\lle mannen aan de make-up IC JWI tille Nacht Winters nagerecht van chocolademousse en sharonfruit met mascarpone-ijs 25 Vlake-up in de oudheid Ve rs I agg evers m ake- u p woensdag 24 december 2003 jcliaamsverzorging houdt voor ïenig man op bij shampoo, ftershave en deodorant. Op thaamsverfraaiing rust vaak al elemaal een taboe. Het beeld van M kerel met make-up schept jwarring, wekt walging op zelfs, jn een echte vent zonder schroom ju lippen stiften? Door MARTIJN VISSERS Een clown lach je niet uit om zijn schminck. Bij ar tiesten, presentatoren, po litici en andere mannen die - letterlijk - vaak in de schijnwerpers staan, valt make-up amper op, al draagt Paul Witteman soms te veel rouge. Beroepshalve zijn opgemaakte mannen zeer oor baar. Het wordt anders wanneer ke rels, en dan met name heterosexue- le. ook in hun vrije tijd verfraaiings middeltjes gebruiken. Die gewoonte schrijven we eerder toe aan heren met een voorkeur voor hetzelfde ge slacht of aan metroseksuele (hetero- (mannen - vrouwelijk en macho te gelijk - a la David Beckham, David Bowie of Prince. Van een hetero mietje verwacht je dat nou eenmaal eerder. En toch denken voorlopers als mo deontwerper Jean Paul Gaultier een gat in de markt aan te boren met een 'ruige' make-uplijn voor elke man. Het geheim achter 'Tout Beau' van Gaultier? De stoere verpakking en de subtiliteit van de make-up. Het onopvallend aanbrengen van Sharp Eyes (oogpotlood in de vorm van een vulpen), Smooth Face (ca mouflage-gel verpakt als een Zippo- Visagist Mari van der Ven neemt in zijn Metamorfose-shop de verslaggever eens onder handen. Foto' s Sandra Peerenboom aansteker) en Better Than Tan (kleurpoeder dat je aanbrengt met een scheerkwast) is een must. Je mag het niet zien, maar moet het wel merken. Gaultier is ervan over tuigd dat dergelijke producten de 'homoscene' zijn ontgroeid. Of de 'heteroscene' er inmiddels klaar voor is, is weer een andere kwestie. Rondvraag Een kleine rondvraag bij dertien schoonheidssalons in de regio doet vermoeden van niet. Geen van de ondervraagde salons voert een ma ke-uplijn voor mannen. Voornaam ste reden is dat 'mannen beneden de rivieren daar gewoon nog niet aan toe zijn'. Gezichtsverzorging met crèmes en maskertjes is tot daar aan toe, maar het moet niet gekker worden voor de doorsnee man. Marijke Navest, directrice van de De mannen van de Chambri-stam in Papoea Nieuw-Guinea hadden de gewoonte hun gezicht te beschilderen na het doden van een vijand. Het was het ultieme kenmerk van machoheldendom. Vrouwen werden hiervan uitgesloten. In het ou de Egypte droegen mannen van alle leeftijden make-up. Het zou een magische en genezende werking hebben. Het zou zelfs een slecht zicht genezen. De Romeinen en Grieken waren in de oudheid eveneens geheel vertrouwd met ge zichtsverzorging en -versiering, net als veel volke ren in Afrika en Latijns Amerika dat nog steeds zijn. In Europa was de ietwat verwijfde pruiken tijd (17e en 18e eeuw) een era bij uitstek voor mannenmake-up. In Nederland was de laatste pe riode waarin mannen zich min of meer massaal opmaakten de 'flower power'-tijd. Make-up school Maas tricht, is een iets pro gressievere mening toegedaan. Rouge en lippenstift gaan haar te ver. Gekleurde dag crème en mascara, 'waar mee een man slechts de uiteinden van de wim pers mag beroeren', kan heel goed. „Ik vind dat ze ker niet verwijfd. Eigen lijk zouden veel meer mannen ma ke-up moeten dragen. Niet perse el ke dag, maar bijvoorbeeld wanneer je pips ziet." Navest merkt dat ook de 'gewone' man wat vaker een paar lessen opmaken neemt. „Want dat vergt toch een heel andere aanpak, met name door de samenstelling van de huid en de baardgroei." De verkoop van Tout Beau onder wijl, verloopt boven verwachting. Intertrade Cosmetics, dat Gaultiers opmaakproducten naar 42 