?zc Jaar van vrolijke sprookjes Surabaya houdt de keuken van tempo doeloe levend Kinderen zijn het meest trendgevoelig dactie: 0113-315680 wvvw.pzc.nl fliail:redactie@ pzc.nl nstbus 31,4460 AA Goes i/ertentie-exploitatie: ^rH-en Midden-Zeeland: 0113-315520; Ïuws-Vlaanderen: 0114-372770; tionaal: 020-4562500. oensdag 7 januari 2004 Doemdenken, daar doen we niet aan in 2004. Hoe kwakkelend de economie ook is en waarschijnlijk nog wel even blijft, de consument stelt zich dit jaar teweer door het leven en de dingen met optimisme te bezien. Dat tenminste denken trendwatcher De truckerscap, de -te Li Edelkoort, directeur van de grote'cap, zal dit jaar meer verkocht worden. Emdhoveiise Design Academy, en 'stratoloog' Pim van den Berg. Door ANGELIQUE SPANINKS „Wat zich komend jaar nadrukkelijk laat herkennen, is optimisme. Dit in weerwil van alles wat de wereld be dreigt. De economie blijft vallen en op staan. Er komt wel wat meer energie, maar zowel in Nederland als de rest van Europa blijft het verre van briljant. Toch laten we ons niet uit het veld slaan", meent Li Edelkoort. „We zoeken het positieve, ook al is het gemaakt. Verhalen, sprookjes, legendes en fabels zijn daarbij onze ankers. Dat ga je zien in reclame, in mode maar ook in de sign. Er wordt teruggegrepen op ico nen: de Wizard of Oz, Alice in Wonder land, de familie Von Trapp, de Ark van Noach. Met behulp van sprookjes, lezen en schematiseren we de werkelijkheid in goed en kwaad, zwart en wit. Onze beleving krijgt een hoog Efteling gehal te. Naast intiem en vrolijk, heeft dat ook iets kneuterigs. Fladderende katoe nen Heidi-jurkjes en Zwitserse zakdoe ken bijvoorbeeld met borduursels, roes jes en kantjes zullen de mode beheer sen. Maar ook prints op zijde zullen we volop zien. Veel bloemen en herkenba re figuren, zolang het maar geen ab stracties zijn. En gedrapeerde kleding met zacht marme ren kleuren als ro se. Dat is geïnspi reerd op de antie ken en hangt sa men met de jubile rende Olympische Spelen die dit jaar in Athene worden gehouden." „Trouwens ook in het design zie je functionaliteit en fantasie samenko men, ook daar heerst het narratie ve. Conceptualiteit is uit, de dingen moeten beeldend LCD-schermen en TFT-schermen (tv-scherm voor de computer) zijn, een verhaal vertellen maar ook praktisch zijn. Zo zie ik studenten 't knusse, huiselijke verweven Cole en gouden c< Manneneojmetic» (eyeliner et<} Gekleurde, grote parelt Instant Tan (bruiningsdouche) Bakkenbaarden Krullen (Brigitte Bardot) Proces tegen Michael iackson Nespresso, de 'nieuwe' manier van koffiezetten. „Maar hoe sprookjes achtig en maakt opti mistisch ook, er is geen sprake van naïviteit of een com plete vlucht. De werkelijkheid wordt alleen met fantasie bezien, als een soort mentale verdedi ging. Zoiets als wat Amélie deed in de gelijknamige film. Het besef dat de we reld agressiefis en op hol geslagen, is er wel. We stellen ons daar alleen assertief en geëgageerd tegen op", aldus Edel koort. 