Stralend met de juiste kleur I Van de soldatenkeuken naar de Zeeuwse top Kosten (oensdag 29 oktober 2003 Ieder mens is qua kleuren een bepaald type. De eigen oogtint, huid- en haarkleur zijn daarbij bepalend. Als je dus je haar verft in een tint die niet bij je type past, kun je soms de draad kwijtraken. „Dat geeft een chaotisch beeld", aldus kleurenspecialiste Gerlinde de Jonge. In de loop der jaren verandert de kleur van je haar en wordt je huid lichter. Je uitstraling verandert, het type niet. De kleuren van de kleding moeten dan misschien in felheid af- of toenemen. dactie: 0113-315680 01, pzc. n I m8j|: redactie@pzc.nl istbus 31, 4460 AA Goes. jvertentie-exploitatie: jord-en Midden-Zeeland: 0113-315520; leuws-Vlaanderen: 0114-372770; jtionaal: 020-4562500. j Door ELLEN VAN DER HART Gerlinde de Jonge van Studio Symfo nie is kleurenspe- cialiste. Zij geeft een persoonlijk kleur- en stijladvies. Een gewel dige baan, zo benadrukt ze. „Het is zo leuk om mensen een goed gevoel te geven. Het is een opkikker voor ze. Iedereen is mooi, en dat blijkt als je be zig bent met het samenstellen van het zoeken naar de juiste kleuren voor kleding en make up." Het lijkt alsof je in de verfwin- kel terecht bent gekomen als je haar studio binnenloopt. Op ta fel ligt een stapeltje kleuren- strookjes. Die houdt Gerlinde naast de huid, haar en ogen om zo te kijken in welke categorie je valt. Ben je een wintertype of zomertype, dan hoort er een koele kleurenpalet bij je. Met als ondertoon blauw. Als blijkt uit de analyse dat je een lente- of herfsttype bent, kom je te recht bij warme kleuren met een gele ondertoon. Onvoor stelbaar hoe je ogen reageren op een andere kleur. Van een aardige, sprekende blik kan door een ander tintje je oogop slag veranderen in nors of kwaad. Via een handspiegel kijkt de klant zelf mee, ziet zelf de ogen wel of niet oplichten en snapt dus ook meteen wat kleuren met een mens doen. „De juiste kleuren zorgen er voor dat je je sterker voelt, heb ben invloed op je eigen waarde. Als je je aan de buitenkant goed voelt, werkt dat ook naar bin nen toe. Omgekeerd ac cepteert iedereen het zonder meer. Goed voe len van binnen is aan de buitenkant zichtbaar." Je kleren van de dag kun je het beste 's ochtends uitzoe ken. De avond van te voren ken je namelijk je stemming niet. De bezigheden van die dag be palen bijvoorbeeld ook de keu ze voor een kleur. „Wat heb je die dag nodig om je goed te voelen." Soms kan de stem ming omslaan bij een besluit felle kleding te dragen. Het is niet zo duur om een analyse te laten maken, stelt Gerlinde de Jonge. „Je be spaart geld doordat uiteindelijk kleding bij elkaar past. En je hebt qua kleur geen mis kopen." Een kleurenanalyse kost €31. Een persoon lijk kleurenpalet €79,50. Vooreen Stijlboek (waar zitten je knelpunten en je pluspun ten, bewuster omgaan met de aankoop van kleding) moet €115 betaald worden. Voor heren kunnen de kosten van een per soonlijk kleurenpalet oplopen tot €102,50. Voorde zakelijke kleding kunnen zij kiezen voor een apart stijlpasje, met tips voor onder meer schoenen en de keuze van de stropdas. „Mijn erva- ring is dat mannen zo'n stijlboek niet lezen, ze kijken wel snel door zo'n pasje." Gerlinde de Jonge stelt dat het natuurlijk onmogelijk is om meteen je hele klerenkast te vervangen. Een individueel kleurenpalet is dan ook niet alleen bedoeld voor de dik ke portemonnee, be pleit ze. „Veel mensen hebben al een basis met de juiste kleuren in hun kast. En met een simpel t- shirtje en goede lip stick kun je al een heel ander uitstraling creëren. Doordat de kleuren van je palet bij elkaar passen, is je hele garderobe onderling combineerbaar. Je blijkt met minder kleren toe te kun nen. Je hebt niks meer in je kast hangen dat je niet draagt. Ook de ac- cesoires zijn uitwis selbaar." Mannen en vrou