verkoop punten in Nederland distribueert, spreekt van een 'fantastische ver koop'. Drie weken na introductie was de eerste lichting al weg. „En niet alleen aan homomannen," be weert een woordvoerster van de in Weesp gevestigde firma. In het zui den voert alleen parfumerie Douglas de volledige lijn. Ook daar mogen ze niet klagen, al kan dat net zo goed aan het verwachtingspatroon liggen. Maar het is nog vroeg, de verkoop in Nederland is pas in oktober begon nen, dus wie weet wat de toekomst brengt. Of niet. Vooruitstrevende couturiers hebben ooit tevergeefs geprobeerd de rok aan de Neder landse man te krijgen. Het zou kun nen dat Gaultier en kornuiten met make-up voor mannen in diezelfde, ondiepe vijver vissen. „Hoe verzorg jij je huid? Helemaal niet? Je moetje schamen!" Ma ri van der Ven kijkt quasi verontwaardigd. Een van Neerlands be kendste visagisten - hij 'doet' veel bekende Nederlanders en ver schijnt veelvuldig op tv en in de bladen - overdrijft. Al met al valt het best mee met de huid van Mari's laatste 'slachtoffer' van de dag. Het zou slechter kunnen. „Drank, drugs, slecht eten en wei nig slaap zijn funest voor je vel. Alleen al blootstelling aan weer sinvloeden beïnvloedt de huid," waarschuwt Van der Ven in zijn Metamorfose Shop te 's-Hertogenbosch. Smeren dus. Zelf heeft de opmaak-artiest een exclusief wondermiddel gevonden in Crème de la Mere; instant cellulair genot in een potje van 350 euro. Gezichtsverzorging is deze namiddag echter minder een issue dan gezichtsverfraaiing. Hoe maak je een man stijlvol op? Dat blijkt nogal een klus, vooral omdat het contrast voor op de foto's groot moet zijn. Funderen, camoufleren, afpoederen, maskeren, vor men. Laag voor laag krijgt het gezicht meer uitdrukking en wor den oneffenheden en onderkinnen vakkundig weggewerkt. In tien stappen is het sculptuur af. Eenmaal buiten verpest de regen het resultaat resoluut. Balen. De volgende keer toch maar water vaste make-up vragen. Links vóór de behandeling. Rechts zijn oneffenheden gecamoufleerd en de ogen sprekender gemaakt met mannen make-up. Thee met sterren 'Bridgewater Winterstars' staat voor een theeservies met sterren. Hemelsblauw, bleu en zilver op een achter grond van gebroken wit. De vormgeving is stijlvol, het dessin vrolijk en speels. Bridgewater is de achter naam van Emma, die in 1985 een eenmansbedrijf startte. Nu heeft ze een be drijf met 100 man in Stoke- on-Trent. Er zijn Bridgewa- ter-clubs waarin de liefheb bers van deze serviezen zich verenigen. Een beker komt bijvoorbeeld op 23 euro, een theepot op 73,70 euro. Kookboek Zware, warme, hartige gerechten voor een natte herfst en koude winter vormén het hoofdbestanddeel van het tweede deel van Smaken van de seizoenen, samengesteld door de Engelse meesterkok Gary Rhodes (€27,50). Taar ten en stoofschotels, kolen en pastinaken, kweeperen en gevogelte. Als dé pleitbe zorger van seizoensproduc ten grijpt Rhodes voor vrij wel ieder gerecht naar een typisch product van deze tijd van het jaar, is het niet als hoofdingrediënt dan is het wel als bijkomende smaakmaker. Met name op het gebied van de groenten kan hij zich in herfst en winter uitleven, maar waar het de vis betreft komen zijn bruine (herfst) en blauwe (winter) kleuren codes toch wat geforceerd over. En ook lam, kip en kal koen zijn niet echt aan deze tijd van het jaar voorbe houden. Leg je ze echter op een bedje van cranberries of rapen, boerenkool of appeltjes dan wordt het al snel een ander verhaal. En juist in dergelijke combinaties is Rhodes sterk. Kruidenspul Homeopathie en kruidenmengsels scoren altijd goed. Het idee van heilzaam vers plantenspul in je douchegel of crème is ook wel prettig. Het merk 'Korres' uit Athe ne bedacht door apotheker George Korres) heeft derge lijke verzorgingsproducten voor lijf, gezicht en