'Straatoloog' Pim van den Berg signa leert een ommezwaai van lifes tyle naar mindstyle, van Ma- ke-me-over naar Make-me-hap- py. Hij baseert zijn voor spellingen op internatio naal straatonderzoek, en is overtuigd dat dit jaar een doorbraak zal brengen. „We krijgen het door, met z'n allen. Waar het om draait in het leven. Niet om plattere schermen of dikkere tieten, maar om lief de. Niet om Big Macs, maar om simpele sudderlapjes. Niet om Gucci-tassen, maar om zelfge breide vesten. Niet om fotograferende mobieltjes, maar om contact, Polyfone beltonen en jcr«ensnyer «ustoirilien, MMSon. betalen per SMS. Bluetoothon en toto's meken met je GSM Power yoga. bikram yoga Chakraleer Werken-met engelen Spiritueel uitgaan Klankmassage iaizpnrtles Illustratie Peter Zuiderwijk Yu-gi-oh!, het nieuwe speelgoed voor de jongetjes. Door MAX STEENBERGHE Zijn er trends? Meest trendge voelig zijn kinderen. Maar kin deren willen niks pieuws meer. Kinderlevens worden voor een groot deel beheerst door sparen. En wat sparen ze momenteel? Nog steeds chipsdingen. Geen flippo's meer, god dank, maar wel tolle tjes. De rage loopt al meer dan een jaar, elk seizoen ko men er nieuwe kleurtjes, maar de tol- Old school dunks, de basketbal schoen uit de jaren tachtig. balplaatjes, maar na de Ma- gickaartjes en de Pokemon- plaatjes is er nu Yu-gi-oh! En zo is het met alles. Ze spe len op de Game Boy Advance Special Edition II (inmiddels het vijfde type) hun Mario- land3, Donkeykong4 of Tom- braider5. In de bioscoop kijken ze naar Pietje Bell deel 2 en wachten op Harry Potter deel 3. Op tv zijn het herhalingen van Bassie en Adriaan, bij Ben- neton kiezen ze voor Afghaan- jasjes waar hun moeders in lie pen. In de spelletjeskast liggen de Disneylanduitvoering van Mo nopoly en de Lord of the Rings- versie van Risk. Alle rare fiet sen en stepjes ten spijt, blijven de skates troef. Grotere broer speelt Max Pai ne?, Rollercoaster Tycoon III en de honderdduizendste Sims. Ze kijken naar Scary Movie 3, Ter minators en ze zitten tot tien uur in het donker voor alledrie de Hobbitdelen. Hoewel McDonald's de menu kaart al twee keer helemaal overhoop heeft gegooid met moderne light- en andere ge- zondproducten blijven Big Macs en Happymeals topsco- ren. Bij Idols wint het talent dat het minst extreem oogt. Op de radio maakt zelfs kindster retje Nena een comeback. Minidisks, gsm's, mp3-spelers, de gadgets blijven verkopen, maar het blijven alleen nieu were modellen van dezelfde speeltjes. En de grootste ruzie is en blijft om wie op zaterdagochtend als eerste de nieuwe Donald Duck mag lezen. Deden papa en mama vroeger ook al. Kinderen? Ouwe lullen zijn het, reactionaire bal letjes. Nee, dan wij! Kijktijdschriften, vooral erg duur. s Kees Martens Door Rien van Reems De laatste weken van december staan voor velen in het teken van culinair genieten. Januari is dien tengevolge voor de horeca een stil le maand. Het is een tijd om het qua eten wat kalmer aan te doen en een ideale oplossing daarvoor biedt naar mijn idee Indonesisch Restaurant Surabaya in Middel burg. Het buffet van Surabaya is bij ken ners van de Indische keuken zeer geliefd en sommige gasten komen er uit verafgelegen streken van ons 'and voor naar Middelburg. Dat R°mt omdat de sfeer van 'tempo doeloe' in het pand in de Station straat bewaard is gebleven en de fa milie Van Toll nog altijd kookt op asis van de oude familierecept uren. Het voordeel van zo'n Indisch buffet is dat je zelf kunt opschep pen en net zo veel als je lust, zon der de maag te veel te belasten. Daar komt bij dat de rijstgerechten licht verteerbaar zijn. Surabaya bestaat precies 25 jaar en er is in de beleving van de Indische keuken weinig veranderd. Ernst van Toll, geboren in Sarangen in Oost-Java, paste de recepten van zijn familie en uit zijn geboorte streek aan, waarbij hij er angstval