Plateau de Fruits de Mer als een levend schilderij Airbag zit Spirit dwars ^0113-316680 J,S"act.e a pic.nl 2is31,4460 AA Soes M?dden-Zeeland: 0113-315520; *L Vlaanderen: 0114-372770: Sal 020-4562500. woensdag 14 januari 2004 Op de eerste kleurenfoto die de Marslander naar de aarde stuurde zijn de betrekkelijk kleine steentjes te zien waarmee de Gusev-krater waar de landing plaatsvond, bezaaid is. bovenaan pagina: Hoewel de directe omgeving van de Marslander Spirit opmerkelijk vlak is (Nasa-technici hopen dat zal blijken dat de bo dem van een miljarden jaren geleden opgedroogd meer zal blijken te zijn), tgn in de verte wat heuvels te zien. De linkerfoto is 's morgens genomen, er 's middags toen de zon hoger aan de hemel stond, waardoor die donkerder leek. Er moet een 'Mars-project' komen om binnen afzienbare tijd Ameri kaanse astronauten naar Mars te sturen. Dat zei president Bush vori- week in een moment van euforie na de geslaagde landing van een Nasa-robot op Mars. Ook de herinnering aan de succes volle maanreizen van het Apollo- project heeft ongetwijfeld meege speeld. Het in 1963 door president Kennedy geuite voornemen om 'binnen tien jaar' een Amerikaan naar de maan te sturen werd uitein delijk een nog altijd niet overtrof fen hoogtepunt in de Amerikaanse ruimtevaartgeschiedenis. Het in binnen- en buitenland door de oor log in Vietnam behoorlijke aange taste prestige van de VS werd be hoorlijk opgekrikt toen miljarden mensen over de hele wereld Neil Armstrong zijn 'kleine stap' zagen maken die een 'reuzensprong voor de mensheid' was. In politiek opzicht zijn er veel over eenkomsten. Net zoals destijds bij de Vietnamoorlog het geval was, bestaat er ook nu veel weerstand te gen de buitenlandse politiek van de regering-Bush, ditmaal in verband met de door velen bekritiseerde in val in Irak. Ook in eigen land begint het verzet tegen het 'krijgskabinet' van George W. Bush toe te nemen. Bij het kiezersvolk gaat een oproep aan de Amerikaanse pioniersgeest er op zo'n moment altijd goed in. Als Nasa er inderdaad in zou slagen om tegen 2015 een geslaagde, be mande reis naar Mars te onderne men zou dat de positie van de VS als rijkste en machtigste natie op aarde andermaal bevestigen - in elk geval in de ogen van de door snee-Amerikaan. Een andere vraag is of de belofte van Bush voor het veelgeplaagde ruimtevaartbureau een haalbare kaart is. Nasa had de geslaagde lan ding van het robotkarretje Spirit op Mars in elk geval hard nodig. De ruimtevaartorganisatie lag het afge lopen jaar stevig onder vuur. De ramp met het ruimteveer Columbia heeft ertoe geleid dat de Ameri kaanse shuttle-vloot nog zeker een Bemande ruimtevaart lijkt dan ook niet het grootste Amerikaanse suc cesnummer van de laatste jaren te zijn. De missie van de Spirit en zijn tweelingbroertje Opportunity, die eind deze maand zijn opwachting op Mars moet maken, toont boven dien aan dat relatief goedkope 'ro botruimtevaart' technologisch en wetenschappelijk evenveel kan op leveren als het sturen van mensen naar de rode planeet - in elk geval op de korte termijn. Gevreesd moet worden dat we van de toezegging van Bush junior - net zoals die van zijn vader, die tijdens zijn ambtspe riode precies hetzelfde beloofde - na de komende verkiezingen wei nig meer zullen vernemen. Zeker niet als zijn economische adviseurs hem eenmaal hebben voorgere kend welk prijskaartje er aan zijn Marsproject zou komen te hangen. De Spirit is geland in een kaal, woestijnachtig landschap, veel minder rotsachtig dan de landings plaatsen van eerdere Marsexpedities. Rechts op de foto is een 'deuk' in het landschap te zien die lijkt op de kuil 'Sleepy Hollow', die de Nasa-technici als eerste doel voor het robotkarretje heb ben aangewezen. Een poging de dwarse airbag onder het landingsplatform te trekken, resulteerde er alleen near in dat het hele geval scheef kwam te staan. Daardoor leek de