verslingerd aan sieraden Otazu
De meisjes maken iets verrassends in Groede
Rodrigo Otazu
oensdag 15 oktober 2003
Wie kan er nou zeggen dat Britney Spears aanbelt voor een bakje
koffie? De in Amsterdam wonende Argentijn Rodrigo Otazu mag
Spears tot zijn vriendenkring rekenen sinds zij verslingerd is
geraakt aan zijn sieradenontwerpen. En ze is niet de enige. Otazu
is hot, maar hij waakt ervoor om naast zijn schoenen te gaan
lopen.
fcljedactie: 0113-315680
BwW.pzc^l
f mail' redactie@pzc.nl
istbus 31,4460 AA Goes.
jivertentie-exploitatie:
,Aj en Midden-Zeeland: 0113-315520;
Puws-Vlaanderen: 0114-372770;
gtionaal: 020-4562500.
Door LIZETTE VAN NEER
Als je beroemd bent, word je ge
leefd. Ook Rodrigo Otazu ont
komt hier niet aan. Hij is niet
vaak te vinden in zijn huis in Am
sterdam en reist de hele wereld
over van Hollywood naar Marokko tot Eind
hoven. Van een avondje stappen met Madon
na schakelt hij moeiteloos over naar een
avondje handtekeningen zetten en zich laten
fotograferen door enthousiaste fans in de
Heuvel Galerie in Eindhoven zoals onlangs
gebeurde.
Maakt het voor jou verschil of de 'gewone' vrouw
jouw sieraden draagt of een beroemdheid? „Na
tuurlijk is het prachtig dat sterren mijn ont
werpen dragen, maar ik word ook blij als ik
een e-mail krijg en een vrouw schrijft dat
haar vriend haar als huwelijksaanzoek een
armbandje van mij cadeau heeft gedaan. Of
als oma een ketting aan haar kleinkind geeft.
Tijden veranderen maar alle vrouwen zijn
mooi en sexy en dat wil ik versterken met
mijn sieraden. Zo zijn Nederlandse vrouwen
meestal lang met blauwe ogen en hebben ze
van nature een blos op de wangen. Die vind
je in Parijs niet."
Otazu werd geboren in een wereld van glitter
en glamour. Zijn moeder is een bekend voor
malig Argentijns televisiepresentatrice en Ro
drigo zelf kwam al snel in de schijnwerpers
te staan. Hij werd als tienermodel door Cal
vin Klein ontdekt en door het modellenwerk
reisde hij over de hele wereld. Hij vestigde
zich in Australië en daar maakte hij van en
kele parels voor het eerst een sieraad. Een fo
to daarvan werd gepubliceerd in de Australi
sche Vogue en de volgende dag klopte het
succes aan. Toen Britney Spears vorig jaar
voor de MTV-Awards ook nog eens een be
roep deed op hem, was zijn steiTendom beze
geld. Vele andere artiesten volgden.
Kortom: je bent geboren voor het geluk?
„Ik besef dat ik dankbaar moet zijn, maar ik
heb er zelf ook hard voor gewerkt. Toen ik
tien jaar geleden in Amsterdam kwam, had
ik niets. Ik wilde echt opnieuw beginnen en
weten waar mijn bodem is. Eigenlijk moest
ik geestelijk gezien nog opgroeien en tot vier
jaar geleden woonde ik nog in een anti-kraak-
woning. Ik maakte alles zelf maar nu kan dat
niet meer en beperk ik me tot het maken van
unieke stukken. Ik heb een bedrijf te run
nen. Op Bali werken 180 médewerkers
die de sieraden met de hand maken en
dat is een hele verantwoording. Af en
toe moet ik mezelf dan ook weer in
balans pushen. Dat doe ik met yoga
of door te bidden. Ik wil oprecht en
zuiver blijven. Geloof me. ik ken de
goede en slechte kanten van het
leven."
Waarom uitgerekend Amsterdam?
„Daar woont de liefde van mijn
leven. We zijn al negen jaar sa
men. Maar ik hou ook van het
Vondelpark. Amsterdam is een
metropool. Het is een relatief
kleine wereldstad met een
groot hart. Daar kan ik me wel
in vinden."
Waarom werk je met glas en
Swarovskikristallen?
