Lichamen lezen
Baljurken en kroontjes
Bourgondisch nog betaalbaar?
Thuis
csmiiiftCHii
ROY4LCMIIN
BOEUF BOURGUIGNON
Stoofschotel voor 4 personen
800 gram runderlappen
200 gram blokjes gerookt spek
300 gram sjalotten
1 teen knoflook
75 gram boter of margarine
2 eetlepels olie
400 gram wortel (bolletjes)
3 eetlepels bloem
2 theelepels tijm
2 dl heet water
2 dl rode wijn
150 gram champignons
1 bosje peterselie
zout en versgemalen peper
Snijd rundvlees in dobbelstenen van 2 cm Bestrooi met
peper Pel de sjalotjes en snijd in vieren. Hak de knoflook
teen fijn. Bak in een braadpan met 50 gram boter de
spekblokjes ca. 5 minuten. Voeg sjalotten en knoflook
toe en laat nog 5 minuten bakken. Schep ui en spek met
een schuimspaan uit de pan en bewaar Voeg aan het
braadvet 25 gram boter en 2 eetlepels olie toe Braad
stukjes vlees al roerend snel bruin. Bestrooi met bloem,
laat 2 minuten doorbakken Voeg heet water toe goed
roeren Voeg wortelbolletjes (stukjes winterwortel mag
ook), tijm en het spek en ui mengsel toe Warm de wijn
in een steelpan en voeg al roerend toe. Laat minimaal 2, 5
uur heel zacht op een sudderplaatje pruttelen. Af en toe
roeren.
Maak champignons met een stukje keukenpapier
schoon. snijd in vieren. Bak in een koekenpan met een
beetje zout en peper in boter snel brum Roer door de
boeuf laat een kwartier doorwarmen. Breng op smaak
met zout en peper. Was en droog de peterselie, hak fijn.
strooi over de schotel en serveer.
Heerlijk met kruimig gekookte aardappels en een glas
fruitige rode wijn. Wijntip, een rode
tuurlijk prima, maar een wat minder dure Chileense Pinot
Noir of een Zuid Afrikaanse Pinotage kan ook heel goed.
Ook altijd gedacht dat Boeuf
Bourguignon, dat beroemde
Franse stoofvleesgerecht,
zijn naam dankt aan de ro
de Bourgognewijn die erin
is verwerkt? Ik ook, hoor.
Maar wat blijkt; veel be
langrijker dan de herkomst
van de wijn is het gebruik
te rundvlees. Wie een per
fecte Boeuf Bourguignon
wil maken, gebruikt het
malse vlees van het Charo-
lais rund. En de meeste
Charolaisrunderen (die
mooie robuuste blonde
koeien) grazen van ouds
her in Bourgondië, van
daar.
Ik voelde me altijd een
beetje een culinaire ver
valser'- wanneer ik weer
eens een paar glazen véél
goedkopere Zuid-Afrikaan
se of Chileense wijn in de
pan mikte. Die Bourgon
diërs hebben makkelijk
praten, die halen hun
wijntjes bij wijze van
spreken uit de eigen ach
tertuin. Wij moeten bij
de slijter een vermogen
neertellen voor een flesje
rood uit de Bourgogne.
Met zo'n peperdure wijn
ga je niet koken, dat zul
len de Bourgondiërs met
me eens zijn. Hun be
roemde Boeuf is welis
waar een verrukkelijk,
maar ook een heel alle
daags, boers gerecht. De
finesse van de wijn, die
je zo mooi proeft in het
Voeg de wijn voorverwarmd bij het vlees. Van een koude plens vloeistof krimpend
vezels. Dat komt de malsheid niet ten goede. Foto Karei de
glas, komt na 2,5 uur sudderen echt
niet meer tot zijn recht. De kwali
teit van het rundvlees is veel eerder
bepalend voor de uiteindelijke
smaak en malsheid. Dat wetende is
het dus slim om te bezuinigen op
de wijn en te investeren in een
goed stukje vlees. Vraag bij de sla
ger om vlees van het Charolais of
Limousin rund. Gelukkig hoef je
voor een stoofschotel niet de duur
ste magere riblappen te nemen.
Een braadlap van de schouder geeft
méér smaak en is veel goedkoper.
