Supers vol smaakmakers PZC ril Strudel, niet 'aus Tirol' Eigen site woensdag 11 februari 2004 Vieze nagels Als je dit goedje op je nagels hebt gesmeerd, bijtje eraJ randeerd nooit meer op. 'Nailwatch' heet het spul en hei' schijnt dé remedie te zijn voor hardnekkige kluivers, He goedje zit in een potje met een sponsje erin. Je doopi^ voor een je vingers erin en de vloeistof dringt meteen ir' nagels door. Afwassen is onmogelijk. Nailwatch smaakt vies, maar verzorgt de nagels. Na drie weken gebruik be looft het merk een stel prachtig verzorgde, gezonde na<# In hetzelfde concept is ook een nagellakremover verknV baar. Nailwatch kost 4,49 en de Pretty Quick nagellakrenta» is te koop voor 3,89. Aanvalluh! 'Game Spirit' is de naam van de nieuwe mannengeurlijn ll van Adidas. Het merk heeft met het oog op het EK voetk getracht de opwinding en de spanning van de voetbals b reld te vangen in een geur. In de interpretatie van Adid* betekent dat een mix van mint, meloen, kamperfoelie en een scheutje muskus voor een onmisken bare mannelijke uit straling. Fervente voetbalfans kunnen zich hele maal wentelen in de geur want er komt een Eau de Toilette 10,50), een Afer. have Lotion 7,49), een Shower Gel 3,49) en een Anti transpirant Spray 2,99). Het is alleen nog even wachtet want Game Spirit ligt pas eind mei in de winkels. Eeuwig fotopapier Het is een waarheid als een koe. Een foto is zo goed als papier waarop deze is afgedrukt. Dat beseffen ze óokbij Kodak. Daarom hebben ze nieuw papier ontwikkeld met zogeheten Colorlast-technologie. Als het papier wordt ge bruikt in combinatie met de nieuwste inktsoorten, berei ken foto's zonder speciale bescherming een levensduur van meer dan een eeuw. Kodak heeft rekening gehouden met factoren als warmte, luchtvochtigheid en ozon. „Met sen drukken thuis grote aantallen foto's af en gaan ene uit dat die nog generaties meegaan. Wij maken die ver wachting waar", zegt een topman van Kodak. De lange le vensduur zit hem in vijf extra lagen coating. Half bakkie Nieuws voor iedereen die houdt van de volle smaak van koffie, maar kiest voor minder cafeïne. Zo introduceert Douwe Egberts de nieuwe, gele pakken 'Half Cafeïne' Dit moeten passen in het leven van actieve mensen die letten op wat ze eten en drinken. Wel de kick van cafeïne, ma» minder krachtig. Hetzelfde volle aroma kost 1,79. Kuifje om je pols Swatch brengt met twee speciale horloges een ode aani avonturen van Kuifje. Aanleiding is diens 75ste verjaardag Op het eerste klokkie, dat €42.50 kost, staat de tronie van de strip held, waarbij zijn kuif een beerjè boven de hemelsblauwe wijzer plaat uitsteekt. Op een rood met zwarte kunststof band valt. geife treerd door een zwarte ster, 'La aventures de Tintin' lezen. Hetar.dr re horloge is een half stripverhaal dat verschijnt in een beperkte op wjjmg lage van 9.999 stuks en voor WÊÊÊ 57,50 de deur uit gaat. Originele schetsen van tekenaar Hergézijn erin verwerkt. Precies die strips zijn gekozen die het karakters Kuifje echt vastleggen. Door ANGELIQUE SPANINKS Rond 2000 zat de markt voor gedroogde kruiden in een im passe. Consumenten en pro ducten ontwikkelden zich nau welijks, de vraag liep terug. Het aanbod aan veelal bij de traditionele Hollandse pot pas sende smaakmakers sloot niet langer aan bij de vraag van de meer avontuurlijke thuischefs, maar evenmin bij de naar ge mak zoekende snelle hapkoks. Tijd dus voor vernieuwing vond Silvo, marktleider op het gebied van gedroogde kruiden. Grondig consumentenonder zoek leidde ertoe dat niet al leen de verpakking drastisch veranderde - van onpraktische oranje navulzakjes in handige plastic spiceboxjes - maar ook het assortiment flink werd uit gebreid. Adri Rietveld, product ontwikkelaar bij Silvo. schudt met gemak enkele 'nieuwe' kruiden die sindsdien geïntro duceerd zijn uit haar mouw: se samzaad, piment, kruizemunt en kurkuma. Maar het meest opmerkelijk zijn de verschuivingen in de top tien van meest verkochte enkelvoudige kruiden. „Stond gemalen zwarte peper tien jaar geleden nog op een, nu zijn dat de hele laurierbladeren", weet Rietveld. „En terwijl nootmus kaat tien jaar geleden nog op twee stond, omdat