Donderdag is Raasdonderdag in Rilland Melk nu nog beter voor elk lVOensdag 21 januari 2004 Door Rien van Reems wie weet nog wat dat zijn? Veel jonge mensen hebben er "og nooit van gehoord. Toch is het «n oer-Hollands product. Een erg 'etor product zelfs, zoals ik in De p°ort van Antwerpen in Rilland er- jjaat Daar is het iedere donderdag ^donderdag, een culinair evene- ment dat de moeite waard is om mee te maken. In de sinds kort geo gde Bistro, gehuisvest in de loun- §e' het gezellig aanschuiven en genieten aan lange houten tafels waarop een veelheid aan potjes en Schoteltjes staat uitgestald. De raas donder verschijnt aan de gast in gelullende gedaanten en verge ld van een uitgebreide garnituur, toet voor ni<As spreekt men ook wel van de Hollandse Rijsttafel. Voor wie het niet weet: raasdonders zijn kapucijners, gedroogde grijs groene erwten die tijdens het kook- proces bruin verkleuren. De kleur doet denken aan de pij van Kapucij ner monniken, vandaar de naam. U zult nu ook begrijpen waarom De Poort van Antwerpen ze op de kaart heeft staan. Het hotel, café-restau rant en congres- en partycentrum is gevestigd in een voormalig klooster van de orde van de Kapucijnen. Het pand is met smaak en vindingrijk heid gerenoveerd tot een oord van gastvrijheid met het modernste comfort waarbij de serene sfeer van weleer behouden bleef. Gastheer Leo Koornan vertelt me dat onlangs een gezelschap Kapucij ner monniken de Poort van Antwer pen bezocht en zeer gecharmeerd was van de metamorfose. Ik weet niet of zij de raasdonders hebben geprobeerd maar ik ben er van overtuigd dat ze er tevreden over zouden zijn geweest. De Kapucijnen zijn een Orde van Minderbroeders, een tak van de Orde der Francisca nen en zij betrachten eenvoud. Het is in die sfeer dat in de Bistro van de Poort van Antwerpen de simpele raasdonder wordt opgediend. Niet op een weelderig gedekte tafel maar gewoon op het houten tafelblad, zo als dat vroeger in de refter van het klooster gebeurde. De weelde schuilt uitsluitend in de rijkdom aan garnituren: gekookte rijst, ge kookte aardappelen, zoetzure au gurkjes, zilveruitjes, gemengd zuur, piccalilly, gebakken uitjes, gebak ken spekjes, mosterd enz. In totaal zijn er op het moment dat ik van de raasdonders zit te snoe pen zo'n dertien variaties, allemaal genoemd naar een lid van de Orde der Kapucijnen, en ik verneem dat er nog meer zullen worden ge creëerd. Elke donderdagavond ser veert de Bistro er drie en vandaag zijn dat de kapucijners van broeder Franciscus, van broeder Mattheus en van broeder Benedictus. Onge acht de samenstelling is de prijs al tijd dezelfde, een in mijn ogen zeer schappelijk bedrag van 9,75. Elk gerecht gaat vergezeld van een degelijke uitleg, ik citeer: „De kapu cijners van broeder Franciscus is sa mengesteld uit kapucijners met al lerhande verse groenten zoals: prei, paprika, tomaten, taugé, Spaanse pepertjes en champignons." Francis cus was een dierenvriend en deze vegetarische raasdondercreatie ver dient zonder twijfel zijn naam. De keuken adviseert er een kaasomelet bij, maar ik heb meer dan voldoen de aan dit rijke gerecht uit de arme keuken. Over de kapucijners van broeder Mattheus vermeldt de toelichting het volgende: „Broeder Mattheus hield van de kruidige smaak van stoofvlees. Zijn kapucijnerschotel was dan ook samengesteld uit kapu cijners met stoofvlees en uienrin gen." De naam Hollandse Rijsttafel is vol komen terecht, kapucijners, aardap peltjes, rijst, stoofvlees en een extra vleesjus staan op een rechaud op ta fel met daaromheen al de garnitu ren in potjes en schaaltjes. Het zoe ken naar een lekkere combinatie is, net als bij de Rijsttafel, al een feest op zich, ik maak de ene combinatie na de andere. Zo'n raasdonderfes tijn lijkt me een leuk familiever- maak, echt iets voor een personeels- avond of een avondje uit met de tennisclub. In de Bistro maak je bo vendien