MWMUAHHl
Bockbier
met ballen
mimrn
Puntje-puntje-puntje
woensdag 8 oktober 2003
tooi bruin in een paar seconden? Het kan. Het
lieuwste op het gebied van doe-het-zelf-bruin
ïeet 'Instant Tan' of 'Coco Bay'. Een
lupersnelle methode waarbij je wordt
bruingesproeid'.
Witschimmelkaasje
Toverlantaarn
Onderbroekenlol
Medaillons van nokia
in zes
Door CAROLINE GOTTGENS
e Instant-
Tan-cabine
heeft wel
iets weg van
de magi
sche machine uit de 'Mi-
niplaybackshow' van
vroeger. Met grote paarse
discoletters staat de
naam op het deurtje. Als
het goed is, kom je er na
een aantal seconden om
getoverd weer uit. Niet
als Madonna of Michael
Jackson maar mooi goud
bruin, van top tot teen.
In Amerika, Engeland en
Frankrijk is de 'nevel
douche' al erg hot. Hol-
lywoodsterren als Jenni
fer Lopez, Jennifer Anis-
ton, Penelope Cruz en
Carmen Electra laten
zich regelmatig beneve
len voor een goudbruin
uiterlijk.
Wasstraat
Een behandeling gaat su
persnel. In feite duurt het
maar zes seconden. Het
enige wat je hoeft te
doen is in de cabine te
gaan staan, nadat je via
een kaart het systeem
hebt geactiveerd. Dan
gaan de sprayers in de ca-
binewanden aan het
werk en beginnen met
een hoop gesis de lotion
nevel te verspreiden. Met
gespreide armen en be
nen draai je twee keer
een kwartslag, zodat de
nevel goed op je hele lijf
komt. Dan word je -net
als in de autowasstraat-
drooggeblazen. Nader
hand moet je de lotion
nog een beetje uitsmeren
om rare vlekken te ver
mijden op plaatsen waar
de sproeiers niet goed bij
kunnen, zoals de binnen
kant van armen en be
nen. Even handen en voe
ten scrubben om gekleur
de handpalmen of voet
zolen te voorkomen en
klaar. Je ziet snel effect,
maar het duurt zes tot
twaalf uur voordat de
kleuring zich volledig
heeft ontwikkeld.
Bij Scharneck's Beauty
and Tanning studio in
Amsterdam, waar een In
stant- Tan cabine staat,
Mooi bruin in zes seconden. Klinkt leuk maar is het ook
veilig? Dermatoloog Han Go van het Tweestedenzieken-
huis Tilburg: „Ik ken deze methode nog niet, maar de in
grediënten van de lotion zijn veilig. Het DHA in een lotion
reageert met de opperlaag van de huid, het dringt er niet
in door. Er vindt een soort oxidatieproces plaats dat de
kleuring geeft. Ik heb het nog even opgezocht, maar er
zijn maar twee allergische reacties bekend op het DHA. Dit
middel zit in wel meerdere zelfbruiners en het kan geen
kwaad, de zelfbruiners die tegenwoordig gebruikt worden
zijn vaak zelfs erg goed. Ongeveer eenderde van mijn pa
tiënten komt hier voor huidkanker. Komt allemaal door de
zon. Ik raad mensen die toch een kleurtje willen daarom
een zelfbruiner aan."
van Beurden van Sum-
mertan en lid van de
Stichting Bestuur Veilig
Zonnen: „Ook voor men
sen die om een bepaalde
reden niet in de zon mo
gen, is zo'n cabine ideaal.
Zwangere vrouwen bij
voorbeeld." En het moet
gezegd: eenmaal getest
blijkt de kleur bruin echt
mooi, bovendien ben je
overal éven bruin dankzij
de spraytechniek.
Er zitten ook een paar na
delen aan een behande
ling: het is onmogelijk de
rondsproeiende nevel in
de cabine niet in te ade
men. Het is nooit bewe
zen dat het schadelijk is,
maar prettig is het niet.
Adem inhouden dus. Ver
der ruikt de lotion erg
vreemd, en douchen kun
je het beste pas na een
aantal uren doen, anders
is het effect minder. En
helaas is de kleur na een
week alweer verdwenen,
al 'slijt' die op dezelfde
natuurlijke manier als
'echt' bruin.
Président lanceert in Nederland
zijn nieuwste trots: Péché Mignon,
een smeuïg witschimmelkaasje met
een verse en romige smaak. De
dunne korst en zachte 'textuur'
zorgen ervoor dat Péché Mignon
makkelijk te snijden is in kleine
ovale plakjes. Door zijn lange en
slanke vorm is de kaas handig vast
te pakken. Gelukkig plakt-ie niet
aan mes of vingers. Met het wit-
schimmeltje kun je alle kanten uit,
van groentensalade tot tussendoor
tje. De prijs: 2,79 euro.
