PZC 24 Cranberries voor jutters en roodhuiden Jamie Tien keer de eerste keer AllerLekkerst woensdag 22 oktober 2003 Er is altijd wel een 'eerste keer'. Van man op de maan, zwemmer over het Kanaal, harttransplantatie, paperclip tot atoombom. De Brit Ian Harrison zette allerlei briljante vindingen en topprestaties keurig op een rijtje in zijn boek Nummer 1. Ct] J fcf II ft I Ui? I Theelichtjes met geurtje Meedenkende weegschaal Shoppen op zondag Allerlekkerst ffl IBIAI 2*M 3 W - m ;fiii h ftva i'j in a a i u te keer Boven: een klassieker onder de tele fooncellen, de Jubilee uit 1935. Onder: de London Eye, met een doorsnee van 135 meter, het groot ste reuzenrad ter wereld. Door MAARTEN VAN DE RAKT Het is een tekening waar je minuten lang ademloos naar kunt kijken. Plus dat onder koelde bijschrift: „Charles Blondin draagt zijn manager over de kloof van de Niagara." We hebben het over 1859. De koorddanser kon er geen ge noeg van krijgen. Hij volbracht zijn kunstje ook nog eens ge blinddoekt en maakte hands tandjes en salto's. Halverwege zou-ie op zijn dooie akkertje een omelet hebben gebakken. Maar het is niet altijd prijs. In 1883 probeert Matthew Webb onder de Niagara-watervallen door te zwemmen. Hij ver drinkt. Acht jaar eerder had hij zijn plaatsje in de recordge schiedenis al verdiend. Hij staat te boek als de eerste die Het Kanaal overzwom in een tijd van 21 uur en 45 minuten. Niagara is zomaar een wille keurig hoofdstukje uit het boek Nummer 1, van Ian Har rison. Een intrigerend partje, zoals er teveel om op te noe men zijn. Harrison heeft alle nummers één encyclopedisch een plaatsje gegeven in tien ru brieken zoals Handel Tech nologie, Kunst Amusement, Communicatie en Sport. Nummer 1 is een lekker snuf- 1760 De Belg Joseph Merlin gebruikt rolschaatsen op een gemaskerd bal en botst tegen een spiegel. 1846 De Belg Antoine Joseph Sax vraagt octrooi aan op de saxofoon. 1880 De Connecticut Telephone Co. opent de eerste te lefooncel. 1891 Philips bouwt zijn gloeilampenfabriek in Eindho ven. 1926 De Noor Erik Rotheim vraagt octrooi aan op de spuitbus. 1946 Louis Réard lanceert de bikini, genoemd naar het atol in de Stille Oceaan, waar de VS een atoom bom uittestte. 1947 Thor Heyerdahl zeilt op een balsahouten vlot de Stille Oceaan over. 1957 De eerste hond in de ruimte heet Laika. Hij mag mee met de Spoetnik II. 1958 De Bank of America brengt de eerste creditcard frit, later omgedoopt in Visa. 1991 De Mars-reep voor het eerst geëxporteerd naar de voormalige Sovjet-Unie. Klanten mogen er niet meer dan vier kopen. Vroeger brachten we met wierookstokjes de gewenste geur in huis, tegenwoordig moet dat onder meer met kaarsen. Gouda heeft een heuse geurlijn met geparfu meerde 'moodlights' (zeg maar geurglazen) en bijbe horende theelichten. De nieuwe geuren zijn Romance en Natural. Romance is een heerlijk zacht parfum in een roze gekleurd kaarsje. Wat doet de geur? Die roept vriendelijke gevoelens en romantiek op en geeft inner lijke rust, zo meldt Gouda. Natural biedt een zachte, frisse en opwekkende seringengeur. Een doos met zes theelichten kost 1,60 euro. Een geurglas komt op 3,99 euro. Charles Blondin balanceert in 1859 op een touw boven de Niagara. felboek met een hoog Wist-u- dat?