Marshorizon op de fo to's die de Spirit naar de aarde stuurde, plotseling te zijn gekanteld. Maar er zit een luchtkussen in de weg (rechtsboven op de foto). Een op afstand bestuurd pakketje afleveren over een afstand van pakweg 60 miljoen kilo meter is geen sinecure. De Europese ruimte vaartorganisatie ESA kan erover meepraten. Haar Marslander Beagle 2 heeft na zijn aan komst op Mars, op eerste kerstdag, niets meer van zich laten horen. Nasa, de Amerikaanse tegenhanger van ESA, had meer succes. Het robotkarretje Spirit maakte wel een geslaagde zachte landing. Maar ook die expedeitie, waarbij de robot de komende weken rotsen op de Marsbodem moet gaan afschrapen op zoek naar sporen van de aanwezigheid van de water op onze op het eerste gezicht nogal dorre buurpla- neet, verloopt niet zonder problemen. De Marslander maakte zijn zachte landing ste ving ingepakt in een aantal luchtkussens, die na de landing hadden moeten leeglopen om vervolgens onder het landingsplatform te wor den getrokken waar de Spirit zich op bevindt. Blijkbaar is echter een van die 'airbags' niet helemaal leeggelopen, waardoor hij is blijven steken - tot overmaat van ramp precies aan de kant waar de Spirit geacht werd zijn plat form te verlaten. Een eerste poging om de si tuatie recht te zetten door de hinderlijke luchtzak alsnog onder het landingsplatform te trekken, werd bepaald geen succes. In feite kwam het platform als gevolg van die ma noeuvre letterlijk scheef te staan. De Nasa- technici laten het robotkarretje nu 120° draai en om het in een andere richting ervan af te laten rijden. Vervolgens moet de Spirit op zoek naar spo ren van water. Hoe succesvol de robot, die grotendeels op eigen houtje onderzoek doet, daarbij zal zijn is ook nog maar de vraag. Nasa heeft een prototype van een Marsrover eens in de woestijn bij wijze van test laten zoeken naar sporen van leven. Het apparaat kon niets vinden, hoewel de aanwezige wetenschappers duidelijk een groen plantje zagen staan - he laas net buiten het bereik van de robotcame ra. Eind deze maand moet een tweelingbroertje van Spirit, Opportunity ('Gelegenheid') ge naamd, de succesvolle landing van zijn voor ganger zien te herhalen. De gegevens die de robots naar de aarde sturen, zullen weten schappers hoe dan ook voor jaren werk leve ren. Door Rien van Reems HHHHI Bijna op de Nederlands-Belgische Srens in Aardenburg staat een uniek restaurant waar je je in frankrijk kunt wanen. Vele eeuwen geleden stond hier een kapel langs <*n bekende pelgrimsroute. Nu is net een stopplaats voor culinaire Pelgrims, op zoek naar de ware franse keuken die patron Peter de Hek altijd trouw is gebleven. Restaurant De Munck is vooral ge liefd bij Belgische fijnproevers, maar wanneer ik er op een dinsdag middag mijn entree maak, doe ik Degelijk met twee bezoekers uit e Haarlemmermeer die dit heerlij- e plekje als een van hun meest waardevolle ontdekkingen be schouwen. B'J Restaurant De Munck is het heel ®°eiujk kiezen, want de kaart be- 1 een aaneenschakeling van de ooiste gerechten, stuk voor stuk assiekers. Een voorbeeld: Zeeuw se vissoep (7,00 euro), Zeeuwse sala de met garnalen, gamba en rivier kreeftjes (14,00 euro), huisgerookte zalm (12,00 euro), gerookte eenden borst (14,00 euro), gegratineerde gamba's (14,00 euro), halve kreeft 'Belle Vue' (18,00 euro) en, speciaal door de chef aanbevolen: huisberei- de ganzenleverpaté (16.00 euro). Tot zover de voorgerechten. Ook de hoofdgerechten zijn op klassieke wijze bereid: gebakken slibtongetjes (15,00 euro), Zeeuwse mosselen (20,00 euro), rivierpaling, gebakken of in de room (22,00 eu ro), tongfilets met zalm en basili cumsaus (22,00 euro), rib-eye Stro- ganoff (22,00 euro), kalfszwezerik met cognacsaus (24,00 euro), tarbot met rijke saus van schelpdieren (24,00 euro), kreeft uit de oven met truffelsaus (38,00 euro) en lams- kroon met portsaus (23,00 euro). De laatste drie gerechten