lig voor waakte dat de smaaknuan- ces behouden bleven. Veel van de buffetgerechten zijn dezelfde die bij feestelijke gelegenheden, de sla- matans in het oude Indië werden opgediend. De bijgerechten meegerekend staan doorgaans zo'n dertig gerech ten voor de gasten klaar. Het is een kunst om daar een verantwoorde keus uit te maken. Gelukkig staan Netty van Toll en haar dochter Judy klaar om de weg te wijzen. De eer ste drie gerechten en de laatste drie zijn altijd scherp of pedis, zo als dat in het Indonesisch heet. Ook het rijtje sambals op de voor grond verdient een voorzichtige dosering. Het beste is om verschil lende combinaties te maken: wat rijst, een sajoer en wat bijgerech ten bijvoorbeeld. Daarna rijst met sambal goreng boontjes, Bumbu ru- jak en ayam besenghèk. Het is zon de om je bord vol te stapelen met van alles en nog wat, want dan lo pen de smaken door elkaar en weet je niet meer wat je eet. Voordat ik mij van het buffet be dien, heeft gastvrouw Netty van Toll me voorzien van twee stokjes satéh met heerlijke satéhsaus die met de krupuk die op tafel staat. De totaalprijs voor satéh, krupuk en onbeperkt buffet is 17,00. Ik drink bij een Indische maaltijd graag een biertje, het liefst een donker abdijbier waarvan de wat zoete smaak goed past bij pittige gerechten. Surabaya serveert de gast een Zeeuws bier met de toe passelijke naam Dobbele Java. De naam slaat niet op ons koloniale verleden maar het etiket vertoont wel het nostalgisch beeld van een tropische baai met een vrachtschip. Om een beeld te geven van de sa menstelling van het buffet noem ik een aantal gerechten: sambal go reng boontjes, daging rendang, da ging bumbu Bali, blado tahu tem- péh, sambal goreng daging toatjo, babi een, ayam kecap, sajur asem campur, sambal bajak, sambal pe- téh, sambal kecap, ayam mangoot, ikan teri nasi kacan, gado gado, sambal goreng tempeh toatjo, oe- rap, sambal goreng toageh tahu, ikan gereh, ikan bronkos, ikan pe pesan, sajur lodeh, sajur mangoot daging, sajur asam timur, daging tulang rebus en bijgerechten als acar campur, acar ketimun en se- rundeng. De Indische keuken is een uit komst voor vegetariërs. Van Toll stelt dat 75 procent van de gerech ten geschikt is voor vegetariërs. In de keuken worden uitsluitend plantaardige oliën gebruikt. Even min worden aromaten of vé-tsin aan de gerechten toegevoegd. In 2004 wil Surabaya aandacht schen ken aan biologische producten. Ernst van Toll is steeds bezig met het ontwikkelen van nieuwe ge rechten, waarvoor hij regelmatig Indonesië bezoekt. Hij geeft diverse kookcursussen, onder meer voor koks van instellingskeukens, zoals die van het Rafihuis in Breda, een zorginstelling voor Indische men sen. In een herziene druk van het kookboek van Surabaya zijn nieu we recepten opgenomen uit de kamptijd met ingrediënten als sar dines uit blik en comed beef. Terwijl Ernst van Toll culinair bij de tijd blijft, houdt hij de keuken van tempo doeloe in ere. Indonesisch Restaurant Surabaya Stationstraat 20-22 4331JB Middelburg Tel. 0118-635914 Gesloten op maandag en dinsdag ('s zo mers alleen maandag) Buffet in twee zittingen: 17.30 tot 19.30 uur en 19.30 tot 21.30 uur Creditcards: Visa, Mastercard en Amex en pinnen Rolstoel: ja Kinderen: buffet of Hollandse gerechtjes Vegetariërs ruime keus Roken: niet gescheiden, maar in overleg regelen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2004 | | pagina 21