De magische Instant Tan-Cabine: wie erin stapt, komt na een aantal seconden bruin
weer naar buiten. Foto Roland De Bruin
Ook zo benieuwd naar het Baby Product van het Jaar 2003?
En de winnaar is.Magic Theatre van Philips. Dat won de
Gouden Rammelaar. Waarom? Het Magie Theater laat de
toverlantaarn van vroeger eigentijd herleven. Het is niet al
leen een diaprojectortje, maar het geeft
ook zachte geluiden weer om het ge
hoor te stimuleren zoals kabbelende
beekjes en slaapliedjes. Wie bepaalt
eigenlijk welk product met de eer
gaat strijken? Dat doet een vakjury,
waarin onder meer de Stichting
Consuihent en Veiligheid, de
Kraamzorg, Ouders van Nu en een
detaillist zijn vertegenwoordigd.
voorspelt eigenares Ta
nya Müller de toenemen
de populariteit van het
zelfbruiningsapparaat.
„Mensen willen graag die
bruine kleur maar zijn
zich steeds bewuster van
het gevaar van de zon",
zegt Müller. Ook Jeanette
van Beurden, van Zonne-
studio Summertan in Til
burg beaamt dat: „De zon
is niet alleen slecht voor
de huid, met die hitte zo
als afgelopen zomer heb
ben mensen niet eens zin
om lang in de zon te lig
gen. Sommigen vinden
een zonnebank wel heel
relaxed, ik denk dat die
naast de cabine wel po
pulair blijft." In Tilburg
kun je de 'Coco Bay' uit
proberen, die werkt vol
gens hetzelfde principe
als Instant Tan. Deze is
zelfs nog een beetje
geavanceerder: hij
spuit ook je voeten al
vast schoon. Een sproei
beurt in de Coco Tan kost
25 euro. De ouderwetse
zelfbruiners uit de jaren
zestig zijn nooit echt aan
geslagen omdat de ge
bruikers van een kilome
ter afstand te herkennen
waren aan hun wortel
kleurtje. „Met Instant
Tan gebeurt dat niet",
zegt Tanya Müller. De lo
tion bevat het actieve in
grediënt DHA (Dihydr-
oxyacetone), een extract
uit rietsuiker, dat zorgt
voor de bruine kleur. De
emulsie zelf is kleurloos
en reageert op de huid,
zodat er een natuurlijke
bruine tint ontstaat.
Benidorm
Tenzij je daar per se op
staat (meerdere behande
lingen achter elkaar zijn
mogelijk) is de kans nihil
dat je er als een doorge
winterde Benidormgan-
ger uitziet. De lotions die
bij Instant Tan of Coco
Bay gebruikt worden, be
vatten ook ingrediënten
als vitamines A, C, E en
Aloë Vera maar bieden
géén bescherming tegen
de echte zon. Het is puur
voor de kleur. De metho
de is een uitkomst voor
mensen die maar niet
willen kleuren in de zon
(huidtype 1 of 2). Jeanette
Boxershorts met hartjes teksten als 'verboden toegang' of
iets dergelijks zijn allang afgezaagd. Nee,
als je je partner wil verrassen
dan draag je nu het nieuw
ste aardigheidje op on-
dergoedgebied: de oplich
tende slip. De 'Breathta
king short' is donkerrood
maar kleurt felrood als
'je erop blaast of je hand
er op legt'. De stof wordt
dan warm en dat moet
voor het kleurverschil zor
gen. Maar hoe zit dat dan
met de eigen lichaamswarmte? Volgens een pr-medewerker
van Schiesser maakt de warmte van bepaalde lichaamsdelen
niks uit. „De broek moet echt een plotseling temperatuur
verschil voelen", zegt zij. De onderbroek kost 26,95 euro.
Nokia verblijdt ons komend voorjaar met 'intelligente' hals
sieraden en armbanden. Dat intelligente schuilt
in de connectie met de telefoon. De sieraden
zijn voorzien van kleine beeldschermpjes,
die een foto kunnen tonen dankzij een
draadloze (infrarood) verbinding met de te
lefoon of pc.
De Nokia Medallions zijn ontworpen om 8
foto's te dragen. Tot de nieuwe lijn Image-
wear behoort een viewertje, waarmee je
digitale foto's kunt laten zien. Ook deze
ontvangt foto's via infrarood of van een
MMC-geheugenkaartje.