wen bezoeken haar Studio Symfonie in Aalst- Waalre. Een naam die overi gens niet willekeurig gekozen is. „Symfonie betekent ook harmonie. Kleuren geven be paalde trillingen af volgens na tuurkundige begrippen. Er zijn zelfs bepaalde stromingen die kleuren gebruiken bij de genezing van mensen of bij de psychiatrische begeleiding. Ik denk dat kleuren zowel har monie in uiterlijk, maar ook in het innerlijke veroorza ken." In een standaard kleurenpalet heeft Gerlinde de Jonge geen vertrouwen. „Ik zorg voor een individueel palet. Binnen de types zijn namelijk veel ver schillen. Iemand met blond Gerlinde de Jonge laat onder meer via lap jes stof zien welke kleuren bij je passen. Foto Ton de Hond haar en blauwe ogen is mooi met andere kleuren dan ie mand met zwart haar en groe ne ogen. Terwijl het voor hen beiden koele kleuren kunnen zijn. Ook de tint van de huid is heel belangrijk. Ieder mens is een individu en heeft dus een eigen kleurenpalet. En het is zo leuk om daarmee te gaan winkelen. Je koopt vanaf dat moment nog alleen maar kle ding met de kleuren die je flat teren." Na de ogenanalyse komt de stoffenanalyse. Lapje na lapje worden op je schouders ge legd. (Inmiddels heeft Gerlinde ook al het gezicht opgemaakt met de kleuren die bij je pas sen.) Het ene lapje zorgt voor een donkere uitstraling, het andere veroorzaakt een vro lijkheid. En dat zon der een gezichtsspier te ver anderen. Het kleurenpalet bestaat uit een groot aantal kleuren. Soms staat een kleur geweldig maar roept deze bij iemand een onverklaarbare aversie op. Zelf had Gerlinde de Jonge bij voorbeeld jarenlang moeite met de kleur rood. „Ik moest vroeger altijd een rode twinset dragen van mijn moeder. En dat ding pikte heel vervelend. De kleur rood roept voor mij dus een vervelende associatie op. Ook al zit rood in mijn kleurenpalet, ik zal niet gauw rode kleren kopen." Door Rien van Reems Restaurant De Eetkamer in Middel burg ligt bepaald niet 'in de loop', je zou het dan ook een eetgelegen heid voor ingewijden kunnen noe men. Wie echter eenmaal tot de in gewijden behoort, komt gegaran deerd terug. Jan en Emma de Pree noemen hun zo'n acht jaar geleden geopende Eetkamer de plaats 'waar culinair genieten onvergetelijk blijft' en ik geef volmondig toe dat ze daarmee de spijker op z'n kop slaan. Patron-cuisinier Jan de Pree durf ik een getalenteerde kookfanaat te noemen; een man die zelf de vis fi leert en een achtervoet ontleedt en zijn eigen fonds trekt omdat hij wndt dat het zo hoort. Zulke koks worden helaas zeldzaam. Het genieten begint bij De Eetka mer al met de amuse, een vierluik van smaakmakertjes, geserveerd op een langgerekte glazen schaal. Op een amuselepel rust een bolletje van fijngehakte zalm, geitenkaas en appel, ernaast prijkt een rolletje ganzenlever met truffelcrème en Serranoham, verder een sushi van komkommer en zalm met korian der, bieslook en basilicum en een miniatuurcarpaccio van gemari neerd Hollands rundvlees met basi licum, olijfolie en Parmezaanse kaas. De veelheid en harmonie van subtiele smaken zal blijken het ken merk te zijn van de culinaire stijl van Jan de Pree en De Eetkamer. Aan alle gerechten wordt de uiter ste zorg besteed: zes platte Zeeuwse oesters (6 nullen) worden naturel op ijs geserveerd (18,00) maar des gewenst ook in zes bereidingen (20,00) mits besteld door twee gas ten. De proeverij van Stellendam.se garnaaltjes (14,00) voorziet in maar liefst vier verschillende bereidin gen. Al deze voorgerechten munten uit in versheid: carpaccio van Hollands rund opgevuld met basilicum, Par mezaanschilfers, ganzenleverkrul- len en truffelcrème 14,50), a la mi nute bereide filet Americain van runderhaas met verse tagliatelle, gekonfijte tomaat met knoflook en truffelmayonaise 13,00), dun ge sneden coquilles Saint Jacques met een taartje van provencaalse groen