Het is nu ook weer niet zo dat je el
ke willekeurige wijn maar kunt ne
men voor een goede Boeuf
Bourguignon. De wijn moet
stoers maar ook iets fris hebben
met wat fruitige zuren. Dus ge®
zware wijnen met een overduidelf
ke houtsmaak. Wijnen gemaafó
van de Pinot Noir druif doen h
over het algemeen goed, ook
glaasje ernaast. Daar mag trouwen
ook best een 'echte' rode Boi
ne in, als het eraf kan. Maar u rea
seert zich hopelijk wel wat er n<
is om een goede Bourgognewijn
doorgronden. Drie man, volgens
beroemde Bourgondische schrijve
Henri Vincenot: één gewillige
ver en twee man om hem weg
dragen.
'Een meisje', jubelt Middelste.
Haar Maxima - ze is helemaal idolaat van
onze prinses - heeft een dochter gekregen.
'Wauw, een meisje.' Of de vlag maar met
een uit kan!
De hele zondagmiddag hebben we de beval
ling op de voet gevolgd. Via Teletekst en via
de ingelaste journaaluitzendingen. Heel
toevallig kregen we om halftwaalf al de eer
ste melding mee en omdat het een noodge
dwongen thuisblijfzondag was - Jongste ho
ge koorts, ik snotterig en snifferig - zijn we
blijven kijken.
En nu, bijna halfzes, is het dan zdver.
Middelste wil meteen een tekening gaan
maken voor Maxima, Willem en het meisje.
Als ze opschiet, kan die vanavond nog op
de post en hangt de kaart morgen boven
het kraambed. Denkt ze.
Van de drie dochters is zij de enige Oranje
fan. Ik ben het niet meer, maar als land
kon ik ook zo opgaan in het wel en wee van
de koninklijke familie. De geboorte van
Willem-Alexander, ik weet het nog goed. Ik
had de leeftijd die Middelste nu heeft. De
hele school werd getrakteerd op beschuiten
met muisjes en er ging een felicitatie na
mens alle kinderen richting slot Dralcenste-
ijn.
Wat vond ik het leuk dat Beatrix een zoon
had gekregen. Maar wat vond ik het jam
mer dat hij bijna zes jaar jonger was dan ik.
Dat maakte mij op slag kansloos als huwe
lijkskandidate. Want ja, in die tijd leek een
prinsessenbestaan mij het absolute einde.
Vooral vanwege de kroontjes, de baljurken
en de glazen muiltjes.
Later zwijmelde ik weg bij de Sissi-fïlms.
Wat blonken die kroontjes, wat waren ze
zwierig die baljurken en wat zou ik ze
graag eens willen passen, die schoenen met
gouden gespen. Maar wat Sissi ook duide-
Door Susanne Groeneveld
redacteur en moeder van drie dochters
lijk maakte was dat een prinsessenbestaan
verre van een sprookje is. Ze zag haar man
te weinig, ze mocht haar kind niet verzor
gen, ze lag constant in de clinch met haar
betweterige schoonmoeder.
Mensen van koninklijke bloede benijd ik al
lang niet meer. Zeker niet degenen die door
het lot van de eerstgeborene als troonopvol
ger worden aangewezen. Nooit een eigen
mening mogen uiten, nooit een politieke
voorkeur uit mogen spreken, nooit jezelf
mogen verdedigen, ook al word je onheus
bejegend. Verplichte studies, verplichte rei
zen met verplichte diners. Altijd glimla
chen, altijd vriendelijk blijven en altijd ach
tervolgd worden door camera's en telelen
zen.
Goed, daar staan voordelen tegenover: geld
in overvloed, nooit eten koken, poetsen,
boodschappen doen, vakantie vieren in
luxe oorden, op de eretribune zitten bij
voetbalwedstrijden, EK's en WK's en heel
veel vooraanstaande mensen ontmoeten.
Dat gun ik ze. Voor geen geld zou ik met
Maxima willen ruilen, om nog maar te zwij
gen van dat kleine meisje dat misschien
wel ooit onze koningin wordt.
Maar hoe anders denkt Middelste daarover?
Zij ziet alleen nog maar de kroontjes, de
baljurken en de glazen muiltjes. "Wauw,
een meisje.'
woensdag 10 december 2003
Een achteloos veegje met een
vinger onder je oog, een
glimlach zonder
kraaienpootjes of even je
handen in je zij zetten.
Minieme gebaren die we vaak
onbewust maken, maar vol
zitten met verborgen
boodschappen die onze ware
gevoelens onthullen.
Je lichaam als taal.
