FZC Aromajockey voor geurig feest Pizza van de plaat Tik de tak 23 rcamiiMidM Afwasmiddel Stem min Geurpsychologe Luchtverfrissers woensdag 15 oktober 2003 Handtasverlichting Wie een feest een moderne draai wil geven, boekt behalve een dj ook een aj: een aromajockey. Want niet alleen muziek is sfeerbepalend: geur draagt ook bij aan de stemming. Steeds meer evenementen worden opgeluisterd door 0D07; de eerste aromajockey van ons land. Naast de draaitafel staan pannen en kookplaatjes. Kantoren Max koffiepads Zwangerschapstest Mango Vormverlies Met de vinding van twee Duitse handtasspecialisten is voorgoed een einde gekomen aan de hopeloze zoek tochten naar dat ene kleine dingetje op de bodem van een donkere handtas. Axel en Philipp Bree hebben een speciale handtasverlichting ontwikkeld, die net als het lampje in de koelkast aanspringt als de tas opengaat. Volgend jaar hopen de broers op de markt te komen met hun vinding, die dank zij een nieuw soort plastic goed in vorm te brengen is en geen warmte produceert. Door MARIE-CATRIEN VAN DEIJCK EN JOOST SIJSMA Wanneer 0D07 op een feest arriveert, ko men er pan nen, een elek trisch kookplaatje, een ventila tor en doosjes met olie, krui den, bloemetjes en blaadjes te voorschijn. Het is de inventaris van Nederlands eerste en voor zover bekend enige aromajoc key. Muziek en licht zijn niet langer de enige sfeerbepalende ingrediënten op een feest: om het publiek in de juiste stem ming te krijgen, spelen geuren een steeds belangrijkere rol. Zoals een discjockey pla ten draait, zo stuurt de aromajockey zijn geurcreaties de ruimte in. Niet als solisti sche act, maar aangepast aan de gelegenheid en zelfs syn chroon aan de muziek. Officieel presenteert hij zichzelf als crea- teur van 'sound synchronized aromatized airstreams'. Als een entertainer verwarmt en brandt 0D07 de geurstoffen in zijn pannetjes en wanneer ze het juiste aroma verspreiden, blaast hij ze met een ventilator de ruimte in. „Ik zoek altijd geuren die de sfeer onderstre pen. Een houseparty om vijf uur 's nachts vraagt om andere aroma's dan een bedrijfsfeest om vier uur 's middags", legt 0D07, alias Erich Berghammer, uit. „Voor een kerstborrel kies ik bijvoorbeeld traditionele Fabrikanten gaan er steeds meer toe over om geuren aan te brengen in hun functionele producten, zoals af- wasmiddelen of vloerreinigers. „Je keuken ruikt dan weer lekker fris als je de afwas hebt gedaan. Bijkomend voordeel is dat dan ook de etensluchtjes zijn verdwe nen", meent geurpsychologe Anita Vehrs. kerkwierook, sinaasappel en hulst. Maar het zijn niet alleen de ingrediënten zelf die de uit eindelijke geur bepalen: de ma nier van verwarmen is ook van invloed. Als ik jeneverbessen op een kooltje brandt, komt er een caramelachtige geur vrij, maar als ik het sap verwarm ruikt het heel anders. Met geu ren kun je een feest, concert of evenement een oppepper ge ven. Ik merk dat mensen er los ser en relaxter van worden en er eerder door gaan dansen. Geuren wekken niet alleen her inneringen op, maar brengen je ook in een bepaalde gemoeds toestand. Je kunt er mensen stoned mee maken of een nega tieve impuls geven, maar ik ge bruik geuren alleen met een positieve inslag." De Oostenrijkse kunstenaar Erich Berghammer (37) - hij volgde een klassieke kunstop leiding in Wenen, illusteerde kinderboeken en had een eigen reclamebureau in Duitsland - heeft van zijn passie z'n beroep gemaakt. „Als kind verzamelde ik al parfums. Door veel met geuren bezig te zijn, is mijn neus steeds beter en gevoeliger geworden." Zeven jaar geleden werd hem in Amsterdam gevraagd een nieuw concept voor een club avond te bedenken. „Het thema van de avond was India en ik wilde een klimaat schep pen waarin het land niet alleen te zien en te proeven Verschillende geu ren brengen ver schillende stem mingen teweeg. Sinaasappelgeur is een oppepper, van dennengeur word je rustiger. Geurpsychologe Anita Vehrs: „Vanille is een mooie geur om iets mee in de badkamer te