Wonderdieet of discipline PZC COOKBOOK M.ATKINS' II Vet of koolhydraten Voordracht woensdag 21 januari 2004 Het lijkt te mooi om waar te zijn; afvallen door vooral vet, en geen koolhydraten, te eten. Het Atkins-dieet beleeft een revival in Amerika. Ook in Nederland bekeren steeds meer mensen, vooral in 'dieetmaand' januari, zich tot dit dieet. Door ELS BRENNINKMEIJER Afvallen met dokter Phil, slank en fit met Montignac, al les over sapkuren. De etalage van de American Book Centre aan de Lange Poten in Den Haag spreekt de eerste week van ja nuari duidelijke taal. Bovenaan ligt 'New Diet' van dr. Atkins, het dieet dat in Amerika en En geland een revival beleeft. Al in de jaren zeventig verkocht Atk ins vijftien miljoen exempla ren van 'Diet Revolution'. Zijn 'New Diet Revolution' haalde in de jaren negentig de tien miljoen en verdrong vorig jaar in Engeland Harry Potter van de top van de bestsellerlijsten. Atkins-ijs en Atkins-bier staan er in de supermarktschappen. In Nederland heeft de leer van Robert Atkins nog niet die sta tus bereikt, wellicht omdat de vertalingen 'Dr. Atkins' nieuwe dieet revolutie' en 'Een leven lang Atkins' pas volgende maand na jaren in herdruk ver schijnen. Toch bekeert ook in onsland een groeiend aantal afvallers zich tot zijn leer. Ze ker in de maand januari. Kern van de Atkins-leer is dat voor een gezond en slank leven niet vetten, maar koolhydraten moeten worden beperkt. Geen Qe-ac/e 'Qisp. aardappelen, rijst, pasta, brood, suiker en meelproduc- ten meer op het menu, maar wel eieren, roomboter, groen ten. kaas, vlees en vis. Volgens Atkins stapt het lichaam, als het geen koolhydraten tot zich neemt, vanzelf over op vetver- branding. Volgers van het dieet beginnen met maximaal slechts twin tig gram koolhydra ten per dag, om te wen nen. Men moet twee liter water per dag drinken en extra vita minen slik ken. Voe dingsdes kundigen zijn daar van niet overtuigd. Vet en eiwit vullen veel meer dan koolhydraten, dus krijg je uiteindelijk minder calorieën binnen, is hun verklaring. De meeste voedingsdeskundi gen zijn uiterst kritisch; ze wij zen op het strenge regime dat volgens hen niet is vol te hou den en op het ontbreken van wetenschappelijk onderzoek naar de langetermijneffecten RQBfflf C. ATKINS, M.S.. VERONICA A1KIHS Eieren met spek, een typisch dr. Atkins ontbijt. van deze wijze van afvallen. Het Voedingscentrum in Den Haag heeft voor Atkins, net als voor de meeste andere diëten. De New Yorkse cardioloog Robert Atkins - hij overleed vorig jaar april op 72-jarige leeftijd - was niet de eerste die de inna me van zo min mogelijk koolhydraten propageerde. De Londense doodgraver William Banting volgde zo'n dieet en schreef er een artikel over. Atkins pikte het idee op en werkte het verder uit. Een minder strenge versie, het South Beach Diet, is in Amerika al evenzeer bijzonder populair. Jarenlang is er geen enkel onderzoek ge daan naar het Atkins-dieet, tot vorig jaar twee studies verschenen in het New Eng land Journal of Medicine. Daaruit blijkt dat het dieet van Atkins meer resultaat had dan de aanpak met weinig vetten en calorieën. Wel werd duidelijk dat vier van de tien proefpersonen het dieet niet kon den volhouden. Het dieet is ook gezonder dan veel des kundigen denken. Mensen die 'Atkins' volgden, hadden een stijging van hun goede cholesterol en geen of een ver waarloosbare stijging van hun slechte cholesterol. Over de lange termijneffec ten loopt nu