijdse wijze wordt ge kookt. In De Oude Sluis vind ik terug wat ik al jaar en dag de Oos- terscheldekeuken noem: pro ducten uit de streek, met na me uit de Oosterschelde. met zorg toebereid en zonder veel poespas gepresenteerd. Vis, schaal- en schelpdieren vor men voor de patron-aan-het- fornuis de hoofdmoot. Ze wor den vers ingekocht op de Zeeuwse vismijnen en door de chef persoonlijk gefileerd en panklaar gemaakt. In het eer ste jaar serveerden Tonny en Diana de Munck, beiden uit de streek afkomstig, nog wel eens een schnitzel en spare- ribs, maar binnen het jaar werd de lat al een stukje ho ger gelegd. Nu vermeldt de kaart voorgerechten als: Zeeuwse garnaaltjes op een frisse salade met cocktailsaus 12,50), carpaccio van ossen haas, blanke eendenleverkrul- len, geparfumeerd met een dressing van tuinkruiden 11,75), gebraiseerde eenden borst gevuld met ganzenlever, geserveerd met suikerbrood 15,75), gekookte halve kreeft naturel geserveerd met mayo naise en cocktailsaus 15,50), gambastaarten op een samengestelde salade met sojadressing 12,50), een half dozijn wilde Zeeuwse oes ters met kruidenboter en kaas gegratineerd 10,50) en een half dozijn platte Zeeuwse oesters op ijs 17,50). Behalve runderbouillon met fijne groenten en diverse champignons 5,25) serveert De Oude Sluis ook licht ge bonden Zeeuwse vissoep met rijkelijk garnituur 6,25) en kreeftensoep met een scheut je cognac en stukjes kreeft 7,75). Zoals opgemerkt is vis hier de hoofdmoot en ook de hoofdgerechten passen in het culinaire kader van de Ooster- scheldekeuken: in bruisende boter gebakken zeetong (dag prijs), in olijfolie gebakken tarbotfilet met een saus van grove mosterd 27,50), gepo cheerde tongfilet met kreef tensaus en garnaaltjes 24), in bruisende boter gebakken sliptongetjes (€18,50) en een gepocheerde visschotel van verschillende soorten vis met een vissaus en Zeeuwse gar naaltjes (voor minimaal 2 per sonen 21,50 per persoon). Vanzelfsprekend staan er ook zalm 16,50) en gamba's ge grild en met een apart geser veerde chilisaus 22,50) op het menu en dan is er de kreeft, op verschillende ma nieren klaargemaakt voor de zeer schappelijke prijs van 7 per honderd gram. De gasten komen vooral voor de vis. maar er is ook vlees: biefstuk van de haas met ver schillende sauzen 20), her tenbiefstuk met wildsaus en bospaddenstoeltjes 21) en eendenborst met saus van si naasappel 18). stuk voor stuk klassiekers. Buiten de vaste kaart heeft Tonny de Munck altijd iets 'in de aanbieding', seizoenge rechtjes of een bijzondere vangst, zoals aan de hengel gevangen zeebaars. Dit keer zijn dat coquilles St. Jacques en mals lamsvlees. Ik val er meteen voor. De salade van Zeeuwse garnaaltjes en gegril de coquilles 13) is fantas tisch, elk ingrediënt even vers, met een frisse dressing en de coquilles met dat ken merkende vleugje zoet, zijn mals en sappig. Simpel op een groot bord geschikt, is het een plaatje met zachte kleuren wit. roze en lichtgroen. Ook het hoofdgerecht, de ge bakken lamsfilet met padden stoeltjes en apart geserveerde rauwkost en frieten 19), ty peert de eenvoud die aan de keuken van De Oude Sluis ten grondslag ligt. Het lamsvlees is mooi rosé en smelt op de tong. Gastvrouw Diana ser veert er een mooie witte wijn bij. Restaurant De Oude Sluis Wilhelminastraat 82 4424 BD Wemeldinge Tel. 0113-622530 Fax 0113-622527 Van 1 oktober tot 1 mei woensdag en donderdag gesloten Lunch van 12.00 tot 14.00 uur. diner vanaf 17,30 uur Zondag keuken hele dag open vanaf 12,00 uur Creditcards: Visa, Mastercard en pin Rolstoel: goed toegankelijk' Kinderen aangepaste porties Vegetarisch: in overleg Roken, met gescheiden ld life cruist" Ijsberen op de Noordpool, pinguïns op de Zuidpool, dolfijnen in de zeeën ertussen, mensapen in het Afrikaanse regenwoud en dingo's in de Australische outback hebben één ding gemeen: ze dreigen in toenemende mate ten prooi te vallen aan een goedbedoelde menselijke activiteit die andermaal verkeerd dreigt uit te pakken: het eco-toerisme. Door MARTIJN HOVER De mensen in Cen- traal-Afri- ka mogen elkaar de af gelopen jaren dan wel driftig