\lle mannen aan de make-up
IC
JWI
tille Nacht
Winters nagerecht van chocolademousse
en sharonfruit met mascarpone-ijs
25
Vlake-up in de oudheid
Ve rs I agg evers m ake- u p
woensdag 24 december 2003
jcliaamsverzorging houdt voor
ïenig man op bij shampoo,
ftershave en deodorant. Op
thaamsverfraaiing rust vaak al
elemaal een taboe. Het beeld van
M kerel met make-up schept
jwarring, wekt walging op zelfs,
jn een echte vent zonder schroom
ju lippen stiften?
Door MARTIJN VISSERS
Een clown lach je niet uit
om zijn schminck. Bij ar
tiesten, presentatoren, po
litici en andere mannen
die - letterlijk - vaak in de
schijnwerpers staan, valt make-up
amper op, al draagt Paul Witteman
soms te veel rouge. Beroepshalve
zijn opgemaakte mannen zeer oor
baar. Het wordt anders wanneer ke
rels, en dan met name heterosexue-
le. ook in hun vrije tijd verfraaiings
middeltjes gebruiken. Die gewoonte
schrijven we eerder toe aan heren
met een voorkeur voor hetzelfde ge
slacht of aan metroseksuele (hetero-
(mannen - vrouwelijk en macho te
gelijk - a la David Beckham, David
Bowie of Prince. Van een hetero
mietje verwacht je dat nou eenmaal
eerder.
En toch denken voorlopers als mo
deontwerper Jean Paul Gaultier een
gat in de markt aan te boren met
een 'ruige' make-uplijn voor elke
man. Het geheim achter 'Tout Beau'
van Gaultier? De stoere verpakking
en de subtiliteit van de make-up.
Het onopvallend aanbrengen van
Sharp Eyes (oogpotlood in de vorm
van een vulpen), Smooth Face (ca
mouflage-gel verpakt als een Zippo-
Visagist Mari van der Ven neemt in zijn Metamorfose-shop de verslaggever eens onder handen.
Foto' s Sandra Peerenboom
aansteker) en Better Than Tan
(kleurpoeder dat je aanbrengt met
een scheerkwast) is een must. Je
mag het niet zien, maar moet het
wel merken. Gaultier is ervan over
tuigd dat dergelijke producten de
'homoscene' zijn ontgroeid. Of de
'heteroscene' er inmiddels klaar
voor is, is weer een andere kwestie.
Rondvraag
Een kleine rondvraag bij dertien
schoonheidssalons in de regio doet
vermoeden van niet. Geen van de
ondervraagde salons voert een ma
ke-uplijn voor mannen. Voornaam
ste reden is dat 'mannen beneden
de rivieren daar gewoon nog niet
aan toe zijn'. Gezichtsverzorging
met crèmes en maskertjes is tot
daar aan toe, maar het moet niet
gekker worden voor de doorsnee
man.
Marijke Navest, directrice van de
De mannen van de Chambri-stam in Papoea
Nieuw-Guinea hadden de gewoonte hun gezicht
te beschilderen na het doden van een vijand. Het
was het ultieme kenmerk van machoheldendom.
Vrouwen werden hiervan uitgesloten. In het ou
de Egypte droegen mannen van alle leeftijden
make-up. Het zou een magische en genezende
werking hebben. Het zou zelfs een slecht zicht
genezen. De Romeinen en Grieken waren in de
oudheid eveneens geheel vertrouwd met ge
zichtsverzorging en -versiering, net als veel volke
ren in Afrika en Latijns Amerika dat nog steeds
zijn. In Europa was de ietwat verwijfde pruiken
tijd (17e en 18e eeuw) een era bij uitstek voor
mannenmake-up. In Nederland was de laatste pe
riode waarin mannen zich min of meer massaal
opmaakten de 'flower power'-tijd.
Make-up school Maas
tricht, is een iets pro
gressievere mening
toegedaan. Rouge en
lippenstift gaan haar
te ver. Gekleurde dag
crème en mascara, 'waar
mee een man slechts de
uiteinden van de wim
pers mag beroeren', kan
heel goed. „Ik vind dat ze
ker niet verwijfd. Eigen
lijk zouden veel meer mannen ma
ke-up moeten dragen. Niet perse el
ke dag, maar bijvoorbeeld wanneer
je pips ziet." Navest merkt dat ook
de 'gewone' man wat vaker een paar
lessen opmaken neemt. „Want dat
vergt toch een heel andere aanpak,
met name door de samenstelling
van de huid en de baardgroei."
De verkoop van Tout Beau onder
wijl, verloopt boven verwachting.
