Voor wie alles wil weten over eten PZC Serrano smelt in de mond 20 Zwijmelen woensdag 28 januari 2004 Digitale juxebox De Wurlitzer Digital Jukebox van Gibson Audio kan duizend cd's opslaan - een mooie manier om een collectie te orga niseren. Ook kan het apparaat ontelbaar veel muzieknummers downloaden van in ternet en uit zijn oli fantengeheugen door sluizen naar een draagbare mp3- speler. De juke box is er in diver se varianten voor op de vloer of op tafel. Geheel in stijl hoort er een afstandsbediening met aanraak- scherm bij. De prijzen zijn nog niet bekend. Babymode Het Belgische babymodemerk Limon is nu ook in Nederland verkrijgbaar. Voor de meisjes is dé kleur komende zomer fuchsia. Snoezige uitwaaierende jurkjes en mini T-shirtjes met rimpeleffecten horen bij deze look. Voor de jongetjes zijn stoere camel- en mokkatinten met rood als accentkleur heel actueel. De kleertjes van Limon gaan vanaf maat 80. Verkrijg baar bij kinderkledingspeciaalzaken vanaf 23 euro (T-shirtje). Hippe zakagenda Voor iedereen met een trendy en snel leven brengt PalmOne de elektronische zakagenda Zire 21 op de markt. Naast het op slaan van afspraken, adressen en notities is er ook ruimte voor spelletjes. De Zire 21 heeft 8 Mb opslagruimte en is voor zien van een 126 Mhz processor van Texas, die vlotte snelheid moet garanderen. De prijs: 119 euro. Ontbijtfestijn Voor meer variatie op de boterham komt De Ruijter met witte chocoladevlokken (1,26 euro). En om de feestvreugde aan de ontbijttafel verder te vergroten, introduceert De Ruijter ook een variatiedoosje. Daarin zitten cupjes pindakaas, hazelnoot pasta, honing en appelstroop (1,89 euro voor acht cupjes). Leuk voor op tafel en handig voor onderweg. Springerig haar Zes op de tien Nederlandse vrouwen krijgt springerig of plui zig. haar bij vochtig weer, volgens onderzoek van Andrélon. Reden om een nieuwe productenlijn op de markt te brengen: Glad Steil. De shampoo, crèmespoeling en gladmakende crè me zijn uitgerust met satijnextracten en houden springerig haar stevig in bedwang. De producten kosten 2,55 euro per stuk en staan vanaf 1 februari in de winkel. Perfecte wenkbrauwen In de Verenigde Staten is de semi-permanente Eyebrow Make- Up van Christian al een hype. En dat moet het ook in Neder land worden, aldus importeur Bransus. Met het poeder, het kwastje en de sjablonen kun je prachtige wenkbrauwen creë ren zonder pijnlijk gepluk of gepriegel met wenkbrauwpotlo den. Je nieuwe wenkbrauwen blijven 24 uur zitten. Je kunt er mee zwemmen, sporten en naar de sauna. Zeggen ze. Een doosje wenkbrauwpoeder waarmee je een jaar doet, kost 29,90 euro en is onder meer verkrijgbaar bij ICI ParisXL en Parfumerie Douglas. We hebben er weer een neefje bij. Paul heet hij en hij is het derde kind je van mijn schoonzus en zwager. Ge boren op zaterdag en natuurlijk wa ren wij er op zondag al bij om ons nieuwe (en waarschijnlijk laatste) neefje te bewonderen. En even vast te houden. Toen ik nog geen kinderen had, snapte ik daar niets van. Waarom moest zo'n nieuw geborene toch van hand tot hand gaan? Waarom wilden al die vrouwen die vooraldat kleine hummeltje zo graag even vasthouden? Waarom moesten ze hun neus in die donzige haartjes steken? En waarom lieten ze hun vingers vastklemmen door vijf piepkleine garnaaltjes? Ik voelde me altijd hoogst ongemakkelijk als ik zo'n minimensje in veel te grote kleertjes in mijn armen kreeg ge drukt. Ik kan me nog een kraamvisite bij