doen, het is een vrolijk makende geur. Musk en amberachtige geu ren zijn sensuele geuren." In Japan wordt dankzij een wekker op ver schillende momenten van de dag een andere geur verspreid. Je kunt de dag beginnen met een koffie- geur en laten eindigen met de geur van lavendel. Ook op kantoor kunnen geuren de gemoeds toestand van het personeel beïnvloeden en daarmee de prestaties. Kantoorinrichter Gispen in Culemborg houdt zich sinds 1996 met geu ren op de werkplek bezig. In samenwerking met de TU Delft is Gispen tot de ontdekking gekomen dat geur een veel belangrijker rol speelt dan altijd was gedacht. Het sick building syndrom heeft bij voorbeeld ook te ma ken met een verkeer de geurbeleving. Gis pen houdt bij de keu ze van materialen re kening met de geu ren die daardoor worden verspreid, maar de kantoorin richter verspreidt ook actief geuren met sprays en dergelijke om een ruimte de juiste sfeer mee te geven. Erich Berghammer alias 0D07 aan het werk als aromajockey. Foto Dior was, maar ook te ruiken, door de lucht te verwarmen en wie rook te branden." Toen Berg hammer enige tijd later naar een concert ging, ontstond het idee om aromajockey te worden: „Het was een fantastisch concert, maar het stonk er ver schrikkelijk. Dat is heel bepa lend voor de beleving van zo'n avond." De artiestennaam was snel ge vonden: „ODO komt van odeur en van het Japanse woord kodo, wat branden van wierook bete kent. En zeven is een magisch cijfer." Geuren werken in op de hersenactiviteit en hebben daar door ook invloed op onze gemoedstoestand. Steeds meer mensen ontdekken deze werking van geuren en gebruiken die in positieve zin. Mensen willen een eigen sfeer creëren met huisparfums, beaamt geurpsychologe Anita Vehrs. Ze moedigt mensen aan met geuren te experimenteren. „Het heeft ook te maken met de tijdgeest, mensen voelen zich angsti ger en onveiliger. Het huis wordt dan een schuilplaats met een prettige sfeer waarin alle zintuigen worden geprikkeld, stoffen zijn aaibaar, er is prettig licht en er hangt een geur." Het wel is oppassen met het gebruik van geuren, waar schuwt Vehrs. Geuren moeten subtiel zijn. „Als het teveel is, zoals bij de goed kope sprays, kun je er hoofdpijn van krijgen, de balans deugt dan niet." Geurkaarsen, wierooksticks, parfumhouders in het stopcon tact, Nederland is de eenvoudige luchtverfrisser definitief ontstegen. We willen ons prettig voelen in ons huis of in een deel van dat huis waar we een eigen plekje hebben. De woonkamer, badkamer, studeerkamer, we maken er niet alleen iets eigens van door de spullen die we er in zetten, maar nu ook door het gebruik van bepaalde geuren. Max Havelaar haakt in op het succes van Philips' Sen- seo-koffiezetter. Begin december komen koffiepads op de markt in drie varianten: aroma, cafeïnevrij en bio logisch. Ze zijn te koop in super marktketens, Fair Trade Shops en wereldwinkels voor 1,99 euro. Een digitale zwangerschapstest. Dat klinkt alsof je via de computer kunt controleren of je wel of niet zwanger bent. Maar het is minder virtueel dan het klinkt. Het nieuwe van de Clearblue digitale zwangerschapstest zit in een lcd-schermpje waarop het goede of slechte nieuws af te lezen is. Volgens de fabrikant geeft de test met 99 procent zekerheid aan of er sprake is van een bevruchting. Het nieuwe product is verkrijgbaar bij dro gisterijen en apotheken. Voor de prijs van 19,99 euro kunnen drie testen uitgevoerd worden. De nieuwe collectie van de Spaanse modeketen Mango bestaat deze winter uit vier thema's: 'Free Style' is een mix van micro en maxi, baggy broeken, kleur en stoere accessoires. 'Out Gym' voegt de 'jogging'-look samen met punkaccenten, zoals stoere wijde halzen of turtle- necks en mi nirokjes. 'Flashback Sixties' zegt het al: de ja ren zestig zijn een grote hit dit sei zoen en ook hier weer een herboren creatie van de 'Mod Sty le'. 