naar het leven hebben ge staan, maar op de wilde dieren in landen als Rwanda en Ugan da hebben de bloedige burger oorlogen in het gebied eerder een gunstig effect gehad. Dat meldden biologen onlangs met enige verbazing. Waar zij bijvoorbeeld vreesden dat de gorilla-populaties in het Centraal-Afrikaanse regen woud ernstig te lijden zouden hebben gehad van de aanhou dende slachtingen, bleek het tegenovergestelde het geval. Het ging juist uitstekend met de grote mensapen. Dat kan alleen maar goed nieuws zijn voor wie wel eens een gorilla van dichtbij heeft gezien, want het zijn indruk wekkende dieren die een pijn lijke leegte in het regenwoud zouden achterlaten als ze zou den uitsterven. Helaas dreigt nu echter juist het verlangen van goedwillende dierenlief hebbers om wilde dieren in hun natuurlijke staat te bekij ken, de gorilla en andere dier soorten fataal te worden. Dat is des te pijnlijker omdat het zogenaamde eco-toerisme juist wordt verkocht als een manier om de middelen te ge nereren waarmee het voortbe staan van de bedreigde dier soorten gegarandeerd kan wor den. Biologen constateren ech ter allerlei kwalijke gevolgen van het binnendringen van steeds grotere aantallen vakan tiegangers in het leefmilieu van populaire dieren als goril la's en dolfijnen. Eco-toerisme heeft veel voorde len. Arme landen met een rijke biodiversiteit zoals Rwanda kunnen profiteren van het geld dat de toeristen opleve ren. Dat kan voor de in woners van die landen een impuls zijn om hun best te doen het leefmi lieu van de dieren in stand te houden. „Eco-toerisme vormt een alternatief voor het uitput ten van natuurlijke hulpbron nen", zegt bijvoorbeeld Geof frey Howard van de natuurbe schermingsorganisatie IUCN in de Keniaanse hoofdstad Nairo bi in het Britse weekblad New Scientist. De nadelige gevolgen springen intussen niet onmiddelüjk in het oog. Maar alle menseüjke aandacht kan de hartslag van de dieren beïnvloeden, hun li chamelijke gesteldheid en het gehalte van de stresshormonen in hun lichaam. Dat kan uit eindelijk bijvoorbeeld lijden tot veranderingen in het socia le gedrag van de dieren, waar door hun voortbestaan op de lange termijn in gevaar kan komen. Een oorzaak is gelegen in het feit dat veel als 'ecologisch' aangeprezen trips nauwelijks aan controle onderhevig zijn en de term alleen maar gebrui ken om toeristen te trekken, zonder dat echt aandacht 'Whale-watching' (walviskijken) trekt steeds meer toeristen. Foto AAP/Dave Hunt wordt besteed aan de werkelij ke ecologische aspecten en ef fecten ervan. Als er al richtlij nen zijn, slaan die alleen op voor de hand liggende zaken Eco-toerisme is een van de stevigst groeiende bedrijfstakken in de reisbranche. Per jaar stijgt het aantal eco-reizen wereldwijd met tien tot dertig procent. Één op de vijf toeristen zou onderhand al een eco- toerist zijn. Er gaan op jaarbasis miljarden euro's in om, ook al omdat eco-vakanties vergeleken bij, pakweg, een weekje Barcelona erg duur zijn. Walviskijken, waarbij overigens ook andere vissen als dolfijnen en bruinvissen worden gespot, is een van de populairste eco-touristische trekpleisters die is uitgegroeid tot een miljardenindustrie. In 1998 trok het negen miljoen mensen verdeeld over 87 plekken op de we reld. Twintig jaar daarvoor waren dat er nog geen half miljoen. als een verbod om bomen om te hakken, paden aan te leggen of het wild aan het schrikken te maken. Minder voor de hand liggende gevaren worden vaak gene geerd. „Bijvoorbeeld het over dragen van ziekten van mens op dier", aldus Philip Seddon van de Nieuw-Zeelandse Otago universiteit. „Intussen kunnen ook subtielere verstoringen van het natuurlijk evenwicht - waardoor het dagelijks leven van de dieren wordt beïnvloed en daarmee ook hun stressni veau - ernstige gevolgen heb ben. Op de lange termijn kan dat het overleven en de voort planting van de dieren nadelig beïnvloeden." Zijn landgenote Rochelle Con stantine heeft bijvoorbeeld bij scholen dolfijnen die zich op houden langs de noordkust van Nieuw-Zeeland vastgesteld

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 21