Plateau de Fruits de Mer als een levend schilderij
Airbag zit Spirit dwars
^0113-316680
J,S"act.e a pic.nl
2is31,4460 AA Soes
M?dden-Zeeland: 0113-315520;
*L Vlaanderen: 0114-372770:
Sal 020-4562500.
woensdag 14 januari 2004
Op de eerste kleurenfoto die de Marslander naar de aarde stuurde zijn de
betrekkelijk kleine steentjes te zien waarmee de Gusev-krater waar de
landing plaatsvond, bezaaid is.
bovenaan pagina: Hoewel de directe omgeving van de Marslander
Spirit opmerkelijk vlak is (Nasa-technici hopen dat zal blijken dat de bo
dem van een miljarden jaren geleden opgedroogd meer zal blijken te zijn),
tgn in de verte wat heuvels te zien. De linkerfoto is 's morgens genomen,
er 's middags toen de zon hoger aan de hemel stond, waardoor
die donkerder leek.
Er moet een 'Mars-project' komen
om binnen afzienbare tijd Ameri
kaanse astronauten naar Mars te
sturen. Dat zei president Bush vori-
week in een moment van euforie
na de geslaagde landing van een
Nasa-robot op Mars.
Ook de herinnering aan de succes
volle maanreizen van het Apollo-
project heeft ongetwijfeld meege
speeld. Het in 1963 door president
Kennedy geuite voornemen om
'binnen tien jaar' een Amerikaan
naar de maan te sturen werd uitein
delijk een nog altijd niet overtrof
fen hoogtepunt in de Amerikaanse
ruimtevaartgeschiedenis. Het in
binnen- en buitenland door de oor
log in Vietnam behoorlijke aange
taste prestige van de VS werd be
hoorlijk opgekrikt toen miljarden
mensen over de hele wereld Neil
Armstrong zijn 'kleine stap' zagen
maken die een 'reuzensprong voor
de mensheid' was.
In politiek opzicht zijn er veel over
eenkomsten. Net zoals destijds bij
de Vietnamoorlog het geval was,
bestaat er ook nu veel weerstand te
gen de buitenlandse politiek van de
regering-Bush, ditmaal in verband
met de door velen bekritiseerde in
val in Irak. Ook in eigen land begint
het verzet tegen het 'krijgskabinet'
van George W. Bush toe te nemen.
Bij het kiezersvolk gaat een oproep
aan de Amerikaanse pioniersgeest
er op zo'n moment altijd goed in.
Als Nasa er inderdaad in zou slagen
om tegen 2015 een geslaagde, be
mande reis naar Mars te onderne
men zou dat de positie van de VS
als rijkste en machtigste natie op
aarde andermaal bevestigen - in
elk geval in de ogen van de door
snee-Amerikaan.
Een andere vraag is of de belofte
van Bush voor het veelgeplaagde
ruimtevaartbureau een haalbare
kaart is. Nasa had de geslaagde lan
ding van het robotkarretje Spirit op
Mars in elk geval hard nodig. De
ruimtevaartorganisatie lag het afge
lopen jaar stevig onder vuur. De
ramp met het ruimteveer Columbia
heeft ertoe geleid dat de Ameri
kaanse shuttle-vloot nog zeker een
Bemande ruimtevaart lijkt dan ook
niet het grootste Amerikaanse suc
cesnummer van de laatste jaren te
zijn. De missie van de Spirit en zijn
tweelingbroertje Opportunity, die
eind deze maand zijn opwachting
op Mars moet maken, toont boven
dien aan dat relatief goedkope 'ro
botruimtevaart' technologisch en
wetenschappelijk evenveel kan op
leveren als het sturen van mensen
naar de rode planeet - in elk geval
op de korte termijn. Gevreesd moet
worden dat we van de toezegging
van Bush junior - net zoals die van
zijn vader, die tijdens zijn ambtspe
riode precies hetzelfde beloofde -
na de komende verkiezingen wei
nig meer zullen vernemen. Zeker
niet als zijn economische adviseurs
hem eenmaal hebben voorgere
kend welk prijskaartje er aan zijn
Marsproject zou komen te hangen.
De Spirit is geland in een kaal, woestijnachtig landschap, veel minder rotsachtig dan de landings
plaatsen van eerdere Marsexpedities. Rechts op de foto is een 'deuk' in het landschap te zien die
lijkt op de kuil 'Sleepy Hollow', die de Nasa-technici als eerste doel voor het robotkarretje heb
ben aangewezen.
Een poging de dwarse airbag onder het landingsplatform te trekken, resulteerde er alleen
near in dat het hele geval scheef kwam te staan. Daardoor leek de Marshorizon op de fo
to's die de Spirit naar de aarde stuurde, plotseling te zijn gekanteld.