-gehalte. Het is een ver gaarbak vol trivialiteiten, want echt belangrijk is de ouderdom van paperclip, theezakje, luci fer, potlood, post-it-blaadjes, klittenband, ritssluiting, kauw gom en chips natuurlijk niet. Daarnaast stuiten we op serieu zere wapenfeiten. Van alles passeert de revue: ontdekkings reizigers, astronauten, Nobel prijzen, elektriciteit, compu ters, wolkenkrabbers en satel lieten. Met al die jaartallen sla je automatisch aan het reke nen. Dat Brillo-sponsje blijkt 90 jaar te bestaan. De eerste poli- tie-auto dateert van honderd jaar geleden - Boston had toen de primeur. Links en rechts duiken warem pel ook Nederlanders op in het boek. Wie kent Cornelius Dreb- bel bijvoorbeeld? Hij bouwde de eerste onderzeeboot, in 1624, van hout. Philips demon streert in 1963 op een grote beurs in Berlijn de compactcas- sette - weer een jubileum. Ver der hebben 'wij' het gipsver band (1850) en de kunstnier (1943) uitgevonden. In een hoekje vinden we Richard Krajicek, als eerste Nederland se Wimbledonwinnaar. Pal er onder de eerste Belg, Justine Henin. Tja, zo loopt het aantal 'eersten' wel erg lekker op. Het boek ruikt erg naar het be faamde Guinness Book of Re cords, al is dat stukken bizar der dankzij curieuze items als navelpluis en neus- haar. Het is ook niet vreemd dat Harrison bij zijn geraad pleegde bronnen enkele wer ken van Guinness opvoert. Ook treffen we daar Valérie-Anne Giscard d'Estaing, de dochter van de oud-president van Frankrijk. Dat zou ook een mooie 'eerste' kunnen zijn, de eerste presidentsdochter die een Almanak van Uitvindingen samenstelt. Nummer 1, van Ian Harrison, Fon taine uitgevers, prijs 29,50 euro, IS BN 90 5956 042 6. Augustus Caesar staat te boek als de eerste Romeinse keizer. Gouda zorgt voor aangename geuren. De personenweegschaal die met u meedenkt. Het idea le hulpmiddel voor het behalen van het ideale ge wicht. Beweert Tefal die zijn weegschaal Progress voor ziet van een los afleesvenster (met een infrarode ver binding), datje op ooghoogte bekijkt. De Progress kan van vier man het streefgewicht onthouden en brengt met een mooi grafiekje de kilootjes erbij of eraf in beeld. Het is een slimmerik: hij herkent automatisch de persoon die op hem gaat staan. De Progress kost 99,95 euro. De 'koopzondag' rukt op. Want we moeten steeds va ker de kans hebben om te kunnen shoppen - alsof er geen economische dip is. Voor de 'fervente shoppers' en consumenten die gericht zoeken, biedt de website shoppenopzondag.nl soelaas. Die bevat meer dan 60.000 zondagopenstellingen: allerlei warenhuizen, autodealers, kledingwinkels en complete winkelcentra en woonboulevards. Zoeken kan onder meer op da tum, rubriek, plaats en/of winkelnaam. Van oer-Hollands tot trendy Noord- Afrikaans, vanaf 1983 schotelt de AllerHande de con sument smakelijke suggesties voor. De twintigste verjaar dag van dit gratis AH-magazine gaat gepaard met een boek: AllerLek kerst. Dat neemt de lezer in vijftig gerechten mee door de recente ge schiedenis. Van Ka beljauw in witte wijnsaus (oktober 1983) tot Klassieke kaassoufflé (februari 2003). De his torie wordt gelardeerd met wetenswaardigheden en achtergronden over trends, ingrediënten en kooktech- nieken. Het boek kost 5 euro. De 50 beste recepten uit 20 jaar AllerHande De voorkant van AllerLekkerst. Jamie Oliver heeft ook in mijn keu ken zijn intrede gedaan. Onlangs kreeg ik van een vriendin het boek The naked chef is terug cadeau. 