Genieten als medicijn Zilig PZC 4 H A i a H m axti a Winterse patrijs met zuurkool mayonaise woensdag 3 december 2003 Gevoelige huid Bij wasmachinefabrikant Zanker hebben ze zich na onde zoek gerealiseerd dat één op de vier mensen last heeft va; een gevoelige of geïrriteerde huid. Daarom zijn de nieuw machines van Zanker voorzien van de optie Derma+. Doo de toevoeging van één of twee extra spoelgangen aan hei katoen en synthetische programma's en de aanpassing va de trommelbewegingen worden zelfs de allerkleinste wa< middelresten uit het wasgoed verwijderd, aldus de was® chinefabrikant. Kookboek Het tijdschrift Seasons heeft een winterboek samengesté De beste ideeën van de laatste tien jaar zijn gebundeld in het boekje Winterkou,warm,kóstprijs 22,98 euro. Het is een (dag)boelc om te bewaren/ kunt er je eigen notities in verwerke foto's van de mooiste wintermomen- ten. Allerlei tips om zelf dingen tem; ken voor het sinterklaasfeest en de kerstdagen. Maar ook de winterkluss die moeten gebeuren, zelf voer voor; gels en zelf kaarsen maken. Wat wan delingen en festijnen door het hele land. En natuurlijk ook recepten: spruitjes met kastanjes en druiven,! zenpeper, sinterklaassoep en kniepa tjes voor het oudejaar. Een vrij prijzig cadeautje, maar v: degene die zijn dagen echt niet zelf kan vullen misschien; wel aardig. Tapbiertje Met het oog op de feestmaand december giet Heineken a bier ook tijdelijk in vaatjes van vijf liter, te lcoop bij supe markten en slijterijen. Zo heb je voor 12,69 euro pakweg dertig glazen bier vol. In het tapvat zit een koolzuurpa- troon verwerkt. Door dit druksysteem kan het bier met echte koolzuurdruk uit het vaatje wor den getapt. Eyecatcher Montblanc, fabrikant van luxe schrijfinstrumenten, horloges, sie raden en lederwaren, biedt nu een serie lederen etuis waarin je agen da's, adresboeken, aantelcenblok- ken en pennen kunt opbergen. De etuis zijn gemaakt van Sellier-leder, kalfs leer dat gestikt is volgens de methode van Franse zadelmakers. Zelfs het simpelste zakboekje wordt zo een eyecatcher. Voor wie valt op exclusief materiaal, de geur van leer en chique schrijfwaar is de Diaries Notes colle tie geschikt cadeaumateriaal. Lippenbalsem De lippen zijn de meest kwetsbare lichaamsdelen, omda; ze geen talglclieren hebben en een beschermend vetlaag missen, zo zegt Garnier. De lippenbalsem Body Cocoonli; van Gamier bevat galamboter en de beleende micro-vrud tenoliën waar het merk bekend om staat. Die moeten hé pen ldoofj es en uitdroging te verminderen. Body Cocoon lips kost 2,99 euro. Konijn Playboy bestaat vijftig jaar en viert dat on: andere door een samenwerking met Wol ford. De overeenkomst: beide zijn 'profess neel met vrouwen bezig'. Playboy met de; to's, Wolford met ondergoed en kousenJ samenwerking leverde een speciale serie panty's en kousen op. De beroemde bunn; siert de panty- en kousencollectie. Overmorgen zo rond de lclolc van halfzeven komt HIJ. Daar zijn Oudste, Middelste en Jong ste van overtuigd. Want rond dat tijd stip komt HIJ elk jaar. Na het eten, dat in elk geval. Papa rommelt nog wat in de keuken, mama zet een cd met Sinterklaasliedjes op, de doch ters zingen luidkeels mee en dan, na pakweg tien minuten, wordt er hard op de voordeur geroffeld, rinkelt de bel en staat er een grote mand met pakjes op de stoep. Zo gaat het elk jaar. En zo zal het' overmorgen ook wel gaan, denken de dochters. Ze zullen wel gelijk hebben. Pakjes om halfzeven geeft hen nog volop de gelegenheid om een hele lange avond te spelen met alles wat sint met pijn en moeite bij elkaar heeft geschar reld. Want wat was het weer moeilijk dit jaar (én duur!) Niet dat de dochters niets te vragen hadden, o nee. Mid delste had zelfs een lijstje dat niet eens op een A4-tje paste. Doet ze ie der jaar. Dan kan