Stralend met de juiste kleur
I Van de soldatenkeuken naar de Zeeuwse top
Kosten
(oensdag 29 oktober 2003
Ieder mens is qua kleuren een bepaald type.
De eigen oogtint, huid- en haarkleur
zijn daarbij bepalend. Als je dus je
haar verft in een tint die niet bij je
type past, kun je soms de draad
kwijtraken. „Dat geeft een chaotisch
beeld", aldus kleurenspecialiste
Gerlinde de Jonge. In de loop der
jaren verandert de kleur van je
haar en wordt je huid lichter. Je
uitstraling verandert, het type niet.
De kleuren van de kleding moeten dan
misschien in felheid af- of toenemen.
dactie: 0113-315680
01, pzc. n I
m8j|: redactie@pzc.nl
istbus 31, 4460 AA Goes.
jvertentie-exploitatie:
jord-en Midden-Zeeland: 0113-315520;
leuws-Vlaanderen: 0114-372770;
jtionaal: 020-4562500.
j
Door ELLEN VAN DER HART
Gerlinde de Jonge
van Studio Symfo
nie is kleurenspe-
cialiste. Zij geeft
een persoonlijk
kleur- en stijladvies. Een gewel
dige baan, zo benadrukt ze.
„Het is zo leuk om mensen een
goed gevoel te geven. Het is
een opkikker voor ze. Iedereen
is mooi, en dat blijkt als je be
zig bent met het samenstellen
van het zoeken naar de juiste
kleuren voor kleding en make
up."
Het lijkt alsof je in de verfwin-
kel terecht bent gekomen als je
haar studio binnenloopt. Op ta
fel ligt een stapeltje kleuren-
strookjes. Die houdt Gerlinde
naast de huid, haar en ogen om
zo te kijken in welke categorie
je valt. Ben je een wintertype of
zomertype, dan hoort er een
koele kleurenpalet bij je. Met
als ondertoon blauw. Als blijkt
uit de analyse dat je een lente-
of herfsttype bent, kom je te
recht bij warme kleuren met
een gele ondertoon. Onvoor
stelbaar hoe je ogen reageren
op een andere kleur. Van een
aardige, sprekende blik kan
door een ander tintje je oogop
slag veranderen in nors of
kwaad. Via een handspiegel
kijkt de klant zelf mee, ziet zelf
de ogen wel of niet oplichten
en snapt dus ook meteen wat
kleuren met een mens doen.
„De juiste kleuren zorgen er
voor dat je je sterker voelt, heb
ben invloed op je eigen
waarde. Als je je aan de
buitenkant goed voelt,
werkt dat ook naar bin
nen toe. Omgekeerd ac
cepteert iedereen het
zonder meer. Goed voe
len van binnen is aan de
buitenkant zichtbaar."
Je kleren van de dag kun je
het beste 's ochtends uitzoe
ken. De avond van te voren ken
je namelijk je stemming niet.
De bezigheden van die dag be
palen bijvoorbeeld ook de keu
ze voor een kleur. „Wat heb je
die dag nodig om je goed te
voelen." Soms kan de stem
ming omslaan bij een besluit
felle kleding te dragen.
Het is niet zo duur om een analyse te laten
maken, stelt Gerlinde de Jonge. „Je be
spaart geld doordat uiteindelijk kleding bij
elkaar past. En je hebt qua kleur geen mis
kopen."
Een kleurenanalyse kost €31. Een persoon
lijk kleurenpalet €79,50. Vooreen Stijlboek
(waar zitten je knelpunten en je pluspun
ten, bewuster omgaan met de aankoop van
kleding) moet €115 betaald worden.
Voor heren kunnen de kosten van een per
soonlijk kleurenpalet oplopen tot €102,50.
Voorde zakelijke kleding kunnen zij kiezen voor
een apart stijlpasje, met tips voor onder meer
schoenen en de keuze van de stropdas. „Mijn erva-
ring is dat mannen zo'n stijlboek niet lezen, ze kijken
wel snel door zo'n pasje."
Gerlinde de Jonge stelt dat het
natuurlijk onmogelijk is om
meteen je hele klerenkast te
vervangen. Een individueel
kleurenpalet is dan ook niet
alleen bedoeld voor de dik
ke portemonnee, be
pleit ze. „Veel
mensen hebben
al een basis
met de juiste
kleuren in
hun kast. En
met een
simpel t-
shirtje en
goede lip
stick kun
je al een
heel ander
uitstraling
creëren.
Doordat de
kleuren van je
palet bij elkaar
passen, is je hele
garderobe onderling
combineerbaar. Je blijkt
met minder kleren toe te kun
nen. Je hebt niks meer in je
kast hangen dat je niet draagt.
