PZC Scheurend.. ..het jaar door 2 "CtTüMirai.tfs^ Nonkel Bob Kerstlikeur in veertig dagen Thuis woensdag 5 november 2003 Bosatlas Scheurkalenders In de winkels verdwijnen de grote stapels inmiddels als sneeuw voor de zon. Het ideale relatiegeschenk. Leuk als cadeautje. De scheurkalender. Fred Ed Schoenen van Fred Grote cijfers 40 dagen likeur Dit jaar is de driemiljoenste Grote Bosatlas verkocht. Mooi aanleiding om een combi set uit te brengen met De Grote Bosatlas en De We reld volgens de Bosatlas. De laatste geeft een over zicht van veranderingen in de wereld vanaf 1877 aan de hand van authen tieke Bosatlas-kaarten. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe de Zuiderzee met de eilanden Urk en Marken in diverse stappen veranderde in het IJsselmeer en de provincie Flevoland, De set kost 59,90 euro. - creativiteit - rust - bijbel - een kat per dag - een hond per dag - wetenschappelijke - nooit grappig - hard gras - de stamgasten - pluk de dag - rooie oortjes - autoweek - Loony Tunes - wijn - beleggers - filosofie - geschiedenis - tuin - Donald Duck - financiële - goede voornemens voor iedere dag! - geluk - scheur je los - Peter's zeurkalender - Loesje - onze taal - juridische -puzzel - iedereen kan koken - culinaire kalender - de lightkalender - rare jongens, die Nederlanders - gezondheidsnieuws - een jaar lang koken - Anne Geddes - kalender van de klassieke muziek - quizkalender van de 20ste eeuw - Lord of the Rings - 2004 Taschen calender - Annie MG Schmidt - iedere dag een mopje - Nijntje - literaire - Mulligan's Law, golf - Murphy's Law - Doorzon Liefde en geluk - verscheurkalender - bridge - Harry Potter - Mr. Bean - The Undetectables - Simpsons - rode kater' - Garfield - Bert en Ernie Door ELLEN VAN DER HART Deze scheurkalenders staan vaak vol met (grappige) oneliners. En over bijna elk onderwerp is er wel een te vinden. Toch blijkt de markt nog niet verzadigd want er komen jaarlijks nieuwe edities bij. En de scheurkalender is inmid dels ook niet meer alleen bedoeld voor de muur. Het zogeheten ka- lenderblock ligt onder meer op de tafel en/of het bureau. In geen en kele winkel is overigens een com pleet aanbod te vinden. Er zijn er teveel, de winkelier wil niet het risico lopen om met een over schot te blijven zitten. De houd baarheidsdatum verloopt tenslot te ongeveer op 1 januari 2004. Al in 1860 waren er in onder meer protestants-christelijke kringen scheurkalenders met na men als 'Kruimkens van 's Heeren Tafel'. Een katholieke versie, de Gerarduskalender van de paters Redemptoristen uit Wittem, is sinds 1935 op de markt. Een klein formaat kalender met een ijzeren bovenkant met op de blaadjes (katholieke) wijsheden en mijlpa len afgewisseld met de 'heilige van de dag' en nette mopjes, raad sels en weerspreuken. Van Kooten en De Bie kwa men in 1972 met de voorloper van de huidige scheurkalen der: de Bescheurkalender. Maar na acht jaar was hun in spiratie op, zo stelde het duo. Even waren er geen scheurka lenders totdat in 1994 teke naar Peter van Straaten zijn Peters Zeurkalen der op de markt bracht. Het hek was van de dam en inmiddels is er een enorme diver siteit. Goedkoop is de aanschaf niet. Met de incidentele ka lender rond de zes euro, ligt toch de gemiddelde prijs tussen de tien en vijftien euro. De scheurkalenders bij boekhandel Van Piere in Eindhoven worden 'per meter' verkocht. Vijf kalenderblaadjes van 5 november 2004. Vlnr: Tuinscheurkalender van Romke van de Kaa Paul Geerts. Ci taten, recepten en (tuin)wijsheden. Medische scheurkalender (samensteller Frans Meulenberg, tekeningen van Fokke Sukke) met antwoorden, feiten trends. Taalkalender van Wim Daniëls met taalgrapjes, wetenswaar digheden en de 'nieuwe' taal. Kwesties en vragen in de Wetenschappelijke scheurkalender. Scheurkalender van het geluk met levenslessen, uitspraken en/of wijsheden. Foto's Vincent Wilke Goed nieuws: smeren wordt leuk met het broodbeleg van Fred Ed. Dat is een nieuw kidsmerk, dat zich vooral richt op de 6 tot 11-jarigen. Door tubes te gebruiken, kliederen de kin deren aan tafel stukken min der. Wat stopt Fred Ed zoal in een tube? Hazelnootpasta, dubbelpasta, pindakaas, aard beien en abrikozenjam. De tu bes kosten 1,75 euro per stuk Het nieuwe merk wordt gelan ceerd door Food Sense, een