het zo lek ker was op de bloemkool, is dit nu helemaal uit de top tien ver dwenen. Daarvoor in de plaats is knoflookpoeder van plaats tien opgeklommen naar twee. Dit als gevolg van de steeds wijdverbreider kruidige kook- gewoonten van allochtonen, maar ook dankzij trendy kook boeken waarin al gauw een op de vijf recepten met knoflook wordt gemaakt." Tien jaar geleden stonden ver der ook laurier (3), paprikapoe der (4), selderieblad (8) en pe- terselieblad (9) in de top tien. Een lijstje dat volgens Rietveld nog volop aansloot bij de tradi tionele keuken met soepen, sauzen, een lap vlees en ge kookte groenten. „Kopers wa ren toen vooral de vijftig plus sers. Dat is nu niet anders. Maar nu scoort alleen laurier nog hoog. Daarbij moet wor den aangemerkt dat dat vooral te danken is aan overmatige verkoop in Zuid-Nederland. Daar wordt blijkbaar nog volop op traditionele wijze soep, stoofvlees en hachee gemaakt waarin per pan nog meerdere laurierbladeren verdwijnen", aldus Rietveld. De top tien van meestverkoch- te kruiden anno 2004 laat een heel ander beeld zien. Na kop lopers laurier en knoflookpoe der volgen oregano (3), kaneel stokjes (4), kerrie (5), zwarte peperkorrels (6), gemalen ka neel (7), basilicum (8), gemalen witte peper (9) en tijm (10). „Daar zitten toch wat exoti scher smaken tussen", aldus Rietveld, „die aansluiten bij de meer internationale tendensen in het thuiskoken. Maar er is ook sprake van gemak: een diepvriespizza die je opkrikt door er wat gedroogde oregano over te strooien." Overigens zijn het niet zozeer de enkelvoudige kruiden maar de ruim vijftig mixen waarmee Silvo de laatste jaren vooral winst boekt. Omvat de hele markt voor (droge) smaakma kers een slordige 62 miljoen; 32,4 miljoen daarvan gaat op aan mixen. Daaronder vallen Kruiden en specerijen behoren al sinds de oudheid tot de meest lucratieve handelsproducten. Zakken vol peper, nootmuskaat en gember werden eerst over de aloude handelsroutes, later in scheepsladingen of via het luchtruim vervoerd. Inmiddels worden veel exotische kruiden echter ook volop in onze contreien geteeld. Vandaar dat ze niet alleen meer in speciaalzaken en toko's verkrijgbaar zijn, maar ook de supermarkt veroveren. natuurlijk de aloude gehakt- en kipkruiden, maar ook stamp en stoofjpotmixen, chili- en ke- babkruiden en sinds kort ook diverse luxere mengsels in kant en klare kruidenmolens zoals knoflookpeper, citroen peper, kruidenzout, selderij Kruiden om typisch Indiase Garam Masala van te maken: kaneelstokjes, zwarte peperkorrels groene kardemom (rechtsboven), kruidnagels en foe lieblaadjes (linksonder). zout en vier seizoenenpeper (een mix van witte, zwarte en groene peperkorrels met rode peperbessen). Toch zijn het niet zozeer de ge droogde kruiden die boomen. Vooral de verse smaakmakers slaan de laatste jaren enorm aan. Dat dat zo is, bewijst het groene koelvak van de super markt. Hingen begin jaren negentig volgens Els van Dijk, woordvoerster van Al- bert Heijn, slechts verse selderij en peterselie in het schap, inmiddels zijn daar twintig andere ver se kruiden en spece rijen bijgekomen, waaronder verse se reh (citroengras) en gember. Al die krui den worden voorna melijk in Nederland geteeld, veelal in kassen. Alleen in de winter haalt AH ze van ver, uit Kenia, Israël of Spanje. „Peterselie is nog altijd een van de toppers. Basilicum en dille, koriander en bieslook, maar ook de italiaanse kruidenmix met onder meer oregano en ro zemarijn. lopen hard. En de markt blijft maar groeien, jaar lijks met zo'n tien procent", al dus Van Dijk. Een beeld dat bevestigd wordt door The Greenery, Neerlands grootste versbedrijf dat diverse andere supermarkten en groot handels bevoorraadt. „Vandaar dat wij een jaar geleden ook begonnen zijn met een uitge breide kruidenlijn van bijna twintig kruiden, van citroen melisse en rucola tot zuring." Helaas willen beide grootgrut ters geen inzicht geven in de omzet van hun kruidenaan bod. Overigens is Rietveld van Silvo niet bang dat dit groeiend aan bod aan verse kruiden op ter mijn de markt voor gedroogde kruiden zal doen krimpen. „In tegendeel. Verse en gedroogde kruiden vullen elkaar