Intertrade Cosmetics, dat Gaultiers
opmaakproducten naar 42 verkoop
punten in Nederland distribueert,
spreekt van een 'fantastische ver
koop'. Drie weken na introductie
was de eerste lichting al weg. „En
niet alleen aan homomannen," be
weert een woordvoerster van de in
Weesp gevestigde firma. In het zui
den voert alleen parfumerie Douglas
de volledige lijn. Ook daar mogen ze
niet klagen, al kan dat net zo goed
aan het verwachtingspatroon liggen.
Maar het is nog vroeg, de verkoop in
Nederland is pas in oktober begon
nen, dus wie weet wat de toekomst
brengt. Of niet. Vooruitstrevende
couturiers hebben ooit tevergeefs
geprobeerd de rok aan de Neder
landse man te krijgen. Het zou kun
nen dat Gaultier en kornuiten met
make-up voor mannen in diezelfde,
ondiepe vijver vissen.
„Hoe verzorg jij je huid? Helemaal niet? Je moetje schamen!" Ma
ri van der Ven kijkt quasi verontwaardigd. Een van Neerlands be
kendste visagisten - hij 'doet' veel bekende Nederlanders en ver
schijnt veelvuldig op tv en in de bladen - overdrijft. Al met al valt
het best mee met de huid van Mari's laatste 'slachtoffer' van de
dag. Het zou slechter kunnen. „Drank, drugs, slecht eten en wei
nig slaap zijn funest voor je vel. Alleen al blootstelling aan weer
sinvloeden beïnvloedt de huid," waarschuwt Van der Ven in zijn
Metamorfose Shop te 's-Hertogenbosch. Smeren dus. Zelf heeft de
opmaak-artiest een exclusief wondermiddel gevonden in Crème
de la Mere; instant cellulair genot in een potje van 350 euro.
Gezichtsverzorging is deze namiddag echter minder een issue dan
gezichtsverfraaiing. Hoe maak je een man stijlvol op? Dat blijkt
nogal een klus, vooral omdat het contrast voor op de foto's groot
moet zijn. Funderen, camoufleren, afpoederen, maskeren, vor
men. Laag voor laag krijgt het gezicht meer uitdrukking en wor
den oneffenheden en onderkinnen vakkundig weggewerkt. In
tien stappen is het sculptuur af. Eenmaal buiten verpest de regen
het resultaat resoluut. Balen. De volgende keer toch maar water
vaste make-up vragen.
Links vóór de behandeling. Rechts zijn oneffenheden gecamoufleerd en de
ogen sprekender gemaakt met mannen make-up.
Thee met sterren
'Bridgewater Winterstars'
staat voor een theeservies
met sterren. Hemelsblauw,
bleu en zilver op een achter
grond van gebroken wit. De
vormgeving is stijlvol, het
dessin vrolijk en speels.
Bridgewater is de achter
naam van Emma, die in
1985 een eenmansbedrijf
startte. Nu heeft ze een be
drijf met 100 man in Stoke-
on-Trent. Er zijn Bridgewa-
ter-clubs waarin de liefheb
bers van deze serviezen zich verenigen. Een beker komt
bijvoorbeeld op 23 euro, een theepot op 73,70 euro.
Kookboek
Zware, warme, hartige gerechten voor een natte herfst
en koude winter vormén het hoofdbestanddeel van het
tweede deel van Smaken van de seizoenen, samengesteld
door de Engelse meesterkok Gary Rhodes (€27,50). Taar
ten en stoofschotels, kolen en pastinaken, kweeperen
en gevogelte. Als dé pleitbe
zorger van seizoensproduc
ten grijpt Rhodes voor vrij
wel ieder gerecht naar een
typisch product van deze
tijd van het jaar, is het niet
als hoofdingrediënt dan is
het wel als bijkomende
smaakmaker.
Met name op het gebied van
de groenten kan hij zich in
herfst en winter uitleven,
maar waar het de vis betreft
komen zijn bruine (herfst)
en blauwe (winter) kleuren
codes toch wat geforceerd over. En ook lam, kip en kal
koen zijn niet echt aan deze tijd van het jaar voorbe
houden. Leg je ze echter op een bedje van cranberries of
rapen, boerenkool of appeltjes dan wordt het al snel
een ander verhaal. En juist in dergelijke combinaties is
Rhodes sterk.
Kruidenspul
Homeopathie en kruidenmengsels scoren altijd goed.
Het idee van heilzaam vers plantenspul in je douchegel
of crème is ook wel prettig. Het merk 'Korres' uit Athe
ne bedacht door apotheker George Korres) heeft derge
lijke verzorgingsproducten voor lijf, gezicht en haar.