sint tenminste kie zen. En ook Jongste wist precies wat ze hebben wilde. Maar dat waren alle maal zulke onnuttige spullen, zoals een pluche lcamhondje, een lelijk wit gedrocht (op batterijen) dat gekamd kan worden. Ik weet precies hoe zo iets we riet: hondje wordt één dag ge kamd, misschien twee dagen en dan ligt hondje daar. Tussen tig andere hondjes, poesjes, beertjes, konijntjes en ga zo maar door. Wat doe je dan als sint? Middelste wilde zowat alles van Bar bie. Nu moet ik zeggen dat zij elke dag met haar sprietenpoppen in de weer is, maar ze heeft er al meer dan twintig... Ja, Mattèl speelt dat com- Door Susanne Groeneveld redacteur en moeder van drie dochters mercieel heel slim. Ieder najaar wordt er een nieuwe Barbiefilm uit gebracht met nieuwe Barbie-hoofd- rolspelers. Dit jaar het Zwanenmeer met de mooie prinses Odette en de evenzo mooie prins Daniël, samen zo'n 60 euro. Weer twee poppen er bij? Sint heeft er diep over na moeten denken. En dan Oudste. Wat is ze heen en weer geslingerd de voorbije weken. Kwam ongelovige vriendin spelen, dan waren er 's avonds vragen ('Mam, stoppen jullie dat snoepgoed in onze schoen?) Kwam gelovige vriendin op bezoek, dan gingen die twee samen een cadeau maken voor de sint ('Want hij krijgt nooit iets op zijn ver jaardag.') De ene dag hevige twijfels, de andere dag een rotsvast geloof. Het leidde tot de laatste lieve bewaar- brieljes: 'Beste sint. Ik heb drie wandelen de takken. Dat zijn takken met pootjes die kunnen wandelen. Nu heb ik op internet gelezen dal takken die in een te kleine bak zitten, scheef kunnen groeien (ter illustra tie heeft ze er een scheve tak bijgete kend). Dat is zilig. Daarom vraag ik aan u een teraniem (terrarium).Dat was het. P.S. Teraniems zijn te koop bij Dieren land.' Maar één cadeautje is zo wei nig. En dus moest sint er nog iets bij verzinnen. Alledrie zitten ze vol spanning. Wat zou HIJ toch brengen? Overmorgen weten ze het. Zo rond de klok van halfzeven komt HIJ. Want dan doet HIJ toch elk jaar? Door ANGELIQUE SPANIIi wmm ïiVM a 4 a i Ingrediënten voor 4 personen 4 patrijzen 200 gram rond uitgesto ken knolselderij 100 gram cantharellen 120 gram Iberico ham 2 dl gevogelte bouillon 2 dl olijfolie 0,5 dl sherry azijn 100 gram div. slasoor- 100 gram zuurkool 2 dl witte wijn 1,5 dl water 1 sjalot 1 blaadje laurier 1 kruidnagel tabasco, zout en peper 2 eidooiers 2,5 dl arachide olie Najaar en winter staan voor wild en een mooie patrijs past daarbij. Toch is het zelfs voor een topkok als Nico Boreas van het gelijkna mige restaurant in Heeze momen teel niet makkelijk om nog wilde patrijzen te bestellen bij de poe lier. „Die vogels zijn echt zeld zaam en dus ook peperduur. Je kunt ze herken nen aan hun grij ze poten. Ze zijn nooit ouder dan een jaar en daar door super mals en sappig, met een rokerige houtskoolach tige smaak. Zijn ze ouder dan een jaar, dan worden de poten geel en het vlees taai. Die moet je dus niet heb ben. Maar de meeste patrij zen die je bij de poelier kunt ko pen zijn zoge heten boerde rijpatrijzen. Die hebben rode poten, zijn half wild, half ge fokt en ook niet ouder dan een jaar. Ze vormen het hoofdingre diënt voor mijn winters voorge recht." Boreas gaat uit van hele patrijzen waarvan hij de pootjes afsnijdt. Die stooft hij gedurende twee uur Chefkok Nico Boreas met zijn winterse voorgerecht van patrijs, Iberico ham, knolselderij, cantharellen en zuurkool mayonaise. Foto Freekje Groenemans gaar in gevogeltebouillon. Het karkas van de patrijs dat overblijft bakt hij aan, om het daarna in on geveer acht minuten rosé te bra den in de oven op 160 graden Cel sius. Dit vlees laat hij vervolgens licht verwarmd rusten. De knolselderij voor de salade moet eerst geschild worden. Ver volgens snij je de schone knol in dunne plakken en