Kwart eeuw koken met Zeeuws-Vlaams gevoel Stappenplan woensdag 5 november 2003 Redactie: 0113-315680 www.pzc.nl E-mail: redactie@pzc.nl Postbus 314460 AA Goes. Advertentie-exploitatie: Noord-en Midden-Zeeland: 0113-315520; Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770; Nationaal: 020-4562500. Alsof een kraantje open gaat Foto René Manders voor feestjes slaat Gerry Jan sen (53) het liefst af. „Of ik ga stokstijf op een stoel zitten." Paskamers in kledingwinkels mijdt ze ook. Allemaal uit angst dat ze hevig gaat transpireren. Zo hevig dat het vocht in straaltjes langs haar gezicht loopt. „Zo gauw ik mij lichtelijk inspan, bijvoor beeld als ik ga dansen of kleding moet passen, dan komt de warmte eruit", schetst ze. „Het is alsof er in mijn hoofd een kraantje wordt open gezet. Mijn hele hoofd is dan nat, mijn haar, en uiteindelijk ook mijn boven kleding." Hoe lang ze al kampt met die overmati ge transpiratie, weet ze niet precies. „Het stamt uit mijn meisjesjaren, van toen ik een jaar of vijftien was", herin nert ze zich. Ze moest er mee leren le ven. „Want niemand wist er raad mee." Een paar jaar geleden werd ze verwe zen naar een pijndeskundige. Die pro beerde het probleem met elektrische schokjes te bestrijden. Dat hielp. „Toch ben ik daar mee gestopt. Ik moest die behandeling telkens opnieuw onder gaan, en het effect was steeds van kor tere duur." Intussen heeft ze haar heil gezocht bij de Almelose artsen P. Smits en H. Sin- nighe Damsté. De chirurg en longarts hebben sinds afgelopen weekend in het Multi Care Centrum bij het Streekzie kenhuis Midden-Twente (SMT) in Hen gelo een speciaal spreekuur voor pa- Door Rien van Reems tiënten die overmatig transpireren: een zweetpoli. Chirurg Smits weet inmiddels uit erva ring tot welke problemen overmatige transpiratie kan leiden. „Het kan je le ven en je werk geweldig beïnvloeden." Hij verhaalt over een machinebankwer ker onder wiens zwetende handen het metaal spontaan begint te roesten, over een hevig transpirerende stewardess die vijf keer per dag schone kleren moet aantrekken, over een werkloze man die niet durft te solliciteren omdat hij zo'n drijfnatte handen heeft dat hij niemand een hand durft te geven. Volgens Smits hebben in Nederland 80.000 tot 160.000 mensen last van overmatige transpiratie. „Ach, iedereen zweet wel eens. Maar bij deze mensen komt wel heel veel vocht vrij. Dat ge beurt vooral in situaties waarin sprake is van spanning." Dan gutst het zweet letterlijk van hun hoofd, handen of ok sels. „Neem de handen. Daar druipt het water vanaf. Als ze hun handen naast hun lichaam laten hangen, dan staan er binnen een minuut twee plasjes water op de grond." Menopauze In sommige gevallen is overmatig zwe ten het gevolg van een schildklieraan doening, een hormonale afwijking, vet zucht of menopauze. In dat geval wor den mensen voor die specifieke aandoe ning behandeld en hebben verder geen baat bij de zweetpoli. De overige zweet- problemen ontstaan meestal in de pu berteit. Smits heeft geen verklaring voor het feit dat sommige mensen er wel last van krijgen en andere niet of nauwelijks. Smits vermoedt dat het meestal toch met spanning te maken heeft. In elk geval wordt er in de zweet poli serieus naar gekeken. En hoe zit het met zweetvoeten? Daar hoef je bij de zweetpoli niet mee aan te komen. „Die zijn algemeen geaccep teerd", meent Smits. In de zweetpoli wordt gewerkt volgens een stappen plan. De artsen gaan eerst na of het overmatig zwe ten het gevolg is van een ziekte of aandoening. Is dat het geval, dan wordt een patiënt op een andere ma nier behandeld. Wie niet aan een ziekte lijdt, krijgt een zalf of vloei stof voorgeschreven die door de artsen van de zweet poli is ontwikkeld. Als dat medicijn niet aanslaat, zoeken de artsen hun toevlucht tot 'zwakke stroom- schokjes'. Daarmee wordt het vochtige huidopper vlak geprikkeld, in de hoop dat de vochtproductie af neemt. Als dat niet slaagt, is er de mogelijkheid van botox- injecties, die ook wel als schoonheidsbehandeling te gen rimpels worden gebruikt. Het middel verlamt de zweetkliertjes. Volgens een van de artsen is het pijn lijke en kostbare behandeling, die niet langer dan een jaar werkt. Maar soms gebeurt het dat patiënten in die periode weer zoveel zelfvertrouwen krijgen, dat ze daarna geen last meer hebben van overmatige transpiratie. Tot slot kunnen patiënten zich laten opereren. Tij dens een kijkoperatie een zenuw (grensstreng) opge zocht die zich in de borstholte achter de longen be vindt. Daar worden over de afstand van enkele centi meters klemmetjes opgezet. Dat heeft vooral een goed effect bij mensen die last hebben van zwetende handen en onderarmen. Het succes