een collega herinneren. Terwijl de kersverse moeder koffie ging zetten en beschuiten ging smeren, mocht ik o, wat een eerdochterlief vasthou den. Maar hoe doe je dat? Ik durfde me nauwelijks te bewegen. Het hoofdje ging steeds zwaarder op mijn elleboog drukken. Wat voelde ik me opgelucht toen een andere collega het meisje van mij overnam. En nu? Nu ben ik net zoals al die andere vrouwen die ooit een kindje hebben gehad. Zo'n klein vederlicht baby'tje vasthouden, even ruiken aan de Zwit- sal haarlotion neemt je weer mee naar je eigen kraamtijd. Nee, nee lang niet altijd een roze wolk, maar hoe langer geleden, hoe minder ik me de hechtingen, de kloven en de intense vermoeidheid herinner. Het zijn vooral de zoete gedachten die bo ven komen drijven. Door Susanne Groeneveld rcchutcurcn mucder van drie dochters Toen ik nog geen kinderen had, hoef de ik ook niet zonodig het hele beval- lingsverhaal te horen. Bespaar me de details... Maar nu ik zelf drie van die monsterinspanningen achter de rug heb, begrijp ik waarom een kraam vrouw er zo graag over vertelt. Om dat ze er vol van zit, omdat het zo'n explosie van oerkracht is, omdat het nooit gaat zoals je zelf had verwacht. En ja, natuurlijk herken je veel: de eerste pijnscheutjes in de zij, die vre selijke persweeën, de momenten dat je denkt dat je gek wordt en het ultie me geluksgevoel als er zo'n glibberig mensje op je buik wordt gelegd. De babytijd ligt alweer enkele jaren achter mij. De superdrukke dagen hebben plaats gemaakt voor meer ontspannen dagen, meer tijd voor mezelf. Of ik het over zou willen doen? Als ik zo'n klein manneke vast houd en ruik, denk ik 'ja', maar dan vergeet ik de donkere wolkjes. En die is manlief nog niet vergeten. Op de terugweg naar huis slaakte hij een diepe zucht. 'Wat ben ik blij dat die tijd voor ons voorbij is... Ik moet er niet meer aan denken, al die ge broken nachten, nooit een moment rust, al dat gesjouw met tassen, maxi- cosi's, flessen en luiers.' Gepasseerd station. Ook voor mij, al weet ik dat ik bij een volgend kraam bezoek - niet meer in de familie - weer wegzwijmel boven het wiegje. Even voelen, even ruiken, weer even weten hoe het was... mkmi.iinarffiPtT Navarin (ragout) van lamsvlees, worteltjes, sperziebonen en meiknolletjes. Vuistdik is de Larousse Gastronomique, de grootste kookencyclopedie van de wereld, die onlangs opnieuw in Nederlandse vertaling verscheen. Voeg daarbij het aparte receptenboek en je hebt een ware bijbel voor de keuken, van oorsprong stammend uit 1938 maar niet voorbijgaand aan de vele culinaire veranderingen van de afgelopen eeuw. Door ELLEN SCHOLTENS Er zijn van die momenten dat je zou willen uitstijgen boven je middelbare school-Frans. Bij voorbeeld wanneer in hartje Bourgogne, in zo'n typische bistro, wordt gesuggereerd dat je le plat, de dag schotel, zou moeten proberen. De cane wordt ons warm aanbevolen door de vrouw van de eigenaar. Die is, zo zegt ze, delicieux. Voor alle duidelijkheid: canard sauvage is wilde eend, cane is een vrouwtjeseend die kleiner en molliger is dan het mannetje -met vlees dat fijner en smakelijker is waardoor het met name geschikt is voor gebraden gerechten. Het is een van de lemma's in de Larousse Gastronomique, 's werelds grootste kookencyclopedie, die zijn tweede druk beleeft in het Nederlands. De Franse kok Prosper Montagné was verantwoordelijk voor de eerste editie die in 1938 ver scheen. Zijn overzicht van de gastrono mie in de