Alles door elkaar en stampen maar PZC Tilapia, slank wondervisje De kunst van stampen Erge jeugd Stamppot. Oerhollands, ouderwets lekker én hip. Want een etentje waarbij zuurkoolstamp uit de oven op tafel verschijnt is helemaal 'hot'. Daarvoor hoeft het geen winter te zijn. Stamp smaakt altijd en overal. Door KITTY VAN GERVEN en SASKIA VAN DER MAAT De geur herinnert aan 'die goede ou we tijd', toen op koude wintera vonden de familie zich in de warme keuken om de tafel schaarde rond een dam pende pan zuurkool met worst. Zo ging het vijftig jaar geleden. En zo gaat het nog steeds. Maar buiten de besloten knusheid van het gezin verschijnt stamp inmiddels ook op tafel tijdens een gezellig etentje bij vrienden of in een fancy restaurant. Want stamppot is 'in'. Koks in gerenommeerde restau rants laten hun creativiteit de vrije loop om moderne stamp potten in elkaar te draaien. Wat te denken van stamppot rucola met groene asperges en kerst omaatjes. stamppot met prei en kalfstong, of met champignons, gerookte kipfilet en spekjes? Het burgerlijke imago dat stamppot lang had, is verruild voor verrassende eenpansge rechten. De aardappelen wor den niet langer uitsluitend ge husseld met groenten, ook vis en vlees lenen zich prima. Bui tenlandse invloeden hebben eveneens hun stempel op de stamppot gedrukt. Zo is er vis- stamppot met piripiri-saus uit Portugal, kaasstamppot-Aligot uit Frankrijk, stamppot van zoe te aardappels met pittige ge haktballetjes uit Mexico. In haar kookboek Stamppotten, de nieuwe keuken geeft Anne Scheepmaker allerlei moderne variaties op de ouderwetse stamppot. Voor het maken van de smeuïgste aardappelpu ree gaat niets boven grootmoe ders recept: meng de aardappe len met wat warme melk, boter en eieren. Alternatieven zijn room, olijfolie of bouillon. Hier na moet de favoriete toevoeging snel met een grote houten lepel door de aardappelpuree worden geschept. Stamppotkenners voegen soms nog wat extra's toe. Zoals een scheutje ketjap om boerenkoolstamp iets pitti ger te maken. Of mosterd om de smaak van wortelstamp te versterken en azijn in rauwe an- dijviestamppot voor een fris zuur accent. In tijdnood bieden de kant-en- klare stamppotten bij de super markt of groentenboer uit komst. Even in de magnetron en je kunt genieten van een voedzame maaltijd. Door de stamp op te dienen in grote die pe borden of in kleurige schaal tjes creëer je een feestelijk tint je. Het kuiltje jus in 't midden tenslotte zorgt voor de finishing touch. Alleen... welke stamppot wordt het? Vroeger was de keuze een voudig. De groenten die in een <s/ V be- paald jaargetijde ver krijgbaar waren, bepaalden wel ke stamppot er werd gegeten. Wortelen, boerenkool, spruiten en zuurkool zorgden voor voed zame, zware winterkost. Tegen woordig zijn verse groenten het hele jaar door te koop, onge acht het jaargetijde. Ook in de winter kunnen (zomer)stamp- potjes met rauwe groenten in een handomdraai op tafel geto verd worden. Zuurkoolstamp Zuurkoolstamp is nog steeds een van de populairste stamp potten. 's Zomers als frisse rau we groente, 's winters gekookt in wat kummel door de aardap pelpuree met uitgebakken spek jes. Het lijkt misschien verge zocht, maar het is niet uitgeslo ten dat sommigen van ons hun bestaan te danken hebben aan zuurkool. Die kans is zelfs rede lijk groot wanneer een van on ze verre voorvaderen een zeeva rende was die ten tijde van de grote handelscompagnieën het ruime sop koos. Had deze ze ventiende- of achttiende-eeuwse janmaat namelijk geen zuur kool aan boord gekregen, dan had hij de soms maandenlange tocht over de woelige baren woensdag 7 januari 2004 Foto's Franco Gori, Frank Trommelen, GPD waarschijnlijk niet overleefd. De zuurkool vrijwaarde hem van scheurbuik, zodat hij ge zond en wel aan wal kon stap pen en voor nageslacht kon zor gen. De groente zit boordevol vitamine C en B, mineralen en eiwit. Het aanwezige melkzuur werkt zuiverend en bacteriedo- dend. Zuurkool