„Dat is een fase. Vroeger toen
ik klein was, knoopte ik van
spaghettislierten armbandjes
en mijn eerste sieraden maakte
ik van gekleurdé lipjes van co
ca-colablikjes en prikkeldraad.
Nu werk ik ook met edelstenen,
parels, schelpen, antiek glas,
maar ook diamanten en voor de
herenlijn met zilver. Ik noem me
zelf geen kunstenaar, maar enter
tainer. Ik hou van het produceren
en het oproepen van reacties. Men
sen een beetje geluk brengen, want
de hele wereld is al zo materialis
tisch en bla bla."
Jij zelf ook want de sieraden zijn niet goed
koop.
„Lager kunnen de prijzen niet want er
zit veel materiaal en werkuren in. Wie
een uniek stuk wil kopen, dat ik zelf met
de hand heb gemaakt, moet er meer voor
betalen. Maar er zijn ook kettingen voor
pakweg 66 euro. Dat vind ik niet te veel."
Last maar not least: Maxima.
„Ik heb haar nog nooit ontmoet, maar op
mij komt ze over als een vrolijk, geluk
kig mens. Ik vind haar cool. Het idee
dat zij in Nederland woont, laat me
hier nog meer thuisvoelen. Of ik
iets voor haar maak? Ha ,ik zeg
niets."
Een 'goedkoop'
armbandje van
Otazu,
91,50 euro.
Limited collection
889 euro, alleen collier
Oud' collier uit de zomer
collectie 465 euro.
Limited collection
1057 euro, driedelig.
O
- is geboren op 25 november 1968 in Buenos Aires in
Argentinië
- zijn moeder was een beroemde televisie-presentatri-
- als tiener werkte hij als model voor Calvin Klein
- begon met sieradenontwerpen in Australië
- kreeg direct succes toen een van zijn creaties in Australi
sche Vogue werd gepubliceerd
- kwam 10 jaar geleden naar Amsterdam en woonde
bijna zes jaar anti-kraak onder meer in de Eerste Con
stant Huygenstraat
- werkt sinds vorig jaar met vele beroemdheden zo
als Britney Spears, Destiny's Child, Lil'Kim, Pink, Ky-
lie Minogue en nog vele anderen.
- lanceerde onlangs zijn nieuwste collectie 'Hom-
bre', voor mannen dus. Foto's Vincent Wilke
Limited collection
1497 euro, driedelig.
Door Rien van Reems
Groede in West Zeeuws-Vlaanderen
is zo'n dorp datje gemakkelijk links
of rechts laat liggen. Niet doen, zou
ik willen adviseren, want het heeft
een mooi Marktplein en in de
straatjes er omheen hebben kunste
naars en ambachtslieden hun ate
liers en zijn een paar leuke musea
gevestigd. Bovendien is Groede in
culinaire zin heel interessant. Een
drietal restaurants op de Markt bie
den voor elk wat wils en vandaag
ben ik binnengelopen bij Brasserie-
Café De Drie Koningen.
Dit etablissement was een jaar gele
den nog een café dat vooral bezocht
werd door jongeren. Sinds Adinda
en Hannelore (voor vaste gasten: 'de
meisjes') daar tien maanden gele
den het heft in handen kregen, zijn
de doelstellingen verbreed: tot tien
uur 's avonds kun je er in alle rust
eten, daarna krijgt de caféftinctie
wat meer de nadruk.
Hannelore (keuken) en Adinda (gast
vrouw) hebben op hun kaartje het
aanbod als volgt omschreven: res
taurant, lunches, café, kook-work-
shops, feesten, buffetten, terras,
spelletjes, leestafel en live muziek.
Er gebeurt dus nogal wat in De Drie
Koningen en het gebeurt allemaal
op een ludieke manier. Aanstaande
zaterdag bijvoorbeeld is het na 22.00
uur: 'Girls Only'. Maar vóór die tijd
kunt u er gewoon eten, tussen de
kronen in vele uitvoeringen en van
aardewerk uit de jaren vijftig.
De kaart, zo valt me op, is anders
dan elders, speels van uitvoering en
met een beperkt aantal gerechten,
die echter stuk voor stuk iets verras
sends bieden. Daarbij zijn de prij
zen heel schappelijk: alle voorge
rechten 7,50, de soepen 4,50,
hoofdgerechten 13,50 en de des
serts 4,50.