zijn sugges ties van de chef. Op het eerste gezicht een vrij com pacte kaart, maar toch is de keuze groot, want er zijn diverse menu's en de gasten kunnen gerechten uit de menu's tegen a la carteprijs ook apart bestellen. Zo is er een wild- menu van vier gangen voor 39,00 euro waarbij de gast een keus heeft tussen hertekalffilet met wildgami- turen of zeeduivel met preisaus en garnaaltjes als hoofdgerecht. Apart besteld kosten deze hoofdgerech ten 24,00 euro. Het hoeft geen be toog dat zo'n menu een stuk voor deliger is dan een maaltijd a la car te. Het voordeel voor de keuken zit in het feit dat deze menu's enkel per tafel worden geserveerd. Het herfstmenu kost slechts 30,00 euro en telt drie gangen: Zeeuwse vissoep, de speciaal aanbevolen hal ve gemarineerde fazant geflam beerd met calvados (a la carteprijs 20,00 euro) en parfait met caramel- saus. Ook uit het gastronomisch menu (vijf gangen voor 49,00 euro) kan de gast a la carte kiezen: gebakken ganzenlever met port-honingsaus (18,00 euro), truffelconsommé (8,00 euro), flan van paling met groen- tenjulienne en beurre blancsaus (14,00 euro), wild zwijn met rode wijnsaus (22,00 euro) en de kaas plank (9,00 euro). Om de liefhebbers van kreeft te plezieren 'organiseert' Restaurant De Munck een 'Kreeftenfestival'. Voor 52,00 euro krijg je dan een half dozijn oesters of een salade van rivierkreeftjes (a la carte 12,00 euro), kreeftensoep met armagnac (a la carte 9,00 euro), een halve kreeft aromatique en grand dessert (a la carte 9,00 euro). Wie het kreeftenmenu bestelt en een hele kreeft wil, betaalt 18,00 euro bij. Zoals dat past in een op Franse leest geschoeid restaurant staat patron Peter de Munck zelf 'achter het vuur'. Echtgenote Anna ontvangt de gasten en ontpopt zich als de perfecte gastvrouw. Zelfverzekerd, deskundig en vooral vriendelijk schept zij warmte in het van zich zelf al gezellige restaurant waar de geeltinten en Bordeauxrood over heersen. Anna de Munck heeft voor mij op tafel een heel instrumenta rium uitgestald: kreeftenschaar, - tang en haak, plus een vorkje, alle maal attributen om ontspannen te gaan pulken. Want ik heb besteld wat in mijn ogen de meest bijzon dere creatie is van Peter de Munck: het Plateau de fruits de mer (35,00 euro). Een gastronomische topper waar liefhebbers zich voor naar de Franse Opalen Kust begeven, maar waarvoor we niet verder hoeven dan Aardenburg. Nadat de gastvrouw een amuse van verrukkelijke fazantenpaté en ge bakken ganzenlever heeft opge diend bij mijn aperitief in de vorm van de aromatische witte Bordeaux die tot de huiswijn behoort, krijg ik een kreeftenschort voorgeknoopt. Even later verschijnt zij met een onwaarschijnlijk mooie schaal met vele schakeringen rood. De gasten aan de belendende tafel houden de adem in, net als ik. Op een bed van schaafijs rusten de heerlijkste schaal- en schelpdieren: een halve kreeft en krabbéscharen, donker blauwe mosselschelpen, vers ge opend, een Sint Jacobsschelp ge vuld met alikruiken (kreukels) en een tweede gevuld met wulken, verder gamba's en tijgergamalen, roze langoustines en donkerrode ri vierkreeftjes. Standaard zijn er zes oesters bij, creuses, maar omdat ik daarvoor een allergie heb ontwik keld, heeft de patron die vervangen door extra schaaldieren. De rauwe mosselen in hun zilte vocht zijn een welkome compensatie. Het plateau de fruits de mer komt op heel wat oude schilderijen voor en bij Restaurant De Munck is het een levend schilderij op zich. Dat is overigens ook de tuin waar het zo mers heerlijk toeven is. Restaurant De Munck Beekmanstraat 1 4527 GA Aardenburg Tel./Fax. 0117-492208 Gesloten op maandag Andere dagen geopend vanaf 12.00 uur tot laat Creditcards: Visa en Mastercard, geen pin Vegetariërs: vooraf waarschuwen Kinderen: kleine gerechtjes Rolstoel, geen belemmeringen Roken, kan in overleg gescheiden

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 21