een Amerikaans onderzoek over vijf jaar. Onder deskundigen woedt nu volop de discussie of vet niet veel gezonder is dan altijd werd aangenomen en dat juist koolhydraten de grote boosdoener zijn. Vragen die des te actueler zijn nu de helft van de Nederlanders al te zwaar is en diabetes (suikerziekte) aan een enor me opmars bezig is. weinig goede woorden over. Jaarlijks krijgt het centrum zo'n vijftigduizend vragen over afvallen en diëten. „Nu hebben veel mensen het weer over At kins, een paar jaar geleden ging het over Montignac", zegt P. Schutte van het Voedings centrum. „Het komt allemaal op hetzelfde neer: mensen zoe ken hét ultieme wonderdieet. Iedereen valt van bijna elk dieet vanaf, omdat je bewuster op je voeding gaat letten. Maar op de lange termijn zijn de meeste diëten niet vol te hou den. Bovendien kent Atkins veel verboden en daar zijn wij geen voorstander van. Mensen moeten niet anders eten maar hun totale levensstijl verande ren. Met wat meer discipline." Ondertussen roeren de Atkins- adepten zich met lyrische ver halen, ook op internet. Een 42- jarige vrouw schrijft op een fo rum zielsgelukkig te zijn. 'Ik heb alles geprobeerd, maar tel kens als er vijftien kilo af was, kwam ik er daarna twin tig aan. Nu ben ik al een jaar twintig kilo lichter en ik voel me ontzet tend goed. En: géén hongerge voel!' De woede van veel lijners richt zich op de deskundigen, de we tenschappers en de diëtisten. 'Mijn conclusie is dat de mees te wetenschappers de boeken niet eens gelezen hebben', schrijft een student. Maar niet alle deskundigen zijn negatief. Voedingsdeskundige Katinka Huiskamp was jarenlang scep tisch over Atkins, maar is daar deels op teruggekomen. Ze heeft in haar dieetadviesbu reau te veel positieve voorbeel den gezien en gehoord, zegt ze, van mensen die door Atkins fors gewicht hebben verloren. „Daar kan je niet aan voorbij gaan. Deskundigen zeggen dat het Atkins-regime niet op de lange termijn is vol te houden, maar ik zie mensen die na an derhalf jaar gewoon spor ten, heel actief zijn en zich heerlijk voelen." Huiskamp denkt dat een be paalde groep veel baat kan heb ben bij het Atkins-dieet. „In ons moderne eetpatroon ne men we zo veel suikers, dat bij veel mensen de koolhydraten- huishouding volledig verstoord raakt. Dan val je niet meer af, ook niet met een vetloos dieet." Huiskamp ziet Atkins vooral als een heilzame kuur om de stofwisseling rust te ge ven en te schonen van al die suikers. „Het zou goed zijn als er een iets mildere vorm wordt ontwikkeld, want het is een erg streng dieet. Het beperken van het eten van fruit is bij voorbeeld zeer discutabel. An derzijds: zoals veel mensen nü eten is helemaal niet gezond." Kleurexplosie Zo midden in de winter wil het wel eens gaan kriebelen: grauw hoofd, lam lijf, het is tijd voor een opknan. beurt. Wie geen geld heeft voor een 'Spa-treatment' doet 't met een maskertje, een voetenbad of een ander haarkleum Gamier brengt 100% Color, een permanente crème-gel haar kleuring met extra sterke, pure kleurpigmenten en micro mineralen. Garnier belooft een vernieuwde technologie die ervoor zorgt dat de kleurdeeltjes diep in het haar worden Ge zogen, voor een optimale kleurintensiteit. De kleuren gaan van knalrood tot brutaal koper (er zijn negen tinten), ioo% Color kost 8,99. Winterlippen Er zijn ergere problemen op de wereld, maar een lippenver- zorgingsstick die te lang in de (wintersport)zon heeft gelegen en verworden is tot