is misschien wel de oudste groentenconserve die er bestaat. In het rijtje van zuurkoolprodu- cerende landen staat Nederland op de derde plaats. Koploper is Duitsland, die jaarlijks zo'n 125 miljoen kilo zuurkool op de markt brengt. Ruim tweemaal zoveel als nummer twee. Frank rijk. Nederland heeft een ge- - Stamppotkenners zweren bij de ouderwetse stamper om aardappels te pureren. Een pureeknijper of de aardappels door een zeef drukken kan ook. - Vermijd het gebruik van een mixer, die geeft al snel een plakkerige brij. De aardappelmoleculen veranderen door het mixen van vorm, waardoor de massa taai wordt. In de papier- en textielindustrie wordt aardappelzetmeel niet voor niets als kleefstof en bindmiddel toegepast. - Stampen met verticale bewegingen geeft de beste aard appelpuree. - Zeer kruimig kokende aardappels (Accord, Santé, Reso nant) en licht kruimige aardappels (Bintje, Agria, Doré) zijn het meest geschikt om te pureren. - Zet stamppot niet te vaak op het menu. Door het stam pen gaat het vitamine C-gehalte uit de groenten verloren. middelde productie van 18 tot 19 miljoen kilo per jaar. Het merendeel daarvan heeft plaats in het koolgebied bij uitstek. Broek op Langedijk. Jaarlijks wordt een derde van de totale opbrengst aan witte kool ver werkt tot zuurkool. Hiertoe wordt de witte kool, die in fijne sliertjes is gesneden en ontdaan is van de stronk, in lagen op el kaar gelegd. Op elke laag komt zout, dat vocht aan de kool ont trekt en verkleuring tegengaat. De bovenste laag wordt lucht dicht afgedekt, zodat de melk zuurbacteriën de suikers kun nen omzetten in melkzuurj Daardoor krijgt de kool z'n ty pisch zure smaak. Negenennegentig van de hon derd keer verdwijnt de zuur kool in ons land traditiege trouw in de stamppot. Het besef dat we aan deze oude scheeps kost mogelijk ons bestaan te danken hebben, hebben we he lemaal niet nodig. Nederlanders waarderen hun stamppot toch wel. Zo was het en zo zal het al tijd wel blijven. Anne Scheepmaker: Stamppotten, de nieuwe keuken. Uitgeverij Gottmer. €13,50 Angstzweet Tijdens haast of een sollicitatiegesprek zweet je ex dankzij spanning. Rexona bedacht er iets op: een dl die naast 24-uurs bescherming extra hulp biedt 'op momenten dat je 't echt nodig hebt'. Het geheim van 'ActivReserve' zit ingekapseld in., ne bolletjes die oplossen als ze in aanraking kon» met vocht. Begin je dus plotseling te transpireren) lossen ze op en krijg je een extra Rexona-shot. Windschild Gure wind, regen en kou maar ook de zon (tijdensi wintersport!) doen de komende maanden hunweii weer: voor je het weet voelt je vel aan als schuurj» pier. Handig is het dan om een soort van 'schild' ai te brengen op je gezicht met een lekkere voedende crème. De Rosa Mosqueta Intensieve Gezichtscrèm toegevoegd aan de gelijknamige verzorgingslijnvc Weleda. De crème bevat plantaardige oliën, bijen- j wolwas. Het speciale ingrediënt is rozenbottelolie: de wilde roos, inderdaad, de Rosa Mosqueta. Diep normaal gesproken op zo'n 2.200 meter hoogte in, li. Weleda Rosa Mosqueta Intensieve gezichtscrème kost 11,95 euro. Klaproos De favoriete bloem van Kenzo is de klaproos, waait hij zijn parfum 'Flower' baseerde, dat uitkwam in 2001. Na drie jaar komt er een nieuwe 'Flower', wil zeggen, een variatie op de eerste geur. Die is u ter en warmer dan zijn 'broertje'. Er is een vl amandel toegevoegd, die is omgeven door oppopo: witte musk en bourbon vanille. De nieuwe geur' beleven in drie 'sensaties'. Structuur Een crème voor vrouwen boven de vijftig die de rim- pels doet afiiemen zonder dat hij meteen honderd eu ro kost. De Nivea Vital Structuurherstellende Crè me is 'diepwerkend' en zit boordevol vitamine C, E en F. Die helpen de bovenste laag van de lederhuid (de 'Pappilaelaag') in een goede conditie te houden. De huid wordt van binnen ge structureerd, vandaar de naam. UVA- en UVB-filters beschermen de huid van buitenaf, en dat wil ook wel eens helpen