Afgelopen donderdag is de nieuwe
kaart ingegaan, ik eet nog van de
zomerkaart, om te beginnen gele
courgettesoep met pittige worst. Als
Adinda de soep in een grote kom
serveert, rijst even de vraag waar de
worst is gebleven. Ik verwacht, heel
conventioneel, worst aan een stuk
of in schijven, maar niets van dit al
les. Pas wanneer ik de eerste hap
neem, bespeur ik een worstelijke
aanwezigheid. Het vlees is namelijk
heel fijn gesnipperd, nauwelijks
zichtbaar, maar de smaak is duide
lijk aanwezig. Het zijn dit soort de
tails die het eten bij De Drie Konin
gen zo verrassend maken. Nog een
paar voorbeelden: bij mijn aperitief,
een glas tomatensap plaatst gast
vrouw Adinda een flesje Louisiana
Peppersaus, zodat ik zelf de pittig-
hied van het drankje kan bepalen.
En bij de twee soorten perfect ge
bakken brood serveert zij een potje
zelfsamengestelde kruidenboter dat
wordt afgedekt door een laagje roze
peperkorrels.
Mijn hoofdgerecht is een vismate-
lotte overgoten met een milde li
moendressing. In een vuurvast
schaaltje wachten verschillende
soorten vis er op om te worden ver
orberd. Het lijkt op de veel voorko
mende vispotjes of -pannetjes, ware
het niet dat een enkel detail dit ge
recht naar een hoger niveau tilt en
dat is de limoendressing. De vis is in
het gezelschap van courgetteschijf
jes en dat geeft aan het gerecht al
een Mediterraan tintje, maar de li
moen schenkt het een verrassende
frisheid. En dan zijn er ook nog re
delijk grove frieten bij, mooi van
kleur, die qua smaak doen denken
aan het product van een hoogge-
klassificeerd Belgisch frietkot. Het
geheim: zeezout, niet even opper
vlakkig er overheen gestrooid maar
er goed doorheen gehusseld.
Dit alles geniet ik aan een tafeltje op
één van de podia die in het weekein
de door musici bezet worden. De
meest uiteenlopende muziekvormen
vinden hier een klankbord, funk,
folk, jazz en klassiek en als het werk
in de keuken is gedaan wil Hannelo
re als 'zingende kok' nog wel eens de
microfoon ter hand nemen.
Terwijk ik probeer vast te stellen
welke van de vele klokken aan de
wand de juiste tijd aangeeft, bestel
ik net als het tafeltje naast me als
nagerecht chocolade 'en masse', een
royale portie chocolademousse en
een tractatie voor de chocoholic die
op de herfst/winterkaart is gehand
haafd
Op die nieuwe kaart staan weer ver
rassende gerechten, zoals een sala
de van gerookte paling, appel en to
maat met een zachte mosterd-ci
troendressing, huisgemarineerde
zalm met een tartaar van scampi en
venkel en combinatie van eenden
mousse en wildpaté met twee soor
ten huisgemaakte chutney's als
greep uit de voorgerechten. De win-
tersoepen zijn: tomatenpaprikasoep
met garnituur, rode uiensoep met
bruin bier bereid en Mexicaanse
pompoensoep. Tot slot de winterse
hoofdgerechten: armband van ge
lardeerde heilbot en botervis met
een milde saffraan-Hoegaardencrè-
me, combinatie van lam, walnoten-
honing en cranberry's, oosters ge
tinte herfstverrassing verborgen on
der een nestje van mie en surprise
van scampi en inktvis met een frisse
lookpuree. In dit seizoen ook een
wildsuggestie en als altijd een wisse
lende dagschotel.
Het aanbod in wijnen is beperkt tot
negen inclusief de huiswijn en de
prijzen komen overeen met die van
de gerechten. De witte huiswijn
Kaapse Draai 2,20 per glas)
smaakt me uitstekend.
Brasserie-Café De Drie Koningen
Markt 30
4503 AH Groede
Tel./Fax. 0117-371511
Sluitingsdagen: maandag en dinsdag
Keuken open vanaf 17.30 (grote kaart)
Reserveren gewenst
Nog geen creditcards, geen pin
Kinderen: kinderkaart
Rolstoel: mogelijk
Vegetarisch: diverse gerechten
Roken: niet gescheiden