tjes, rolletjes van ganzenlever en een galetje van sesam met Rozema rijn 20,00) en tonijn, licht gepe keld in zoutkorst en tapenade, Zeeuwse oesters, crème van schaal- diertjes met zuivere olijfolie en ace- to balsamico (12,95). Voortdurend toverend met smaken verandert Jan de Pree steeds de sa menstelling van gerechten. De hoofdingrediënten zijn dan dezelf de maar de toevoegingen kunnen anders zijn, dat maakt het eten bij De Eetkamer zo verrassend. Gastvrouw Emma de Pree heeft me het verrassingsmenu aangeraden. Het is er in drie gangen (36,00) en in vier gangen 45,00). Er is ook een Vegetarisch Menu voor 34,00. Ik kies voor vier gangen en krijg als voorgerecht de coquilles, heel dun gesneden en rauw gemarineerd met in het midden het taartje van groentjes, waarop het sesamwafel- tje met de rolletjes ganzenlever, af gedekt door een decoratief dun schijfje in de oven gedroogde auber gine dat een zoet accentje oplevert. Het tussengerechtje bestaat uit vis. De kaart vermeldt in deze categorie drie gerechten: zeebaars in de oven (gegaard) met in knoflook en lau rier gelegde nieuwe aardappeltjes, remoulade van gekonfijte tomaat met olijfjes, jus van sherry en sjalot jes (27,00), Visserslatijn, een surpri se van de dagvangst (24,00) en licht gebakken, jonge tarbot met een tar- taartje van tonijn enoesters, vlees jus met zachte soja, groene vinai- grettesaus en balsamico (31,00). Dit laatste gerecht zit in mijn verras singsmenu, zij het aangepast, want geen oesters (allergie) en tonijn, maar een grof stamppotje van aard appel, spekjes en bieslook met olijf olie en citroensap, waarop een wit en sappig stukje tarbot, overdekt met een crostini met mosterd, to maat, basilicum en broodkruim plus een groene prik van waterkers en bleekselder en vervolmaakt met een gedoseerde saus van kalfsjus met soja en een beetje Port. Vlees en wild worden vertegen woordigd door een jachttafereel van gebraden ree met geroosterde Szechuanpeper, in honing gegaarde appeltjes met rozemarijn en vlees jus met basilicum (26,00), gegrilde lende van Hollands weiderund, rol letjesvan ganzenlever met water kers op crostine en portsaus met truffelcrème (24,00), gebraden lam op Provencaalse wijze, ratatouille van aubergines en look, met thijm gemarineerde tomaatjes en een ga letje van sesam (26,00) en kalfszwe zerik, krokant gebakken me sesam, kleine salade van rucola en ge droogde appeltjes, Banyuls met mosterd-room en rode peper (28,00). Kalfszwezerik vormt mijn hoofdge recht, de krokante delicatesse rust op geroerbakte paksoi, lente-uitjes en shi-itake. De paddenstoeltjes vind ik ook in een groen koolrolle tje, naast de appeltjes en behalve een heerlijke kalfsjus afgemaakt met Rietvallei dessertwijn is er op het bord ook nog plaats voor een truffeldressing. Met de apart geser veerde rucolasalade voorzien van een balsamicodressing is het gam ma aan smaken overweldigend. Emma de Pree schenkt bij al deze heerlijkheden een witte Spaanse Rueda een witte Cante Perdrix Viognier, een Bourgogne Pinot Noir en de Zuidafrikaanse Rietvallei des sertwijn bij het toetje, opnieuw een verrukkelijk vierluik bestaande uit een mangotaartje, een compositie van yoghurtijs en aardbeien, crème brulée en een creatie van witte en donkere chocolade. Inderdaad, een onvergetelijk culi nair genieten dat De Eetkamer voor mij in de Zeeuwse top plaatst. „En dan te denken dat Jan acht jaar ge leden nog voor de soldaten kookte", zegt Emma de Pree. Restaurant De Eetkamer Wagenaarstraat 13-15 Middelburg Tel. OU8-635676 Fax. 0118-617041 Gesloten op zondag en maandag Keuken open van 18.00 tot 21.30 uur, lunch op reservering Creditcards: Mastercard en Visa, pinnen Kinderen: aangepaste porties Vegetarisch: apart menu en in overleg Rolstoel: goed toegankelijk Roken: gescheiden

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 23