haar. Onder meer 'Shower Gel Citrus', 'Bodymilk Citrus' en 'Body Water Citrus'(stimulerende werking). Beroemdhe den als Naomi Campbell en Victoria Beclcham hebben het merk al ontdekt. En het is betaalbaar: showergel 9,95, bodymilk 12,50 en bodywater 14,50. Snoepen zonder suiker Dietorelle is de verzamelnaam van een assortiment sui- kerarme snoepjes, die RBV Leaf (bekend van onder meer Red Band, Venco en Sportlife) in Nederland op de markt brengt. In Italië bestaat het al 25 jaar. Nederland is het achtste land dat verantwoord mee mag snoepen. Het gaat om gums, harde en gevulde zuurtjes en toffees. Het spul bevat dertig tot veertig procent minder calorieën dan gewoon snoep. RBV Leaf signaleert dat suikervrije producten het bijvoorbeeld in de drankbranche goed doen met een aandeel van 21 procent van de omzet. navond om half twaalf beieren de Ween. tarschijnlijk zit ik voor de televi- Ofik lig al in bed met een goed ik en een glaasje rode Port op in nachtkastje. lavond om half twaalf roepen de Jkken de gelovigen onder ons de kerk toe, om samen de itmis te vieren. Klokslag twaalf trekt er een misdienaar aan de zal het volk zich oprichten en 1 de oude herder zijn schaapjes itellen over alweer een kerst zon- i vrede. Het zal niet anders zijn a andere jaren. Het gemengd tor zal zijn liederenrepertoire door k schip laten galmen. En velen Wen meezingen. oud was ik toen ik voor het irst met mijn vader mee mocht fcrde nachtmis? Acht, negen? Ik Wst vroeg naar bed. Slapen tot nuur of elf en dan kwam mijn t*der ons wekken - mijn broer en 'j. mijn zus was nog te klein. Kreu- nd hieven we ons overeind. Eigen- tsliepen we liever door, maar te- lijkertijd vonden we het ook heel tanend. Midden in de nacht, on- ircen donkere sterrenhemel, mee -ar de kerk. egingen altijd vroeg voor een goe- plaats. Maar luttele minuten voor eerste bel was er altijd nog wel ia laatkomer die zich tussen ons in r°ag. Zoals die oude dame, stin- tnd naar zweet en parfum, die "jn broer bijna platdrukte tegen bijkant van de houten bankjes. mooiste nachtmis? Dat waren de *ee missen die ik zelf mee mocht jagen als lid van het kinderkoor, anden hadden we geoefend: Stille |cht in het Duits ('Schlafe im himmli- ■wRnli') en wat klonk het mooi. f ene keer vanaf het altaar, de an- :re keer vanaf het koor. Alten, so- ^aen, tenoren en bassen en dan Jn honderd kinderstemmetjes. Door Susanne Groeneveld redacteur en moeder van drie dochters Na anderhalf uur zitten en zingen, als de misdienaars de gewelven vol wierook hadden gezwierd, mochten we naar huis. Daar wachtte dan 'ons' moeder met zelfgemaakte worstenbroodjes, warm uit de oven. Ooit hebben we midden in de nacht gebraden haan tjes gegeten aan een mooi gedelete tafel. Dat waren voor mij de hoogte punten van kerst. Mijn dochters zullen later niet te rugdenken aan een Stille, Heilige Nacht - vroeg naar bed en in het donker naar de kerk. Ik geef ze geen geloof mee in iemand (of iets?) die de wereld zal verbeteren. Ik probeer ze wel geloof in zichzelf mee te ge ven én een sociaal gevoel, waardoor ze kunnen bijdragen aan een betere wereld. Kerst zullen ze zich herinne ren als een gezellig feest in decem ber, met een versierde boom, lekker eten, spelletjes, een boswandeling en jawel, toch ook een moment van bezinning. Vanavond om half twaalf beieren de klokken. Voor de zoete herinneringen zou ik nog weieens willen aanschuiven in de houten bankjes en mee willen zingen ('Schlafe im himmlischer Ruh'). Maar waarschijnlijk zit ik voor de tv. Of ik lig al in bed, met een goed boek en een glaasje rode Port op mijn nachtkastje. Als apéritief voor een gezellig kerstfeest. Ingrediënten voor 4 personen 4 stuks sharonfruit 500 gr mascarpone suikerwater (zelf ma ken van 100 cc water en 50 gr patisseriesui ker of fijne kristalsui ker) 4 cantucci amandel koekjes 