steek je er rondjes of andere vormen uit. Die blancheren tot ze beetgaar zijn in ruimlcokend water met zout, en warm laten marineren in de olij olie en sherry azijn. Zo zuigen lcnolvormen zich vol smaak. Ondertussen zetje de zuurkool R met de witte wijn, water, sjalo laurier en kruidnagel. Oplcoke en vijftien minuten laten trekfc Passeren door een fijne zeef ens smaak brengen met een beetjes basco. Eidooiers toevoegen druppels gewijs de arachide ol erop schenken. Steeds de sta* mixer laten lopen. Op smal brengen met zout en tabasco. Dan worclt het tijd om het gered' op te maken. Boreas zet daarvof een, bij voorkeur ronde, stekers het bord en vult deze dalcpansj wijs op. „Onderaan leg je de laic selderij. Daarop leg je wat plalgi van de speciale Iberico ham. De geeft het gerecht een winten aardse smaak. Dat komt omdat: varkens die de ham leveren voos eikels te eten krijgen. Bovendk heeft deze ham minimaal t maanden liggen drogen, en dat: nog weer twaalf maanden lan£ dan Parmaham." Op de ham stapel je vervolgensf even licht in olijfolie opgehakte cantharellen en daarop leg je stukjes van de lauwwarme patri met in het midden het gestoofd boutje. Dresseer daar omheepte: wat sla en schep als laatste c warme zuurkoolmayonaise ros: om het gerecht. Dit geheel vervolgens direct sen ren zodat de warme mayonaise: de koude en lauwwarme in# diënten, die op dit moment eigf lijk allemaal op hun best zijj echt tot hun winterse recht l; beroep. De docent/onderzoeker aan de Universiteit van Amster dam doceert 'genieten' als vak. Hij schrijft boeken over genotmidde len, zoals koffie en alcohol, en brengt zijn studenten de lamst en de kennis van het genieten bij. ARISE organiseert om het jaar een congres over genieten. Wereldwijd houden zo'n zeventig wetenschap pers zich net als bestuurslid Jan Snel bezig met het vak genieten. Angst voor genieten is niet iets van vandaag of gisteren. Al in de zeventiende eeuw toen voor het eerst koffie vanuit de tropen naar Europa werd vervoerd, werden door de overheid pogingen gedaan de eerste koffiehuizen in Londen te sluiten. Koffie zou schadelijk zijn voor de gezondheid. Vrouwen vreesden dat hun mannen er im potent van zouden worden. De laatste jaren wordt ons verteld roomboter te mijden vanwege het verzadigde vet dat je aderen zou doen verstoppen. Maar roomboter- vet heb je nodig om bepaalde hor monen aan te maken en celwan- den te repareren. Ook bij de 'overdreven jacht op bacteriën en viezigheid' kun je vraagtekens plaatsen. Dr. Jan Snel wijst er op dat 'boerenkinderen' die in een Vinex-wijk wonen een opmerkelijke bescherming genie ten tegen allerlei allergieën waar typische 'stadskinderen' zo onder gebukt gaan. Dat komt, denkt hij, omdat in die (ex-)boerengezinnen vieze handen bij het werlc op de boerderij hoor den. Boerenkinderen zijn van huis- uit wat ongevoeliger voor allerlei 'viezigheid'. In boerengezinnen wordt vaak nog roomboter ge smeerd. Stadskinderen leven in zo'n hygiënische omgeving dat hun immuunsysteem te weinig wordt getraind. „Een land mag te genwoordig nog niet.even lekker in het zand wroeten of moeder roept al: 'Niet doen, krijg je vieze handjes van'. Laat dat land toch, denk ik dan. Is goed voor hem." Genieten, het is bijna niet moge lijk, omdat we via de media dage lijks worden geconfronteerd met talloze verleidelijke zaken die ons kanker, hartinfarcten of andere griezelige aandoeningen kunnen bezorgen. Vaak zijn het tegen strijdige signalen want vandaag is per etmaal twee wijntjes bij het eten hartstikke gezond en morgen levensbedreigend. „Dat komt", verklaart Jan Snel, „omdat we tegenwoordig over uiterst verfijnde detectietech- nieken beschikken. Elk stoije dat kanker zou kunnen ver- 'Geniet-deskundige' dr. Jan Snel rookt niet en drinkt met mate. „Je moet er geen rigide