jong bedrijlje dat door drie ex Unilevermensen op is gezet. De collectie van Fred de la Brettonière lat maar weer eens zien dat je als ontwerper alle kanten op kunt met de laatste mode trends. De puntschoen maakt plaats voor! nieuwe vormen: de bolle neus rukt op. W de De la Brettonnière collectie heeft een serie motorlaarzen, het nieuwe hippe schoeisel van dit seizoen. De laars tot ove de knie is ook een succes en ontbreekt daarom niet, hier is de neus ook bol. Voo: de minder extremen onder ons zijn er wa chiquere laarzen, met veters of met spits neus in rood. Op vallend is ook de bruine pump met jaren tachtig- look: spitse neus met veters en een riempje. Comfortabel draadloos telefoneren voor» nioren. Dat biedt Siemens. De Gigaset EIS is gebruiksvriendelijk voor senioren en mensen met een lichte visuele of motori sche handicap. Dat is te danken aan grott toetsen met extra grote cijfers, een royaal verlicht schermpje, meer volume en een overzichtelijke menu-gestuurde bedienin: Een speciale SOS-knop met vier voorgepro grammeerde telefoonnummers biedt ext: veiligheid. Bovendien zijn de beltonen ex tra luid in te stellen. Ingebouwd is num- merweergave om te kunnen zien wie er belt. Voorts zit er een ant woordapparaat in de Gigaset. Vanaf deze maand te koop voor 269,95 euro. Wat was hij oud geworden. De bolle wangen van weleer waren ingevallen wangen geworden. De dikke donkere bos haar een dun wit vachtje. Hij droeg een bril nu, die hij vroeger niet nodig had. Maar de gelaatstrek ken waren nog precies dezelfde en de gitaar beroerde hij als vanouds: 'Vrienden, let eens even op. Zet het wer ken nu maar stop. Hier komt ons pro gramma, TipTop, Tip Tip Top. Staat het beeld soms op z'n kop. Draai dan even. aan de knop. Hier komt ons programma. TipTop, Tip Tip Top. Ik hoorde zijn stem vrijdagavond op televisie, toen ik in de keuken de krant zat te lezen. Ik liep naar de ka mer om te kijken of mijn oren mij niet bedrogen, en jawel hoor, daar zat hij, als eregast in het jubileum programma van de Vlaamse Radio en Televisie, dat dezer dagen vijftig jaar televisie viert: Bob Davidse, ofte wel Nonkel Bob, mijn televisieheld van vroeger. Van vroeger ja, meer dan dertig jaar geleden, toen wij - mijn broer, mijn zus en ik - op woensdagmiddag stee vast afstemden op de VRT (toen nog BRT). Op die zender begon zo rond vijf uur het programma van Nonkel Bob: TipTop. Dat het avondeten daar door in het gedrang kwam, was geen probleem. Op woensdagmiddag mochten de borden op schoot en werd er in de kamer gegeten. Anderhalf uur lang ontving Nonkel Bob gasten. Er werd gezongen, er werd gedanst en er werden spelletjes gespeeld, maar hoogtepunt was al tijd het feuilleton. Geen aflevering wilden wij ervan missen: Kapitein Zeppos, Fabian van Fallada, De Maanvallei, Het Zwaard van Ardoe- waan, De Kat en de absolute topper: Johan en de Alverman. Allemaal van Vlaamse makelij, met Vlaamse ac teurs. Hoe oud zou Nonkel Bob zijn? Ik heb Door Susanne Groeneveld redacteuren moeder van drie dochters het niet meegekregen vrijdagavond, maar ik schat ergens tussen de 75 en de 80. Wat dat betreft was het weer zien schrijnend, omdat niet alleen hij ouder is geworden. De kinderen met wie hij destijds danste en zong (én die naar hem keken) zijn inmid dels veertigers. Ook al grijzend en ook al kalend Nonkel Bob maakte mooie tv. Voor die tijd tenminste. Nu zou hij het niet meer redden. Niet cool, niet flit send, niet snel genoeg. Welke kinde ren gaan nog om een man zitten met een gitaar die zingt over Vrolijke Vriendenft'a, dat zijn wij)? Maar die feuilletons, daarvan ben ik over tuigd, die zouden nog steeds scoren. Toen vorig jaar in de zomervakantie Floris werd herhaald, zat heel jong Nederland (én hun ouders) voor de buis. Zelfde succes heeft op het ogenblik de zoveelste herhaling van Johan en de Alverman in Vlaande ren. Televisiemakers van nu peinzen zich suf om de jeugd te boeien met iets anders dan Amerikaanse tekenfilms met veel geschreeuw en geweld. Waarom geen nieuw feuilleton? Ge woon een spannend verhaal in afle veringen, waar iedere week naar uit gekeken wordt. Desnoods onder etenstijd. Dan mo gen van mij de borden op schoot! Net zoals vroeger, in de tijd van Non kel Bob. (voor 1 liter zelfgemaakte sinaasappellikeur) 1 weckfles of