Mode-verantwoord is het nieuwste mobieltje, de
Nokia 7600. Qua techniek en design is dit een
nieuw paradepaardje van de Finnen. Foto's,
email, muziek, het zit er allemaal in. Eind van
het jaar komen slechts duizend stuks op de
markt, te koop in sjieke zaken in Parijs, Milaan
en Barcelona.
In de Coco Bay word
in een mum van tijd
'bruingesproeid'
■■■JiVI»] HI
Hachee met bockbier en
pruimen
500 gram rundvlees in blokken (ha
cheevlees)
3 grote uien
75 gram bakboter
3 eetlepels olie
2 eetlepels bloem
1 theelepel rozemarijn
1/2 theelepel gemalen kruidnagel
1 flesje bockbier
1 bouillonblokje
2 laurierblaadjes
12 verse pruimen (gedroogd mag ook)
zout en peper
Bak in een braadpan hacheevlees
bruin in hete boter met olie. Snijd de
uien in repen. Voeg toe aan het vlees
en bak tot ze zacht zijn. Bestrooi met
meel, roer goed en laat doorwarmen.
Voeg zout, peper, rozemarijn en
kruidnagel toe. Schenk er 2 deciliter
water bij, goed roeren. Schenk dan
rustig het bockbier erbij. Roer tot het
niet meer bruist. Voeg bouillonblokje
en laurierbladen toe. Laat minimaal
2,5 uur zachtjes pruttelen op een klein
vuurtje. Deksel schuin op pan, af en
toe roeren. Voeg een half uur voor
het eind gehalveerde en ontpitte prui
men toe. Proef en voeg zo nodig zout
en peper toe.
Lekker met rode kool met appeltjes en
kruimig gekookte aardappels met pe
terselie. Natuurlijk staat er een mooi
herfstbruin glas bockbier naast het
bord.
N.B.: Alcohol vervliegt tijdens het ko
ken. Ook geschikt voor kinderen dus.
Tradities zijn me dierbaar. Zo zoeken
we steevast begin oktober een gezellig
café op, liefst in de buurt van een herf
stig wandelbos. Daar bestellen we met
verwaaide haren ons eerste bockbiertje
van de tap, mét een portie bitterballen
graag. Geweldige combinatie, dat
zachtschuimende bitterzoete roodbrui
ne bier met die gloeiendhete grofgepa-
neerde ballen met hartige ragoutvul-
ling.
De traditie wil dat bockbier pas wordt
geschonken vanaf de eerste maandag
van oktober. Maar zoals zo vaak, heeft
de commercie de traditie ingehaald.
Eind september stonden de super
markten al vol met sixpacks van dit
populaire seizoensbier. De grote brou
wers verdringen zich met hun bock-
varianten. Etiketten zijn uitgevoerd in
herfstige tinten en steevast opgesierd
met stoere bokken met indrukwek
kende hoorns. Een krachtig plaatje
hoor, maar het slaat nergens op.
Bockbier heeft namelijk niets met
bokken te maken. Overdreven koppig
is dit bier, met een alcoholpercentage
van 6,5 tot 7%, ook niet echt. Van
waar dan de naam bockbier?
Die verwijst naar de Noordduitse
plaats Einbeck (vroeger Aynpöck) er
gens tussen Hannover en Göttingen.
Van oudsher een stad met een grote
brouwtraditie. In de 14e eeuw leefde
tweederde van de bevolking direct of
indirect van de bierbrouwerijen. Het
hoppige bier uit Einbeck, verbasterd
tot ein Bock, was van een uitzonder
lijke kwaliteit en werd via de Oost
zee verscheept over heel Europa.
Wat is er lekkerder dan een mooi glas bockbier met bitterballen, na een stevige wandeling door de
herfstbossen. Foto Karei de Vos
Amsterdam, maar ook Kampen en Stavoren
waren belangrijke overslaghavens.
Bierhistorici die de bok er met de hoorns bij
willen slepen, stellen dat het bier, dat werd ge
dronken na het binnenhalen van de oogst, was
gebrouwen in maart: de maand van de ram
een bok). Meer voor de hand ligt de verklaring
dat bock verwijst naar het kruid Bijvoet (ook
wel Roter Bock genoemd) dat het bier vroeger
zijn robijnrode kleur gaf. Tegenwoordig komt
de kenmerkende kleur van de donkere mouten
die zijn gebruikt.