'Nostalgie Baby' gaat nog een stapje verder terug in de tijd en laat transparante stoffen en elegante breisels, tweed en ruit uit de jaren twintig herleven, gecombineerd met acces soires als gouden kettingen, broches en baguette-tasjes. Mango heeft in Nederland vijftien filialen, onder meer in Eindhoven en Amsterdam. Dreft heeft een wasmiddelingrediënt uitgevonden dat Vezelflex heet. Dat moet de natuurlijke veerkracht van T-shirts, blouses en truien behouden. Want met 'vorm verhes' hebben we allemaal te maken. Denk maar aan ellebogen in een truitje, een katoenen vest aan de kap stok en een T-shirts dat aan de deurklink blijft haken. Het probleem zit vooral in katoenen vezels of een com binatie met andere materialen. Met Dreft Vormvast, waarin Vezelflex een ingrediënt is, moeten kleren langer in vorm blijven. De prijs: 4,79 eu ro. mmm -J wxx m a y/y^wmi voor 4 personen 1 pak mix voor pizzabodem 4 eetlepels olijfolie 250 ml handwarm water 1 pakje saus. Tomato Fritto (400 gram) 1 eetlepel Italiaanse kruiden 1 rode ui in ringen 1/2 rode paprika in reepjes 50 gram gesneden schouderham 50 gram salami in plakjes 125 gram geraspte belegen kaas versgemalen peper verse basilicum Verwarm oven voor op 225 graden. Vet twee vierkante ovenplaten (of één brede) in met olijfolie. Vermeng pizza mix, 3 lepels olie en water met een houten lepel. Kneed met de handen tot een elastisch deeg (zeker 2 minu ten). Voeg wat bloem toe als het deeg plakkerig is. Deel deegbol in 2 gelijke porties. Bestrooi werkblad met bloem, druk deeg plat en rol met deegroller tot een lap ter grootte van de bak plaat. Leg op plaat en vorm een op staand randje. Bestrijk rand met olie. Bedek bodems met tomatensaus, be strooi met Italiaanse kruiden. Schik hierop uienringen, paprikareepjes, reepjes ham en kwarten salami. Be strooi met geraspte kaas. Bak in ca. 20 minuten in een hete oven. Garneer met wat verse blaadjes basilicum. Lek ker met tomatensla. Tip: Voor de kinderen maak ik een 'ei gen hoekje' op de pizza. De een wil al leen tomatensaus en kaas, de ander met ham en ananas. Geen probleem, kan allemaal. Als ze mogen kiezen? Pizza! Maar dan wel zelfgemaakte. Ook kinderen proeven het ver schil tussen zo'n diepvries-su- permarktgeval en een knappe rig verse pizza uit eigen oven. Die 'oer-Italiaanse' pizza heeft trouwens een enorme omweg moeten maken om hier op ta fel te komen en wereldwijd zo razend populair te worden. Tot honderd jaar geleden speelde de ronde bodem van brooddeeg met tomatensaus, garnering en gesmolten kaas slechts een bescheiden rol als lokale lekkernij in Napels en omgeving. In de rest van Italië werd hij vrijwel niet gebak ken. Het waren de landverhui zers, de arme Zuid-Italiaanse arbeiders die eind 19e eeuw naar Amerika trokken om daar een beter bestaan op te bouwen, die de pizza zo groot hebben gemaakt. Vervuld van heimwee school den ze bij elkaar in besloten wijken als Little Italy in New York en hielden hun herinne ringen levend met de heerlij ke gerechten en mooie ingre diënten uit hun vaderland. Eerst alleen voor zichzelf, la ter voor iedereen die er maar van wilde proeven. In 1905 opende Gennaro Lombardi de allereerste New Yorkse pizze ria. De heerlijke geuren van zijn versgebakken pizza lok ten nieuwsgierige Newyorkers met de meest uiteenlopende etnische achtergronden naar binnen. Gennaro's zaakje werd een enorm succes en al snel volg den landgenoten zijn voor beeld. Net als de Italianen ver spreidde de pizza zich in de ja ren twintig als een inktvlek over de Verenigde Staten. Toen het grote geld binnen be gon te stromen konden de landverhuizers zich vakanties naar het geliefde vaderland veroorloven. Daar ontdekten zij dat de inmiddels zeer ver trouwd geworden pizza vrij wel nergens te koop was. Zij stimuleerden hun familiele den pizzeria's op te zetten, fungeerden als geldschieter of keerden zelf als pizzabakker terug naar Italië. Na de Tweede Wereldoorlog kwam een nieuwe Italiaanse emigratiegolf op gang, maar nu naar de rijke Europese lan den. Zo kwam de pizza ook naar Nederland. Nu zit in vrij wel elk dorp een pizzeria, lig gen de