Ook
de ac-
cesoires
zijn uitwis
selbaar."
Mannen en vrou
wen bezoeken haar
Studio Symfonie in Aalst-
Waalre. Een naam die overi
gens niet willekeurig gekozen
is. „Symfonie betekent ook
harmonie. Kleuren geven be
paalde trillingen af volgens na
tuurkundige begrippen. Er
zijn zelfs bepaalde stromingen
die kleuren gebruiken bij de
genezing van mensen of bij de
psychiatrische begeleiding. Ik
denk dat kleuren zowel har
monie in uiterlijk, maar ook
in het innerlijke veroorza
ken."
In een standaard kleurenpalet
heeft Gerlinde de Jonge geen
vertrouwen. „Ik zorg voor een
individueel palet. Binnen de
types zijn namelijk veel ver
schillen. Iemand met blond
Gerlinde de Jonge
laat onder meer via lap
jes stof zien welke kleuren
bij je passen. Foto Ton de Hond
haar en blauwe ogen is mooi
met andere kleuren dan ie
mand met zwart haar en groe
ne ogen. Terwijl het voor hen
beiden koele kleuren kunnen
zijn. Ook de tint van de huid is
heel belangrijk. Ieder mens is
een individu en heeft dus een
eigen kleurenpalet. En het is
zo leuk om daarmee te gaan
winkelen. Je koopt vanaf dat
moment nog alleen maar kle
ding met de kleuren die je flat
teren."
Na de ogenanalyse komt de
stoffenanalyse. Lapje na lapje
worden op je schouders ge
legd. (Inmiddels heeft Gerlinde
ook al het gezicht opgemaakt
met de kleuren die bij je pas
sen.) Het ene lapje zorgt voor
een donkere uitstraling, het
andere veroorzaakt een vro
lijkheid. En dat zon
der een gezichtsspier te ver
anderen.
Het kleurenpalet bestaat uit
een groot aantal kleuren.
Soms staat een kleur geweldig
maar roept deze bij iemand
een onverklaarbare aversie op.
Zelf had Gerlinde de Jonge bij
voorbeeld jarenlang moeite
met de kleur rood. „Ik moest
vroeger altijd een rode twinset
dragen van mijn moeder. En
dat ding pikte heel vervelend.
De kleur rood roept voor mij
dus een vervelende associatie
op. Ook al zit rood in mijn
kleurenpalet, ik zal niet gauw
rode kleren kopen."
Door Rien van Reems
Restaurant De Eetkamer in Middel
burg ligt bepaald niet 'in de loop',
je zou het dan ook een eetgelegen
heid voor ingewijden kunnen noe
men. Wie echter eenmaal tot de in
gewijden behoort, komt gegaran
deerd terug. Jan en Emma de Pree
noemen hun zo'n acht jaar geleden
geopende Eetkamer de plaats 'waar
culinair genieten onvergetelijk
blijft' en ik geef volmondig toe dat
ze daarmee de spijker op z'n kop
slaan.
Patron-cuisinier Jan de Pree durf ik
een getalenteerde kookfanaat te
noemen; een man die zelf de vis fi
leert en een achtervoet ontleedt en
zijn eigen fonds trekt omdat hij
wndt dat het zo hoort. Zulke koks
worden helaas zeldzaam.
Het genieten begint bij De Eetka
mer al met de amuse, een vierluik
van smaakmakertjes, geserveerd op
een langgerekte glazen schaal. Op
een amuselepel rust een bolletje
van fijngehakte zalm, geitenkaas en
appel, ernaast prijkt een rolletje
ganzenlever met truffelcrème en
Serranoham, verder een sushi van
komkommer en zalm met korian
der, bieslook en basilicum en een
miniatuurcarpaccio van gemari
neerd Hollands rundvlees met basi
licum, olijfolie en Parmezaanse
kaas. De veelheid en harmonie van
subtiele smaken zal blijken het ken
merk te zijn van de culinaire stijl
van Jan de Pree en De Eetkamer.
Aan alle gerechten wordt de uiter
ste zorg besteed: zes platte Zeeuwse
oesters (6 nullen) worden naturel
op ijs geserveerd (18,00) maar des
gewenst ook in zes bereidingen
(20,00) mits besteld door twee gas
ten. De proeverij van Stellendam.se
garnaaltjes (14,00) voorziet in maar
liefst vier verschillende bereidin
gen.