Onder meer 'Shower Gel Citrus', 'Bodymilk Citrus' en
'Body Water Citrus'(stimulerende werking). Beroemdhe
den als Naomi Campbell en Victoria Beclcham hebben
het merk al ontdekt. En het is betaalbaar: showergel
9,95, bodymilk 12,50 en bodywater 14,50.
Snoepen zonder suiker
Dietorelle is de verzamelnaam van een assortiment sui-
kerarme snoepjes, die RBV Leaf (bekend van onder
meer Red Band, Venco en Sportlife) in Nederland op de
markt brengt. In Italië bestaat het al 25 jaar. Nederland
is het achtste land dat
verantwoord mee mag
snoepen. Het gaat om
gums, harde en gevulde
zuurtjes en toffees. Het
spul bevat dertig tot
veertig procent minder
calorieën dan gewoon
snoep. RBV Leaf signaleert dat suikervrije producten het
bijvoorbeeld in de drankbranche goed doen met een
aandeel van 21 procent van de omzet.
navond om half twaalf beieren de
Ween.
tarschijnlijk zit ik voor de televi-
Ofik lig al in bed met een goed
ik en een glaasje rode Port op
in nachtkastje.
lavond om half twaalf roepen de
Jkken de gelovigen onder ons
de kerk toe, om samen de
itmis te vieren. Klokslag twaalf
trekt er een misdienaar aan de
zal het volk zich oprichten en
1 de oude herder zijn schaapjes
itellen over alweer een kerst zon-
i vrede. Het zal niet anders zijn
a andere jaren. Het gemengd
tor zal zijn liederenrepertoire door
k schip laten galmen. En velen
Wen meezingen.
oud was ik toen ik voor het
irst met mijn vader mee mocht
fcrde nachtmis? Acht, negen? Ik
Wst vroeg naar bed. Slapen tot
nuur of elf en dan kwam mijn
t*der ons wekken - mijn broer en
'j. mijn zus was nog te klein. Kreu-
nd hieven we ons overeind. Eigen-
tsliepen we liever door, maar te-
lijkertijd vonden we het ook heel
tanend. Midden in de nacht, on-
ircen donkere sterrenhemel, mee
-ar de kerk.
egingen altijd vroeg voor een goe-
plaats. Maar luttele minuten voor
eerste bel was er altijd nog wel
ia laatkomer die zich tussen ons in
r°ag. Zoals die oude dame, stin-
tnd naar zweet en parfum, die
"jn broer bijna platdrukte tegen
bijkant van de houten bankjes.
mooiste nachtmis? Dat waren de
*ee missen die ik zelf mee mocht
jagen als lid van het kinderkoor,
anden hadden we geoefend: Stille
|cht in het Duits ('Schlafe im himmli-
■wRnli') en wat klonk het mooi.
f ene keer vanaf het altaar, de an-
:re keer vanaf het koor. Alten, so-
^aen, tenoren en bassen en dan
Jn honderd kinderstemmetjes.
Door Susanne Groeneveld
redacteur en moeder van drie dochters
Na anderhalf uur zitten en zingen,
als de misdienaars de gewelven vol
wierook hadden gezwierd, mochten
we naar huis.
Daar wachtte dan 'ons' moeder met
zelfgemaakte worstenbroodjes,
warm uit de oven. Ooit hebben we
midden in de nacht gebraden haan
tjes gegeten aan een mooi gedelete
tafel. Dat waren voor mij de hoogte
punten van kerst.
Mijn dochters zullen later niet te
rugdenken aan een Stille, Heilige
Nacht - vroeg naar bed en in het
donker naar de kerk. Ik geef ze geen
geloof mee in iemand (of iets?) die
de wereld zal verbeteren. Ik probeer
ze wel geloof in zichzelf mee te ge
ven én een sociaal gevoel, waardoor
ze kunnen bijdragen aan een betere
wereld. Kerst zullen ze zich herinne
ren als een gezellig feest in decem
ber, met een versierde boom, lekker
eten, spelletjes, een boswandeling
en jawel, toch ook een moment van
bezinning.
Vanavond om half twaalf beieren de
klokken.
Voor de zoete herinneringen zou ik
nog weieens willen aanschuiven in
de houten bankjes en mee willen
zingen ('Schlafe im himmlischer Ruh').
Maar waarschijnlijk zit ik voor de tv.
Of ik lig al in bed, met een goed
boek en een glaasje rode Port op
mijn nachtkastje. Als apéritief voor
een gezellig kerstfeest.