Door ANGELIQUE SPANINKS
Communicatie draait
om taal. Maar lang
niet alle taal is ge
sproken taal. Inte
gendeel. Maar liefst
93 procent van onze communi
catie is non-verbaal, dus niet ge
vat in woorden. Dat is de taal
die wij spreken met ons li
chaam (55 procent) en de klank
van onze stem (38 procent).
Ogen en mond, handen en be
nen spreken dus boekdelen.
Ons hele lichaam is een theater
van signalen. Van km in tot te
nen, alles praat mee, al is het
vaak subtiel. De vraag is dan
ook in hoeverre wij ons bewust
zijn van onze lichaamstaal. Nog
interessanter is of anderen onze
signalen ook opvangen. En in
hoeverre wij zelf eigenlijk de
signalen van anderen zien,
maar ook weten te duiden.
Met zijn onlangs in Nederland-
Prins Charles frummelt veelvuldig aan zijn manchetknoop; volgens Collett een drempelsignaal. Hij doet het wanneer hij letterlijk of
figuurlijk van de ene in de andere situatie stapt. Foto ANP
se vertaling verschenen boek
'De verborgen boodschap' helpt
de Engelse psycholoog dr. Peter
Collett -collega van lichaams
taalgoeroe Desmond Morris -
ons een heel eind op weg. Geen
Ruslands president Vla
dimir Poetin is een be
trekkelijk kleine man
met een weinig uitge
sproken kaak. Deze bei
de kenmerken maken
hem weinig opvallend;
iets wat hij compen
seert door een vrijwel
constante boze frons
en het imago van een
vechtsporter. Foto AFP
lichaamsdeel laat hij onbespro
ken, geen onbewust trekje ont
snapt aan zijn opmerkzaam oog
en geen hoogwaardigheidsbe
kleder is veilig voor zijn scher
pe analyse van hun houdingen
en gewoontes. En hoewel veel
van zijn observaties en beschrij
vingen heel alledaags en klein
lijken, kijk je na lezing van Col-
letts boek toch net even anders
om je heen dan ervoor. Of om
met Freud te spreken: 'Hij die
ogen heeft om te zien of oren
om mee te horen kan zichzelf
ervan overtuigen dat geen enke
le sterveling een geheim kan
bewaren. Als zijn lippen zwij
gen, ldetst hij met zijn vingers;
de misleiding druipt uit elke po
rie.'
In De verborgen boodschap'
vergelijkt Collett het leven met
het spelen van poker. Niet al
leen is het zaak je eigen gevoe
lens over een goede of slechte
hand met kaarten te beheersen;
je moet ook in staat zijn om de
signalen van je tegenspeler te
doorgronden. Bluft hij of niet?
En hoe kun jij hem misleiden?
Daarbij kunnen de kleinste han
delingen - geffunnik aan een
oorlel of het doormidden bre
ken van een koekje - doorslag
gevend zijn.
Maar natuurlijk zijn niet alle
signalen beheersbaar. Neem
lengtesignalen, ofwel het ver
band tussen grootte en sociale
status. Dat is bij geen enkele
diersoort zo uitgesproken als bij
de mens. Statistieken bewijzen
dat langere mensen niet alleen
succesvoller, maar ook gezon
der en intelligenter zijn dan
korte mensen. Zo telt op Wall
Street letterlijk iedere extra
centimeter boven de norm en
levert maar liefst 600 dollar in
maandsalaris meer op. Trou
wens ook op universiteiten is
lengte van belang: wetenschap
pelijk medewerkers zijn door
gaans 3 centimeter langer dan
het nationaal gemiddelde, uni
versitair hoofddocenten 3,81
centimeter en hoogleraren zelfs
4,93 centimeter dan de gemid
delde persoon van hun leeftijd
en geslacht.
Ook blozen is een signaal dat
wij niet kunnen beheersen. Hoe
het werkt is nog altijd een mys
terie, maar zelfbewustzijn en
zorg om de mening van ande
ren spelen er een hoofdrol bij.
Een blos kan het gevolg zijn van
betrapt worden op een fout
maar ook van het krijgen van
een onverwacht compliment. Er
zit een angst onder om buiten
de boot te vallen, het is een
vorm van onbeheerst behagen,
het openlijk tonen van spijt of
schaamte. En het werkt: wie
bloost wordt minder kwalijk ge
nomen.
Een van de belangrijkste meer
bewuste signalen is de glimlach.