Al deze voorgerechten munten uit
in versheid: carpaccio van Hollands
rund opgevuld met basilicum, Par
mezaanschilfers, ganzenleverkrul-
len en truffelcrème 14,50), a la mi
nute bereide filet Americain van
runderhaas met verse tagliatelle,
gekonfijte tomaat met knoflook en
truffelmayonaise 13,00), dun ge
sneden coquilles Saint Jacques met
een taartje van provencaalse groen
tjes, rolletjes van ganzenlever en
een galetje van sesam met Rozema
rijn 20,00) en tonijn, licht gepe
keld in zoutkorst en tapenade,
Zeeuwse oesters, crème van schaal-
diertjes met zuivere olijfolie en ace-
to balsamico (12,95).
Voortdurend toverend met smaken
verandert Jan de Pree steeds de sa
menstelling van gerechten. De
hoofdingrediënten zijn dan dezelf
de maar de toevoegingen kunnen
anders zijn, dat maakt het eten bij
De Eetkamer zo verrassend.
Gastvrouw Emma de Pree heeft me
het verrassingsmenu aangeraden.
Het is er in drie gangen (36,00) en
in vier gangen 45,00). Er is ook een
Vegetarisch Menu voor 34,00.
Ik kies voor vier gangen en krijg als
voorgerecht de coquilles, heel dun
gesneden en rauw gemarineerd met
in het midden het taartje van
groentjes, waarop het sesamwafel-
tje met de rolletjes ganzenlever, af
gedekt door een decoratief dun
schijfje in de oven gedroogde auber
gine dat een zoet accentje oplevert.
Het tussengerechtje bestaat uit vis.
De kaart vermeldt in deze categorie
drie gerechten: zeebaars in de oven
(gegaard) met in knoflook en lau
rier gelegde nieuwe aardappeltjes,
remoulade van gekonfijte tomaat
met olijfjes, jus van sherry en sjalot
jes (27,00), Visserslatijn, een surpri
se van de dagvangst (24,00) en licht
gebakken, jonge tarbot met een tar-
taartje van tonijn enoesters, vlees
jus met zachte soja, groene vinai-
grettesaus en balsamico (31,00). Dit
laatste gerecht zit in mijn verras
singsmenu, zij het aangepast, want
geen oesters (allergie) en tonijn,
maar een grof stamppotje van aard
appel, spekjes en bieslook met olijf
olie en citroensap, waarop een wit
en sappig stukje tarbot, overdekt
met een crostini met mosterd, to
maat, basilicum en broodkruim
plus een groene prik van waterkers
en bleekselder en vervolmaakt met
een gedoseerde saus van kalfsjus
met soja en een beetje Port.
Vlees en wild worden vertegen
woordigd door een jachttafereel
van gebraden ree met geroosterde
Szechuanpeper, in honing gegaarde
appeltjes met rozemarijn en vlees
jus met basilicum (26,00), gegrilde
lende van Hollands weiderund, rol
letjesvan ganzenlever met water
kers op crostine en portsaus met
truffelcrème (24,00), gebraden lam
op Provencaalse wijze, ratatouille
van aubergines en look, met thijm
gemarineerde tomaatjes en een ga
letje van sesam (26,00) en kalfszwe
zerik, krokant gebakken me sesam,
kleine salade van rucola en ge
droogde appeltjes, Banyuls met
mosterd-room en rode peper
(28,00).
Kalfszwezerik vormt mijn hoofdge
recht, de krokante delicatesse rust
op geroerbakte paksoi, lente-uitjes
en shi-itake. De paddenstoeltjes
vind ik ook in een groen koolrolle
tje, naast de appeltjes en behalve
een heerlijke kalfsjus afgemaakt
met Rietvallei dessertwijn is er op
het bord ook nog plaats voor een
truffeldressing. Met de apart geser
veerde rucolasalade voorzien van
een balsamicodressing is het gam
ma aan smaken overweldigend.
Emma de Pree schenkt bij al deze
heerlijkheden een witte Spaanse
Rueda een witte Cante Perdrix
Viognier, een Bourgogne Pinot Noir
en de Zuidafrikaanse Rietvallei des
sertwijn bij het toetje, opnieuw een
verrukkelijk vierluik bestaande uit
een mangotaartje, een compositie
van yoghurtijs en aardbeien, crème
brulée en een creatie van witte en
donkere chocolade.
Inderdaad, een onvergetelijk culi
nair genieten dat De Eetkamer voor
mij in de Zeeuwse top plaatst. „En
dan te denken dat Jan acht jaar ge
leden nog voor de soldaten kookte",
zegt Emma de Pree.
Restaurant De Eetkamer
Wagenaarstraat 13-15
Middelburg
Tel. OU8-635676
Fax. 0118-617041
Gesloten op zondag en maandag
Keuken open van 18.00 tot 21.30 uur,
lunch op reservering
Creditcards: Mastercard en Visa, pinnen
Kinderen: aangepaste porties
Vegetarisch: apart menu en in overleg
Rolstoel: goed toegankelijk
Roken: gescheiden