twintigste eeuw biedt een schat aan informatie over de praktijk van het koken. De geschiedenis, de pro ducten, de ingrediënten voor de recep ten, wijnen en distillaten; alles staat in deze kookbijbel. De Larousse werd in de vorige eeuw een aantal keren herzien en de inhoud werd aangepast aan de veranderingen op culi nair gebied. De nieuwe uitgave -met 4000 trefwoorden over eten en drinken en 3000 recepten die ook nog eens in een apart 'werkboek' zijn gebundeld - is een weerslag van de culinaire revolutie van de afgelopen twintig jaar. Tegenwoordig wordt anders gedacht over evenwicht in de voeding: licht te genover luxe, eenvoud tegenover com plexiteit. Dat betekent niet dat de echte Franse klassiekers, waarbij niet op een onsje boter of room wordt gekeken, wor den overgeslagen. Integendeel, rijke ge rechten ontbreken niet in het 1278 pagi na's tellende boekwerk, In meerdere be tekenissen van het woord, want ook de beroemde truffelsoep van Paul Bocuse wordt vermeld waarvoor - houd uw por temonnee vast - 200 gram truffels nodig is en 200 gram fok gras (ganzenlever). Nog zo'n klassieker onder de klassiekers is haas (lièvre) a la royale van die andere grootheid in de culinaire wereld -Joel Robuchon- die een flinke stempel heeft gedrukt op de geheel herziene Larousse. De Nederlandse Robert Kranen borg, de 'gevallen chef van het Amster damse restaurant Vossius die emplooi heeft gevonden in het Scheveningse Cir custheater van Joop van den Ende, zweert bij dit gerecht. Noemenswaardig zijn ook de reebief stukjes in rode wijn met gebakken peer tjes. Het is een van de, zoals in de culi naire wereld wordt gezegd, signature dis hes van Bernard Loiseau; de chef die be gin vorig jaar een jachtgeweer op zich zelf afschoot nadat hij een slechte beoor deling had gekregen in de restaurantgids Gault-Millaut. Exotisch Hoewel de Larousse op en top Frans is, wordt in de 'geheel herziene editie' wel degelijk rekening gehouden met andere eetculturen. Om dicht bij huis te blijven: de carpaccio uit Harry's bar in Venetië wordt vermeld en ook Engeland krijgt cu linaire erkenning door het vermelden van Britse kazen en Christmas pudding. Er wordt ook stilgestaan bij exotische in grediënten zoals charmoula (dikke, zoetzu re saus uit de Arabische keuken) en falafel (puree van gedroogde tuinbonen of kik kererwten waarvan balletjes worden ge draaid die vervolgens worden gefrituurd). Om die reden, maar ook omdat achterin een overzicht is opgenomen van de grote Franse wijnen en de adressen van de res taurants en koks die hebben meege werkt aan het boek, is 'de' Larousse on misbaar, of hij nu wordt gebruikt in de keuken of als leesboek op 'andere plek ken'. Larousse Gastronomique. Uitgeverij: Culinaire Boekerij/Kosmos-Z&K, Utrecht. Prijs: 85 euro. De omslag van que: op en top Frans. de Larousse Gastronome (lunchgerecht voor 4 personen) 1 groot rond boerenbrood 100 gram tomatentapenade 100 gram Serrano-ham 100 gram chorizo 1/2 krop zachte sla (lollo bionda) verse basilicum 2 grote tomaten 10 olijven 50 gram Manchego-kaas (of Parmesan) 1/2 rode paprika in reepjes 1/2 rode ut in ringen olijfolie (extra vergine) Snijd een groot rond knapperig brood Iweemaal horizontaal doormidden. Be smeer de binnenkant van de schijven met tapenade van gedroogde tomaat. Be eg de onderste schijf met slablaadjes, plakken Serrano-ham, tomaat en basilicum, be sprenkel met olijfolie. Leg de tweede schijf brood erop en beleg die met chorizo schil