is minder bij zwe tende oksels en gezicht. Sommige verzekeraars vergoeden delen van de be handeling. De behandeling met botox (kosten 350 euro) is altijd voor eigen rekening. Omdat mensen uit hele land in Hengelo worden ver wacht, zijn de spreekuren en de behandelingen in de zweetpoli vooral in de avonduren en op zaterdag ge pland. Foto Johan van Gurp ...v Hoewel de wildwijn nog niet beschik baar is, kan ik bij Restaurant Het Wa pen van Axel wel een stukje wild eten. En gastheer A. Adrie heeft een goed al ternatief voor de wijn, een Crozes Her mitages (19,50 euro) met een warm en zoel mondgevoel. De wildkaart opent met een herfstsalade met licht gerookt everzwijnfilet (11,- euro) en paté van patrijs met een compote van rode ui en notenbrood (7,50 euro). De hoofdge rechten zijn hertenbiefstuk met vlier- bessensaus en een mousseline van zoe te aardappel (20,- euro), fazant op z'n mooist: borstje met girollen en groene- kool, pootje geconfïjt met zuurkool (20,- euro), Hazenrugfilet met herfst- groentjes en koekkruidensaus (18,50 euro), hazenpeper, ofwel grootmoeders stoofpot (17,- euro) en wild konijn ge stoofd in Chimay met spruitjesstoemp (17,- euro). Ik kies voor de fazant, met de patrijzenpaté als voorafje.Patrijs be hoort zo'n beetje tot de zeldzame, wil de diersoorten, dus zo'n paté moet je niet laten lopen. Het is een mooi voor gerecht, lekker pittig van smaak en de rode uiencompöte en het notenbrood maakt het tot een klassiek geheel. Ook de fazant is een klassieker. Mijn oponthoud wordt kennelijk gezien als een zakenlunch, want er zit behoorlijk vaart in. Zo'n fazantenpootje heeft wat meer nodig dan het borstje en daarom krijg ik het borstje met de girollen en de groenekool het eerst geserveerd. Als ik halverwege dit gerecht ben wordt het pootje met de zuurkool nageser- veerd. Het ziet aardig bruin en het vlees valt van het bot. De tranches van het borstje zijn licht rosé. Girollen zijn cantharellen die in het Frans girolies heten. Je moet hier een beetje op de hoogte zijn van het Vlaamse dialect, zo wordt met spruitjesstoemp spruitjes stamppot bedoeld. Het Wapen van Axel heeft iets te vie ren, in een foldertje lees ik: 'Onze zaak is op 8 oktober 2003 25 jaar lang in de running'. Uitbaters Jan en Magda Diele- man geven daarom hun gasten een di nerbon die van 8 oktober tot 1 decem ber geldig is'. Omdat Jan Dieleman geen onbekende is in de regionale voetbal- en wielerwe- reld kunnen gasten ook inschrijven voor twee feestdiners: één met beken de voetballers als Patrick Nauts, Johan Ballegeer, Chris van Puyvelde, Trond Solliet, Danny Veyt en Gerrit Emans en één met wielercoryfeeën als Cees Priem, Jo de Roo, Johan Capiot, Lornme Driessens en Jan Raas. Ik ben iets te vroeg voor de feestelijke presentatie van de wildkaart, maar ik mag er vooraf al uit proeven. Terwijl Jan Dieleman belt met grote mannen uit de wielerwereld, maakt zijn vrouw Magda het wild klaar. Mag da is zoals gezegd van de klassieke keu ken die een Franse basis heeft, maar zij gebruikt veel producten van de streek en een lichte Méditerrane toets is haar niet vreemd. Ambachtelijk gerookte palingfilet met zijn garnituur (12,- eu ro) en een taartje van Hollandse garna len en cocktailsaus (11,- euro) zijn be kende koude voorgerechten, evenals Serranoham met fijne ffisée, rucola, pesto en pijnboompitten (9,50 euro) en carpaccio van runderhaas met olijven, rucola, Parmezaankrullen en balsami- covinaigrette (11,- euro) twee vooraf jes met een wat zuidelijker karakter. Een specialiteit lijkt me de lauwwarme salade van scampies, geroosterde zalm en garnaaltjes (11,50 euro) en het Zeeuwse karakter wordt benadrukt met Zeeuwse oesters (16,50 euro), wil de oesters (10,50 euro). Voor de liefheb bers bereidt Magda Dieleman een kreeft BelleVue van 500 gram voor 2 personen (38,- euro). Het Wapen van Axel wordt me nog sympathieker wanneer ik zie dat er een hele pagina van de kaart is gewijd aan mosselen, met mosselen rauw in de schelp (10,- euro) als één van de twee voorgerechten. Moules Parquées zijn echt Belgisch, maar zij zijn het lek kerst en echt vers in Zeeland, helaas worden ze te weinig geserveerd. Het Zeeuwse karakter van Het Wapen van Axel blijkt ook uit de amuse, naast een knolseldersoepje met roquefort en ravioli bestaat die uit pittig gepeperde kreukels (alikruiken) met veel uitjes. Restaurant Het Wapen van Zeeland Kanaalkade 3 4571 CD Axel Tel. 0115 561396 Fax. 0115 564646 Sluitingsdag: maandag Creditcards: Mastercard, Visa, Amex en Di ners Club Kinderen: kinderkaart Vegetarisch: in overleg Rolstoel: ja, goed toegankelijk Roken: niet gescheiden, maar wel wat te re gelen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 23