'Met het oog op de toekomst', was de bood schap. Want als ook Jongste over een tijdje hele dagen naar school gaat, zou ik weer tijd genoeg hebben om te kokkerellen, recepten uit te proberen en mijn gezin te verrassen met exqui se diners. Nou, dat laatste zal ik niet al te vaak presteren, maar kokkerellen en re cepten uitproberen doe ik nu al veel meer dan pakweg drie, vier jaar gele den, toen ik nog midden in de kleine kinderen zat. O, mijn God, wat vond ik koken toen een opgave. En wat vond ik het een prestatie als het me 's avonds weer was gelukt om een warme maaltijd op tafel te zetten. Be reid tussen het verschonen van de luiers, het binnenlepelen van de fruithapjes en tig andere (vaak onver wachte) karweitjes die het leven van een jonge moeder zo hectisch maken. Wat heb ik toen vaak mijn toevlucht gezocht tot het hedendaagse gemak: geschilde aardappeltjes, gewassen en geschrapte worteltjes, ontpuntte boontjes en verder heel veel zakjes en pakjes. Maar die periode ligt alweer een tijd je achter me. Op drukke dagen koop ik nog steeds geschrapte worteltjes en ontpuntte boontjes, maar veel va ker doe ik dat werk weer zelf. Ik heb er de tijd voor. Oók om nieuwe ge rechten uit te proberen. En daarom was ik blij met the naked chef, naar wie ik graag mag kijken als hij op televi sie snijdt, roert, kwakt, mikt, steekt, frommelt, driftig draait (met de pe perbus) etc, etc. 'Geen bal aan', denk ik dan. 'Dat moet toch iedereen kun nen.' Nog diezelfde avond zocht ik een re cept uit voor de volgende dag. Wat te denken van gebakken venkel met Door Susanne Groeneveld redacteuren moeder van drie dochters knoflookboter en vermout? Of gepof te bietjes met balsamicoazijn, marjo lein en knoflook (liefst tien teentjes)? Of misschien maar allebei? Waarom niet? Volgende dag ingrediënten gekocht, en vervolgens gaan snijden, roeren, kwakken, mikken, steken etc. etc. De tien teentjes knoflook bij de rode bietjes - gewikkeld in aluminiumfo lie, uurtje in de oven - bezorgden de keuken een aroma, dat de moeder van een vriendinnetje van Middelste, de wenkbrauwen deed fronsen. 'Wat ben jij toch aan het koken?' Het rook allemaal verrukkelijk. Maar smaken? Man prikte uit beleefdheid een vorkje mee uit het dampende aluminiumfolie. De bietjes waren nog veel te hard - hadden nog zeker een halfuurtje langer moeten sudderen. En datzelfde gold voor de venkel. 'Bah', vonden de dochters eensge zind. De venkel is in de groenbak ge kieperd - vanwege de vermout heb ik het maar niet aan de konijnen gege ven. De bietjes heb ik zelf opgegeten. Voor het eerst in hun leven hoefden de dochters 's avonds geen nachtkus je. 'Want je stinkt naar knoflook, mam.' De entree van Jamie in mijn keuken was geen succes. Maar hij krijgt een herkansing. Van avond eten we zalmfilet in prosciutto met kruidige linzen, spinazie en yog hurt. voor 6 muffins 250 gram bloem 1 theelepel zout 1 theelepel bakpoeder 65 gram zachte boter 120 gram kristalsuiker 1 zakje vanillesuiker 1 groot ei 75 ml volle melk 12 theelepels cranberry compote Verwarm oven voor op 200 gra den. Vet bakplaat voor muffins in of plaats 6 papieren cake vormpjes (gebruik dubbele, dan zijn ze steviger) op een bakplaat. Vermeng bloem, bakpoeder en zout en laat rusten. Klop suiker en zachte boter twee minuten met de mixer tot een gladde zalf. Voegi. al mixend, ei. melk en vanillesuiker toe. Goed doorkloppen. Roer rustig met een lepel het bloemmengsel er door. Voeg op het laatst cran berrycompote toe, zorg dat het kloddertjes in het beslag blijven. Giet of schep de vormpjes voor 2/3 vol. Bak in ca. 20 minuten. Serveer ze warm uit de oven bij een grote pot thee. Schep er tij dens het eten nog wat extra cranberrycompote