Maar er zit een luchtkussen in de weg (rechtsboven op de foto).
Een op afstand bestuurd pakketje afleveren
over een afstand van pakweg 60 miljoen kilo
meter is geen sinecure. De Europese ruimte
vaartorganisatie ESA kan erover meepraten.
Haar Marslander Beagle 2 heeft na zijn aan
komst op Mars, op eerste kerstdag, niets meer
van zich laten horen.
Nasa, de Amerikaanse tegenhanger van ESA,
had meer succes. Het robotkarretje Spirit
maakte wel een geslaagde zachte landing.
Maar ook die expedeitie, waarbij de robot de
komende weken rotsen op de Marsbodem
moet gaan afschrapen op zoek naar sporen
van de aanwezigheid van de water op onze
op het eerste gezicht nogal dorre buurpla-
neet, verloopt niet zonder problemen.
De Marslander maakte zijn zachte landing ste
ving ingepakt in een aantal luchtkussens, die
na de landing hadden moeten leeglopen om
vervolgens onder het landingsplatform te wor
den getrokken waar de Spirit zich op bevindt.
Blijkbaar is echter een van die 'airbags' niet
helemaal leeggelopen, waardoor hij is blijven
steken - tot overmaat van ramp precies aan
de kant waar de Spirit geacht werd zijn plat
form te verlaten. Een eerste poging om de si
tuatie recht te zetten door de hinderlijke
luchtzak alsnog onder het landingsplatform te
trekken, werd bepaald geen succes. In feite
kwam het platform als gevolg van die ma
noeuvre letterlijk scheef te staan. De Nasa-
technici laten het robotkarretje nu 120° draai
en om het in een andere richting ervan af te
laten rijden.
Vervolgens moet de Spirit op zoek naar spo
ren van water. Hoe succesvol de robot, die
grotendeels op eigen houtje onderzoek doet,
daarbij zal zijn is ook nog maar de vraag. Nasa
heeft een prototype van een Marsrover eens
in de woestijn bij wijze van test laten zoeken
naar sporen van leven. Het apparaat kon niets
vinden, hoewel de aanwezige wetenschappers
duidelijk een groen plantje zagen staan - he
laas net buiten het bereik van de robotcame
ra.
Eind deze maand moet een tweelingbroertje
van Spirit, Opportunity ('Gelegenheid') ge
naamd, de succesvolle landing van zijn voor
ganger zien te herhalen. De gegevens die de
robots naar de aarde sturen, zullen weten
schappers hoe dan ook voor jaren werk leve
ren.
Door Rien van Reems
HHHHI
Bijna op de Nederlands-Belgische
Srens in Aardenburg staat een
uniek restaurant waar je je in
frankrijk kunt wanen. Vele eeuwen
geleden stond hier een kapel langs
<*n bekende pelgrimsroute. Nu is
net een stopplaats voor culinaire
Pelgrims, op zoek naar de ware
franse keuken die patron Peter de
Hek altijd trouw is gebleven.
Restaurant De Munck is vooral ge
liefd bij Belgische fijnproevers,
maar wanneer ik er op een dinsdag
middag mijn entree maak, doe ik
Degelijk met twee bezoekers uit
e Haarlemmermeer die dit heerlij-
e plekje als een van hun meest
waardevolle ontdekkingen be
schouwen.
B'J Restaurant De Munck is het heel
®°eiujk kiezen, want de kaart be-
1 een aaneenschakeling van de
ooiste gerechten, stuk voor stuk
assiekers. Een voorbeeld: Zeeuw
se vissoep (7,00 euro), Zeeuwse sala
de met garnalen, gamba en rivier
kreeftjes (14,00 euro), huisgerookte
zalm (12,00 euro), gerookte eenden
borst (14,00 euro), gegratineerde
gamba's (14,00 euro), halve kreeft
'Belle Vue' (18,00 euro) en, speciaal
door de chef aanbevolen: huisberei-
de ganzenleverpaté (16.00 euro).
Tot zover de voorgerechten.
Ook de hoofdgerechten zijn op
klassieke wijze bereid: gebakken
slibtongetjes (15,00 euro), Zeeuwse
mosselen (20,00 euro), rivierpaling,
gebakken of in de room (22,00 eu
ro), tongfilets met zalm en basili
cumsaus (22,00 euro), rib-eye Stro-
ganoff (22,00 euro), kalfszwezerik
met cognacsaus (24,00 euro), tarbot
met rijke saus van schelpdieren
(24,00 euro), kreeft uit de oven met
truffelsaus (38,00 euro) en lams-
kroon met portsaus (23,00 euro). De
laatste drie gerechten zijn sugges
ties van de chef.