Wist u trouwens dat bockbier niet alleen lek
ker is in het glas maar ook in de pan? De com
binatie konijnenbout en bockbier is een klas
sieker. In alle herfstige stoofschotels doet bock
bier het fantastisch. Vlees wordt er heerlijk
mals van. En vegetariërs, wat te denken van
een aardse paddestoelenragout met een scheut
bockbier? Ik heb, met instemming van de fami
lie, mijn hachee met bockbier en pruimen al
een keer op tafel gezet. Gemaakt met een flesje
bock van vorig jaar. Volgens echte liefhebbers
wordt bockbier er, net als een mooie bewaar-
wijn, alleen maar voller en zachter op als je
hem een jaartje laat liggen. Absoluut het pro
beren waard. Koop nu, aan het begin van het
seizoen, wanneer de brouwers en de super
markten elkaar met forse kortingen beconcur
reren. Wat de lekkerste is? Dat is een kwestie
van smaak. Sommigen zijn wat zoeter (Grolsch
en Heineken), anderen bitterder (Brand en Her
tog Jan). Persoonlijk ga ik voor Amstel Herfst-
bock, lekker krachtig met net niet teveel zoet.
Maar dat eerste verse bockbiertje, dat drinken
we buiten de deur. Zo'n mooi excuus om weer
eens gezellig samen de kroeg in te duiken laat
ik me niet ontnemen. En meneer de kastelein,
doet u er maar een lekker bitterballetje bij.
„Krijgen we ook nog te lezen waar
het kinderfeestje van Oudste was",
vraagt een lezeres via de mail. „Wat
bedoelde u met puntje-puntje-punt
je?'
„De kaasboerderij?', gist een kennis.
Zelf kaas maken. Zelf broodjes bak
ken. Leuk en leerzaam.
„De kijkboerderij?', denkt een vrien
din. Spelen met dieren. Net iets voor
Oudste en haar vriendinnen.
„Jullie gaan zeker naar het MEC?',
raadt een collega. „Kan niet missen
met al die insectenliefhebbers."
En mijn zus denkt precies hetzelfde:
„Het Milieu Educatie Centrum?'
Worden daar ook kinderfeestjes ge
houden? Geen idee.
Nee, puntje-puntje-puntje was niet de
kaasboerderij, niet de kijkboerderij
en ook niet het MEC.
Puntje-puntje-puntje was iets anders.
Om half twee begon het feestje van
Oudste. En om klokslag half twee
stonden de vijf gasten ook voor de
deur. Niet in feestkleding, zoals op de
uitnodiging was gevraagd. 'Doe maar
iets ouds aan', hadden we geschre
ven. 'Een oude spijkerbroek en laar
zen of schoenen die een beetje mogen
lijden.'
Natuurlijk mochten ook de zussen
mee. Auto van opa en oma geleend en
zo kon de hele bups worden vervoerd.
Naar een stukje natuur in de stad.
Naar oude huisjes van leem en hout
met rieten daken. Naar geiten en var
kens achter houten omheiningen,
met touwen aan elkaar vastgebon
den, omdat spijkers uit den boze zijn.
De feestgangers mochten speerwer
pen. En houthakken - benen wijd, ar
men strak naar voren, goed om je
heen kijken en laat maar vallen die
bijl. En graan malen, tussen molen
stenen of gewoon door twee grote
keien over elkaar te wrijven.
Van dat graan werden pannenkoeken
gebakken. In een grote pan op een
Door Susanne Groeneveld
redacteur en moeder van drie dochters
zelfgemaakt vuurtje. Borden, nee, die
waren er niet. Messen en vorken?
Ook niet. De pannenkoeken met oer-
moes (appelmoes vermengd met jam)
moesten met de hand worden gege
ten. Limonade om alles weg te spoe
len? Nee, brandnetelthee uit stenen
mokken.
Ze mochten ook nog allemaal twee
geluksamuletten maken van leem -
handen wassen in de rivier, handen
afdrogen aan je broek. Eentje om de
Goden gunstig te stemmen (dat lukte
niet helemaal, want tegen het einde
regende het pijpenstelen) en eentje
om mee naar huis te nemen. Man en
ik hoefden slechts toe te kijken en af
en toe wat hand- en spandiensten te
verrichten. Want de leiding was in
handen van oermens Tijm, soms ook
Bas genoemd.
Oudste en haar maatjes waren twee
uurtjes Neanderthalers in spijker
broek, even weg uit de wereld van te
levisie en computers. Puntje-puntje-
puntje was het Historisch Openlucht
museum - voorheen het Prehistorisch
Dorp. Keigaaf vonden ze het, stuk
voor stuk.
Maar oei, nu hebben ze de smaak te
pakken. Want Middelste wil er vol
gend jaar óók naar toe met haar
vriendinnen. En Oudste wil volgend
jaar terug. Of naar het MEC, want ja,
ook daar worden kinderfeestjes ge
houden, zagen we op Internet.
Ja maar, ho ho ho! Hoe moet het dan
met de door mij zo fanatiek gepropa
geerde thuisfeestjes??