gemakkelijk culinaire vrienden, want aan de lange tafels is het gewoon aanschuiven, al is dat niet verplicht, intiem raasdonderen is ook mogelijk. Bistro binnen De Poort van Antwerpen Hoofdweg 60 4411 NA Rilland Tel. 0113-551177 Fax. 0113-551021 e-mail: info@depoortvanantwerpen.nl Dagelijks geopend van 11 tot 21 uur Donderdagavond raasdonders Creditcards: Visa, Mastercard en pinnen Kinderen kindergerechtjes Vegetarisch: kapucijners van broeder Franciscus Rolstoel: ja, invalidentoilet aanwezig Roken: met gescheiden maar in overleg per tafel regelen verhoogd CLA-gehalte in het winkelschap te krijgen. Dat is niet zo moeilijk: koeien die bij voorbeeld vers gras, klaver, so ja of raapzaad op het menu hebben staan, produceren van zelf al CLA-rijke melk. Foto Vincent Wi ke Bruin brood bleek overigens ook gunstig te zijn. Slank De Amerikaanse onderzoeker Robert Heany (Creighton Uni versity, Omaha) spitte negen studies over bloeddruk en bot ten nog eens door waarin proefpersonen extra calcium hadden geconsumeerd. Hij vroeg zich af wat er met hun gewicht was gebeurd. Verba zende conclusie: hoe meer cal cium, hoe lager het gewicht en hoe minder vetrollen. Dage lijks 300 milligram calcium méér consumeren (kwart liter melk) resulteert volgens Heany in 2,5 tot 3 kilo gewichtsver- mindering. Andere studies bevestigen de relatie tussen melkconsumptie en een vriendelijk gestemde weegschaal. In een Canadees onderzoek bleken vrouwen die weinig calcium gebruikten ge middeld aanzienlijk dikker te zijn dan vrouwen die veel van dit stofje binnenkregen. Bij mannen werd dit verband ove rigens niet gevonden. Hoogleraar Gert-Jan Hiddink: „Op dit terrein wordt momen teel geweldig veel onderzoek gedaan. We zullen binnen twee jaar veel aan de weet komen. De constante in het merendeel van deze studies is dat de con sumptie van zuivel gewichtsre- gulerende effecten lijkt te heb ben." Kanker „Een zwaluw maakt nog geen zomer", zegt Gert-Jan Hiddink over de berichten dat zuivel- consumptie tegen borst- en darmkanker zou beschermen. Een in 2001 gepubliceerde Noorse studie bij 48.844 vrou wen wees uit dat wie minstens drie glazen melk per dag dronk, 44 procent minder borstkankerrisico's had dan wie geen melk beliefde. Soort gelijk Fins onderzoek, in 1996 gepubliceerd in de British Jour nal of Cancer, meldt 58 pro cent minder borstkankerge- vaar. In de medische literatuur zijn tientallen studies te vinden over de beschermende werking van zuivel (vooral vanwege de ingrediënten calcium en vita mine D) tegen darmkanker. Hiddink: „Er moeten toch nog sterkere bewijzen komen. On ze kennis is nog steeds te be perkt, te veel gebaseerd op on derzoek bij proefdieren en te weinig bij mensen. Bovendien zijn de resultaten niet eendui- dig." Hij ziet overigens meer heil in de zogeheten geconjugeerde li- nolzuren (de wetenschappelij ke afkorting is CLA), een na tuurlijk ingrediënt dat in melk vet zit. Uit experimenten met proefdieren bleken deze CLA's tegen bepaalde tumoren be scherming te bieden. Hiddink: „De stap van proefdieren naar mensen is echter nog niet ge maakt." Hoewel dus verre van duidelijk is of CLA's kanker bij de mens kunnen voorkomen, is de Ca nadese zuivelindustrie al bezig om melkproducten met een Gebit Snoep verstandig, drink een glaasje melk! Mensen die half zoveel calcium binnenkrijgen als zou moeten, hebben bijna tweemaal zoveel kans op tand vleesontsteking als mensen die wel drie maal daags een gezon de portie zuivel naar binnen werken. Dat blijkt uit een grootscheeps onderzoek naar de gebitstoestand van bijna 13.000 Amerikanen. Tandvlees ontsteking is de belangrijkste oorzaak voor het verlies van tanden. Dus: snoep verstandig, neem ook nog wat kaas. Het is al sinds begin jaren negentig be kend dat kaas de schadelijke gevolgen van zuren voor het gebit neutraliseert en de speek- selproductie opvoert, ook al gunstig voor tanden en