diepvries- en koelvers vakken van de supermarkt vol met pizza's in alle soorten en maten. En sinds de jaren ne gentig maken pizza-koeriers op hun snelle brommertjes deel uit van het straatbeeld. Met de herfstvakantie voor de deur geef ik een recept dat heel hoog staat in onze Kinder Top Tien: de plaat-pizza. Laat ze maar meehelpen met kne den, uitrollen, snijden en gar Heerlijk, zo'n groot stuk knapperige pizza. Vooral als je hem 'zelf' hebt gemaakt. Foto Karei de Vos neren. Want je begrijpt, die pizza smaakt nóg veel lekker der als ze hem 'zelf hebben gemaakt. Ik werk met kant en klare mix voor pizzabodem. Da's lekker makkelijk, snel en het resul taat is altijd goed. Je kunt na tuurlijk ook zelf pizzadeeg maken, net als de traditionele Italiaanse pizzaioli (pizzabak kers), met bloem, verse gist, water en een beetje zout. Maar dat vereist een goede planning want pizzadeeg moet 30 minu ten voorrijzen, dan 10 minu ten worden gekneed en ver volgens nog eens 2 uur rijzen. Ik hou het graag overzichte lijk, zeker in de vakantie. Sinds een week of vier heeft ons huis er weer een bewoonster bij. Haar naam is Tik. Ze woont in een plastic bak met luchtgaatjes. Ze is zo'n tien centimeter lang, heeft een zandkleu rig lijf en is voorzien van zes stevige poten en twee dunne voelsprieten. Haar lievelingskostje bestaat uit een mix van beuken-, eiken- en klimop blaadjes. Sla gaat er ook wel in en gras vindt ze ook lekker. Tik is het nieuwe huisdier van Oud ste. En Tik is, ja kan niet missen, een wandelende tak. Oudste kreeg het beestje cadeau op haar veijaardag. Van mijn broer en hij had geen beter geschenk kunnen bedenken. De hele zomer zocht Oudste naar een opvol ger van sprinkhaan Sprinkie, die vo rig jaar twee maanden lang haar huisdier was. Maar hoe ze ook speur de, ze vond er niet één. O jawel, ge noeg kleintjes in allerlei ldeuren, maar geen sabelsprinkhaan, zoals Sprinkie er een was. Tik is echter een waardige vervang ster van de reuzenspringer, die nog steeds in een houten doodskistje op Oudstes nachtkastje ligt. Helemaal ingedroogd. Dat kón, mailde een meelevende lezer, nadat ik over Sprinkies tragische dood had ge schreven. En inderdaad het kan. In het doodskistje geniet Sprinkie nu van de eeuwige rust, evenals zijn ka meraadje Hupsie die op dezelfde dag het loodje legde. Zoals Oudste haar sprinkhanen ver troetelde, zo gaat ze nu met Tik om. Bij thuiskomst uit school wordt de tak onmiddellijk begroet. Daarna mag het dier even over buik, borst en schouder kriebelen en vervolgens wordt geïnspecteerd of er nog genoeg Door Susanne Groeneveld redacteur en moeder van drie dochters vers groen in haar bak ligt. Tik wordt behandeld alsof zij een ko ningin is. Ook door Oudstes vriendin nen. Met z'n drieën hebben ze voor Tik een schommeltje gemaakt en een hangbed. Een schoenendoos is omge toverd tot boot. Daar mag de tak zo nu en dan in gaan zitten, waarna ze met behulp van een touwtje over de vijver wordt gesleept. Ik kijk ernaar met vertedering. Maar ook met verbazing. Zelf heb ik niets, maar dan ook niets met insecten. Spinnen zuig ik op, zilvervisjes trap ik dood, vliegen mep ik plat en mie ren vergiftig ik met lokdoosjes. Oud ste mag van mij de gekste beestjes mee naar binnen brengen, zolang die na afloop van het spel maar weer keurig in hun bak verdwijnen. Spel? Zo ziet Oudste het duidelijk niet. Maar is het allemaal wel zo dier vriendelijk? Zit zo'n tak niet liever in haar bak tussen de beukenblaadjes dan op haar sleepboot of op haar hangbed? Geen idee. Oudste weet inmiddels - na een uur tje zoeken op Internet - dat wande lende takken gemiddeld anderhalf jaar oud worden. Da's goed nieuws, want sprinkhanen halen de zes maanden niet eens. Maar nóg beter nieuws: takken kunnen - zonder partner - voor zo'n vijfhonderd naza ten zorgen. Vijfhonderd! Mijn hemel. Straks geen bak, maar een huis vol met takken. Wordt daarom ongetwijfeld nog ver volgd.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2003 | | pagina 23