fers manchego-kaas, dunne ringen rode ui, reepjes paprika en gehalveerde olijven. Be sprenkel met olijfolie en dek af met broodkap. Wikkel het brood stevig in plastic folie en laat het minstens een uur rusten. Snijd het brood (met folie er nog omheen, dan blijft het mooi in vorm) met een broodmes in punten. Verwijder folie en bouw het brood weer op door punten te nen elkaar te plaatsen. Serveer op de plank, met daarbij een stevig glas rode Spaanse wijn, bijvoorbeeld Rioja. Servetten bij de hand houden. Tip: steek een satéprikker door de brood- punten en versier met een olijf. U heeft ze vast wel eens zien hangen in een tapasbar of deli- catessenwinkel. Die Spaanse hammen: hele poten, met de hoefjes aan het plafond ge haakt. Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken hoe ze ooit aan het varken heb ben vastgezeten. Is zo'n poot eenmaal aan de beurt om te worden opgesneden aan de clientèle, dan komt hij terecht in een soort martelwerktuig achter de bar; een klem met vleugelmoeren die de ham in horizontale stand houdt. Met een vlijmscherp mes snijdt de kok op bestelling flinterdun ne, kleine plakjes van de poot. Toegegeven, het ziet er een beetje boers en barbaars uit. Maar laat u vooral niet af schrikken door hun plasti sche uiterlijk, want die verse Serrano-hammen zijn echt verschrikkelijk lekker. Ge woon een keer proberen, ad viseer ik u. Trouwens, bij dè meeste slagers en supermark ten is Serrano-ham tegen woordig te koop. Voorgesne den in keurige plakjes met plastic velletjes ertussen, zo dat niets meer aan de her komst herinnert. Sinds ik de culinaire char mes van deze rauwe Spaanse ham heb leren kennen, ligt er standaard een paar ons in mijn koelkast. Op brood is het heerlijk (zie recept), maar ik verwerk Serrano-ham ook graag in gerechten. Het is echt een fan tastische smaakmaker in sauzen, roerbakschotels en stamppotten, en een stuk magerder dan bij voorbeeld gerookt spek. Probeer maar eens een stamp potje rauwe andijvie met daar op een mooie plak Serrano, droog gebakken in de koe kenpan. Erg lekker en het serveert mooi, want de ham krult tijdens het bakken de coratief op. Serrano-ham is gedroogde rauwe ham uit de bergen. Sierra is het Spaanse woord voor gebergte. De hammen, meestal van gemeste witte varkens, worden eerst bedekt met een dikke laag zeezout. Daarna worden ze opgehan gen in droogschuren en min stens negen maanden, tot soms wel 32 maanden, gedroogd in de koude, droge berglucht. In die tijd ver liest de ham gemiddeld drie procent van zijn vocht, waardoor de smaak sterk wordt geconcentreerd. De lekkerste en duurste Serrano-ham is de Pata Negra (zwarte voet), ge noemd naar het duidelijk herkenbare zwarte hoefje van het zeer exclusieve Iberische varken. Dit zwijntje heeft echt gezwijnd want tot de slacht mag hij lekker vrij rondscharrelen in de ei- kenbossen van Andalusië en eikeltjes eten tot hij zo'n 180 kilo weegt. Zijn vlees is dan prachtig dooraderd met Serrano-hammen op de Boqueria; de Buik van Barcelona (overdekte dagmarkt). Foto Karei de Vos fijne vetkanaaltjes, waardoor de ham I letterlijk smelt in de mond wanneer het onze lichaamstemperatuur be- reikt. Een bijzondere culinaire erva ring, maar wel een dure want echte Pata Negra kost uitgesneden rond de negentig euro per kilo. Ter vergelij- j king voor de gewone huis-, tuin- en keuken-Serrano betaal je, uitgesne den, rond de drie euro per ons.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 20