Diana's glimlach is een verhaal
apart. Ze beheerste meerdere sub
tiel verschillende vormen die vrijwel
allemaal terug te voeren waren op
haar natuurlijke verlegenheid. Veel
van haar charme lijkt haar zoon Wil
liam te hebben geërfd. Foto EPA
Bill Clinton bijt op zijn onderlip, een
handelsmerksignaal dat gevoelig
heid suggereert en waarmee hij
vrijwel ieder publiek massaal voor
zich weet in te nemen. Foto EPA
Foto ANP
Die kan zowel oprecht als vals
zijn, waarbij het onderscheid
subtiel is. Voor wie de ware van
de geveinsde vreugde wil onder
scheiden: let niet zozeer op de
mond maar op de ogen. Daar
zitten de 'orbicularis oculi'; sa
mentrekking van deze spiertjes
vernauwt de ogen en zorgt voor
kraaienpootjes. Volgens de
Franse anatoom Guillaume
Duchenne bewegen deze alleen
wanneer er sprake is van een
oprecht gevoel of een aangena
me emotie.
Zoniet dan heb je te maken met
een valse glimlach, die vooral is
ingegeven door het verlangen
sociaal en onbedreigend over te
komen. Overigens weten de
meeste mensen dit onderscheid
intuïtief te maken. Opmerkelijk
is wel dat het ons in de meeste
gevallen weinig kan schelen of
een glimlach vals of authentiek
is; als er maar geglimlacht
wordt.
Het zijn dit soort wetenswaar
digheden waar Colletts boek
van overloopt. En al onthoud je
er maar een paar van, ze geven
het bestuderen van en meespe
len in de rituelen rond kerst en
oud en nieuw ongetwijfeld een
nieuwe impuls.
'De verborgen boodschap. Het ge
heim van lichaamstaal ontmaskerd'
geschreven door dr. Peter Collett is
verschenen bijAW.Bruna Uitgevers.
Slijmerige Slubbers
Ze zeggen de gekste din;
maken geinige gelui
en geven licht als je 5
speciale Slubber Sli;
stopt. Slubbers is ee:
nieuwe vondst van'
ger, de maker va?
der meer Furby.
zijn maffe fla
tjes die dol zij;
slijm. Ze zijn-
in drie kleun
De blauwe h
Fer Rotting,
groene isFij
Fieserik ent
oranje Kees
ter. Ze kosten!
euro per stuk,
Invloed van merknaam
Op de website www.brandchannel.com is de verkiezi
van 'the Brand of the Year 2003', het merk met de gr.
ste betekenis, losgebarsten. Daarbij draait het niet pe
om het merk met de grootste waarde of meeste
Het gaat om een merk dat invloed heeft op ons dageE
leven en een rol speelt in ons hoofd. Vorig jaar woni
internetzoekmachine Google bijvoorbeeld. Daarvoor
len onder meer het Rode Kruis, Al-Qaida en Artsen zo
der Grenzen in de prijzen. Er kan tot en met 31
ber worden gestemd. De verkiezing is een initiatief^
het merkadviesbureau Interbrand.
Stekeltjes op autogordel
Om te voorkomen dat peuters de gordel op de achter-;
bank per ongeluk loslclikken, zijn er nu stickers met
prikkerige stekeltjes. De vingertopjes van peuters ze:
den veel te gevoelig zijn voor deze stekeltjes, zodatze
van de sluiting afblijven, aldus de importeur. Een
king met zes stickers is voor 3,95 euro te koop bij de:
tere babywinkels.
Speciale hondenbrokken
Voor labradors en Duitse herders heeft Royal Caning
ciale brokken ontwikkeld. Labradors hebben aanleg^
dik te worden. Daarom hebben de nieuwe brokkenvz}
Royal Canin een
gematigd ener
gie- en een hoog
eiwitgehalte om
het ideale ge
wicht te behou
den. Ook is de
voeding goed
voor de ge
wrichten en het
gezichtsvermo
gen van labra
dors. Een pro
bleem van de
Duitse herder is
de spijsverte
ring. De specia
le voeding be
vat licht ver
teerbare ingre
diënten. Ook
zitten er be
standdelen in
die de kans op
huidontstekin
gen verminde
ren en goed zijn
voor de gewrichten. De brokken zijn wel wat duurde
dan gewone: 17 euro voor een zak van drie kilo en 5:
euro voor twaalf kilo.