Op het eerste gezicht een vrij com
pacte kaart, maar toch is de keuze
groot, want er zijn diverse menu's
en de gasten kunnen gerechten uit
de menu's tegen a la carteprijs ook
apart bestellen. Zo is er een wild-
menu van vier gangen voor 39,00
euro waarbij de gast een keus heeft
tussen hertekalffilet met wildgami-
turen of zeeduivel met preisaus en
garnaaltjes als hoofdgerecht. Apart
besteld kosten deze hoofdgerech
ten 24,00 euro. Het hoeft geen be
toog dat zo'n menu een stuk voor
deliger is dan een maaltijd a la car
te. Het voordeel voor de keuken zit
in het feit dat deze menu's enkel
per tafel worden geserveerd.
Het herfstmenu kost slechts 30,00
euro en telt drie gangen: Zeeuwse
vissoep, de speciaal aanbevolen hal
ve gemarineerde fazant geflam
beerd met calvados (a la carteprijs
20,00 euro) en parfait met caramel-
saus.
Ook uit het gastronomisch menu
(vijf gangen voor 49,00 euro) kan de
gast a la carte kiezen: gebakken
ganzenlever met port-honingsaus
(18,00 euro), truffelconsommé (8,00
euro), flan van paling met groen-
tenjulienne en beurre blancsaus
(14,00 euro), wild zwijn met rode
wijnsaus (22,00 euro) en de kaas
plank (9,00 euro).
Om de liefhebbers van kreeft te
plezieren 'organiseert' Restaurant
De Munck een 'Kreeftenfestival'.
Voor 52,00 euro krijg je dan een
half dozijn oesters of een salade
van rivierkreeftjes (a la carte 12,00
euro), kreeftensoep met armagnac
(a la carte 9,00 euro), een halve
kreeft aromatique en grand dessert
(a la carte 9,00 euro). Wie het
kreeftenmenu bestelt en een hele
kreeft wil, betaalt 18,00 euro bij.
Zoals dat past in een op Franse leest
geschoeid restaurant staat patron
Peter de Munck zelf 'achter het
vuur'. Echtgenote Anna ontvangt
de gasten en ontpopt zich als de
perfecte gastvrouw. Zelfverzekerd,
deskundig en vooral vriendelijk
schept zij warmte in het van zich
zelf al gezellige restaurant waar de
geeltinten en Bordeauxrood over
heersen. Anna de Munck heeft voor
mij op tafel een heel instrumenta
rium uitgestald: kreeftenschaar, -
tang en haak, plus een vorkje, alle
maal attributen om ontspannen te
gaan pulken. Want ik heb besteld
wat in mijn ogen de meest bijzon
dere creatie is van Peter de Munck:
het Plateau de fruits de mer (35,00
euro). Een gastronomische topper
waar liefhebbers zich voor naar de
Franse Opalen Kust begeven, maar
waarvoor we niet verder hoeven
dan Aardenburg.
Nadat de gastvrouw een amuse van
verrukkelijke fazantenpaté en ge
bakken ganzenlever heeft opge
diend bij mijn aperitief in de vorm
van de aromatische witte Bordeaux
die tot de huiswijn behoort, krijg ik
een kreeftenschort voorgeknoopt.
Even later verschijnt zij met een
onwaarschijnlijk mooie schaal met
vele schakeringen rood. De gasten
aan de belendende tafel houden de
adem in, net als ik. Op een bed van
schaafijs rusten de heerlijkste
schaal- en schelpdieren: een halve
kreeft en krabbéscharen, donker
blauwe mosselschelpen, vers ge
opend, een Sint Jacobsschelp ge
vuld met alikruiken (kreukels) en
een tweede gevuld met wulken,
verder gamba's en tijgergamalen,
roze langoustines en donkerrode ri
vierkreeftjes. Standaard zijn er zes
oesters bij, creuses, maar omdat ik
daarvoor een allergie heb ontwik
keld, heeft de patron die vervangen
door extra schaaldieren. De rauwe
mosselen in hun zilte vocht zijn
een welkome compensatie.
Het plateau de fruits de mer komt
op heel wat oude schilderijen voor
en bij Restaurant De Munck is het
een levend schilderij op zich. Dat is
overigens ook de tuin waar het zo
mers heerlijk toeven is.
Restaurant De Munck
Beekmanstraat 1
4527 GA Aardenburg
Tel./Fax. 0117-492208
Gesloten op maandag
Andere dagen geopend vanaf 12.00 uur
tot laat
Creditcards: Visa en Mastercard, geen pin
Vegetariërs: vooraf waarschuwen
Kinderen: kleine gerechtjes
Rolstoel, geen belemmeringen
Roken, kan in overleg gescheiden