juist goed aan. Dat zie je ook in de meer exotische keukens en in de culinaire bladen. Bovendien is het niet zo dat vers altijd be ter smaakt. Daar staat tegen over dat verse kruiden mooier gameren. Een verse spriet bies look op witlof, daar kan geen gedroogd blad tegenop." Van postelein en cichorei tot mierikswortel en bijvoet. En van maanzaad en vanille tot karwij en pepers. Maar liefst 120 verschillende 'Kruiden specerijen' worden in het on langs bij Van Dishoeck verschenen gelijknamige boek van de Engelse culischrijfster Jill Norman niet alleen uit voerig beschreven maar ook fraai in beeld gebracht. Vruchten en blaadjes, bloemen en gedroogde za den, takjes en hele planten passeren de revue Van ieder afzonderlijk beschrijft Nor man niet alleen de smaak maar ook hoe ze culinair ge bruikt kunnen worden, waar ze verkrijgbaar zijn en hoe ze be waard moeten worden. Zelfs hoe ze thuis te telen. Voeg daar bij bijna vijftig pagina's vol recep ten voor kruidenmengsels en sau zen, marinades en soepen maar ook kruidige vis, vlees en groenten- gerechten en je hebt een boek dat geen avontuurlijke thuiskok mag Kruiden specerijen door Jill Norman kost €29,99. Oudsje heeft een eigeh website- En Middelste heeft eetveigen websi te- En welja, Jongste heeft er ook een... Het begon met een vriendinnetje van Oudste. Die had de primeur. 'Kost niets en keimakkelijk te maken', meldde ze. En ja, toen moest Oudste natuurlijk ook een eigen plekje op het web. 'Mag het mam? Pliessss'. Ach ja, als het niets kost en als het ook nog eens gemakkelijk te maken is: waar om niet? 'Als ik maar niet met onge wenste reclames word opgescheept. Dan stoppen we er onmiddellijk mee.' Maar nee, dat zou niet gebeuren en al dus maakte Oudste een eigen website, zoals meer dan honderdduizend ande re kinderen dat eerder deden. Via kindertent.nl gaat dat inderdaad heel eenvoudig: met een eigen fotootje er bij, plaatjes uit bekende televisie series, leuk achtergrondmuziekje, een teller die het aantal bezoekjes bij houdt, spelletjes, een gastenboekje enz, enz. Toen de site van Oudste klaar was, maakte ze er ook maar meteen een voor beide zussen. En zo gaat mijn kroost met de tijd mee. Zelf vergaat mij dat niet altijd even snel. Met Internet was ik er rap bij. Voor mij dé uitvinding van de vorige eeuw. Ik mail (dat vooral), ik boek rei zen via het web, bekijk hotels van bin nen. vergelijk prijzen, bestel boeken, ach mijn lofzang zou deze hele pagina kunnen beslaan. Maar alle andere moderne communi catiemiddelen... Een antwoordappa raat voor de telefoon? Nooit een ge had. Nooit een gewild ook. Nee, zelfs geen voicemail. Als een telefoontje dringend is, wordt er wel teruggebeld. Een gsm? Gebruik ik alleen om zelf mee te bellen. Ideaal, als je 's avonds alleen op pad moet en met pech on derweg komt te staan. Verder zet ik Door Susanne Groeneveld redacteur ep moeder can dne dochters het ding alleen maar aan als ik een be langrijk gesprek verwacht. Simpel weg, omdat ik niet altijd bereikbaar wil zijn en het ronduit storend vind als zo'n pieperd bij de slager, bij de bakker of op een andere plek - meest gênant vond ik de mobieltjes die af gingen tijdens een begrafenis - begint te tuten. SMS? Nog nooit gebruik van gemaakt. Ook nog nooit gemist. MSN? Ik ken het fenomeen, maar daar is alles mee gezegd. Sterker: Oudste weet er ineer van dan ik. Ze wil eigenlijk ook wel een MSN-num- mer, meldde ze nadat haar website eén feit was. Want dan kon ze lekker via de computer kletsen met haar vriendinnen. In afwachting van mijn toestemming doet ze dat nu via de e-mail ('nu snap ik pas dat jij dat zo leuk vindt mam'). E-mailtje naar vriendin. E-mailtje te rug. Soms met één enkele zin. Be richt: 'Ik heb een leuke site ontdekt.' Antwoord: 'O ja, welke?' De hele post- bak zit ineens vol. 'Ja mam, met MSN heb je daar geen last van.' Maar ik weet het zo net nog niet. Ei gen website, eigen e-mailadres. Nu ook nog MSN? Ze is pas acht. Er is nog meer in het leven dan toetsen en beeldschermen. Het gechat houd ik nog üever even buiten de deur. Maar u snapt het al: ik ben ontzettend ouderwets. 'Je hebt niet eens een ei gen site mam. Zal ik er eentje voor je maken....?