een vies klonterig papje, is toch knap u- ritant. Dr. Swaab zegt aan dat euvel voorgoed een einde te hebben gemaakt. De Vitamin Lipcare stick en de Herbal Lip- care stick van dit merk kunnen namelijk niet smelten tot een temperatuur van maar liefst veertig graden Celsius. Bo vendien beschermen de verzorgende bestanddelen je lippen tegen invloeden van buitenaf, helpen ze tegen schrale en ge sprongen winterlippen en gaan ze huidveroudering tegen, De Lipcare sticks van Dr. Swaab kosten 2,39 en zijn onder meer verkrijgbaar bij DA. Warme bril Een koude, harde bril onder de blote billen behoort binnen kort tot de verleden tijd. De firma Royal Soft verblijdt wc- gangers met 'de nieuwe trend in toiletteren'. „Al zijn het da gelijks maar vijf minuten, ze moeten wel comfortabel zijn", meldt Daniel Nijboer. Hij bedacht Royal Soft Seats: zachte, comfortabele en hygiënische brillen. „En altijd meteen op biltemperatuur." De bovenlaag is gemaakt van duurzame kwaliteitsgel, die niet plakt of huidirritaties veroorzaakt. De bril is leverbaar in diverse uitvoeringen en meer dan twintig kleuren, sjiek of trendy, leuk als hebbeding of relatiegeschenk. De prijs? Een combi van basiskleur en trendy of klassieke sierstrip komt op 70. Graanontbijt Het is een beetje een complexe naam, maar als je hem uit spreekt, valt het wel weer mee: H-0 1-2-GO! Het klinkt als een chemische formule, maar staat voor een 'nieuwe genera tie graanontbijt'. Het voldoet aan de hedendaagse eisen: voedzaam, gezond en gemakkelijk te maken in de magne tron. Binnen een paar minuten is het klaar. De havermout b er in twee smaken: naturel en muesli. Het nieuwe ontbijtpro- duct, boordevol voedingsvezels, bevat geen kunstmatige coit serveringsmiddelen en kleurstoffen. Het spul is in porties voorverpakt. De prijs is 1,99. Een royale wc-bril, zacht voor de billen. We hebben, de voorbije week heel wat uurtjes, samen zitten lezen, Oud ste en ik. Éét zag er naar uit dat zij het boek dat ze had uitgekozen voor haar boekbespreking (De Kameleon vaart uit!) niet op tijd uit zou krijgen. Oudste is niet zo'n lezer. Ze zal niet gauw uit zichzelf een boek pakken en erin wegduiken. Ze heeft een stok achter de deur nodig. En daarom le zen we samen. Dat wil zeggen: zij leest mij voor, af en toe lezen we om de beurt een zin en soms lees ik haar een bladzijde voor. Werkt heel goed. Ik kan haar corrige ren, als dat nodig is. En zij kan mij vragen stellen als ze een woord niet snapt. 'Mam, wat is dat, onontbeer lijk? En mam, wat betekent vlijtig?' 'Dat is hetzelfde als ijverig.' 'Waarom heeft de schrijver dat woord dan niet gebruikt?' 'Omdat hij de kinderen iets wil laten leren.' 'O, zit dat zo.' Terwijl ik daar zo zat met haar, moest ik denken aan de Turkse on derwij sinspecteur, die afgelopen week te zien was in een van de actua liteitenprogramma's. Naar aanlei ding van de moord op Hans van Wie ren vertelde hij over de gebrekkige taalkennis van allochtone kinderen. Ze hebben op twaalfjarige leeftijd al zo'n achterstand dat die nauwelijks meer is in te halen. Ze hebben dezelf de ïeercapaciteiten als hun Neder landse klasgenoten, maar ze snappen de woorden niet, hebben meer tijd nodig voordat alles tot hen door dringt. Dat frustreert. Ze willen over met de rest, maar dat lukt niet... Thuis wordt Turks (of een andere taal) gesproken. Elke keer als een Turks kind thuis komt, moet hij om schakelen naar de taal van zijn thuis land. Er wordt naar de Turkse televi sie gekeken, naar Turkse muziek ge luisterd. De inspecteur vertelde over een elfjarig jongetje met taalproble men. 