100 gr pure Callebaut chocola 1 /2 velletje gelatine schep gepasteuriseerd eiwit klontje boter scheutje melk taartbodem amarenen op vocht Door ANGELIQUE SPANINKS Het mag het dan koud zijn buiten, dat betekent niet dat bij een win ters nagerecht geen ijs mag liggen. Integendeel, aldus de Italiaanse top kok Paolo Tommasi en zijn zoon Massimo van restaurant Da Paolo aan het Tilburgse Piusplein. En dus leggen zij een bolletje zelfgedraaid mascarpone-ijs op een schepje ge pureerd sharonfruit met daarnaast een stevig gestapelde chocolade mousse met amarenen. Toch maakt niet alleen het ijs dit nagerecht seizoensgebonden. Want sharonfruit is een typisch winterfruit, afkomstig uit Israël. „Het ziet eruit als een helder oran je appeltje met een kroontje. Je hebt ze groot en klein. Zijn ze ste vig dan moet je ze schillen en het pitloze vruchtvlees in blokjes snij den. Zijn ze zacht en doorgerijpt dan leun je ze halveren en het vruchtvlees uitlepelen. Dit vlees moet je vervolgens pureren in een keukenmachine. Je kunt er eventueel een druppeltje citroen sap bij doen voor de smaak, maar meestal heeft het vlees een mooi zoetje van zichzelf', aldus Tommasi. Op het gepureerde sharonfruit leg je vervolgens een bolletje mascarpone-ijs. Voor mensen met een ijsmachine is dit makkelijk te maken, ze ver vangen de melk die ze normaal gebruiken door mascarpone. Die moet overigens voor hij in de ijsmachine kan eerst goed doorgespateld worden met een scheut suikerwater tot een egale massa. Vervolgens deze massa even laten harden in de koeling en opnieuw doorspatelen tot een vloei baar geheel voor het in de ijsmachine gaat. Lukt dit niet direct of wil je nog een extra vleugje smaak toevoegen dan kan er nog een scheut ho ning of likeur bij de mascarpone-massa gedaan worden. Terwijl de ijsmachine op volle toeren draait, kneus je de typisch Italiaanse cantucci amandelkoekjes tot gruis. Daar draai je de bolle tjes mascarpone-ijs doorheen tot er een krokant laagje omheen zit en dan leg je ze op een schepje sharonfruit aan de ene kant van het bord. Is het ijs met fruit licht van kleur, aan de andere kant van het bord overheerst het warme donker bruin en -rood van chocolade en amarenen. Om het mooiste effect te krijgen, metselt Tommasi de chocolade mousse als het ware op in twee kleuren. Basis daarvoor is dezelfde mousse, sa mengesteld uit 100 gram pure callebaut chocola de, die au bain marie gesmolten wordt en met wat gelatine, een klontje boter en een flinke schep gepasteuriseerd eiwit tot een zacht geheel wordt geklopt. Overigens suggereert Tommasi thuiskoks met tijdgebrek om gewoon kant en klare chocolademousse te gebruiken. Vervolgens verdeel je de mousse over twee bak- Koud en kleurrijk is het winters nage recht van mascar pone-ijs en choco lademousse van topkok Paolo Tommasi. Foto PVE jes en maak je de ene wat lichter van kleur door er een scheut melk en een lepeltje eiwit extra aan toe te voegen. Dan kan het metselen beginnen, waarbij de mousse steeds laagje voor laagje en om en om met een plamuurmesje op een taartbodem wordt gesmeerd. Die bodem is nodig omdat anders de mousse gaat schuiven. En tussen de laagjes door is het raadzaam de mousse steeds even een uur tje te laten stijven in de koeling zodat ie door en door koud wordt. Eenmaal klaar, leg je eerst wat amarenen op het bord en sprenkel je daar wat vocht omheen. Leg het taartje daar middenin maar zorg dat het al te zoete amarenensap niet over het taartje gaat, want dan proefje de choco lade niet meer. Een tip van Tommasi is om dit nagerecht nu eens niet op ronde maar op vierkante of hoekige bor den te serveren. Daardoor komt de tweedeling mooier tot zijn recht. Serveer dit alles met een mooie Vin Santo en je hebt een contrastrijk win ters nagerecht.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 25