manier van le ven op nahouden." Foto Marcel Israel oorzaken komt daarbij in beeld. Overal kun je wel iets vinden wat gevaar zou kunnen opleveren. Het gaat er echter om in welke hoe veelheden en concentraties je het binnenkrijgt. Daar komt al die ver warring door." Hij wijst op het kankerverwekken de acrylamide .dat voor komt in friet. „Je moet dan ook weten dat je tien kilo friet achter elkaar moet eten om kans te lopen daar door kanker te krijgen." Overal worden normen voor ge steld. Eveneens uiterst discutabel. Snel: „Hier zeggen we: drie glazen wijn voor de man, twee voor de vrouw, dat kan op een dag. Maar in Zweden zeggen ze: niet meer dan een half glas. Terwijl ze in Frankrijk per dag rustig zes glazen wijn consumeren. Nota bene het land met een laag percentage hart infarcten. Logisch: in alcohol komt de 'goede' cholesterol HDL voor die vetten helpt verwijderen." Ongezonder Heel tegenstrijdig allemaal. Waar ligt het nou aan? Snel denkt dat het vooral de manier van leven is. „De Fransen leven meer ontspan nen dan wij Nederlanders. Hun werktempo ligt lager. Ze zitten graag op een terrasje. Hebben een groot sociaal netwerk." In Noord- Europa daarentegen komen juist de meeste depressies voor. „Daar bij zal het weer ongetwijfeld een rol spelen. Daar word je somber van." Dr. Jan Snel maakt zelf niet de in druk van iemand die maar raak leeft of een losbandige leefstijl progageert. Hij rookt niet, drinkt matig. „Het gaat er om dat je er geen rigide manier van leven op nahoudt." Hij doelt op de vaak erg serieuze mensen die weinig lachen en niet kunnen relativeren. Ze denken gezond te leven, zijn daar haast dwangmatig mee bezig (veel groenten en fruit, alles biologisch, op tijd naar bed, geen biertje of ei tje teveel) maar zijn in doorsnee toch ongezonder dan de matige gebruikers c.q. genieters. De gezondheidsfreaks leven te ge spannen. Schieten in de stress en zitten vol schuldgevoelens als ze eens een keer over de schreef gaan. „Zo erg zelfs, dat je er ziek van kunt worden. Het is negatieve stress waar die mensen aan lijden. De tegenpool van de leuke, span nende, positieve stress van een avondje theater, een vakantie die je wacht of je partner die met een bloemetje thuis komt." Niemand ontkomt helemaal aan negatieve stress (ergernissen, de dood van een familielid). Het is zaak een evenwicht tussen positie ve en negatieve stress te vinden, doceert Jan Snel. Je leeft gezonder als je gezondheid kunt relativeren, is een van zijn stellingen. Koffie slecht? Welnee. Met zeven kopjes verklein je het risico van ouderdomssuikerziekte met vijftig procent. Geniet dus maar van elke slok. Dr. Jan Snel, als psycholoog verbonden aan de subfaculteit der psychologie van de Universiteit van Amsterdam, is gespecialiseerd in het vak genieten. Door ARNOLD ZWEERS Je luncht bijvoorbeeld op een terrasje in Zuid-Afrika; bij vertrek zegt de (blanke) res taurant-eigenaar: 'Nou, ge nieten hè.' Zoals je hier ten ïeid 'houdoe' roept of 'tot ziens'. Als tegenwicht van de door de commercie wereldwijd handig geëxploiteerde massa-hypochond- rie (vrees voor ziektes) houdt dr. Jan Snel zich, samen met de in 1989 opgerichte in ternationale organisa tie ARISE, bezig met de weten schap van Het Goede Leven. Genieten als levensmotto. Tegenpool van onze moderne welvaarts- zorgen. Immers, 'we slik ken vita- minenpil- len, ont- slaklcen, gaan twee keer in de week naar fit ness, hebben het roken afge schaft, drinken met mate een wijn tje, laten de hartslag, bloeddruk en choleste- rol-gehalte meten. Maar: genieten we nog van het leven, gedragen we ons niet als hypochon ders die altijd wel weer een pijntje voelen of een enge ziekte on der de leden vrezen te heb ben? Dr. Jan Snel (60) is le vensge nieter van

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 20