kiezen. Gert-Jan Hiddink: „Niet voor niets dat aan het eind van een diner kaas op tafel komt. Kaas is goed tegen tandbederf, rei nigt het gebit. Calcium en vita mine D zorgen voor opbouw van het bot." Diabetes type 2 Wie zwaarlijvig is, een hoge bloeddruk en een abnormaal hoog suikergehalte in het bloed heeft, heeft grote kans om diabetes "type 2 (ouder- domssuiker) te krijgen. Deze opeenstapeling van risico's wordt ook wel eens met de term IRS (insuline resistentie syndroom) aangeduid. Melk kan dit gevaar verminderen. Onderzoekers van de Harvard- universiteit in Boston stelden in een onderzoek onder drie duizend tieners vast, dat wie vijfmaal daags een zuivelhap of -drank tot zich nam 72 procent minder kans op IRS had, ook al wogen deze melkliefhebbers een paar pondjes teveel. An ders gezegd: zuivel verlaagt de kans op IRS en daarmee de kans op diabetes type 2. Goed nieuws voor de Joris Driepinters onder ons. Melk is volgens recente wetenschappelijke inzichten nog beter voor onze gezondheid dan we al dachten. Dat is jammer: juist in onze jonge jaren kunnen we flink wat botmassa kweken. Een re serve voor onze oude dag, want na de dertig neemt het botvo- lume stukje bij beetje af. Astma Verrassend: volle melk en roomboter beschermen jonge kinderen tegen astma. Dat blijkt althans uit een studie vo rig jaar van Alet Wijga, verbon den aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven. „Het aantal mensen met astma is de afgelopen ja ren flink toegenomen en het wordt steeds duidelijker dat naast erfelijke factoren ook de omgeving een rol speelt. Wij denken dat de westerse manier van leven - denk aan voeding - en de veranderingen die zich daarin hebben voltrokken van belang zijn", aldus Wijga. Zij en haar collega's analyseer den het voedingspatroon van 2978 kinderen van twee jaar en probeerden een jaar nadien een verband te vinden tussen hun voeding enerzijds en ast ma en astmasymptomen als een piepende ademhaling an derzijds. Bij de kinderen die da gelijks volle melk dronken, was het astmarisico met veer tig procent verlaagd, bij kinde ren die roomboter op hun bo terham kregen met 55 procent. 3xir WILL GERRITSEN Kelk is niet bij iedereen ge- Sefd, Sommige verkopers van ïtëdingssupplementen ageren tegen de witte motor. Jet is slecht afgelopen met Jo es Driepinter. Hij zit nu in een stoel, omdat hij zes keer zijn jeup heeft gebroken en dat al- tal door die drie glazen per lag", sneert ene PillieWillie muit zijn webwinkel. Pil is klinkklare kletskoek, als «mogen afgaan op een studie a de Journal of the American jdllege of Nutrition waarin kist 132 wetenschappelijke (Érzoeken over dit onder lip zijn doorgelicht. Conclu- e er is een stortvloed van be- cjs voor de stelling dat cal- aumin het algemeen en zuivel bijzonder tegen botont- hlking beschermen en daar- aee onder meer heup- en pols- uaemren helpen voorkomen. Nederland lijden bijna een kif miljoen mensen aan bo- untkalking, vooral ouderen. In schillende landen maken Htsen zich nu zorgen over het joeiende aantal polsfracturen dj jongeren, Volgens medisch rakblad JAMA zijn deze kwet- de laatste 36 jaar in de meisjes met 56 procent plegen, bij jongens met 32 procent. De verklaring wordt gezocht in de enorm gestegen consumptie van frisdrank die het glaasje .melk of yoghurt steeds meer werdringt. Kinderen die geen melk drinken, lopen tweemaal zo veel risico op fracturen als leeftijdgenoten die driemaal daags een mellcsnor 'laten staan'. Bijna de helft van de 'melkloze' kinderen tussen drie en tien jaar heeft al eens de botten ge broken, melden wetenschap pers uit Nieuw-Zeeland. Zover is het in zuivelland Nederland niet, maar de Wageningse hoogleraar voedingsvoorlich ting Gert-Jan Hiddink vangt wel verontrustende signalen op. „Er zijn ouders die hun kin deren cola in plaats van melk bij het ontbijt geven."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 21