tegen rimpels. Voor 15,69 het pro) ren waard. „Wat heb jij een erge jeugd gehad." Oudste komt tot die conclusie nadat ik haar heb verteld dat Internet nog niet zo oud is, hooguit vijftien jaar, en dat wij er thuis pas zo'n zes jaar gebruik van maken. „Toen jij werd geboren, hadden we in elk geval nog geen aansluiting." Haar gezicht is een en al onbegrip. „En hoe deed je dat dan vroeger als je iets moest opzoeken?" Ze wil dat weten omdat ze voor school een boekbespreking moet ma ken. Voor die bespreking heeft ze een boek uitgekozen van De Kameleon. Geen hoogstaande kinderliteratuur. Critici hebben geen goed woord over voor de verhalen van Hotze de Roos: te voorspelbaar, langdradig, opper vlakkig en zeer matig van stijl. Maar Oudste vindt de avonturen van de tweeling Hielke en Sietse Klinkha mer spannend en met haar vele ande re kinderen, want de boeken uit de jaren vijftig worden nog steeds in grote oplages herdrukt. Worden zelfs verfilmd, net zoals Pietje Bell en Dik Trom. Oudste wil tijdens haar spreekbeurt ook iets vertellen over Hotze de Roos. Geen enkel probleem met Internet. Naam intikken in een zoekprogram ma, website uitkiezen, klik-klik-klik, printen en ze heeft informatie te over. Hoe deden wij dat vroeger? Vroeger gingen we naar de biblio theek, waar naslagwerken stonden over schrijvers en hun oeuvre. Als je geluk had, waren die niet uitgeleend. En anders moest je de boeken aanvra gen en hopen dat de lener zich keu rig aan de drie weken uitleentijd hield. Verder stond er bij ons thuis op de boekenplank een (katholieke) ency clopedie. Van rond 1960, dus in de ja ren zeventig al niet meer zo bij de tijd, maar vraag me niet hoe vaak ik I iÏÏ3J1MSB ïflW 'M L«N:< STÏPÏ3? 1*. OSTERSE redacteur en moeder van drie dochters in die 25 delen toch iets tegenkwam, waarmee ik schoolwerkstukken, spreekbeurten en boekbesprekingen kon onderbouwen? We schreven heel veel over én we maakten (op de bieb, voor een dubbeltje per vel) heel veel kopietjes. Oudste moet er niet aan denken. Ik vertel haar dat het allemaal nog ér ger kan. Wij hadden geen Internet in onze jeugd, maar opa is opgegroeid zonder televisie. Dat kan ze zich hele maal niet voorstellen. „Dan heb je toch geen leven?", klinkt het ont hutst. „Wat déden die kinderen dan de hele dag?" Ja, wat deden die kinderen de hele dag? Op straat spelen, bomen klim men, slootje springen, zwemmen in vennen en beekjes, vlotten bouwen en ondergrondse hutten. Of een boot maken van een lompe ijzeren bak met een oude motor, zodat hij echt kon varen. Allemaal dingen die kinderen van nu heel graag zouden willen doen, maar niet meer kunnen, omdat het op straat te druk en te gevaarlijk is en omdat veel avontuurlijke speelplek ken zijn bedolven onder het beton. En daarom lezen ze er maar over. In boeken als Pietje Bell, Dik Trom en De Kameleon. Boeken die steeds maar worden herdrukt en die zelfs worden verfilmd. Boeken over een heerlijke jeugd! (voor 4 personen) ca. 400 gram tilapiafilet 2 eetlepels sesamolie 2 eetlepel slaolie 1 duimtopje (ca. 3 cm) gemberwortel 2 tenen knoflook 1 rode peper 1/2 citroen 7 grote struik paksoi 3 eetlepels japanse sojasaus peper en zout 350 gram noodles of Chinese etermie Snijd tilapiafilets in stukjes van 3 bij 3 cm. Bestrooi met peper en zout. Rasp citroenschil. Pers halve citroen uit, sprenkel over de vis. Schil gemberwor tel en hak fijn. Verwijder zaad/es uit rode peper en snijd in fijne reepjes. Hak de knoflook fijn. Snijd paksoi in brede repen, zet water met zout op voor noedels. Dep blokjes vis droog met keukenpapier. Verhit olie In wok en bak gember, knoflook, rode peperreepjes en ci troenschil even tot het gaat geuren. Schep vis erdoor en roerbak (voorzich tig1) op hoog vuur in ca. 3 minuten lichtbruin. Voeg paksoi toe en roerbak alles nog 3 minuten. Voeg sojasaus toe en warm gerecht nog ca. 2 minu ten zachtjes door. Kook noedels vol gens aanwijzing op verpakking. Ciet af en verdeel over 4 diepe borden of kommen. Schep roergebakken vis er over en serveer. Zet nesje so/asaus op Tekker met een fris glas pils O nee, we waren aan de lijn; water dus. Het zit er op. Heerlijk hoor, die feestdagen, maar ondanks alle goe de voornemens moest de broek toch weer zorgwekkend vaak op de vreetstand. Als zout in de wonde kwam steeds dat verontrus tende spotje van het Voorlichti ngsbureau voor de Voeding op tv voorbij. U weet wel, dat mannetje dat steeds in een schran sende beweging zijn hand naar zijn mond brengt, en blooeeep..., dijt dat lijf weer een stukje verder uit. 