apothekersfles van V/2 liter 1 liter jonge jenever 1 sinaasappel met 40 gaatjes 40 koffieboontjes (mokka) 40 suikerklontjes (middel) Maak de weckfles goed schoon met kokend heet water en soda. Spoel na met heet wa ter en laat uitdruipen op een schone thee Borstel de sinaasappel onder de kraan lek ker schoon en prik er met een vork 40 gaatjes in. De gemiddelde vork heeft 4 tan den, dus 10 keer prikken. Doe de sinaasappel, de jenever, de koffie boontjes en de suikerklontjes in de weck fles. Zet de fles weg in het donker, keer hem af en toe, om zo de suiker door de je never te mengen. Heb nu minstens 40 dagen geduld. Giet li keur door een zeef en schenk voorzichtig over in een feestelijke karaf met goed slui tende stop of in een schone hes met schroefdop. Het resultaat: een heerlijke si naasappellikeurtje dat verdacht veel smaakt naar Grand Marnier. Lekker als di gestief bij een kop koffie. Serveer er aman- delkrullen, mokkaboontjes en sinaasappel schilletjes in chocola bij. Tip: |e kunt er ook fantastisch mee flam ren. Warme flensjes, gevuld met Patjes mandarijn en roomijs bij voorbeeld. Scheut likeur erover, lucifertje erbij, spektakel. Begint ze nu al over kerst. Sinterklaas is nog niet eens gearriveerd. Hoe lang duurt dat nog, kerst? Dat zal ik je ver tellen: nog een dag of vijftig. Ben ik zo'n kerstman dat ik al ben begonnen met aftellen? Dat valt wel mee, maar begin november krijg ik gewoon de kriebels. Dan moet ik aan de slag met de voorbereidingen voor mijn be roemde '40-dagen likeur'. Het recept heb ik van mijn oma, die trouwens ook geen onverdienstelijke Slivovic brouwde van de pruimen uit haar volkstuin. Hun huisje kon bol staan van de alcoholische dampen. In het najaar leek het er wel een illegale stokerij. Ze leven al lang niet meer, mijn opa en oma. Eigenlijk waren het hele matige mensen. Een citroentje met suiker op zondag, en op verjaar dagen een advocaatje met slagroom. Dat was het. Waar al die flessen Slivo vic dan bleven? Geen idee. Misschien vulden ze er hun AOW-tje mee aan. En oma's 40-dagen likeur? Die hoorde net zo bij kerst als die overvolle boom met 'gouwe' ballen en het gebraden konijn uit de oven. Ik was achttien toen ik eindelijk een glaasje mee mocht nippen. Ze bleven me lang zien als dat kleine meisje. Heerlijk vond ik het, een godendrank. Wat was ik verbaasd toen ik later, op va kantie in Frankrijk, echte Grand Mar nier proefde. Dat leek verdorie oma d'r kerstlikeur wel, alleen zachter. Een bezoek aan een likeurstokerij is trouwens een aanrader; een feest voor alle zintuigen. Zo was ik ooit in het Normandische Fécamp in het klooster waar de beroemde Bénédicti ne Liqueur wordt gestookt met maar liefst 27 planten en kruiden. De geu ren die daar je neus bereiken, onbe schrijflijk. Was het ükeurstoken oorspronkelijk voorbehouden aan monniken en apo thekers, na de Franse revolutie kwam het ook onder burgers in zwang. Iede re stad had een eigen likeurstokerij. Alleen de allergrootsten overleefden. Grand Marnier, met het bekende rode lakzegel, wordt nog steeds geprodu ceerd bij Lapostolle, een cognacdistil leerderij in Neauphle Le Chateau, bij Versailles. Eikengerijpte cognac en gedroogde sinaasappelschillen vor men de basis. Ook in Nederland kennen we een rij ke likeurtraditie. Dat hebben we we derom te danken aan ons roemruchte scheepvaartverleden. Likeuren en kruidenelixers werden meegenomen Nu al aan de slag voorde kerst. Mini maal 40 da gen laten rij pen, deze li keur die ver dacht veel smaakt naar Grand Marnier. Foto Karei de Vos op de lange zeereizen, als medicijn te gen heimwee, scheurbuik en tal van andere kwalen. Pas in de achttiende eeuw gingen we ze voor ons plezier drinken. Stokers j als Bols, De Kuyper, Bootz en Van Wees bezorgden ons een indrukwek kend likeurenassortiment met de meest bizarre namen. Wat te denken van 'Hempje licht op', 'Bittere lijdens- troost', 'Bruidstranen', 'Venusolie' en 'Papagaaiensoep'. Ik schrijf er graag' nog een keer over, maar nu moet ik toch echt aan de slag met mijn 40-da gen likeur. Anders ben ik niet op tijd i voor kerst. Meer weten over likeur stoken? We hebben een heus likeurmuseum: het Likeur- en frismuseum Isidorus Jon kers in Hilvarenbeek. www.likeur-ffis- museum.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 24