'Lees dan thuis eens een boek', stelde hij voor. Maar boeken hadden Door Susanne Groeneveld redacteuren moeder van drie dochters ze thuis niet. Een tijdschrift dan? Waren .er niet. Een krant dan mis schien? Ook niet. Natuurlijk is dat niet in alle Turkse gezinnen zo, maar het voorbeeld was veelzeggend. Hoe moeilijk moet dat zijn: zwevend tussen twee talen. En wat zeker zo erg is: zwevend tussen twee culturen. Wat buiten mag, is binnen verboden. Het meest shockerend van de afgelo pen week, afgezien van de reactie van de vrienden van Murat, vond ik het onderzoek van journalist Hans Krilcke. Volgens hem ziet een kwart van de allochtone jongeren het leven niet meer zitten, ze zijn depressief, hebben psychische klachten. En dan komt daar nog armoede bo venop. Want vorige week werd ook bekend dat meer dan de helft van de Turkse gezinnen niet kan rondko men. 'Mam, wat is dat, onontbeerlijk?' 'Niet zonder kunnen.' Kennis van de Nederlandse taal. Onontbeerlijk om mee te kunnen in het onderwijs en maatschappelijk te slagen. En steun van de ouders. Kinderen die geen steun van hun ouders krijgen, hebben het een stuk moeilijker om overeind te blijven. Oudste heeft haar boek uit. Ze is klaar voor haar voordracht, komende vrij dag. i 4 i A 1a m »i =a m -i Warme chocoladecake met peer en kruidnagelijs Door ANGELIQUE SPANINKS De winter vraagt om een warm toetje. Niet dat er geen ijs bij mag. maar dan wel ijs met een winters smaakje, aldus patron-cuisinier Dick Middelweerd van de Treeswijkhoeve. Dit riant gelegen restaurant aan de Valkenswaardseweg in Waalre behoort tot de toppers van Nederland. Niet voor niets steeg Middelweerd dit jaar van plaats 94 naar 52 in de Lek- ker-topl00. Bovendien is hij kers vers lid van de Alliance Gastrono- mique. Enthousiast zegt hij met een zijn medewerking aan deze reeks toe. Hij werkt tenslotte bij voorkeur met seizoensproduc ten. Deze maanden zit hij met zijn hoofd bijvoorbeeld helemaal in de kolen en spruitjes, kruiden en chocola. Daarom moet hij een aanstaand bruidspaar, dat nu al wil weten wat ze in sep tember op hun brailoftsbord zullen vinden, teleurstellen. „Dat weet ik nu nog niet. Dat is nu juist de creativiteit van ko ken. In september ziet de kaart er helemaal anders uit, loopt de zomer naar z'n eind. Daar ben ik nu helemaal niet mee be- Ingrediënten voor 4 personen voor de chocoladecake: 2 eieren 2 losse eidooiers 50 gr suiker 50 gr bloem 120 gr boter 120 gr gesmolten pure chocolade (70% cacao) voor de peer: 2 mooie grote Doyenne de Comise-peren 1 It water 300 gr suiker vanillestokje kaneelstokje sinaasappel voor het kruidnagelijs: 1 It melk 20 eidooiers 400 gr suiker 15 gr kruidnagel bolletjes 0,75 It room nog 400 gr suiker zig. Over de vraag van deze krant naar de receptuur voor een ge recht dat past bij de winter hoefde hij echter niet meer dan een paar minuten na te denken. „Ik dacht gewoon een voudig te beginnen, met een warm toetje dus, dat drie win terse smaken bijeen brengt. Al lereerst natuurlijk de chocola decake, daarbij een in een sui ker/kaneelstroopje gepocheerde peer en tot slot een bolletje onalledaags kruidnagelijs. Dit laatste is voor mensen thuis natuurlijk niet makkelijk te maken, je moet er op zijn minst een kleine ijsmachine voor hebben. Maar echte kookliefhebbers hebben zo'n ding tegenwoordig in huis. Zoniet dan