Ingrediënten
voor 4 personen
4 stuks sharonfruit
500 gr mascarpone
suikerwater (zelf ma
ken van 100 cc water
en 50 gr patisseriesui
ker of fijne kristalsui
ker)
4 cantucci amandel
koekjes
100 gr pure Callebaut
chocola
1 /2 velletje gelatine
schep gepasteuriseerd
eiwit
klontje boter
scheutje melk
taartbodem
amarenen op vocht
Door ANGELIQUE SPANINKS
Het mag het dan koud zijn buiten,
dat betekent niet dat bij een win
ters nagerecht geen ijs mag liggen.
Integendeel, aldus de Italiaanse top
kok Paolo Tommasi en zijn zoon
Massimo van restaurant Da Paolo
aan het Tilburgse Piusplein. En dus
leggen zij een bolletje zelfgedraaid
mascarpone-ijs op een schepje ge
pureerd sharonfruit met daarnaast
een stevig gestapelde chocolade
mousse met amarenen.
Toch maakt niet alleen het ijs dit
nagerecht seizoensgebonden.
Want sharonfruit is een typisch
winterfruit, afkomstig uit Israël.
„Het ziet eruit als een helder oran
je appeltje met een kroontje. Je
hebt ze groot en klein. Zijn ze ste
vig dan moet je ze schillen en het
pitloze vruchtvlees in blokjes snij
den. Zijn ze zacht en doorgerijpt
dan leun je ze halveren en het
vruchtvlees uitlepelen. Dit vlees
moet je vervolgens pureren in
een keukenmachine. Je kunt er
eventueel een druppeltje citroen
sap bij doen voor de smaak, maar
meestal heeft het vlees een mooi
zoetje van zichzelf', aldus Tommasi.
Op het gepureerde sharonfruit leg je vervolgens
een bolletje mascarpone-ijs. Voor mensen met
een ijsmachine is dit makkelijk te maken, ze ver
vangen de melk die ze normaal gebruiken door
mascarpone. Die moet overigens voor hij in de
ijsmachine kan eerst goed doorgespateld worden
met een scheut suikerwater tot een egale massa.
Vervolgens deze massa even laten harden in de
koeling en opnieuw doorspatelen tot een vloei
baar geheel voor het in de ijsmachine gaat. Lukt
dit niet direct of wil je nog een extra vleugje
smaak toevoegen dan kan er nog een scheut ho
ning of likeur bij de mascarpone-massa gedaan
worden. Terwijl de ijsmachine op volle toeren
draait, kneus je de typisch Italiaanse cantucci
amandelkoekjes tot gruis. Daar draai je de bolle
tjes mascarpone-ijs doorheen tot er een krokant
laagje omheen zit en dan leg je ze op een schepje
sharonfruit aan de ene kant van het bord.
Is het ijs met fruit licht van kleur, aan de andere
kant van het bord overheerst het warme donker
bruin en -rood van chocolade en amarenen. Om
het mooiste effect te krijgen, metselt Tommasi
de chocolade mousse als het ware op in twee
kleuren. Basis daarvoor is dezelfde mousse, sa
mengesteld uit 100 gram pure callebaut chocola
de, die au bain marie gesmolten wordt en met
wat gelatine, een klontje boter en een flinke
schep gepasteuriseerd eiwit tot een zacht geheel
wordt geklopt. Overigens suggereert Tommasi
thuiskoks met tijdgebrek om gewoon kant en
klare chocolademousse te gebruiken.
Vervolgens verdeel je de mousse over twee bak-
Koud en kleurrijk is
het winters nage
recht van mascar
pone-ijs en choco
lademousse van
topkok Paolo
Tommasi. Foto PVE
jes en maak je de ene wat lichter van kleur door
er een scheut melk en een lepeltje eiwit extra
aan toe te voegen.
Dan kan het metselen beginnen, waarbij de
mousse steeds laagje voor laagje en om en om
met een plamuurmesje op een taartbodem wordt
gesmeerd. Die bodem is nodig omdat anders de
mousse gaat schuiven. En tussen de laagjes door
is het raadzaam de mousse steeds even een uur
tje te laten stijven in de koeling zodat ie door en
door koud wordt. Eenmaal klaar, leg je eerst wat
amarenen op het bord en sprenkel je daar wat
vocht omheen. Leg het taartje daar middenin
maar zorg dat het al te zoete amarenensap niet
over het taartje gaat, want dan proefje de choco
lade niet meer.
Een tip van Tommasi is om dit nagerecht nu eens
niet op ronde maar op vierkante of hoekige bor
den te serveren. Daardoor komt de tweedeling
mooier tot zijn recht. Serveer dit alles met een
mooie Vin Santo en je hebt een contrastrijk win
ters nagerecht.