* Voor 4 personen: 8 plakjes filodeeg (diepvries) 500 gram jonge spinazie (diepvries) 1 ui 1 teen knoflook 200 gram feta 75 gram pijnboompitten 75 gram walnoten 50 gram paneermeel 150 gram dadels 100 gram krenten en rozijnen 1/2 eetlepel citroenrasp 100 gram boter 1 eidooier peper en zout 1 schone theedoek Laat filodeeg ontdooien (let op. duurt twee uur). Verwarm oven voor op 200 graden. Ontdooi spina zie (magnetron) en laat goed uitlekken ,n een zeef. Wel krenten en rozijnen, ontpit dadels en sm/d in kleine stukjes. Breek feta in brokjes. Roos,erf hoornpitten bruin in droge koekenpan, laat afkoe len. Snipper ui, bak glazig in olie. pers knoflook er bij laat afkoelen. Vermeng met spinazie, zuidvruch ten, feta en pitten. Breng op smaak met peper, zout en citroenrasp. Hak walnoten, vermeng met paneermeel en bak even in koekenpan met wat boter, bewaar. Laat bo ter vloeibaar worden. Leg vochtige, schone theedoek op aanrecht. Vorm daarop een vierkant van 4 frlodeegplak/es plak ze aan elkaar met wat water. Bestrijk met boter en leg er een tweede laag op. Bestrijk weer met boter en bestrooi met paneer-walnootmengsel. Vorm een worstvan spinaziemengsel vijf centimeter van d dichtstbijzijnde rand van de tilodeeglap. Tilde thee doek op (zie foto) en rol zo het deeg om spinazie vulling. Vouw zijkanten naar binnen en leg rol dia gonaal op ingevet bakblik, met naad naar beneden. Bestrijk met eigeel en bak in ca. 40 minuten moo, lekker met een salade van krulsla, sinaasappel, munt en zwarte olijven. O help, ze komen weer terug, de winter sporters met hun ster ke verhalen over Tief- schnee, zwarte pistes, après-ski bacchanalen en die heerlijke Tiroler 'Apfelstrudel met Va nillesaus'. Ik mag dan misschien geen ver stand hebben van de lange latten, ik weet wel dat de strudel niét uit Tirol komt. Doet er niet toe, hij is lekker en daar gaat het om. Elke zichzelf respecte rende Oostenrijkse ski hut mag dan strudel serveren, dit knapperi ge staaltje van bak- kunst komt van oor sprong uit Oost-Tur- kije en Iran, het voor malige Perzische rijk. Daar beheersen ze al eeu wen de techniek van het verpakken van vulling in een korst van superdunne, krokante deegblaad jes. Zo is ook de Turkse baklava familie van de Ti roler strudel. In de vijftiende en zestiende eeuw reikte het Turkse of Ottomaanse rijk tot aan We nen. De Oostenrijkse hoofdstad is tot twee keer toe belegerd geweest, maar de Turken hebben hem nooit kunnen veroveren. Wel hebben ze een enorme stempel op de geschiedenis en dus ook de eetcultuur van buurland Hongarije gedrukt. Pas toen Oostenrijk en Hongarije later, onder het Habsburgse huis, één groot rijk vormden, bereik te de strudel ook de Tiroler alpenkeuken. Strudel betekent draaikolk; een draaikolk van deeg met in het hart een kern van appel. Het mag ook een kersen-, chocolade- of kwarkvulling zijn. In hartige varianten zijn ze ook bekend, met ge hakt, paprika, met kaas, er lean van alles in. Zo be dacht een bevriende creatieve kok ooit een rode kool strudel voor bij zijn wildgebraad Rol de strudelvulling met behulp van een theedoek in de deeglap. Foto Karei de Vos Het bereiden van strudeldeeg is een moeilijk kar weitje, dat alleen was weggelegd voor professio nals. Met bebloemde handen moet het worden uitgetrokken, tot een enorme lap die zo dun is d; je er de krant doorheen kunt lezen. Maar geluk kig is tegenwoordig in elke supermarkt filodeeg te koop, waardoor het bakken van zo'n heerlijke strudel nu ook binnen het bereik van elke goed willende thuiskok ligt. De dunne velletjes zijn. per vijf of tien verpakt, in de diepvries te vinden. Je plakt ze letterlijk met een natte vinger aan el kaar. Dan bestrijk je de lap met boter en legt er nog een laagje bovenop. De vulling komt in de vorm van een worst vlakbij de rand te liggen- waarna hij met behulp van een doek in de deeg lap wordt gewikkeld Klinkt moeilijker dan hens Geloof me, als je filodeeg eenmaal hebt ontdekt gaat er een wereld van nieuwe culinaire mogelijk heden open. Ik geef het recept van een Perzische strudel, met spinazie, geitenkaas, dadels en n ten. Een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 22