smaakt vanil- leijs er ook goed bij", aldus Middelweerd, die deze combinatie afleidde van de klassieke 'Poire Belle Hélène', de warme peer met chocoladesaus en vanil- leijs. Wie het kruidnagelijs zelf wil maken kan het best een dag eerder beginnen. Allereerst moeten het eerste deel suiker en de kruidnagel in de melk aan de kook gebracht worden. Vervolgens de helft van het tweede deel suiker oplossen in de eidooiers en deze goed glad roeren. Daarna een scheutje van de kokende melk langzaam door het eidooiermengsel roeren zodat dat lauwwarm wordt. „De eidooiers koud in een keer bij de warme melk gooien geeft klonten. Dan krijg je een soort roerei. Wij willen juist een zachte, gladde vla-achtige substantie over houden. Vandaar dat we de eieren eerst 'familie la ten maken met de melk' zoals wij dat noemen, voor dat we ze door de warme melk spatelen." Zijn de kruidnagelmelk en eidooiers anglaise gebon den dan laten we het mengsel afkoelen en scheppen we de room erbij. Dat geheel laten we minstens een halve, maar liefst een hele dag in de koeling staan om er vervolgens de kruidnagel uit te zeven. Daarna draaien we het in een ijsmachine zodat er een romi ge hoeveelheid ijs met een lichte kruidnagelsmaak ontstaat. Vergt het maken van het ijs een hoop werk, de cake jes en gepocheerde peren zijn in een mum van tijd ldaar. Zo worden voor de cakejes de eidooiers met de suiker 'au bain marie' warm geklopt. De hele eieren meng je met de bloem, boter en chocolade tot een dikke mousse en daar schep je het opgeklopte lauw warme ei-suikermengsel doorheen. Dat giet je in een vormpje - „liefst een klein soufflébakje of savourin- vormpje, zodat je in het midden nog een gaatje hebt voor een scheut warme chocoladesaus", zegt Middel weerd verlekkerd. Vervolgens zet je die vormpjes in de oven, niet langer dan een minuut of negen op 200 Dick Middelweerd van de Treeswijkhoeve in Waalre bijzij" smaakvol wintertoetje. Foto Freekje Groenend graden zodat ze 'baveux' zijn, stevig van buiten maar nog zacht van binnen. Voor de de peer tot slot maak je een suikerstroop. Daarvoor breng je het water met de suiker, het vanil le- en kaneelstokje en de met een dunschiller in reepjes gesneden sinaasappelschil aan de kook. Kookt dit mengsel dan leg je er de geschilde, gehal veerde en van hun klokhuis ontdane bolle peren tn- De wat rijpe Doyenne de Comise peren zullen zich dan binnen een paar minuten volgezogen hebben met de zoetigheid. Bij wat minder rijpe versies van deze koning onder de peren duurt het wat langer Maar even prikken leert snel of de binnenkant zacht genoeg is om de peer uit de warme stroop te vissen. Snij deze vervolgens in een waaiertje of leg partjes gesneden op het bord naast het ijs en hei cakeje en je hebt een ogenschijnlijk eenvoudig maar heerlijk smakend winters nagerecht. Cirkel 'Cirkelvormige plaatsing van de toetsen' - nu iedereen een mobiel tje op zak heeft, lijkt dat een ver rassende innovatie. Alsof er nooit een kiesschijf heeft bestaan. Sie mens greep terug naar de cirkel voor de compacte Gigaset CL100. De ingebouwde dect-technologie staat borg voor een prima ont vangst op de maximaal zes aan te melden handsets. Met een net werk kan er tegelijk intern en ex- tem getelefoneerd worden. Ge sprekken kunnen ook onderling worden doorverbonden. De CL100 is te koop voor 129,95 in de kleur Een beetje terug in de tijd met Siemens. 'shining-indigo'.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 22