'Het gevaar van een kiloo tje meer per jaar'. Er is ook een vrouwelij ke variant; je reinste horror! Ook deze smulpaap, die van lekker eten zelfs haar werk heeft gemaakt, moet eraan geloven. Plan de campagne: meer be wegen, véél water drinken, niet snoe pen en verstandig eten. Maar wél lek ker, want anders is het niet vol te hou den. Voor iemand met kasten vol kookboeken moet het toch niet moei lijk zijn om lekkere gerechten op tafel te zetten die niét bol staan van de ca lorieën. Het wordt pas lastig als de fa milie gaat vragen wanneer we weer eens boerenkool met worst gaan eten, of erwtensoep met rogge brood en spek. Niet aan denken. Trouwe vrienden in mijn strijd tegen de kilo's zijn de vissen. Ik stel u graag voor aan één van mijn favorie ten: tilapia. In meerdere op zichten een wonderbaarlijk visje. Deze smakelijke zoet watervis laat zich makke lijk verwerken tot heerlijke (magere) gerechten. Je koopt tilapia in filet-vorm bij de vishandel en beter ge sorteerde supermarkt. Su- perhandig, want er zit geen graatje in. Het visvlees is donkerroze maar kleurt na verhitting wit op en blijft stevig van structuur. Ideaal dus om te grillen, roerbak ken (zie recept) en te berei den in de magnetron. Ook in een vissoep doet hij het goed. Tilapia komt van oorsprong uit Afrika; uit het Victoria- meer en het stroomgebied van de Nijl. Het verhaal gaat dat dit de vis is, die door Jezus zo wonderbaar lijk werd vermenigvuldigd, en waarmee hij duizenden mensen voedde. Waar of niet, wat ik wel weet is dat tilapia zich razendsnel, en op wonderbaarlijke wijze voortplant. Het vrouwtje legt in een nest haar eitjes, die door het mannetje wor den bevrucht en vervolgens in de bek van de moeder uitgebroed. Lekker mager op z'n Japans: noedels met roergebakken visblo soja en paksoi. Foto's GPD/NederlandsVistó Tilapia is een 'vegetarische' vis, die kan leven van puur plantaardig voedsel. Het is ook een sterke vis, ongevoe lig voor veel ziekten, wat hem zeer geschikt maakt voor de kweek. Een feno meen waar we toch serieus naar moeten kijken, nu de wilde visstand door overbe- vissing zo onder druk staat dat tal van soorten serieus met uitsterven worden be dreigd. Strenge vangstbe perkingen moeten voorko men dat schol, tong, kabel jauw, paling en vele andere vertrouwde vissen binnen kort op de lijst met bedreig de diersoorten terecht ko men. In Afrika en Azièhro den vissers zich in feite eeuwen bezig met vorrafl van tilapia-kweek; in matige poelen, kweekt vers en op ondergelopa rijstvelden. In ons land kennen sinds een jaar of vier piakwerijen. Niet in open lucht maar in dekte loodsen met rein® aquaria. In Brabant Noord-Limburg zijn al verse varkenshouders ove geschakeld op zoetwaten* teelt. Mede dankzij hen tilapia jaarrond verkrij baar tegen een acceptató prijs. Biker bag De nieuwste 'Porsche onder de sen' komt van Versace en heet Bit Bag. Hij werd al voor de herfst van 2003 gespot, maar is een van de o; tassen van het moment. De kleine met ronde vormen is gemaakt vaj herten-, pony- of bufïelleer, met;; re vlechtwerkelementjes. Hij isfc en waterbestendig én met de han. gemaakt. Hoewel sommige vand; collectors items in prijs nog welp willen oplopen tot bedragen mei nullen (in euro's) valt het met de ker' dan nog wel mee: die kost 'slechts' tussen 630 tot 930 euro..

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 22