op. Dit is het verhaal van een temperamentvolle jutter, die ons, zonder dat hij het besefte, aan een fantastische culinaire lekkernij heeft ge holpen: de cranberry of veenbes. Zijn naam is Pie ter Sipkes en het verhaal speelt zich af op Terschelling, rond 1840, in de tijd dat de grote zeilschepen pendel den tussen De Nieuwe Wereld en het oude Europa. Of het allemaal klopt? Ik zou er m'n hand niet voor in het vuur steken, want je weet hoe dat gaat met juttersverhalen. Maar feit is wel dat re gelmatig zo'n indrukwekkend zeilschip vastliep op de beruchte zandbanken voor Terschelling. Na een zware storm lag het strand weer eens vol met wrakhout. Pieter Sipkes was er al vroeg bij en vond tus sen de rotzooi een gesloten ton. In de hoop dat het om whisky of rum ging, sleepte hij zijn zware buit zo snel als hij kon over de eerste duinenrij. Het was immers zaak om uit de handen van de strandvonder te blijven, die de kostbare vondst zeker zou opeisen en de jutter zou af schepen met een schamel bergersloontje. Veilig verstopt achter de duinen opende Sip kes het vat om alvast een klein voorproefje te nemen. Je kunt je voorstellen hoe teleurge steld hij was toen het niet vol bleek te zitten met geestrijk vocht, maar met bitterzure ro de bessen. Woedend trapte hij de ton aan barrels en schopte de inhoud in het rond. Wist hij veel dat die onbekende Amerikaanse bessen, daar in de venige grond achter het duin precies de juiste voedingsbodem von den om wortel te schieten. Zo ontstonden de eerste Europese cranberryvelden. Vogels zorgden voor de verdere verspreiding. Zo dankt Terschelling haar kenmerkende cran- berryverwerkende industrie aan een jutter. De Amerikaanse scheepskoks namen cran berries op hun reizen mee omdat de besjes lang houdbaar zijn en barstensvol vitamine C Heerlijk bij een grote pot thee, ovenverse muffins met cranberrycompote. Foto Karei de Vos zitten. Ze vormden een uitstekend middel gen de gevreesde ziekte scheurbuik. De i nen kenden de cranberry (sassanamesh hun taal) al als probaat middel tegen ontsteking en maagzweren. Ze geb: hem ook om kleding te verven en om ding langer houdbaar te maken. Boven: maakten ze hun huid er rood mee, als ze oorlogspad gingen. Misschien om de vij af te schrikken, maar zeker ook omdat berrysap gif uit wonden trekt. Cranberries groeien uitbundig in de mi sige kustgebieden van de Noordelij ke Staten van Amerika en Ca nada. De oogst is nu, in oktober, in volle gang. Dat moet een spectaculair ge zicht zijn. De te lers zetten hun land simpelweg onder water. De knalrode besjes, die luchtkamer- tjes bevatten, gaan met mil joenen tegelijk drijven en vor men zo een bloedrode zee. Ze hoeven de besjes dan al leen maar bij elkaar te vegen en in grote tankwagens te zuigen. Je koopt tegenwoordig in elke supei potjes cranberrycompote. Maar zelf hebf het ook razendsnel zelf gemaakt. Profess® nele koks bereiden in oktober al hun er® berrycompote voor Thanksgiving en de kers' Waarom? Omdat de besjes nu volop word® aangevoerd en misschien wel de helft SP' koper zijn dan in december, wanneer ieder een ze opeens wil hebben. 500 gram cranberries met 3 dl water, 1 dl ro de port en 300 gram suiker rustig koken ge durende 6 tot 8 minu ten. Deksel erop en niet teveel roeren. Lekker door de rode kool, bij kalkoen, wild, varkensvlees, roomijs, of in een warme ap pelbol. Of in zo'n geu rige muffin natuurlijk (zie recept).

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 24